Cfare eshte zoti?
</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Eclipse,
Asgje nuk ndodh, ka ndodhur, apo do te ndodhi PA LEJEN e Zotit.
Kjo shprehet qarte ne Kur'an:
Nëse All-llahu dëshiron t’ju ndihmojë, s’ka kush që mund t’ju mposhtë, e nëse Ai iu lë pa ndihmë, atherë kush është ai pas Tij, që dot’jundihmojë? Pra vetëm All-llahut le t’i mbështeten besimtarët.(Kur'an, Surah Ali-Imran(3):159)
Thuaj: “Neve nuk na godet asgjë tjetër, përveç çka na ka caktuar All-llahu; Ai është ndihmëtar yni”. Prandaj, vetëm All-llahut le t’i mbështeten besimtarët.(Kur'an, Surah El-Teube(9):51)
E kupton se asgje nuk ka fuqi pa lejen e Zotit.
E shkuara, tashmja dhe e ardhmja jane gjera nen kontrollin e fuqise se Zotit dhe jo se jane gjera qe ai nuk mund te kontrolloje, Kjo eshte GJITHFUQISHMERIA.
[/ QUOTE ]
shikoje njehere, a jam pergjigjur 1 shkrim me lart per keto qe thua, se te perseris prape ate qe thashe, do merzitet ndonje qe lexon.
Po sigurisht, ai ka dhene leje dhe vullnet te lire krijesave qe te veprojne sic duan ata.
[/ QUOTE ]
Vullnet te lire?! Po ai/ajo ->zoti (ti i paske vene dhe emer Allah, pra qenka subjekt i identifikueshem), per veten e tij nuk ka vullnet te lire.
Kjo nuk do thote se ai pranon gjithe veprimet e tyre qe bejne brenda vullnetit te tyre. Kjo jepet ne Kur'an:
...E vërteta është nga Zoti juaj, e kush të dojë, le të besojë, e kush të dojë, le të mohojë...(Kur'an, Surah El-Kehf(18):29)
[/ QUOTE ]
Nuk dime akoma se cfare eshte, prandaj me duket pak si heret per libra (megjithse do flasim dhe per kete vargun qe ke vene, se qenka interesant).
dhe Vullneti i Tij eshte sipas Tij, dhe cfare nuk eshte sipas Vullnetit te Tij nuk ndodhi, ndodh apo do te ndodhi. Kjo jepet ne kete varg:
...Sikur të donte Alahu, do t’ju bënte një popull (në fe e sheriat), por deshi t’ju sprovojë...(Kur'an, Surah El-Maide(5):48)
[/ QUOTE ]
Sikur?! Dmth,perdoret dhe per kete zotin kjo fjala "sikur".. interesante.
Pra ky eshte realiteti.
[/ QUOTE ]
Realiteti?! Jo jo, se nuk eshte realiteti ky qe thua ti. Realiteti eshte qe ky zoti qenka shume i koklavitur, dhe i pamundur te arrihet nepermjet arsyes.
Duke thene kete duhet bere e qarte se Vullneti dhe Deshira (Kenaqesia) e Zotit jane dy gjera te ndryshme, nuk jane te njejta. Kjo jepet ne kete varg:
Nëse ju nuk besoni, All-llahu nuk është nevojtarë për ju; megjithatë, Ai nuk është i kënaqur me mosbesimin e robërve të Vet, e nëse jeni mirënjohës ndaj Tij, Ai e pëlqen atë për ju. Ndërkaq, nuk do ta bartë asnjë mëkatarë barrën e tjetrit. Pastaj, e ardhmja juaj është vetëm te Zoti juaj, e AI do t’ju njoftojë me atë që keni vepruar. Vërtet,
Ai e di shumë mirë se çka mbajnë zemrat.(Kur'an, Surah(39):7)
[/ QUOTE ]
une nuk kam gje me keto fjalet, por nuk gjej nje njeri qe te me shpjegoje cfare eshte ky zoti. Askush nuk me tregon si e perfytyron.
Edhe pse nuk eshte i kenaqur me mosbesim, mosbesimi ekziston.
Keto ceshtje jane ceshtjet e "KADRIT", "PERCAKTIMIT HYJNOR TE ZOTIT" se cfare do ndodhi. Kjo eshte nje nga pikat kryesore te besimit ne islam.
Pra percaktimi eshte se asgje nuk ndodhi pervec asaj qe ka percaktuar (lejuar) Zoti, dhe vullneti i yt i lire perfshihet ne kete percaktim, pra percaktimi nuk thote se nuk ke vullnet te lire, por thote se vetem ajo qe ka percaktuar Zoti nga ajo qe ke pasur ti si vullnet i lire do ndodhi dhe asgje me shume, asgje me pak.
[/ QUOTE ]
me fal po ajo qe shpreh ky paragrafi i theksuar eshte nje ide konfuze (nese do marrim per baze cfare do te thote fjala PERCAKTIM). Lexoje dhe vete njehere cfare ke shkruar, edhe mbase biem dakort.
Tani kjo eshte teme shume e gjate per tu shqyrtuar ne kete postim, prandaj nuk po zgjatem.
Por disa njerez mendojne se me "percaktimin" e Zotit mund t'ia hedhin Zotit duke thene se Zoti ka caktuar qe ata te jene mosbesimtar dhe nuk eshte faji i tyre per mosbesim apo krimet. Kjo eshte me te vertete GENJESHTER.
[/ QUOTE ]
Shiko, te te them dicka pa qejfmbetje. Une nuk e di se cfare dmth zoti, po te siguroj se nuk kam asnje synim hedhjeje ndaj dickaje qe nuk kuptohet se cfare karakteristikash ka.
Nuk besoj as pretendoj se te kam shpjeguar gjithe ceshtjen e Kadrit se kjo eshte shume teme e gjere. Megjithate besoj se ke nje ide se ato qe mendon ti "kontradikte", nuk jane kontradikte sipas llogjikes.
Tani thua nje gje tjeter qe prape nuk e shpjegon "PERFEKT = te mos jesh krijues".
Cfare ke pasur ne mendje me kete. Problemin e se "keqes" ne mos gaboj, apo ndonje gje tjeter? Shqyrtoje me gjate ceshtjen dhe idete tuaja.
[/ QUOTE ]
Me fal qe qenkam deri diku i pakuptueshem. Me dy fjale: dicka qe eshte perfekte, ose absolute, e plote (sikunder thote nje shkrues me lart) nuk krijon.. as edhe nje atom te vetem, lere pastaj 50 miliarde galaktika.
Dicka perfekte vetem ekziston ne perfeksionin e vet, nuk ka nevoje as per krijim e as per shkaterrim.
Dihet se cfare eshte Zoti, besoj se edhe nje kalama e kupton kete ide.
Nqs kerkon te gjesh "arsyetim" per mosbesim dhe bindje eshte dicka tjeter, por te thuash se nuk dihet ca eshte Zoti, kjo eshte shume a pallogjikshme sic jane argumentat e tua (te pakten per ato qe shpjegove).
[/ QUOTE ]
Mesa duket ketej qenka zakon perdorimi rendom i fjales "e pallogjikshme" por gjithsesi nuk prish pune. Tani, kam frike se kur thua "dhe nje kalama e kupton zotin" ke shume te drejte. Se nje i rritur nuk e kupton dot. Po mesa duket ekziston zakoni qe pasi zoti futet ne koke qe i vogel, nuk paska hic deshire te dale nga ajo koke.
Une po kerkoj nje arsyetim shpjegues te ketij zotit, kete kam bere qe ne fillim.
...Asnjë send nuk është si Ai...(Kur'an, Surah Esh-Shura(42):11)
[/ QUOTE ]
varg interesant ky. Dmth, eshte send .. apo jo?
faleminderit per pergjigjet