Sa besojne se Zoti ekziston?

VoGeLuShI

Primus registratum
Re: Cfare eshte zoti?

ZOTI eshte i madh dhe nje i vetem.
Une besoj, shpesh i lutem dhe gjithmone me ka ndihmuar, e ndiej prane ne cdo moment dhe me jep force te ec para.

Gysi

Primus registratum
Re: Sa besojne se Zoti ekziston?

Po mire ku eshte problemi ketu ne kshrimin e Mark Tuenit?
Mbi te gjitha, ku eshte argumenti per mosekzistencen e Zotit? Apo, meqe ti na flet per adhurimin ndaj arsyes, ku eshte arsyeja objektive ne keto pak fraza?

Megjithate, ben mire ti rikthehesh edhe njehere postimit tim te meparshem,perpara se te gajasesh se qeshuri, pasi nuk u more aspak me thelbin etij, por u more vetem me Mark Tuenin, per te cilin une thashe se duhet pare mire konteksti i problemeve qe shtron.

Ti mund te 700 apo edhe 7000 shprehje te tilla, pasi nuk ka asgje te re ne kete mes. Normalisht une nuk e fus veten tek ata qe rrine e mesojne permendesh citate. I kam bere dikur, kur kam qene ne gjimnaz gjera te tilla, nuk kam moshe tashme te habitem pas citateve.
Por ajo qe une them eshte se filozofia, mendimi, argumenti nuk behen me aforizma dhe fjale te urta, por duke i studiuar filozofite si dhe duke nxjerre perfundimet e mundshme.

Tjeter gje qe desha te them eshte se nuk duhet te ngaterrosh religjonet, fete apo besimet me bestytnite. Bestytnite jane tjeter gje, ndersa besimi eshte gje tjeter. Ne qoftese nuk arrin ta besh kete dallim, atehere je shume larg dhe eshte e kote te flasim.

E fundit, Mark Tueni mund te kete thene cfare do per kishen, por, kjo nuk perben ndonje argument. Pervec kesaj, je duke folur me nje musliman dhe jo me nje te krishtere (per kishen jane te krishteret qe fare mire mund te te japin pergjigje), por mbi te gjitha, po flasim per Zotin dhe jo per kishen!

sick_of_spleen

Primus registratum

po ste vjen zor qe e quan veten musliman?
me vjen shum keq por e kam seriozisht.
po kush esht terroristi me i madh sot e kesaj dite se po me cudit!!! a eshte ai shoku yt qe vret njerez per allahun.
a esht ai qe ia kan ffriken te gjith?
plako mendo cfar te duash por une e di shum mir qe kjo esht nje bisede e kot sepse ju te gjith jeni Extremista dhe si rrjedhoje zor te nderroni mendim.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

sick_of_spleen,

po Stalini, Lenini, Hitleri...shoket e tu ateist jane?

Me argumentat qe sjell ti, ti mbyt veten me therrime buke...

Ke na nje argument llogjikor apo kerkon te behesh "qesharak" dhe tregon sa "i arsyeshem je" ne argumentat e tua?

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Pinkparadise,

Nonja jote nga e gjeti "barkun". E shpiki vete apo e gjeti "te gatshem"?

Te ishte se e shpiku vete, ec se ate po kerkon shkenca...kushedi sa tonelata parash ka shpenzuar per ta kuptuar kete gje?

Ti i merr gjerat "e gatshme" dhe thua e kam timen, e bera une..edhe s'ma dha apo beri Zoti. Nuk eshte kjo mos-mirenjohje?

Bota nuk funksionon me besime, po ashtu nuk funksionon me mosbesim, as njeriu mosbesimtar nuk funksionon me besim apo me mosbesim.

Bota, njeriu funksionon ngaqe Zoti e ka krijuar edhe urdheruar te funksionoje. Po te mos e kishte krijuar Zoti dhe vendosur kete ekuiliber qe ekziston, atehere nuk do ishe gjalle as ti, as bota nuk do ishte.... Ky eshte fakt!

Islami eshte feja e moderimit, feja e mesme. Nuk ka ndonje tregim apo keshille ne Islam te rrish pa pune edhe te lutesh qe te bieri buka nga qielli.

Ne mbjellim faren dhe pastaj se rritet apo jo, aty shpresojme te Zoti. Nuk besojme se do rritet nje bime pa mbjelle faren dhe as nuk besojme se cdo fare qe mbjellim do rritet si bime.

Pra as nje ekstrem, as tjetrin, ne marrim te mesmen. Kjo eshte nje nga cilesite e fese tone.

Islami e rregullon gjene ne te mesmen. Nuk duhet te jesh ne esktrem, te kalosh masen pa "kufi" ne ca mendon ti se jane "qefe", por as ketu nuk "eliminohen".

Ne islam vetem e keqja ndalohet dhe urdherohet e mira per te miren tende personale.

Nuk eshte se ndalohet e mira dhe urdherohet ajo qe te ben te vuash.

Kush ta jep ty sigurine qe nuk ka jete tjeter dhe nuk do llogaritesh perpara Zotit? Ndoshta "besimi" dhe "shpresa" qe nuk ka ka.

Tani sa te arsyeshme dhe llogjikshme jane keto besime dhe shpresa, kjo eshte teme me vete...

Gjithe te mirat !

Eclipse

Forumium praecox
Cfare eshte zoti?

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Zoti eshte ai qe ka KRIJUAR GJITHCKA, perfshire edhe ty me gjithe duart e tua qe shkruan apo mendjen tende.

Kaq merr vesh, te pakten kete cilesine e "krijimit te gjithckaje".

[/ QUOTE ]

kete e percakton ti, mesa shoh.. me fal, po si ke dijeni per kete gje?

Gjithe-Fuqi nuk mund ta marresh "gjithcka e mundur", sidomos per Zotin se jep trajta banale. Sipas teje "gjithcka" perfshin edhe "genjeshter" se dhe kjo eshte e "mundur". Ta kam shpjeguar njeher me larte.

[/ QUOTE ]

Edhe njehere me lart, te kam rishpjeguar konceptin qe e perjashton gjithefuqishmerine nga gjithedituria.. behet fjale per ndryshimin e te ardhmes, kaq gje e kupton besoj (dhe nuk ke pse ngaterrohesh me veprime jo te denja per kete zotin qe thua).

Zoti ka Vullnet dhe Deshira. Ka na nje gje ketu per te moskuptuar? Keto nuk jane si deshirat e vullneti NJEREZOR!!!Jane specifike qe i perkasin MADHESHTISE se Zotit.

[/ QUOTE ]

zoti paska deshira?! Mire atehere, mos i lidh me fjalen PERFEKT kur mundohesh ta pershkruash.. besoj se kuptohemi.

Koha - eshte e krijuar sic eshte hapesira, keto jane te lidhura, nuk jane te vecuara. Nuk eshte dicka absolute. Lexo shkrime shkencore nqs nuk bindesh "Teorine e Relativetit" dhe "Big-Bang-un".

[/ QUOTE ]

me fal qe duhet te ta them por cfare kuptimi merr permendja e Big Bang, ne kuadrin e paternalizmit te dukshem qe po perdor ne kete rast, se nuk mendoj se ka ndonje lidhje me te dukshme me zotin.

Zoti nuk eshte pjese e universit, dhe kur krijua universi, nuk eshte se po ndryshon veten. Ca "casti" dhe ca "kur" kur koha eshte gje e krijuar. Nuk ka pasur as "para" as "tani" as "pastaj" kur flet me Zotin ne krahasimet e tua se Zoti nuk kufizohet me kohen, por koha eshte krijese e Zotit.

[/ QUOTE ]

shiko, nese do te vijoje tema do te flasim dhe per kete "mospjesemarrjen e zotit ne univers" por jo sonte se eshte pak e gjate per tu shtjelluar.

Gjithsesi po mundohesha te arsyetoja situaten perpara krijimit te universit (perdor fjalen perpara, mqs me lejohet duke shpresuar se fillimi i universit jep nje sens kohe, dakort?).. duhet te imagjinojme nje zot te ngrire ne vetmi? (vetmine po e shtoj une)

Zoti nuk ka nevoje per Univers. Universin e ka krijuar jo se kishte "nevoje". Nga e gjete "nevojen" ti?

[/ QUOTE ]

Meqenese me duket i veshtire nje motiv krijues pa shtyrjen e nevojes, atehere, a mund te me thuash ndonje arsye per krijimin i universit (sic thua ne te gjithe shkrimet), apo kete nuk ua ka thene ai/ajo?

Zoti eshte jashte Hapesires dhe Kohes. Nuk eshte pjese e saj apo qe jeton ne te sic je ti dhe nuk mund te besh analogjira te tilla me Zotin...se ishte "vetem" ne "hapesire" apo "para" ca bente ne "vetmi". Ca do bej me "pas" e tjera...

[/ QUOTE ]

ta shpjegova me lart, perse e bera analogjine.. dhe mos me thuaj qe nuk qenke as ti kurioz ta dish se cfare ndodhte me zotin perpara se te krijonte universin (Perpara krijimit! - i referohem ketij termi - apo prape te duket pa kuptim?) duke qene se.. thua qe ishte vetem!

Ore djalosh, kur "thuhet i ka dhene vullnet te lire" nuk e dedukton dot se Zoti ka vetem "vullnetin" absolut se nuk ka Zoti prej kujt ta kerkoj lirine? Kurse njeriut, ta fusesh ne koma, apo kur vdes....nuk ka me 'vullnet' te lire se i hiqen mundesite e vepruarit apo 'vullnetit'. Merr kaq vesh ti?

[/ QUOTE ]

flasim shqip por nuk kuptohemi, dhe sinqerisht me vjen keq per kete..te tregova se keto lloj "pershkrimesh" qe jane dhene per zotin, e perjashtojne ate nga mundesia e zgjedhjes, vullnetin e lire (te cilin ne njerezit e kemi vetem ne mungese te ketij zotit).. ose duhet te shpiket ndonje gjuhe e posacme vetem per te shpjeguar qenien e tij.

Universi eshte i koklavitu. Truri yt eshte i koklavitur dhe pastaj nje sere organesh qe as nuk i marrim vesh bilogjikisht se jane te koklavitura. Dmth ti je mosekzistent, "asgje" sepse ngaqe nuk merr vesh dhe nuk mund te arrihet me "arsyetim"?

[/ QUOTE ]

kush te tha qe nuk arrihet? Se paku, ekzistojne shanset per zgjerimin e njohurive ne kufinj te paimagjinueshem deri me sot.. (sidomos kujdes nga gjenetika).

Kurse, ky zoti qe thoni ju nuk mundet ne asnje menyre qe te hulumtohet nga arsyeja, dhe nuk do te mundet kurrsesi sado kohe qe te kaloje ne historine e njerezimit.

pra, analogjia qe ke perdorur eshte jo e goditur ne krahasim

Ndoshta dyshon ekzistencen tende ngaqe nuk merr vesh se ca je? Pergjigju ketyre pyeteve para se te flasesh per "koklavitjen" e Zotit. Tani nqs nuk "MUND TE PYESIM SE TI EKZISTON APO JO NGAQE NUK MARRIM VESH APO KEMI KONCEPTIN E GJITHE KOKLAVITJES TENDE" atehere me ke po flas une?

[/ QUOTE ]

me fal, po je duke vrapuar jashte teme.. per kujtese po mundohemi te shtjellojme cfare eshte zoti. Une nuk e di, dhe sa mire qe ti ke nje ide per te qe ta kuptoj une po dhe te tjere. Po deshe hap ndonje teme "cfare eshte Eclipse" dhe une do te mundohem te te shpjegoj qe jam nje njeri i zakonshem.

Ta kam shpjeguar me disa pika se kush eshte Zoti. Ca "perfytyrime" kerkon ti, Fotografi apo xhirime filmike se nuk e marr vesh?

[/ QUOTE ]

Pak a shume, desha te dija perfytyrime nga po ai lloj qe ke kur thua shprehje te tilla si: "jashte universit; pertej" sepse me siguri duhet te kesh ndonje perfytyrim se c'kupton me dicka te tille (non-sens per mendimin tim personal).

Nuk e shoh "konfuzionitetin" tend per vullnetin e lire. Ndoshta nuk mund ta sqaroj nqs nuk thua cilen pike nuk merr vesh. Kjo nuk eshte tema kryesore.

[/ QUOTE ]

Ketu te kerkoj te falur se ke plotesisht te drejte. Vertet qe nuk eshte kjo tema kryesore. Por gjithsesi une u mora vetem me paragrafin qe kishe shkruar sepse vetekundershtohej ne fjalite qe permbante.

Mbase do te bisedojme dhe rreth togefjaleshit -Percaktimi dhe Vullneti i Lire-, se eshte nje mishmash total si koncept, kur bashke-ekziston.

Krijim nuk do thote vetem se te "nevojitet" dicka. Ndoshta ti nisesh nga koncepte njerezore. Nga e gjete kete "ide" se krijim qenka jo-absolute, koncepte njerezore te "nevojes" per te shpikur dicka. Je shume i paqarte per kuptimet dhe trajtat qe i jep "fjaleve" qe perdor, ne kete rast "perfekt".

[/ QUOTE ]

me fal, zotrote nuk arsyeton ne baze te koncepteve njerezore? Ne baze te kujt koncepteve ke njohuri per kete zotin qe thua, se me bere kurioz?

Vargu thote gjithcka qe ekziston ne si Krijese. Dmth ca mund te kuptosh ti nga Universi eshte dicka e limituar. Pra ca mendon ti ose ben krahasime, Zoti nuk eshte si ai krahasimi. Te thashe Fuqia e Zotit eshte dicka qe i shkon MADHESHTISE se Zotit dhe jo dicka qe mendon ti eshte "Gjithe-Fuqi", as si fuqia njerezore, qe duhet te levizesh doren te ngresh dicka, apo te shtypesh butonat qe te shkruash ne postim. Besoj se kaq kupton?

[/ QUOTE ]

besoj se po kuptoj qe as ti nuk paske ndonje ide te qarte se cfare eshte ky zoti qe thua, sepse e karakterizon vetem me karakteristika qe nuk shprehin asgje.

Gjithe te mirat!

[/ QUOTE ]

te falenderoj, edhe ty pershendetje.

S

Scorpion

Guest

Mendimi im ne lidhje me temen eshte ky, se sa kam pa shumica e njerezve e lidhin ekzsitencen e Zotit me shfaqja apo shikimin, dmth s'kam pare e s'shoh gje qe te besoj. Nuk mendoj qe diçka qe egziston patjetër duhet te shihet, ka mundësi qe ajo e shfaq ekzistencen me ane te ndjesise. Dhe nese thua nuk e ndjen gabon edhe ateisti me i madh ndoshta me padashje ne momentet e vështira O Zot thote.

Pershembull Ne nuk e shohim "mendjen" tone por kjo nuk do te thote qe skemi mend e tru.

Besoj ne ekzistencen e nje Zoti.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

1 - Po ti si e ke dijeni qe ti nuk je 'krijuar'?

2 - Koncepti yt eshte problem llogjikor, "ndryshimi i se ardhmes" bie ne kategorite e pa-arsyeshme sikur te thuash "Zoti vdes" se edhe vdekja eshte "dicka". Tani sipas teje ai ben "gjithcka" pra ti me mire pyet "pse nuk vdes Zoti kur eshte i gjithefuqishem" se sa te pyesesh "pse nuk e ndryshon Zoti ate qe ka vendosur vete me gjithe-njohurine e Tij?". Pyetja jote eshte "paradoks llogjikor". Nqs nuk e kap dot, me duket se duhet te marresh ca leksione llogjikore perpara se ta aplikosh kete "logjiken" tende (qe mua nuk me duket logjike) Zotit.

3 - DESHIRA e Zotit nuk eshte si deshira ime e jotja. Ti nisesh nga analogji njerezore per Zotin. Ka na nje njeri perfekt qe te kete deshira "njerezore"? Nuk mund te nisesh nga "njerezimi" dhe te thuash te lidhesh mos-perfeksionimin e njerezimit me deshiren e tij dhe ta aplikosh keto koncepte ZOTIT. Ky eshte problemi yt llogjikor. NUK mund te krahasosh "mendjen" e kompjuterit me "mendjen" njerezore, dhe te nxjerresh konkluzione per Njeriun duke studiuar kompjuterin. E merr vesh kete shembullin nga ana llogjikore te pakten?

4 - Teorite dhe ligjet shkencore do te bejne te dalesh nga filozofia e falimentuar e shekullit 18 kur filozofet mendonin se materia ishte absolut dhe universi kishte ekzistuar pergjithmone, madje nuk kishin as idene se hapesira dhe koha jane te lidhura fizikisht. Keto jane te provuara. Nqs do t'i hedhesh poshte, duhet te diskutojme shkence ketu, me mire se ca eshte Zoti.

5 - Zoti nuk eshte pjese e universit apo perziere me universin. Zoti nuk kufizohet nga hapesira dhe koha e universit si e njohim ne, perderisa ai ka krijuar keto te dyja. Nuk besoj se dija jote ka perfdhire gjithe universin qe te diskutojme dicka qe arsyeja jote nuk e percepton dot se ca eshte perpara apo pas universit. E koncepton dot ti nje gje ku koha nuk ekziston? Pra mos-konceptimi yt nuk do thote se nuk ekziston, do thote se mendja jote ka limite...ashtu sic ka limite ne shume konceptime fizike qe i njohim dhe nuk i arsyetojme dot edhe per trupin dhe fizikun tone njerezor. Teorite shkencore nuk jane "ABSOLUTE", ato ndryshojne....!

6 - Ti me motive nisesh me analogji "njerezore" duke aplikuar Zotit. Zoti ka krijuar "njerezimin" qe ta adhurojne ate. Kjo nuk eshte ne baza "nevoje".

7 - Une nuk lodhem me abusrdite llogjikore dhe as nuk jam kurioz fare derisa ne nuk kemi shpjeguar ato qe i njohim "REALISHT".

8 - Vullneti i lire tendi eshte dhene nga Zoti. Tani se Zoti e di se ca do besh ti me "VULLNETIN TEND", kjo nuk eliminon vullnetin tend te lire. Merr vesh?

9 - Ca gjenetike more. Jane shume gjera qe gjenetika eshte ve se nje pike uje ne det... Gjenetika vetem pershkruan nje gje te vetme, apo meson "BATUTA" kot se koti. Desha te them se nuk duhet "PERCEPTIMI" total te mohosh Pyetjen e nje Gjeje qe Ekziston apo Jo. Ti po thoshje kete per ZOTIN.

Zoti hulumtohet nga arsyeja. Do ndalem ne postim tjeter per kete.

10 - Po perdor analogjine tende qe kerkon te perdoresh nqs pyete ekzistenca e Zotit apo jo...

11 - "analogjira" njerezore t'i aplikosh Zotit, mos sheput fjalet. KONCEPTE NJEREZORE TE "NEVOJES" PER TE "SHPIKUR" nuk eshte e njete te arsyetosh me KONCEPTE NJEREZORE. Do te krijosh konfuzion kot se koti?

12 - Une e kam idene se ca eshte Zoti.

Ti do te "luash" me fjale dhe kuptime paradoksiale. Qe ta mbush une mendjen se "kuptimet" paradoksiale qe i jep ti me lojrat e tua te fjaleve jane kunder logjikes njerezore...eshte dicka e gjate.

Nuk je i pari as i fundit qe kam pare njerez te luajne "me toge fjalesh". Te luaj une fjalet, une te bej edhe "ty" mosekzistent...por kjo eshte kunder 'logjikes'.

Heres tjeter, me shume sinqeritet prej teje pres kur te postosh.

Kupton?

Gjithe te mirat !

Gysi

Primus registratum

po ste vjen zor qe e quan veten musliman?
me vjen shum keq por e kam seriozisht.
po kush esht terroristi me i madh sot e kesaj dite se po me cudit!!! a eshte ai shoku yt qe vret njerez per allahun.
a esht ai qe ia kan ffriken te gjith?
plako mendo cfar te duash por une e di shum mir qe kjo esht nje bisede e kot sepse ju te gjith jeni Extremista dhe si rrjedhoje zor te nderroni mendim.

[/ QUOTE ]

Hajde!
Qenkam edhe shoqnija e bin Ladenit!

/pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif

Po mire, keto rrjeshtat me lart i quan argumente per mosekzistencen e Zotit ti lale? /pf/images/graemlins/lol.gif

S

Scorpion

Guest

Nese beson ai -- EGZISTON ---

nese nuk beson , prape ai --- EGZISTON ---

Cilindo qe te zgjedhesh prape se prape rezultati do te jete i njejte
EGZISTON /pf/images/graemlins/smile.gif

Gysi

Primus registratum

Dakort!
As une nuk ekzistoj!
Megjithate, jam shok i Bin Ladenit! /pf/images/graemlins/lol.gif

sick_of_spleen

Primus registratum

dhe sa per existencen e zotit as qe e ve ne dyshim.
dhe ti e ke kuptu shum mir kete gje. /pf/images/graemlins/thumbsup.gif

^Res-Cogitans^

Primus registratum

Nese beson ai -- EGZISTON ---

nese nuk beson , prape ai --- EGZISTON ---

Cilindo qe te zgjedhesh prape se prape rezultati do te jete i njejte
EGZISTON /pf/images/graemlins/smile.gif

[/ QUOTE ]

Nese ky esht limiti i ekzistences tende , ateher ---&gt; ngushllime! /pf/images/graemlins/lol.gif

S

Scorpion

Guest

Ma shpjego konceptin limit egzistence dhe me jep ngushellimet me pas /pf/images/graemlins/cooli.gif

Eclipse

Forumium praecox
Cfare eshte zoti?

1 - Po ti si e ke dijeni qe ti nuk je 'krijuar'?

[/ QUOTE ]

Nuk e di se si e perdor termin - krijim - po une po e marr ne sens natyror.

Kete e di (krijimin tim) sepse jam njeri (i zakonshem) dhe e di mire se si krijohen qenie qe jane te njejta me mua (ne sensin biologjik). Marredhenia seksuale midis nje mashkulli dhe femre, eshte baza e krijimit te nje individi te ri. Ka dhe dokumentare per keto pune. Deri me sot, keshtu krijohet nje individ.

Eugjenetika ka plane te tjera per krijime, por deri tani akoma nuk po e merr lejen, per arsye etiko-morale qe duhen diskutuar (mesa kam lexuar, nuk eshte se po pret njeri leje nga ky zoti qe thua ti, per te patur licencen e krijimit).

Ti nuk ke deshire te me thuash ndonje gje rreth krijimit te gjithckaje nga kjo qenia qe e titulloni rendom me fjalen - zoti?

2 - Koncepti yt eshte problem llogjikor, "ndryshimi i se ardhmes" bie ne kategorite e pa-arsyeshme sikur te thuash "Zoti vdes" se edhe vdekja eshte "dicka". Tani sipas teje ai ben "gjithcka" pra ti me mire pyet "pse nuk vdes Zoti kur eshte i gjithefuqishem" se sa te pyesesh "pse nuk e ndryshon Zoti ate qe ka vendosur vete me gjithe-njohurine e Tij?". Pyetja jote eshte "paradoks llogjikor". Nqs nuk e kap dot, me duket se duhet te marresh ca leksione llogjikore perpara se ta aplikosh kete "logjiken" tende (qe mua nuk me duket logjike) Zotit.

[/ QUOTE ]

Cfare te te permend perpara.. hm, deri tani kam pyetur me paditurine time te thelle rreth ketij subjekti. Kam lexuar ketu qe ka menyra qe mund te njihet nepermjet arsyes, prandaj u futa dhe une ne kete teme. Por nga ana e atyre qe thone se e dine cfare eshte zoti, ka pak a shume nje padituri te njejte me timen rreth ketij subjekti te quajtur zot. A eshte ky zoti pjese e universit natyror (qe te marre kuptim fjala ESHTE)? Nese nuk eshte, ku qendron ky zot?

Mqs perkohesisht ke monopolin e llogjikes njerezore (ngaqe sikunder thua, une nuk po e perdor) po vazhdoj me pyetje te thjeshta.

A mundet dot arsyeja njerezore te njohe zotin? Nese po, te lutem ki miresine te shpjegosh cfare eshte zoti, karakteristikat qe e bejne ate ekzistent dhe natyren e plote te tij dhe sesi ne te dallojme/njohim nje zot (ose kete te vetmin) nese biem ne kontakt.

Nese jo..
atehere eshte mire te heqesh dore nga "besimi me arsye" dhe drejtohu tek togefjaleshi "besim i verber".

Ti me thua i gjithefuqishem (gje qe nuk shpreh natyren e ketij zotit, pasi ai nuk mund te ndryshoje te ardhmen qe ka caktuar vete, sepse realisht eshte ne nje qerthull me karakteristika qe kundershtojne njera-tjetren), nuk e them une.

3 - DESHIRA e Zotit nuk eshte si deshira ime e jotja. Ti nisesh nga analogji njerezore per Zotin. Ka na nje njeri perfekt qe te kete deshira "njerezore"? Nuk mund te nisesh nga "njerezimi" dhe te thuash te lidhesh mos-perfeksionimin e njerezimit me deshiren e tij dhe ta aplikosh keto koncepte ZOTIT. Ky eshte problemi yt llogjikor. NUK mund te krahasosh "mendjen" e kompjuterit me "mendjen" njerezore, dhe te nxjerresh konkluzione per Njeriun duke studiuar kompjuterin. E merr vesh kete shembullin nga ana llogjikore te pakten?

[/ QUOTE ]

Serish nuk kuptohemi ngaqe po me permend vazhdimisht "analogji njerezore" (jam vertet kurioz se si mund te jete nje e tille, analogji, hyjnore). Ti shkrove, tani do te lutesha te me lexoje dhe mua.
Po te tregoj nje koncept elementar por qe eshte absolut, si ne dimension kompjuterik, njerezor dhe ate qe thua ti, hyjnor: Dicka perfekte, nuk krijon, por vetem ekziston! Mqs kjo dicka eshte plotesisht e permbushur ne perfeksionin e saj!
(mos u ngaterro te problemi i te keqes, se ka kohe dhe per ate).

kete llogjike qe mesohet ne fillore, e kupton dot?

4 - Teorite dhe ligjet shkencore do te bejne te dalesh nga filozofia e falimentuar e shekullit 18 kur filozofet mendonin se materia ishte absolut dhe universi kishte ekzistuar pergjithmone, madje nuk kishin as idene se hapesira dhe koha jane te lidhura fizikisht. Keto jane te provuara. Nqs do t'i hedhesh poshte, duhet te diskutojme shkence ketu, me mire se ca eshte Zoti.

[/ QUOTE ]

Deri tani shikoj qe ky koncepti i zotit eshte duke falimentuar anembane, megjithate mund ta kem edhe gabim. Por shiko, nese do i futemi diskutimit te Big Bang duhet te veshesh perparesen me ngjyren e deizmit qe te kalosh klasen, se me ate me ngjyre monoteiste te siguroj qe do te ngecesh qe ne fillim.

5 - Zoti nuk eshte pjese e universit apo perziere me universin. Zoti nuk kufizohet nga hapesira dhe koha e universit si e njohim ne, perderisa ai ka krijuar keto te dyja. Nuk besoj se dija jote ka perfdhire gjithe universin qe te diskutojme dicka qe arsyeja jote nuk e percepton dot se ca eshte perpara apo pas universit. E koncepton dot ti nje gje ku koha nuk ekziston? Pra mos-konceptimi yt nuk do thote se nuk ekziston, do thote se mendja jote ka limite...ashtu sic ka limite ne shume konceptime fizike qe i njohim dhe nuk i arsyetojme dot edhe per trupin dhe fizikun tone njerezor. Teorite shkencore nuk jane "ABSOLUTE", ato ndryshojne....!

[/ QUOTE ]

Teorite shkencore shkojne krah per krah me studimin shkencor te fenomeneve natyrore qe ndodhin si pasoje e dickaje absolute: Ligjeve te Natyres (dhe ky eshte vetem nje emertim, qe te mos ngaterrohesh, ngaqe kam idene se mbase nuk do t'i rezistosh tundimit te me tregosh dhe rreth krijimit te tyre, po pa me treguar krijuesin). Ligjet e mbinatyres (nese ka) i studion... feja.

6 - Ti me motive nisesh me analogji "njerezore" duke aplikuar Zotit. Zoti ka krijuar "njerezimin" qe ta adhurojne ate. Kjo nuk eshte ne baza "nevoje".

[/ QUOTE ]

Ah, ky zoti paska krijuar qe ta adhurojne.. Kete nuk e dija. Por e cuditshme, sepse prape nuk heq dore nga absurditeti kur thua qe eshte perfekt. Paska patur nevoje per ngrohtesi, por nuk lexova ta shkruash. Nese e ka bere thjesht per qejf, eshte dukshem nje egoizem i paster (prape rrezohet perfeksioni).

7 - Une nuk lodhem me abusrdite llogjikore dhe as nuk jam kurioz fare derisa ne nuk kemi shpjeguar ato qe i njohim "REALISHT".

[/ QUOTE ]

/pf/images/graemlins/confused.gif

8 - Vullneti i lire tendi eshte dhene nga Zoti. Tani se Zoti e di se ca do besh ti me "VULLNETIN TEND", kjo nuk eliminon vullnetin tend te lire. Merr vesh?

[/ QUOTE ]

Kerkoj ndjese, po me duket se je ti qe nuk merr vesh se cfare thua.
a) A thua gjithedituria eshte veti e ketij zotit?
b) A thua qe eshte ky zoti eshte krijues i gjithckaje?

a + b= c..(?!)

c) Tani, a e vazhdon mendimin vete se kam pershtypje se do t'a heqesh nga fjalori (transhendental) ate togefjaleshin "vullneti i lire" kur gjithcka diheshka qe para krijimit te koherave.

9 - Ca gjenetike more. Jane shume gjera qe gjenetika eshte ve se nje pike uje ne det... Gjenetika vetem pershkruan nje gje te vetme, apo meson "BATUTA" kot se koti. Desha te them se nuk duhet "PERCEPTIMI" total te mohosh Pyetjen e nje Gjeje qe Ekziston apo Jo. Ti po thoshje kete per ZOTIN.

[/ QUOTE ]

pa te keq, per gjenetiken dhe mundesite qe do te ofroje nuk paske asnje lloj njohurie.

Zoti hulumtohet nga arsyeja. Do ndalem ne postim tjeter per kete.

[/ QUOTE ]

Kete shpjegimin e pres vertete me kenaqes (dhe mund te mos jem i vetmi).

10 - Po perdor analogjine tende qe kerkon te perdoresh nqs pyete ekzistenca e Zotit apo jo...

[/ QUOTE ]

pyeta rreth perfytyrimit tend te kesaj qenieje qe thua, meqenese shprehesh me fjale si - jashte/pertej universit, dhe keto i thua ne menyre te pergjeqshme.

11 - "analogjira" njerezore t'i aplikosh Zotit, mos sheput fjalet. KONCEPTE NJEREZORE TE "NEVOJES" PER TE "SHPIKUR" nuk eshte e njete te arsyetosh me KONCEPTE NJEREZORE. Do te krijosh konfuzion kot se koti?

[/ QUOTE ]

Nuk e di a i lexon fjalet ne kontekst te plote, por as me vete mendja per konfuzion, sidomos kur jemi ne nje konfuzion te tille kaq te madh(percaktim/perkufizim/shpjegim i zotit), por meqe e ke krijuar si mendim nuk kam cfare te te them.

12 - Une e kam idene se ca eshte Zoti.

[/ QUOTE ]

Me fal te te them qe ideja jote eshte shume e turbullt, dhe kam pershtypjen se ti ke besimin qe ke ide se cfare eshte zoti, kur ne te vertete ke vetem besimin te ky zoti, sepse ide mbi te nuk shoh te kesh. Mund te perkufizohesh si religjioz agnostik.

Ti do te "luash" me fjale dhe kuptime paradoksiale. Qe ta mbush une mendjen se "kuptimet" paradoksiale qe i jep ti me lojrat e tua te fjaleve jane kunder logjikes njerezore...eshte dicka e gjate.

Nuk je i pari as i fundit qe kam pare njerez te luajne "me toge fjalesh". Te luaj une fjalet, une te bej edhe "ty" mosekzistent...por kjo eshte kunder 'logjikes'.

[/ QUOTE ]

Paternalizmin e perdorke gjeresisht, dhe per kete me vjen keq. Atehere, une kam pare se spekullimet dhe lodrat e fjaleve here-here kryhen nga ty, megjithate nuk ta kam vene ne dukje, por te kam cituar rregullisht fjalet. Jam vetem shume kurioz te mesoj se cfare eshte zoti, dhe se si eshte natyra e tij. Ti jo vetem ke besim te ai/ajo, por ke njohuri dhe mbi natyren e tij.

Heres tjeter, me shume sinqeritet prej teje pres kur te postosh.

Kupton?

[/ QUOTE ]

shpresoj te mos e kesh seriozisht kete "sinqeritetin" qe permend.

Gjithe te mirat !

[/ QUOTE ]

gjithashtu

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

1. Marredheniet seksuale? Kjo i krijon njerezit? Aktiviteti qe edhe kafshet e bejne, i krijon gjallesat? Me siguron ti mua qe cdo gjallese qe ben marredhenie seksuale do "krijoje" gjallese? Ke nje sere komplikimesh dhe funksionesh dhe "marredheniet seksuale" vec se eshte nje levizje mekanike. Te jesh "steril" nuk krijojne gje "marredheniet seksuale". Atehere qenkan "krijues" difektoz. Kush e ka krijuar njeriun, kafshen qe te kryejne kete "aktivitet mekanist"? Barazimi yt ui "krijimit" me "aktivitet mekaniste" eshte shume banal. Heres tjeter pres nje pergjigje me te mire. Eshte sikur te thuash: "Pemen e krijova une se hodha 'faren' ne toke". Po edhe nje arabel, kafshe e hedh 'faren' ne toke, por nuk mendon njeri se ky arabeli apo kafsha "krijoi" pemen.

2.Cfare eshte Zoti e kam dhene ne disa pika nje per nje. Tani nqs ti do te tregosh "dobesine" e arsyetimit tend per te sjelle "kundershtime" paradoksiale per pikat qe te solla une, ky eshte problemi yt llogjikor. Pyetjet e tua jane te tipit qe po e perseris: "Pse nuk vdes Zoti kur eshte i gjithefuqishem". Besoj se edhe nje person i thjeshte e kupton paradoksit e kuptimeve qe i jep ti fjaleve si "gjithefuqishem" ne lidhje me Zotin sepse Zoti nuk 'vdes'. Te ishte se 'vdiste' nuk do ishte Zot. Une nuk thashe diku qe Zoti ben 'gjithcka', por prape ti do ndertosh 'uren' tende te lidhesh 'gjithcka' me 'gjithefuqishem'. Ta kam thene Zoti nuk genjen, mashtron, nuk fle, nuk dremit, nuk ka uri, nuk ben pyetje te pa-llogjikshme...atehere pse pyet kot kur te kam thene se nuk ben gjithcka.

Nejse kur te shikosh 'paradoksin llogjikor', atehere do te behet e qarte. Ndoshta nuk pastertine e duhur te shikosh kete 'paradoks', dhe dija eshte dhurate nga Zoti. Une nuk kam fuqi t'i heq 'verberizmin' tend.

3.'Besimi i verber' eshte gje e ndaluar nga Zoti. Me duket se 'besim te verber' ke ti qe i vesh cilesi "krijimi" nje 'akti mekanistik' nje gjallese qe ka me pak arsyetim se ty. I bie qylit apo tregon vec 'besimin e verber' tendin?

4.Te thashe "krahasimet" midis krijeses dhe Krijuesit te pakrijuar jane shume te pallogjikshme. Nuk mund te nisesh nga ca ben "krijesa" te deduktosh se te njejten gje apo ligj i aplikohet te "pakrijuarit".

Eshte sikur te thuash se njeriut i duhen "rryme elektrike" te fuksionoje si funksion kompjuteri ne menyre "analoge" dhe pastaj kerkon t'i aplikosh rryme elektrike njeriut, por e di ca ndodh? Njeriu vdes, nuk funksion. Tjera ligje (elekticitetit) jane qe kontrollojne funksionimin e kompjuterit dhe tjera ligje qe bejne njeriu te funksionoje (biologjike).

5.Koncepti i Zotit falimenton anembane. Dakort, por vec ne mendje te falimentuara si ata qe mendonin ne materia si 'absolute' apo anembane mendjes tende qe shepesh here therret "paradokse llogjikore" qe jane shume qesharake per te hedhur poshte dicka.

Ka thene nje dijetar qe "E verteta nuk njihet nga filani ky ai ai, por filani njihet nga e verteta". Une po them "arsyetemi i sakte nuk njihet se prej kujt vjen, por personi njihet nga arsyetimi i sakte".

6.Di gje se si formulehet "dicka absolute" (qe e quan ti ne postimit tend) qe ti i quan "Ligjet e Natyres" apo nuk di? Te thashe keto nuk jane absolute...se po te ishin absolute...atehere me shpejtesin e drites qe eshte (c) te leshonte drite nje qe ecen me shpejtesin e drites, duhet t'i mbledhim keto sipas ligjeve...hhmmm..."absolute"...hmm..te Njutonit dhe duhet te ishte " c + c = 2c ". Po tregon se nuk e ke haberin se si nxirret ca quan ti "absolute". Ke na nje vend me "2c" ti qe me tregon "absoluten" mua ti.

Ne fakt vete postulimet shkencore thone se asgje "nuk provohet e sakte" por provohet e "gabuar". Pra derisa dicka nuk eshte provuar e gabuar "merret si e pranueshme". Kjo nuk do thote "absolute" per vete nga perkufizimi i postulimeve shkencore.

7.Zoti nuk ka nevoje per "krijesa". "Egoizmi", termi yt eshte shume qesharak kur perdoret per Zotin...sepse nuk ka nevoje per asgje, per cfare te jete "egoist"???E ndaj "kujt" do jete egoist, perderisa gjithcka i perket atij. Ati t'i jep dhe t'i merr ato qe mendon se i ke ti kur te deshiroje. Nuk ka kuptim fjala egoist per Zotin ne kuptimin tend per te treguar "jo-perfeksionizm".

8.
a) A thua gjithedituria eshte veti e ketij zotit? Po
b) A thua qe eshte ky zoti eshte krijues i gjithckaje? Gjithckaje qe ai deshiron perfshire "Vullneti tend te Lire"

Gjithe-Dituria e Zotit + Vullneti yt i Lire = Zoti di Vullnetit tend te lire..(?!)

Ka na nje gje ketu per te mos marre vesh.

Ti ke ne tashmen shume zgjedhje. E ardhmja eshte vetem nje nga keto zgjedhjet,nuk mund te jete dy. Ngaqe Zoti e di te ardhmen, kjo nuk tregon se nuk kishe zgjedhje ne te tashmen dhe nuk veprove sipas vullnetit tend.

Gjithcka dihej nga Zoti, e jo nga ty. Ti nuk mund te fajesosh Zotin qe "di se cfare zgjedhje do besh ti" por fajeso veten per "ate zgjedhjen qe bere te gabuar sipas vullnetit te lire qe te dha Zoti"?

9.!!!Gjenetika!!! Po vete gjenetika nuk eshte kuptuar vete ne teresi si shkence...ti me flet sikur gjenetika ka mbaruar dhe tani duhet te shpjegojme gjithe veprimtarite gjallesore me gjenetike. Po flet percart. Une them qe gjenetika sic e "njohim" sot eshte vec se nje "pike uje" ne det te panjohurash sic eshte me gjithe shkencat e tjera. Pika ime eshte se nuk perceptojme dot ty si gjallese ne "teresi" por vec se njohim nje "pike ne nje det" atehere "NUK MUND TE PYESIM SE TI ('DETI') EKZISTON APO JO". Ti perdore te njejten llogjike me Zotin.

Po hedh poshte "llogjiken" tende?

10. Si mund te njihet se ca eshte Zoti? Zoti nuk "futet ne laborator te eksperimentohet". Ca di une per Zotin, vetem di ate qe ka thene Zoti per veten e tij, ate te thashe edhe une per Zotin. Por "kundershtimet" qe sjell ti per pershkrimin qe te dhashe une jane shume "qesharake" se ti nuk kupton se perdor nje "llogjike paradoksiale" qe nuk eshte llogjike aspak, por eshte "budallek" sic eshte pyetja "Pse nuk vdes Zoti kur ai ben gjithcka" qe i jep ti perkufizimeve dhe qe une nuk i solla aspak me ato kuptime.

11.Me duket se ti nuk ke dale "besimi yt u verbert" ateist dhe kerkon te na pyesesh se cfare eshte Zoti. Ti edhe pse nuk e thua qarte se nuk beson ne Zot, vesh masken se nuk mund ta kuptosh "Zotin" se gjoja "perkufizimet" kundershtojne njera-tjetren. Por kur perdor "llogjike paradoksiale" sic ben ti, ti tregon vec veten tende.

Ta them troc fare: Do te mundesh mua me fjale apo lojra fjalesh... se me llogjike dhe arsyetim te mirefillte nuk po ia del dot, duket sikur ma hedh. Por problemi yt eshte se verberizmi nuk hiqet nga mua...se si nuk e kupton "paradoksin" e llogjikes qe aplikon mbi Zotin per ta kuptuar, nuk e marr vesh...por "sinqeriteti" yt njihet me mire nga Zoti.

Ore sikur te bisedonim deri sa te vdesim, nuk mund te ndryshoje une mendjen as ty, e as ti mua, vecse kjo eshte dicka ne doren e Zotit sipas "sinqeritetit" te secilit.

Thene kjo, besoj se nuk po dalim ndonje vend, dhe do ishte vecse humbje kohe. Nuk deshiroje te vazhdoj duke perseritur veten per te njejtat pike qe kam perseritur disa here.

Mos prit ndonje pergjigje se po terhiqem nga biseda.

Gjithe te mirat !

Eclipse

Forumium praecox
Cfare eshte zoti?

1. Marredheniet seksuale? Kjo i krijon njerezit? Aktiviteti qe edhe kafshet e bejne, i krijon gjallesat? Me siguron ti mua qe cdo gjallese qe ben marredhenie seksuale do "krijoje" gjallese? Ke nje sere komplikimesh dhe funksionesh dhe "marredheniet seksuale" vec se eshte nje levizje mekanike. Te jesh "steril" nuk krijojne gje "marredheniet seksuale". Atehere qenkan "krijues" difektoz. Kush e ka krijuar njeriun, kafshen qe te kryejne kete "aktivitet mekanist"? Barazimi yt ui "krijimit" me "aktivitet mekaniste" eshte shume banal. Heres tjeter pres nje pergjigje me te mire. Eshte sikur te thuash: "Pemen e krijova une se hodha 'faren' ne toke". Po edhe nje arabel, kafshe e hedh 'faren' ne toke, por nuk mendon njeri se ky arabeli apo kafsha "krijoi" pemen.

[/ QUOTE ]

Nuk e di nese a je pergjegjshem ne keto fjale qe thua, por gjithsesi,

me trego nje menyre sesi krijohet nje qenie njerezore e re, pra nje femije.. a mund te ma thuash, meqe une e kam gabim?
p.sh, ke ndonje tundim te thuash "nga dheu"?

2.Cfare eshte Zoti e kam dhene ne disa pika nje per nje. Tani nqs ti do te tregosh "dobesine" e arsyetimit tend per te sjelle "kundershtime" paradoksiale per pikat qe te solla une, ky eshte problemi yt llogjikor. Pyetjet e tua jane te tipit qe po e perseris: "Pse nuk vdes Zoti kur eshte i gjithefuqishem". Besoj se edhe nje person i thjeshte e kupton paradoksit e kuptimeve qe i jep ti fjaleve si "gjithefuqishem" ne lidhje me Zotin sepse Zoti nuk 'vdes'. Te ishte se 'vdiste' nuk do ishte Zot. Une nuk thashe diku qe Zoti ben 'gjithcka', por prape ti do ndertosh 'uren' tende te lidhesh 'gjithcka' me 'gjithefuqishem'. Ta kam thene Zoti nuk genjen, mashtron, nuk fle, nuk dremit, nuk ka uri, nuk ben pyetje te pa-llogjikshme...atehere pse pyet kot kur te kam thene se nuk ben gjithcka.

[/ QUOTE ]

Nuk eshte zakon i drejte qe te vesh ne gojen e tjetrit mendime qe ai nuk i ka thene. As kam pyetur ndonjehere, "a genjen zoti, a vdes, etj".
Pyetja ka qene shume e qarte:

A mundet qe ky zoti qe thua ti te ndryshoje te ardhmen, pra ate qe ka caktuar vete? kjo eshte gjithefuqishmeri, problem eshte se si do lidhet gjithedituria.
(udhetim te kendshem ne omni-absurditet se po krijoj mendim se si zor qe do te dalesh ndonjehere nga trajektorja "omni").

kur me thua gjithefuqishmeri, atehere gjithcka eshte e mundur.

Dhe nuk kam pare te thuash ndonje karakteristike te ketij zotit, por je shprehur vetem ne menyre mohuese (ku pervec "krijimtarise me fantazi", asgje nuk e ben kete zotin te ndryshem nga... asgjeja/mosekzistenca!).

Nejse kur te shikosh 'paradoksin llogjikor', atehere do te behet e qarte. Ndoshta nuk pastertine e duhur te shikosh kete 'paradoks', dhe dija eshte dhurate nga Zoti. Une nuk kam fuqi t'i heq 'verberizmin' tend.

[/ QUOTE ]

Dija, dhurate nga zoti?!.. hajde-hajdee. Sipas sajimeve aziatike fetare (cifuto-kristo-islamike) si u arrit dija (ne ato librat e tyre te famshem)?

ose, p.sh, zjarrin si e moren njerezit nga Zeusi?

3.'Besimi i verber' eshte gje e ndaluar nga Zoti. Me duket se 'besim te verber' ke ti qe i vesh cilesi "krijimi" nje 'akti mekanistik' nje gjallese qe ka me pak arsyetim se ty. I bie qylit apo tregon vec 'besimin e verber' tendin?

[/ QUOTE ]

Ky zoti qe thua paska ndaluar "besimin e verber".. Interesant ky/kjo zoti. I dashka njerezit me arsye, he?

Cfare krijese (me fal, .. krijues), zemergjere dhe altruiste. E si eshte e mundur qe nuk futet ndonjehere "brenda universit" dhe te jape ndonje shenje.

4.Te thashe "krahasimet" midis krijeses dhe Krijuesit te pakrijuar jane shume te pallogjikshme. Nuk mund te nisesh nga ca ben "krijesa" te deduktosh se te njejten gje apo ligj i aplikohet te "pakrijuarit".

[/ QUOTE ]

ehe, kur eshte veshtire te japesh shpjegim racional mbi dicka, behet tundues mocali i sofizmave.

Cfare ka per diskriminim hyjnor/njerezor, ne shpjegimin:

Dicka perfekte nuk krijon asgje, vetem ekziston i/e permbushur ne perfeksionin e vet.

Perse ti e quan perfekt me llogjiken tende personale njerezore-tokesore, dhe kur po me te njejten "arme" une te tregoj se ajo qe thua eshte absurde, ti ke zakon te kercesh ne "mosperputhjen midis krahasimeve njeri-zot". Quhen kontradikta brenda vete mendimeve te tua, keto..

Eshte sikur te thuash se njeriut i duhen "rryme elektrike" te fuksionoje si funksion kompjuteri ne menyre "analoge" dhe pastaj kerkon t'i aplikosh rryme elektrike njeriut, por e di ca ndodh? Njeriu vdes, nuk funksion. Tjera ligje (elekticitetit) jane qe kontrollojne funksionimin e kompjuterit dhe tjera ligje qe bejne njeriu te funksionoje (biologjike).

[/ QUOTE ]

Po mire, po te ndjek ty.. ky zoti qe thua sipas kujt ligjeve vepron?
(tani a e kupton se cfare analogjie te manipuluar perdor.. mbase te ndodh dhe ne menyre te pandergjeqshme, por gjithsesi nuk eshte keq qe ta kuptosh ndonje dite).

5.Koncepti i Zotit falimenton anembane. Dakort, por vec ne mendje te falimentuara si ata qe mendonin ne materia si 'absolute' apo anembane mendjes tende qe shepesh here therret "paradokse llogjikore" qe jane shume qesharake per te hedhur poshte dicka.

[/ QUOTE ]

si thua, je serioz ketu? Une mund ta kuptoj keqardhjen tuaj per kete falimentim, por mos harro se ke dhe ti jeten tende. Nuk ke pse e harxhon si peng te absurditeve qe as nuk ke deshire ti analizosh.

Ka thene nje dijetar qe "E verteta nuk njihet nga filani ky ai ai, por filani njihet nga e verteta". Une po them "arsyetemi i sakte nuk njihet se prej kujt vjen, por personi njihet nga arsyetimi i sakte".

[/ QUOTE ]

non-sequitur

6.Di gje se si formulehet "dicka absolute" (qe e quan ti ne postimit tend) qe ti i quan "Ligjet e Natyres" apo nuk di? Te thashe keto nuk jane absolute...se po te ishin absolute...atehere me shpejtesin e drites qe eshte (c) te leshonte drite nje qe ecen me shpejtesin e drites, duhet t'i mbledhim keto sipas ligjeve...hhmmm..."absolute"...hmm..te Njutonit dhe duhet te ishte " c + c = 2c ". Po tregon se nuk e ke haberin se si nxirret ca quan ti "absolute". Ke na nje vend me "2c" ti qe me tregon "absoluten" mua ti.

Ne fakt vete postulimet shkencore thone se asgje "nuk provohet e sakte" por provohet e "gabuar". Pra derisa dicka nuk eshte provuar e gabuar "merret si e pranueshme". Kjo nuk do thote "absolute" per vete nga perkufizimi i postulimeve shkencore.

[/ QUOTE ]

po, une e di pse quhen absolute ligjet e natyres:

sepse japin te njejtat rezultate mbas shume provash dhe testimesh ne eksperimente shkencore (drejtohu pike se pari nga fusha e shkences qe merret me studimin e lendes/materies inorganike: fizika!)

7.Zoti nuk ka nevoje per "krijesa". "Egoizmi", termi yt eshte shume qesharak kur perdoret per Zotin...sepse nuk ka nevoje per asgje, per cfare te jete "egoist"???E ndaj "kujt" do jete egoist, perderisa gjithcka i perket atij. Ati t'i jep dhe t'i merr ato qe mendon se i ke ti kur te deshiroje. Nuk ka kuptim fjala egoist per Zotin ne kuptimin tend per te treguar "jo-perfeksionizm".

[/ QUOTE ]

zoti nuk paska nevoje per adhurim? Po fjalet qe shkruan a i mban mend:

Albanski -- Zoti ka krijuar "njerezimin" qe ta adhurojne ate. Kjo nuk eshte ne baza "nevoje".

si thua, e ke mendja te absurdja qe shpreh padashje, nisur nga deshira e mire (por dhe e madhe) per ti veshur koncepte irracionale kesaj gjeje (gje - nese eshte), qe krijon per ta adhuruar, por pa patur nevoje per kete gje. Si te duket termi psikopati/egoizem i tejskajshem i ketij zotit, per ndermarrjen e nje veprimi te tille?

8. a) A thua gjithedituria eshte veti e ketij zotit? Po
b) A thua qe eshte ky zoti eshte krijues i gjithckaje? Gjithckaje qe ai deshiron perfshire "Vullneti tend te Lire"

Gjithe-Dituria e Zotit + Vullneti yt i Lire = Zoti di Vullnetit tend te lire..(?!)

Ka na nje gje ketu per te mos marre vesh.

Ti ke ne tashmen shume zgjedhje. E ardhmja eshte vetem nje nga keto zgjedhjet,nuk mund te jete dy. Ngaqe Zoti e di te ardhmen, kjo nuk tregon se nuk kishe zgjedhje ne te tashmen dhe nuk veprove sipas vullnetit tend.

[/ QUOTE ]

interesante kjo qe thua, sepse eshte dhe pak per te qeshur, sapo kujtohem qe diku me pare e ke quajtur kete qenie/send (per tu provuar nese eshte) si krijues te gjithckaje (duke ditur se cfare do te ndodhte qofte dhe me copezen me te vogel te kesaj gjithckaje).

Pra nese ai dinte zgjedhjen time qe para krijimit, e megjithate, sikunder ke shume per zemer te thuash, ai me krijoi atehere prape ai eshte teresisht i moralshem ne veprimet e tij.

hmm,

Njeri, ti po perpiqesh te mbrosh emocionalisht dhe irracionalisht nje ndyresi te dukshme, qe per me teper del ide fiktive, (e paperkufizueshme deri tani, shume prane mos-reales), dhe nuk do t'ia dish hic per bon-sens njerezor.

Gjithcka dihej nga Zoti, e jo nga ty. Ti nuk mund te fajesosh Zotin qe "di se cfare zgjedhje do besh ti" por fajeso veten per "ate zgjedhjen qe bere te gabuar sipas vullnetit te lire qe te dha Zoti"?

[/ QUOTE ]

rrethanat ne te cilat une kryej zgjedhjen time, kush i ben te mundura?
me pak kurajo, jepi autoresine atij/asaj qe po mundohesh te pershkruash - zotit.

Kur thua "fajeso veten", atehere megjithse eshte nje trillim aziatik (nga ai qe adhuroni te dyja palet), per nje moment duke qendruar ne te njejten shkalle irracionaliteti qe permbajne fjalite e tua (pa dashur te te fyej) nuk qenka e habitshme qe dy krijesat me prane ketij "te plotfuqishmit" dhe qe e njihnin me mire nga te gjithe i refuzuan atij adhurimin. nejse, mos e merr si reale. nje reagim emocional i imi kjo qe thashe.

9.!!!Gjenetika!!! Po vete gjenetika nuk eshte kuptuar vete ne teresi si shkence...ti me flet sikur gjenetika ka mbaruar dhe tani duhet te shpjegojme gjithe veprimtarite gjallesore me gjenetike. Po flet percart. Une them qe gjenetika sic e "njohim" sot eshte vec se nje "pike uje" ne det te panjohurash sic eshte me gjithe shkencat e tjera. Pika ime eshte se nuk perceptojme dot ty si gjallese ne "teresi" por vec se njohim nje "pike ne nje det" atehere "NUK MUND TE PYESIM SE TI ('DETI') EKZISTON APO JO". Ti perdore te njejten llogjike me Zotin.

Po hedh poshte "llogjiken" tende?

[/ QUOTE ]

Llogjika ka ca kohe qe ka shkuar te lahet ne lume. Lexoji me kujdes ato qe thua rreth "vullnetit te lire" edhe mund ta kuptosh (qe te mos e cojme temen si vaji neper lakra. Po mundohemi te kuptojme cfare eshte ky zoti, qe e permendni papushim).

10. Si mund te njihet se ca eshte Zoti? Zoti nuk "futet ne laborator te eksperimentohet". Ca di une per Zotin, vetem di ate qe ka thene Zoti per veten e tij, ate te thashe edhe une per Zotin.

[/ QUOTE ]

aa, me se fundi na doli "mr.invisible-bigfoot" ky zoti. Po sikur po trumbetohej qe ai njihej nepermjet arsyes, apo jo?
Krejt papritur doli qe kjo e fundit nuk ka asnje mundesi ta njohe? Jo keq, mendoj se je ne udhen e duhur.

Por "kundershtimet" qe sjell ti per pershkrimin qe te dhashe une jane shume "qesharake" se ti nuk kupton se perdor nje "llogjike paradoksiale" qe nuk eshte llogjike aspak, por eshte "budallek" sic eshte pyetja "Pse nuk vdes Zoti kur ai ben gjithcka" qe i jep ti perkufizimeve dhe qe une nuk i solla aspak me ato kuptime.

[/ QUOTE ]

Po te jesh me i vemendshem, kete pyetjen time "Pse nuk vdes zoti" ke disa here qe e leshon si pa te keq, kur une as e mendoj ndonjehere, lere pastaj ta shkruaj.

Pra, ku mund ti gjesh vend atyre emertimeve si "budallallek", "qesharake" qe shkruan.. ti?

11.Me duket se ti nuk ke dale "besimi yt u verbert" ateist dhe kerkon te na pyesesh se cfare eshte Zoti. Ti edhe pse nuk e thua qarte se nuk beson ne Zot, vesh masken se nuk mund ta kuptosh "Zotin" se gjoja "perkufizimet" kundershtojne njera-tjetren. Por kur perdor "llogjike paradoksiale" sic ben ti, ti tregon vec veten tende.

[/ QUOTE ]

Po kete nga e nxore? Me ke pare te trumbetoj ndonje gje?
Mua thjesht mu duk interesante idea e njohjes se dickaje te panjohur nepermjet arsyes (per fat te keq, shpjegimet e tua te turbullta, me dhane ide se konfuzion akoma me te madh ekzistonte te ato qe "kishin dijeni" rreth ketij zotit.

Ta them troc fare: Do te mundesh mua me fjale apo lojra fjalesh... se me llogjike dhe arsyetim te mirefillte nuk po ia del dot, duket sikur ma hedh. Por problemi yt eshte se verberizmi nuk hiqet nga mua...se si nuk e kupton "paradoksin" e llogjikes qe aplikon mbi Zotin per ta kuptuar, nuk e marr vesh...por "sinqeriteti" yt njihet me mire nga Zoti.

[/ QUOTE ]

ehe, histori e njohur e manipulimeve gjuhesore.. kurse kjo fjalia mbi "sinqeritetin e vezhguar" nuk me lejon ti shpetoj tundimit (po e shkel dhe une njehere) te te them - get a life!

Ore sikur te bisedonim deri sa te vdesim, nuk mund te ndryshoje une mendjen as ty, e as ti mua, vecse kjo eshte dicka ne doren e Zotit sipas "sinqeritetit" te secilit.

[/ QUOTE ]

te kujt?!

Cfare eshte zoti?

Thene kjo, besoj se nuk po dalim ndonje vend, dhe do ishte vecse humbje kohe. Nuk deshiroje te vazhdoj duke perseritur veten per te njejtat pike qe kam perseritur disa here.

[/ QUOTE ]

ehe, e shoh..

Mos prit ndonje pergjigje se po terhiqem nga biseda.

Gjithe te mirat!

[/ QUOTE ]

ne vendin tend do ti shtoja vetes stresin per mos-shpjegimin e zotit, sepse ai/ajo (me ato qe thua) mban dhe shenime.. nejse mos e vrit mendjen, se e ka paracaktuar, qe perpara krijimit te koherave..

te fala per subjektet .."pertej"
dhe sigurisht, urime njerezore per jeten tende personale .."kendej"

bizi

Forumium praecox

Nuk e di nese a je pergjegjshem ne keto fjale qe thua, por gjithsesi,

me trego nje menyre sesi krijohet nje qenie njerezore e re, pra nje femije.. a mund te ma thuash, meqe une e kam gabim?
p.sh, ke ndonje tundim te thuash "nga dheu"?

[/ QUOTE ]
Thone qe qeniet e reja njerezore, femijet, lindin si rrjedhoje e atij fenomeni qe shkenca quan riprodhim seksual(tek qeniet qe e kane ke mundesi dhe joseksual tek te tjeret).
A mundet qe ky zoti qe thua ti te ndryshoje te ardhmen, pra ate qe ka caktuar vete? kjo eshte gjithefuqishmeri, problem eshte se si do lidhet gjithedituria.
(udhetim te kendshem ne omni-absurditet se po krijoj mendim se si zor qe do te dalesh ndonjehere nga trajektorja "omni").

kur me thua gjithefuqishmeri, atehere gjithcka eshte e mundur.

Dhe nuk kam pare te thuash ndonje karakteristike te ketij zotit, por je shprehur vetem ne menyre mohuese (ku pervec "krijimtarise me fantazi", asgje nuk e ben kete zotin te ndryshem nga... asgjeja/mosekzistenca!).

[/ QUOTE ]
Ndoshta quhet ndryshim planesh, mendimi etj, etj.
Kur arrijme t'a bejme nje gje te tille ne si krijesa mos te jete e mundur per Krijuesin??
Duke qene i gjithfuqishem, mos te kete valle fuqine te ndryshoje vendimet e veta??
Dija, dhurate nga zoti?!.. hajde-hajdee. Sipas sajimeve aziatike fetare (cifuto-kristo-islamike) si u arrit dija (ne ato librat e tyre te famshem)?

ose, p.sh, zjarrin si e moren njerezit nga Zeusi?

[/ QUOTE ]
Ajo qe ndoshta donte te thoshte ishte inteligjenca, intelekti dhe jo "dija" thjesht si sasi te dhenash e informacionesh qe magazinohen ne trurin e njeriut. Njeriu inteligjent lind i tille ashtu sic lind edhe me probleme mendore ose behet me vone i tille, quaji rrjedhoja te gjenetike po deshe po do dalim edhe ketu pastaj tek "rastesia", qe supozohet te jete shkaku kryesor i gjithckaje ekziston sot /pf/images/graemlins/laugh.gif .
Ky zoti qe thua paska ndaluar "besimin e verber".. Interesant ky/kjo zoti. I dashka njerezit me arsye, he?

Cfare krijese (me fal, .. krijues), zemergjere dhe altruiste. E si eshte e mundur qe nuk futet ndonjehere "brenda universit" dhe te jape ndonje shenje.

[/ QUOTE ]
Pytje interesante nga ana jote por mos harro se ti nuk i beson ato qe nuk i shikon me syte e tu, apo gabohem, e te tjeret qe kane treguar per fenomene te tilla jane "besimtare te verber" dhe njerez qe nuk u zihet besim dhe fjale e te cileve nuk merret per baze pasi jane besimtare dhe si te tille nuk llogjikojne duke qene se edhe besojne Zotin.
Dicka perfekte nuk krijon asgje, vetem ekziston i/e permbushur ne perfeksionin e vet.

Perse ti e quan perfekt me llogjiken tende personale njerezore-tokesore, dhe kur po me te njejten "arme" une te tregoj se ajo qe thua eshte absurde, ti ke zakon te kercesh ne "mosperputhjen midis krahasimeve njeri-zot". Quhen kontradikta brenda vete mendimeve te tua, keto..

[/ QUOTE ]
Me fal por ca me lart sikur the qe njeriu, kjo qenie jashtezakonisht e papersosur(me kundershto po deshe /pf/images/graemlins/laugh.gif ), arrin te krijoje dhe pretendon qe Dikush i persosur mos te jete ne gjendje te beje dicka te tille???
Kush i vendos limitet e ekzistences dhe krijimit, pse nuk duhet te jete ne gjendje te krijoje Ky Dikush i persosur???
Po mire, po te ndjek ty.. ky zoti qe thua sipas kujt ligjeve vepron?
(tani a e kupton se cfare analogjie te manipuluar perdor.. mbase te ndodh dhe ne menyre te pandergjeqshme, por gjithsesi nuk eshte keq qe ta kuptosh ndonje dite).

[/ QUOTE ]
a- Nuk ishte e mundur te kuptohej menyra e funksionimit te njeriut duke u nisur nga kompjuteri(dicka e ndertuar/krijuar nga njeriu).
b- Pertendon qe nje njeri te te shpjegoje menyren e funsionimit te Krijuesit te tij??
Njeri, ti po perpiqesh te mbrosh emocionalisht dhe irracionalisht nje ndyresi te dukshme, qe per me teper del ide fiktive, (e paperkufizueshme deri tani, shume prane mos-reales), dhe nuk do t'ia dish hic per bon-sens njerezor.

[/ QUOTE ]
"bon-sens njerezor"???????
Sipas kujt??? Mos harro se edhe ky "bon-sensi" qe thua ti eshte shume relativ dhe ndryshon nga nje njeri ne tjetrin.
rrethanat ne te cilat une kryej zgjedhjen time, kush i ben te mundura?
me pak kurajo, jepi autoresine atij/asaj qe po mundohesh te pershkruash - zotit.

[/ QUOTE ]
Sa i pafajshem qe qenke, Ai qe te krijon rrethanat e ka fajin per gabimet e tua, pavaresisht se si person i rritur dhe i pjekur mund te mendosh dhe te besh vete zgjedhjet e tua. Po sikur mos te t'i krijonte rrethanat pastaj cfare do behej?? "Tiran" qe cenon lirine tende per te vepruar dhe te krijuar pa te dhene mundesine te zgjedhesh, keq na dalin si njera ane dhe tjetra. Pak me shume vendosmeri te lutem. </font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />

Kur thua "fajeso veten", atehere megjithse eshte nje trillim aziatik (nga ai qe adhuroni te dyja palet), per nje moment duke qendruar ne te njejten shkalle irracionaliteti qe permbajne fjalite e tua (pa dashur te te fyej) nuk qenka e habitshme qe dy krijesat me prane ketij "te plotfuqishmit" dhe qe e njihnin me mire nga te gjithe i refuzuan atij adhurimin. nejse, mos e merr si reale. nje reagim emocional i imi kjo qe thashe.

[/ QUOTE ] Une e dija te ishte nje ai po nejse. Mos valle supozohet qe te eshte dhene mundesia te mendosh e te veprosh vete per te mos qene thjesht i lidhur nga zgjedhjet e krijesave te tjera, ku do ishte invidualiteti yt pastaj liria e famshme apo thjesht bageti.
aa, me se fundi na doli "mr.invisible-bigfoot" ky zoti. Po sikur po trumbetohej qe ai njihej nepermjet arsyes, apo jo?
Krejt papritur doli qe kjo e fundit nuk ka asnje mundesi ta njohe? Jo keq, mendoj se je ne udhen e duhur.

[/ QUOTE ]
wwwoooowwww, gjete paradoks, me humbi gjithcka besoja, flm qe me hape syte . /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif
Qe te mund t'a njohesh me arsye e para pune te duhet nje e tille dhe me pas vijne gjera te tjera si p.sh. heqja e paragjykimeve etj, etj. fillo pak e nga pak.