Zoti, cka qene, ceshte dhe cdo te behet?

sick_of_spleen

Primus registratum
Re: Zoti, cka qene, ceshte dhe cdo te behet?

o gyso per cfar jeton ti mer daj?!
kur e di qe gjithcka esht e "shkrojtur" ateher pse nuk shkon e vret veten sepse e di qe po ta besh ateher ajo do te ket qen e "shkrojtur".dhe meqe zoti di gjithcka ateher ai sdo zemerohet me ty,pasi ti ke ber thjesht ate qe te ka then ai te besh.ti ke luajtur skenarin e tij.ateher cdo gje qe ne do te bejm do ta bejm te sakte,cdo gje qe ne te bejm zoti nuk ka per tu nevrikosur sepse ne po bejm thjesht ate qe do ai(sepse nuk paskemi mundesi te tjera),ateher per cfar existon ferri kur ne te gjith do te shkojm ne parajse???????!!!!!!!ateher sipas filozofis tende,jepi nje arsye njerzve pse duhet te jetojne!!!!

Gysi

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Zoti di gjithcka, di dhe te ardhmen, por nuk e detyron njeriun te zgjedhe ate qe Zoti do. Eshte deshira e tij qe t'i lejoje njeriut vullnetin per te zgjedhur, ndonese Zoti e di se cfare do te zgjedhe ai.

[/ QUOTE ]

Nese Zoti di gjithçka , ka krijuar gjithçka : esht regjizori ; ai ka krijuar per vullnetin e tij, ka qen nje zgjedhje e tij ky krijim... ku esht lirija e njeriut?

Ku shihet deshira e njeriut-nese vjen nga nje tjeter DESHIRE me e madhe,nga nje tjeter vullnet,nga nje tjeter EGOIZEM ? Ku e sheh ti? Se une s'po e shoh lirin e zgjidhjes....hiç /pf/images/graemlins/shrug.gif. Liria esht SHUM e kufizuar. S'do te thot qe esht e keqe...por s'esht LIRI ZGJIDHJE ama ; quaje me emrin perkates t'pakten. /pf/images/graemlins/shrug.gif

[/ QUOTE ]

Aty eshte aurora, po nuk e shikon ti. /pf/images/graemlins/winkwink.gif
Kerko me mire, nese ke vullnet per ta pare!

Po ta shpreh thjesht fare. Zoti di se cfare do besh ti, por Ai nuk te detyron qe ta besh ate cka ti ke per te bere!
Pra ti je e lire ta besh ate qe do. Ai vetem e di kete, pasi ai e di te ardhmen.

Gysi

Primus registratum

o gyso per cfar jeton ti mer daj?!
kur e di qe gjithcka esht e "shkrojtur" ateher pse nuk shkon e vret veten sepse e di qe po ta besh ateher ajo do te ket qen e "shkrojtur".dhe meqe zoti di gjithcka ateher ai sdo zemerohet me ty,pasi ti ke ber thjesht ate qe te ka then ai te besh.ti ke luajtur skenarin e tij.ateher cdo gje qe ne do te bejm do ta bejm te sakte,cdo gje qe ne te bejm zoti nuk ka per tu nevrikosur sepse ne po bejm thjesht ate qe do ai(sepse nuk paskemi mundesi te tjera),ateher per cfar existon ferri kur ne te gjith do te shkojm ne parajse???????!!!!!!!ateher sipas filozofis tende,jepi nje arsye njerzve pse duhet te jetojne!!!!

[/ QUOTE ]

O spleen! Kaq te veshtire e ke ta kuptosh mor daje?
Shume thjeshte! Ti nuk je duke bere skenarin e askujt. Perkundrazi, ti po ben zgjedhjen tende. Ai vetem e ka parapare se cfare zgjedhje do te besh ti. Kjo eshte ideja e te shkruajturit.
Por ne nuk jemi te detyruar, apo te kushtezuar ne zgjedhjet tona. Perkundrazi, ne kemi te drejten dhe detyren e plote per te zgjedhur midis gjerave, per te jetuar dhe vepruar ashtu sic duam ne.
Pikerisht prandaj edhe denohemi apo shperblehemi. Pasi cdo veprim i yni eshte si pasoje e zgjedhjes sone, pa pike kushtezimi.
Nuk mund te kete kerkese llogarie ndaj asnje krijese pa i dhene me pare asaj mundesine dhe lirine e te zgjedhurit.
Po pse mor daje kaq budallenj i kujton njerezit ti?
Ka mijera e mijera vjet monoteizem, ku kane besuar miliarda njerez ne bote ne cdo moment te historise, dhe erdhe ti ta kapesh mat shumicen e njerezimit. /pf/images/graemlins/shrug.gif

Te keshilloj te lexosh don kishotin! /pf/images/graemlins/wink.gif

Kordelja

Valoris scriptorum

Gysi, me varu syte nje gje; mos valle ti qe arrin te shohesh ate cka te tjeret s'arrijne te shohin te ve ty ne nje shkalle me te larte? Superiore? Apo ti ke arrit paqen me kete forme dhe ke gjet veten? Perse perjashton mundesine qe paqja mund te kete shume dimensione? Kjo hierarkia qe ti (une) presupozon/oj me lart me hidheron mua ... /pf/images/graemlins/rolleyes.gif

gurax

Pan ignoramus

[ QUOTE ]

Po pse mor daje kaq budallenj i kujton njerezit ti?
Ka mijera e mijera vjet monoteizem, ku kane besuar miliarda njerez ne bote ne cdo moment te historise, dhe erdhe ti ta kapesh mat shumicen e njerezimit. /pf/images/graemlins/shrug.gif

[/ QUOTE ]

Ne fakt njerezit jane budallenj Gysi. Turma eshte budallaqe, kete e ka ditur feja jete e mot si dhe politikanet e cdo kohe ("I'm not a man of the people senator, but I try to be a man for the people" - Grakus - Gladiator)
Ne cdo momnt te historise, kur ti ngre peytje te llojit: Universi, pse jam? ku po shkoj? pse dashuroj? etj, njerezimi ka qene dhe vazhdon te jete injorant. Mijera e mijera vjet monoteizem ka pasur vertet. Nderkohe qe jane vetem 200 vjet pak a shume kohezgjatje qe nga lokomotiva e Vatit e deri me sot.
Por une te ftoj te besh ndonje raport te sasise se difuzionit dhe ndikimit te fese ne jeten e njerezve 200 vjet me pare krahasuar me sot. Sa ndryshe kane qene jetet e njerezve ne epoken e Egjiptit te lashte krahasuar me vitin 1200? (rreth 4000 vjet distance) Sa ndryshe eshte jeta e njerezve nga 1800 deri me sot? (200 vjet diference) Ku jane diferencat kryesore ne mendesine e njerezimit ne te dy rastet? Sa ndikim ka patur apo ka feja ne kete botekuptim ne te dy rastet?
Eshte e vertete, duhet te mendohemi pak kur veme ne peshore te tere njerezimin. /pf/images/graemlins/smile.gif

sick_of_spleen

Primus registratum

te kap un mat shumicen e njerzimi?!!
te lexoj don kishotin?!!
o gyso po te dridhet zeri?
s'guxon me fol normal robi se ta hipin n'qafe...
gyso po te them nje te fsheht: un kam 11vjet qe shkoj ne xhami rregullisht.un besoj ne zot por thjesht doja te provoja se a ishin ne gjendje vellezerit e mi qe t'u pergjigjeshin pyetjeve te disa injoranteve.

Gysi

Primus registratum

Kordele, nqs me ke lexuar ne raste te tjera do ta kishe te qarte se ne mendimin tim, besimi apo mosbesimi rrjedhn nga menyra se si zgjedh premisat ne fillim.
Une kam shprehur ne disa raste me pare qe ne premisa, edhe Besimtaret edhe mosbesimtaret jane ne nje stad te barabarte dhe te dyja palet kane te drejte te barabarte per te dhene argumentet e tyre. Pavaresisht se kush e ka argumentin me te forte.
Sigurisht, une di te pranoj mendimin e tjetrit pa pasur asnje paragjykim ndaj ateisteve. POr menyra se si argumentohet me siper, menyra se si inferioriteti (ne argument) i disa diskutuesve shnderrohet ne nje delir, ne nje superioritet perfundimtar, shto ketu edhe mungesen e vullnetit per te arsyetuar dhe debatuar si mes te barabartesh me ben qe te shoprehem ne kete menyre. Une thjesht po arsyetoj me metodat e tyre(ne vlere absolute), per te treguar se kjo menyre te debatuari nuk te con asgjekundi!
Ato pak rrjeshta qe kam shprehur me lart nuk i quaj kurrsesi debat!

Gurax!
Jam dakort deri diku me ty, persa i perket turmave. Por problemi nuk eshte kaq i thjeshtuar. Vertete turmat mund te rendin kollaj pas nje idiotesie. Nazizmi dhe komunizmi jane shembujt me te mire te kesaj. Por gjithsesi, nje mashtrim i tere popujve te botes nuk mund te zgjase kollaj per mijera vjet. Ka nje sens mase ne kete mes.
Gjithsesi, edhe ky nuk eshte argument vertete. Une thjesht e zbrita nivelin e debatit per te bere koshient per utopine qe kane vendosur te ndermarrin parafolesit.
Por, tek e fundit besimtare nuk kane qene turmat. Ne te gjitha besimet e botes ka pasur mjaft filozofe, shkencetare, dijetare etj. te cilet kane dhene nje trashegimi mjaft te pasur ne kete drejtim. Naiviteti tek diskutuesit e mesiperm eshte pikerisht sepse i bien shkurt, dhe pretendojne se mund ta ndajne shapin nga sheqeri te historise se njerezimit me nje te rene te lapsit. Dhe ky eshte vertete tipar i theksuar injorance!

Gysi

Primus registratum

te kap un mat shumicen e njerzimi?!!
te lexoj don kishotin?!!
o gyso po te dridhet zeri?
s'guxon me fol normal robi se ta hipin n'qafe...
gyso po te them nje te fsheht: un kam 11vjet qe shkoj ne xhami rregullisht.un besoj ne zot por thjesht doja te provoja se a ishin ne gjendje vellezerit e mi qe t'u pergjigjeshin pyetjeve te disa injoranteve.

[/ QUOTE ]

O robo, per mua nuk ka shume rendesi se a shkon apo jo ne xhami ti! Une thjesht gjykoj nga ajo qe ti thua. Nuk merrem me jeten perosnale te tjetrit.
Ne qofte se ti e ke bere thjesht per te provokuar dhe per te testuar aftesine e "vellezerve" te tu per te kundershtuar sulmet e "injoranteve", atehere po them se ti ishte i papafte per ta bere kete. Dmth eksperimenti yt deshtoi!
Kjo pasi, tezat e verteta te ateisteve nuk jane ato qe ti ke sjelle me siper dhe nuk eshte ky debati i vertete mes teisteve dhe ateisteve.

S6T6N6

Forumium maestatis

Po vazhdove me kete gjuhe ti, do kerkoj te ta heqin te drejten te shkruash tek Filozofia.

hawk

Primus registratum

Feja nuk dmth ZOT, feja eshte menyre jetese. S`ka lidhje me gushtin, gunat apo telat.
"Feja e shqiptarit eshte shqiptaria" nuk eshte per muslimanet, te krishteret apo besimtaret e tjere por per SHQIPTARET. (Pra ne radhe te pare je shqiptar pastaj je musliman/katolik/budist/hindu etj) Sepse ne fund te fundit fene e ZGJEDH, kombesine JO.

[/ QUOTE ]

O Jimmy m'je qep si rrodhe. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Si feja shtu edhe kombesia zgjedhen.
Ceshtje letrash dhe idealesh.
Nese ke deshire-mundesi nderron kombesi ashtu sic nderron edhe fe.
Un jam lindur shqipetare por edhe musliman.
Keto mund ti justifikoj me disa argumenta por ti merr vetem ate familjare.Pastaj,njeriu ka mundesi te beje zgjedhjen,kur eshte i afte per te gjykuar.
Ja,ti gjykon keshtu.

Pastaj ajo thenje(metafora) duhet komentuar tek letersia,nese nuk perton.
Mund te them vetem se feja ka nje perkufizim edhe pse relativ por gjithsesi larg atij te nacionalizmit e ketu nuk flas per metafore.
Nese do me sqarosh konceptet me figura letrare nuk e kuptoj pse nuk ka vend krahasimi im. /pf/images/graemlins/shrug.gif

Kordelja

Valoris scriptorum

Gysi, po bej nje perifrazim: Une besoj! Me fjale te tjera "Une marr si te vertete!" ose ndryshe "Une supozoj!"...je dakort me keto?...me tutje ; besimi = marrja si e vertete e supozimit. C'eshte besimi? Supozim? Marrje si e vertete?

zog

Primus registratum

po bej nje perifrazim: Une besoj! Me fjale te tjera "Une marr si te vertete!" ose ndryshe "Une supozoj!"...je dakort me keto?

[/ QUOTE ]

besim = marr si te vertete diçka ......pa qene nevoja ta vertetoj me tej.
supozim = mendoj se ......e verteta ime eshte absolute.....e verteta tende eshte e rreme.....pra ka shume te verteta.

besoj se vetem me kaq shihet se duke besuar je me afer diçkaje, e çfaredoshme qofte kjo, sesa duke supozuar.

jimmy84

Primus registratum

supozim - eshte nje mendim i shprehur me dyshim (shpesh per miresjellje apo per modesti)
Prandaj mendoj se supozimi eshte me afer se besimi. Sepse per te supozuar dicka ti ke vrare mendjen, ke disa prova por nuk jane te mjaftueshme.
Kurse te besosh dmth te marresh dicka apriori pa vene ne diskutim te vertetesine e saj.

zog

Primus registratum

perkundrazi kur e fillon e vret mendien, sa me shume e vret aq me shume ti largohesh nga ajo qe beson.

kur beson qe e ke gruan besnike, je rehat. (deri ketu shkon besimi) por kur fillon me pas e vret mendien mbi kete, "te vertete" tenden, (ketu fillon supozimi) atehere gjithmone e me shume ti shikon qe gruan nuk e ke edhe aq besnike ne fakt.

ndersa DYSHIMI (i supozimit) vjen ngaqe ky te shpie ne shume "te verteta". te cilat pa dyshim te largojne nga besimi fillestar.

jimmy84

Primus registratum

Tani ne po diskutojme si ndihesh kur te tradheton gruaja apo per vertetimin? /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif
Besimi eshte e kunderta e vertetimit praktikisht.Nuk e kuptoj nga cili kendveshtrim e gjykon ti.
Besim = ta marresh dicka si te mireqene (sic e the edhe ti)
Pra edhe une jam dakort qe ndihesh me rehat kur BESON qe e ke gruan te ndershme dhe fle rehat. Po ne nuk po flasim SI NDJEHESH me mire? Duke besuar apo duke supozuar. Dihet qe me rehat eshte ai qe beson se nuk e vret mendjen. Po ne po diskutonim mbi KUPTIMIN e fjales "besim" dhe qe supozimi eshte me afer vertetimit sesa besimi. Dhe eshte normale qe ai qe "vret mendjen" shkon me afer te vertetes sesa ai qe "beson". Po te ishte ndryshe atehere i bie te mendonim akoma qe rrufete na i hidhte Zeusi dhe qe kur eksitohemi nga nje femer na ka qelluar Erosi me shigjete apo na ka magjepsur Aferdita.

zog

Primus registratum

une po thoja qe kur BESON tek fitorja ( e kupes se botes ne futboll, pershembull) e ke me prane kete sesa kur SUPOZON qe edhe ti ke shanse ta fitosh.

po ti ça po thu ?

apo gjera pa kuptim si kjo ketu ".....Po ne po diskutonim mbi KUPTIMIN e fjales "besim" dhe qe supozimi eshte me afer vertetimit sesa besimi...."

vertetimit te çfare ? ç'lidhje ka vertetimi me fitimin e kupes se botes psh ? fitimi saj eshte vertetimi me i mire mbi kapacitetet e tua. te besosh tek gruaja do te thote ta duash ate me shume. ç'hyn vertetimi ketu, kush po te fliste per kete ? pastaj te vertetosh çfare. pse duhet ky ?

mos shkruj more pa lidhje.

Marsida

Primus registratum

Me falni nqse nuk ndjek ate rrjedhen tuaj por nuk pata durim ti lexoja te gjitha shkrimet.
Persa i perket temes:
Zoti ka qene sinonim frike, eshte shkak keqkuptimesh dhe mosmarreveshjesh, do te behet legjende...
Mendim personal kuptohet
Shendet milet

jimmy84

Primus registratum

O Zog,e ke bere lemsh. Besimi tek kupa e botes eshte besim tek e ardhmja. Pra ka shanse te ndodhi dhe ka shanse qe mos te ndodhi. Kurse "besimi"qe po diskutohet ketu ka te beje me besimin tek dicka absolute apo tek nje fakt. Pra ose ekziston Zoti ose jo.C`lidhje ka besimi ne Zot me besimin e fitores se Kupes nuk e kuptoj. Sepse sipas llogjikes qe ndjek ti atehere i bie qe sa me shumete besojme ne ne Zot aq me shume shanse ka ai te ekzistoje (kjo me kujton Piter Panin me zanat /pf/images/graemlins/laugh.gif ).Pra mos na bej lemsh me Kupa Bote tani se e dime qe Bekenbaueri do e fitoje /pf/images/graemlins/laugh.gif