Re: TURQIZMAT... Mjaft më! Zëvendëso këtu!
:wink:
Visi, cdo gje e arsyeshme dhe e arsyetuehme me bind, por jo rrokullisje qe s'te bien askund.
Une e qaj shqipen, e them pa piken e modestise (po ksaj si i thone shqip

) dhe jam nje mbrojtese e zjarrte e saj por mos eja te me thuash per carcafin--->mbulese, se mbulese eshte edhe velenxa, edhe batanija, edhe jorgani dhe me sa di une carcafin e perdorim edhe siper edhe poshte /pf/images/graemlins/wink.gif , si do e qujme pjesen e poishteme te carcafit

mbuluesa e poshtme :shrug: , ia hoqem kuptimin krejt.
Pastaj, kalojme tek corapet, jam e sigurt qe dikur kane ekzistu fjalet shqip, por nuk e di se kur u ka shpik corapi si veshje kembe per t'iu referu kohes se pushtimit turk, se po qe se u ka shpik me mbrapa them se turqit e pagezuan dhe s'kemi c'i bejme.Ka edhe dicka tjeter, shume fjale te fjalorit te sotem te shqipes nuk perdoren asfare neper te foluren apo te shkruaren e shqipes.Tashi i kthehem edhe njehere arsyetimit; me fjalet qe ti paraqet si mundesi zevendesuese nuk arrijme ne nje fjale qe na jep kuptimin konkret te corapeve aq me shume te tenxhereve (kjo e tenxhereve ta hedh poshte me faktin qe tenxheret perdoren edhe per gjelle edhe per sultjash kshuqe nuk jane thjeshte mbajtese uji), keshtuqe deri tani s'kemi qullos gje. :shrug:
Kemi edhe fjalen cep (xhep), duke iu referu logjikes tende per corapet dhe tenxheret, perse nuk e merr si mundesi qe edhe per te ka pas nje fjale identifikimi, epo meshari i Gjon Buzukut nuk fliste asgje per kesi gjerash ndaj ne na duhet edhe te bindemi duke iu referu origjines se kohes se lindjes se ketyre objekteve apo fjaleve identifikuese qe mbase nuk kemi c'bejme dhe duhet te mbajme ato qe themi.
Per fjalen jastek, bindem, per te tjerat kam shume rezerva.
Nderkohe mos ki kurrfare dyshimi qe shimica e atyre mbeturinave, perjashto ato qe s'kane ekuivalente ne shqip, une nuk i kam ne fjalorin ditor, pervec ndonje rasti kur flasim mes miqsh me dialektalizma.
Do kthehem....