Sa besojne se Zoti ekziston?

AlbanianShqiponje

Forumium praecox
Re: Sa besojne se Zoti ekziston?

Kush eshte Zoti?

Zoti - s’ka zot pos Tij. I Gjalli, Vigjiluesi. Nuk e ze ndremitja, e as gjumi. E Tija është çfare ekziston në qiej dhe në tokë. Kush mund të ndërmjetësojë te Ai, pos me lejen e Tij? Ai e di se ç’po u ndodhë dhe ç’do u ndodhë. Dhe asgjë nga dija e Tij nuk mund të përvetësojnë, pos sa të dojë Ai. Ndërsa pushteti i Tij përfshin qiejt dhe tokën. E nuk lodhet duke i ruajtur (mirëmbajtur), ngase Ai është i Larti, Madhështori.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

tonce,

Nqs beson ne ndershmeri, te sillesh i ndershem me te tjeret, per ty kjo eshte hipokrizi?

Mua me duket e kunderta si hipokrizi. Pra nqs thua se beson ne ndershmeri, te sillesh jo i ndershem. Kjo eshte hipokrizi.

Ti sillesh ne menyren se si beson. Nuk mund te ndash keto, dhe lere ta quash nderthurjen hipokrizi. Nqs beson ne moral te paster, duhet te sillesh i moralshem. Nqs beson ne drejtesi, duhet te sillesh i drejte. Nqs beson ne pasterti, duhet te jesh i paster.

Hipokrizi:

Nqs beson ne pasterti dhe je i perlyer ne pisllek dhe nuk ke pike pastertie.

Nqs beson ne ndershmeri, dhe je perlyer ne jo-ndershmeri dhe nuk ke fare ndershmerie.

Eclipse

Forumium praecox

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Kush eshte Zoti?

Zoti - s’ka zot pos Tij. I Gjalli, Vigjiluesi. Nuk e ze ndremitja, e as gjumi. E Tija është çfare ekziston në qiej dhe në tokë. Kush mund të ndërmjetësojë te Ai, pos me lejen e Tij? Ai e di se ç’po u ndodhë dhe ç’do u ndodhë. Dhe asgjë nga dija e Tij nuk mund të përvetësojnë, pos sa të dojë Ai. Ndërsa pushteti i Tij përfshin qiejt dhe tokën. E nuk lodhet duke i ruajtur (mirëmbajtur), ngase Ai është i Larti, Madhështori.

[/ QUOTE ]

Fillimisht: Cfare eshte? (pyetet kjo perpara kush, qe te dime se percfare po flasim)

Kurse ky shpjegimi yt eshte shume i mjegullt. Dhe eshte ndryshe nga ai shpjegimi qe beri dikush tjeter perpara teje qe thote:
Zoti eshte ai qe ka krijuar gjithcka dhe mban ne ekzistence gjithcka. Eshte i perjetshmem, eshte i persosur, eshte i kudogjendur, i gjithedijshem, i plotefuqishem. Zoti eshte i shenjte, pa mekat, inteligjenca e tij eshte e persosur, nuk gabon kurre. Dhe ajo qe eshte lajm i mire per ne eshte qe Zoti na njeh ne imtesi dhe na do. Zoti eshte dashuri. Ai te ofron qellim dhe nje plan te mrekullueshem per jeten tende. Ky eshte Zoti.

[/ QUOTE ]

Atij ia shpjegova ne shkrimin me pare pse e ka gabim, por ai ishte me pak i turbullt ne pershkrim. Me beri konfuz dhe ai termi "qiejt" qe perdor sepse dhe paganet thonin 7 qiejt, por zotat e tyre jane pak me te kuptueshem, sepse kane karakteristika te percaktuara mire (disa prej tyre madje antropomorfe)

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kush / Cfare

"Cfare" eshte per sende. Cfare eshte kjo gjeja ose sendi, nuk thuhet "kush eshte ky sendi".

"Kush" eshte per njerez. Nuk thuhet: "cfare eshte ky personi" por "kush eshte ky personi".

Ne kuptimin qe kerkon ti nuk ka ndryshim: "cfare dhe kush"!

Konfuzioni

Tani diskutimi eshte sa qiej ka apo kush (cfare) eshte Zoti?

Vetem "qiejt" te beri konfuz ti? Dmth te gjitha te tjerat i more vesh? C'rendesie ka sa qiej ka ketu sepse eshte teme me vete.

Universi eshte goxha i madh dhe nuk besoj se ka ndonje shkencetar te kete arritur skajet e universit dhe te te thote. Ketu eshte kufiri, me pas eshte boshllek dhe nuk ka gje tjeter. Pra vetem nje qiell. Pra le te mos hyjme ne diskutime te tilla kur nuk i sherben temes.

Eclipse

Forumium praecox

Kush / Cfare

"Cfare" eshte per sende. Cfare eshte kjo gjeja ose sendi, nuk thuhet "kush eshte ky sendi".

"Kush" eshte per njerez. Nuk thuhet: "cfare eshte ky personi" por "kush eshte ky personi".

Ne kuptimin qe kerkon ti nuk ka ndryshim: "cfare dhe kush"!

[/ QUOTE ]

ehe, dmth duke ndjekur kete shpjegim te thjeshte ne gjuhen tone atehere imagjinoj qe zoti qenka dhe send dhe person, keshtu?

Konfuzioni

Tani diskutimi eshte sa qiej ka apo kush (cfare) eshte Zoti?

Vetem "qiejt" te beri konfuz ti? Dmth te gjitha te tjerat i more vesh? C'rendesie ka sa qiej ka ketu sepse eshte teme me vete.

Universi eshte goxha i madh dhe nuk besoj se ka ndonje shkencetar te kete arritur skajet e universit dhe te te thote. Ketu eshte kufiri, me pas eshte boshllek dhe nuk ka gje tjeter. Pra vetem nje qiell. Pra le te mos hyjme ne diskutime te tilla kur nuk i sherben temes.

[/ QUOTE ]

Ok, nuk do flasim me ante literam por ne stade fillestare (megjithse ai shpjegimi per materialet e llojit "universal" eshte teologjik dhe mbase do te vije nje kohe qe do kuptosh qe po flet jo ne baze te arsyes, pra ligjeve te natyres). Tabula rasa per shpjegimin "cfare eshte zoti", dakort?

i_own_u

Primus registratum

Eclipse...

me çpo kuptoj un ai ka zotin e vet, ti me duket se paske zot tjeter

po ty kush te ka per zot...?

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Zoti :
1. Gjithe-Furnizuesi

2. Me i Forti

3. Me dijen e Tij Zoti ka përfshirë çdo send: çelësat e fshehtësive janë vetëm te Ai, atë (fshehtësinë) nuk e di kush pos Tij. Ai e di çka ka në tokë dhe në det, Ai e di për çdo gjeth që bie dhe s’ka kokërr në thellësi të tokës, s’ka të njomë dhe s’ka të thatë që nuk pershihet ne dijen e Tij.

4. Ai nxjerr të gjallin nga i vdekuri dhe Ai është nxjerrës i të vdekurit nga i gjalli.

5. Ai është krijues i dritës së mëngjesit. Natën e bëri kohë pushimi, e diellin dhe hënën për llogaritje të kohës. Ky (rregull) është caktim i plotfuqishmit,i gjithëdijshmit.

6. Ai është që ju krijoi (filloi) prej një njeriu; aty (mbi tokë) jetoni (qëndroni) dhe nën te do të pushoni.

7. Ai është që krijo (pa kurrfarë shembulli) qiejt dhe tokën (e duke qenë i tillë), çdo send e krijoi Ai, dhe është më i dijshmi për të gjitha sendet e krijuara.

8. Ai është mbikëqyrës ndaj çdo sendi.

9. Të parët (e njerëzve) nuk mund ta përfshijnë Atë, e Ai i përfshinë të parët. Ai është shumë i kujdesshëm, hollësisht i njohur.

10. Ai është që zbriti librin në mënyrë të shkoqitur

11. Fjalët e Zotit tënd janë plot të vërteta (çka lajmërojnë) dhe plot të drejta (çka gjykojnë). S’ka kush që të ndryshoj fjalët (vendimet) e Tij. Ai është që dëgjon e di.

12. Ai është që krijoi kopshtie (bimët e të cilave) të ngritura lart (në shtylla) dhe të rrafshta (të shtrira në tokë), edhe hurmet dhe drithërat me frute (shije) të ndryshme; (krijoi) ullinjtë dhe shegët e ngjashme (nga shija).

13. Ai nuk vë në rrugë të drejtë mizorët.

14. Dënimi i Tij për njerëzit kriminelë nuk mund të prapësohet.

15. Ai nuk ka shok (nuk adhuroj tjetër).

16. A të kërkojë Zot pos Tij, e Ai është Zot i çdo sendi (ekzistues) dhe dëmi i secilit person është kundër vetes. Askush nuk do të bartë barrën e tjetrit. Mandej, kthimi juaj është te Ai.

17. Ai është që ju bëri sundues (zëvendësues) në tokë (pas shkatërrimit të atyre që ishin më parë) dhe lartësoi në një shkallë më të lartë disa nga ju mbi të tjerët, për t’ju sprovuar në atë që u dha. Ai është ndëshkues i shpejtë, është që falë e Mëshirues.

18. Zotit nuk mund t’i fshihet as në tokë e as në qiell as sa grimca e as më e vogël se ajo e as më e madhe

Besoj se me keto 18 pika qe kam rreshtuar, sado te paketa ne pershkrimin e Zotit, mund ta krijosh idene se per cfare po flasim.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

NDRYSHIM KUPTIMI

Me duket se e ke dobesuar dhe ngushtuar shume fjalen "Hipokrit" qe sipas teje do te thote te besh me pak se 100% e atyre qe thua.

Dmth te bej une 99.99%, qenkam 0.01% Hipokrit sipas teje?
Po sikur te bej 0.01%, qenkam 99.99% Hipokrit sipas teje?

Apo per ty keto jane te njejta dhe sipas teje nuk ka rendesi se njeri ben 0.01% ao 99.99%?

Me fal per nderhyrjen por sipas definicionit tend te nje postimi me te heret ti the se te besh 0% e atyre qe thua ose beson (premton) nuk je hipokrit.

Por sikur te besh pak me shume 0% (dmth 1%) e atyre qe thua je hipokrit sepse sipas teje BESIMI dhe VEPRIMI NUK NDERTHURREN dhe po te nderthurrjen qenkeshe hipokrit. Pra te mos jesh Hipokrit duhet te besh 0% e atyre qe beson. Apo e ke pasur dicka tjeter ne mendje? Une keto lexova:

"Nderthurja eshte Hipokrizi"

Tani po e ndryshon definicionin tend. Pra rrezik ke pasur deshire te thuash "Perputhja 100%" dhe jo "Nderthurrja (sado e vogel)".

HIPOKRIZI = AKTE MOSBINDESE?

Hipokrizi qe flet ti eshte hipokrizi ne akte. Keto ne gjuhen popullore quhen mekate ose gabime.

Ne rradhe te pare: Ne fene time nuk pritet qe nje person te jete pa mekate. Dmth nqs ben nje mekat, nuk qenkeshe hipokrit derisa pendohesh per kete.

Dmth, pendimi eshte nje nga ato qe thote libri.

Pra, libri nuk thote: "po s'bere as nje mekat, je ne rregull" sipas definicionit tend.

Libri thote "Pendohu dhe nuk pret njeri qe te mos besh asnje mekate (sado i vogel)" (ne kuptim)

Hipokrizi e mirefillte nuk jane domosdo aktet.

HHIPOKRIZI = MOSBESIM I FSHEHUR

Hipokrizi sipas definicionit te librit eshte sikur te besh dicka edhe te mos besosh ne ate qe ben, por ben sa per tu dukur.

Shembull: Falesh me te tjeret, por nuk beson ne Zot.

Pra eshte krejt e kunderta e definicionit tend. Me duket se Hipkrizija me deficionin tim eshte e anasjellta e asaj tendes, suprapthi.

Ti nisesh se cfare nuk ben ne akte nga besimi eshte hipokrizi.

Une nisem se ca nuk beson ne veprimet qe ben eshte hipokrizi.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Ka disa probleme me ato qe thua ti:

1. Ku e di se kur do vdesesh, qe te pendohesh?

2. Pendimi kur sheh vdekjen nuk eshte i pranueshem.

3. Ku e di ti qe pendimi yt eshte aq i sinqerte sa te pranohet nga Zoti?

4. Zoti di qellimet e tua. Nqs qellimet e tua jane t'ia hedhesh Zotit. Ke deshtuar perpara se te fillosh.

5. Nqs ndonjeri do te pendohet sinqerisht per ato qe ka bere dhe te beje te mira qe ketej e tutje, sipas teje nuk ka pendim?

PERGJIGJE PYETJES (shkurter)

Feja thote BESO DHE VEPRO, te dyja bashke, duke mos perjashtuar asnjeren. As njeren me vete, as tjetren me vete.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Lexoje piken 4 me kujdes. Pendimi eshte midis teje dhe Zotit, jo midis teje, Zotit dhe mua. Mua mund te ma hedhesh, por prape do gjykohesh per krimin qe ke bere. Zotit nuk ia hedh dot!

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Zoti eshte NDESHKUESI ME I RREPTE. Meshira eshte per te penduarit e sinqerte qe Ai i fal, jo per te gjithe.

Feja mbron jeten e njerezve, duke nisur qe Zoti e ka bere jeten e njeriut te shenjte, dhe kushdo qe cenon kete denohet.

Tonce, te tjerat gjera i le per jeten jashte AF.... AF nuk eshte jeta ime!

Nqs do kerkoja famen, do isha HIPOKRIT.

Ka shume njerez qe nuk me pelqejne ne forumin e teologjise, me duket se fama eshte krejt e kunderta.

Sigurisht, ceshtjet e qellimit ia leme Zotit se i njeh me mire se une e ti.

cufi_bardhit

Primus registratum

Tonce urt
mos dil nga tema vogelush.
nq se ke ndonje gje me Albanski dergoi mesazh privat jo ketu.
respekto temen biri im

Eclipse

Forumium praecox

Zoti :
1. Gjithe-Furnizuesi

2. Me i Forti

3. Me dijen e Tij Zoti ka përfshirë çdo send: çelësat e fshehtësive janë vetëm te Ai, atë (fshehtësinë) nuk e di kush pos Tij. Ai e di çka ka në tokë dhe në det, Ai e di për çdo gjeth që bie dhe s’ka kokërr në thellësi të tokës, s’ka të njomë dhe s’ka të thatë që nuk pershihet ne dijen e Tij.

4. Ai nxjerr të gjallin nga i vdekuri dhe Ai është nxjerrës i të vdekurit nga i gjalli.

5. Ai është krijues i dritës së mëngjesit. Natën e bëri kohë pushimi, e diellin dhe hënën për llogaritje të kohës. Ky (rregull) është caktim i plotfuqishmit,i gjithëdijshmit.

6. Ai është që ju krijoi (filloi) prej një njeriu; aty (mbi tokë) jetoni (qëndroni) dhe nën te do të pushoni.

7. Ai është që krijo (pa kurrfarë shembulli) qiejt dhe tokën (e duke qenë i tillë), çdo send e krijoi Ai, dhe është më i dijshmi për të gjitha sendet e krijuara.

8. Ai është mbikëqyrës ndaj çdo sendi.

9. Të parët (e njerëzve) nuk mund ta përfshijnë Atë, e Ai i përfshinë të parët. Ai është shumë i kujdesshëm, hollësisht i njohur.

10. Ai është që zbriti librin në mënyrë të shkoqitur

11. Fjalët e Zotit tënd janë plot të vërteta (çka lajmërojnë) dhe plot të drejta (çka gjykojnë). S’ka kush që të ndryshoj fjalët (vendimet) e Tij. Ai është që dëgjon e di.

12. Ai është që krijoi kopshtie (bimët e të cilave) të ngritura lart (në shtylla) dhe të rrafshta (të shtrira në tokë), edhe hurmet dhe drithërat me frute (shije) të ndryshme; (krijoi) ullinjtë dhe shegët e ngjashme (nga shija).

13. Ai nuk vë në rrugë të drejtë mizorët.

14. Dënimi i Tij për njerëzit kriminelë nuk mund të prapësohet.

15. Ai nuk ka shok (nuk adhuroj tjetër).

16. A të kërkojë Zot pos Tij, e Ai është Zot i çdo sendi (ekzistues) dhe dëmi i secilit person është kundër vetes. Askush nuk do të bartë barrën e tjetrit. Mandej, kthimi juaj është te Ai.

17. Ai është që ju bëri sundues (zëvendësues) në tokë (pas shkatërrimit të atyre që ishin më parë) dhe lartësoi në një shkallë më të lartë disa nga ju mbi të tjerët, për t’ju sprovuar në atë që u dha. Ai është ndëshkues i shpejtë, është që falë e Mëshirues.

18. Zotit nuk mund t’i fshihet as në tokë e as në qiell as sa grimca e as më e vogël se ajo e as më e madhe

Besoj se me keto 18 pika qe kam rreshtuar, sado te paketa ne pershkrimin e Zotit, mund ta krijosh idene se per cfare po flasim.

[/ QUOTE ]

akoma nuk kam nje ide te mirefillte, sepse jane kontradiktore keto qe thua..
a eshte ai i gjithefuqishem? po ne te njejten kohe dhe i gjitheditur? ky eshte koncept teresisht irracional, sepse nuk mundet kurrsesi qe te jesh i gjitheditur dhe i gjithfuqishem ne te njejten kohe.. eshte sikur te thuash p.sh."katror me 3 kende".

prape, nuk shikoj ndonje pershkrim te zotit.. a eshte ai pjese e universit? nese jo, ku ben pjese? ku qendron (ne menyre qe te shikojme a eshte racionale folja ESHTE, kur aplikohet per kete zotin qe ju flisni)?

Hushh

Primus registratum

"18. Zotit nuk mund t&amp;#8217;i fshihet as në tokë e as në qiell as sa grimca e as më e vogël se ajo e as më e madhe..."

Jam kurioz se si e ka realizuar Zoti, sistemin e kontrollit!?!?!?!?! Cfaredo ndihme do te ishte e mirepritur, mbase behem edhe une besimtar.

Ej, edhe nje pyetje: Meqe zoti di gjithcka, pyete nje cik per kodet e TPS AESS dhe Multivision se kane ca kohe qe jan bllokuar e nuk kam cfare te shikoj ne TV. He te lutem, xhan xhan!

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Eclipse,

1.Gjithe-Fuqishem: ka fuqi te beje ca te doje.

2.Gjithe-Ditur: njeh gjithcka, nuk ka gje qe mos ta dije.

Tani se ku i shikon kontradiktat apo kundershtimet ne keto fjale, une nuk e marr vesh. Ma shpjego ca "teorine" tende me "hipotezen" qe ta fusim ne testim.

Ku e shikon ti "katrorin" me 4 cepa dhe "trekendeshin" me 3 cepa?

Ato me larte nuk jane antonime, as sinonime. Jane fjale me bashkesi qe nuk mohojne njera tjetren qe te ekzistojne me vete. Pra po te mbledhesh bashkesine e kuptimit te tyre nuk del asnje kontredikte.

Ti tani me sqaro ku e shikon kontradikten?

Apo eshte "dicka" qe vetem ti e kupton dhe nuk e sqaron dot?

Po marr nje shembull te thjeshte qe te tregoje se cfare ke ne mendje ti, nuk eshte kontradikte.

Marrim nje shkencetar.

Dy pohime:

1.Ky shkencetari di se si ndertohet nje anije kozmike = DIJE

2.Ky shkencetari, nuk ka para ta ndertoje = NUK KA FUQI

Pra ky ca katrori eshte me "5 cepa"?

Marrim inversin e pohimit te dyte:

1.Ky shkencetari di se si ndertohet nje anije kozmike = DIJE

2.Ky shkencetari, ka para ta ndertoje = KA FUQI

Po pse ky "katrori" duhet te jete me tre cepa nuk e marr vesh? Nuk njeh shkencetar te pasur ti? Cfare kontradikte ka qe te kesh "FUQI" dhe "DIJE".

Tani se ca ben, do te investoje apo jo eshte pune tjeter...por FUQIJA dhe DIJA nuk kundershtojne njera tjetren.

Merr vesh se as me postulimet llogjikore nuk e shoh kontradikten tende. Duhet te kesh SYZE SPECIALE ta shikosh apo do fillosh ta shpjegosh ti.

Une nuk te pergjigjem dot deri sa nuk kuptoje se per cfare po flet si kontradikte.