E verteta

Marimba

Primus registratum
Re: E verteta

Fillimisht postuar nga issi i vogel:
[qb] E VERTETA NUK EKZISTON SIPAS MEJE.
ÇDO GJE QE DUAN TE NA E KALOJNE PER TE VERTETE NUK ESHTE ASGJE TJETER PERVEÇ SE NJE MODEL INTERPRETIMI I REALITETIT QE NA RRETHON. [/qb]
:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
Sakte!

Admir

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Marimba:
[qb]
ÇDO GJE QE DUAN TE NA E KALOJNE PER TE VERTETE NUK ESHTE ASGJE TJETER PERVEÇ SE NJE MODEL INTERPRETIMI I REALITETIT QE NA RRETHON. [/qb]
Sakte! [/qb]
A je i sigurte qe eshte e vertete kjo Marimba?

Eshte e cuditshme,por eshte e vertete,sepse e verteta eshte gjithnje e cuditshme...
Bajron.
Te vertetat,i pervetsojme jo aq me forcen e mendjes,sesa me fuqine e ndjenjave.
(kete nuk e mbaj mend kush e ka thene) :book:

Admir

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Moira*:
[qb] Eshte e cuditshme,por eshte e vertete,sepse e verteta eshte gjithnje e cuditshme...
Bajron.
Te vertetat,i pervetsojme jo aq me forcen e mendjes,sesa me fuqine e ndjenjave.
(kete nuk e mbaj mend kush e ka thene) :book: [/qb]
Po si pas te njejten postues e verteta nuk ekziston!!! :shrug:

Marimba

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Logos:
[qb]
Fillimisht postuar nga Marimba:
[qb]
Sakte! [/qb]
A je i sigurte qe eshte e vertete kjo Marimba? [/qb]
Nuk jam e sigurte qe eshte objektivisht e vertete kjo gje. Keshtu e mendoj UNE. Kjo eshte e verteta IME. Dikush tjeter mund ta perceptoje krejt ndryshe. It's ok, as long as it works!

Marimba

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Logos:
[[qb] [/qb]
Po si pas te njejten postues e verteta nuk ekziston!!! :shrug: [/QB][/QUOTE]

Nuk eshte puna a ekziston apo jo, eshte puna NE si e kuptojme ate. Nga ana filozofike e verteta ekziston , por pasojat e saj nuk jane ne perkatesi me te verteten, por ne vartesi te menyres qe ne e konceptojme ate. Eshte si te themi qe objektivisht dielli ekziston, por dikush e shikon dhe dikush tjeter jo. Varet nga kendveshtrimi

Admir

Forumium maestatis

Marimba,

Ju nuk mund te kini te drejte asnjehere nese pohimi juaj nuk eshte i vertete. Dhe cfare eshte vertete eshte ajo qe perputhet me faktet dhe me aktualen. Nuk mund ta shohesh qiellin nga vrima e bambuse. Ekzistojne masa ekzakte numerike ne favor te ekzistencave te shumellojshme. Faktet jane me kokeforte se opinionet. Eshte tjeter gje se si/sa perceptohen faktet nga ne, e tjeter gje se c'jane faktet ne realitet.

R u feeling me? /pf/images/graemlins/laugh.gif

Albinos

Primus registratum

Pershendetje hapesit te temes

Do shkepus nje fragment nga nje liber psikologjik dhe besoj do jete pak interesant dhe mund te i sherbeje temes si ndihme.

Ajo cka mund te tregoje nje analize psikologjik e doktrinave jane motivet subjektive qe e bejne nje person te ndergjegjshem per disa probleme dhe e detyrojne te kerkoje zgjidhje ne disa drejtime.
Cdo lloj mendimi i vertete ose i gabuar qofte, kur eshte dicka me shume se nje konformitet siperfaqesor i ideve konvencionale, motivohet nga nevojat dhe interesat e individit qe mendon.
Mund te ndodhe qe disa interesa te kenaqen nga zbulimi se vertetes dhe se te tjera i sjellin shkaterrimin.
Por ne te dyja rastet motivet psikologjike jane nxitje te rendesishme qe te arrihen disa konkluzione. Madje mund te themi se idete, qe nuk i kane rrenjet ne kerkesat e forta te personalitetit, do te kene nje ndikim te paperfillshem mbi veprimet dhe mbi tere jeten e personit te interesuar.

Kaq

Marimba

Primus registratum

Ok, Logos. E kuptoj ku e ke fjalen. Ndryshimi midis mendimeve tona eshte se une i ve shume rendesi menyres qe ne e perceptojme. Ti e ke fjalen ne menyre filozofike, ndersa une e kam fjalen per njeriun. Njeriu kurre nuk ka per te pare ndonje te vertete, sepse ndryshe do te pengohej krijueshmeria e tij. Po te ishim ne gjendje te dinim te Verteten, nuk do te kishim as deshiren, as kureshtjen dhe as mundesine per te krijuar SHKENCEN. Une nga shkencetaret kam mesuar se shkenca eshte patjeter nje lloj KONSTRUKTI mendor. Askush nuk ka pare atomin me elektronin, protonet dhe quarksat e tij' eshte thjesht nje model mendimi.
Nqs pranojme se ka nje te vertete (per njeriun), atehere kemi arritur ne fe, ne dogme. Njerezit mendjehapur gjithmone lene vend per dyshim, per nje menyre tjeter te menduari te gjerave.
Persa i perket bambuse, mundet qe te gjendemi ne nje fije bambuje dhe te mendojme se ndodhemi ne hapesire. Per ne fija e bambuse ku ndodhemi perceptohet si hapesire. Pra, e 'verteta' jone eshte e cunguar, eshte relative.
Nuk mund te debatojme per te verteten, kur nuk kemi mundesite ta vertetojme ekzistencen e saj. Ne te kunderten, kthehemi ne mesjete.

Albinos

Primus registratum

Kordele e ke mesuar me duket permendesh ate parimin se:
"Aty ku ka pakenaqesi, aty ka revolucion" /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/wink.gif
Une dhashe nje mendim dhe se ai mendimi i dyte i fshire nuk devijonte temen, megjithate ja vlen edhe liberalizmi.
Sipas mendimit tim eshte se :

Nuk e di se si mund te formuloja nje apostulat rreth se vertetes por mendoj se e verteta eshte pjese e asaj ideologjie, asaj klase qe gjithmone ka kerkuar gjerat e quajtura pozitive ne kete bote ose ka kerkuar dicka pertej monotonizmit, supersticiozitetit, dicka te re qe ka te beje me njerezimin, me token, me universin, me ndryshimet e njeriut etj.
Pershembull ne kerkojme te verteten rreth universit:
Dikush thote, gjithshka eshte krijuar prej Zotit, dikush tjeter nje fuqi e mbinatyrshme dhe keshtu lindin mendime dhe ide dhe duke lindur mendime te ndryshme, duket sikur e verteta fshihet ose nuk ka te tille.
Dhe keshtu lind ideja per te gjetur te verteten e mundimshme.
Dogmatiket thone, Zoti e ka ndertuar boten ku jetojme dhe universin dhe nuk merren me me kerkime te metejshme(mendim iracional per mua),
Teoria tjeter eshte se se bota dhe universi eshte krijuar pre Big Bang dhe keta te fundit jane ne kerkim te vertetimit te teorise tyre(pra kerkojne te Verteten dhe racionalen e lindur prej irracionales sepse ne mesjete bota nuk ka qene kaq e zhvilluar sa sot)
/pf/images/graemlins/laugh.gif

Kordelja

Valoris scriptorum

albinos, te kam thene mos m'u hap shume ne dogma gjoja postulate te tuat, per te bere ate qe eshte konfuze edhe me konfuze se c'ishte.

Permbaju!

E verteta eshte nje dhe absoulute, por ka raste qe eshte nje FAKT i perceptueshem dhe i pamohueshem.

Jo te gjitha te vertetat mund te vertetohen materialisht ndaj kemi dhe materializmin dialektik dhe ate histoirk si teori qe persiaten te sqarojne dicka me shume (ketu do kenaqet Jula /pf/images/graemlins/laugh.gif )

U morem vesh albinos /pf/images/graemlins/wink.gif

babi

Primus registratum

Nje i mençur ka thene:

"The truth is never simple and rare pure"

Mendoj se eshte nje nga percaktimet me te sakta per te verteten.

Personalisht e verteta per mua eshte ajo qe eshte e vertete per vete njeriun, pra e vertete eshte ajo qe eshte e vertete per ty.

Por gjithashtu e verteta eshte relative!

Shume here ne abuzojme me te verteten e cila nuk eshte asgje tjeter veç bindjes sone subjektive.

:book:

gezim lame

Primus registratum

"The truth is never simple and rare pure"

Thenie e Osca Wilde... Mu kujtua se e kisha edhe dje si firme... /pf/images/graemlins/tongue.gif

Po ajo eshte per nje tjeter te vertete, eshte per ate qe kerokon njeriu ne jeten e perditshme, qe eshte shume e veshtire per tu gjetur dhe rralle here e paster...

POR kjo s'do te thote qe e verteta eshte "relative", ajo mbete gjithnje absolute...
Per gjithcka e cdo gje ka nje te vertete absulute, duam apo s;duam ne.

babi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga ximi:
[qb] "The truth is never simple and rare pure"

Thenie e Osca Wilde... Mu kujtua se e kisha edhe dje si firme... /pf/images/graemlins/tongue.gif

Po ajo eshte per nje tjeter te vertete, eshte per ate qe kerokon njeriu ne jeten e perditshme, qe eshte shume e veshtire per tu gjetur dhe rralle here e paster...

POR kjo s'do te thote qe e verteta eshte "relative", ajo mbete gjithnje absolute...
Per gjithcka e cdo gje ka nje te vertete absulute, duam apo s;duam ne. [/qb]
Ximi, une ne fakt kete thenie nuk e kam mesuar nga firma jote e pardjeshme, megjithate me duket se duhet pyetur Oscar nese e ka pasur per te verteten e perditshme apo ate te pergjithshme (mua nuk me duket se ndryshojne shume)
Por nese ti mendon se e verteta eshte absoulute, OK go on it's your bussiness, vetem se une mendoj si une.

:book:

gezim lame

Primus registratum

Me fal se keni nje emer jo te lehte per tu cituar. S'me interesonte fare se ku e keni marre ate citim te Wilde. S'e kisha fare per t'ju kundervene, sepse e respektoj ate qe keni thene.
Vetem se doja t'i beja nje koment tjeter nga nje kendveshtrim se si e shoh une ate citat. Kjo qe e gjitha.

Mbetem me mendimin se e verteta perhere eshte absolute, per cdo aspekt te jetes.

viSara

Primus registratum

e verteta eshte eshte ngjarja reale ose ireale, objektive ose subjektive e materializuar ne momentin kur ndodh.Si e tille edhe e verteta ka tiparet e ngjarjes dhe te realitetit ku eshte e vendosur ngjarja.

Rambla

Primus registratum

ximi, duke u nisur nga fakti qe kam studiuar diçka per wilde, kam lexuar dhe libra te tij, mendoj qe me ate shprehje ai donte te thonte pikerisht te kunderten e asaj qe the ti(dmth qe e verteta eshte absolute)! /pf/images/graemlins/smile.gif

mbeshtes mendimin e marimba! :thumbsup: