Sondazh mbi perkatesine fetare!

AlbanianShqiponje

Forumium praecox
Re: Sondazh mbi perkatesine fetare!

jimmy84,

Ti paske perceptim shume te dobet. Ti nuk beson ne asgje absolute vetem se fetaret qenkan te kufizuar, vetem ne kete beson absolutisht ti. Te kam thene gje une qe jam i kufizuar? Shembulli me teistin te behej ateist ose monoteistin te behet politeist ishte per keto supozimet e tua te mahnitshme. Une te jam kundershembull per keto qe thua zotrote, jo se e sterholloj. Po ti ta thuash shkurt nuk e merr vesh, kur ta thua me sterllohime prape nuk e merr vesh. Trute e mia nuk do te jap.

Pastaj ti njeri qe nuk dashke sterllohime, nuk e kupton se ben tautologji. Ti thua pse feja beson ne Zot? Pse feja qenka kaq absolute? Mendo pak, feja monoteiste eshte e kufizuar te besoje absolut ne nje Zot, feja politeiste eshte e kufizuar te besoje absolut ne shume zota dhe feja ateiste eshte e kufizuar te besoje se nuk ka Zot. Pyetjet e tuja jane rhetorike te tipit "Pse e bardha eshte e bardhe?". Po une thashe se e kishe me njerezit fetar ti qe nuk ndryshojne nga ateistat apo cfaredolloj tjetri. Ne cdo moment nje njeri mund ta ndryshoje ideologjine. Ti qenke bote me vete e paske me fene pa kuptuar se po ben pyetje tautologjike qe te njejten gje e thua dy here ne forme pyetje.

Po Ainshtaijni per ty eshte Profet, qe gjithcka qe thote qenka e vertete. Shiko o rrob se edhe Ainshtaijni ka bere gabime ne Fizike dhe qe po te kerkosh do i gjesh, je gje i specializuar ne fizike ti apo flet kot? Shprehja mbetet shprehje dhe ekzagjerimet apo ekstrapolimet e tua ne gjera te tjera eshte spekulim i pabaze si ne fizike dhe ne cdo fushe tjeter.

Vete ekzistenca dhe fillimi i Universit eshte Krijim sepse nuk del gje nga asgjeja. Fillimi i universit dhe debatet dhe kundershtimet nga ateistat jane te mire-publikuar. Apo po humbnin kohen ateistat kur thoshin se "Nqs Universi eshte Krijuar duhet te kishte nje fillim" dhe persistimi tyre ne univers qe ka ekzistuar pergjithomne dhe lidhja e kesaj me gabimin e Ainshtaijnit ne konstanten e kozmologjise.

Si e gjykon ti nje makineri eshte e krijuar apo eshte prodhim i shancit keshtu e gjykoj edhe une krijimin e njeriut. Nqs per ty makinerite komplekse jane prodhim i shanceve qorrazi qe nuk i behet shume vone per prodhimin e tyre atehere ti mund te mendosh se edhe njeriu eshte aksident natyror. Nqs per ty aksidentet natyror nuk sjellin kompleksitet atehere ti beson ne krijimin e njeriut sic mund te besosh se makineria nuk krijohet nga shancet sporadike te pa-intelligjente por kane nje inxhinier qe mendohet nate e dite si ta krijoi qe te kryeje funksionet e duhura. Pra krijimi eshte, puna eshte se kush e beri dhe si u be? Per disa njerez u be avash avash aksidentalisht, per disa u be me inteligjence njehereshi ne asemblim. Shkencerisht eksperimentet aksidentale nuk sjellin ndonje kompleksitet vetveiu perderisa aksidentet natyror as nuk e perceptojne dot se ca eshte kompleksiteti. Te ishte e tille nuk gjente pune dot nje shkencetar te shpiki ndonje gje, sepse gjeteshin te gatshme nga forca misterioze te vete-katalizuese ne kompleksitet.

Po mire nese nuk je ateist, atehere ca ideologjie ke dhe pyetja mbetet a testohet ideologjia jote sepse nqs nuk testohet atehere pse e kruan me Kur'anin kur te thashe se Kur'ani te ofron ta testosh ate ne cdo aspekt. Puna me ty eshte se nuk kupton se kur jeton ne nje shtepi me xhame nuk mund te qellosh me gure nga brenda jashte.

Ta shpjegova njehere besimi absolut subjektiv eshte i kote, puna me ty eshte se ti i kthen edhe besimet objektive ne te kota. Pa me perdredhur koken andej kete se ca je apo s'je, apo s'ta gjejme dot apo se ca je munduar te thuash, te mos thuash, apo qe s'ta gjejme dot se deshe te thoje po s'e the, ti a beson se ka te verteta absolute apo jo? Nqs po ky eshte besim absolut objektiv ne te verteta, nqs jo atehere ti ke besimin absolut subjektiv se nuk ka te verteta absolute. Pra cdo rruge te hysh ke humbur ceshtjen tende te "besimit absolut" se bie ne gracken tende.

"Besimi Absolut" yti eshte jo se nje njeri beson dicka absolute te momentit por dicka qe nuk ndryshon me kohe. Kjo eshte tautologji kur i perket fese, ateizmit apo cdo lloj ideologjie. Persa i perket njerezve ajo varret sa kokengurte jane dhe sa llogjikojne dhe jo me ideologjine. Por cdo njeri intelligjent duhet te besoje absolutisht se e verteta ekziston. Ti mund te jesh ndonje specie e vecante qe nuk beson absolutisht, kjo eshte puna jote.

Vertetimi se ka nje Zot:

Premisat:

1. Zoti eshte i persosur. (Aksiom)

2. Dy gjera te ndryshme te ekzistojne duhet te kene te pakten dicka te ndryshme. (Aksiom)

Konkluzioni:

Nqs ka dy ose me shume keta mungojne nje pjese te persosmerise atehere nuk jane te persosur, keshtu konkluzion llogjikor i dy premisave eshte se duhet kete vetem nje te persosur.

Tani ky eshte vertetimi im dhe ato me larte jane aksioma. Aksiomi i dyte ndoshta kuptohet lehte. Aksiomi i pare mund te duket si jo i pranueshem nga ty dhe ketu ndahemi ne vendosjen se cfare quan ti Zot dhe cfare quaj une vecori te Zotit. Debatimet e tua per aksiomat nuk i marr parasysh perderisa vete nga tautoligjia nuk ke si te pyesesh "Pse e bardha eshte bardhe?" pra te pyesesh "Ku e deduktove te padeduktueshmen?" eshte nje pyetje qe humb kohe si vetes tende dhe mua.

Gjithe te mirat.

boss

Primus registratum

Sikur qenkan nxehur gjakerat paksa ne nje teme e cila nuk ngjan se eshte nje teme per te debatuar. nejse
Une me te thene te drejten nuk i kam lexuar shkrimet tuaja porse nje diçka me terhoqi vemendjen, puna e sigurise qe ka ai person i cili thote se ekziston vetem nje Zot.
Perpara se te flasim per nje teme te tille mund te flasim si fillim per ekzisten e Zotit. A e ka ky univers nje krijues?
pastaj mund te flasim se sa krijues ka ky univers.
nuk jemi duke folur ketu per nje projekt gradeçele a te ndonje kompleksi etj etj.. jemi duke folur per gjithe kete univers i cili eshte shume i nderlikuar, shume preçiz, e shikon çdo gje ne vendin e duhur. sikurse ora e cila nqs ecen nje te qinden e sekondit me shpejt themi se ecen para dhe e kunderta nese vonohet.
deri tani nuk kemi para qe nje diçka ta udheheqin dy persona, Kryetar shteti zgjidhet vetem nje, kapiten anije zgjidhet vetem nje etj. kudo ku ka udheheqje shohim qe zgjidhet vetem nje.
Argumentat ne jeten tone do ti kemi te shumte qe e vertetojne ne gje te tille.

London_GirL

Primus registratum

Feja e shqiptarit eshte Shqiptaria.

shqiptaret jane
masone e pagan........... jo arab e palestinez apo ca i bje.fe te frasheguara nga armiqt. pfff

nejse une votova Ateiste,pasi jam Ateiste

ali

Primus registratum

Qofsh me jete moj goc.
Shqiptarizmi nuk eshte fe.
Pastaj une te them nje gje te jam shume i sigurte, njeri ateist nuk ka, njeri pa besim nuk ka, porse eshte mendjemadhesia ajo e cila nuk e len nje person te besoje.

London_GirL

Primus registratum

une besoj ne dicka qe eshte e llogjikshme,besoj en aftesite e mia,sepse jane te vetmet qe me cojne ne rrugen e drejten dhe te arri atje ku dua.

feja e arabit ska cme duhet.mgjithse ti besoje.
Shqiptarizmi nuk eshte fe,po ti nese je shqiptar dhe jo vec nje shqip foles e din se ne cfare beson shqiptari,dhe cila eshte feja e tij.

nejse rrofshin arabt

philly_fier

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Musliman</div><div class="ubbcode-body">Qofsh me jete moj goc.
Pastaj une te them nje gje te jam shume i sigurte, njeri ateist nuk ka, njeri pa besim nuk ka, porse eshte mendjemadhesia ajo e cila nuk e len nje person te besoje. </div></div>

Jo nuk ka njeri pa besim, por njerezit besojne ne gjera te ndryshme. Une nuk mund te besoj ne dicka qe nuk mund ta vertetoj. Nuk mund te besoj nje liber qe nuk e di kur eshte shkruar dhe nuk e di se si eshte transformuar nga viti ne vit e nga perkthimi ne gjuhe te ndryshme ( po flas per biblen, kuranin etj).

Une mendoj qe feja eshte shpikur per tu futur friken njerezve qe ata te bejne nje jete te mire, dhe mos te bejne vepra te keqija. Ky eshte dhe qellimi i shpikjes se "parajses" dhe "ferrit"..per mendimin tim. Por , you know what, jo te gjithe kane nevoje te jene te friksuar se mos shkojne ne ferr qe te jene njerez te mire.
Nqs nuk ka asnje menyre qe une te vertetoj se vertet ekziston nje Zot,nga e di ti qe vertet ka nje?

studenti100

Forumium praecox

Kam mendimin se besimi eshte si dashuria, ndonjehere e ndjen qe eshte e vertete pa vertetime. Kur nuk e ndjen fare, cfaredo te bej tjetri ne veprime apo fjale nuk te ben ta dashurosh. Gjithashtu besoj se cdo shkak ka nje pasoje. Nqs ben keq, nuk besoj se do gjesh mire ne kete jete ne nje menyre a tjetren.

London_GirL

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Goce Fierake</div><div class="ubbcode-body"><div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Musliman</div><div class="ubbcode-body">Qofsh me jete moj goc.
Pastaj une te them nje gje te jam shume i sigurte, njeri ateist nuk ka, njeri pa besim nuk ka, porse eshte mendjemadhesia ajo e cila nuk e len nje person te besoje. </div></div>

Jo nuk ka njeri pa besim, por njerezit besojne ne gjera te ndryshme. Une nuk mund te besoj ne dicka qe nuk mund ta vertetoj. Nuk mund te besoj nje liber qe nuk e di kur eshte shkruar dhe nuk e di se si eshte transformuar nga viti ne vit e nga perkthimi ne gjuhe te ndryshme ( po flas per biblen, kuranin etj).

Une mendoj qe feja eshte shpikur per tu futur friken njerezve qe ata te bejne nje jete te mire, dhe mos te bejne vepra te keqija. Ky eshte dhe qellimi i shpikjes se "parajses" dhe "ferrit"..per mendimin tim. Por , you know what, jo te gjithe kane nevoje te jene te friksuar se mos shkojne ne ferr qe te jene njerez te mire.
Nqs nuk ka asnje menyre qe une te vertetoj se vertet ekziston nje Zot,nga e di ti qe vertet ka nje? </div></div>

Feja si Islame dhe Kristiane,orthodokse,budhist,e cfare jane.
jane krijuar nga vete njerzimi,per te pasur ligje,dhe per te formuar nje krijues si zotin,i cili ekziston vetem ne mendjen e njeriut.edhe bibla e kurani,jane shkruar nga njerze te mencur,por ata qe e besojne e kan trurin me aftesi te kufizuara.
pasi arrine te besojne,parajse e ferr,adami e eva, perse nuk ndodhin sot keshtu gjerash,por vec ne ate kohe.

se si eshte krijuar njerzimi ka qene dhe do te ngelet gjithmone mister,nje pyetje pa pergjigjje.

cfare me habit me shume eshte fakti se si shqiptaret besojne ne nje fe,edhe a e dine shqiptaret se si e kan trasheguar kete fe?

a mund ti thuash nje shqiptari,shqiptar.....
qe lutet arabisht,ka fe arabe,degjon muzik arabe,perdor ushqim arab,veshet si arabet,e tjer e tjere,, ku eshte kultura dhe besimi i shqiptarit qe kan pasur Paganet e Masonet? ne sjemi popull Islam

Gysi

Primus registratum

Ku e di ti qe besimi e krijoka njeriun?
Me lart u shprehe qe nuk beson gjera pa logjike, atehere me thuaj cfare argumentesh ke per te na treguar qe besimin e paska krijuar njeriu?
Po te jete me shpreh opinione dhe hamendesime ne ajer, atehere edhe une mund te filloj te hedh teza per qef tim. Edhe une mund te them qe ateizmi eshte krijuar nga njerezit per t'ia marre nga dora pushtetin fetareve, dhe per ti shfrytezuar njerezit per interesa te uleta, sic u shfrytezua dynjaja gjate shekullit XX. Gjithashtu edhe per masonizmin, une them qe e kane bere cifutet per te prishur boten, me qellim qe ta sundojne kollaj.
Teza keshtu si ty, une mund te hedh pa mbarim. Problemi qendron se keto nuk perbejne kurrfare argumenti. Menyra se si i mbron ti, thjesht duke i meshuar frazave, me duket menyra tipike e njeriut qe nuk ia ka idene logjikes, por kjo nuk e pengon te akuzoje boten mbare si te palogjikshme.
Nje keshille te vocel por te dobishme: mos i merr gjerat me yrysh, se s'ke per te nxjerre kurrfare rezultati pervec se do perlpasesh diku hunde e buze.

Se fundi, po te citoj:
"a mund ti thuash nje shqiptari,shqiptar.....
qe lutet arabisht,ka fe arabe,degjon muzik arabe,perdor ushqim arab,veshet si arabet,e tjer e tjere,, ku eshte kultura dhe besimi i shqiptarit qe kan pasur Paganet e Masonet? ne sjemi popull Islam"

Une nuk bej asnje nga keto qe thua ti. Une lutem shqip, degjoj muzike shqiptare, angleze, amerikane, franceze, afrikane, muzike te vendeve te ballkanit etj., ushqehem nga produkte te pazarit te ri ne Tirane, vishem me xhinse (natyrisht aspak prodhim arab), etj..., e megjithate, kjo nuk me pengon aspak te jem nje musliman i mire.
E shoh qe paske nje shporte plot me mufka, por, te pakten ki miresin te mos i reklamosh kaq fort.

philly_fier

Primus registratum

London e ka mire, Shqiperia nuk ka tradita dhe culture shqipetare. Per kete te gjithe duhet te jemi dakort. Nuk mund te krahasosh besimtaret ne shqiperi qe kane vetem disa vjet qe besojne me besimtaret qe jane rritur ne famlije besimtare.
Besimi, mendoj une, nuk e ka bazen mbi logjike, prandaj I thone” besim”. Eshte dicka qe ti vendos te besosh pa ndonje prove te dukshme logjike. Prandaj ka njerez si puna ime ose e London qe nuk e pranojme dot sepse ne duam te shikojme fakte te besueshme ne ate qe vendosim te besojme. Mua deri tani nuk me ka dhene njeri fakte qe te besoj.

London_GirL

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Gysi</div><div class="ubbcode-body">Ku e di ti qe besimi e krijoka njeriun?
Me lart u shprehe qe nuk beson gjera pa logjike, atehere me thuaj cfare argumentesh ke per te na treguar qe besimin e paska krijuar njeriu?
Po te jete me shpreh opinione dhe hamendesime ne ajer, atehere edhe une mund te filloj te hedh teza per qef tim. Edhe une mund te them qe ateizmi eshte krijuar nga njerezit per t'ia marre nga dora pushtetin fetareve, dhe per ti shfrytezuar njerezit per interesa te uleta, sic u shfrytezua dynjaja gjate shekullit XX. Gjithashtu edhe per masonizmin, une them qe e kane bere cifutet per te prishur boten, me qellim qe ta sundojne kollaj.
Teza keshtu si ty, une mund te hedh pa mbarim. Problemi qendron se keto nuk perbejne kurrfare argumenti. Menyra se si i mbron ti, thjesht duke i meshuar frazave, me duket menyra tipike e njeriut qe nuk ia ka idene logjikes, por kjo nuk e pengon te akuzoje boten mbare si te palogjikshme.
Nje keshille te vocel por te dobishme: mos i merr gjerat me yrysh, se s'ke per te nxjerre kurrfare rezultati pervec se do perlpasesh diku hunde e buze.

Se fundi, po te citoj:
"a mund ti thuash nje shqiptari,shqiptar.....
qe lutet arabisht,ka fe arabe,degjon muzik arabe,perdor ushqim arab,veshet si arabet,e tjer e tjere,, ku eshte kultura dhe besimi i shqiptarit qe kan pasur Paganet e Masonet? ne sjemi popull Islam"

Une nuk bej asnje nga keto qe thua ti. Une lutem shqip, degjoj muzike shqiptare, angleze, amerikane, franceze, afrikane, muzike te vendeve te ballkanit etj., ushqehem nga produkte te pazarit te ri ne Tirane, vishem me xhinse (natyrisht aspak prodhim arab), etj..., e megjithate, kjo nuk me pengon aspak te jem nje musliman i mire.
E shoh qe paske nje shporte plot me mufka, por, te pakten ki miresin te mos i reklamosh kaq fort. </div></div>
o gysi, qe fene e krijon njeriu,kjo eshte prove,fakt per ata qe dine degjojne she shofin me sy.
nuk ka asnje lloj hamendje.

gysi,kush ta dhuroj besimin qe ke ti,komshiu qe ne barkung e nenes pffffffffffffff hajde llogjike hajde.

Kondrapedali

Kondrapedali

Do isha kurioz me dit se ku do besojshin kta besimtarët e doktrinave fetare sikur të kishin lindur në xhunglat e Amazonës.

Apo fjala e Zotit nuk shkon atje se ata nuk janë njerëz.

philly_fier

Primus registratum

Fjala e zotit nuk vjen nga njerezit, vjen nga zemra /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eusa_dance.gif

ali

Primus registratum

Njeriu lind besimtar. Eshte thjesht natyra e tij, jan pyetjet e tij qe ia drejton vetes se tij ato qe e çojne ate ne besimin e paster.

O vashe Fierake; a mund ta di se çfare faktesh don ti qe te besosh?
A nuk te mjafton ty trupi jot kaq i nderlikuar dhe qe eshte ndertuar ne mjeshterine dhe bukurine me te larte?
A nuk mjafton gjith ky univers?
çudi moj vashe se argumentet jane te shumta e te panumerueshme. shiko perreth.

M

Mortal

Guest

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Musliman</div><div class="ubbcode-body">Njeriu lind besimtar. Eshte thjesht natyra e tij, jan pyetjet e tij qe ia drejton vetes se tij ato qe e çojne ate ne besimin e paster.

</div></div>

Nder shume te tjera karakteristika me te cilat njeriu lindka, edhe te besuarit hyn ne te?

C'thua keshtu njehere? Po lejon besimin tend te te udheheqe arsyen.

ali

Primus registratum

Sepse e kunderta kurre nuk do te kete njeri qe ta vertetoje.

M

Mortal

Guest

E kunderta e fjaleve te tua do te ishte: "Besimin e fiton gjate kohes". Pra kjo smund te vertetohet nga askush?

Se mendon mire, jo.

ali

Primus registratum

Besimin e ke dhe nuk e fiton, njeriu lind me besim te thashe. pastaj besimi i tij ndryshon nga ambjenti qe e rrethon ate.

Kondrapedali

Kondrapedali

Or mik, njeriu e ka në natyrë të besojë por jo në një Perëndi. Fakti është se ka shumë ateistë të cilët nuk besojnë në një fuqi hyjnore. Apo ti nuk e beson këtë?