TURQIZMAT... Mjaft më! Zëvendëso këtu!

ana karenina

Primus registratum
Re: TURQIZMAT... Mjaft më! Zëvendëso këtu!

Cerek eshte turqisht archi, dhe ne turqisht thuhet 'cejrek' :mad: Nuk e di a ka nje fjale zevendesuese per te ne shqip, ndoshta 'nje e katerta' :idea:

Vis Elbasani

Forumium praecox

Presidenti, nje arabofil i thekur dhe integralist ka ik' perfundimisht per lesh! Por shqipja do te rroje edhe per inatin tend njekohesisht, edhe per ate te Pirro Mishes, edhe te Ardjan Klosit, edhe te Fatos Nanos apo antishqiptareve te tjere!

Ja edhe ca turqizma te tjera:

Kurban – fli
hasëm – armik
satrap – sundimtar
sefte – së pari
tyl – perde

Kordelja

Valoris scriptorum

Visi

Tyl eshte tyl, dmth material perdeje /pf/images/graemlins/wink.gif , nje lloj materiali sintetik qe te gjithe e dime c'eshte /pf/images/graemlins/wink.gif

Perde mbetet perde dhe eshte fjale turke pa ekuivalente ne shqip.

/pf/images/graemlins/wink.gif

Te mos ngaterrojme fjalet e vecanta me ato pergjithesuese te lutem.

Ende s'me ke gjetur ndonje shqiperime per ato te mesipermet :shrug:

P.s.Mos boj sikur s'me lexon /pf/images/graemlins/wink.gif

Ema

Goddes

Fillimisht postuar nga Kordelja:
[qb] ana edhe ti e njef Presidentin :eek: :cry: :cry: [/qb]
Korde jane bo i dore kolegjistash ene jane tu u qa per kujdestaret po he... /pf/images/graemlins/smile.gif

Visi hold on icik me ofezat!
:goofy:

Pellumb Nili

Primus registratum

Emma, ka nje dallim. Latinizmat e anglizmat jane shprehje teknike te perdorura ne menyre universale. Nuk duam te behemi qesharake si francezet qe quajne kompjuterin ordinateur!
Me gje nje fjale zevendesuese per motor, makine, procesor, elektricitet, magnetizem, koncert etj
Sic e sheh jane gjera qe kane shpikur EVROPIANET, dhe jane perdorur nga gjithe bota. Kurse pa turqizmat jetojme shume mire...me perjashtim te renegateve sigurisht!

Ema

Goddes

Vdekte non Shaqja per ty mer Lezhjano.Po qi kur e pe dritn e dillit te vune kompjuterin mas b***e e para ke msu me thone internacional se buke misri.Po nuk merzitet hic nona se po s'pati forumi azgane si puna jote nuk kemi me ca te zgerdhihemi.
Po iki te ngre mullarin...
Ema

Pellumb Nili

Primus registratum

Edituar per fyerje personale!Heren tjeter qe vepron keshtu ji i sigurte se do kesh paralajmerim per Ban!

atman

Forumium maestatis

Kordele, do te isha shume i interesuar te lexoja shpiegimin etimologjik te fjales PERDE.
Faleminderit.

Le_Routard

Forumium maestatis

Nuk i thon Perde po Perdhe, kurse shqip Tyl!

/pf/images/graemlins/laugh.gif

Kordelja

Valoris scriptorum

LR-je e me dy pika i bje me ra m'toke pa qene akoma nevoja /pf/images/graemlins/laugh.gif

Mos na habis te lutmi shume :wink:

Ka kohe per me dale (përdhe) n'toke /pf/images/graemlins/laugh.gif

atman

Forumium maestatis

Persa i perket fjales ODE, oda,etj une mendoj se ka shume te drejte Cemi.
Duke i hedhur nje veshtrim çdo faqeje, korrenspodenceje, kam mbetur i habitur jo aq me ekstremizmin e Vis Elbasanit, qe tek e fundit ngre nje problem, pavaresisht se si, ajo qe me ka habitur eshte agresiviteti i mbrojtesve te turqishtes, thuaj se jane turq. Nese ndokush eshte vertet turk le ta pohoje dhe une do t'i jepja te drejte sepse e quaj parimore te mbrosh gjuhen dhe vendin tend, te mbrosh çdo gjuhe te huaj dhe te dish gjuhe te huaja (diku e kam thene se edhe sikur gjuhen e evgjiteve te dija, per mua eshte kulture) perseri eshte nje qendrim i sinqerte, humanist, por te gjitha keto qendrime pranohen vetem atehere kur nuk kalohet ne mohimin e gjuhes tende, mohim qe behet indirekt, ose lihet te nenkuptohet.
Te gjitha gjuhet japin e marrin. Eshte nje nga rruget e pasurimit te gjuhes.
Do te me pelqente qe te shmangeshin konfliktet e nisur mbi bazen se:ç'di ti e ç'di une!
Le te mundohemi ose (perpiqemi)qe te perfitojme nga njeri tjetri, jo t'i shesim po...

Kordelja

Valoris scriptorum

Te gjitha gjuhet japin e marrin. Eshte nje nga rruget e pasurimit te gjuhes.

...ketu qendroj une me bindje te plote, por mos harro se i urrej shkrimet me po...qe permbajne fjale te pseudo-sofistikuara qe kane per qellim te tregojne nje nivel fallco /pf/images/graemlins/wink.gif te kultures gjuhesore, aq me shume ato bastardimet qe kerkojne nje perkthyes, si ne rastin kur permbajne anglizma, italizma, apo turqizma, ose fjale shqipe te shpikura s'di se ku e s'di se si qe kerkojne nje shpjegim ne kllapa.Fundja s'ka perse ndjehemi keq per marrje-dheniet lart e poshte se ka plot natyrshmeri ne to edhe pse mund ta quajme si invadence ne fjalorin tone.

:wave:

manga

Primus registratum

kordele kachurrele, invadences shqyp, pa kllapa, i thojne zaptim...

Kordelja

Valoris scriptorum

Manga /pf/images/graemlins/smile.gif edhe ch-se shqip ia themi ç /pf/images/graemlins/wink.gif , mesoje iher e mire he burre.

P.s.C'ju ka kap me kaçurrelat e mia amon. :wave:

manga

Primus registratum

Manga /pf/images/graemlins/smile.gif edhe ch-se shqip ia themi ç /pf/images/graemlins/wink.gif , mesoje iher e mire he burre.

P.s.C'ju ka kap me kaçurrelat e mia amon. :wave:
pse, pse asht kaq kryforte shqyptari e kurr s'thote "mire e ke", por gjethmone duhet me u kape per do vegza t'pavegza?
kordele, shqip asht ç, por shqyp, sipas prenge dochit t'mirdites e alfabetit t'tij t'bashkimit, ai tingull shkruhet me ch...
edhe, i ke kachurrelat e hjeshem, prandaj...

Kordelja

Valoris scriptorum

...edhe ti s'metesh mrapa per kokefortesi Manga :wink: /pf/images/graemlins/smile.gif

Nderimet e mia /pf/images/graemlins/smile.gif , sidoqofte. /pf/images/graemlins/wink.gif

manga

Primus registratum

...edhe ti s'metesh mrapa per kokefortesi Manga :wink: /pf/images/graemlins/smile.gif

Nderimet e mia /pf/images/graemlins/smile.gif , sidoqofte. /pf/images/graemlins/wink.gif
s'e di se a asht ma i forte kryet tam apo argumentat?
tana t'mirat,
ardiani