Re: Sondazh mbi perkatesine fetare!
O Goc! Ajo qe jam duke te te thene eshte se, perpara se te kerkosh argument prej tjetrit, na tregon njehere argumentet e tua.
Ti me thua se une nuk eckam me logjike, por eckam me besime, duke pretenduar qe ti vete hyn tek ajo kategori qe orientohesh me ane te logjikes dhe jo besimeve.
Nderkohe qe, ajo qe une kam shpjeguar eshte se edhe ti beson, por nuk beson tek ajo qe besoj une. Ti beson se Zoti nuk ekziston, une besoj se ekziston. Jane te dyja besime te cilat ne premisa jane njesoj te argumentueshme apo te paargumentueshme.
Tani, ti nxjerr nje perfundim: Zoti apo feja eshte krijuar nga njerezit per arsye interesash apo ku ta di une. Une po te them, me sill provat. Meqe je njeri qe ecen me logjike dhe jo me besim atehere duhet ta provosh ate qe thua, ne te kundert ajo qe sapo the, mbetet thjeshte besim i joti. Dhe me e keqja, ky eshte nje besim i paargumentuar dhe i pambeshtetur ne logjike.
Ajo qe ti me tregon, Bibla dhe Kurani, nuk i shoh fare si prova te asaj qe synon te provosh ti. Cfare deshmie eshte Bibla dhe Kurani per tezen tende qe Zoti eshte krijuar nga njerezit? Bibla dhe Kurani pretendojne te jene libra te Zotit. Ku eshte prova ketu?
Meqe je dhe njeri qe ecen me logjike, te pakten duhet te kesh konseguencen e duhur logjike te kuptosh se, nese dikush te jep nje fe me zor (supozojme se eshte keshtu sic thua ti, pavaresisht se kjo teze e jotja eshte teper naive dhe e paargumentuar historikisht dhe logjikisht), kjo nuk do te thote se ajo fe nuk eshte e vertete. Logjikisht eshte krejtesisht e mundshme qe nje fe e vertete te keqperdoret nga individe fanatike te saj, per te ushtruar imponim. Fakti qe ka njerez qe shperdorojne parimet e nje feje nuk do te thote se ajo fe nuk eshte e vertete. Pra, menyra se si ti nxjerr konkluzion, nga premisa te tilla, krejtesisht pa lidhje, tregon se ti nuk ke as principet me minimale te logjikes formale. E lere pastaj te kuptosh nivele te tjera te logjikes filozofike apo te merresh me diskutime ontologjike, kozmologjike etj.
Kjo deshmon pastaj se nga rrjedh edhe arroganca jote, e cila nuk heziton aspak, te fyeje te gjithe pjesen tjeter te botes qe nuk mendon si ty. Pra kjo arrogance rrjedh natyrshem nga nje shkak kryesor, Injoranca dhe mungesa e konseguences logjike.