Qellimi i jetes !

^Res-Cogitans^

Primus registratum
Re: Qellimi i jetes !

Jetoj vetem per ato qe me kan krijuar...ndaj te cileve kam "detyra" morale dhe qe mundohem dit x dite t'ja rikembej kte "dashuri&sakrific" me zgjedhjet e mija personale nen vazhdim...
Mirqenia e tyre..ndonese edhe nje buzeqeshje e tyre,mund t'me mjaftoj&teproj per te ecur perpara ne kte bote te flliqur.

KoDoShi

Primus registratum

Kuptohet qe ka shume pikepamje dhe sipas pikepamjeve ndryshojne dhe pergjigjet.

Nje materialist do te thoshte se jeta eshte nje grup molekulash organike qe lindin rriten dhe vdesin.
por fatkeqesish kjo pergjigje nuk shpjegon aresyen pse keto molekula ne vend qe te rrine ashtu sic jane ( se fundja nuk kane asnje fitim) por krijojne lidhje dhe organizma aq te nderlikuara qe luftojne per jetese.
Nga kjo o materialista kuptojme qe jeta nuk eshte vetem ajo qe thoni ju por dicka me teper.

Nga ana e nje besimtari nuk po shprehem . Edhe une jam besimtar por nuk i mbaj mend mire mesimet qe me jane dhene.

Per mendimin tim , i ndikuar nga feja dhe nga shume studime, jeta (flas per jeten e njeriut) nuk duhet pare si e kunderta e vdekjes. Nese e marrim ne kuptimin material te jetes mund te themi se ajo mbaron kur vdesim.
Nga ana fetare te gjithe e dine qe shpirti ekziston qe perpara lindjes ne toke dhe vazhdon te ekzistoje edhe pas vdekjes se trupit.
Pra "jeta" tokesore eshte thjesht nje gjendje kalimtare.
E dyta sipas besimtareve dhe sipas mendimit tim arsyeja e kesaj gjendje kalimtare eshte provimi qe na ben Zoti per te caktuar se kush do shkoje ne ferr dhe kush do shkoje ne parajse.
Por ketu lindin disa pyetje:
Sipas Myslimaneve ne te vertete asnjeri nuk do qendroje ne ferr perjetesisht por vetem kohen e mjaftueshme per te shlyer mekatet.Per fene kristiane nuk kam informacione te sakta.
Domethene sipas kesaj teorie pas njefare kohe nuk do kete me asnje ne ferr por do jene te gjithe ne parajse.
Atehere nese nje dite ,edhe pas ferrit, te gjithe do shkojne ne parajse pse duhet ky provim?????
Nje pyetje qe nuk kam ditur akoma ti jap pergjigje.
Deri tani jeta eshte nje gjendje kalimtare por nuk eshte e qarte qellimi.
Atehere qellimi me i besueshem eshte thenia ne Kur'an (Edhe ne bibel besoj se duhet te jete dicka e tille)
"I krijova njerezit dhe xhindet vecse per te me adhuruar mua"
Atehere kjo shpjegon te gjitha.

Por nje teori interesante eshte edhe ajo budiste dhe spiritualiste sipas se ciles shpirtrat jane ne evulim te panderprere drejt perfeksionit te pafundem dhe nese nje shpirt nuk arrin te marri eksperiencen e duhur nga jeta ai rilind nje jete tjeter por duke harruar ate qe ka bere ne jetet e tjera sepse eshte e nevojshme qe cdo jete te jetohet sikur ajo te ishte e vetmja.
Dhe pasi shpirti merr eksperiencen e lendes ai largohet ne nje bote tjeter per eksperienca te reja gjithmone duke pasur qellim permiresimin e vazhdueshem drejt pafundesise.
Sipas kesaj teorie Zoti ekziston dhe eshte vetem nje. Shpirtrat jane nga e njejta esence e zotit, zoti eshte e pafundmja absolute dhe shpirtrat sado qe te permiresohen drejt pafundesise ngelin gjithmnone pafundesisht mbrapa ne lidhje me zotin.
Pak absurde por nese e mendoj mire edhe kjo me duket nje teori shume me e qarte se ajo fetare qe eshte obskurantiste duke lene shume pyetje pa pergjigje ose me pergjigjen "mendja jone nuk mund te kuptoje".
Ne kete teori ekziston mekati dhe e mira dhe ferri eshte thjesht nje gjendje ku shpirti nuk perparon per shkak te keqijave qe ka bere ne toke dhe per kete pas njefare kohe i duhet te rilinde.Kurse 'parajsa' eshte gjendja e vetedijes dhe e perparimit.

Si perfundim nuk mund te them se cfare jeta eshte por cfare jeta nuk eshte.
Jeta nuk eshte dicka materiale dhe nuk ka fillim ose mbarim.
Eshte nje gjendje dhe pyetja me e madhe qe lind pas kesaj eshte "Pse jetojme?"
Kesaj pyetje mund ti pergjigjemi ne shume menyra dhe cdo teori ka mangesite dhe te mirat e veta.
I takon secilit ta llogjikoje vete ose te pranoje ate teori qe ne njefare menyre "i intereson me shume".

arturo

Primus registratum

qellimi i jetes eshte evolucioni drejt perfeksionit

---------

jeta eshte levizje nga e pa perkryera tek e perkryera, kur objektet pa shpirt behen objekte me shpirt kemi evolucion, ka progres te metejshem kur qenjet e me shpirt behen organizma metazoike shumeqelizore pra struktura gjithmone e me shume komplekse, njeriu eshte qenja e me larte me e elevuar strukturalisht me i perkryer, por ky eshte vetem fillimi i evolucionit drejt progresit njerzor,njeriu per me tej duhet te vazhdojne nje perfeksion te metejshem fizik, psiqik, dhe spiritual, levizja drejt perfeksionit eshte natyra e vertete e njeriut , ndersa levizja drejt imperfeksionit eshte kunder natyres se vertete te njeriut , e para eshte jete , ndersa e dyta eshte vdekje

pra misioni i njeriut ne jete eshte qe te levizi drejt perfeksionit, kjo eshte detyra e sejcilit, misioni i njeriut eshte te behet perfekt , dhe te qendroje ne menyre permanente ne kete perfeksion, keshtu pra per te njohur vetveten tende me te larte nuk duhet te besh pushim apo te kthesh koken mbrapa per te humbur kohen e cmuar , pederisa nuk eshte arritur qellimi me i dashur ne jete ai per tu bere i plote(te njohesh vetveten)

keshtu kur bejme nje levizje te tille drejt njohjes se vetes , shikojme ne kete levizje nje zgjim te koshences dhe mendja jone rizgjohet , dhe duke ecur drejt shtegut te zhvidhimit mendor njeriu shikon manifestimin e tij me te madh, ashtu si evolucioni fillon nga e holla dhe vazhdon tek e trasha , ose nga koshenca e kulluar dhe shkon tek materja e trashe, ngjashmerisht edhe mendja e njeriut kthehet hap pas hapi nga materja e trashe tek koshenca absolute e holle nga e cila edhe ka ardhur, pikerisht si dallget e detit qe perplasen ne breg te reres dhe kthehen perseri ne det andej dhe nga kane ardhur

erresira e nates evolutive filloi te zhduket mijera vjet me pare kur krijesa e pare antropomorfe braktisi mbreterine e vet te bere prej pyjesh dhe xhunglash , dhe u drejtua drejt drites se arte, ajo krijese ishte e udhehequr nga dicka qe nuk mund ta kuptonte dot , dicka jo majmuneske dhe jo te mundur per llojet e tjera te qenjeve, ne nje fare menyre dicka kishte ndryshuar ne funksionet e saj kimiko fizike, ne trurin e kesaj krijese gjendej fareza e njerzimit , ne syte e kesaj krijese cuditerisht brilante ishte hija e nje endrre te fshehur

koha kalonte lehtesisht , dhe krijesa te reja u zhvidhuan dhe u shumezuan, trasformime te jashtezakonshme vazhduan te ndodhin ne trupat dhe mendjet e tyre , mendjet e tyre, nervat, sistemet endokrine, beheshin gjithmone dhe me komplekse dhe te specializuara, u zhvidhuan modele te reja sjelljeje dhe si pasoje edhe emocione dhe sentimente te panjohura me pare, te ndaluara per te gjitha format e tjera te jetes , u gjeten forma te reja komunikimi dhe shprehje, ne ate epoke te larget filloi agimi i njeriut te sotem

valet mendim te gjeneruara nga ky ekspresion i pare njerzor , vibrojne akoma edhe sot ne mendjen inkoshente te cdo qenje njerzore, sejcili nga ne mbart ne memorjen e fshehur kete agim aurore dhe shkon edhe pertej kesaj, nepermjet kesaj memorje primordiale qe eshte pjese e trashegimise tone njerzore ne jemi te lidhur ngushte me te gjitha format e tjera te jetes

forcat e evolucionit nuk jane te ndalur fusha e tyre e veprimit eshte spostuar ne nivelin psiqik, evolucioni tani po shprehet ne perpjekjet e perditshme kudo e drejtuar nga burra dhe gra meshkuj dhe femra per te patur dinjitet, dhe jo vetem kaq por edhe per te njohur ate qe quhet vetvetja jone me e larte

benxhamin

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Qellimi i jetes

Nuk ka nje qellim. Eshte thjeshte nje dimension, ku shpirti (energjia) kalon ne nje nga dimensionet e saj te qenies. Me falni ndoshta me kane dhene nje bar qe s'ishte ne lartesine e duhur. Duhet te ndryshoj furnitor. Duke lene shakate menjane mendoj se eshte kenaqesia, e cila na e zgjat jeten duke na dhene mundesi te shijojme 7 senset, te cilat po te ishim fjala vjen metale nuk do dini se sdo te ishin]

alb_girl82

Primus registratum

qellimi im i jetes eshte qe nje person te dashurohet me mua dhe ta kuptoj sa vuhet ne dashuri sic kam vuajtur une per ate... nese ai me tregon dashurine e tij atehere ja arrita qellimit tim

matriksi

Primus registratum

Te kuptojme qe ne jemi shkaktaret e gjithckaje. Po po ta kuptojme sepse vetem ne kete menyre do shkojme drejt perfeksionit me shpejtesine e drites. /pf/images/graemlins/grin.gif /pf/images/graemlins/grin.gif /pf/images/graemlins/grin.gif /pf/images/graemlins/grin.gif

ALTIN

Primus registratum

Te mos kesh qellime

[/ QUOTE ]

/pf/images/graemlins/grin.gif

llapaqeni

Primus registratum

te jem perher ne humorin tim maximal..sich tha dhe fiona te tjerat jan gjona qe regullohen

maxper

Primus registratum

Kjo teme me duket interesante megjithese nuk me pelqen hapja nga autori; duhet te kete me shume filozofi brenda dhe jo te fillohet me supersupozime mbi jeten tjeter, apo rimisherime e shperblime fiktive ne jeten e perhershme qe eshte etj etj. Do thoja se eshte nje gje shume relative qe ne konceptim. Varet nga kendveshtrimi; une po shqyrtoj sipas ideve temia disa kende: llogjikisht une nuk kam kend tjeter gjykimi pervec atij te njeriut te vdekshem te cilin perfaqesoj, por po marr guximin te imagjioj qellimin e jetes ne syte e krijuesit, apo te te treteve. Qellimi i jetes nga pikepamja natyraliste eshte te zhvillohesh/rritesh, dhe te riprodhohesh. Kaq. Tani brenda ketyre proceseve ne kohe zhvillohet lufa jone e madhe per sukses ne cdo fushe. Nga ana e krijuesit shpesh here mendoj se cfare qellimi mund te ekzistoje dhe nuk dal dot nga a kufojte e analogjizimit te ketij projekti me nje proces njerezor: eksperimentim. Mendoj se jeta ne toke eshte nje eksperiment. Duke thene kete nenkuptoj se ka nje qenie superiore nen vezhgimin e se ciles ky eksperiment zhvillohet, gje e cila nuk me pelqen prandaj e le veten ne krahet e rastesise. Jeta eshte rastesi, dhe une besoj se rastesia eshte mbret i botes. Por a eshte mbret pertej kufijve te botes? Kete nuk e di me siguri. Prandaj dhe ideja e rastesise me venitet........

ExTaZy_OnLiN3

Primus registratum

ehhhh mer njerez qellimi jetes bhoo po flas per vete se kjo tem eshte personale /pf/images/graemlins/tonguee.gif nejse vete jeta eshte nje ndodhi qe ne nuk e zgjedhim pra une nuk thash qe do lind tani me porosi por keshtu une linda si linda krejt rastesisht ashtu do e jetoj por menyra se si do jetoj kete jet qellimi eshte thjesht te lesh pasardhes pra qellimi eshte te lesh shenja ne jet qe une kam jetuar... pastaj ene qefin vetes do ja bosh ... jam tap eee ta dini qe si e kam shkrujt ket gjo

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kodi,

Por ketu lindin disa pyetje:
Sipas Myslimaneve ne te vertete asnjeri nuk do qendroje ne ferr perjetesisht por vetem kohen e mjaftueshme per te shlyer mekatet.Domethene sipas kesaj teorie pas njefare kohe nuk do kete me asnje ne ferr por do jene te gjithe ne parajse.
Atehere nese nje dite ,edhe pas ferrit, te gjithe do shkojne ne parajse pse duhet ky provim?????
Nje pyetje qe nuk kam ditur akoma ti jap pergjigje.

[/ QUOTE ]

Me rrane syte te shkrimi yt dhe desha te jap "pergjigje" me qe je munduar dhe nuk ke arritur ta shpjegosh.

Ne fakt pohimi qe ben ti nuk qendron dhe nuk eshte ne rregull.

Ne ferr do qendrojne njerez perjetesisht dhe perkohesisht.

Ata qe do qendrojne perjtesisht, qe do te thote se ferrit nuk do i vije kurre fundi, jane ata qe mohojne Zotin si nje njeshmerine e adhurimit ose ne ekzistencen e Tij.

Ata qe do qendrojne perkohesisht jane ata qe nuk e mohojne ekzistencen e Zotit dhe adhurojne vetem Zotin pa i thurur partner duke i bere si idhuj. Keta do hyjne ne ferr per mekatet nqs Zoti nuk i fal dhe do rrijne deri Zoti t'i nxjerri nga ferri. Per keta behet fjale qe nuk do mbetet asnje.

Persa i perket grupit tjeter ata do rrijne aty pergjithmone. Per kete ka shume vargje si nga Kur'ani dhe Hadithi.

Pra "ne provim - jeten" ka qe ngelin qe do rrine pergjithmone ne ferr, ka qe marrin nje note kaluese por shume te dobet qe do rrine perkohesisht. Nuk eshte provim i tille qe ca do note te marresh prape do perfundosh ne parajse.

Nuk e di nga e degjuar ate qe ke shkruar, por eshte jo e sakte. Nqs do shpjegim me te holle me evidenca mund te me besh nje mesazh privat.

Gjithe te mirat !

maxper

Primus registratum

Nje pyejtje per ty Albanski:
Nuk kuptoj kete sentencen e firmes tende qe eshte marre nga Kur'ani mesa duket, cfare kuptimi ka "...dhe ujin e beme baze te jetes se cdo SENDI..." ?

S

Scorpion

Guest

Qellim per jeten , apo jete per qellim? /pf/images/graemlins/shrug.gif