Cfare eshte zoti?
</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
1. Marredheniet seksuale? Kjo i krijon njerezit? Aktiviteti qe edhe kafshet e bejne, i krijon gjallesat? Me siguron ti mua qe cdo gjallese qe ben marredhenie seksuale do "krijoje" gjallese? Ke nje sere komplikimesh dhe funksionesh dhe "marredheniet seksuale" vec se eshte nje levizje mekanike. Te jesh "steril" nuk krijojne gje "marredheniet seksuale". Atehere qenkan "krijues" difektoz. Kush e ka krijuar njeriun, kafshen qe te kryejne kete "aktivitet mekanist"? Barazimi yt ui "krijimit" me "aktivitet mekaniste" eshte shume banal. Heres tjeter pres nje pergjigje me te mire. Eshte sikur te thuash: "Pemen e krijova une se hodha 'faren' ne toke". Po edhe nje arabel, kafshe e hedh 'faren' ne toke, por nuk mendon njeri se ky arabeli apo kafsha "krijoi" pemen.
[/ QUOTE ]
Nuk e di nese a je pergjegjshem ne keto fjale qe thua, por gjithsesi,
me trego nje menyre sesi krijohet nje qenie njerezore e re, pra nje femije.. a mund te ma thuash, meqe une e kam gabim?
p.sh, ke ndonje tundim te thuash "nga dheu"?
2.Cfare eshte Zoti e kam dhene ne disa pika nje per nje. Tani nqs ti do te tregosh "dobesine" e arsyetimit tend per te sjelle "kundershtime" paradoksiale per pikat qe te solla une, ky eshte problemi yt llogjikor. Pyetjet e tua jane te tipit qe po e perseris: "Pse nuk vdes Zoti kur eshte i gjithefuqishem". Besoj se edhe nje person i thjeshte e kupton paradoksit e kuptimeve qe i jep ti fjaleve si "gjithefuqishem" ne lidhje me Zotin sepse Zoti nuk 'vdes'. Te ishte se 'vdiste' nuk do ishte Zot. Une nuk thashe diku qe Zoti ben 'gjithcka', por prape ti do ndertosh 'uren' tende te lidhesh 'gjithcka' me 'gjithefuqishem'. Ta kam thene Zoti nuk genjen, mashtron, nuk fle, nuk dremit, nuk ka uri, nuk ben pyetje te pa-llogjikshme...atehere pse pyet kot kur te kam thene se nuk ben gjithcka.
[/ QUOTE ]
Nuk eshte zakon i drejte qe te vesh ne gojen e tjetrit mendime qe ai nuk i ka thene. As kam pyetur ndonjehere, "a genjen zoti, a vdes, etj".
Pyetja ka qene shume e qarte:
A mundet qe ky zoti qe thua ti te ndryshoje te ardhmen, pra ate qe ka caktuar vete? kjo eshte gjithefuqishmeri, problem eshte se si do lidhet gjithedituria.
(udhetim te kendshem ne omni-absurditet se po krijoj mendim se si zor qe do te dalesh ndonjehere nga trajektorja "omni").
kur me thua gjithefuqishmeri, atehere gjithcka eshte e mundur.
Dhe nuk kam pare te thuash ndonje karakteristike te ketij zotit, por je shprehur vetem ne menyre mohuese (ku pervec "krijimtarise me fantazi", asgje nuk e ben kete zotin te ndryshem nga... asgjeja/mosekzistenca!).
Nejse kur te shikosh 'paradoksin llogjikor', atehere do te behet e qarte. Ndoshta nuk pastertine e duhur te shikosh kete 'paradoks', dhe dija eshte dhurate nga Zoti. Une nuk kam fuqi t'i heq 'verberizmin' tend.
[/ QUOTE ]
Dija, dhurate nga zoti?!.. hajde-hajdee. Sipas sajimeve aziatike fetare (cifuto-kristo-islamike) si u arrit dija (ne ato librat e tyre te famshem)?
ose, p.sh, zjarrin si e moren njerezit nga Zeusi?
3.'Besimi i verber' eshte gje e ndaluar nga Zoti. Me duket se 'besim te verber' ke ti qe i vesh cilesi "krijimi" nje 'akti mekanistik' nje gjallese qe ka me pak arsyetim se ty. I bie qylit apo tregon vec 'besimin e verber' tendin?
[/ QUOTE ]
Ky zoti qe thua paska ndaluar "besimin e verber".. Interesant ky/kjo zoti. I dashka njerezit me arsye, he?
Cfare krijese (me fal, .. krijues), zemergjere dhe altruiste. E si eshte e mundur qe nuk futet ndonjehere "brenda universit" dhe te jape ndonje shenje.
4.Te thashe "krahasimet" midis krijeses dhe Krijuesit te pakrijuar jane shume te pallogjikshme. Nuk mund te nisesh nga ca ben "krijesa" te deduktosh se te njejten gje apo ligj i aplikohet te "pakrijuarit".
[/ QUOTE ]
ehe, kur eshte veshtire te japesh shpjegim racional mbi dicka, behet tundues mocali i sofizmave.
Cfare ka per diskriminim hyjnor/njerezor, ne shpjegimin:
Dicka perfekte nuk krijon asgje, vetem ekziston i/e permbushur ne perfeksionin e vet.
Perse ti e quan perfekt me llogjiken tende personale njerezore-tokesore, dhe kur po me te njejten "arme" une te tregoj se ajo qe thua eshte absurde, ti ke zakon te kercesh ne "mosperputhjen midis krahasimeve njeri-zot". Quhen kontradikta brenda vete mendimeve te tua, keto..
Eshte sikur te thuash se njeriut i duhen "rryme elektrike" te fuksionoje si funksion kompjuteri ne menyre "analoge" dhe pastaj kerkon t'i aplikosh rryme elektrike njeriut, por e di ca ndodh? Njeriu vdes, nuk funksion. Tjera ligje (elekticitetit) jane qe kontrollojne funksionimin e kompjuterit dhe tjera ligje qe bejne njeriu te funksionoje (biologjike).
[/ QUOTE ]
Po mire, po te ndjek ty.. ky zoti qe thua sipas kujt ligjeve vepron?
(tani a e kupton se cfare analogjie te manipuluar perdor.. mbase te ndodh dhe ne menyre te pandergjeqshme, por gjithsesi nuk eshte keq qe ta kuptosh ndonje dite).
5.Koncepti i Zotit falimenton anembane. Dakort, por vec ne mendje te falimentuara si ata qe mendonin ne materia si 'absolute' apo anembane mendjes tende qe shepesh here therret "paradokse llogjikore" qe jane shume qesharake per te hedhur poshte dicka.
[/ QUOTE ]
si thua, je serioz ketu? Une mund ta kuptoj keqardhjen tuaj per kete falimentim, por mos harro se ke dhe ti jeten tende. Nuk ke pse e harxhon si peng te absurditeve qe as nuk ke deshire ti analizosh.
Ka thene nje dijetar qe "E verteta nuk njihet nga filani ky ai ai, por filani njihet nga e verteta". Une po them "arsyetemi i sakte nuk njihet se prej kujt vjen, por personi njihet nga arsyetimi i sakte".
[/ QUOTE ]
non-sequitur
6.Di gje se si formulehet "dicka absolute" (qe e quan ti ne postimit tend) qe ti i quan "Ligjet e Natyres" apo nuk di? Te thashe keto nuk jane absolute...se po te ishin absolute...atehere me shpejtesin e drites qe eshte (c) te leshonte drite nje qe ecen me shpejtesin e drites, duhet t'i mbledhim keto sipas ligjeve...hhmmm..."absolute"...hmm..te Njutonit dhe duhet te ishte " c + c = 2c ". Po tregon se nuk e ke haberin se si nxirret ca quan ti "absolute". Ke na nje vend me "2c" ti qe me tregon "absoluten" mua ti.
Ne fakt vete postulimet shkencore thone se asgje "nuk provohet e sakte" por provohet e "gabuar". Pra derisa dicka nuk eshte provuar e gabuar "merret si e pranueshme". Kjo nuk do thote "absolute" per vete nga perkufizimi i postulimeve shkencore.
[/ QUOTE ]
po, une e di pse quhen absolute ligjet e natyres:
sepse japin te njejtat rezultate mbas shume provash dhe testimesh ne eksperimente shkencore (drejtohu pike se pari nga fusha e shkences qe merret me studimin e lendes/materies inorganike: fizika!)
7.Zoti nuk ka nevoje per "krijesa". "Egoizmi", termi yt eshte shume qesharak kur perdoret per Zotin...sepse nuk ka nevoje per asgje, per cfare te jete "egoist"???E ndaj "kujt" do jete egoist, perderisa gjithcka i perket atij. Ati t'i jep dhe t'i merr ato qe mendon se i ke ti kur te deshiroje. Nuk ka kuptim fjala egoist per Zotin ne kuptimin tend per te treguar "jo-perfeksionizm".
[/ QUOTE ]
zoti nuk paska nevoje per adhurim? Po fjalet qe shkruan a i mban mend:
Albanski -- Zoti ka krijuar "njerezimin" qe ta adhurojne ate. Kjo nuk eshte ne baza "nevoje".
si thua, e ke mendja te absurdja qe shpreh padashje, nisur nga deshira e mire (por dhe e madhe) per ti veshur koncepte irracionale kesaj gjeje (gje - nese eshte), qe krijon per ta adhuruar, por pa patur nevoje per kete gje. Si te duket termi psikopati/egoizem i tejskajshem i ketij zotit, per ndermarrjen e nje veprimi te tille?
8. a) A thua gjithedituria eshte veti e ketij zotit? Po
b) A thua qe eshte ky zoti eshte krijues i gjithckaje? Gjithckaje qe ai deshiron perfshire "Vullneti tend te Lire"
Gjithe-Dituria e Zotit + Vullneti yt i Lire = Zoti di Vullnetit tend te lire..(?!)
Ka na nje gje ketu per te mos marre vesh.
Ti ke ne tashmen shume zgjedhje. E ardhmja eshte vetem nje nga keto zgjedhjet,nuk mund te jete dy. Ngaqe Zoti e di te ardhmen, kjo nuk tregon se nuk kishe zgjedhje ne te tashmen dhe nuk veprove sipas vullnetit tend.
[/ QUOTE ]
interesante kjo qe thua, sepse eshte dhe pak per te qeshur, sapo kujtohem qe diku me pare e ke quajtur kete qenie/send (per tu provuar nese eshte) si krijues te gjithckaje (duke ditur se cfare do te ndodhte qofte dhe me copezen me te vogel te kesaj gjithckaje).
Pra nese ai dinte zgjedhjen time qe para krijimit, e megjithate, sikunder ke shume per zemer te thuash, ai me krijoi atehere prape ai eshte teresisht i moralshem ne veprimet e tij.
hmm,
Njeri, ti po perpiqesh te mbrosh emocionalisht dhe irracionalisht nje ndyresi te dukshme, qe per me teper del ide fiktive, (e paperkufizueshme deri tani, shume prane mos-reales), dhe nuk do t'ia dish hic per bon-sens njerezor.
Gjithcka dihej nga Zoti, e jo nga ty. Ti nuk mund te fajesosh Zotin qe "di se cfare zgjedhje do besh ti" por fajeso veten per "ate zgjedhjen qe bere te gabuar sipas vullnetit te lire qe te dha Zoti"?
[/ QUOTE ]
rrethanat ne te cilat une kryej zgjedhjen time, kush i ben te mundura?
me pak kurajo, jepi autoresine atij/asaj qe po mundohesh te pershkruash - zotit.
Kur thua "fajeso veten", atehere megjithse eshte nje trillim aziatik (nga ai qe adhuroni te dyja palet), per nje moment duke qendruar ne te njejten shkalle irracionaliteti qe permbajne fjalite e tua (pa dashur te te fyej) nuk qenka e habitshme qe dy krijesat me prane ketij "te plotfuqishmit" dhe qe e njihnin me mire nga te gjithe i refuzuan atij adhurimin. nejse, mos e merr si reale. nje reagim emocional i imi kjo qe thashe.
9.!!!Gjenetika!!! Po vete gjenetika nuk eshte kuptuar vete ne teresi si shkence...ti me flet sikur gjenetika ka mbaruar dhe tani duhet te shpjegojme gjithe veprimtarite gjallesore me gjenetike. Po flet percart. Une them qe gjenetika sic e "njohim" sot eshte vec se nje "pike uje" ne det te panjohurash sic eshte me gjithe shkencat e tjera. Pika ime eshte se nuk perceptojme dot ty si gjallese ne "teresi" por vec se njohim nje "pike ne nje det" atehere "NUK MUND TE PYESIM SE TI ('DETI') EKZISTON APO JO". Ti perdore te njejten llogjike me Zotin.
Po hedh poshte "llogjiken" tende?
[/ QUOTE ]
Llogjika ka ca kohe qe ka shkuar te lahet ne lume. Lexoji me kujdes ato qe thua rreth "vullnetit te lire" edhe mund ta kuptosh (qe te mos e cojme temen si vaji neper lakra. Po mundohemi te kuptojme cfare eshte ky zoti, qe e permendni papushim).
10. Si mund te njihet se ca eshte Zoti? Zoti nuk "futet ne laborator te eksperimentohet". Ca di une per Zotin, vetem di ate qe ka thene Zoti per veten e tij, ate te thashe edhe une per Zotin.
[/ QUOTE ]
aa, me se fundi na doli "mr.invisible-bigfoot" ky zoti. Po sikur po trumbetohej qe ai njihej nepermjet arsyes, apo jo?
Krejt papritur doli qe kjo e fundit nuk ka asnje mundesi ta njohe? Jo keq, mendoj se je ne udhen e duhur.
Por "kundershtimet" qe sjell ti per pershkrimin qe te dhashe une jane shume "qesharake" se ti nuk kupton se perdor nje "llogjike paradoksiale" qe nuk eshte llogjike aspak, por eshte "budallek" sic eshte pyetja "Pse nuk vdes Zoti kur ai ben gjithcka" qe i jep ti perkufizimeve dhe qe une nuk i solla aspak me ato kuptime.
[/ QUOTE ]
Po te jesh me i vemendshem, kete pyetjen time "Pse nuk vdes zoti" ke disa here qe e leshon si pa te keq, kur une as e mendoj ndonjehere, lere pastaj ta shkruaj.
Pra, ku mund ti gjesh vend atyre emertimeve si "budallallek", "qesharake" qe shkruan.. ti?
11.Me duket se ti nuk ke dale "besimi yt u verbert" ateist dhe kerkon te na pyesesh se cfare eshte Zoti. Ti edhe pse nuk e thua qarte se nuk beson ne Zot, vesh masken se nuk mund ta kuptosh "Zotin" se gjoja "perkufizimet" kundershtojne njera-tjetren. Por kur perdor "llogjike paradoksiale" sic ben ti, ti tregon vec veten tende.
[/ QUOTE ]
Po kete nga e nxore? Me ke pare te trumbetoj ndonje gje?
Mua thjesht mu duk interesante idea e njohjes se dickaje te panjohur nepermjet arsyes (per fat te keq, shpjegimet e tua te turbullta, me dhane ide se konfuzion akoma me te madh ekzistonte te ato qe "kishin dijeni" rreth ketij zotit.
Ta them troc fare: Do te mundesh mua me fjale apo lojra fjalesh... se me llogjike dhe arsyetim te mirefillte nuk po ia del dot, duket sikur ma hedh. Por problemi yt eshte se verberizmi nuk hiqet nga mua...se si nuk e kupton "paradoksin" e llogjikes qe aplikon mbi Zotin per ta kuptuar, nuk e marr vesh...por "sinqeriteti" yt njihet me mire nga Zoti.
[/ QUOTE ]
ehe, histori e njohur e manipulimeve gjuhesore.. kurse kjo fjalia mbi "sinqeritetin e vezhguar" nuk me lejon ti shpetoj tundimit (po e shkel dhe une njehere) te te them - get a life!
Ore sikur te bisedonim deri sa te vdesim, nuk mund te ndryshoje une mendjen as ty, e as ti mua, vecse kjo eshte dicka ne doren e Zotit sipas "sinqeritetit" te secilit.
[/ QUOTE ]
te kujt?!
Cfare eshte zoti?
Thene kjo, besoj se nuk po dalim ndonje vend, dhe do ishte vecse humbje kohe. Nuk deshiroje te vazhdoj duke perseritur veten per te njejtat pike qe kam perseritur disa here.
[/ QUOTE ]
ehe, e shoh..
Mos prit ndonje pergjigje se po terhiqem nga biseda.
Gjithe te mirat!
[/ QUOTE ]
ne vendin tend do ti shtoja vetes stresin per mos-shpjegimin e zotit, sepse ai/ajo (me ato qe thua) mban dhe shenime.. nejse mos e vrit mendjen, se e ka paracaktuar, qe perpara krijimit te koherave..
te fala per subjektet .."pertej"
dhe sigurisht, urime njerezore per jeten tende personale .."kendej"