Cfare eshte zoti?
</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Flm per pershendetjen ne fakt eshte nga kenget qe me pelqejne me shume(komplet albumi por t'i rikthehemi asaj qe po diskutohej) /pf/images/graemlins/laugh.gif
[/ QUOTE ]
mua nuk me pelqejne, por eshte e parendesishme kjo. Edhe une kam idene te flasim per kete ceshtjen me te rendesishme.
Sipas teje vetite e te qenit i "Gjithefuqishem" dhe i "Gjitheditur" bine ne kontradikte me njeri-tjetrin(ndoshta e kam kuptuar dhe une gabim)???
Mund t'me shpjegosh ku qendron kjo kontradikte??
[/ QUOTE ]
Po. Jane ne kontradikte me njera-tjetren si veti.
Edhe njehere, gjithedituria do te thote te dish gjithcka, te shkuaren, te tashmen dhe te ardhmen (shprehje qe per kete zotin qe thoni jane shume relative dhe te paqarta) deri ne hollesite me te vogla, qe nga trajektorja e cdo atomi universal e deri te dhimbja e gjymtyrit te milingones me te vogel (keto ishin shembuj).
Gjithefuqia, nje fuqi e pakufizuar, deri ne thyerjen e ligjeve te natyres. Por ka nje problem. Kur konfrontohet me mundesine e ndryshimit, kjo gjithefuqi nuk mund te aplikohet. Sepse e pengon gjithedituria (cilesia e mesiperme) ngaqe gjithcka dihet qe prej gjithmone (e di qe duket absurde ne planin tekstual, por e tille eshte ideja e gershetimit gjithefuqi-gjithedituri) dhe ndryshimi nuk eshte i aplikueshem, sepse mungon si mundesi.
Dikush qe e di si do veprosh, mundohet te te ndaloje nga gabimi qe e din qe do kryesh duke te keshilluar te mos gabosh dhe NUK te detyron pasi aty do kufizohej liria jote(ose e imja p.sh.)
[/ QUOTE ]
Ketu po supozoj se po flet per kete zotin qe thua, krijues i gjithckaje. Lirine nuk e jep ai ngaqe nuk e ka vete si mundesi. Eshte "i denuar" nga ajo gjithedituria qe thoni. Pra, ky zoti qe thoni, nuk ka mundesi te zgjedhe: ndjek vetem planin e tij mbi universin (ate qe ka krijuar, meqe eshte krijues i gjithckaje).
Kjo vlen vetem per shpjegimin e thjeshte llogjik, sepse persa i perket fushes tone te zgjedhjes dhe lidhjen qe ka me kete zotin qe thoni, do te pergjigjem me poshte, se aty e lexoj qarte idene tende.
Nuk jane vetem atomet&co qe nuk arrijme t'i shohim. Megjithese nuk i shohim pranojme si te qena emocionet, urrejtje, zemerim etj.
Keto te fundit nuk arrijme t'i shohim por s'besoj te dyshoje ndonje per ekzistencen e tyre.
[/ QUOTE ]
Po po, por keto nuk jane qenie (sikunder pretendoni per kete zotin), jane koncepte/ndjenja. Konceptet nuk krijojne materie, apo e them gabim? Mos valle dhe ky zoti qenka thjesht nje koncept? mbetem kurioz.
Jane ne boten shpirterore te secilit dhe dicka qe "shkenca" dhe shqisat tona nuk arrijen ti perceptojne.
S'besoj te jesh ne gjendje t'me perkufizosh emocionet megjithate kerkon perkufizimin e "Dickaje" akoma me te madhe e jashtezakonisht me komplekse.
Pretendon qe nje qenie tjeter (jashtezakonisht)e papersosur te te perkufizoje Zotin.
[/ QUOTE ]
Jam ne gjendje te te tregoj si emocionet jane te lidhura ne zinxhirin shkak-pasoje (cilesi te cilen ketij zotit qe thoni, nuk kam pare t'ia vishni) dhe per me teper e kane burimin e tyre ne masen e trurit qe gjendet ne koken e cdo homo sapiens
Pretendoj nje perkufizim, perderisa dini kaq mire qe ekziston (gjithmone nqs!) me keto veti kaq te habitshme si i gjithefuqishem, i gjitheditur, perfekt.. etj etj (te tjera cilesi shpresoj se do t'i mesoj ketu) dhe per kete nuk kam pare te keni dyshime. Megjithese deri tani shoh qe eshte po aq i panjohur per ju, sac eshte dhe per mua, sepse termat pershkrues jane irracionale.
PSE????
Vete njeriu perpiqet t'a kopjoje vepren qe i atribuohet Atij(nga besimtaret) duke ndertuar sende nga me te ndryshmet.
Megjithese te duket e arsyeshme qe nje i papersosur te "krijoje/ndertoje" dicka nuk ia jep te njejtat veti Nje te persosuri.
[/ QUOTE ]
Sepse me llogjike te thjeshte nuk mund t'ia "lejosh" kete veti. Njeriu nuk eshte qenie e persosur, perkundrazi eshte gjithmone ne konfliktin, gati te papajtueshem, midis asaj qe ai eshte realisht, dhe asaj qe ai deshiron te jete.. dhe kjo i shkakton mundime, sepse do te arrije perfeksionin. Sepse vete fjala perfeksion, ka kuptim shume te thjeshte: Dicka qe nuk ka nevoje per asgje, sepse eshte i/e plotesuar ne ekzistencen e vet. Prandaj, nuk krijon asgje, por vetem ekziston. Dhe sipas thenieve tuaja, e vetmja qenie ekzistuese qe eshte perfekte eshte ky zoti. Po nqs ky do te ishte perfekt, nuk do te krijonte, sepse nuk do te kishte aspak nevoje. Kurse mqs sipas jush eshte fakt se ai/ajo eshte krijuesi universal, tregon se ai/ajo nuk e zoteroka cilesine e perfeksionit.
Nuk po i hyj fare diskutimit a eshte perfekte kjo bote apo jo, ose si mundet nga dicka perfekte te dale nje tjeter imperfekte.
Shpresoj te kem qene disi me i qarte kesaj rradhe.
Varet si e interpreton ti fjalen "njohje".
Pastaj s'eshte e thene te dish funksionimin e gjithckaje qe "njeh" perkundrazi ne nje pjese te mire te rasteve ndodh krejt e kunderta.
[/ QUOTE ]
Fjalen njohje, e kuptoj si dicka qe arsyetimi arrin ta "trese" dhe pastaj ke dhe mundesine ta shprehesh me fjale perceptimin e asaj qe -njohe- (po e rrethoj me viza termin per ta bere me te dukshem).
Kurse idene e fjalise se dyte, une e kuptoj ne sensin "te flasesh ne tym" (me fal qe shprehem keshtu).
Mos e keqkupto "Percaktimin" i cili do te thote se Zoti duke qene i Gjitheditur/Persosur/Gjithefuqishem supozohet te dije menyren sesi do veprojne krijesat.
Fakti qe krijon dhe ato qe e di qe do gabojne dhe i le te gabojne te duket pervers??
[/ QUOTE ]
Sigurisht qe me duket pervers. Cuditem si nuk arrin te shohesh kete gje. Gjithedituria e tij/saj, e ben dhe kaq te dukshme.
Veprojme pastaj si do te te dukej me e "drejte", dhe nuk i krijojme fare keto njerez, se po te mos i lejonim te gabojne cenohet liria e tyre per te vepruar.
[/ QUOTE ]
Ai/ajo - zoti, dhe "robotet" arsyetues, te krijuar nga ky/kjo vete. Bukur shembulli.
Mbesin vetem te miret e te devotshmit. C'iu pa jetes ne toke pastaj, qe eshte vetem per te provuar kush meriton parajsen e kush ferrin, c'iu pa vete ferrit??
[/ QUOTE ]
Ferri?! Atij qe e imagjinojne si denimi i perjetshem? Ketu do te ndalojme 1 sekonde. Kjo ideja e ferrit eshte nje nga ndyresite me te medha te konceptuara ndonjehere nga mendja njerezore (kete t'a them me siguri te plote).
Per cfare i duhet ketij zotit ky ferri? A di te me thuash ndonje krim qe meriton te ndeshkohet perjetesisht? Mund te thuash per vrasjen, ose per pedofiline, ose mund te jete dhe ndonje gje tjeter qe mua nuk me bie nder mend tani. Por, ideja e ndeshkimit te perjetshem per shkak te mos-bindjes (funksiononte aq mire si plan "gogoli" perpara iluminizmit) eshte nje poshtersi perverse dhe nje mizori e pakrahasueshme.
A eshte e vertete se ky zoti qe thoni eshte burimi i dashurise? Atehere e ka te pamundur te zoteroje kete ferrin, aq me teper ta kete krijuar dhe ta aplikoje.
C'iu pa shijes se jetes. Po ato njerez qe nuk u krijuan se ishin te keqinj mos valle mund te mendojne se e donin t'a jetonin kete jete e mos ndoshta beheshin te mire??
pastaj ky Zoti qe them une NUK "krijon dhe leshon". Por i qendron prane krijesave duke i udhezuar e keshilluar.
[/ QUOTE ]
Si i qendron prane dhe i keshillon?! Nderkohe qe di dhe zgjedhjen, sepse di gjithcka, sepse eshte dhe iniciatori i gjithckaje. Dhe per ato qe nuk i ndjekin keshillat e tij, hiqet si i prekur thelle, dhe u tregon ndeshkimin e rrepte? Nderkohe qe vete ai ka caktuar gjithcka (te sugjeroj ta rishikosh ate fabulen e Vullnetit te Lire, nese kemi te bejme me ekzistencen e ketij lloj zotit qe ju thoni).
Hipokrizi monstruoze dhe sadizem!
nuk gjej dot emertime te tjera me te pershtatshme. Ti do ta beje te njejten gje me femijte e tu, nese do te dije qe prej gjithmone se cfare lloj zgjedhjesh do te benin?
Persa i perket pyetjes se "Cfare eshte Zoti" u shpreha ca me lart se si e mendoj.
[/ QUOTE ]
Faleminderit per pergjigjen, megjithse maksimumi qe eshte thene rreth ketij zotit deri tani, e nxjerr ate si koncept.
Paragjykimet, ndoshta eshte rast qe nuk te aplikohet ty, kishin per qellim faktin se shume njerez shphrehen kundra Islamit pa e njohur ate thjesht me sa kane degjuar lart e poshte.
[/ QUOTE ]
Te jesh i sigurte qe nuk kam asgje kundra islamit ne vecanti. Thjesht po diskutojme rreth monoteizmit.
Nese kam mospelqimet e mia rreth islamit, te siguroj qe krishterimin e shoh ne te njejten shkalle ligesie (per disa ceshtje ku une kam kundershtimet e mia rreth ketyre religjioneve aziatike - se mos thote ndonje qe krishterimi eshte europian, se eshte qesharake). Dhe ta them me sinqeritet te plote sepse jam "i krishtere" me origjine, por per mua nuk ka asnje kuptim, madje e refuzoj me perbuzje ate fe judaike. Jemi te gjithe shqiptare, dhe kjo eshte me e rendesishmja, apo jo?
E marrin A Priori fene si nje dogme qe eshte kundra dijes e shkences..
[/ QUOTE ]
Qe feja eshte ne kundershtim me dijen dhe shkencen, per kete eshte mire te mos kesh asnje dyshim, sepse eshte irracionale. Quhet konflikti midis besimi dhe arsyes.
...apo sjellin akoma ate thenien e famshme te xhaxhit "feja eshte opium" ose ndoshta njohin nje fe dhe i veshin te njejtin petk te gjithave pa veshtruar me ne imtesi e duke i dhene secilit hakun. Citojne versete Kur'anore pa pare arsyet/shkaqet/rrethanat e zbritjes te versetit ne fjale.
[/ QUOTE ]
Po te vesh re, une citoj gjithmone fjalet e debatuesit dhe merrem gati eksluzivisht me idete e tij, dhe jo me personin. Nese e kam tepruar ne ndonje vend, pasi kam ngacmuar ndjeshmerine tende, te kerkoj falje. Edhe njehere, nuk aplikoj fare dallime fetare ne mendime, bile mund ta shikosh dhe te kjo tema qe kam folur ekskluzivisht per zotin, sepse nuk ka asnje lloj kuptimi te kesh dallime fetare kur te dyja fete vijne nga shkretetirat(kete mbase do ta shikojme me vone ne teme).
Nejse, akoma nuk kemi nje pergjigje te kuptueshme se cfare eshte zoti.