Sa besojne se Zoti ekziston?

^Res-Cogitans^

Primus registratum
Re: Sa besojne se Zoti ekziston?

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Ma shpjego konceptin limit egzistence dhe me jep ngushellimet me pas /pf/images/graemlins/cooli.gif

[/ QUOTE ]

Fjal boshe ...te limitojn aty ku qellimi esht te shkruash diçka , jo sepse vertet mendon/ndjen ,por aty qe DUHET te shkruash sepse kam mahnin ose arrogancen e te qenurit per tu treguar,qofte dhe nje dritare kopmjutri.
Kuantiteti s'ben kurre kualitetin !!! /pf/images/graemlins/shrug.gif

Eclipse

Forumium praecox
Cfare eshte zoti?

Thone qe qeniet e reja njerezore, femijet, lindin si rrjedhoje e atij fenomeni qe shkenca quan riprodhim seksual(tek qeniet qe e kane ke mundesi dhe joseksual tek te tjeret).

[/ QUOTE ]

si duket ky duhet te jete sqarim per mua.. te falenderoj per mundimin.. por tregoja dhe zoterise me lart se si u krijokemi.

Ndoshta quhet ndryshim planesh, mendimi etj, etj.
Kur arrijme t'a bejme nje gje te tille ne si krijesa mos te jete e mundur per Krijuesin??
Duke qene i gjithfuqishem, mos te kete valle fuqine te ndryshoje vendimet e veta??

[/ QUOTE ]

si duket ke harruar qe kur flitet per kete zotin, nje stoli tjeter "treguese" eshte dhe mbiemri percaktues --&gt; i gjithe-ditur

mundohu njehere t'i mbledhesh njehere bashke vetem keto dy "gjithat".. pa shiko nese rrine dot se bashku (problem i njohur kur shperdorohet termi -omni).

Ajo qe ndoshta donte te thoshte ishte inteligjenca, intelekti dhe jo "dija" thjesht si sasi te dhenash e informacionesh qe magazinohen ne trurin e njeriut. Njeriu inteligjent lind i tille ashtu sic lind edhe me probleme mendore ose behet me vone i tille, quaji rrjedhoja te gjenetike po deshe po do dalim edhe ketu pastaj tek "rastesia", qe supozohet te jete shkaku kryesor i gjithckaje ekziston sot /pf/images/graemlins/laugh.gif .

[/ QUOTE ]

faleminderit per kete sqarimin tjeter, se si duket nuk e kisha kuptuar qe behej fjale per inteligjencen, Pra me pak fjale ai ka dashur te thote qe inteligjenca eshte dhurate e ketij zotit qe ju thoni.. apo e kam gabim? (te pyes meqe kisha bere dhe 2 gabime me pare dhe u sqarova kur te lexova).

Pytje interesante nga ana jote por mos harro se ti nuk i beson ato qe nuk i shikon me syte e tu, apo gabohem, e te tjeret qe kane treguar per fenomene te tilla jane "besimtare te verber" dhe njerez qe nuk u zihet besim dhe fjale e te cileve nuk merret per baze pasi jane besimtare dhe si te tille nuk llogjikojne duke qene se edhe besojne Zotin.

[/ QUOTE ]

ketu per here te pare marr guximin te te them qe gabohesh.. une, ti, ne, nuk i shikojme atomet, molekulat. Por e dime qe jane prezente, si thua?

Kurse per kete zotin, perpara se te shohim a eshte ekzistues apo jo, ka nje vlere shume te madhe te dime me pare se per cfare behet fjale, cfare karakteristikash dhe natyre ka kjo qenie (qe thoni ju).

Me fal por ca me lart sikur the qe njeriu, kjo qenie jashtezakonisht e papersosur(me kundershto po deshe /pf/images/graemlins/laugh.gif ), arrin te krijoje dhe pretendon qe Dikush i persosur mos te jete ne gjendje te beje dicka te tille???

[/ QUOTE ]

ketu ke rendur ne drejtim te paditur, me fal qe po e shpreh.
Une nuk po pretendoj asgje, une dua te di cfare eshte zoti. Je ti ai qe po thua "eshte Dikush i persosur", dhe une po te them qe me nje llogjike te thjeshte DICKA E PERSOSUR, NUK KRIJON.. Vetem ekziston! (rishikoje dhe njehere se cfare kam thene, pasi duke qene dhe ti si une, nje qenie jashtezakonisht e papersosur, mund dhe te gabosh ndonjehere kur perfytyron se cfare ka dashur te thote qenia tjeter jashtezakonisht e papersosur.. une)

Kush i vendos limitet e ekzistences dhe krijimit, pse nuk duhet te jete ne gjendje te krijoje Ky Dikush i persosur???

[/ QUOTE ]

shpjeguar (per te disaten here), disa centimetra me lart.

a- Nuk ishte e mundur te kuptohej menyra e funksionimit te njeriut duke u nisur nga kompjuteri(dicka e ndertuar/krijuar nga njeriu).
b- Pertendon qe nje njeri te te shpjegoje menyren e funsionimit te Krijuesit te tij??

[/ QUOTE ]

a - shpjegoja zoterise qe solli shembullin me kompjutera.. (apo kur une skeptiku me pas replikoj me te njejtat shembuj, e kam detyrimisht gabim?)

b- Perderisa pretendohet qe ky zoti qe thoni ju njihet nga arsyeja njerezore, atehere une nuk ia kerkoj vetes menyren e funksionimit te tij, por atyre qe pretendojne se e njohin. U kuptuam?

"bon-sens njerezor"???????
Sipas kujt??? Mos harro se edhe ky "bon-sensi" qe thua ti eshte shume relativ dhe ndryshon nga nje njeri ne tjetrin.

[/ QUOTE ]

ah, me fal qe po flasim per te verteta abolute si ky zoti qe thoni ju, dhe nuk mund te perdorim fare fjalor "tokesor".. nejse, e di qe eshte relativ.. mbase do te vije koha qe te flasim dhe rreth fjales moral (se kam idene qe e mendoni se burimin e ka nga "pertej") por gjithsesi ceshtja thelbesore ku kemi ngecur dhe qe detyrimisht duhet sqaruar nga ne tokesoret jo-perfekte eshte - Cfare eshte zoti?

Sa i pafajshem qe qenke, Ai qe te krijon rrethanat e ka fajin per gabimet e tua, pavaresisht se si person i rritur dhe i pjekur mund te mendosh dhe te besh vete zgjedhjet e tua. Po sikur mos te t'i krijonte rrethanat pastaj cfare do behej?? "Tiran" qe cenon lirine tende per te vepruar dhe te krijuar pa te dhene mundesine te zgjedhesh, keq na dalin si njera ane dhe tjetra. Pak me shume vendosmeri te lutem.

[/ QUOTE ]

faleminderit per kurajon qe me transmetove. Si duket, ai shoku perpara teje kur fliste per Percaktimin, si nje veti e tij (kur te sqarohet se cfare eshte zoti, dhe detyrimisht te drejtoheni nga ato librat e percjella andej nga shkretetirat aziatike te Izraelit dhe Arabise) e paska patur gabim. Ky zoti nuk caktoka asgje (sikunder thua ti).. vetem krijon edhe leshon neper planetin tone, qenie njerezore.. pastaj me siguri qe shumicen e pret me qejf se e perdor si dru zjarri per dimer.

Pak perverse si sjellje nga ana e tij/saj, apo duhet te jete me e qarte akoma?

nejse, shiko cfare vargjesh interesante:

Master of puppets I'm pulling your strings
Twisting your mind and smashing your dreams
Blinded by me, you cant see a thing
Just call my name, `cause I'll hear you scream
Master
Master

he, te pelqen kjo kenga qe mban emrin tend?
te pershendes

Une e dija te ishte nje ai po nejse. Mos valle supozohet qe te eshte dhene mundesia te mendosh e te veprosh vete per te mos qene thjesht i lidhur nga zgjedhjet e krijesave te tjera, ku do ishte invidualiteti yt pastaj liria e famshme apo thjesht bageti.

[/ QUOTE ]

Te fjalia pare me ke cituar gabim, se as kam permendur ndonje numer te kesaj dickaje qe supozoni (ose me mire - dini, njihni!), por akoma nuk po shpjegohet se cfare eshte (lere pastaj te numerohet). Pra, nuk eshte keq qe te mos me komentosh per gjera te cilat nuk jane thene prej meje.

Per vazhdimin, une shoh se jemi bageti, pavaresisht individualizmit tone. Jemi si gure me ngjyra qe ky zoti qe thoni, na ka ngjitur te ai mozaiku qe ka perpara qe kur (hmm, ketu nuk shprehemi dot me terma kohore te perditshmerise, si thua).. qe para krijimit universal. Panorame interesante duhet te shohe, nuk mendon dhe ti keshtu?

wwwoooowwww, gjete paradoks, me humbi gjithcka besoja, flm qe me hape syte . /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif
Qe te mund t'a njohesh me arsye e para pune te duhet nje e tille dhe me pas vijne gjera te tjera si p.sh. heqja e paragjykimeve etj, etj. fillo pak e nga pak.

[/ QUOTE ]

viziton njerez zakonisht ti? Te pyes sepse po krijoj kete pershtypje.. me behet qejfi qe i ndihmon (nese kam imagjinuar drejt).

Paragjykime une? me thene te drejten, ketu duhet te dalesh perpara pasqyres (si jashtezakonisht i papersosur qe je dhe ti, - fjalet e tua-) dhe shiko mos pulson ndonje drite me etikete ARSYEJA.

me pak fjale - ti po thua zoti. Une them "dakort, zoti.. po cfare eshte ky".. ti nuk thua asgje per te por nis te me dhurosh ide si "clirohu nga paragjykimet"..

bukur, sepse eshte me miresi.. vetem se eshte gabim. Duhet te gjejme se cfare eshte zoti, ad hominem te vrullshem te sherbejne per me vone.

(shenim - nese per lidhjen ' metallica, nofka jote ' e kam gabim, me siguri qe duhet te jesh frymezuar nga baba Xhepeto, apo jo? Liber i bukur dhe ai.)

S6T6N6

Forumium maestatis
Re: Cfare eshte zoti?

zoti eshte genjeshter, ata qe e besojne jane te genjyer, ata qe e predikojne jane genjeshtare /pf/images/graemlins/laugh.gif

hawk

Primus registratum

A ke ik me lejen e doktorave nga spitali.. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Gysi

Primus registratum

Genjeshter eshte gjithcka qe nuk perputhet me ate cfare mendoj une, i genjyer eshte gjithkush qe beson ate qe nuk e besoj une, dhe genjeshtar eshte kushdo qe predikon ate qe nuk e besoj une! /pf/images/graemlins/wink.gif

ados

Primus registratum

eshte myth i paekzistuar qe ka bere apo akoma ben te pasur nje kategori njerezish,per injorantet eshte shpetimi nga cdo e keqe,per disa eshte Dee jay...dhe me e mira, eshte se shumica e shqiptarve nuk duan t'ja dine per zot..!!

S6T6N6

Forumium maestatis

Genjeshter eshte gjithcka qe nuk perputhet me ate cfare mendoj une, i genjyer eshte gjithkush qe beson ate qe nuk e besoj une, dhe genjeshtar eshte kushdo qe predikon ate qe nuk e besoj une! /pf/images/graemlins/wink.gif

[/ QUOTE ]

harrova tju them qe te genjyerit pas nje fare kohe cmenden /pf/images/graemlins/shrug.gif

S6T6N6

Forumium maestatis

A ke ik me lejen e doktorave nga spitali.. /pf/images/graemlins/laugh.gif

[/ QUOTE ]

mire un qe ika, po ti or tyc qe je akoma ne spital... qe shef ondrra me sy hap dhe vje i shkru ktu /pf/images/graemlins/lol.gif

bizi

Forumium praecox

Master of puppets I'm pulling your strings
Twisting your mind and smashing your dreams
Blinded by me, you cant see a thing
Just call my name, `cause I'll hear you scream
Master
Master

he, te pelqen kjo kenga qe mban emrin tend?
te pershendes

[/ QUOTE ]
Flm per pershendetjen ne fakt eshte nga kenget qe me pelqejne me shume(komplet albumi por t'i rikthehemi asaj qe po diskutohej) /pf/images/graemlins/laugh.gif .
si duket ke harruar qe kur flitet per kete zotin, nje stoli tjeter "treguese" eshte dhe mbiemri percaktues --&gt; i gjithe-ditur

mundohu njehere t'i mbledhesh njehere bashke vetem keto dy "gjithat".. pa shiko nese rrine dot se bashku (problem i njohur kur shperdorohet termi -omni).

[/ QUOTE ]
Sipas teje vetite e te qenit i "Gjithefuqishem" dhe i "Gjitheditur" bine ne kontradikte me njeri-tjetrin(ndoshta e kam kuptuar dhe une gabim)???
Mund t'me shpjegosh ku qendron kjo kontradikte??
Dikush qe e di si do veprosh, mundohet te te ndaloje nga gabimi qe e din qe do kryesh duke te keshilluar te mos gabosh dhe NUK te detyron pasi aty do kufizohej liria jote(ose e imja p.sh.).
ketu per here te pare marr guximin te te them qe gabohesh.. une, ti, ne, nuk i shikojme atomet, molekulat. Por e dime qe jane prezente, si thua?

Kurse per kete zotin, perpara se te shohim a eshte ekzistues apo jo, ka nje vlere shume te madhe te dime me pare se per cfare behet fjale, cfare karakteristikash dhe natyre ka kjo qenie (qe thoni ju).

[/ QUOTE ]
Nuk jane vetem atomet&amp;co qe nuk arrijme t'i shohim. Megjithese nuk i shohim pranojme si te qena emocionet, urrejtje, zemerim etj.
Keto te fundit nuk arrijme t'i shohim por s'besoj te dyshoje ndonje per ekzistencen e tyre. Jane ne boten shpirterore te secilit dhe dicka qe "shkenca" dhe shqisat tona nuk arrijen ti perceptojne. S'besoj te jesh ne gjendje t'me perkufizosh emocionet megjithate kerkon perkufizimin e "Dickaje" akoma me te madhe e jashtezakonisht me komplekse. Pretendon qe nje qenie tjeter (jashtezakonisht)e papersosur te te perkufizoje Zotin.
DICKA E PERSOSUR, NUK KRIJON.. Vetem ekziston!

[/ QUOTE ]
PSE????
Vete njeriu perpiqet t'a kopjoje vepren qe i atribuohet Atij(nga besimtaret) duke ndertuar sende nga me te ndryshmet.
Megjithese te duket e arsyeshme qe nje i papersosur te "krijoje/ndertoje" dicka nuk ia jep te njejtat veti Nje te persosuri.
b- Perderisa pretendohet qe ky zoti qe thoni ju njihet nga arsyeja njerezore, atehere une nuk ia kerkoj vetes menyren e funksionimit te tij, por atyre qe pretendojne se e njohin. U kuptuam?

[/ QUOTE ]
Varet si e interpreton ti fjalen "njohje". Pastaj s'eshte e thene te dish funksionimin e gjithckaje qe "njeh" perkundrazi ne nje pjese te mire te rasteve ndodh krejt e kunderta.
faleminderit per kurajon qe me transmetove. Si duket, ai shoku perpara teje kur fliste per Percaktimin, si nje veti e tij (kur te sqarohet se cfare eshte zoti, dhe detyrimisht te drejtoheni nga ato librat e percjella andej nga shkretetirat aziatike te Izraelit dhe Arabise) e paska patur gabim. Ky zoti nuk caktoka asgje (sikunder thua ti).. vetem krijon edhe leshon neper planetin tone, qenie njerezore.. pastaj me siguri qe shumicen e pret me qejf se e perdor si dru zjarri per dimer.

Pak perverse si sjellje nga ana e tij/saj, apo duhet te jete me e qarte akoma?

[/ QUOTE ]
Mos e keqkupto "Percaktimin" i cili do te thote se Zoti duke qene i Gjitheditur/Persosur/Gjithefuqishem supozohet te dije menyren sesi do veprojne krijesat.
Fakti qe krijon dhe ato qe e di qe do gabojne dhe i le te gabojne te duket pervers??
Veprojme pastaj si do te te dukej me e "drejte", dhe nuk i krijojme fare keto njerez, se po te mos i lejonim te gabojne cenohet liria e tyre per te vepruar. Mbesin vetem te miret e te devotshmit. C'iu pa jetes ne toke pastaj, qe eshte vetem per te provuar kush meriton parajsen e kush ferrin, c'iu pa vete ferrit?? C'iu pa shijes se jetes. Po ato njerez qe nuk u krijuan se ishin te keqinj mos valle mund te mendojne se e donin t'a jetonin kete jete e mos ndoshta beheshin te mire??
pastaj ky Zoti qe them une NUK "krijon dhe leshon". Por i qendron prane krijesave duke i udhezuar e keshilluar.
viziton njerez zakonisht ti? Te pyes sepse po krijoj kete pershtypje.. me behet qejfi qe i ndihmon (nese kam imagjinuar drejt).

Paragjykime une? me thene te drejten, ketu duhet te dalesh perpara pasqyres (si jashtezakonisht i papersosur qe je dhe ti, - fjalet e tua-) dhe shiko mos pulson ndonje drite me etikete ARSYEJA.

me pak fjale - ti po thua zoti. Une them "dakort, zoti.. po cfare eshte ky".. ti nuk thua asgje per te por nis te me dhurosh ide si "clirohu nga paragjykimet"..

bukur, sepse eshte me miresi.. vetem se eshte gabim. Duhet te gjejme se cfare eshte zoti, ad hominem te vrullshem te sherbejne per me vone.

(shenim - nese per lidhjen ' metallica, nofka jote ' e kam gabim, me siguri qe duhet te jesh frymezuar nga baba Xhepeto, apo jo? Liber i bukur dhe ai.)

[/ QUOTE ]
Persa i perket pyetjes se "Cfare eshte Zoti" u shpreha ca me lart se si e mendoj.
Paragjykimet, ndoshta eshte rast qe nuk te aplikohet ty, kishin per qellim faktin se shume njerez shphrehen kundra Islamit pa e njohur ate thjesht me sa kane degjuar lart e poshte. E marrin A Priori fene si nje dogme qe eshte kundra dijes e shkences apo sjellin akoma ate thenien e famshme te xhaxhit "feja eshte opium" ose ndoshta njohin nje fe dhe i veshin te njejtin petk te gjithave pa veshtruar me ne imtesi e duke i dhene secilit hakun. Citojne versete Kur'anore pa pare arsyet/shkaqet/rrethanat e zbritjes te versetit ne fjale.

(shenim - per lidhjen, Metallica --- nofka ime, nuk gabohesh)

Gysi

Primus registratum

eshte myth i paekzistuar qe ka bere apo akoma ben te pasur nje kategori njerezish,per injorantet eshte shpetimi nga cdo e keqe,per disa eshte Dee jay...dhe me e mira, eshte se shumica e shqiptarve nuk duan t'ja dine per zot..!!

[/ QUOTE ]

Prandaj po na vene punet kaq mire ne shqiptareve! /pf/images/graemlins/frown.gif(

Gysi

Primus registratum

harrova tju them qe te genjyerit pas nje fare kohe cmenden /pf/images/graemlins/shrug.gif

[/ QUOTE ]

Sigurisht, dhe ateistet kane dhene prova me Nicen! /pf/images/graemlins/wink.gif

^Res-Cogitans^

Primus registratum

[/ QUOTE ]

/pf/images/graemlins/eek.gif

Ekzistenc shume e limituar ... ngushllime! /pf/images/graemlins/shrug.gif

Kompjutrin ke msu me e perdor veçse... kshu me gjethe fiku s'po te shof hiç vajllaj. çudi! /pf/images/graemlins/laugh.gif

S'te kan msuar ne shkoll/çerdhe/kolegj qe ai qe predikon te VERTETEN genjeshtarve , in primis, esht i pari qe genjen ?! - t'pakten rrej veten t'tate , jo t'tjeret.

Vetem ajo "une" te shpeton... /pf/images/graemlins/angel.gif

Eclipse

Forumium praecox
Cfare eshte zoti?

Flm per pershendetjen ne fakt eshte nga kenget qe me pelqejne me shume(komplet albumi por t'i rikthehemi asaj qe po diskutohej) /pf/images/graemlins/laugh.gif

[/ QUOTE ]

mua nuk me pelqejne, por eshte e parendesishme kjo. Edhe une kam idene te flasim per kete ceshtjen me te rendesishme.

Sipas teje vetite e te qenit i "Gjithefuqishem" dhe i "Gjitheditur" bine ne kontradikte me njeri-tjetrin(ndoshta e kam kuptuar dhe une gabim)???
Mund t'me shpjegosh ku qendron kjo kontradikte??

[/ QUOTE ]

Po. Jane ne kontradikte me njera-tjetren si veti.
Edhe njehere, gjithedituria do te thote te dish gjithcka, te shkuaren, te tashmen dhe te ardhmen (shprehje qe per kete zotin qe thoni jane shume relative dhe te paqarta) deri ne hollesite me te vogla, qe nga trajektorja e cdo atomi universal e deri te dhimbja e gjymtyrit te milingones me te vogel (keto ishin shembuj).

Gjithefuqia, nje fuqi e pakufizuar, deri ne thyerjen e ligjeve te natyres. Por ka nje problem. Kur konfrontohet me mundesine e ndryshimit, kjo gjithefuqi nuk mund te aplikohet. Sepse e pengon gjithedituria (cilesia e mesiperme) ngaqe gjithcka dihet qe prej gjithmone (e di qe duket absurde ne planin tekstual, por e tille eshte ideja e gershetimit gjithefuqi-gjithedituri) dhe ndryshimi nuk eshte i aplikueshem, sepse mungon si mundesi.

Dikush qe e di si do veprosh, mundohet te te ndaloje nga gabimi qe e din qe do kryesh duke te keshilluar te mos gabosh dhe NUK te detyron pasi aty do kufizohej liria jote(ose e imja p.sh.)

[/ QUOTE ]

Ketu po supozoj se po flet per kete zotin qe thua, krijues i gjithckaje. Lirine nuk e jep ai ngaqe nuk e ka vete si mundesi. Eshte "i denuar" nga ajo gjithedituria qe thoni. Pra, ky zoti qe thoni, nuk ka mundesi te zgjedhe: ndjek vetem planin e tij mbi universin (ate qe ka krijuar, meqe eshte krijues i gjithckaje).
Kjo vlen vetem per shpjegimin e thjeshte llogjik, sepse persa i perket fushes tone te zgjedhjes dhe lidhjen qe ka me kete zotin qe thoni, do te pergjigjem me poshte, se aty e lexoj qarte idene tende.

Nuk jane vetem atomet&amp;co qe nuk arrijme t'i shohim. Megjithese nuk i shohim pranojme si te qena emocionet, urrejtje, zemerim etj.
Keto te fundit nuk arrijme t'i shohim por s'besoj te dyshoje ndonje per ekzistencen e tyre.

[/ QUOTE ]

Po po, por keto nuk jane qenie (sikunder pretendoni per kete zotin), jane koncepte/ndjenja. Konceptet nuk krijojne materie, apo e them gabim? Mos valle dhe ky zoti qenka thjesht nje koncept? mbetem kurioz.

Jane ne boten shpirterore te secilit dhe dicka qe "shkenca" dhe shqisat tona nuk arrijen ti perceptojne.

S'besoj te jesh ne gjendje t'me perkufizosh emocionet megjithate kerkon perkufizimin e "Dickaje" akoma me te madhe e jashtezakonisht me komplekse.

Pretendon qe nje qenie tjeter (jashtezakonisht)e papersosur te te perkufizoje Zotin.

[/ QUOTE ]

Jam ne gjendje te te tregoj si emocionet jane te lidhura ne zinxhirin shkak-pasoje (cilesi te cilen ketij zotit qe thoni, nuk kam pare t'ia vishni) dhe per me teper e kane burimin e tyre ne masen e trurit qe gjendet ne koken e cdo homo sapiens

Pretendoj nje perkufizim, perderisa dini kaq mire qe ekziston (gjithmone nqs!) me keto veti kaq te habitshme si i gjithefuqishem, i gjitheditur, perfekt.. etj etj (te tjera cilesi shpresoj se do t'i mesoj ketu) dhe per kete nuk kam pare te keni dyshime. Megjithese deri tani shoh qe eshte po aq i panjohur per ju, sac eshte dhe per mua, sepse termat pershkrues jane irracionale.

PSE????
Vete njeriu perpiqet t'a kopjoje vepren qe i atribuohet Atij(nga besimtaret) duke ndertuar sende nga me te ndryshmet.
Megjithese te duket e arsyeshme qe nje i papersosur te "krijoje/ndertoje" dicka nuk ia jep te njejtat veti Nje te persosuri.

[/ QUOTE ]

Sepse me llogjike te thjeshte nuk mund t'ia "lejosh" kete veti. Njeriu nuk eshte qenie e persosur, perkundrazi eshte gjithmone ne konfliktin, gati te papajtueshem, midis asaj qe ai eshte realisht, dhe asaj qe ai deshiron te jete.. dhe kjo i shkakton mundime, sepse do te arrije perfeksionin. Sepse vete fjala perfeksion, ka kuptim shume te thjeshte: Dicka qe nuk ka nevoje per asgje, sepse eshte i/e plotesuar ne ekzistencen e vet. Prandaj, nuk krijon asgje, por vetem ekziston. Dhe sipas thenieve tuaja, e vetmja qenie ekzistuese qe eshte perfekte eshte ky zoti. Po nqs ky do te ishte perfekt, nuk do te krijonte, sepse nuk do te kishte aspak nevoje. Kurse mqs sipas jush eshte fakt se ai/ajo eshte krijuesi universal, tregon se ai/ajo nuk e zoteroka cilesine e perfeksionit.
Nuk po i hyj fare diskutimit a eshte perfekte kjo bote apo jo, ose si mundet nga dicka perfekte te dale nje tjeter imperfekte.

Shpresoj te kem qene disi me i qarte kesaj rradhe.

Varet si e interpreton ti fjalen "njohje".

Pastaj s'eshte e thene te dish funksionimin e gjithckaje qe "njeh" perkundrazi ne nje pjese te mire te rasteve ndodh krejt e kunderta.

[/ QUOTE ]

Fjalen njohje, e kuptoj si dicka qe arsyetimi arrin ta "trese" dhe pastaj ke dhe mundesine ta shprehesh me fjale perceptimin e asaj qe -njohe- (po e rrethoj me viza termin per ta bere me te dukshem).

Kurse idene e fjalise se dyte, une e kuptoj ne sensin "te flasesh ne tym" (me fal qe shprehem keshtu).

Mos e keqkupto "Percaktimin" i cili do te thote se Zoti duke qene i Gjitheditur/Persosur/Gjithefuqishem supozohet te dije menyren sesi do veprojne krijesat.
Fakti qe krijon dhe ato qe e di qe do gabojne dhe i le te gabojne te duket pervers??

[/ QUOTE ]

Sigurisht qe me duket pervers. Cuditem si nuk arrin te shohesh kete gje. Gjithedituria e tij/saj, e ben dhe kaq te dukshme.

Veprojme pastaj si do te te dukej me e "drejte", dhe nuk i krijojme fare keto njerez, se po te mos i lejonim te gabojne cenohet liria e tyre per te vepruar.

[/ QUOTE ]

Ai/ajo - zoti, dhe "robotet" arsyetues, te krijuar nga ky/kjo vete. Bukur shembulli.

Mbesin vetem te miret e te devotshmit. C'iu pa jetes ne toke pastaj, qe eshte vetem per te provuar kush meriton parajsen e kush ferrin, c'iu pa vete ferrit??

[/ QUOTE ]

Ferri?! Atij qe e imagjinojne si denimi i perjetshem? Ketu do te ndalojme 1 sekonde. Kjo ideja e ferrit eshte nje nga ndyresite me te medha te konceptuara ndonjehere nga mendja njerezore (kete t'a them me siguri te plote).

Per cfare i duhet ketij zotit ky ferri? A di te me thuash ndonje krim qe meriton te ndeshkohet perjetesisht? Mund te thuash per vrasjen, ose per pedofiline, ose mund te jete dhe ndonje gje tjeter qe mua nuk me bie nder mend tani. Por, ideja e ndeshkimit te perjetshem per shkak te mos-bindjes (funksiononte aq mire si plan "gogoli" perpara iluminizmit) eshte nje poshtersi perverse dhe nje mizori e pakrahasueshme.

A eshte e vertete se ky zoti qe thoni eshte burimi i dashurise? Atehere e ka te pamundur te zoteroje kete ferrin, aq me teper ta kete krijuar dhe ta aplikoje.

C'iu pa shijes se jetes. Po ato njerez qe nuk u krijuan se ishin te keqinj mos valle mund te mendojne se e donin t'a jetonin kete jete e mos ndoshta beheshin te mire??
pastaj ky Zoti qe them une NUK "krijon dhe leshon". Por i qendron prane krijesave duke i udhezuar e keshilluar.

[/ QUOTE ]

Si i qendron prane dhe i keshillon?! Nderkohe qe di dhe zgjedhjen, sepse di gjithcka, sepse eshte dhe iniciatori i gjithckaje. Dhe per ato qe nuk i ndjekin keshillat e tij, hiqet si i prekur thelle, dhe u tregon ndeshkimin e rrepte? Nderkohe qe vete ai ka caktuar gjithcka (te sugjeroj ta rishikosh ate fabulen e Vullnetit te Lire, nese kemi te bejme me ekzistencen e ketij lloj zotit qe ju thoni).

Hipokrizi monstruoze dhe sadizem!

nuk gjej dot emertime te tjera me te pershtatshme. Ti do ta beje te njejten gje me femijte e tu, nese do te dije qe prej gjithmone se cfare lloj zgjedhjesh do te benin?

Persa i perket pyetjes se "Cfare eshte Zoti" u shpreha ca me lart se si e mendoj.

[/ QUOTE ]

Faleminderit per pergjigjen, megjithse maksimumi qe eshte thene rreth ketij zotit deri tani, e nxjerr ate si koncept.

Paragjykimet, ndoshta eshte rast qe nuk te aplikohet ty, kishin per qellim faktin se shume njerez shphrehen kundra Islamit pa e njohur ate thjesht me sa kane degjuar lart e poshte.

[/ QUOTE ]

Te jesh i sigurte qe nuk kam asgje kundra islamit ne vecanti. Thjesht po diskutojme rreth monoteizmit.
Nese kam mospelqimet e mia rreth islamit, te siguroj qe krishterimin e shoh ne te njejten shkalle ligesie (per disa ceshtje ku une kam kundershtimet e mia rreth ketyre religjioneve aziatike - se mos thote ndonje qe krishterimi eshte europian, se eshte qesharake). Dhe ta them me sinqeritet te plote sepse jam "i krishtere" me origjine, por per mua nuk ka asnje kuptim, madje e refuzoj me perbuzje ate fe judaike. Jemi te gjithe shqiptare, dhe kjo eshte me e rendesishmja, apo jo?

E marrin A Priori fene si nje dogme qe eshte kundra dijes e shkences..

[/ QUOTE ]

Qe feja eshte ne kundershtim me dijen dhe shkencen, per kete eshte mire te mos kesh asnje dyshim, sepse eshte irracionale. Quhet konflikti midis besimi dhe arsyes.

...apo sjellin akoma ate thenien e famshme te xhaxhit "feja eshte opium" ose ndoshta njohin nje fe dhe i veshin te njejtin petk te gjithave pa veshtruar me ne imtesi e duke i dhene secilit hakun. Citojne versete Kur'anore pa pare arsyet/shkaqet/rrethanat e zbritjes te versetit ne fjale.

[/ QUOTE ]

Po te vesh re, une citoj gjithmone fjalet e debatuesit dhe merrem gati eksluzivisht me idete e tij, dhe jo me personin. Nese e kam tepruar ne ndonje vend, pasi kam ngacmuar ndjeshmerine tende, te kerkoj falje. Edhe njehere, nuk aplikoj fare dallime fetare ne mendime, bile mund ta shikosh dhe te kjo tema qe kam folur ekskluzivisht per zotin, sepse nuk ka asnje lloj kuptimi te kesh dallime fetare kur te dyja fete vijne nga shkretetirat(kete mbase do ta shikojme me vone ne teme).

Nejse, akoma nuk kemi nje pergjigje te kuptueshme se cfare eshte zoti.

Gysi

Primus registratum

[/ QUOTE ]

Ekzistenc shume e limituar ... ngushllime! /pf/images/graemlins/shrug.gif

Kompjutrin ke msu me e perdor veçse... kshu me gjethe fiku s'po te shof hiç vajllaj. çudi! /pf/images/graemlins/laugh.gif

S'te kan msuar ne shkoll/çerdhe/kolegj qe ai qe predikon te VERTETEN genjeshtarve, in primis, esht i pari qe genjen ?! - t'pakten rrej veten t'tate , jo t'tjeret.

Vetem ajo "une" te shpeton... /pf/images/graemlins/angel.gif

[/ QUOTE ]

Pikerisht pra Aurora, vere pak me shume trurin ne pune.
Ne menyre ironike une po e vazhdoj frazen:

Kushdo qe perzgjedh premisa te ndryshme nga premisat qe kam zgjedhur une, eshte genjeshtar.
Ke nevoje per pasqyre me duket!

^Res-Cogitans^

Primus registratum

S'kam nevoje per nje "mjet" kaq te ftoht te shoh veten time... shoh veten time mire (sa mundem!), dhe e shoh pikrisht me njerzit qe "prekin" ekzistencen time ne menyra te ndryshme. Njeriu sheh njeriun!

Je ti ai qe e sheh veten tende diku lart,dhe sheh te tjeret nen menyre vertikale.

Ti nuk din te perdoresh ironin ; kjo perdoret kur njeh diferencen e auto'ironis ndermjet : rrjedhoj teper e ulet per madhshtin tende. Dhe ti e din shum mire.

Fakti qe quan te tjeret "genjeshtar" esht nje prov evidente e arrogances tende si PERSON,dhe jo si fetar (besimtar i ekzistences te nje Zoti). Zotrija jote ka tejkaluar tashme dhe Zotin tek ty...ndaj ruju nga vetja,jo nga te tjeret,genjeshtaret.

Ah , i mjer ! /pf/images/graemlins/shrug.gif

Blendi

Primus registratum

Pervec tjerash ka dhe nje limit (fjala shqipe eshte kufi-kufizim) gjuhesor ketu.
Po m'duket vetja sikur nuk di shqip mire pasi po lexoj do shkrime lart, e prap, kur hap nje liber, nuk me rezulton.

blabla

Primus registratum

Gysi,
Ti me inspiron te behem e duruar me kto postet tua. Por nje verenjte kam: je i paafte ta ulesh intelektin ne rangun e disa personave ne forum. Ne kte menyre arrihesh te keqkuptohesh, dmth kur ironia esht nja 27t nivele siper intelektit te biseduesit nga ana tjeter. (Nganjeher flas edhe per veten time).

Belina1986

Primus registratum
Re: Sa besojne se Zoti ekziston?

une besoj se zoti egziston edhe nqs nuk kam nje feh....per mua mjafton te besoj se ai eshte edhe me ndihmon kur kam nevoj...ciao!

jak

Primus registratum

Gysi,
Ti me inspiron te behem e duruar me kto postet tua. Por nje verenjte kam: je i paafte ta ulesh intelektin ne rangun e disa personave ne forum. Ne kte menyre arrihesh te keqkuptohesh, dmth kur ironia esht nja 27t nivele siper intelektit te biseduesit nga ana tjeter. (Nganjeher flas edhe per veten time).

[/ QUOTE ]

Kjo ka qene gjeja me funny deri me sot
mysmile.gif

Ateista pse ja u impononi besimin tuaj te tjereve,pse i ofendoni ata qe mendojne ndryshe nga ju?