E verteta

gezim lame

Primus registratum
Re: E verteta

Fillimisht postuar nga rambla:
ximi, duke u nisur nga fakti qe kam studiuar diçka per wilde, kam lexuar dhe libra te tij, mendoj qe me ate shprehje ai donte te thonte pikerisht te kunderten e asaj qe the ti(dmth qe e verteta eshte absolute)! /pf/images/graemlins/smile.gif
Ate mendoj edhe une Rambla... :confused:
Per ate qe edhe nderhyrja ime Rambla per te komentuar ate citat ashtu sic e shihja une pak me ndryshe nga nje shkrim me pare.
Nejse mbase s'jam shprehur mire... pak rendesi ka, ndofta s'duhet ti bejme shume "tifozllik" njeri tjtreti po vetem te shrehim mendimet tona.

zog

Primus registratum

jo morre, ashtu desh me thene Wilde heeee! qe e verteta na qenka ABSOLUTE. ateher ju kujtoni se Wilde nuk e njihte fjalen "absolut" prandaj i rra rrotull duke perdor fjale te tjera. keshtu!

pastaj mos u ngaterroni me shprehjen filozofike E VERTETE ABSOLUTE. pra e vertete qe s'varet as nga ne, po ashtu as nga çdo gje tjeter.

personalisht mendoj se e vertete eshte vetem diçka qe kemi rene dakort me pare, qe ne ME NDERGJEGJE e marrim si te tille. shembull; toka per greket ishte e rrafshet, kjo qe nje e vertete per ta, ndersa sot toka per ne eshte e rrumbullaket, kjo eshte nje e vertete per ne, ngaqe ne i marrim per te tilla.

une them: VETEM E BUKURA MUND ME QENE E VERTETE, per rrjedhoje vetem artistet e MEDHENJ, dhe gjenite, jane te afte ta perceptojne ate.

Rambla

Primus registratum

Fillimisht postuar nga ximi:
[qb]
Fillimisht postuar nga rambla:
ximi, duke u nisur nga fakti qe kam studiuar diçka per wilde, kam lexuar dhe libra te tij, mendoj qe me ate shprehje ai donte te thonte pikerisht te kunderten e asaj qe the ti(dmth qe e verteta eshte absolute)! /pf/images/graemlins/smile.gif
Ate mendoj edhe une Rambla... :confused:
Per ate qe edhe nderhyrja ime Rambla per te komentuar ate citat ashtu sic e shihja une pak me ndryshe nga nje shkrim me pare.
Nejse mbase s'jam shprehur mire... pak rendesi ka, ndofta s'duhet ti bejme shume "tifozllik" njeri tjtreti po vetem te shrehim mendimet tona. [/qb]
Nuk po te kuptoj mendon qe e verteta eshte absolute apo relative? sepse nje here thua njeren, njehere tjetren. nga ky aforizem i wilde une nuk nxjerr konluzimin qe e verteta eshte absolute, mgjth e pranoj qe kjo shprehje eshte pak ambigua, dhe mund te çoj ne konkluzione te tjera. por duhet te kemi parasysh filozofine e wilde, e cila eshte shume larg teorise ne baze te ciles "e verteta eshte absolute".

ke te drejte kur thua qe duhet te shkruajme mendimet tona /pf/images/graemlins/blush.gif , vetem se per momentin ajo qe kishte shkruar marimba mu duk e pershtathsme edhe per mua, dhe nuk kisha as kohe. mgjth tani po korrigjoj gabimin. para ca kohesh si firme kisha thenien e nietzche "e verteta eshte qe e verteta ndryshon". kjo shprehje me çon ne konkluzionin e fundit ( ne ekstrem ) qe e verteta as qe ekziston, sepse perderisa ndryshon nuk ka nje te tille. por mbi te gjitha mendoj nuk ka nje te vertet universale ; te vertet une quaj te verteten time , ate qe besoj une, te verteten subjetkive. tani e shkruajta dhe ç'mendoj une, ok? /pf/images/graemlins/smile.gif

gezim lame

Primus registratum

Thnx Rambla.
Tani e kuptova se c'donit te shprehnit. S'e kisha kapur tamam shkrimim tuaj siper.

Per temem ...

Vete perpjekjet qe bejme ne kete teme per ti dhene nje emer "te vertete" te vertetes;
A s'eshte nje perpjekje per ti dhene asaj nje percaktim te "nje vertete" absolute(per cfare do lloj perfundimi qe arrijme) ???!!!

babi

Primus registratum

Une, por besoj se edhe ju e vini re qe percaktimet tona per te verteten jane shume te aferta dhe te largeta njekohessisht.

Por nje gje eshte besoj se e them me siguri:

E verteta eshte e gabuar, sepse ne emer te saj (pra te te vertetes personale) te gjithe presim e vrasim duke poshteruar ndoshta dhe njerezit me te afert.

U tregova pak e ashper, por shume here me ka rene rasti qe njerezit tregohen te padrejte ne emer te se vertetes.

:book:

Rambla

Primus registratum

une mendoj ximi, se motivi principal per te cilin ne shkruajme ketu eshte se si e konceptojme ne te verteten.

mgjth ajo pikepyetje qe te ka lindur ty eshte shume interesante. shpjegimi im eshte qe ndoshta njerzit mundohen te kene te verteta absolute, dmth qe te vlejne per te gjithe sepse keshtu ndjehen me mire, ndjehen me te sigurt ne nje shoqeri qe ka te verteta te tilla.

nuk eshte e lehte te vesh ne dyshim te gjithe te vertetat ne te cilat ke besuar dhe mendoje qe edhe te tjeret i besonin. pse nietzche, freud dhe marx (tre mjeshtrat e dyshimit) jane kaq te famshem? sepse ato guxuan, vune ne dyshim (edhe pse me filozofi dhe kampe te ndryshme) faktin qe mund te ekzistonin vlera, te verteta universale. dhe koha e sotmshme, ajo ne te cilen ne jetojme eshte jashtzakonisht e influencuar nga keta.

uni20077

Primus registratum

E Verteta, Rruga edhe Jeta asht Iezus Krishti,I Biri i Tenzot.....

In Vino Veritas :rockband:

"I popoli non inventano i dei, ma divinizzano le loro vittime" Rene Girard

karamel

Primus registratum

E VERTETA NDODHET PAS MOCH 4, NE TERITOIRIN E PESTE TE KONTINETIT TE FUNDIT... ATY KU NDALOHEN PER NJE KOHE JO TE DETERMINUAR SHPIRTRAT E TE VDEKURVE.

KETU NDODHET SOLUCIONI I MISTEREVE,ESHTE VENDI I TE VERTETES, ZONA KU VDESIN TE GJITHA RREZET E DRITES, TE GJITHE ZHURMAT, TE GJITHA IDET.
MYSLIMANET NJOHIN ATEHERE KOPSHIN E ALLAHUT, CIFUTET KUPTOJNE SEKRETET E KABALES KURSE YOGIS MESOJNE SINJIFIKACIONIN I CDO 'SHAKRA' DHE ZBULOJNE SYRIN E TRETE.

zog

Primus registratum

girlo po që se ke keq ti, pak rremuje po me mjaft interes meditimi tat. po ta thjeshtoj ate qe deshe me thone ne kete:

E VERTETA ndodhet ne pjesen tone TE ERRET. rremoni ne te me durim dhe ju patjeter do ta shquani ATE.

Diavolessa

Valoris scriptorum

Per Zog_un /pf/images/graemlins/smile.gif Mi elaboro icik keto thenje pls /pf/images/graemlins/smile.gif

Kush i ka thene dhe si eshte thenja e fundit?

Si mund te kuptohen?

1) E verteta e shenjte e mjerimit : Tere e verteta e Vuajtjes.
2) E verteta e shenjte e pesojes se mjerimit: (Deshire dhe kenaqesi)
3) E verteta e shenjte e eliminimit te mjerimit: (Vuajtjet kalojne)

Admir

Forumium maestatis

E verteta eshte nje spekullim, perceptim a hipoteze qe perputhet ne vlere numerike, llogjike, artistike dhe shpirterore me realitetin.

Ndoshta nuk pi uje, por ky eshte perkufizimi im! All rights reserved. /pf/images/graemlins/laugh.gif

korcari12

Primus registratum

Nga qe sthuet (sbehet) e verteta, prandaj i kane mbushur politikanet xhepat! (shqipetare) :smash: :smash: :cry:

Al-Punk

Still here

E verteta eshte nje nocion llogjik. Kur gjejme dicka e cila perputhet plotesisht me arsyetimin pa lene asnje shteg per dyshimin themi se eshte e verteta!

Po ka disa te verteta!

eM

Paper Moon

Fillimisht postuar nga korcari12:
[qb] Nga qe sthuet (sbehet) e verteta, prandaj i kane mbushur politikanet xhepat! (shqipetare) :smash: :smash: :cry: [/qb]
politikane qe nuk dine te thone te verteten ka ne gjithe boten.

Njerezit jane gjithekund te gatshem ti mbyllin syte dhe veshet ndaj ate vertetes.

Triumfi

Primus registratum

' E vërtetë është vetëm ajo që erdhi me shpallje nga Zoti '
... e çdo gjë tjetër,supozim e hamendje!

Citat Kur`anor:
2:147." E vërteta është nga Zoti yt, pra kurrsesi mos u bën nga ata që dyshojnë."
... më tepër,lexoni postimet e mia te tema ' Ultraenigma dhe Kthjelltësia '

Florus

Forumium maestatis

S'ka shume rendesi ne eshte e vertete apo jo...po me pelqeu mua e vetete eshte... :shrug: