Qellimi i jetes !

samanta

Primus registratum
Re: Qellimi i jetes !

Me duket absurde te gjesh qellimin per te cilin jeton,kur ti s'e di pse erdhe ne kete bote.Por mendoj se jeta s'mund te kete vetem nje qellim se ajo vete s'ka vetem nje ngjyre,por nje larmi,pastaj qellimi eshte deri ne momentin kur e realizon se me pas ........

zog

Primus registratum

qellimi eshte thjesht nje objektiv ose nje seri objektivash, qe mund ta quajm rruge ose rreth ciklik po te ket forme te mbyllur.

psh, qellimi i amebes (nje qelizore) ishte te behej peshk, qellimi peshkut ishte te behej majmun, qellimi majmunit ishte te behej njeri, ndersa qellimi neriut esht te behet ZOT.

ndersa qellimi zotit eshte te behet prap njeri. ketu pra kemi nje rreth te mbyllur ose ciklik. pra nje sere qellimesh qe mund ti permbledhim ne nje qellim te vetem QELLIMIN E JETES ose ZOTIT.

une mendoj se rrethi eshte; shnderrimi i materies ne shpirt dhe shpirtit ne materie, kjo pafundesisht, per te kerkuar BUKURINE ose i thuhet ndryshe ne filozofi PERFEKSIONIN ESTETIK. njeriu si forma me e perkryer.

ps, o te kap me postime o bij permys /pf/images/graemlins/laugh.gif

samanta

Primus registratum

Gjallesat s'mund te kene qellim,perderisa s'kane arsye,as vete nena natyre s'ka qellim ne vetvete,por nje lidhje zinxhiresh te pafundem shkak-pasoje.Qellimi i perket vetem njerezve,qellimi qe te arrijne pafundesine.
Ps njeriu te behet zot e zoti te behet njeri /pf/images/graemlins/wink.gif

zog

Primus registratum

sipas teje dallendyshet qe emigrojne s'kane qellim e as aresye. /pf/images/graemlins/tongue.gif

samanta

Primus registratum

Kane vetem instikt s'besoj se ka noj lidhje me arsyen.Natyra e krijoi te tille derisa te mos kete noj mutacion e te bej te kunderten /pf/images/graemlins/tongue.gif

zog

Primus registratum

mua me çudit siguria me te cilen shprehesh. apo kujto se tu thone mutacion je tu ma hudh /pf/images/graemlins/tongue.gif

une pervete midis emigrimit te dallendysheve e atij njerezor nuk e bej dot diferencen, te dyjat kryhen per kushte me te favorshme jete, ti po thu qe njeren pale e shtyn instikti e tjetren aresyja, mos valle di ti gjuhen e dallendysheve dhe i kupton ato? :rolleyes:

tjeter, a mund me me thone ku shprehet aresyja njerezore?

ana karenina

Primus registratum

Kam vene re se kur te pyesin: Cfare eshte qellimi yt ne jete? ose: Cili eshte ideali jot? e keshtu lloj pyetjesh ne kemi nje tendence te pergjigjemi me fjale te medha, te komplikuara, duke menduar qe ai qe na pyet pret ti shfaqim inteligjencen tone e ta leme me goje hapur, te mahnitur nga thellesia jone e mendimit dhe e reflektimit mbi ceshtje 'madhore' :lol: Ne fakt mendimet e thjeshta shprehin me qarte nevojat, deshirat, endrrat. Thjeshtesija eshte me e kuptueshme nga te gjithe, te lejon jo vetem te shprehesh po edhe te mendosh me qarte, e sigurisht te jesh me i vertete ne ato qe thua :angel:

Tani qellimi i jetes mund te ndahet ne dy aspekte: 1. qellimi i jetes per te gjithe njerezit, dmth qellimi kolektiv, dhe 2. qellimi personal. Une mendoj se te dy qellimet kane nje te perbashket te madhe: te dy jane te orientuar ndaj permiresimit, mireqenies, lartesimit te shpirtit, DRITES! Vetem fushat e veprimit ndryshojne. Si individ, qellimi eshte: te jem me i mire, e per te qene i tille duhet te njoh me mire veten time qe te mund te permiresoj te keqijat e te forcoj te mirat. Pak a shume kjo eshte ajo qe themi e mendojme te gjithe, pavaresisht se e shprehim ne menyra te ndryshme :thumbsup: Qellimi kolektiv eshte te njohim forcat qe na rrethojne, perfshi natyren, rregullat e Zotit (per ke beson ne Zot), e keshtu me rradhe per te mundur ti kuptojme keto me mire e ti nenshtrojme ne funksionin tone, qe shpesh merr ngjyra te erreta por qe une gjithsesi mendoj se ne thelbin tone ne perpiqemi ti shfrytezojme ne te miren tone, dhe kjo quhet 'perparim' :shrug:

samanta

Primus registratum

Qellimi personal te behem e mire :confused:
Cfare eshte per ty e mire mund te mos jete per nje tjeter,pastaj gjithcka eshte relative.
Cfare kupton ti njehere me MIRESI

ana karenina

Primus registratum

E mira eshte te mos besh keq, te jesh e paster ne shpirt, te kesh brenda teje sinqeritet, dashuri, qellime te mira. Te dish te ndihmosh, te duash, te kuptosh te tjeret. Pastaj eshte relative dhe ndryshon nga personi ne person sepse ato te mira qe synoj une nje tjeter mund ti kete ne menyre natyrore keshtu qe synon te arrije ne te mira qe nuk i ka te plota. /pf/images/graemlins/smile.gif

samanta

Primus registratum

Nje njeri mund te mos kete bere keq kurre ne jeten e tij,por kjo s'eshte baraz me njeri te mire.E cfare ma mbush mendjen mua se ai s'ka pasur aftesi te beje keq,pra troc muhabeti s'eshte i zoti dhe mund te zbatoje nje mal me norma qe ja kane skalitur qe ne vogeli.Cfare eshte e mira per te? :confused: Te mos i bej keq te tjereve,te respektoje te tjeret,te jete i sinqerte.......Valle a eshte sinqeriteti gjithmone ne te miren tone /pf/images/graemlins/tongue.gif Pse duhet qe une te bej mire e te mundohem per te tjeret,kur(supozoj)ata as qe e cajne koken per mua.Pse u dashka qe une t'u bindem te tjereve kur as ata vete s'jane te sigurte per ato qe me thone :confused: /pf/images/graemlins/smile.gifPastertia dhe dliresia jane per boten tjeter,se po te ishin te gjithe keshtu s'do ishim ketu ku jemi.Kot s'thone:"Engjejt jane ne qiell,por djajte jane ne TOKE".

ana karenina

Primus registratum

Une nuk thashe te jesh i mire per te tjeret, thashe te jesh i mire per te jetuar ne harmoni me veten por edhe me te tjeret sepse jetojme ne nje shoqeri kolektive dhe jo secili ne planet me vete. Per mua duhet shume DRITE dhe DASHURI, ne rradhe te pare per veten, pastaj per miqte e te tjeret. Pak a shume eshte si te shkohet drejt perparimit shpirteror, sepse me shpirt te qete mund te bejme nje jete me te bukur e me te thjeshte.

jimmy84

Primus registratum

QELLIMI I JETES SIME; TE JETOJ DHE PASTAJ TE VDES
Te jetoj kur eshte koha per te jetuar dhe te vdes kur te vije koha per te vdekur.
Pershtatje nga une e thenies se REMARKUT /pf/images/graemlins/laugh.gif

ermir celanji

Primus registratum

Fillimisht postuar nga jimmy84:
[qb] QELLIMI I JETES SIME; TE JETOJ DHE PASTAJ TE VDES
Te jetoj kur eshte koha per te jetuar dhe te vdes kur te vije koha per te vdekur.
Pershtatje nga une e thenies se REMARKUT /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
te jetosh jeten per mua nuk eshte qellim,pasi je i detyruar ta jetosh ate sic je i detyruar te vdesesh,per mua qellimi i jetes eshte te kuptoj ate dhe dhuruesin e saj e me pas ta jetoj ate ashtu sikurse ai do.

xixa

Primus registratum

Te gjithe jemi duke jetuar per te vdekur nje dite...!!! How sad. :cry:

true confidental

Forumium maestatis

:devil: S'mendoja se do te postoja ne oren 3.35 te mengjesit ne AF por po e bej nje perpjekje
Qellimi i jetes......veshtire se mund te permblidhet ne nje fjali apo fraze te thjeshte...
Me vjen ne mendje piramida e Maslowt, ose ndryshe piramida e nevojave......pak a shume kete do ta personifikoja edhe me qellimet ne jete ....keto smund te jene nje dhe unike, por vijne ne rritje dhe evoluojne me njeriun......
Ne faza te ndryshme te jetes i veme vetes qellime te caktuara dhe realizimi i njerit , na con ne nje deshire apo nevoje tjeter qe materializohet ne nje qellim te ri .......