Sondazh mbi perkatesine fetare!

gurax

Pan ignoramus
Re: Sondazh mbi perkatesine fetare!

Kam studiuar inxhinieri elektronike dhe punoj ne profesion.

Jo, ekuilibri i universit nuk eshte arritur. Fakti qe ekzistojne yjet mjafton per te vertetuar kete, me fjale te tjera kete the edhe ti. Une mund te shtoj qe ajo qe ti e quajte ekuilibri i universit nuk do te arrihet ndonjehere, ose te pakten per sa kohe do te vazhdojne te ekzistojne vrimat e zeza.
Entropia eshte nje koncept i paster fizik dhe ka te beje vetem me energjine. Shembujt e tjere jane per ta bere kete koncept sa me te kuptueshem apo per te marre ne konsiderate nje ane specifike te saj per fusha te caktuara studimi, si ne kimi, sic the dhe ti pak me lart, ku energjia ne me te shumten e saj e shfaq veten ne formen e materialit qe hyn apo del ne rreaksion.

ali

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: London_GirL</div><div class="ubbcode-body">njeriu lind besmitar,ahahahahahahahahhahaahhahahahahahahahaha
o sa kam qeshur, kjo duhet te shkoj te humori se sben.
humor fantastik. o musliman, shpresoj qe te kesh qene duke bere shaka......

o musliman, ato qe besojne, lindin ne nje familje te nje feje,edhe ka disa qe e ndryshojne besimin,behen musliman,kristian dhe fe te ndryshme, pra,qe njeriu e krijon vet besimin,sipas ambjetit ku rritet,dhe sipas menyres se tij/saj deshiruese tek fete/religioni.

</div></div>
O moj vajze nga londra, familja ndikon ne perkatesine fetare te femijes por jo ne besimin e tij. Besimi eshte pjese e njeriut. Gje te tille e verteton kur je ne nje veshtiresi shume te madhe, A mund te me thuash se nuk drejtohesh tek dikush? kurre nuk mund ta thuash nje gje te tille.
Sa per punen e arsyetimit (e kam me crooked mind) po ne qofte se do te thoja qe mund te jesh ti qe arsyetohesh gabim?
Une mund te them nje gje, e gjithe kjo gje ka lindur pothuajse pak para revolucionit francez, sepse njerezve u pat hardh ne maje te hundes pershkak te sjelljes se kishes. nuk i gjen tilla mendime ne boten islame vetem se kur vajten disa per studime ne France. Po qe i zoti ndonje le ti futet studimeve dhe ka per ta pare vete nje gje te tille.

jimmy84

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Gysi</div><div class="ubbcode-body">

Kjo eshte e vertete Jimmy, vetem se nuk mund te sherbeje si argument per kete qe po flasim. Problemi per te cilin flet ti ka te beje me etapat e zhvillimit te njeriut. Kjo deshmon qe njeriu zhvillohet me ane te komunikimit dhe shoqerizimit. Ne kete menyre, duke mos zhvilluar komunikimin dhe shoqerizimin, tek njerezit qe jane rritur ne pyll aftesite njerezore mbeten te pazhvilluara. Eshte vertetuar gjithashtu qe ka nje vaze te caktuar te zhvillimit te njeriut, gjate se ciles mesohet gjuha. Pra, ka nje kufi, nje moshe, deri ne te cilen mesohet te folurit. Jashte kesaj moshe njeriu nuk meson dot me kurre te flase. Ne kete menyre, duke qene se, njeriu mendon me ane te gjuhes dhe gjuha eshte ajo qe na ben te ngrihemi ne nivele gjithnje e me te larta te te menduarit, njeriu qe nuk flet dot, mbetet ne nivele zoologjike te te menduarit.
Por kjo nuk ka te beje me proven se nga ka ardhur besimi tek Zoti. Kjo nuk ka te beje me kerkesen per argument, nese eshte njeriu qe e ka krijuar Zotin per interesa te caktuara te tij, Sipas botekuptimit te fetareve, besimi ka ardhur si pasoje e aktit te veteshfaqjes se Zotit. Ka qene Zoti qe ka derguar Profetet si dhe librat e Tij, duke i mesuar njerezit per ekzistencen e tij. Gjithashtu struktura e te menduarit te njeriut eshte krijuar prej Zotit dhe ajo eshte krijuar ne nje menyre te atille qe llogjika e tij te shkoje tek Krijuesi i tij. Ne kete menyre, Zoti eshte nje teze e cila e shpjegon me mire se cdo teze tjeter boten, prejardhjen, menyrene e saj te funksionimit, si dhe qellimesine e saj. Kjo pikepamje mbrohet thuajse nga e gjithe shkolla racionaliste, qe nga Platoni me "boten e ideve". Sipas nje fetari, keto jane burimet prej nga rrjedh besimi i njeriut. </div></div>

Nje sekonde me shoku se deri tani ketu po diskutohej dhe po diskutohet per "nevojen per besim" dhe qe njeriu lind "besimtar" dhe me "vetedijen qe ka nje Krijues". Dhe kete teori ma kane thene edhe besimtare te tjere (myslimane). Dhe une mendoj qe shembulli qe une dhashe hedh poshte kete teori.

Megjithate edhe ajo qe thua ti qe "Gjithashtu struktura e te menduarit te njeriut eshte krijuar prej Zotit dhe ajo eshte krijuar ne nje menyre te atille qe llogjika e tij te shkoje tek Krijuesi i tij" duket paksa paradoksale meqenese logjika e shume njerezve (dhe jo te gjithe budallenj) ka shkuar pikerisht tek "mohimi i ekzistences se Zotit". Pra tek e kunderta e "qellimit te Zotit".

studenti100

Forumium praecox

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: jimmy84</div><div class="ubbcode-body">Nga halli studento nga halli. Njeriu eshte qenie pragmatiste. Ne ndergjegje ose nenndergjegje e mendon thjesht fare:
Po i lutem Zotit. Nqs Zoti ekziston dhe me ndihmon, ok. Nqs s`ekziston....se mos humb ndonje gje une.
Prandaj shume njerez besojne kur jane ne hall dhe s`kujtohen ndonjehere te besojne kur jane per qejf ose edhe nqs e bejne e bejne nga frika (superstizioze dmth) se mos humbasin ato qe kane.
Megjithate ne fakt ne momente te veshtira besimi ne Zot te ndihmon psikologjikisht sepse te jep optimizem dhe vertet qe te ndihmon te dalesh nga situata.
Por eshte tjeter gje "te te ndihmoje Zoti" dhe tjeter gje "te te ndihmoje besimi ne Zot". </div></div>

Interesante menyra e te qenurit pragmatik, por dua te ve ne dukje faktin se disa njerez i luten dickaje vetem kur kane ndonje besim, sa do i vogel jete ne vetevete. Psh une edhe ne rastin me te veshtire te gjendem dhe te jem pragmatiku me i madh per keto gjera, nuk mund t'i lutem ndonje peme apo guri qe mbaj ne xhep nqs nuk besoj sadopak qe ajo te kishte fuqi te me ndihmonte. Pra ne rastin qe une jam siguruar qe guri qe mbaj ne xhep nuk ka si te me ndihmoje, une do kisha konflikt mendimesh nqs do me vinte mendja te lutesha. Pra beson se kush e ben kete ndoshta me shume se veprim pragmatik, mund te quhet besim minimal por jo mos-ekzistent. Si mendon ne kete prospektive?

studenti100

Forumium praecox

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: jimmy84</div><div class="ubbcode-body">Prova eshte ajo qe njeriu po te rritet ne pyll larg shoqerise njerezore jo vetem qe s`e ka idene e "besimit ne Zot" por sillet si kafshe pylli (meqe ra llafi kjo edhe verteton qe njeriu eshte pjese e "Botes se Kafsheve"). Fatmiresisht apo fatkeqesisht jane gjetur disa here njerez te rritur ne pyll. Disa prej tyre te rritur nga ujqerit. Dhe njerezit e rritur keshtu silleshin si ujqer, jetonin si ujqer dhe "flisnin" si ujqer. Dhe c`eshte me e bukura edhe vdiqen ne moshen qe vdes ujku (te pakten ne rastin e nja dy vajzave te rritura nga ulkonjat dhe te kapura rreth moshes 10-14 vjec).
Biles para ca kohesh shihja nje emision dhe aty jepte nje rast ne ish-BS qe pas shperberjes ne nje qytet provincial qyteti ishte braktisur pothuajse totalisht dhe aty kishte mbetur edhe nje foshnje (djale) te cilin e kishin rritur qente. Megjithese ishte gjetu heret (rreth 4-5 vjec) kur ishte 10 vjec akoma kishte ca sjellje tipike per qente.
Dhe kjo eshte normale sepse femija CDO gje (pervec instikteve te lindura) e meson nga AMBJENTI. Dhe sillet sipas ambjentit qe e rrethon. Biles edhe pasi rritet te paket jane ata njerez qe dalin mbi ambjentin ku jetojne apo e kundershtojne ambjentin. </div></div>

Jam kurioz nqs keta njerez nuk mund te flisnin,e cila eshte e natyrshme, si dihet qe keta nuk besonin ne ndonje fuqi? Psh une rritem ne Shqiperi, dhe te me coje ndonjeri ne Rusi, nuk di si te flas rusisht. Pra rritja ne pyll nuk do thote mungese zhvillimi cerebral, por mungese eksperiencash apo pervojash sic jane te flasesh nje gjuhe. Jam kurioz nqs mungon menyra e komunikimit me te tille njerezish si mund te kuptohesh me ta nqs besojne apo jo ne zot? Me duket se eshte sikur te pyesi mua njeri rusisht nqs besoj ne zot dhe une te mos pergjigjem apo mos te kuptoje se ca flet. Por kjo nuk shpreh idete e mia por tregon se me mungon pervoja e komunikimit e ideve te mia te te tjeret dhe ndoshta e kuptimit te ideve te tjetrit. Si mendon ne kete aspekt?

gurax

Pan ignoramus

Ne te njejtin kendveshtrim, si mund te kuptohet nese nje kale apo mace apo qen besojne apo jo ne zot?
Kujdes ne pergjigje. Nese nje gje e tille provohet te ndodhe, menjehere njeriu bie nga piedestali i krijeses se privilegjuar te Zotit si "e vetmja krijese me shpirt qe eshte ne gjendje te adhuroje Zotin".

studenti100

Forumium praecox

Ketu e kisha fjalen edhe une, sepse mungesa e komunikimit nuk te lejon te kuptosh asgje.

jimmy84

Primus registratum

Qe nuk besonin ne Zot nuk ka prova konkrete por ka disa prova indirekte:
1. Nuk ndiqnin ndonje ritual fetar.
2. Nuk zbatonin 10 Urdherat e Zotit.
Kafshet dhe njerezit qe nuk rriten ne shoqeri nuk e quajne "te ndaluar" te vrasin, te vjedhin (grabisin) dhe as te ciftohen pa u martuar apo t`ja rrembejne partneren nje mashkulli tjeter me te dobet etj etj. Biles seksin e kane ne forme perdhunimi pra e bejne me ane te nenshtrimit te femres. Pra nuk kane MORAL. Ketu qendron i vetmi ndryshim i dukshem midis kafshes dhe njeriut (te rritur ne shoqeri njerezore): Njerezit i ndajne gjerat MIRE dhe KEQ kurse kafshet jo.

Persa i perket pragmatizmit edhe ke edhe s`ke te drejte.
Ke te drejte sepse ti nuk i lutesh vertet nje guri sepse je i sigurte qe ai gur nuk te ndihmon. Por meqe nuk je i sigurte qe "atje lart" nuk ekziston nje Zot atehere ti ve ne pune pragmatizmin dhe thua "Hajt mo po bej nje "telegram" dhe po mori pergjigje OK".
Por ama kete e ben ti qe je i sigurte qe guri/kafsha/pema muk ka shanse te te ndihmoje por ai qe rritet ne nje fis afrikan apo peruan qe beson se guri/pema/kafsha mund t`a ndihmoje ai edhe sot i lutet gurit/pemes/kafshes. Edhe India qe po hyn ne vendet me te zhvilluara edhe sot e quan lopen "kafshe te shenjte". Nuk e di a isha i qarte?

studenti100

Forumium praecox

E kuptoj se ritualet nuk i ben si psh te veje ne faltore nje dite te caktuar te javes. Mosberja e ndonje rituali apo mosndekja e urdherave, personalisht besoj se nuk tregon domosdorisht mosbesim ne zot ne menyre indirekte. Une thashe se duhet te kesh pak besim, pra nje afrikan apo peruan ka te pakten nje fare lloji besimi ne gurin, pra ai mund t'i lutet asaj gjeje. Kjo tregon se i lutesh vetem asaj qe ke pak besim, qofte lart mbi qej, lopa, pema, apo guri. Kurse per ato qe s'ke fare nuk i lutesh dot edhe sikur te jesh pragmatik. Ketu e kisha fjalen edhe une. Ti mendon se mund t'i lutesh dickaje qe je siguruar qe nuk te ndihmon ose je i sigurte qe nuk ekziston?

jimmy84

Primus registratum

Si jo? Pse cfare mendon se kane bere per qindra e qindra vjet gjithe ata prifterinj, imame, peshkope, kardinale, patriarke e pape? Pse ke ndonje dyshim qe mes tyre shumica nuk besojne hic ne ato qe "sh-pallin" per dite? Sigurisht nuk i fus te gjithe ne nje thes dhe nuk them qe asnje nga ata nuk beson, po nje pjese e mire po njehere. Sepse po te mos kishte prifterinj apo papushe te tille nuk do ndodhnin as kryqezatat, as lufterat (civile ose jo) fetare ne mbare Europen dhe nuk do ndodhte as Erresira Mesjetare as persekutimi i "heretikeve" dhe nuk do ndodhte as Inkuizicioni. Po te mos ishin keto monstra nuk do kishte patur prifterinj ortodokse qe te pellisnin qe nga altaret duke mallkuar gjuhen shqipe etj etj etj.
Po te mos kishte imame dhe fetare (gjasme muslimane, bektashij etj) te ketij lloji nuk do pushtohej Europa deri ne Vjene nga hordhite turke per qindra vjet dhe as Shqiperia per 5 shekuj. Dhe po te mos kishte imame, shehe apo si quhen, te ketij lloji nuk do kishte besimtare qe do prisnin koka njerezish apo te vinin bomba apo edhe kamikaze ne emer te Zotit.
Ja te gjitha keto kane ardhur, vijne dhe do te vijne nga ata qe luten po ne fakt nuk besojne.

Kurse te tjere qe nuk besojne po luten, ndoshta ka po si zor. Vetem nqs genjejne veten.
Pse lutesh gje ti dhe nuk beson? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

studenti100

Forumium praecox

Interesante teza e hedhur. Domethene ata qe nuk besojne dhe luten ose genjejne te tjeret ose veten e tyre. Une pranoj qe nje person mund te genjeje te tjeret dhe kjo quhet hipokrizi, por te behesh hipokrit me veten tende me duket e pamundshme nqs je njeri pa semundje psikologjike. Mund ta genjesh veten ti? Me jep nje rast si e bind veten ne nje gje qe e di qe eshte genjeshter? Jam kurioz.

jimmy84

Primus registratum

Shume kurioz qenke. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif
Njeriu mund ta genjeje veten edhe me lehte se c`genjen te tjeret. Biles ka edhe nje shprehje qe thote "Indoktrinuesi eshte personi me i indoktrinuar". Pra shpesh ndodh qe personi qe genjen e bind totalisht vetveten qe thote te verteten megjithese e ne thelb e di qe genjen.
Rasti konkret? Sa diktatore kane vdekur duke deklaruar qe ata ishin "shpetimtaret e kombit" megjithese gjate gjithe jetes se tyre kishin menduar vetem per pushtetin personal?

Por ndodh shpesh here edhe kur njerezit DESHIROJNE dicka saqe megjithese edhe fare e qarte se ajo eshte krejt ndryshe ata vazhdojne te besojne ate qe deshiron. Prandaj edhe thuhet "Ti nuk do te marresh vesh".

Vetmashtrimi ka shpjegime psikologjike qe nje me kompetent se une ne kete fushe besoj do te ta shpjegonte me qarte si funksionon.

Ke me ndonje kuriozitet? Se e nisem te "nderzimi artificial" dhe perfunduam tek "lufta ne Vietnam".

gurax

Pan ignoramus

Dikush qe genjen veten eshte psh dikush qe shkon ne xhami paradite dhe me pas pi birre ne darke.
Ju lutem mos thoni qe "ai genjen Allahun, jo veten."

antip

Primus registratum

Interesant, deri tani sondazhi tregon se qenkemi 37% te krishtere dhe 36% myslimane! Kisha tjeter pershtypje...

Gysi

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Gurax</div><div class="ubbcode-body">Dikush qe genjen veten eshte psh dikush qe shkon ne xhami paradite dhe me pas pi birre ne darke.
Ju lutem mos thoni qe "ai genjen Allahun, jo veten." </div></div>

Ku eshte genjeshtra ketu?
Te pish birre nuk do te thote se nuk je musliman. Cdo njeri, ne nje menyre apo nje tjeter, ka mekatet e veta ne kete bote. Por kjo nuk do te thote qe nuk je njeri qe e do dhe nderon Zotin dhe fene e Tij.

jimmy84

Primus registratum

Atehere per saktesim ai qe genjen veten eshte ai tipi qe shkon ne xhami dhe e quan normale te pije birra (pra s`e quan hic "gjynof").

Por per te ta bere me tipike le te themi eshte ai tipi qe lexon KURANIN dhe pastaj hedh veten ne ere ne nje shkolle femijesh ne emer te Allahut.
Ose eshte ai tipi qe eshte kreu i ndonje familjeje mafioze dhe mban kryq ne qafe dhe nuk e tradheton gruan psh sepse "ja ka ndaluar Krishti". Kupton ti sa larg mund te shkojne njerezit duke genjyer vetveten. Biles per mendimin tim te mendosh qe "nuk mund ta genjesh veten" eshte vetgenjimi maksimal.

Gysi

Primus registratum

Ore, me lart u fol per ata qe shkojne ne xhami para dite dhe pi birre ne darke, cna ngaterron me terroristet tani.
Te shkosh ne xhami eshte dicka qe njeriu e ben per shpirtin e vet, si dhe duke respektuar disa parime dhe i de te cilat i njeh si te verteta. Te pish birr, hyn tek ato vepra te cilat nuk te bejne jomusliman. E shpjegova edhe me lart. Cdo njeri eshte mekatar ne kete bote, ne nje menyre apo nje tjeter. Prandaj dhe i kerkojme falje Zotit per papersosmerine tone, si dhe per shkeljet tona. Se ne cfare niveli eshte respektueshmeria ndaj fese ne persona te ndryshem eshte ceshtje tjeter. Gjithashtu eshte ceshtje tjeter nese dikush mendon vertete se nuk ka problem fetar me pi birre. Por ketu nuk ka kurrfare vetmashtrimi.

jimmy84

Primus registratum

Jo ore s`qenka hic problem. Dmth eshte normale ajo kenga qe thote:
Gjithe mujin e Ramazonit
as kam honger as kam pi-e
kur te vij dita e Bajromit
bashke me lalen do pime raki-e (dmth birre)

Se vetmashtrim s`eshte. Zotin s`e mashtron dot. Po edhe pjesen normale te njerezve s`e genjen. Atehere kush genjehet?

Kondrapedali

Kondrapedali

Ajo nuk është gënjeshtër se robi e prano vet që do pij raki. Besimi është gënjeshtër në këtë rast. Dhe, duhet të kemi parasysh që shumica dërrmuese e popullsisë nuk ja bëjnë vetes pyetjen se përse besojnë dhe se përse pijnë, mëkatojnë, etj.
Pra, në vetvete besimi dhe njeriu krijojnë mashtrim.

Plotësisht dakort d.m.th me Jimmy.