TURQIZMAT... Mjaft më! Zëvendëso këtu!

Presidenti

Forumium maestatis
Re: TURQIZMAT... Mjaft më! Zëvendëso këtu!

Fillimisht postuar nga cemi:
[qb] kordele kachurrele, invadences shqyp, pa kllapa, i thojne zaptim... [/qb]
Ik bo shurren ta morsha e boll tregove se e ke perzemer shqipen.

ZAPTOJ = ZAPT ETMEK TURQISHT E NJEJTA GJE!!!!

tani une e kuptoj se forumi ijep te drejte te gjitheve te flasin por s'mund te mos acarohem kur bejne te gjithe si proferos doktorra.

Atmanit askush s'po mbron turqishte si te ishim turq,,, por po i acarohemi injorances se verber, mungeses se kultures, mos respektit te bazazhit komberat e historise tone, qe visi&co tegon haptazi!!!

Ndaj çdo reagimi i trashe pergjigja duhet et pritet e tille e s'ka pergjigje me te rende mendoj sesa te tregosh se sa here gaboni!!!

jula

Primus registratum

invadence-"pushtim"...me raste edhe "nderhyrje"?
Po "sheqer" turqisht eshte? Ja qe jo te gjitha "problemet" kane zgjidhje... :shrug:

Kordelja

Valoris scriptorum

Ate po themi moj jula qe jo te tera mund t'i zgjidhim..

seker (s ka nje si bishtez poshte kur shkruhet) eshte sheqer dhe eshte turqisht... :shrug:

S'ke c'i ben ca fjaleve hic :shrug:

Hiç = asgje edhe kjo eshte turqisht dhe ma merr mendja qe ze nje pjese te mire te fjalorit tone...pashpresmerisht :shrug:

atman

Forumium maestatis

Nuk jane te gjithe te ditur, por mua nuk me duket se Visi ka mgritur nje problem antikombetar, anti historik, perkundrazi, si problem eshte shume i vlefshem dhe une personalisht jam dakort me mendimin se: duhen evituar fjalet e huaja ose barbarizmat kur dhe sa here te kemi mundesi. Ketu nuk kuptoj vetem fjalet e gjuhes turke, por te gjitha edhe ato qe jane me origjine, engleze franceze, latine etj.
Ne rast se ne mund ta shqiperojme nje fjale, kjo eshte gje shume e bukur sepse rrit pasurine dhe ruan pastertine e gjuhes tone. Ka ndonje te keqe ketu? Me duket se jo.
E keqja fillon atehere kur diskutimet dhe mendimet marrin drejtim te shtrember qe lidhet me simpati dhe antipati te tipit personal.
Qe nga kjo baze ne nuk mund te shtrojme, diskutojme e mbi te gjitha ndihmojme njeri tjetrin. Ndryshe; ne vend qe te veme vetullat, nxjerrim edhe syte, siç thote populli.
Une nuk e ve veten ne rolin e ndonje profesori ketu ne forum dhe shpesh here me ka rastisur te lexoj naivitete, apo mendime jashte çdo logjike, thenie krejt te pabazuara nga ana shkencore dhe nganjehere e pse jo edhe antikombetare. Ne keto raste jam munduar te ndreq diçka, me aq sa di une. Ndoshta shume nuk di, por nje biblioteke personale me rreth kater mije libra, universiteti dhe eksperienca diçka me kane ndihmuar. E pikerisht kete gje mundohem te reflektoj.
Edhe njehere po i rikthehem argumentit: Jam kunder perdorimit te fjaleve te huaja dhe nuk kuptoj vetem turqizmat. Por duhet te jemi objektive edhe per faktin tjeter se gjuha si pjese e superstruktures eshte kurdohere perballe presioneve te çdo tipi e lloji dhe kjo ka si pasoje edhe depertimin e tyre. Ka fjale qe gjuha i asimilon dhe i trupezon, pas kesaj bejne pjese ne fjalorin e saj. Une mund te rendisja shume e shume fjale qe gjuha latine i ka marre nga gjuha tone. Eshte fenomen historik.

Erison700

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga jula:
[qb] Po "sheqer" turqisht eshte? [/qb]
Sheqer, Shqip
sugar, Anglisht
sucre , Frengjisht
Zucker, Gjermanisht
Zucchero, Italisht
Sukker, Norvegjisht

Eshte nje zinxhir...............

Presidenti

Forumium maestatis

O vis une s'kam pa ndonje perendimor ne siklet per kete po ti duhet te na ndihmosh...
si ti thomi algjebres, kimise apo xhiblartarit...
se kto evropiant e mutit s'e kan ndermedn te purifikohen, ti pastrojme ne!!!!

Kordelja

Valoris scriptorum

Apache

seker eshte turqisht e s'e lu as topi, per paralelizma referoju teme per Etimologjine e Fjaleve shqip...ne k-ne e bejme q (si zakonisht) dhe s me bisht poshte qe e kane turqit eshte sh ne shqip.

Respekt per atman :thumbsup:

manga

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Presidenti:
Ik bo shurren ta morsha e boll tregove se e ke perzemer shqipen.

ZAPTOJ = ZAPT ETMEK TURQISHT E NJEJTA GJE!!!!

...
Ndaj çdo reagimi i trashe pergjigja duhet et pritet e tille e s'ka pergjigje me te rende mendoj sesa te tregosh se sa here gaboni!!!
e hajgares turqisht qysh i thojne? apo, s'ta rroke ty ket pune?
btw, s'jam une qi e kam aliasin doktorr shkence, po ti e ki president...
btw2, plotsisht pajtona me ty kur thue qi duhet me i ndale budallte e mos me i lane me shkrue ktu, por m'ka humb durimi e nervat e urtia per me u marre me tipa si ti...

Erison700

Forumium maestatis

Kordele ty nuk po te luka topi :eek:

sugar, Anglisht
sucre , Frengjisht
Zucker, Gjermanisht
Zucchero, Italisht
Sukker, Norvegjisht

Shih se Anglezet me sugar u paskan mesuar Vikingeve Sukker apo Romaket me Zucchero u paskan mesuar Francezeve Sucre.

Kordelja

Valoris scriptorum

Aapche nuk [po merremi me prejardhjen e fjaleve a merr vesh a jo ka nje teme posacerisht per te, kerko iher oj ky.

Ika se vduqa per buke :cool:

Presidenti

Forumium maestatis

ç'ke qe pellet kot ti er malok?!?!?

e the i fjale e the gabim maje!!!Ul koken e thuj edhe m'fal po deshe,e ddiskutimet mbi urtesine jane bo vulgare tashi ktu!

Erison700

Forumium maestatis

Ika se vduqa per buke

Shko e ha buke se mos me ngelesh ne dore por sa per prejardhjen e fjaleve e di se ku te shkoj.

Sheqer nuk eshte turqisht.

atman

Forumium maestatis

Edhe pse gjendet ne mjaft gjuhe te tjera te europes, me ngjyre gati te njejte, fjala SHEQER nuk rrjedh nga latinishtja, nuk rrjedh nga gjuhet kelte, nuk rrjedh nga gjuha greke dhe sefundi nuk rrjedh as nga shqipja. Keto jane gjuhet me te vjetra te europes. E mbylla me shqipen sepse eshte me e vjetra.
Fjala "SHEQER" vjen nga gjuha sanskrite - "SARKURA", nga kjo fjale ka ardhur fjala persiane- "CHAKAR" dhe ne gjuhen arabe "Sukkar" me pas dihet fjalet depertojne ne gjuhet e tjera dhe çdo popull i jep njefare individualiteti duke ruajtur per "fat" (qe ne te mos grindemi)thelbin apo rrenjen e saj.

gezim lame

Primus registratum

le te flasim pak edhe per gjelle gatime apo ushqime qe vijne fjale turke
/pf/images/graemlins/laugh.gif
imam bajalldi - turli - dollma - turshi - sarme -japrak - musaka - qofte - byrek - llokum - kadaif - bakllava - sheqerpare - surli - sultiash - vaj

per japrak (yaprak)- gjethe rrushi eshte kuptimi i plote me duket

fjale qe veshtire se do arrinin te zevendesoheshin me fjale shqip po aq sa jane zevendesuar ne bote fjalet pizza spagheti hamburger hotdog etj
ne te kundert cdo sforcim per futje te fjalesh te reja do conte ne gabimet qesharake te tipit qe bene francezet para disa vitesh dhe amerikanet tani me freedom fries - french fries

Kordelja

Valoris scriptorum

Heh :shrug: po tashi qysh t'ja bojme deshires per shqiperizim te ketyre gjelleve :idea:

S'ka zgjdhje!

S'hyn ne pune aftesia per bindje, as deshira per te!

O ximi, yaprak eshte thjeshte gjethe as rrushi as i far gjoje tjeter, gjethe universale, atij qe ne i themi yaprak ata i thone sarma qe do te thote te mbeshtjella, kutpo vete ti si eshte puna.

Musaka nuk eshte turqisht

Imam bayalldi ka histori me vehte ndaj ka marre emrin emiri u alivanis (fjale e rralle shqipe kjo mani shenim)...

Sultjash shqiptohet gabim, e ka sutlas (sytlash) dhe eshte sultjashi jone, sut (me dy pika lart) qumesht dhe lash eshte ai mish-mashi tjer me uriz.. /pf/images/graemlins/wink.gif

.........

Kordelja

Valoris scriptorum

turli - mish mash me sajesa te ndryshme

dollma - eshte sarma ose yapraku qe kam thene me lart

turshi - s'ka shqip

sarme -e thame

kofte(o me dy pika nalt)=qofte

burek(u me dy pika lart)- byrek

llokum - njesoj edhe ne shqip

kadaif - bakllava - sheqerpare - surli - s'kane shqip

vaj e ke gabim, vaj i thone jag(g me nje bishtez lart)...vaj nuk e di nga vjen...

Por ka dicka, se po me duket si mesimi i gjuhes turke mu kjo tema, ne ketu nuk po perpiqemi t'u gjejme shpjegim recetave te gjelleve apo embelsirave tipike turke (me duket :idea: ) por te fjaleve qe e kane edhe shqipen e tyre...

:wave:

atman

Forumium maestatis

Me duket se tani po vulgarizohet gjithçka. Nuk ka kuptim t'i bini gjoksit nese eshte apo nuk eshte ne shqip. Dhe diçka e tille nuk tregon varferine e shqipes. Shpiegimi mbetet gjithmone shume i thjeshte.
Perse nuk u shkon mendja tek fjala patate dhe domate? Ne u themi me kete emer sepse keto keshtu jane thirrur ne vendin e origjines. Kane ardhur nga Amerika, keshtu i kane thirrur indianet. E njejta gje eshte edhe me shume lloj gjellesh te ardhura nga lindja. Thirren me emrin e tyre dhe mua me duket korrekte. Ndodh kudo keshtu. Kudo qe te shkosh ne europe neper restorante musakase i thone musaka, ne Milano nga shume lloj "rizotosh" qe bejne, nje prej tyre quhet Pilaf. Ne Viene idem. Futuni neper restorante kineze. Gjellet kane emrin e tyre, kupto specialitetet kineze. Dhe kur nje lloj gjelle kineze pergatitet nga nje restorant i Londres, ne menu e gjen me emer kinez. Sikurse Sakese japoneze i thuhet keshtu ne gjithe boten.
Me duket sikur u kthye ne loje kalamajsh kjo teme. Ka shqipja s'ka shqipja. Me kujton nje tip barcolete me dy femije te vegjel ne plazh. Nje vajze e djale. Djali i thoshte çupes, ke keshtu ti dhe i tregonte nje loder. Kam, -pergjigjej çupa. Po keshtu ke? Kam! Atehere djali dha e dha hoqi breket e i tha: po keshtu ke? Cupa pa ne fund te barkut dhe me qe s'kishte, shkoi duke qare tek mamaja. Mos u merzit te keqen, -i tha e jema, -shko i thuaj atij çamarrokut, me kete qe kam une, mund te kem sa te dua nga ai tendi!
O jepini fund temes, ose diskutoni seriozisht.
Kordelja ka te drejte kur tha se po kthehet ne mesim te gjuhes turke. E te mendosh qe Visi kerkon t'i heqe?!