Sa besojne se Zoti ekziston?

Eclipse

Forumium praecox
Re: Sa besojne se Zoti ekziston?

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Eclipse,

1.Gjithe-Fuqishem: ka fuqi te beje ca te doje.

2.Gjithe-Ditur: njeh gjithcka, nuk ka gje qe mos ta dije.

Tani se ku i shikon kontradiktat apo kundershtimet ne keto fjale, une nuk e marr vesh. Ma shpjego ca "teorine" tende me "hipotezen" qe ta fusim ne testim.

Ku e shikon ti "katrorin" me 4 cepa dhe "trekendeshin" me 3 cepa?

Ato me larte nuk jane antonime, as sinonime. Jane fjale me bashkesi qe nuk mohojne njera tjetren qe te ekzistojne me vete. Pra po te mbledhesh bashkesine e kuptimit te tyre nuk del asnje kontredikte.

Ti tani me sqaro ku e shikon kontradikten?

[/ QUOTE ]

nuk e paske vene re, po nejse.

A eshte i afte ky zoti qe thoni te ndryshoje te ardhmen (ate qe do te ndodhe)? Nuk mundet ne asnje menyre!
Sepse ai (sipas pershkrimit tuaj) di gjithcka qe do ndodhe, qe nga fillimi, pra nuk mund ta ndryshoje -- Kjo eshte gjithedituria.

Kurse mospasja mundesi ndryshimi te dickaje qe ka caktuar vete ky subjekt, bie ndesh me gjithefuqine.

Gjithfuqi - i afte te beje cdo gje! (a ndryshon dot planet e veta? Mundet.. po pastaj nuk do ishte i gjitheditur.)

A jam pak si me i qarte tani, Albanski?

Ka dhe dicka akoma me absurde kur e quani perfekt kete qe zotin qe ju thoni. Se qe te ishte perfekt, atehere nuk do te ishte krijues.

Prape, qe te mos flasim para kohe, <u>akoma nuk dihet se cfare eshte zoti</u>, qe pastaj te flasim rreth ekzistences apo mosekzistences se ketij lloj emertimi/dickaje/subjekti.

Gysi

Primus registratum

Zoti eshte aktiv ne ngjarjet e kohes. Ai nderhyn per te rregulluar te ardhmen, me fuqine dhe njohurine e tij.

Ai nderhun aty ku Ai deshiron!
Cfare ka ketu per te mos u kuptuar.

Pyetja jote "a i ndryshon dot Zoti planet e veta eshte pyetje e paarsyeshme.

Problemi eshte se, ti e kupton Zotin brenda rrjedhes kohore. Ndersa ai eshte jashte saj. Fjala "ndryshon" mbart brenda vetes kohen. Te ndryshosh dtth qe te kalosh nga nje gjendje e caktuar ne nje tjeter, dhe kjo nuk mund te behet pa rrjedhje kohore. Ne ishim ne gjendje fillestare ne nje cast te caktuar te kohes, dhe u beme ndryshe, ne nje cast tjeter.
Por Zoti eshte pertej kesaj. Absolutja nuk ka per cfare te ndryshoje. Ai eshte i pandryshueshem, i plote dhe absolut. Ai nuk eshte ne rrjedhje kohore.
Ti perpiqu dil njhere jashte dimensionit kohe dhe hapesire, pastaj hajde kuptoje problemin!

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Eclipse,

Asgje nuk ndodh, ka ndodhur, apo do te ndodhi PA LEJEN e Zotit.

Kjo shprehet qarte ne Kur'an:

Nëse All-llahu dëshiron t’ju ndihmojë, s’ka kush që mund t’ju mposhtë, e nëse Ai iu lë pa ndihmë, atherë kush është ai pas Tij, që dot’jundihmojë? Pra vetëm All-llahut le t’i mbështeten besimtarët.(Kur'an, Surah Ali-Imran(3):159)

Thuaj: “Neve nuk na godet asgjë tjetër, përveç çka na ka caktuar All-llahu; Ai është ndihmëtar yni”. Prandaj, vetëm All-llahut le t’i mbështeten besimtarët.(Kur'an, Surah El-Teube(9):51)

E kupton se asgje nuk ka fuqi pa lejen e Zotit.

E shkuara, tashmja dhe e ardhmja jane gjera nen kontrollin e fuqise se Zotit dhe jo se jane gjera qe ai nuk mund te kontrolloje, Kjo eshte GJITHFUQISHMERIA.

Po sigurisht, ai ka dhene leje dhe vullnet te lire krijesave qe te veprojne sic duan ata. Kjo nuk do thote se ai pranon gjithe veprimet e tyre qe bejne brenda vullnetit te tyre. Kjo jepet ne Kur'an:

...E vërteta është nga Zoti juaj, e kush të dojë, le të besojë, e kush të dojë, le të mohojë...(Kur'an, Surah El-Kehf(18):29)

dhe Vullneti i Tij eshte sipas Tij, dhe cfare nuk eshte sipas Vullnetit te Tij nuk ndodhi, ndodh apo do te ndodhi. Kjo jepet ne kete varg:

...Sikur të donte Alahu, do t’ju bënte një popull (në fe e sheriat), por deshi t’ju sprovojë...(Kur'an, Surah El-Maide(5):48)

Pra ky eshte realiteti. Duke thene kete duhet bere e qarte se Vullneti dhe Deshira (Kenaqesia) e Zotit jane dy gjera te ndryshme, nuk jane te njejta. Kjo jepet ne kete varg:

Nëse ju nuk besoni, All-llahu nuk është nevojtarë për ju; megjithatë, Ai nuk është i kënaqur me mosbesimin e robërve të Vet, e nëse jeni mirënjohës ndaj Tij, Ai e pëlqen atë për ju. Ndërkaq, nuk do ta bartë asnjë mëkatarë barrën e tjetrit. Pastaj, e ardhmja juaj është vetëm te Zoti juaj, e AI do t’ju njoftojë me atë që keni vepruar. Vërtet, Ai e di shumë mirë se çka mbajnë zemrat.(Kur'an, Surah(39):7)

Edhe pse nuk eshte i kenaqur me mosbesim, mosbesimi ekziston.

Keto ceshtje jane ceshtjet e "KADRIT", "PERCAKTIMIT HYJNOR TE ZOTIT" se cfare do ndodhi. Kjo eshte nje nga pikat kryesore te besimit ne islam.

Pra percaktimi eshte se asgje nuk ndodhi pervec asaj qe ka percaktuar (lejuar) Zoti, dhe vullneti i yt i lire perfshihet ne kete percaktim, pra percaktimi nuk thote se nuk ke vullnet te lire, por thote se vetem ajo qe ka percaktuar Zoti nga ajo qe ke pasur ti si vullnet i lire do ndodhi dhe asgje me shume, asgje me pak.

Tani kjo eshte teme shume e gjate per tu shqyrtuar ne kete postim, prandaj nuk po zgjatem.

Por disa njerez mendojne se me "percaktimin" e Zotit mund t'ia hedhin Zotit duke thene se Zoti ka caktuar qe ata te jene mosbesimtar dhe nuk eshte faji i tyre per mosbesim apo krimet. Kjo eshte me te vertete GENJESHTER.

E ata që i shoqëruan Zotit, do të thoshin: “Sikur të donte All-llahu nuk do t’i bëim shok (nuk do të ishim idhujtarë), as ne, as prindërit tanë, e as nuk do të ndalonim asnjë send. ”Kështu patën gënjyer edhe ata që ishin para tyre derisa (për shkak të mëkatit) përjetuan dënimin tonë të ashpër. Thuaj: “A mos keni ndonjë fakt e të na prezentoni atë neve?” Ju i mbështeteni vetëm hamendjes, në të vërtetë,vetëm gënjeni. (Kur'an, Surah El-En'ame(6):148)

Nuk besoj as pretendoj se te kam shpjeguar gjithe ceshtjen e Kadrit se kjo eshte shume teme e gjere. Megjithate besoj se ke nje ide se ato qe mendon ti "kontradikte", nuk jane kontradikte sipas llogjikes.

Tani thua nje gje tjeter qe prape nuk e shpjegon "PERFEKT = te mos jesh krijues".

Cfare ke pasur ne mendje me kete. Problemin e se "keqes" ne mos gaboj, apo ndonje gje tjeter? Shqyrtoje me gjate ceshtjen dhe idete tuaja.

Dihet se cfare eshte Zoti, besoj se edhe nje kalama e kupton kete ide.

Nqs kerkon te gjesh "arsyetim" per mosbesim dhe bindje eshte dicka tjeter, por te thuash se nuk dihet ca eshte Zoti, kjo eshte shume a pallogjikshme sic jane argumentat e tua (te pakten per ato qe shpjegove).

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Shtese

Ti thua: "Gjithfuqi - i afte te beje cdo gje! (a ndryshon dot planet e veta? Mundet.. po pastaj nuk do ishte i gjitheditur.)"

Pse do t'i ndryshoje planet e veta se do ti?

Planet (percaktimi) eshte sepse Ai e di gjithcka dhe prandaj percaktoj ate gje qe te ndodhi.

Pyetja jote eshte e pallogjikshme duke i dhene perkufizim kesaj fjale. Dhe ky eshte gabimi yt THEMELOR:

!!!Gjithfuqi - i afte te beje cdo gje!!!!

Eshte perkufizim i sakte qe i shkon Zotit ne gjitha rastet?

Beje Cdo Gje - genjen, vjedh, lind, vete ne banje, ha buke, fle...etj.

Sepse edhe keto GJERA jane, nuk jane se nuk jane gjera. Por keto gjerat nuk i takojne MADHERISE se Zotit. Pra Zoti im eshte i perkufizuar vetem ne ato gjera qe i takojne MADHERISE se TIJ, dhe jo cdo gjeje se Zoti im nuk genjen, nuk flen, nuk dremit, nuk ka uri, etje...

Kuptohemi?

Pra perkufizim me i sakte do ishte:

Gjithfuqi - i afte te beje cdo gje qe i takon Atij ne Madheshtine e Tij

Pra derisa Gjithe-Dituria i takon atij, Gjith-Fuqia eshte qe i takon Atij ne Madheshtine e Tij, te Dyja jane sipas MADHESHTISE se Tij.

Pra Emrat e Cilisite e Zotit jane vetem Gjera qe i Takojne VETEM Zotit (nje kategorite e monotheizmit ne Islam), nuk ka te ngjashme me njerezit sic thuhet ne Kur'an:

...Asnjë send nuk është si Ai...(Kur'an, Surah Esh-Shura(42):11)

Besoj se kupton.

Gjithe te mirat !

Eclipse

Forumium praecox
Cfare eshte zoti? (pyetja perpara ekzistences)

Zoti eshte aktiv ne ngjarjet e kohes. Ai nderhyn per te rregulluar te ardhmen, me fuqine dhe njohurine e tij.

Ai nderhun aty ku Ai deshiron!
Cfare ka ketu per te mos u kuptuar.

[/ QUOTE ]

Mua me duket se ka pak per te mos kuptuar. Une akoma nuk po kuptoj se cfare eshte zoti. Eshte nje lloj rregullatori universal? mesa lexoj keshtu sikur po e paraqisni.. me fal, a ke ndonje perfytyrim tendin per kete fjalen zoti, ne menyre qe te kuptoj dhe une qe nuk e di fare kete gje, zotin, dhe ti afrohem asaj qe do me shpjegosh ti, se sigurisht qe duhet ta dish me mire se une qe nuk e di fare se cfare dmth kjo fjale.

Pyetja jote "a i ndryshon dot Zoti planet e veta eshte pyetje e paarsyeshme.

[/ QUOTE ]

shiko, vertet paskam bere pyetje te pa-arsyeshme, (gjej rastin te te falenderoj per..sinjalizmin), po meqenese po flisnim rreth gjithefuqise qe paska kjo fjala qe ju thoni. Gjithefuqi dmth, gjithcka e mundur. Keshtu me duket mua te pakten (mund ta kem dhe gabim, he?).

Po une cuditem se si thua dicka te tille, kur pak me lart sapo ke thene:
"Ai nderhun aty ku Ai deshiron!"

dmth ky zoti, paska dhe deshira, meqe e thua ti. Kurse une nuk e besoj kete gje, meqenese ju po thoni qe zoti eshte dicka qe qenka i/e gjitheditur (dhe i/e gjithefuqishem, mire?). Une di qe gjithedituria (po flasim per te ardhmen) nuk te le hapesire zgjedhje, je thjesht zbatues (te dish c'do te ndodhe deri ne.. hm, pafundesine e koherave, do te thote qe nuk do te ndryshosh asgje [gjithefuqia mundesonte gjithcka, sipas variantit te fjales -z- qe paraqitet nga ata qe dikan dicka rreth ketij zotit]. Deshire do te thote kur ky zoti, pra, ky aspekt i ketij zotit qe shpjegoni ju, shtron te drejten e zgjedhjes. Por mesa kuptohet te kjo tema, nga pershkrimet e mjegullta qe lexohen, ky zoti juaj nuk zgjedh..nuk ben asgje pervec se zbaton ate rregulloren e tij mbi universin.

Me thene te drejten une i gjej pa asnje pike kuptimi ketyre cilesive qe thuhen per kete zotin, kur i vendos bashke.

Problemi eshte se, ti e kupton Zotin brenda rrjedhes kohore. Ndersa ai eshte jashte saj.

[/ QUOTE ]

me fal, si je ne dijeni te kesaj?

Fjala "ndryshon" mbart brenda vetes kohen. Te ndryshosh dtth qe te kalosh nga nje gjendje e caktuar ne nje tjeter, dhe kjo nuk mund te behet pa rrjedhje kohore. Ne ishim ne gjendje fillestare ne nje cast te caktuar te kohes, dhe u beme ndryshe, ne nje cast tjeter.

[/ QUOTE ]

me duket se te kjo tema eshte shkruar qe ky zoti ka krijuar gjithcka, universin (korrigjome ne jam ne gabim). Dmth, ai paska ndryshuar gjendjen e vet (vetem ky eshte pervec universit, se sikur nuk lexova te kete ndonje shok) kur i paska ardhur casti. Apo, te kujdesesh per universin e sapokrijuar nuk eshte ndryshim kur krahasohet me gjendjen e meparshme ne vetmi absolute?

Por Zoti eshte pertej kesaj. Absolutja nuk ka per cfare te ndryshoje. Ai eshte i pandryshueshem, i plote dhe absolut. Ai nuk eshte ne rrjedhje kohore.

[/ QUOTE ]

Kam idene, sikunder te shpjegova me lart, se ai/ajo/gjeja qenka i ndryshueshem perderisa paska lindur gjithe kete univers, pra nuk paska qene i plote.. paska patur nevoje per kete univers, si mendon?

Edhe dicka.. gjithe paragrafi yt pershkrues i zotit me kujton se fare mire fjalen zoti ne paragrafin tend mund ta zevendesonim me fjalen - Asgje. Dhe asgjeja eshte e pandryshueshme, absolute, etj etj.

Ti perpiqu dil njhere jashte dimensionit kohe dhe hapesire, pastaj hajde kuptoje problemin!

[/ QUOTE ]

Sinqerisht, per mendimin tim modest, kjo eshte akoma e pakuptueshme per mua dhe nuk kam imagjinate. Si antimateria me duket, po jo se mund te them ndonje gje per kete udhetim lamtumire ndaj dimensioneve.

Pra, qendroka jashte universit ky zoti qe thoni, apo jo?

Shiko, do te desha ta njihja nepermjet arsyes se per cfare behet fjale (mqs subjekt shume i degjuar ky zoti) dhe po bej keto pyetje si naive.

faleminderit per pergjigjet

Eclipse

Forumium praecox
Cfare eshte zoti?

Eclipse,

Asgje nuk ndodh, ka ndodhur, apo do te ndodhi PA LEJEN e Zotit.

Kjo shprehet qarte ne Kur'an:

Nëse All-llahu dëshiron t’ju ndihmojë, s’ka kush që mund t’ju mposhtë, e nëse Ai iu lë pa ndihmë, atherë kush është ai pas Tij, që dot’jundihmojë? Pra vetëm All-llahut le t’i mbështeten besimtarët.(Kur'an, Surah Ali-Imran(3):159)

Thuaj: “Neve nuk na godet asgjë tjetër, përveç çka na ka caktuar All-llahu; Ai është ndihmëtar yni”. Prandaj, vetëm All-llahut le t’i mbështeten besimtarët.(Kur'an, Surah El-Teube(9):51)

E kupton se asgje nuk ka fuqi pa lejen e Zotit.

E shkuara, tashmja dhe e ardhmja jane gjera nen kontrollin e fuqise se Zotit dhe jo se jane gjera qe ai nuk mund te kontrolloje, Kjo eshte GJITHFUQISHMERIA.

[/ QUOTE ]

shikoje njehere, a jam pergjigjur 1 shkrim me lart per keto qe thua, se te perseris prape ate qe thashe, do merzitet ndonje qe lexon.

Po sigurisht, ai ka dhene leje dhe vullnet te lire krijesave qe te veprojne sic duan ata.

[/ QUOTE ]

Vullnet te lire?! Po ai/ajo -&gt;zoti (ti i paske vene dhe emer Allah, pra qenka subjekt i identifikueshem), per veten e tij nuk ka vullnet te lire.

Kjo nuk do thote se ai pranon gjithe veprimet e tyre qe bejne brenda vullnetit te tyre. Kjo jepet ne Kur'an:

...E vërteta është nga Zoti juaj, e kush të dojë, le të besojë, e kush të dojë, le të mohojë...(Kur'an, Surah El-Kehf(18):29)

[/ QUOTE ]

Nuk dime akoma se cfare eshte, prandaj me duket pak si heret per libra (megjithse do flasim dhe per kete vargun qe ke vene, se qenka interesant).

dhe Vullneti i Tij eshte sipas Tij, dhe cfare nuk eshte sipas Vullnetit te Tij nuk ndodhi, ndodh apo do te ndodhi. Kjo jepet ne kete varg:

...Sikur të donte Alahu, do t’ju bënte një popull (në fe e sheriat), por deshi t’ju sprovojë...(Kur'an, Surah El-Maide(5):48)

[/ QUOTE ]

Sikur?! Dmth,perdoret dhe per kete zotin kjo fjala "sikur".. interesante.

Pra ky eshte realiteti.

[/ QUOTE ]

Realiteti?! Jo jo, se nuk eshte realiteti ky qe thua ti. Realiteti eshte qe ky zoti qenka shume i koklavitur, dhe i pamundur te arrihet nepermjet arsyes.

Duke thene kete duhet bere e qarte se Vullneti dhe Deshira (Kenaqesia) e Zotit jane dy gjera te ndryshme, nuk jane te njejta. Kjo jepet ne kete varg:

Nëse ju nuk besoni, All-llahu nuk është nevojtarë për ju; megjithatë, Ai nuk është i kënaqur me mosbesimin e robërve të Vet, e nëse jeni mirënjohës ndaj Tij, Ai e pëlqen atë për ju. Ndërkaq, nuk do ta bartë asnjë mëkatarë barrën e tjetrit. Pastaj, e ardhmja juaj është vetëm te Zoti juaj, e AI do t’ju njoftojë me atë që keni vepruar. Vërtet,

Ai e di shumë mirë se çka mbajnë zemrat.
(Kur'an, Surah(39):7)

[/ QUOTE ]

une nuk kam gje me keto fjalet, por nuk gjej nje njeri qe te me shpjegoje cfare eshte ky zoti. Askush nuk me tregon si e perfytyron.

Edhe pse nuk eshte i kenaqur me mosbesim, mosbesimi ekziston.

Keto ceshtje jane ceshtjet e "KADRIT", "PERCAKTIMIT HYJNOR TE ZOTIT" se cfare do ndodhi. Kjo eshte nje nga pikat kryesore te besimit ne islam.

Pra percaktimi eshte se asgje nuk ndodhi pervec asaj qe ka percaktuar (lejuar) Zoti, dhe vullneti i yt i lire perfshihet ne kete percaktim, pra percaktimi nuk thote se nuk ke vullnet te lire, por thote se vetem ajo qe ka percaktuar Zoti nga ajo qe ke pasur ti si vullnet i lire do ndodhi dhe asgje me shume, asgje me pak.

[/ QUOTE ]

me fal po ajo qe shpreh ky paragrafi i theksuar eshte nje ide konfuze (nese do marrim per baze cfare do te thote fjala PERCAKTIM). Lexoje dhe vete njehere cfare ke shkruar, edhe mbase biem dakort.

Tani kjo eshte teme shume e gjate per tu shqyrtuar ne kete postim, prandaj nuk po zgjatem.

Por disa njerez mendojne se me "percaktimin" e Zotit mund t'ia hedhin Zotit duke thene se Zoti ka caktuar qe ata te jene mosbesimtar dhe nuk eshte faji i tyre per mosbesim apo krimet. Kjo eshte me te vertete GENJESHTER.

[/ QUOTE ]

Shiko, te te them dicka pa qejfmbetje. Une nuk e di se cfare dmth zoti, po te siguroj se nuk kam asnje synim hedhjeje ndaj dickaje qe nuk kuptohet se cfare karakteristikash ka.

Nuk besoj as pretendoj se te kam shpjeguar gjithe ceshtjen e Kadrit se kjo eshte shume teme e gjere. Megjithate besoj se ke nje ide se ato qe mendon ti "kontradikte", nuk jane kontradikte sipas llogjikes.

Tani thua nje gje tjeter qe prape nuk e shpjegon "PERFEKT = te mos jesh krijues".

Cfare ke pasur ne mendje me kete. Problemin e se "keqes" ne mos gaboj, apo ndonje gje tjeter? Shqyrtoje me gjate ceshtjen dhe idete tuaja.

[/ QUOTE ]

Me fal qe qenkam deri diku i pakuptueshem. Me dy fjale: dicka qe eshte perfekte, ose absolute, e plote (sikunder thote nje shkrues me lart) nuk krijon.. as edhe nje atom te vetem, lere pastaj 50 miliarde galaktika.

Dicka perfekte vetem ekziston ne perfeksionin e vet, nuk ka nevoje as per krijim e as per shkaterrim.

Dihet se cfare eshte Zoti, besoj se edhe nje kalama e kupton kete ide.

Nqs kerkon te gjesh "arsyetim" per mosbesim dhe bindje eshte dicka tjeter, por te thuash se nuk dihet ca eshte Zoti, kjo eshte shume a pallogjikshme sic jane argumentat e tua (te pakten per ato qe shpjegove).

[/ QUOTE ]

Mesa duket ketej qenka zakon perdorimi rendom i fjales "e pallogjikshme" por gjithsesi nuk prish pune. Tani, kam frike se kur thua "dhe nje kalama e kupton zotin" ke shume te drejte. Se nje i rritur nuk e kupton dot. Po mesa duket ekziston zakoni qe pasi zoti futet ne koke qe i vogel, nuk paska hic deshire te dale nga ajo koke.

Une po kerkoj nje arsyetim shpjegues te ketij zotit, kete kam bere qe ne fillim.

...Asnjë send nuk është si Ai...(Kur'an, Surah Esh-Shura(42):11)

[/ QUOTE ]

varg interesant ky. Dmth, eshte send .. apo jo?

faleminderit per pergjigjet

AlbanianShqiponje

Forumium praecox
Re: Cfare eshte zoti?

Zoti eshte ai qe ka KRIJUAR GJITHCKA, perfshire edhe ty me gjithe duart e tua qe shkruan apo mendjen tende.

Kaq merr vesh, te pakten kete cilesine e "krijimit te gjithckaje".

Gjithe-Fuqi nuk mund ta marresh "gjithcka e mundur", sidomos per Zotin se jep trajta banale. Sipas teje "gjithcka" perfshin edhe "genjeshter" se dhe kjo eshte e "mundur". Ta kam shpjeguar njeher me larte.

Zoti ka Vullnet dhe Deshira. Ka na nje gje ketu per te moskuptuar? Keto nuk jane si deshirat e vullneti NJEREZOR!!!Jane specifike qe i perkasin MADHESHTISE se Zotit.

Koha - eshte e krijuar sic eshte hapesira, keto jane te lidhura, nuk jane te vecuara. Nuk eshte dicka absolute. Lexo shkrime shkencore nqs nuk bindesh "Teorine e Relativetit" dhe "Big-Bang-un".

Zoti nuk eshte pjese e universit, dhe kur krijua universi, nuk eshte se po ndryshon veten. Ca "casti" dhe ca "kur" kur koha eshte gje e krijuar. Nuk ka pasur as "para" as "tani" as "pastaj" kur flet me Zotin ne krahasimet e tua se Zoti nuk kufizohet me kohen, por koha eshte krijese e Zotit.

Zoti nuk ka nevoje per Univers. Universin e ka krijuar jo se kishte "nevoje". Nga e gjete "nevojen" ti?

"Asgje" do thote mosekzistence. Atehere mozekzistenca nuk ekziston si te krijoje Universin?

Zoti eshte jashte Hapesires dhe Kohes. Nuk eshte pjese e saj apo qe jeton ne te sic je ti dhe nuk mund te besh analogjira te tilla me Zotin...se ishte "vetem" ne "hapesire" apo "para" ca bente ne "vetmi". Ca do bej me "pas" e tjera....

Ore djalosh, kur "thuhet i ka dhene vullnet te lire" nuk e dedukton dot se Zoti ka vetem "vullnetin" absolut se nuk ka Zoti prej kujt ta kerkoj lirine? Kurse njeriut, ta fusesh ne koma, apo kur vdes....nuk ka me 'vullnet' te lire se i hiqen mundesite e vepruarit apo 'vullnetit'. Merr kaq vesh ti?

Ca ka interesante me "sikur"?

Universi eshte i koklavitu. Truri yt eshte i koklavitur dhe pastaj nje sere organesh qe as nuk i marrim vesh bilogjikisht se jane te koklavitura. Dmth ti je mosekzistent, "asgje" sepse ngaqe nuk merr vesh dhe nuk mund te arrihet me "arsyetim"? Ndoshta dyshon ekzistencen tende ngaqe nuk merr vesh se ca je? Pergjigju ketyre pyeteve para se te flasesh per "koklavitjen" e Zotit. Tani nqs nuk "MUND TE PYESIM SE TI EKZISTON APO JO NGAQE NUK MARRIM VESH APO KEMI KONCEPTIN E GJITHE KOKLAVITJES TENDE" atehere me ke po flas une?

Ta kam shpjeguar me disa pika se kush eshte Zoti. Ca "perfytyrime" kerkon ti, Fotografi apo xhirime filmike se nuk e marr vesh?

Nuk e shoh "konfuzionitetin" tend per vullnetin e lire. Ndoshta nuk mund ta sqaroj nqs nuk thua cilen pike nuk merr vesh. Kjo nuk eshte tema kryesore.

Krijim nuk do thote vetem se te "nevojitet" dicka. Ndoshta ti nisesh nga koncepte njerezore. Nga e gjete kete "ide" se krijim qenka jo-absolute, koncepte njerezore te "nevojes" per te shpikur dicka. Je shume i paqarte per kuptimet dhe trajtat qe i jep "fjaleve" qe perdor, ne kete rast "perfekt".

Vargu thote gjithcka qe ekziston ne si Krijese. Dmth ca mund te kuptosh ti nga Universi eshte dicka e limituar. Pra ca mendon ti ose ben krahasime, Zoti nuk eshte si ai krahasimi. Te thashe Fuqia e Zotit eshte dicka qe i shkon MADHESHTISE se Zotit dhe jo dicka qe mendon ti eshte "Gjithe-Fuqi", as si fuqia njerezore, qe duhet te levizesh doren te ngresh dicka, apo te shtypesh butonat qe te shkruash ne postim. Besoj se kaq kupton?

Gjithe te mirat!

'Logos'

Primus registratum

Eshte Ai qe ty te dha jeten dhe ne nje cast do te te vdes!
E pas vdekjes do ta kuptosh me mire!!

pinkparadise

Forumium maestatis

ah,
me dukej sikur kisha dal nga barku nones time
dhe deri me sot me ka rrit ajo me tim at, e me shum sakrifica, por sme duket se kam lind dhe jam rrit nga fryma e shenjte apo duke besu ne zot.
diten qe do vdes (ishalla mos ardhte kurr ajo dite /pf/images/graemlins/laugh.gif ) do vdes nga smundja, nga nje aksident, nga pleqeria apo ku di gjo un ça tjeter.

zoti eshte nje shprese, biles eshte shpresa e fundit.
kur shof jeten e ndyre dhe te pa drejte, besimi ne zot jo qe eshte i pa ekzistushem, por eshte biles me minus /pf/images/graemlins/laugh.gif
por pa shpres nuk ka jete, athere robt forcohen te shpresojne ne ekzistencen e tija (me included)

gurax

Pan ignoramus

Per sa na perket secilit individualisht, pas vdekjes s'ka asgje! Pas vdekjes nuk ka me gje per te kuptuar GIalban. Apo do te me provosh te kunderten me ndonje shifer paragrafi nga ndonje liber i shenjte?

'Logos'

Primus registratum

Ah, te mjere ata qe kane sy e nuk shohin..
Kane vesh e nuk degjojne..
Kane mendje e nuk logjikojne..
Kane arsye e nuk e perdorin..

Kerkoje te verteten. Jeta eshte shume me e shkurter se sa e mendojme. I gjithe ky univers, nuk eshte krijuar kot. I gjithe ky ndertim i mahnitshem nuk eshte ndertuar rastesisht....etj.

gurax

Pan ignoramus

Arsye te paperdorur... mendje dhe jo logjike! C'duhet te them une per ata qe ka 2000+ vjet qe pergjigjet i gjejne neper paragrafe te tipit "Nuk ka asgje qe Ai s'e di dhe disa gjera jane bere qe Ai t'i dije e njerezit t'i zbatojne. Degjojeni zerin e Tij"

Kjo eshte logjike, arsye apo aftesi analitike per ata qe syte na i paskan per te pare? Cfare ke pare ti ndonje gje tenden? (do e perfshish dhe eksperiencen ne keta 2000+ vjetet fundit?) Ke degjuar me ne fund zerin e Tij? Pergezime, por te lutem mos me fryj ne vesh kur flet sepse fatkeqsisht dhe pa ofendim, nuk kam nevoje per monotoni.

pinkparadise

Forumium maestatis

bota nuk funksjonon me besime, dhe me mendimin se zoti ekziston,
boten jan gjerat reale dhe konkrete qe e bejne te funksjonoj.

shko rri pa pun ca kohe, edhe te shohim ne mos ky zoti jot do te bej diçka per ty apo mos do vdesesh rrugeve.
keshtu qe besim dhe shpresa OK, por me moderim, dhe me kufi sepse sot per sot nuk te jep lutja dhe besimi buk.

qe jeta eshte e shkurter kete e dim te gjithe, ka nga ata qe e ejetojne plotesish, ka nga ata qe e jetojne me shpresen se ne kete jete duhet te vuajne qe ne tjetren te jen te lumtur...

kush ta jep ty sigurin qe do ket nje jete tjeter??? (perveç besimit ehde shpreses, kuptohet) noj prove konkrete ke ???

ujku81

Primus registratum

Ah, te mjere ata qe kane sy e nuk shohin..
Kane vesh e nuk degjojne..
Kane mendje e nuk logjikojne..
Kane arsye e nuk e perdorin..

Kerkoje te verteten. Jeta eshte shume me e shkurter se sa e mendojme. I gjithe ky univers, nuk eshte krijuar kot. I gjithe ky ndertim i mahnitshem nuk eshte ndertuar rastesisht....etj.

[/ QUOTE ]

Ne fakt ti nuk njeh as nje therrime te universit sepse nuk e ke eksploruar te gjithin. Ku e di ti qe eshte perfekt. NUk ja ke pare as fillimin as fundin, nuk ja di as permasat e as formen, si mund te thuash qe eshte nje ndertim perfekt. Nese ekzsiton jete diku tjeter pervec planetit Toke, perse nuk e permendin librat e shenjte kete??? Ne librat e shenjte Toka pershkruhet si qendra e Universit, nderkohe qe nuk eshte e tille.
Perse duhet te merret universal nje liber (apo disa)qe i referohen vetem nje pjese te hapesires universale dhe nje pjese te kohes (nga krijimi i Tokes deri sot, nderkohe qe universi ka ekzistuar gjithmone)?

^Res-Cogitans^

Primus registratum

ç'fare esht ?!

Nje tjeter menyre per t'then "UNE".
/pf/images/graemlins/rolleyes.gif
... nje justifikim , nje mbrojtje/streh vetjake , nje larje koshence , nje tragjedi/komiciteti,nje SHPRES. /pf/images/graemlins/shrug.gif

sick_of_spleen

Primus registratum

sic esht vet dhe perendia e tij,
prandaj qesharake je o perendi!
J.V.Gete

Sikur njeriu te mos kishte ditur asnjehere per Zotin,ai do te kishte qene shume me i lumtur.Guckov

Nuk mund te besohet qe perendia e cila e lejoi birin e vet te vdes beqar te quaj mekat mosmartesen.MENKEN

Te gjitha fete nxjerrin bibla kunder djallit dhe thon per te gjerat me te tmerrshme,por ja,pergjigjen e tij ne nuk kemi mundur ta degjojm gjer me sot.Mark Tuen

Perendia e kanibaleve do te jete kanibal,kryqtareve-kryqtar,i tregtareve-tregtar.Emerson

Esht per tu hsbitur se si prifterinjte orakuj,duke shikuar njeri-tjetrin,jan ne gjendje te permbajne gazin.Ciceron

A NUK JANE GRAND KETA???!!

Gysi

Primus registratum

Spleen!
Keto citimet i ke rujte nga fletoret e gjimnazit lal?

Perpara se ti citosh njerezit e mesiperm, perpiqu t'i kuptosh ata!
Perndryshe, nuk je gje tjeter vetem se nje altoparlant, nje shirit magnetofoni apo nje memory card qe mban vetem ate material qe te japin.

Shume prej atyre qe ke cituar me lart kane besar tek Zoti.

Gjeja me naive eshte kur perserit citate te shkeputura nga konteksti i filozofize nga jane marre. Kjo eshte menyra me e mire per te keqperdorur filozofet. Prandaj bota nuk ka ditur te perfitoje prej tyre.
Me kujton kiplingun ku shprehet ne poezin e tij "Ne mundsh"

Ne mundsh te durosh te shohesh punet e tua me te mira
Shnderruar ne kurthe ku kopuku kap ne lak te marret"!

Pikerisht keshtu do te ishin ndjere edhe shume prej atyre filozofeve kur te shihnin se si perdoren frazat e tyre. Vetem se me nje ndryshim. Kopuku" ne rastin konkret, eshte vete i marre qe tenton te kape ne lak, racen e vet. Kjo vjen pasi kane qene disa kopuke te tjere qe e kane peshkuar dhe e kane mesuar te peshkoje per ta!
Dhe kjo eshte shume ironike.

KOnkretisht, Getja ka qene Iluminist dhe ka besuar shume tek Zoti. Ne vargun qe eshte sjelle me siper duhet pare konteksti dhe nuk mund te merret dot ne menyre te fjale per fjaleshme. P.sh. Getja ka nje poezi te tere per Profetin Muhamed qe eshte nje nga krijimet me te bukura ne poezi te Getes. Kerkimi me qiri i ndonje vargu te tille per ta prezantuar ne menyre te padenje ketu jashte kontekstit eshte shume banal.

Po keshtu edhe citimi i Mark Tuenit nuk thote asgje per ekzistencen e Zotit. E vetmja gje qe kuptohet ne menyre te drejtperdrejte nga citati eshte fakti qe djalli fshihet, maskohet.

Menken, une nuk e di ku e ka pasur qellimin por ka shprehur thjesht nje ironi per kristianizmin

Ndersa, fjalen e mesiperme te Emersonit nuk mund ta kuptosh dot jashte kontekstit te filozofise se tij. Emersoni eshte nje prej perfaqesuesve te pragmatizmit ndaj dhe sigurisht qe ai nuk e njeh idealizmin. Siguristh Zoti per te eshte nje parim i cili perkthehet ne vlera perfitimi. Ne qofte se ti pranon idete e tij si dhe pikepamjen e tij per fete, atehere duhet te jesh pragmatist. Por nga ana tjeter ti nuk mund te pranosh po keshtu edhe Geten qe eshte iluminist, apo qofte edhe Nitschen i cili flet per moralin e ri te mbinjeriut!

Pune amatoresh!

sick_of_spleen

Primus registratum

gyso!
keto citimet dhe nja 700 te tjera po nga 700 autore te ndryshem une mund te ti them edhe oren 4 po te me zgjosh nga gjumi.pa me njohur mos fol kot plako.NQS MENDON SE UNE JAM NJE MAGNETOFON ESHT PUNA JOTE.JE I DREJT TE MENDOSH CFAR TE DUASH POR DIJE QE TI HEDH POSHT TE GJITHA ATO QE KE THENE POR PUNA ESHT SE NUK KAM NERVA TE MERREM ME NJE BESTYT TE GJORE.
A E KE LEXUAR ME VEMENDJE ATE BUDALLALLIK QE KE SHKRUAJTUR RRETH TUENIT?SI VETE E ME THUA MUA QE NUK I KUPTOJ ATE KUR TI QENKE NUL FARE DHE NJEH VETEM PASKALIN DHE MUHAMEDIN.
IDEJA E TUENIT QENDRON KETU:
PASKA DISA TE DERGUAR TE zotit QE NA FORMOJNE NJE FE DHE NA SHKRUAJN DISA BIBLA(SE DISA KA PATUR,DUKE FILLUAR QE NGA PENTATEKU) PO ATEHERE PERSE TE MOS KETE DHE TE DERGUAR TE DJALLIT TE CILET TE SHKRUAJN LIBRA E TE FORMOJN FE DHE TE HEDHIN POSHT ATO TE ZOTIT.NE QOFT SE KA NJE PLUS KA GJITHMON NJE MINUS(NDRYSHE NUK KA EKUILIBER).LE TA MARRIM TE VERTETE QE LIBRAT E SHENJTE JAN TE DRG NGA ZOTI.KJO NA VERTETON EGZISTENCEN E ZOTIT.PO PERSE NUK KEMI SHKRIME QE VERTETOJN EGZISTENCEN E DJALLIT.
MESA DUKET TI JE MUSLIMAN.... POR NUK TE VJEN PAK ZOR KUR MENDON SE AJO FEJA JOTE VRAU QINDRA NJEREZ NE KULLAT BINJAKE ME ARSYE ATE ZOTIN TAT.
PASTAJ MOS PO THUA GJE SE TUENI ESHT BESTYT?
PLAKO PO ME BEN TE QESH. /pf/images/graemlins/lol.gif

MIR DEGJOJE DHE KETE NGA TUENI:
"NJERIUN E PRANOJN NE GJIRIN E KISHES PER ATO QE BESON DHE E DEBOJN PER ATO QE DI."

MUNDOHU TE IMAGJINOSH PAK TANI NJE NJERI I CILI SAPO KA LINDUR E KAN IZOLUAR PER SHUME VITE DIKU KU AI SMUND TE KETE KONTAKTE ME BOTEN E JASHTME.MOS ME THUAJ TANI PO SI JETON AI PA U USHQYER E GJERA TE TILLA SI KETO.
ATE NJERI E NXJERRIN JASHT.DO KETE AI NJOHURI RRETH ZOTIT???????????????!!!!!!!!!!!!
NQS KA NJE ZOT KA NJE JETE TE MEPARSHME DHE TE MEPASSHME.DO TE THOT QE NE KEMI JETUAR DHE ME PARE,DHE NORMAL QE DUHET TE KEMI NJOHURI SAPO LINDIM. ME KUPTON KU DUA TE DAL?
O VELLA TI DHE KOLEGET E TU THJESHT KENI PATUR NJE MOMENT DEPRESIONI DHE JU KA NGUSHELLUAR FEJA.ESHT E DREJTA JUAJ <u>POR KJO QE PO BENI NUK ESHT DESHIRA JUAJ.</u>
JU THJESHT JENI NDIKUAR

Gysi

Primus registratum

bota nuk funksjonon me besime, dhe me mendimin se zoti ekziston,
boten jan gjerat reale dhe konkrete qe e bejne te funksjonoj.

shko rri pa pun ca kohe, edhe te shohim ne mos ky zoti jot do te bej diçka per ty apo mos do vdesesh rrugeve.
keshtu qe besim dhe shpresa OK, por me moderim, dhe me kufi sepse sot per sot nuk te jep lutja dhe besimi buk.

qe jeta eshte e shkurter kete e dim te gjithe, ka nga ata qe e ejetojne plotesish, ka nga ata qe e jetojne me shpresen se ne kete jete duhet te vuajne qe ne tjetren te jen te lumtur...

kush ta jep ty sigurin qe do ket nje jete tjeter??? (perveç besimit ehde shpreses, kuptohet) noj prove konkrete ke ???

[/ QUOTE ]

O pink, perse flet per gjera qe nuk ka njeri qe i pohon. Te lutem, nese ben debat, depato dhe kundershto per ato gjera qe pohon nje besimtar dhe jo per ato gjera qe ti kujton se ai i pohon!

UNe personalisht nuk njoh ndonje fe qe te thote se te gjitha te mirat materiale vijne pa punuar, por duke u lutur.
Perkundrazi Zoti na ka dhene krahet dhe eshte detyra jone ti veme ne pune per te punuar, ne menyre qe te jetojme si njerez. Po keshtu Zoti na ka dhene mendjen, dhe ne duhet ta perdorim drejte, per te kuptuar boten, per te ndertuar jeten sipas parimeve, ligjesive qe mbizoterojne kudo ne natyre.
Cfare ka ketu per te diskutuar?

Besimi nuk te jep buke, dhe kete e pohon vete feja,perpara se ta pohosh ti. Por problemi eshte se njeriu nuk ka nevoje vetem per buke. Njeriu nuk ka vetem nevoja gastronomike. Njeriu ka dhe shpirt dhe ka nje mori nevojash, ndoshta shume me te rendesishme se sa gjerat me te cilat ai mbush barkun.

Tjeter gje, ku ti shpreh mosnjohje ndaj fese eshte ajo qe ti mendon se besimtari e kalon kete jete duke vuajtur dhe duke shpresuar tek tjetra. Ndersa, mosbesimtari eshte ai qe e jeton plotesisht.
Perkundrazi, une do te thoja, se nqs duhet te veme domosdoshmerisht njerin ne njerin krah dhe tjetrin ne krahun tjeter, une do te thoja se besimtari eshte ai qe e jeton jeten me plotesisht, ndersa mosbesimtari e jeton ne menyre me te manget.
Ky eshte nje muhabet mjaft i gjate dhe nuk dua ta shtjelloj tani, por, po them se une te pakten nuk i le asgje mangut jetes. Sigurisht nje njeri qe perpiqet ta ndertoje jeten e vet sipas disa parimeve te caktuara, mund te kete edhe ndonje kufizim, por kjo ka te beje me sistemin qe ti vendos per te orientuar jeten tende dhe nuk ka te beje me mangesine e te jetuarit.
Njeriu jeton ne disa dimensione, trupor, shpirteror, intelektual, shoqeror etj. Pikerisht harmonia ndermjet ketyre dimensioneve perben nivelin ne te cilin cdo njeri di ta jetoje veten. Dhe une e them me bindje qe sistemi qe une kam zgjedhur vendos harmonine me perfekte ndermjet tyre.
Per kete mund te flasim mjaft gjate!