E verteta

vait

Primus registratum
Re: E verteta

Shpirti i trazuar gjithmone eshte reaktor i nje filozofie ekstarvagante ne kontestin negativ duke reflektuar ne shoqeri si nje bombe atomike !!

I vetmi shpetim se si te tejkalohen rastet e tilla do te duhet te hapen zemrat e njerezve dhe te mos paragjykojne shume por te dashurojne njeri tjetrin si te dine dhe si te munden me mire duke mos i a ndaluar kerkesat asnjerit as tjetrit por ata le ti zgjedhi dhe te filozofojne ne emer te zemres !!

bLuE IcE

"""""PLANETARE""""""

aman e er filozofe ceshte kjo teme keshtu....
po te gjitha kane vlere ne jete...se te gjitha jane pjese e saj...nuk mund te zgjellesh nje e te lesh tjeter...

bLuE IcE

"""""PLANETARE""""""

Fillimisht postuar nga korcari12:
[qb] Nga qe sthuet (sbehet) e verteta, prandaj i kane mbushur politikanet xhepat! (shqipetare) :smash: :smash: :cry: [/qb]
kush ta thote te verteten....plitikanet vete e re....

skin

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Mandi:
[qb] E verteta eshte nje nocion llogjik. Kur gjejme dicka e cila perputhet plotesisht me arsyetimin pa lene asnje shteg per dyshimin themi se eshte e verteta!
[/qb]
Po. Ky eshte perkufizimi.
i vetmi detaj eshte se ne pergjithesi nuk mendohemi per te kerkuar te verteten.. ate e dime menjehere... e menduara fillon kur duam te genjejme.

SKIN

ludwig

Primus registratum

çdo gje eshte relative perveç relativitetit- Einstein.

kjo mesiper eshte thenie shume e drejte si nga ana gramatikore ashtu edhe nga ana llogjike.
relativiteti, pavarsisht nga kuptimi qe ka, eshte nje term qe percakton nje gjendje. kjo gjendje mund:
te vlej per disa gjera -> nuk eshte absolute.
te vlej per te gjitha gjerat -> eshte absolute.

kur thua: "c'do gje eshte relative" do te thot qe relativiteti eshte atribut i c'do gjeje, vlen per te gjitha gjerat dmth eshte absolut. kjo e fundit e hedh poshte te afirmimin qe gjithcka eshte relative. prandaj duhet shtuar edhe pjesa 'pervec relativitetit'. tani thenia eshte e drejt llogjikisht.
<********* neqoftese nuk e kuptove c'dua te them dhe vazhdon akoma te mendosh *********>
<********* se ajo shprehje eshte e gabuar mos vazhdo me tej me leximin *********>

nuk eshte e veshtire te zgjidhesh nje problem, e veshtire eshte te gjesh nje pike referimi. po gjete kete percakton te gjitha.

e verteta nuk mund te njihet. asnjeri nuk ka si ta njofi. c'do gje qe shikon/degjon/prek eshte thjesht nje interpretim qe ben truri jot impulseve qe merre. nqs dikush mendon se egziston nje e vertete absolute ndodh sepse
ne pergjithsi njerezit interpretojne impulset qe marrin pak a shume ne te njejten menyre dhe kjo krijone idene se egziston nje e vertet absolute.

dikush tha qe eshte e vertet qe ai peshon 65 kg. po eshte e vertet, po vetem pasi ti ke marre nje pike referimi. dmth ke nje njesi matese qe eshte kg (1 kg) dhe krahason kete njesi me me masen (pesha eshte dicka tjeter) tende.

nqs flitet per nje te vertet absolute nuk mund te merren shembuj si: une nuk pi duhan, une mendoj, shikoj, degjoje...etj.

sidoqofte kjo teme eshte e komplikuar. para se te thuash nese ka nje te vertete apo jo duhet shpjeguar ne fillim se c'eshte e verteta. e verteta eshte ajo qe prek/shikon/degjon? apo eshte dicka absolute? nqs eshte kjo e fundit, si mund ta njohesh ti qe je i mbyllur ne nje bote ky arrijne vetem informazione qe jane thjesht interpretime?

une mendoj se nuk ka nje te vertete absolute. c'do person ka nje pike referimi, qe eshte ai vet dhe si pasoje krijon boten tij qe e quan 'e verteta'. fatmirsisht keto bote jane te ngjashme me njera tjetren dhe lejojne komunikimin midis personave. te pakten deri ne njefare mase. mosperputhjet fillojne te duken qe ne nivelin e arsyetimeve te thjeshta.

shendet

glamdring

Forumium praecox

Mbi te verteten absolute:

Çdo ngjarje eshte e identifikuar ne kohe dhe hapesire. Çdo gje qe ka ndodhur eshte e kaluar, dhe si e tille eshte e identifikuar per kohen dhe hapesiren.

Reportimi i nje ngjarjeje qe ka ndodhur ne te gjitha detajet do perbente ne nje fare menyre te verteten absolute.

Çfaredolloj mendimi njerezor mbi nje ngjarje qe ka ndodhur nuk mund te jete veçse nje e vertete relative duke u nisur nga natyre njerezore.

Nga paragrafi i mesiperm arrijme ne perfundimin qe e verteta absolute ekziston, por nuk ka asnjeri qe mund ta raportoje, gje qe ben te verteten absolute ne praktike te pamundur, POR jo te paekzistueshme.

Nga ana tjeter, marrim te verteten absolute ne matematike. Ne kete fushe mund t'i afrohemi me shume se ne çdo fushe tjeter. Duke kufizuar nje sistem ne mund te nxjerrim te verteta absolute qe jane te pakundershtueshme. POR edhe ne matematike ka kontradikta dhe shume prej tyre vijne prej Teoremave te Paperfundsise te Kurt Gödel, qe kane lidhje me Teorine e Numrave. Rezultatet e Gödel tregojne qe ne shume raste nuk mund te verifikohet qe diçka eshte e vertete apo jo.

Ne matematike perdoret gjithashtu nocioni reductio ad absordum ne te cilin nisim vertetimin e diçkaja duke pranuar te kunderten si te vertete.

Nese perdorim te njeten teknike per shprehjen: "E verteta absolute ekzsiton" dhe kjo eshte absolutisht e vertete, e kunderta do ishte "E verteta absolute nuk e ekziston" dhe kjo eshte absolutisht e vertete. Kjo e fundit eshte vete-kundershtim, gje qe do bente "E verteta absolute ekziston" absolutisht te vertete.

Perfundimi nuk eshte i qarte per vete pamundesine e verifikimit.

;-)

uni20077

Primus registratum

E verteta ...asht Jezus Krishti, Personi i II i t'Shejtnueshmes Trinì,** ì u ba nieri para 2000 vjetsh.

Ecclesiastical Assault Corps :wink: :thumbsup:

Futbollisti

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Kordelja:
[qb] E kam thene edhe njehere - E VERTETA eshte nje dhe e vetme. , te gjitha te tjerat qe serviren ne emer te saj jane vecse shtremberime ose genjeshtra te mirefillta.

E verteta = e kunderta e genjeshtres, te vertete ka vetem nje dhe vetem nje te vetme, genjesgtra rreth saj mund te sajohen me mijera.
Nejse se e bera si ligjerate gjuhesie, ky eshte mendimi im.
Me nderime,
Kordelja [/qb]
Lexojeni perseri. Kjo sa per te verteten. Si do identifikohet ajo, duhet te shkuar tek thelbi i asaj qe ne jemi, dhe nuk eshte genjeshtra e Darwin...
Une /pf/images/graemlins/smile.gif

moonlight

Primus registratum

Kur dikush me thote "Po te them te verteten", une i them "Hajd ma verteto".
Jo per gje, por me teper se te dij 'te verteten asnjanese', shpesh dua te dij kendveshtrimin e individit lidhur me cdo gje qe influencon ne permbledhjen e gjithckaje (te lidhur me ceshtjen per te cilen behet fjale) me: "...te verteten".
Kjo sepse 'te verteten absolute' s'kam per ta gjetur ndonjehere nga goja e nje njeriu, por te pakten keshtu mund t'i japim doren njeri-tjetrit se po te ngecesh dita dites tek 'a eshte kjo e verteta?', do harrojme te shijojme mesimet prej gabimeve tona.

samanta

Primus registratum

Ne s'jemi ne gjendje qe ndonjehere t'i themi vetes sone te verteten e jo me te tjereve :shrug:

elenisa

Primus registratum

Cdokush thote E verteta ime ,
psh e verteta ime mund te mos jete verteta jote pra secili ka nje te vertete te veten

samanta

Primus registratum

Degjova ate qe tha ajo
ate qe tha ai
po nuk degjova te verteten
qe s'e tha asnjeri :shrug:

Sorbonieri

Primus registratum

Hey Samantha ishte e kendshme pergjigja jote. Por meqe flasim per te vertet ne ket rastin tim si i behet.
E verteta ne rastin tim shkatron nje miqesi te qe e kam shum per zemer.Ne kete rast si te veprohet?!! :rolleyes:
:angel:

samanta

Primus registratum

Aristoteli ka thene :"Mik eshte Platoni,por mike me e madhe eshte e verteta".Mendoj se kjo vlen edhe per ty.Une personalisht i besoj verberisht dhe te njejten gje te ofroj dhe ty.Nese eshte shoqeri e vertete nuk shkaterrohet nga dicka qe thuhet,por nga ajo qe s'thuhet.Muri ndertohet nga te pathenat e jo nga te vertetat.Kete po ta them nga eksperienca ime personale.Te jesh vetvetja eshte me mire se sa te luash rolin e dikujt tjeter. :wave:

Sorbonieri

Primus registratum

Hey Samantha - KU TE TE TAKOJ CIK TY UN /pf/images/graemlins/laugh.gif
hahah
Whatever
Faleminderit per pergjigjen, por akoma sjam dhe aq i vendosur, megjithse mora nje shtytje te mir perpara nga fjalet e tua.
Ciao :thumbsup:
:angel:

Le_Routard

Forumium maestatis

Shume dakort me Samanten dhe shume bukur e shkruar.

E verteta kerkon kurajo per tu thene, shmangia e saj tregon dobesi. Per me teper po te mos e thuash te verteten nuk zgjidh asgje, por perkundrazi e shtyn thenien e saj per vone duke i komplikuar gjerat akoma me teper.

Mendoj se njeriu shpesh stepet perpara veshtiresive te situates dhe bie pre e frikave qe mbart ne vetvete. 'A do me kuptoj?' 'Po sikur keshtu, po sikur ashtu...', ateher i paaft te zgjidhi dilemat e tij, i pa sigurt ne vetvete, i dobet per ti bere balle mendimeve te tij, i trembur nga imagjinata e rjedhes se ngjarjeve, nguron, terhiqet, nuk e thote te verteten.

Me vone kur ajo del, kur ajo eshte e pashmangeshme, jo vetem qe njeriut i duhet ti beje ball se vertetes por duhet ti beje balle edhe problemeve te tij, mungeses se kurajos, mosbesimit qe shpreh me fshehjen e se vertetes, perbuzjes qe kjo gje ngjall ke te tjeret e gjithashtu ne vetveten e tij... Ahhhh sikur ta kisha thene qe me pare, sa me te lehta do kishin qene gjerat tani. Do ta kisha hequr qafe ate barre qe me rendonte gjat tere kesaj kohe!

abs

nuk e di...

!kur e verteta te jete e lire, athere dhe liria do jete e vertete... /pf/images/graemlins/smile.gif

-----------------------
...ah fjala ma e lakuriqt se lakurqsia...

...pothuajse te gjitha mund ti marrish mrapsht pervec Fjales, te cilen vetem mund ta korigjosh...eshte e vertet kjo per ty...?