Sondazh mbi perkatesine fetare!

M

Mortal

Guest
Re: Sondazh mbi perkatesine fetare!

1- Une besoj qe ti mendon gabim.
2- Une mendoj qe ti arsyeton gabueshem.

1- Duke qene se une besoj pohimin e mesiperm, nuk do te jete asnjehere e mundur te me ndryshohet.
2- Me arsyetimet dhe faktet qe mund te sjellesh, pohimi im mund te bjere poshte.

E lexon ndryshimin?

studenti100

Forumium praecox

Une besoj ne shume gjera qe nuk shoh ose vertetoje dot. Besoj se ekziston dashuria, zgjuarsia, bujaria, sinqeriteti. Nuk do thote se gjitha gjerat qe besojme duhet te jene gjera materiale. Ne fund te fundit, po nuk besuan ne ato qe permenda me lart, atehere nuk besojme as te njeri-tjetri.

London_GirL

Primus registratum

njeriu lind besmitar,ahahahahahahahahhahaahhahahahahahahahaha
o sa kam qeshur, kjo duhet te shkoj te humori se sben.
humor fantastik. o musliman, shpresoj qe te kesh qene duke bere shaka......

o musliman, ato qe besojne, lindin ne nje familje te nje feje,edhe ka disa qe e ndryshojne besimin,behen musliman,kristian dhe fe te ndryshme, pra,qe njeriu e krijon vet besimin,sipas ambjetit ku rritet,dhe sipas menyres se tij/saj deshiruese tek fete/religioni.

philly_fier

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Musliman</div><div class="ubbcode-body">Njeriu lind besimtar. Eshte thjesht natyra e tij, jan pyetjet e tij qe ia drejton vetes se tij ato qe e çojne ate ne besimin e paster.

O vashe Fierake; a mund ta di se çfare faktesh don ti qe te besosh?
A nuk te mjafton ty trupi jot kaq i nderlikuar dhe qe eshte ndertuar ne mjeshterine dhe bukurine me te larte?
A nuk mjafton gjith ky univers?
çudi moj vashe se argumentet jane te shumta e te panumerueshme. shiko perreth.</div></div>

Nqs njeriu lind besimtar, nga e di ai kush eshte besimi i tij, me gjithe keto besime e sekte fetare, njeriu i shkrete duhet te jete shume konfuz. Dhe nqs ajo qe thua ti eshte e vertete si ka mundesi qe ka njerez qe ndryshojne besimin e tyre ose dhe e humbin fare ne nje pike te jetes???
Po ne qe nuk besojme?? Dmth zoti u tregua doreshterguar me ne dhe nuk na dha besimin kur lindem por vetem bukurine???LOL

studenti100

Forumium praecox

Keni besuar ndonjehere ne ndonje moment te jetes sado te shkurter ne ndonje fuqi me te larte? Une mendoj se ne momente te veshtira njerezit behen pak besimtar, nuk i di ca i shtyn, edhe pse nuk jane aspak fetare. Si mendoni?

jimmy84

Primus registratum

Nga halli studento nga halli. Njeriu eshte qenie pragmatiste. Ne ndergjegje ose nenndergjegje e mendon thjesht fare:
Po i lutem Zotit. Nqs Zoti ekziston dhe me ndihmon, ok. Nqs s`ekziston....se mos humb ndonje gje une.
Prandaj shume njerez besojne kur jane ne hall dhe s`kujtohen ndonjehere te besojne kur jane per qejf ose edhe nqs e bejne e bejne nga frika (superstizioze dmth) se mos humbasin ato qe kane.
Megjithate ne fakt ne momente te veshtira besimi ne Zot te ndihmon psikologjikisht sepse te jep optimizem dhe vertet qe te ndihmon te dalesh nga situata.
Por eshte tjeter gje "te te ndihmoje Zoti" dhe tjeter gje "te te ndihmoje besimi ne Zot".

Gysi

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: London_GirL</div><div class="ubbcode-body">
o gysi, qe fene e krijon njeriu,kjo eshte prove,fakt per ata qe dine degjojne she shofin me sy.
nuk ka asnje lloj hamendje.

gysi,kush ta dhuroj besimin qe ke ti,komshiu qe ne barkung e nenes pffffffffffffff hajde llogjike hajde. </div></div>

Ku e ke proven pra?
Kete po te kerkoj edhe une. Ma provo! Po te jete per te dite me pa e me degju, ketu nuk dalim asgjekundi. Une te akuzoj ty per verberi, ti mua, nuk zgjidhim asgje.
The se je njeri qe nuk merresh me besime, por me arsyen. Atehere flasim me arsye. Ma provo qe besimi eshte krijuar nga njeriu!
Kush ma dhuroi besimin mua?
Une mund te them, "vete Zoti", kjo nuk ka pike rendesie.
Por nese e kapim ne kete sens, po ty kush ti dhuroi pikepamjet qe mbron? Komshiu, qe ne barkune e nenes?
Problemi qe ti nuk kupton eshte qe edhe ti je besimtare. Por, ne rastin konkret, ti nuk i beson nje feje te caktuar, por disa pikepamjeve te tjera, qe perbejne nje fe me vete, ne njefare kuptimi. Njeriu eshte nje qenie qe detyrimisht i duhet te besoje diku, qofte edhe ne mosekzistencen e Zotit. Sidoqofte, mosbesimi tek Zoti eshte nje besim. Eshte besim qe Ai nuk ekziston dhe mbetet, ne parim po kaq i provuar apo i paprovuar, po kaq shkencor apo joshkencor, po kaq racional apo joracional. Kete muhabet une e kam sqaruar me pare gjere e gjate ne kete forum ne tema te meparshme. Mund ti drejtohesh arkivit per me teper.

philly_fier

Primus registratum

Une nuk mendoj qe mosbesimi ne Zot eshte besim ne vetvete. Kur beson mblidhesh me njerez te tjere qe besojne te njejten gje, ndjek rregullat e besimit tend, mundohesh te kthesh sa me shume njerez ne "rrugen e Zotit" etje. Une nuk bej ndonje nga keto, une shikoj punen time, keshtu qe nuk e shikoj si mosbesimi im eshte besim ne te njejten kohe.

jimmy84

Primus registratum

Prova eshte ajo qe njeriu po te rritet ne pyll larg shoqerise njerezore jo vetem qe s`e ka idene e "besimit ne Zot" por sillet si kafshe pylli (meqe ra llafi kjo edhe verteton qe njeriu eshte pjese e "Botes se Kafsheve"). Fatmiresisht apo fatkeqesisht jane gjetur disa here njerez te rritur ne pyll. Disa prej tyre te rritur nga ujqerit. Dhe njerezit e rritur keshtu silleshin si ujqer, jetonin si ujqer dhe "flisnin" si ujqer. Dhe c`eshte me e bukura edhe vdiqen ne moshen qe vdes ujku (te pakten ne rastin e nja dy vajzave te rritura nga ulkonjat dhe te kapura rreth moshes 10-14 vjec).
Biles para ca kohesh shihja nje emision dhe aty jepte nje rast ne ish-BS qe pas shperberjes ne nje qytet provincial qyteti ishte braktisur pothuajse totalisht dhe aty kishte mbetur edhe nje foshnje (djale) te cilin e kishin rritur qente. Megjithese ishte gjetu heret (rreth 4-5 vjec) kur ishte 10 vjec akoma kishte ca sjellje tipike per qente.
Dhe kjo eshte normale sepse femija CDO gje (pervec instikteve te lindura) e meson nga AMBJENTI. Dhe sillet sipas ambjentit qe e rrethon. Biles edhe pasi rritet te paket jane ata njerez qe dalin mbi ambjentin ku jetojne apo e kundershtojne ambjentin.

jimmy84

Primus registratum

Fierake. Po ta shohesh holle holle ai besim eshte. Pra ti beson qe Zoti nuk ekziston. Ose psh beson qe X apo Z fe nuk eshte e duhura (le ta themi keshtu). Une mendoj se ne te gjithe BESOJME.
Thenia e Sokratit "Une di nje gje qe s`di asgje" nuk ka kuptim fjale per fjale (biles eshte jologjike sepse ka dy pohime te kunderta brenda te njejtes fjali) pra ka kuptimin "Ku ta di une qe s`e kam gabim?".
Psh une jam ateist. Dhe kam argumentat e mia, dhe logjiken time ku une mbeshtes kete ide. Por argumenta dhe logjike kane edhe besimtaret. Psh Sokrati ishte politeist dhe ishte kunder sistemit demokratik athinas (ishte pro oligarkise). Pra perderisa kendveshtrimet jane shume te ndryshme dhe te pafundme cfare sigurie kam une qe kam te drejte?
Nejse shpresoj mos te te kem trashur me filozofime.

Kondrapedali

Kondrapedali

Të mendosh se diçka është e tillë apo e atillë ndryshon katërcipërisht me të besosh se diçka është e tillë apo e atillë.

Dikush që beson në diçka nuk tutet nga istikami vet dhe shpesh arrin edhe në dhunë për të mbrojtur besimin e tij dhe kjo, pasi ky besim ka të bëjë me një sistem referimi, sistem vlerash, përmbysja e të cilit ç'ekuilibron njeriun.

Dikush që mendon në qënien apo mosqënien e diçkaje nuk e ka problem të ndryshojë mendim pasi mendimi i parë ishte krijuar në bazë të evidencave dhe nuk është shoqëruar edhe me dëshirën që kjo të jetë e vërtetë, gjë që më pas kthehet me sjelljen rreth kësaj pike të shumë sjelljeve të njeriut, pra kthehet në besim.
D.m.th, mendimi është racional pasi ai nuk është bindje ndërkohë që besimi është bindje. Lojërat e fjalëve mund të shërbejnë deri diku por nuk mund të justifikojnë asgjë.

Ilustrim: Personalisht nuk e di në jam ateist apo jo pasi unë mendoj se ka një Zot por nuk mund ta afirmoj me siguri këtë mendim timin. Për më tepër nuk besoj në fetë e krijuara nga njeriu. Akoma më tepër, mendoj që Zoti nuk është përzier në krijimin e botës apo lindjen e njerëzimit. Kjo për arsyen e thjeshtë se njerëzimi nuk ka ndonjë rëndësi të madhe në Univers (mund edhe të them që roli i njeriut në univers është i papërfillshëm). Pra unë mendoj që njerëzit vazhdojnë të thonë që Dielli dhe yjet rrotullohen rreth Tokës por në këtë rast thjesht duke i ndryshuar emrat, në vend të Diellit është Zoti dhe në vend të Tokës është njeriu.

Si konkluzion, unë mendoj se Zoti, sado i gjithpushtetshëm të tregohet në fetë njerëzore, ai përsëri paraqitet si një funksion i njeriut dhe në shërbim të njeriut ku njeriu është i krijuar nga Zoti si një qenie speciale nga ku del që egzistenca e Zotit justifikohet nga qëllimi i tij për krijimin e njerëzimit.

London_GirL

Primus registratum

o Gysi, te gjitha i ke me fakte,si biblen kuranin dhe te gjitha tjerat,vec nese i quan ti pa fakte dhe besmitaret.
si me flet mua me gjithe binje per nje gje qe ekziston,qe nuk ke asnje prove,jo ti por e mbar bota? save it xhanem

Jimmy,ato qe rriten ne pyll,nuk jane te edukuar,nuk e kan pare boten,nuk kan hapur librat ,ato jane njerzit qe besojne ne Fe,besojne ne lloj lloj gjerash,do thuash ti perse,ato ecin me Quranin ose Biblen sepse skan dituri tjeter.

ato qe kan pare nuk besojne ne budalliqe,edhe ne fene e arabise qe ta dha turku me dhune,edhe sot me flet me shume entuzizm per te.

keto po qe i quaj tipa kafsh une,se tu thuash njerez eshte ofendim per ne tjeret.

studenti100

Forumium praecox

London_Girl, a shprehesh se ti pranon si specie Homo sapiens vetem ata qe jane ateista? Une mendoj se keto jane paragjykime, sic mund te kete nje besimtar ndaj atyre qe jane ateista. Pra mendoj se nqs do ti edukosh te tjeret duhet te fitosh ne rradhe te pare respektin e tyre. Ja psh une do i besoja nje njeriu qe eshte me i sinqerte dhe i sjellshem dhe pastaj kush mendon se di me shume e me pak. Ato qe mendon qe di, ndonjehere jane hamendje, rendesi ka qe je i sinqerte te ndryshosh mendje nqs e gjen se e ke gabim. Ti si mendon ne kete aspekt?

Gysi

Primus registratum

O Goc! Ajo qe jam duke te te thene eshte se, perpara se te kerkosh argument prej tjetrit, na tregon njehere argumentet e tua.
Ti me thua se une nuk eckam me logjike, por eckam me besime, duke pretenduar qe ti vete hyn tek ajo kategori qe orientohesh me ane te logjikes dhe jo besimeve.
Nderkohe qe, ajo qe une kam shpjeguar eshte se edhe ti beson, por nuk beson tek ajo qe besoj une. Ti beson se Zoti nuk ekziston, une besoj se ekziston. Jane te dyja besime te cilat ne premisa jane njesoj te argumentueshme apo te paargumentueshme.
Tani, ti nxjerr nje perfundim: Zoti apo feja eshte krijuar nga njerezit per arsye interesash apo ku ta di une. Une po te them, me sill provat. Meqe je njeri qe ecen me logjike dhe jo me besim atehere duhet ta provosh ate qe thua, ne te kundert ajo qe sapo the, mbetet thjeshte besim i joti. Dhe me e keqja, ky eshte nje besim i paargumentuar dhe i pambeshtetur ne logjike.
Ajo qe ti me tregon, Bibla dhe Kurani, nuk i shoh fare si prova te asaj qe synon te provosh ti. Cfare deshmie eshte Bibla dhe Kurani per tezen tende qe Zoti eshte krijuar nga njerezit? Bibla dhe Kurani pretendojne te jene libra te Zotit. Ku eshte prova ketu?

Meqe je dhe njeri qe ecen me logjike, te pakten duhet te kesh konseguencen e duhur logjike te kuptosh se, nese dikush te jep nje fe me zor (supozojme se eshte keshtu sic thua ti, pavaresisht se kjo teze e jotja eshte teper naive dhe e paargumentuar historikisht dhe logjikisht), kjo nuk do te thote se ajo fe nuk eshte e vertete. Logjikisht eshte krejtesisht e mundshme qe nje fe e vertete te keqperdoret nga individe fanatike te saj, per te ushtruar imponim. Fakti qe ka njerez qe shperdorojne parimet e nje feje nuk do te thote se ajo fe nuk eshte e vertete. Pra, menyra se si ti nxjerr konkluzion, nga premisa te tilla, krejtesisht pa lidhje, tregon se ti nuk ke as principet me minimale te logjikes formale. E lere pastaj te kuptosh nivele te tjera te logjikes filozofike apo te merresh me diskutime ontologjike, kozmologjike etj.
Kjo deshmon pastaj se nga rrjedh edhe arroganca jote, e cila nuk heziton aspak, te fyeje te gjithe pjesen tjeter te botes qe nuk mendon si ty. Pra kjo arrogance rrjedh natyrshem nga nje shkak kryesor, Injoranca dhe mungesa e konseguences logjike.

Gysi

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: jimmy84</div><div class="ubbcode-body">Prova eshte ajo qe njeriu po te rritet ne pyll larg shoqerise njerezore jo vetem qe s`e ka idene e "besimit ne Zot" por sillet si kafshe pylli (meqe ra llafi kjo edhe verteton qe njeriu eshte pjese e "Botes se Kafsheve"). Fatmiresisht apo fatkeqesisht jane gjetur disa here njerez te rritur ne pyll. Disa prej tyre te rritur nga ujqerit. Dhe njerezit e rritur keshtu silleshin si ujqer, jetonin si ujqer dhe "flisnin" si ujqer. Dhe c`eshte me e bukura edhe vdiqen ne moshen qe vdes ujku (te pakten ne rastin e nja dy vajzave te rritura nga ulkonjat dhe te kapura rreth moshes 10-14 vjec).
Biles para ca kohesh shihja nje emision dhe aty jepte nje rast ne ish-BS qe pas shperberjes ne nje qytet provincial qyteti ishte braktisur pothuajse totalisht dhe aty kishte mbetur edhe nje foshnje (djale) te cilin e kishin rritur qente. Megjithese ishte gjetu heret (rreth 4-5 vjec) kur ishte 10 vjec akoma kishte ca sjellje tipike per qente.
Dhe kjo eshte normale sepse femija CDO gje (pervec instikteve te lindura) e meson nga AMBJENTI. Dhe sillet sipas ambjentit qe e rrethon. Biles edhe pasi rritet te paket jane ata njerez qe dalin mbi ambjentin ku jetojne apo e kundershtojne ambjentin. </div></div>

Kjo eshte e vertete Jimmy, vetem se nuk mund te sherbeje si argument per kete qe po flasim. Problemi per te cilin flet ti ka te beje me etapat e zhvillimit te njeriut. Kjo deshmon qe njeriu zhvillohet me ane te komunikimit dhe shoqerizimit. Ne kete menyre, duke mos zhvilluar komunikimin dhe shoqerizimin, tek njerezit qe jane rritur ne pyll aftesite njerezore mbeten te pazhvilluara. Eshte vertetuar gjithashtu qe ka nje vaze te caktuar te zhvillimit te njeriut, gjate se ciles mesohet gjuha. Pra, ka nje kufi, nje moshe, deri ne te cilen mesohet te folurit. Jashte kesaj moshe njeriu nuk meson dot me kurre te flase. Ne kete menyre, duke qene se, njeriu mendon me ane te gjuhes dhe gjuha eshte ajo qe na ben te ngrihemi ne nivele gjithnje e me te larta te te menduarit, njeriu qe nuk flet dot, mbetet ne nivele zoologjike te te menduarit.
Por kjo nuk ka te beje me proven se nga ka ardhur besimi tek Zoti. Kjo nuk ka te beje me kerkesen per argument, nese eshte njeriu qe e ka krijuar Zotin per interesa te caktuara te tij, Sipas botekuptimit te fetareve, besimi ka ardhur si pasoje e aktit te veteshfaqjes se Zotit. Ka qene Zoti qe ka derguar Profetet si dhe librat e Tij, duke i mesuar njerezit per ekzistencen e tij. Gjithashtu struktura e te menduarit te njeriut eshte krijuar prej Zotit dhe ajo eshte krijuar ne nje menyre te atille qe llogjika e tij te shkoje tek Krijuesi i tij. Ne kete menyre, Zoti eshte nje teze e cila e shpjegon me mire se cdo teze tjeter boten, prejardhjen, menyrene e saj te funksionimit, si dhe qellimesine e saj. Kjo pikepamje mbrohet thuajse nga e gjithe shkolla racionaliste, qe nga Platoni me "boten e ideve". Sipas nje fetari, keto jane burimet prej nga rrjedh besimi i njeriut.

Gysi

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Kondrapedali</div><div class="ubbcode-body">Të mendosh se diçka është e tillë apo e atillë ndryshon katërcipërisht me të besosh se diçka është e tillë apo e atillë.

Dikush që beson në diçka nuk tutet nga istikami vet dhe shpesh arrin edhe në dhunë për të mbrojtur besimin e tij dhe kjo, pasi ky besim ka të bëjë me një sistem referimi, sistem vlerash, përmbysja e të cilit ç'ekuilibron njeriun.

Dikush që mendon në qënien apo mosqënien e diçkaje nuk e ka problem të ndryshojë mendim pasi mendimi i parë ishte krijuar në bazë të evidencave dhe nuk është shoqëruar edhe me dëshirën që kjo të jetë e vërtetë, gjë që më pas kthehet me sjelljen rreth kësaj pike të shumë sjelljeve të njeriut, pra kthehet në besim.
D.m.th, mendimi është racional pasi ai nuk është bindje ndërkohë që besimi është bindje. </div></div>

Edhe dikush qe beson ne dicka mund te mos e kete problem ta ndryshoje besimin e tij. Gjithashtu, besimi nuk rrjedh nga deshira qe dicka te jete ashtu sic besohet.
Natyrisht, besimi rrjedh nga mendimi. Pra une mendoj se kjo gje eshte keshtu dhe si pasoje e ketij mendimi rrjedh besimi. Ne kete menyre, besimi im eshte rrjedhoje e racionalitetit qe une kam perdorur ne qasjen ndaj asaj gjeje. Pra une arsyetoj ndaj nje objekti dhe nxjerr perfundimet te cilat mendoj, besoj se jane me te pranueshmet. Bindja, pastaj eshte nje shkalle me e larte e sigurise qe dikush ka per besimin e tij.
Persa i perket problemit qe po diskutojme, duhet bere dallimi midis besimit te verber, dhe besimit te argumentuar. Gjithashtu duhet bere dallimi midis besimit te argumentuar mire me ate te argumentuar keq (ne fakt, mendoj se nuk ka njeri qe beson pa argument. ne vetvete te gjithe njerezit mendojne se e kane argumentuar besimin e tyre, pavaresisht se si e kane bere kete).
Persa i perket lidhjes se besimit dhe istikamit, duhet bere dallimi midis besimit te arsyeshem dhe fanatizmit. Ka disa nivele apo menyra te te besuarit dhe unifikimi i tyre na e veshtireson komunikimin.

gurax

Pan ignoramus

Gysi, perseri u ktheve tek "besimi i arsyeshem"? Se mua me duket si kontradikte qe ne definicion kjo gje, e jo me te bazosh arsyetime te metejshme mbi te. Mos ke dashur te thuash "besimi me mase dhe me karar" ne vend te kesaj?

studenti100

Forumium praecox

Jam i interesuar si e shpjegoni ekzistencen e universit. Per shembull, me qe kam lexuar shume mbi termodinamiken (si ate fillestare dhe te avancuar ne korrikulimin universitar), ligji i dyte i termodinakes per nje sistem universal thote se entropia e universit (jo e sistemit, sepse ketu ngaterrohen njerezit, universi perfshin sistemin dhe ambjentin jashte sistemit) rritet. Ne kuptimin e mekanikes kuantike molekulat shkojne ne nje stabilizim te cregullt ekuilibri. Sa me homogjene te jete shperndarja e energjise dhe e cregullimit te strukturave te formuar nga molekulat aq me i madh eshte entropia e universit. Disa libra e shkruajne se entropia e universit (jo te sistemit) eshte si koha ne univers. Ne fillim une s'po e merrja vesh per ca po flisnin, por tani e kuptoj se si koha gjithmone shkon ne drejtimin positiv dhe asnjehere negativ ashtu dhe entropia e universit shkon ne drejtimin positiv. Mendoni se universi te ishte pa fillim, duke marre parasysh entropine e nje universi ne kohe infinit, gjithcka do kishte arritur stabilizimin e cregullimit dhe do ishte homogjen anembane universit? Do isha kurioz ca mendoni per argumentin kozmologjik te kalamit.

http://en.wikipedia.org/wiki/Kalam_cosmological_argument

Ne ato sfera qe keni studiuar ose eksperienca personale, si argumentoni besimet (ose mosbesimet) e juaja? Jam ca kurioz. Besoj se kjo eshte me interesante se sa te gjykojme njeri-tjetrin per gjera qe shume mire mund te jene ambjentike dhe jo se kemi ndonje gje personale me tjetrin. Si mendoni?

gurax

Pan ignoramus

Une do te doja te vija ne dukje nje faktor ne shkrimin e studentit.
Permendet entropia e nje universi ne kohen infinit.
Nderkohe llogaritjet e entropise jane te vlefshme per sa kohe sistemi ne mbikqyrje eshte nje sistem i mbyllur. Te thuash qe une di te llogaris entropine e Universit eshte nje supozim shume i madh, i magnitudes qe mund te krijohet nje fe e re prej kesaj dhe nese do te dale ndonje liber apo cdo lloj materiali qe te tregoje menyren se si llogaritet kjo entropi e universit, une vete ndoshta do te behesha pasues i kesaj feje.

studenti100

Forumium praecox

Hmm interesante, edhe une keshtu mendoja me para...duhet te them se entropia eshte disi si koncept i veshtire ne fillim. Ne gjuhen e inxhinierise kimike, sistem i mbyllur quhet sistem qe nuk hyn (ose del) materiali. Sistem i hapur eshte ku hyjne (ose dalin) materiale. Mbyllja e sistemit nuk ka te beje me hyrje energjie si nxehtesia, dmth sistem adiabatik. Nje sistem i izolouar ku nuk ka hyrje dhe dalje materialesh as hyrje energjitike quhet sistem universal, ose 'universi'. Homogjeniteti i energjise brenda ketij 'universi' tregon sistemet e ndryshme brenda ketij 'universi' jane te ekuilibruar. Dmth nqs bashkojme nje trup te nxehte me ate te ftohte nqs homogjiniteti ne temperature nuk arrihet atehere themi se entropia maksimale e ketij 'sistemi universi' ('universi', dmth sistem energjitikisht dhe materialisht i izoluar) qe permban keto dy trupe nuk eshte arritur, derisa kemi shkembime ne nje drejtim te caktuar energjie. Kete mund ta verejme edhe ne universin ne mosarritjen e nje ekuilibri (si dielli eshte me i nxehte se planetet). Kjo sa per qartesim. Ti mendon se eshte arritur ekuilibri i universit? Une them se jo nga pikepamja energjitike. Jam kurioz se a ke studiuar edhe ti termodinamike? Do isha kurioz per ca ke studiuar po s'e pate problem ta thuash.