Zot qe gabon ?

Kondrapedali

Kondrapedali
Re: Zot qe gabon ?

Pose, i gjen ke Torah, Testamenti i vjetër dhe kalohen përciptas (disa gjëra) tek Kurani.

Un për vete i kam lexuar dhe nuk i shpik nga mendja ime. Ashtu siç nuk i shpik edhe MostWanted ma merr mendja.

Dhe nëse Satanai nuk është engjëll, atëhere ç'është? Ç'e bën atë të "barabartë" me Zotin? Përse ai ka të drejtë të marrë shpirtra po ashtu si edhe Zoti (ma jep apo ta marr kjo është një këndvështrim)? Përse edhe Satanai ka një mbretëri të vetën ashtu si edhe Zoti?

Njeriu e bëri lëmshin e vet njeriu duhet ta zgjidhë.

cacol

Forumium maestatis

Dhe mbi te gjitha : Meqe Zoti ka krijuar cdo gje dhe kedo, atehere i bie qe te kete krijuar dhe Luciferin ( emri i sakte ). Ketu lindin te tjera pyetje : 1) E dinte Zoti qe Luciferi do rebelohej ( Pse u rebelua xhanem ? Nje engjell qe rebelohet nderkohe qe nuk i mungon asgje ? .. ) ? 2) E dinte Zoti qe Luciferi nen trajtat e nje gjarpri do ndryshonte perjetesisht ekzistencen e krijeses se tij me te dashur, njeriut ? ( Them me te dashur, meqe dhe i biri i tij, Krishti, ish njeri. Muhamedi ish njeri po ashtu... nqs vertete kane ekzistuar )

Nqs pergjigja e pyetjes se dyte eshte po, atehere ky Zoti qenka vertete mizor dhe talles... dhe xheloz!

^^MIA^^

Forumium maestatis

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />

1- Arriti dot ky Zoti te parashikonte qe Eva do kafshonte mollen ? ( U be xheloz sepse njeriu arriti te perftonte ARSYEN )
2- Arriti dot te parashikonte qe Kaini do te kishte vrare te vellane, Abelin ?
3- Meqe lexojme se cilesimi i pare i ketij Zoti, eshte " I MESHIRSHMI " , si ka mundesi qe iu desh nje kataklizme boterore per te purifikuar Token ? ( Rikujtoni Arken e Noes ).

Pergjigjet besoj se na cojne ne konkluzionin qe : edhe nqs ky Zot ekziston, nuk eshte aspak perfekt sic lexojme neper librat e shenjte... biles eshte dhe shume hakmarres...

[/ QUOTE ]

1-Kur "nena" lindi "femijen " i fliste dhe i thosh atij te bente gjene e duhur,por ne fund te fundit "femija" bente ate qe donte duke ndjekur padyshim vullnetin e tij te lire e te pakushtezuar."Femija" u rrit dhe "nena" sigurisht e keshillonte dhe i jepte mundesi "femijes "te zgjidhte rrugen e drejte per vetveten por SERISHT "femija " zgjidhte rrugen qe e mendonte me te mire."Nena" e di mire cfare "femija" kerkon ,por perseri ajo e keshillon "femijen" per ta lene te edukohet dhe te rritet sic duhet duke qene i vetedijshem per cdo veprim...(Zoti eshte krijues dhe krijoi ...te tjerat i beri Njeriu ,nese Zoti do ndalone Even te kafshonte mollen atehere Njeriu sdo kuptonte dot asnjehere kush eshte e mira dhe e keqja,sdo kuptonte thelbin e te jetuarit,perpjekjen per me te miren,evolimin.Shkrimet e Bibles e te Kuranit mund te mos jene te verteta,por jane plot fabula per jeten dhe lum ai qe i kupton sic duhet dhe meson prej tyre se si te permisoje jeten e vet,dhe ketu mund ti referohemi 10 komandimeve te Zotit).A sjane ato provervbat me te vlefshme ndonjehere?!!Per mua PO!! Zoti krijoi nje Eve dhe e la te ushqente ambicjen e saj,nese sdo e lejonte Gjithcka do mbyllej aty,sdo kish nga cfare te mesonim per tu permisuar ne vazhdimesi,shkurt sdo kishim JETE.

2-Kur VELLAI vrau VELLANE Zoti i Gjithefuqishem i tregoi njeriut se cfare eshte dhimbja,zilia,ambicja, e shume fenomene te tjera.Kush mesoi prej tyre? Zoti na dha te drejten e Gjykimit te veprimeve,Ti veru ne poziten e Zotit ose ska gje dhe te Profetit dhe gjykoje nese Zoti dinte mbi kete gje apo Zoti e lejoi kete per ti treguar njerezit qe gjithcka mund te ndodhe...A nuk sakrifikoi Jezusi jeten e vet per njerezimin?A nuk dha jeten e vet te torturohej mizorisht ,te perbuzej,te meshirohej ,te vuante per te tjeret? Zoti dhe kete e dinte,por e lejoi,sipas teje PSE???

3-Ketu mbeshtetet mendimi im qe Bibla dhe Kurani jane nje metafore e fuqishme per te mesuar te jetuarit.Mbijetesa eshte vlera e jetes sot.Ai qe mbijetoi (Noe-ja) jo se skish bere mekate apo se kish mekatuar me pak,por si i perzgjedhur prej Zotit ai kish mundesine ti deshmonte Njerezimit qe duhej te ndryshonte dhe te mbijetonte pa te keqen brenda tij.
Nuk mendon qe Zoti eshte perpjekur gjithmone ta paralajmeroje Njeriun per cdo gje dhe Njeriu ka ndjekur vullnetin e tij?!Gjithcka ndodh per nje arsye dhe ndoshta per te gjetur arsyen finale jetojme. /pf/images/graemlins/booki.gif

Gysi

Primus registratum

Si more nuk na paskesh qene engjell Satanai ? Ka qene tesktualisht " Engjelli me i bukur " ! /pf/images/graemlins/winkwink.gif

Te te vije turp : ose sepse nuk dije kete qe te thashe, ose sepse qellimisht e fshehe faktin qe e dije se ai ka qene engjell /pf/images/graemlins/wink.gif

[/ QUOTE ]

Hajde baba te te tregoj arat!!!!! /pf/images/graemlins/shrug.gif
DHe, si per te mos u mjaftuar me kaq ti te tregon dhe turpin, duke i mveshur muhabetit gjurmime dekonspirative, ku une, u perpiqkam te rreshkas, pasi nuk gjekam dot argumente per gerricjet e tua naive! /pf/images/graemlins/shrug.gif

Sipas asaj qe une njoh per te vertete (vec te tjerash, kam qene mese korrekt edhe ne menyren se si jam shprehur me siper) Satanai, djalli, shejtani, nuk ishte engjell.
Sipas Kuranit, sipas mendimit derrmues te dijetareve musliman, ne komentuesve te Kuranit, sipas teologeve dhe autoriteteve fetare, Shejtani nuk ishte engjell. Ai ishte mes tyre sepse ishte mjaft i devtshem dhe Zoti e kish nderuar duke i bere vend mes engjejve.

Nese do mund te vazhdoj edhe me gjate me kete, por nuk ka rendesi.
Ti me shprehesh edhe per tekste, por nuk po arrin te kuptosh qe nuk eshte ceshtje tekstesh. Pasi jo te gjithe besimtaret e botes bazohen mbi tekste te njejta.

Lal po i futesh kettij muhabeti i armatosur deri ne dhembe me armet e injorances. /pf/images/graemlins/frown.gif(

cacol

Forumium maestatis

Injoranca ime veper e Zotit eshte /pf/images/graemlins/laugh.gif

Degjo ketu, se u kacavirrke ne pasqyra si shejtan /pf/images/graemlins/tongue.gif : Pak me siper ke permendur " mendimin e dijetareve dhe komentuesve te Kuranit ", çfare dmth kjo ? Qe Kurani u intepretoka ? Qe Kurani mund te merret ne menyra te ndryshme nga njerez te ndryshem ???
2) Ti thua qe Luciferi kishte hyre mes engjejve dhe kishte noten 10 ne edukate hyjnore... si i bie ? Qe Luciferin nuk e kish krijuar Zoti ? Qe Luciferi ja hodhi Zotit si Uliksi Ciklopit dhe u perzie me delet e tjera ?

Une s'po te kerkoj asgje me teper sesa te me nxjerresh nga " injoranca " ku pluskoj, duke iu pergjigjur pyetjeve te mia. Dhe mundesisht duke m'a ballafaquar pergjigjen me ate c'ka te shkruar ne Novelen tende te shenjte.

Kaq gje, e ben dot ?

Shtoj : Ne Bibel ( te cilen e kam lexuar te pakten 5 here ) shkruhet tekstualisht qe Luciferi ishte ENGJELLI ME I BUKUR I PARAJSES.

Atehere Gyske ?

cacol

Forumium maestatis

Ndersa ne shkrimet Islamike kemi : Iblis apo Shejtani, u perzu nga Parajsa ne momentin qe Allahu urdheroi te gjithe ENGJEJT qe te adhuronin Adamin, prototipin e fundit qe kish krijuar perendia. Kur Shejtani degjoi keto fjale, iu kthye Zotit duke i thene : Ti je i vetmi qe duhet te adhurojme. E marre ne aspektin monoteistik, kjo gje ishte shume korrekte dhe e drejte, mirepo duke qene se Zoti pretendon qe te zbatohet cdo urdher i tiji ( edhe pse kontradiktor qe ne princip ), pergjigja e Iblis-it u mor si nje akt mosbindjeje, dhe kjo ishte gjeja me e rende qe mund te behej ndaj Perendise.

Ndonje gje kunder ju islamiket ? Po deshet ju sjell dhe sura-t ku gjenden keto qe thashe pak me siper. Sic mund te shihni, jane absolutisht te painterpretueshme. Aksioma!

ameba

Forumium maestatis

Mosto mos i keq interpreto gjerat ...
Ne qofte se do i konsiderojme Shkrimet e Shenjta si vepra te thjeshta letrare pa ju veshur petkun e mezazhit hyjnor qe percjellin eshte mese normale qe te kete njerez qe i kane komentuar ato si cdo veper tjeter e shkruar dhe e botuar. Shtoji kesaj ideje dhe konceptin qe Shkrimet e Shenjta "interpretohen" ndryshe nga njerez te ndryshem, po te mos ishte keshtu nuk do te kishim Fondamentaliste Islamike dhe Myslimane, dy klasifikime te te njejtit besim qe kane shume ndryshim mes tyre.

cacol

Forumium maestatis

Pikerisht! A nuk te duket ty se keto te ashtuquajtur " Libra te Shenjte " jane krejtesisht njerezore dhe aspak hyjnore ? Gjithnje kam pyetur vehten : Kujt ja ka diktuar Zoti gjithe keto fjale ? Fantazia njerezore s'ka limit. Feja ka qene ne cdo qyteterim, menyra me e mire per te zaptuar nje popull. Kjo eshte e pakundershtueshme sepse historia kete tregon. Dhe duke nisur nga Hammurabi, fjalet merrnin fuqi vetem kur shkruheshin dhe quheshin ligje apo dogma apo urdhra hyjnore.

Shkrimet e shenjta, nqs jane vertete te tilla, DUHEN ndjekur PERPIKMERISHT, ne cdo varg apo fjale te tyren. Perndryshe kalojme ne hipokrizi dhe inkoherence. Vetem Shen Francesku... nejse, i biem gjate pastaj.

jimmy84

Primus registratum

E ku e paske pare kete lloj vullneti te lire ti mor daje?
PO keshtu eshte e ndertuar gjithe bota. Polici sigurisht do te te fuse ne burg po vrave, por jo vetem kaq, nese te sheh qe je duke vrare dike, as nuk te le ta besh kete. te kap dhe te rras ne burg per vrasje ne tentative.
Sipas teje mos duhet qe njeriu te beje cfrare ti teket ne kete jete, te vrase e te prese, te vjedhe dhe te mashtroje, dhe te mos jape hesap perpara Atij qe e krijoi, e solli ne kete jete, i dha edhe te gjitha mundesite per te jetuar, dhe ai ia kthen me mosmirenjohje dhe me shkaterrime dhe mizori ndaj te tjereve?
Diktature?
Po ta zeme se eshte edhe keshtu (ti ke probleme me fjalet fillimisht). Ajo qe ka rendesi eshte se kjo eshte forma me e mire se si funksionon bota. Cdo rend, mund te jete diktature, ne kuptimin qe ti i jep kesaj fjale. Demokracia, ne kete kuptim, i bie te jete diktatura e popullit (apo diktature e proletariatit, sic pretendonte te ishte komunizmi).
Nese do t'ia kishe ndopak haberin, filozofise, sociologjise apo jurisprudences do te duhet te dije qe forma me e madhe e lirise nuk eshte ajo ku robi bo ca ti dete trapi. Perkundrazi, liria arrihet kur ajo garantohet nga ligjet, kur ajo kontrollohet dhe orientohet ne formen me te mire. Kur ajo udhehiqet nga arsyeja, nga qellimsia, nga virtyti.

[/ QUOTE ]

Ke bere nje sallate ketu se e ke nderlikuar kot muhabetin. Une nuk them qe "fjala e Zotit" eshte e keqe dhe s`eshte e mire. POR mos thoni kot "vullnet i lire". Eshte "vullnet" por JO I LIRE. Sepse une MUND (dmth varet nga une) ta kundershtoj Kurani apo Biblen POR do ndeshkohem me pas (sipas Kuranit apo Bibles). Mos ngaterroni "vullnetin" me "vullnetin e lire". Vullneti eshte i lire atehere kur nuk ndeshkohet.

Vete njeriut. Kujt tjeter?

[/ QUOTE ]
Me fal eee. Zoti e di cfare do bej une. Dmth e di ku do perfundoj une (ne ferr ne rastin tim dmth /pf/images/graemlins/laugh.gif ) dhe perseri me le mua "te lire" te vras kot njerez apo me keq akoma te diskutoj mbi vertetsine e Tij dhe te fjaleve te TIJ? OK. Po me duket pak si pa pike kuptimi qe kjo Bote te jete krijuar thjesht qe t`u provoje njerezve te ndershem...qe ata jane vertet te ndershem, dhe qe t`u provoje njerezve te keqij qe ata jane vertet mekatare.
Sipas kesaj llgjike kot qe vuajne ne kete bote njerezit e mire se megjithese Zoti e di qe ata MERITOJNE te shkoje ne Parajse prape i sorrollat te vuajne kot se koti ne kete Bote.

Sprova dhe eksperimenti nuk jane e njejta gje! Mos i ngaterro gjerat!
Sipas kesaj, i bie qe edhe kkur ti jep nje provim ne shkolle, te jesh kavie! /pf/images/graemlins/shrug.gif

[/ QUOTE ]

Plako profesori im nuk e di sa kam mesuar une. Po ta dinte cfare note do meritoja une nuk dfo harxhonte kot kohen me hartime dhe korrigjime pyetjesh.

Nuk e di se si i merr ti librat (ne menyre te fjale per fjaleshme?! /pf/images/graemlins/confused.gif), por kjo qe po thua eshte thjesht nje lloj hamendesimi nga ana jote. Ky eshte perfundim qe ti mund ta japesh ne koken tende, por qe nuk vlen, per sa kohe qe nuk mund ta provosh dhe per sa kohe qe eshte thjesht pergjithesues, i percipte etj. Ky eshte nje nga ato pohimet e shpeshta qe bejne ateistet, me te cilat vetem sa i bien shkurt. Ky eshte perfundim i rrjedhur nga indiferenca!
UNe, si dhe miliarda njerez te tjere ne kete bote nuk mendojme keshtu. Nuk po merrem tani me perrallat e Top Chanel-it se nuk ia vlen, vetem po them se Top Kanali nuk eshte forme e mire kulturimi! /pf/images/graemlins/wink.gif

[/ QUOTE ]
Ke pjeserisht te drejte. Por pjeserisht ama. Une te them qe i merr fjale per fjale sepse une i marr krejt ndryshe. Sepse nqs ti lexon ne Kuran "Mos u bej zullumqar se do shkosh ne Xhehenem" ti e merr qe do shkosh ne ferr nqs nuk ndjek porosite e Zotit. Kjo do te thote ta marresh fjale per fjale. Une e kuptoj qe mos bej vepra te keqija se nuk eshte mire. Dhe qe te fusi cike friken shkton edhe ate pjesen e Xhehenemit.
P.S. Une nuk thashe "keshtu tha Top Channel" thashe keshtu tha nje Profesor ne nje emision ne Top Channel.

jimmy84

Primus registratum

Jimmy, e kam postuar edhe ne nje forum tjeter kete dhe po e perseris veten, po keshtu eshte si e kuptoj une punen e vullnetit te lire:

Zoti eshte si ai website-i Mapquest, dmth ai te tregon rrugen shume specifikisht se ku duhet te shkosh e ku do kthehesh majtas e djathtas. Si gjithmone, kjo eshte rruga qe eshte llogaritur si me e posacme per udhetimin tend. A e ndjek a s'e ndjek ate rruge ti, eshte ne doren tende, po cdo rruge qe do zgjedhesh do kete pasojat dhe rrjedhimet e veta. E njejta gje me Zotin: ai te tregon rrugen me te mire per te arritur parajsen. A e ndjek ti ate rruge apo jo eshte puna jote, po mos u kapni me Zotin pastaj po nuk ju doli rruge per aty ku ishit nisur. /pf/images/graemlins/smile.gif

[/ QUOTE ]

Shiko mendimi jot ne dukje eshte i sakte POR ka nje klecke.
Ideja jote eshte psh qe ti me thua mua "MOs u hidh ne gremine se vritesh" kurse une hidhem se ashtu ma jep truri...dhe vdes.
POR ka nje ndryshim te madh me rastin qe po flasim. Nqs une bie ne gremine NUK VARET NGA TY nese une vdes apo jetoj. Kurse nese une shkoj ne Ferr apo ne Parajse...kjo varet nga Zoti. Pra ka ndryshim.

Qe te jemi te qarte. Une nuk po diskutoj tani qe kjo eshte e gabuar apo e drejte. Biles nuk po mbroj idene e nje Zoti mizor etj. E kam thjesht qe nuk ka "vullnet te lire". Eshte tjeter gje ajo qe eshte ne doren e njeriut te ndjeke rrugen e drejte apo te gabuaren.

Gysi

Primus registratum

Injoranca ime veper e Zotit eshte /pf/images/graemlins/laugh.gif

Degjo ketu, se u kacavirrke ne pasqyra si shejtan /pf/images/graemlins/tongue.gif : Pak me siper ke permendur " mendimin e dijetareve dhe komentuesve te Kuranit ", çfare dmth kjo ? Qe Kurani u intepretoka ? Qe Kurani mund te merret ne menyra te ndryshme nga njerez te ndryshem ???
2) Ti thua qe Luciferi kishte hyre mes engjejve dhe kishte noten 10 ne edukate hyjnore... si i bie ? Qe Luciferin nuk e kish krijuar Zoti ? Qe Luciferi ja hodhi Zotit si Uliksi Ciklopit dhe u perzie me delet e tjera ?

Une s'po te kerkoj asgje me teper sesa te me nxjerresh nga " injoranca " ku pluskoj, duke iu pergjigjur pyetjeve te mia. Dhe mundesisht duke m'a ballafaquar pergjigjen me ate c'ka te shkruar ne Novelen tende te shenjte.

Kaq gje, e ben dot ?

Shtoj : Ne Bibel ( te cilen e kam lexuar te pakten 5 here ) shkruhet tekstualisht qe Luciferi ishte ENGJELLI ME I BUKUR I PARAJSES.

Atehere Gyske ?

[/ QUOTE ]

Ejj! Monster Wanted!

Veper e Zotit eshte aftesia qe ti ke per te dale nga injoranca. Ndersa mosshfrytezimi i kesaj aftesi dhe vetkenaqja ne batakun e ngushte te paragjykimeve eshte kryekeput veper personale e jotja!

Tani, kushdo qe kerkon te tregohet objektiv, mund ti beje nje refresh debatit dhe te shohe se kush eshte ai qe po hidhet dege me dege.
Mbi te gjitha une ketu, vetem po perpiqem te shpjegoj cdo dege ku kercen fantazia jote.

Mendimi i dijetareve apo komentuesve te kuranit merret pasi ata jane ekspertet e fushes, jane ata qe e kane studiuar dhe e njohin me mire Kuranin.
Fakti nese Kurani eshte i interpretueshem eshte nje muhabet me vete. Nuk po ta jap kenaqesine te ta shpjegoje edhe kete dege te re ku ti tenton te kercesh si xhonglier (vetem se jo me elegancen e nje xhonglieri), por po te shpjegoj se kjo eshte tjeter gje nga fakti nese Kurani shpjegohet ose jo ne menyra te ndryshme.
Shpjegimi i Kuranit eshte nje shkence me vete, nga e cila ti nuk ke aspak haber. Nese te filloj tani te shpalos vetem terminologjine dhe konceptete (megjithese une, sidoqofte e njoh pak kete fushe) ti do te behesh corap.

Ti thua qe Luciferi kishte hyre mes engjejve dhe kishte noten 10 ne edukate hyjnore... si i bie ? Qe Luciferin nuk e kish krijuar Zoti ? Qe Luciferi ja hodhi Zotit si Uliksi Ciklopit dhe u perzie me delet e tjera ?

[/ QUOTE ]

Je duke fol budalliqe lal. Kushdo qe ka dy pare njohuri ne kete drejtim vetem se i mbetet te qeshe me fjalet e tua!
Zotit nuk mund t'ia hedhe kush dhe nese ti e quan "te hedhur" faktin qe djalli dezertoi dhe per kete do te meritoje denimin e Zotit?!!!!
Atehere s'kam s'te te them me. Normalisht nuk jam ketu per te kuruar deformimet dhe patologjite e mendjeve te njerezve.

[/ QUOTE ]

Te te nxjerr nga injoranca eshte thuajse e pamundur. Pasi, duke iu referuar Platonit, injoranca ka te keqen e tmerrshme qe, kur nuk ka as dituri, as bukuri, as miresi, mendon se i ka te tria ne menyre te plotesuar.
Per te dale nga injoranca, duhet pike se pari te kesh vullnet per ta bere kete. Ty te mungon ky vullnet, keshtu qe veshtire se mund te permiresohesh!

[/ QUOTE ]

Ti a arrin ta kuptosh se jo te gjithe besimtaret e botes marrin biblen si reference?

Atehere vazhdo, lexoje edhe per nje here te gjashte, se ndoshta, e gjen pergjigjen! /pf/images/graemlins/laugh.gif

Gysi

Primus registratum

Ndersa ne shkrimet Islamike kemi : Iblis apo Shejtani, u perzu nga Parajsa ne momentin qe Allahu urdheroi te gjithe ENGJEJT qe te adhuronin Adamin, prototipin e fundit qe kish krijuar perendia. Kur Shejtani degjoi keto fjale, iu kthye Zotit duke i thene : Ti je i vetmi qe duhet te adhurojme. E marre ne aspektin monoteistik, kjo gje ishte shume korrekte dhe e drejte, mirepo duke qene se Zoti pretendon qe te zbatohet cdo urdher i tiji ( edhe pse kontradiktor qe ne princip ), pergjigja e Iblis-it u mor si nje akt mosbindjeje, dhe kjo ishte gjeja me e rende qe mund te behej ndaj Perendise.

Ndonje gje kunder ju islamiket ? Po deshet ju sjell dhe sura-t ku gjenden keto qe thashe pak me siper. Sic mund te shihni, jane absolutisht te painterpretueshme. Aksioma!

[/ QUOTE ]

Po pra o robo!
Une sapo ta kam shkruar me lart. Shejtani, djalli ishte ne mes te engjejve. Duke qene se djalli ishte adhurues i flakte i Zotit, Ai e kishte nderuar ate duke i bere vend midis engjejve.
Ne te njejtin vend ku e ke marre citimin thuhet se ai ishte nga xhindet. Por sigurisht qe detaje te tilla i shpetojne shikimit tend te veshur me perden e miopise!

Ti kujton se po bej gallate me ty une ketu?!! /pf/images/graemlins/shrug.gif

Tjetra, urdheri i Zotit nuk ishte hic kontradiktor, por ishte nje menyre per dy gjera.
Se pari per te provuar mendjemadhesine qe Zoti e dinte qe vshihej ne zemren e shejtanit, gje qe e beri te mos i bindej urdherit te Zotit.
Se dyti, per te deshmuar vleren, graden e larte qe gezon njeriu tek Krijuesi i Tij. Pra njeriu ishte aq i larte, sa qe edhe engjejt i perulen atij. Dhe kjo pikerisht pasi njeriu ishte qenia qe kishte te zhvilluar ne graden me te larte, arsyen, si dhe aftesine per te qene mekembes i Zotit ne bote.

cacol

Forumium maestatis

Hidhem dege me dege si gjahtari qe ndjek majmunin Gyske... ti je evadent, nuk ballafaqon asgje, nuk sjell asnje FAKT, por vetem komenton ne menyre tejet siperfaqesore FAKTET qe une sjell ketu.

Shejtani, djalli ishte ne mes te engjejve. Duke qene se djalli ishte adhurues i flakte i Zotit, Ai e kishte nderuar ate duke i bere vend midis engjejve. -----&gt; Ti Gysi je apo ben ??? /pf/images/graemlins/shrug.gif Duke lexuar keto qe ke shkruajtur me siper, ti thua qe : 1) Shejtani nuk ishte engjell, 2) Shejtani ishte adhurues i flakte i Zotit, 3) Zoti e kishte pranuar midis engjejve. Tani une ne baze te ketyre pikave, do te te bej ca pyetje te thjeshta dhe PRETENDOJ qe ti te me pergjigjesh per here te pare ne kete teme /pf/images/graemlins/wink.gif :

1) Cfare ishte Shejtani ? ( Njeri ? Engjell ? Zot tjeter ? Te lutem cilesoje )
2) C'e beri Shejtanin te mos ishte me fans i terbuar i Zotit ?
3) Mqs Zoti kish krijuar vetem engjej perpara se te krijonte njeriun, atehere Shejtanin kush e kish krijuar dhe PSE ???

Ti Gys e kupton qe nqs Krishti ka ekzistuar, do perfundosh i perdhunuar ne perjetesi nga mijera djallusha ne Ferr ? ( Ti mohon Biblen, automatikisht dhe Krishtin si Bir te Zotit )

Ah dhe dicka : Dini te me thoni perse Zoti do ta lejoje ekzistencen e Ferrit dhe te Satanait edhe pas DITES SE GJYKIMIT ? ( Mos valle nuk ka c'ti beje Luciferit /pf/images/graemlins/rolleyes.gif ... ??? )

Dhe e fundit per kete pergjigje : Permende fjalen SHKENCE ne intepretimin e Kuranit. Shume kontradiktor je, s'mund te permendesh apo perfshish shkencen ne pallavrat monoteiste.SHKENCA NUK DISKUTON LIBRAT Gyske, librat i diskutojne kritiket e artit, he te keqen. Edhe Platonin lere rehat, se eshte pakez me " plak " sesa Allahu dhe Muhamedi yt /pf/images/graemlins/wink.gif. O me Zotin o me njeriun ( Shkencen ) Gyso, apo je qingj i urte ti ? /pf/images/graemlins/laugh.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

Nëse Satanai nuk është engjëll, atëhere ç'është? Ç'do të thotë xhind? Ç'i dallon xhindet nga engjëjt?
Ç'e bën atë të "barabartë" me Zotin? Përse ai ka të drejtë të marrë shpirtra po ashtu si edhe Zoti (ma jep apo ta marr kjo është një këndvështrim)? Përse edhe Satanai ka një mbretëri të vetën ashtu si edhe Zoti?

cacol

Forumium maestatis

Prite kur te thote Gyska : kete nuk e di se nuk jam Hafiz, shko pyet ata " shkence*aret e Kuranit " ...

Gysi

Primus registratum

Me argeton siguria jote per gjera qe nuk ia ke haberin Mosto!

Atehere, po perpiqem te te pergjigjem shkurtimisht per gjerat per te cilat ke pyetur.

1) Cfare ishte Shejtani ? ( Njeri ? Engjell ? Zot tjeter ? Te lutem cilesoje )

Shejtani, sic shprehet ne Kuran, nuk eshte engjell por i perket nje lloj krijese qe njihet me emrin xhin (ose xhind, sic njihen ne Shqiperi).
Keto jane tjeter lloj krijese te krijuar nga Zoti, te cilat nuk kane forme fizike, por i perkasin dimensioneve te tjera, tejshqisore, te pakapshme nga njeriu, ashtu si edhe engjejt. Sipas librave te shenjte, Njeriu eshte krijuar nga balta, engjejt nga drita, ndersa xhindet nga zjarri. Pra jane krijesa te ndryshme.

2) C'e beri Shejtanin te mos ishte me fans i terbuar i Zotit ?

Shejtanin e beri te mos ishte me adhurues i flakte i zotit, pikerisht mendjemadhesia qe ai kishte ne vetvete. Sipas Islamit, mendjemadhesia eshte nje prej semundjeve me te keqia te zemres. Pikerisht, per ta sprovuar adhuruesin e tij te flakte, Zoti i kerkoi shejtanit (si dhe engjejve) te perulej perpara njeriut. Mendjemadhesia e tij, kryenecesia, beri qe ai te mos zbatonte urdherin. Pikerisht sepse ai e ndjente veten me te larte perpara njeriut. Sedra e tij nuk mund te pranonte qe te rradhitej nen nje krijese tjeter, sic ishte njeriu. Pikerisht prandaj edhe Zoti e deboi nga meshira e tij. Pikerisht prandaj edhe ai u be armik i hapur, i betuar i njeriut. Ai i kerkoi Zotit ti jape afat per ti sprovuar njerezit deri ne diten e fundit. Dhe Zoti ia la kete afat, duke i thene se ai nuk do te mund te kishte fuqi mbi njerezit qe jane te lidhur me Zotin, dhe qe jane te sinqerte ndaj tij.
Pra ajo qe e largoi djallin nga elita e engjejve ishte pikerisht egoja e tij.

3) Mqs Zoti kish krijuar vetem engjej perpara se te krijonte njeriun, atehere Shejtanin kush e kish krijuar dhe PSE ???

Zoti nuk kish krijuar vetem engjej perpara se te krijonte njeriun, por kjo nuk ka shume rendesi. Shejtani eshte nje krijese e Zotit. Ai eshte krijese e tij, megjithese ai zgjodhi dezertimin, si pasoje e egos se tij te brendshme dhe kultit te unit qe ai kish kultivuar ne vetvete.

Gysi

Primus registratum

Nëse Satanai nuk është engjëll, atëhere ç'është? Ç'do të thotë xhind? Ç'i dallon xhindet nga engjëjt?
Ç'e bën atë të "barabartë" me Zotin? Përse ai ka të drejtë të marrë shpirtra po ashtu si edhe Zoti (ma jep apo ta marr kjo është një këndvështrim)? Përse edhe Satanai ka një mbretëri të vetën ashtu si edhe Zoti?

[/ QUOTE ]

Atehere po perpiqem te te sqaroj disa gjera te cilat, Kontra ti i ke krijuar ne burime te tjera. Nuk e di se sa pjese te ndikimit ne mendimin tend mbi keto ceshtje, vijne prej krishterimit, dhe ne fakt une nuk preferoj qe te gjykoj besimin e tjetrit. Por une flas perate qe besoj dhe pranoj vete.

Sipas asaj qe une njoh per te vertete, Shejtani, Djalli, nuk eshte hic i barabarte me Zotin, ne asnje aspekt. Qofte edhe ne ate figurativ. Per me teper, shejtani nuk merr asnj shpirt. Mund te jete njemenyre e te shprhurit ne kulturen perendimore se shpirterat e keqinj i perkasin djallit, por une nuk mendoj dhe nuk besoj keshtu (sigurisht Islami nuk e ka keshtu).
Djalli vetem perpiqet ti tundoje njerezit drejt largimit prej Zotit, drejt se keqes, drejte te shemtuares. Ky eshte misioni qe ai i ka vene vetes. Kur nje njeri vdes i larguar prej rruges se Zotit, ai nuk eshte nje shprit i marre prej shejtanit. Perkundrazi, Djalli nuk ka asnje fuqi mbi shpirterat e njerezve. Ai vetem tenton ti joshe ata per te shkuar drejt se keqes, por ai nuk mund te kete fuqi per ti detyruar ata te veprojne ne nje menyre apo nje tjeter. Te gjithe njerezit vijne ne kete jete dhe jane te krijuar prej Zotit dhe ata largohen nga kjo jete per te shkuar perseri tek Zoti. Ai pastaj i gjykon ata, per te percaktuar nese jane prej atyre qe Ai do ti fuse ne mesiren e Tij, per ti shperblyer me kopshtet e parajses, apo nese do te jene prej tyre qe meritojne merine e Tij, per tu ndeshkuar me flaket e ferrit.
Ne kete menyre, ky fat e pret edhe vete djallin. Edhe ai do te gjykohet prej Zotit, dhe vendimi per te, tashme eshte i ditur.
Por ai nuk do te jete mbret i ferrit sic e kujtojne shume vete, por nje prej me te denuarve ne te. Ai do te jete ne shtresen me te thelle te ferrit me denimin me te madh.

Gysi

Primus registratum

Dhe e fundit per kete pergjigje : Permende fjalen SHKENCE ne intepretimin e Kuranit. Shume kontradiktor je, s'mund te permendesh apo perfshish shkencen ne pallavrat monoteiste. SHKENCA NUK DISKUTON LIBRAT Gyske, librat i diskutojne kritiket e artit, he te keqen. Edhe Platonin lere rehat, se eshte pakez me " plak " sesa Allahu dhe Muhamedi yt . O me Zotin o me njeriun ( Shkencen ) Gyso, apo je qingj i urte ti ?

Prite kur te thote Gyska : kete nuk e di se nuk jam Hafiz, shko pyet ata " shkence*aret e Kuranit " ...

[/ QUOTE ]
O MONSTRO!

Te pakten behu i mencur, se i ditur e di qe nuk mund te behesh dot. Tregohu i zgjuar dhe mos e shpalos injorancen tende ne menyre krejt brutale dhe dhe te vrazhde.
Mesohu te heshtesh kur nuk ia ke haberin, se dukesh shume i shemtuar pastaj.

Te pakten mesohu te tregohesh me njerezor dhe te mos ofendosh njerez qe as qe i njeh dhe as qe e di se cfare kane bere. Pikerisht, lashtesia e platonit e ben edhe me te pjekur ate qe ai shpreh. Dhe ti je misherimi me real i pikepamjeve qe ai shpreh per injorance. Ti vazhdon ta deshmosh vertetesine e fjales se tij kur shprehesh per ide, pikepamje dhe njerez qe as nuk ia ke haberin, dhe mbi te gjitha, i ofendon pa pike droje!

Persa i perket asaj qe ti quan distance ne mes fese dhe shkences, eshte thjesht nje prej klisheve dogmatike te rrenjosura ne koken tende.
Une kam shpjeguar me gjate ne temat e tjera lidhur me kete debat dhe nuk ia kam ngene ta riperseris tani. Por ajo qe dua te them ne rastin konkret eshte se ti nuk njeh as shkencen dhe as fene, dhe rrjedhimisht keto lloj definicionesh jane thjeshte pjelle e ngurtesise dogmatike dhe skematike qe hermetizon mendjen tende. Nuk kam ngene tani te te mbaj leksione epistemologjie apo ilustrime epistemologjike te teologjise, por po ve ne dukje vetem logjiken bardhe e zi qe ve ne levizje ne menyre te ngurte mendimin tend.
Per ty ka vetem dy rruge: O me shkencen, o me fene. Nderkohe qe realiteti gjerat jane krejt ndryshe dhe nuk ka asnje hendek qe mund ti ndaje nga njera-tjetra.
Sa per njohur po te permend nje sere shkencash te zhvilluara ne lidhje me dijet fetare ne Islam.
Shkencat e tefsirit (interpretimit te Kuranit, fjaleve profetike dhe veprave te dishepijve te Profetit a.s.)
Shkencat e Hadithit, (ku futen ilmurr-rrixhali ose studimet e njerezve ne zinxiret e transmetimit te fjaleve profetike, shkencat e senedit, studimi i zinxirit te transmetimit te fjaleve profetike etj.)
Shkenca e gramatikes fetare (ku studiohen tekstet nga pikepamja historiko-gjuhesore, per te nxjerre kuptimin me te sakte gjuhesor te tyre)
Shkencat e fikhut (shkencat e ndertimit racional te praktikave fetare, ku futen usuli i fikhut, metodologjia, kauaid fikhijeh, tematikat e fikhut, fikhu i perparesive, krahasimeve etj....)
Akaid, (qe ka te beje me dogmen, ndertimin e struktures se parimeve baze)
Kelami (shpejgimet filozofike te parimeve dhe botekuptimit kozmologjik Islam)
ETJ......

Kur te besh nga nje introduction ne te gjitha keto, atehere hec e jep ndonje gjykim po pate guximin intelektual per te folur! /pf/images/graemlins/shrug.gif

PS. Allahu eshte i pari pa fillim dhe i fundit pa mbarim. Ne kete menyre nuk ka krijese qe te jete me i hershem sesa Krijuesi.
Edhe ne kuptimin historik fjala Allah eshte mjaft e vjeter dhe forme te saj gjenden edhe ne dhijaten e vjeter.

cacol

Forumium maestatis

Dhe Dhjata e Vjeter eshte gjithsesi me e re sesa Platoni...

Gys, edhe nje natyre e qete e pikturuar ne nje pelhure, ka shpjegimin e saj psikologjik, por kjo s'dmth qe eshte dicka SHKENCORE. Shkenca Gys, thote qe njeriu vjen nga majmunet e atehershem ( dhe ti dhe mjekra jote ndoshta, jeni misherimi qe deshmon vleren universale te kesaj teorie /pf/images/graemlins/wink.gif ), ndersa Kurani yt i dashur, thote qe njeriu u krijua nga balta... E kupton qe jane dy gjera diametralisht te kunderta qe ne baze ?

Edhe nqs ke deshire qe te ti perplas qurrat ne realitet, vazhdo me shtremberimin e nickname tim... je dhe Admin /pf/images/graemlins/wink.gif

The_Meditator

Primus registratum

most wanted ti qeke majmun hesapi sipas shkences he?-:)
po mire teoria e evolucionit nuk esht shkenca ne teresi ,por nje nga teorite e saj. shkenca ne vetveten e saj nuk esht absolute ,dhe kjo teori e evolucionit ka dale qe esht e gabuar. pse flet ne emer te shkences kur flitet per thjesht nje teori te saj?evolucioni ka pesuar disfate kete 50 vjecar te fundit lale ,dhe kjo si teori nuk ka fuqine e duhur si e kishte ne fillimin e shekullit te 20. teoria e big-bangut vertetoi fuqishem qe ka nje qenie supernatyrale qe e solli ne drite kete univers nga 'volumi zero'[ qe me troc do te thote u krijua nga asnjeja]
the edhe nje gje tjeter ti ...o me fene o me shkencen ?

'shkenca pa fe ,esht sakate'-albert ensteinn....

si thua ti tani, te degjoj ty un me mire apo kete babaxhanin qe permenda?

mos kundershto thjesht per hobi mor cun .hajt per te mira