ju studentet qe jini jashte, a mendoni te ktheheni ne Shqiperi?
dikush duhet ta ndertoje kete vend apo jo? dhe kjo kerkon sakrifica
dikush duhet ta ndertoje kete vend apo jo? dhe kjo kerkon sakrifica
Une nuk kam kohe te ngulem ketu dhe te shtjelloj mundesite dhe zgjedhjet qe mund te besh ti apo dikush tjeter ne kete stad, por 4 vjet pas diplomimit nuk me duket se jeta jote profesionale ka arritur ne ate pike ku te konsiderohet e kompletuar... Megjithate, duhet te konsiderosh faktin qe vajtja jote ne Shqiperi do ishte nje aventure. Cfare mendon ti se mund te besh ne Shqiperi?Fillimisht postuar nga plakudhedeti:
[qb]une vete, kam bere studimet e larta ne nje vend te europes ne momentin ku kishte shume pak studente shqiptare, dhe me mjete financiare te siguruara vete, pa burse dhe pa ndihme zyrtare. ne ate kohe dhe une e ndjeja vehten te hedhur poshte nga shqiperia, por asnjehere nuk kam menduar te fshij b*** me passaporten shqiptare (shprehje e nje prej vegjetaleve te mesiperm : fotaq). me pas, pata fatin qe pershkruan ti me siper, rrogen e mire dhe bonus... dhe po behet 4 vjet... nderkohe kam marre dhe shtetesine e ketij vendi ku jam. Dhe ketu ndalohet arsyetimi yt. Prandaj them se megjithse kendveshtrimi yt eshte limpid, i bazuar, ai nuk eshte i plote sepse pyetja qe shtrohet eshte : "Ja dhe studimet, ja dhe jeta, ja dhe parate,... nuk qenkan te parealizueshme, me pune me vullnet, behen." e rendesishme eshte pyetja :
"PO PASTAJ ?"[/qb]
mos e ndaj pyetjen "PO PASTAJ ?" nga konteksti ajo eshte e lidhur me pjesen tjeter :Fillimisht postuar nga 109UV:
[qb]Une nuk kam kohe te ngulem ketu dhe te shtjelloj mundesite dhe zgjedhjet qe mund te besh ti apo dikush tjeter ne kete stad, por 4 vjet pas diplomimit nuk me duket se jeta jote profesionale ka arritur ne ate pike ku te konsiderohet e kompletuar... Megjithate, duhet te konsiderosh faktin qe vajtja jote ne Shqiperi do ishte nje aventure. Cfare mendon ti se mund te besh ne Shqiperi? [/qb]Fillimisht postuar nga plakudhedeti:
[qb]... e rendesishme eshte pyetja :
"PO PASTAJ ?"[/qb]
O plakmedet,Fillimisht postuar nga plakudhedeti:
[qb] mos e ndaj pyetjen "PO PASTAJ ?" nga konteksti ajo eshte e lidhur me pjesen tjeter :
"jam larg te mendoj per patriotizem ose nacionalizem, vecse pyetja eshte :
1 - "NE STADIN KU JAM CFARE MUND TE BEJ PER BREZAT E ARDHSHEM ?"
2 - "meqe duhet bere dicka per brezat e ardhshem, ATEHERE ME MIRE TE SHKRIHEMI PER SHQIPERINE (brezat e saj te ardhshem) apo per token ku kemi evoluar dhe ndertuar jeten tone profesionale?""
ne kete rast shihe se nuk eshte problemi i mundesive dhe zgjedhjeve te mija dhe aq me pak te te kerkoj mendim ty per zgjedhjet e mia. problemi qe shtroj eshte me general dhe na perket te gjitheve ne te mendojme per rrugezgjidhjet. [/qb]
Une as nuk u mundova te te ofroj ndonje keshille apo opinion mbi zgjedhjet e tua, por une dua ta kaloj diskutimin ne zgjedhjet personale qe ben secili (pa hyre shume ne detaje personale) dhe jo te flasim ne menyre te pergjithshme, teorike, sepse vetem sa do shtohej konfuzioni, paqartesia dhe keta gabelet qe nuk te lene te besh nje muhabet per te qene.Fillimisht postuar nga plakudhedeti:
[qb] ne kete rast shihe se nuk eshte problemi i mundesive dhe zgjedhjeve te mija dhe aq me pak te te kerkoj mendim ty per zgjedhjet e mia. problemi qe shtroj eshte me general dhe na perket te gjitheve ne te mendojme per rrugezgjidhjet. [/qb]
Me vjen keq por tema thote a do kthehen studentet,jo kush eshte patriot.Nejse.Fillimisht postuar nga Prodigychild01:
[qb] Ore ca bohet ketu?![]()
Megjithate te rrime shtrember e te flasim drejt. E kuptoj qe ata qe me te vertete ndjehen patriote ju garantoj qe eshte nje faze kalimtare.
Kur gjerat nuk shkojne mire ne vendet e botes ku jeni, mendimi i pare qe te vjen ne koke eshte te kthehem. Dhe kete shume nga ju e ngaterrojne me patriotizem, duke u munduar te justifikojne deshtimet (qe ne jete jane normale) e tyre.
Gjithsesi, kur gjerat vijne ne vije, dhe shyqyr zotit shoh qe ka plot qe i kane gjerat ne vije, as qe nuk i shkon mendja te kthehen tek zhuli, e mungesa e kushteve minimale te jeteses.
Dikush ketu pyeti se cfare do ti themi femijeve kur te na pyesin nga jemi. Te verteten do ti themi. Kemi lindur ne Shqiperi, ne vendin me te varfer te Evropes. Vendosem qe te qendrojme ketu qe femijet tane te mos heqin taksiratet tona, por te kene nje jete me te lehte, e ti kene Universetet me te mira te botes, te paguara qe perpara se te lindin....
Eh... (nuk e besoj kete...) nqse gjerat rregullohen si psh, infrastruktura, energjia, krimi, korrupsioni, ndoshta do ti cojme femijet per nje weekend, pas 30, 40 vjetesh. [/qb]
Nuk e kam fare te qarte se ku je duke dale me shkrimin tend. Une nuk e krahasova Ameriken me Evropen. Krahasoj Ameriken me Shqiperine, ose Evropen perendimore me Shqiperine, dhe them qe nuk kthehem, per tju pergjigjur pyetjes se mesiperme, megjithese une nuk jam me student.Fillimisht postuar nga xhoni:
[qb] Vetem kur vdes i vene te gjithe ne varrim.(dhe kjo s'eshte shume e sigurt) [/qb]
ohuuuuuuuuuuuu une nuk kritikova asnje nga ata qe thane nuk kthehemi ne shqiperi se derisa bera kate pyetje dmth qe prisja edhe pergjigjje te tilla, une kritikova ata qe thane "I wish I was never born albanian" ose "i kam bere cicin Shqiperise" e ku di une se cfareFillimisht postuar nga 109UV:
[qb] imagine, ja pra qe edhe ti ke bere zgjedhjen ne mendjen tende qe do shkosh ne shqiperi vetem prej arsyesh personale. atehere, perse mundohesh te kritikosh ata qe bejne zgjedhje ndryshe nga jotja por po per arsye personale? [/qb]