Sondazh mbi perkatesine fetare!

Kondrapedali

Kondrapedali
Re: Sondazh mbi perkatesine fetare!

Ke të drejtë në shumë pika Sara. Por, ajo që vihet në dyshim këtu është validiteti i udhëheqësve islamikë në ditët e sotme. A mos e tashmja është një "mesjetë" për islamin (sigurisht me ndihmën dhe bekimin e Perëndimit)?

P.S. Feja është dogmë përndryshe nuk do kishin ndryshime judaizmi, krishterimi e islami.

jimmy84

Primus registratum

C`kemi Sara?
Nqs ke lexuar pak a shume mesazhet e mia do ta kesh kuptuar qe "sulmi" im (dhe i shume te tjereve) nuk qendron tek feja ne vetvete. Eshte pikerisht instrumentalizimi qe thua ti, ajo qe une dhe te tjeret kemi ne "shenjester".
Ndoshta pika e vetme ku gabon eshte kur "burimin" e erresires mesjetare e sheh ne Vatikan. Qendra e kesaj "murtaje" ishte Kostandinopoja. Bizanti ishte ai qe shkaterroi perfundimisht jo vetem sistemin e vjeter (tashme i kalbur) por zhduku edhe gjurmet e lavdise se lashtesise. Jo se Vatikani ne kete kohe ka qene "i virgjer" por "bemat" me te medha i kreu pas mesjetes, gjate inkuizicionit.

Ke shume te drejte. Ne kohen kur Bizanti ishte burimi i eresires, Arabia (islamike) ishte burimi i dijes.

Por a ka vlere kjo edhe sot? A thua valle feja islame ruan ate pasterti dhe ato vlera qe pati ne fillim? A thua vetem feja cifute dhe fete e krishtera jane "instrumentalizuar" dhe feja islame ka shpetuar nga kjo "semundje"?
Vete dijetaret islamike sikur nuk jane shume optimiste. Ndoshta do mjaftonte te permendja Hafiz Ali Korcen qe e pranon qe shumica e klerit myslyman perbehet nga injorante (xhahile). Per te mos permendur shtete e sotme islamike se pastaj dalim shume deficit.

Nuk ka nevoje te shkoj shume larg per te marre shembuj. Edhe ketu ne forum ka prototipa qe kur flasin per arabet e mesjetes thone "ne". Megjithese shkruajne shqip dhe jetojne ne shekullin XXI (te pakten ne kete shekull jemi ketej nga mehalla ime) nuk e kane problem te identifikohen me arabet e 12-14 shekujve me pare. Per te mos folur pastaj per ata qe ns flasin per "vellazerine 500 vjecare" me turqit (ne nje kohe qe Hafiz Ali Korca psh jo vetem qe sikur nuk e kishte fort per zemer kete "vellazerine turko-shqiptare" por turqit i quan shkaterruesit e fese myslymane).

Askush nuk ka frike nga feja. Frika eshte nga injoranca me petkun e fese. Ose me keq akoma. Nga hipokritet (qe ju i quani munafike) dhe qe perdorin besimtaret injorante per qellime aspak fetare.

sara 2

Primus registratum

Ola jimmy84

Nuk pretendoj te mos kem gabuar.
Ka shume pika ne te cilen jemi ne dakord.Eshte bukur te jesh realist por shpesh here dhe pak e pa pelqyeshme kur ke per zemer nje çeshje (e verteta mund te jete e hidhur).
Por a me lejon te preçizoj nje gje te vockel (ne dukje)?

Me aq njohuri sa kam mendoj se feja islame per nje perqindje te larte te rregullave te saja ruan privilegjin e nje ngurtesie totale,dmth,ka gjera qe kurre nuk mund te ndryshohen (psh ritet fetare nuk mund te ndryshohen).Edhe pas 14 shekujsh Islamin si fe mund ta gjesh te pa ndryshuar ne rregullat e saj. Ndersa fete e tjera kam pesuar ne qindra modifikime ne rite apo praktika(kleri ia ka lejuar vetes kete fuqi).Kjo gje ka bere qe here me shume librat fetar te feve te tjera si Teurati (Tora) dhe Bibla te jene larguar here e me shume nga burimi i tyre hynor, ndersa Kur'ani (kam privilegjin ta them e bindur) se nuk ka pas ndryshim as sa nje presje apo me pak se aq.Mendoj se kjo eshte shume pozitive ne lidhje me kredibilitetin e tij.

Mua personalish me magjeps nje shprehje e bukur ne Kur'an ,thojne se eshte shprehja e fundit qe ka zbritur dhe me te u mbyll revelata hynore,:"sot persosa per ju fene tuaj..."
kjo me ben pak te mendoj e di pse? sepse mua me duket e lidhur ngushte me nje shprehje tjeter andej nga mesi i Kur'anit: "Ne e zbritem ate dhe Ne do ta ruajme." te kerkoj ndjese qe fola me shprehje Kur'anore (ben vaki qe dikush nuk i beson) por po e bej thjeshte per te ilustruar mendimin tim se feja si bllok nuk mund te ndryshoj as te permiresohet dhe as te degradohet as t'i shtoje vlerat e as t'i humbas ato. ky eshte mendimi im modest ne lidhje me gjendjen e islamit si fe kuptohet ,per te tjerat dua te te jap te drejte edhe islami si te gjitha fete e tjera eshte strumentalizuar dhe jo pak here.

Kontrapedali ka te drejte kur me intuiten e tij ve ne dukje se gjendja e muslimaneve sot i perngjan asaj te mesjetes.Nje perqindje shume e larte e individeve eshte analfabet sot qe po flasim,por me lejo te shprehem se ndryshe nga obskurantizmi mesjetar muslimanet kane ne dore librin e tyre fetar i cili i ben thirrje per emancipim dhe zhvillim,eshte evidente qe kjo thirrje nuk po praktikohet ashtu siç duhet,ju te 2 vut ne dukje shume argumente reale.
Nje gje pozitive eshte se iluminizmi per muslimanet do te jete nje proçes shume fluid ,kur ato te jene te lire dhe te kene forcen e brendshme per te praktikuar fene e tyre qe e kane aty te pa ndryshuar, mesjeta e ndritur e popullit musliman do te rikthehet serish .

jimmy84

Primus registratum

Sara, problemi qe shtrojme une e Kondra eshte i thjeshte:
Teoria OK (ka ceshtje te diskutueshme po eshte pune tjeter).
Praktika...na shqeteson.

Mua nuk me shqeteson po te permendesh shprehje kuranore (mjafton te mos i besh "carcaf" si ndonjeri /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif ), ajo qe na shqeteson eshte pikerisht si PRAKTIKOHET.
Nje thenie shqiptare thote: Nga e thena ne te bere eshte ne mes nje mal i tere.
Ajo "e bera" sikur s`eshte ashtu si "e thena". Dhe mbi te gjitha jo te gjithe psh kane tolerancen e duhur. Problemi me i madh vjen pastaj kur kjo mase injorantesh marrin persiper te "shpetojne" te tjeret.
Bota gjithmone ka vuajtur nga hajvanet qe jane perpjekur "t`a shpetojne".

P.S. Kam pershtypjen qe "populli myslyman" nuk ekziston. Islami eshte FE jo KOMBESI si rrjedhim nuk mund te jete popull.Fati i myslymaneve shqiptare/kineze/arabe/afrikane varet nga zhvillimi i vendeve te tyre dhe jo nga zhvillimi i "kombit islamik". Nqs popullsia do te ndahet ne baza fetare atehere bota paska vendosur te vetvritet.

sara 2

Primus registratum

Ameba eshte nje krijese e cila ka nje trup jo te ngurte por me pjese te trupit mund te mblidhet apo te perhapet pa e humbur konceptin e nje trupi te vetem. Une kete quaj popull musliman te gjithe individet te cilet mendojne se jane pjees e nje trupi te vetem por qe mund te jete i shperndare apo i bashkuar,prandaj perdora termin "popull" dhe jo kombesine a kudiun.Te gjithe individet qe e ndiejne veten pjese te nje praktike qe i bashkon.

Nga vete kompleksiteti i Islamit hendeku midis te thenurit dhe praktikes te mjaft individ mund te jete shume i thelle,por kjo nuk ka te beje ne fen ne vetvete por ka te beje per mendimin tim ne lidhjen qe ekziston midis fjaleve apo premtimeve qe nje njeri mund te beje a thote dhe perputhjen e tyre me praktiken reale.
Kjo perkon ne mos gaboj dhe me ate qe ti pate thene dhe para ca ditesh pra me besimtarin "munafik" hipokrit dyftyresh.
Me ka ngel ne mendje fjala e Kate Stivensit kur u be musliman ,si nje lider i vertete per masat (kengetar i famshem i viteve 80) din te sugjestjonoje me shprehjet e tij,une nuk e harroj kur tha "Falenderoi Zotin qe me beri te njoh me perpara Islamin sesa muslimanet"
Une uroj per vete si muslimane qe te mos abuzoj kurre me fene time dhe qe te mos behem kurr shkas qe dikush te paragjykoj islamin per abuzimin apo dembelizmin tim ne zbatimin e sakte te rregullave qe fundja une vete i kam pranuar duke zgjedhur Islamin fe.

Se mund te them edhe une qe ka shume persona qe e mbajne veten per musliman por nje pyetje kam une a po e agjeron dikush?Tani eshte Ramazan. Apo presin si shume njerez qe te vij nata e kadrit dhe t'i duket vetja sikur u lan ? Boh,une nuk e kuptoj si ato qe fene e praktikojne ke ekstrem si ato qe duke e quajtur veten fetar te bindur nuk praktikojne ,shume vete i pyet :kujt feje i perket? te pergjigjen se jam musliman por nese i pyet nese falen apo agjerojne ,pergjigja le per te deshiruar. Une uroj nje balance,rruga e mesme eshte flori

Adeli

Primus registratum

O shqipe mos u zini per fe po msyni punen a shkollat qe t'perparojm si komb e vend.

Cleopatra

Forumium praecox

Pershendetje te gjithe anetaret qe keni shkruar ne kete faqe.
Sara komplimenti per emrin
smile.gif

Lufta nuk evitohet në qoftë se nuk evitohen mendimet për luftën.
Bjemsoni

Pra paqe njerez,cdokush ka mendimin e vet e cdokush meriton respekt.
wink.gif

Ja psh si thote nje thenie.
Perëndia s'do ta ndryshojë dot gjendjen e vështirë të një populli përderisa ai popull të mos ndryshojë vetveten.
Kurani
Dëshira për liri dyfishon shpirtin e një kombi.
S. Frashëri
Pra rendesi ka:
Qe jemi SHQIPTAR.

gurax

Pan ignoramus

<span style="font-style: italic">Feja eshte dicka shume e rendesishme per te devotshmit qe te behet subjekt i venies ne loje. Nese ata do te thelloheshin ne absurditete, per ta duhet ndjere keqardhje ne vend te venies ne loje.</span> - Immanuel Kant

<span style="font-style: italic">Kisha thote qe Toka eshte e sheshte por une e di qe eshte e rrumbullaket. Sepse une kam pare hijen e Tokes mbi Hene dhe une besoj me shume tek Hija sesa tek Kisha</span> - Ferdinand Magelan

<span style="font-style: italic">1)Arsyetimi eshte armiku me i madh qe ka feja; asnjehere nuk i vjen ne ndihme ceshtjeve shpirterore, por me shpesh po sesa jo, lufton kunder Fjales qiellore, duke trajtuar me percmim cdo gje qe rezatohet nga Zoti.
2)Cilido qe deshiron te jete i Krishtere duhet t'i shkule syte nga arsyeja e vet.
3)Arsyetimi duhet shkaterruar ne te tere te Krishteret.</span>
- Martin Luther

<span style="font-style: italic">Vereni me pikepyetje madje edhe ekzistencen e nje zoti; nese do te kete nje te tille ai duhet te aprovoje homazhin e arsyes me shume sesa homazhin e frikes se verber.</span> -Thomas Jefferson, letter to Peter Carr, August 10, 1787

<span style="font-style: italic">Faret detare jane me te perdorshem sesa kishat.</span> - Benjamin Franklin

<span style="font-style: italic">Politika ka therur mijra nga te vetet, por feja ka therur dhjetera mijra nga te vetet.</span> - Sean O'Casey

<span style="font-style: italic">Zoti i pergjigjet te tera lutjeve. Nganjehere pergjigjet 'po', nganjehere pergjigjet 'jo', dhe nganjehere pergjigja eshte 'me siguri po ben shaka'.</span> - Jimmy Carter

<span style="font-style: italic">Une nuk besoj ne nje Zot personal dhe asnjehere s'e kam mohuar kete gje por e kam shprehur shume qarte. Nese ka dicka tek une qe mund te quhet fetare atehere kjo eshte admirimi pakufi per strukturen e botes per kaq sa na ka zbuluar shkenca.</span> (Albert Einstein, 1954)

<span style="font-style: italic">Fjala Zot per mua nuk eshte gje tjeter vecse produkt i dobesise njerezore, Bibla nje permbledhje e legjendave te nderuara por perseri primitive te cilat jane sidoqofte shume femijenore. Asnje interpretim sado i rafinuar te jete, nuk e ndryshon (per mua) kete gje.&quot;</span> - Albert Einstein, 3 Janar 1954, Leter per filozofin Eric Gutkind pasi ky i kishte nisur nje kopje te librit te tij &quot;Zgjidhni jeten: Thirrja Biblike per Revolte&quot;

<span style="font-style: italic">Nje nga provat per pavdekshmerine e shpirtit eshte sasia e madhe e atyre qe e kane besuar kete gje. Ata gjithashtu besuan se toka ishte e sheshte.</span> - Mark Twain, &quot;Notebook&quot;

<span style="font-style: italic">Pyetja [A beson ne Zot?] ka nje strukture te cuditshme. Nese une them Jo, do te thote qe une jam i bindur qe Zoti nuk ekziston, apo do te thote qe une nuk jam i bindur se Zoti ekziston? Keto jane pyetje shume te ndryshme.</span> - Dr. Arroway in Carl Sagan's Contact (New York: Pocket Books, 1985), p. 168.

<span style="font-style: italic">Pretendimet e jashtezakonshme kerkojne evidenca te jashtezakonshme.</span> - Carl Sagan

gentlemani

Primus registratum

ateist thua a?, jo ti beson porse sigur qe homoseksualcat besojne se kane te drejte ama jane te semuar, jane mete prishirit ne shoqeri, e ti beson porse ndoshta ne karriere, ne pasuri, femer, tituj shkencore diku edhe ti beson porse besimin e ke gabim sepsse te gjitha ato jane kaluese humben asgjesohen e vetem Krijuesi i gjithsesise eshte pa fillim e pa mbarim per ty kjo ndoshta eshte fshat spanjoll ama shumica e dijetareve kane besuar ne Zot, pasiqe kan mend, so kjo gjithsi vetvetiu si mund te ekzistoje ndoshta mendimet e juaaj te ceketa ashtu natyra dmth guri mendon, ve rregull ne gjithesi shpejtesi, ekpslodim gazra gjitha vetvetiu, ha ha mendo dhe keme gjet pergj, te humbur jane ata kur thone se kush i krijoi mos vaale e krijuan veten, pra pak me me butesi se nese je arogant dmth je i dobet pasiqe nje mikrob smundesh te mujsh ta fitosh edhe nje faraon thoshte un jam zot me ne fund vdiq prej nje mize e cila i hyri ne hund dhe ja hengri pastaj edhe kryet, sa ne fund kerkonte nga dhimbjet t'i mshojne me dru ne krye dhe ashtu vdic All-llahu idenon kryelartit, ama kur te vjen shpyrti ne hunde dhe fundoset anija ne oqean te shikoj si bertet si pellet si gomari apo kur aeroplani fillon te aterroje apo te prishet te shoh un ty si reagon ndoshta je si mit sokoli jone i rrejshem qe ka qendruar para topit, mesiguri je njeri qe jeton ne endrra keto jane keshilla nuk jan nen cmime por pak mendo