Sa besojne se Zoti ekziston?

AlbanianShqiponje

Forumium praecox
Re: Sa besojne se Zoti ekziston?

Belina19,

A te duket llogjikisht e mundshme se ky Zoti qe te ndihmon kur ke nevoje, ka sjelle nje rruge te drejte te ndiqet ne gjitha aspektet e jetes dhe jo vecanerisht vetem kur ke nevoje serioze?

Nqs harron Zotin kur nuk ke nevoje per Te, ndoshta Ai do te "harroje" kur ti ke nevoje.

Gjithe te mirat.

Gysi

Primus registratum
Re: Cfare eshte zoti?

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
S'kam nevoje per nje "mjet" kaq te ftoht te shoh veten time... shoh veten time mire (sa mundem!), dhe e shoh pikrisht me njerzit qe "prekin" ekzistencen time ne menyra te ndryshme. Njeriu sheh njeriun!

Je ti ai qe e sheh veten tende diku lart,dhe sheh te tjeret nen menyre vertikale.

Ti nuk din te perdoresh ironin ; kjo perdoret kur njeh diferencen e auto'ironis ndermjet : rrjedhoj teper e ulet per madhshtin tende. Dhe ti e din shum mire.

Fakti qe quan te tjeret "genjeshtar" esht nje prov evidente e arrogances tende si PERSON,dhe jo si fetar (besimtar i ekzistences te nje Zoti). Zotrija jote ka tejkaluar tashme dhe Zotin tek ty...ndaj ruju nga vetja,jo nga te tjeret,genjeshtaret.
Ah , i mjer ! /pf/images/graemlins/shrug.gif

[/ QUOTE ]

Aurora, mos fol per cart!
Ishte Satanai ai qe akuzoi besimtaret per mashtrues dhe ironia ime ishte e tille per te treguar menyren e te arsyetuarit te tij.
Eshte shume e thjeshte!
Kthehu edhe njeher ne postimet e mesiperme dhe shiko se si ka rrjedhur muhabeti qe ta kuptosh se ku qendron ironia.

Me vjen keq!
Ne qofte se ti i merr fjalet e mija ne menyre te drejtperdrejte, atehere s'kam c'te them me! /pf/images/graemlins/frown.gif(
Me duhet te qaj hallin me Hmmm, per limitet tona te te duruarit.
Hmmm /pf/images/graemlins/thumbsup.gif

jimmy84

Primus registratum

harrova tju them qe te genjyerit pas nje fare kohe cmenden /pf/images/graemlins/shrug.gif

[/ QUOTE ]

Sigurisht, dhe ateistet kane dhene prova me Nicen! /pf/images/graemlins/wink.gif

[/ QUOTE ]

/pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif
Pyll pa derra nuk ka. (te me falin derrat /pf/images/graemlins/laugh.gif )

Eclipse

Forumium praecox
Cfare eshte zoti?

une besoj se zoti egziston edhe nqs nuk kam nje feh....per mua mjafton te besoj se ai eshte edhe me ndihmon kur kam nevoj...ciao!

[/ QUOTE ]

ky eshte besim i ndershem.. i yti.. ne mungese totale evidencash dhe njohurie mbi ate mbeshtetje te panjohur qe "merr". Pra, nuk di asgje mbi te, por ai vepron si nje efekt mbeshtetes ne te panjohurat qe te dalin perpara.. ngjan dhe pak si nje zot me veti autosugjestionuese..

vetem se eshte ndryshe, nga ai zoti qe (mendojne se) kane idene .. koleget

ujku81

Primus registratum

Belina19,

A te duket llogjikisht e mundshme se ky Zoti qe te ndihmon kur ke nevoje, ka sjelle nje rruge te drejte te ndiqet ne gjitha aspektet e jetes dhe jo vecanerisht vetem kur ke nevoje serioze?

Nqs harron Zotin kur nuk ke nevoje per Te, ndoshta Ai do te "harroje" kur ti ke nevoje.

Gjithe te mirat.

[/ QUOTE ]

Ti beson prej frikes???

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Ujku,

"Besimi" vetem kur ke frike po kritikoja une. Besimi duhet te jete gjithmone i pranishem dhe jo kur ke frike e nevoje therret Zotin te ndihmoje, dhe kur je rahat nuk te behet vone se ka Zot apo jo....

Kur'an, Surah Junus(10)

21. E kur Ne ua dhurojmë njerëzve mëshirën pasi t’i ketë godotur e keqja (skamja), kur qe ata u bëjnë hile argumenteve tona. Thuaj: “All-llahu është më i shpejti në ndëshkim”. S’ka dyshim, përcjellësit tanë (melaiket) regjistrojnë atë që po thurrni ju.

22. Ai (All-llahu) ua bëri të mundshëm udhëtimin në tokë e në det, deri kur jeni në anije që lundrojnë me ta (me udhëtarët) me anë të një ere të lehtë dhe janë të lumtur me të (me erën e lehtë), ia beh një erë fortë dhe nga të gjitha anët rrethohen nga valët dhe binden se janë shkatërruar, e lusin All-llahun pa farë përzierje të idhujve (duke thënë): Nëse na shpëton nga kjo (katastrofë), ne do të jemi gjithnjë falënderues!”

23. E kur Ai (All-llahu) i shpëtoi ata, ja, ata veprojnë mbrapshtë në tokë, pa arsye. O ju njerëz! Kryeneçësia është vetëm kundër vetes suaj, është përjetim i jetës së kësajbote, pastaj kthimi juaj është te Ne, e Ne ju shpërblejmë për veprimet tuaja.

24. Shembulli i jetës së kësaj bote është si i një shiu që e kemi zbritur nga qielli, e me anën e të cilit gërshetohen bimët e tokës (mbijnë dhe shpeshtohen të gjitha llojet) prej nga hanë njerëzit e kafshët deri kur toka të ketë marrë stolinë e vet dhe të jetë zbukuruar (me bimë, pemë e behar), e banorët e saj të mendojnë se janë të zotët e saj,e asaj i vjen urdhëri ynë, natën ose ditën, Ne e bëjmë atë (të mbjellat) të korrur sikurse të mos ekzistonte dje. Kështu Ne u sqarojmë faktet njerëzve që mendojnë.

Persa i perket pyetjes tende pergjigja eshte JO!

Gysi

Primus registratum

une besoj se zoti egziston edhe nqs nuk kam nje feh....per mua mjafton te besoj se ai eshte edhe me ndihmon kur kam nevoj...ciao!

[/ QUOTE ]

ky eshte besim i ndershem.. i yti.. ne mungese totale evidencash dhe njohurie mbi ate mbeshtetje te panjohur qe "merr". Pra, nuk di asgje mbi te, por ai vepron si nje efekt mbeshtetes ne te panjohurat qe te dalin perpara.. ngjan dhe pak si nje zot me veti autosugjestionuese..

vetem se eshte ndryshe, nga ai zoti qe (mendojne se) kane idene .. koleget

[/ QUOTE ]

Po i rikthehem edhe njehere tezave qe i kam trajtuar disa here ne kete forum. Po cfare ti bej kur vijne anetare te rinj dhe diskutojne perseri te njejtat gjera!

Dakort!
Supozojme se teistet nuk kane asnje evidence per ekzistencen e Zotit dhe besojne me hamendesim. Po ateistet ku i kane evidencat e mosekzistences se Zotit?

Te start, ne fillim te argumentimit te cdo teorie, te dyja palet nisen nga pozita te barabarta. Nqs teistet nuk sjellin prova per ekzistencen e Zotit, kjo nuk dtth se e kunderta eshte e vertete, pra kjo nuk dtth se Zoti nuk ekziston, per sa kohe qe ateistet nuk kane sjelle prova per mosekzistence e Tij.

Ju duhet te kuptoni se problemi fillon ne aksiomat, nga ti e nderton mendimin.
Ateizmi eshte po aq besim sa teizmi!
Mosbesimi eshte besim!

Mos i jepni kot vetes komoditetin e atij qe teston prova, por sillni juve provat tuaja!

Eclipse

Forumium praecox

Po i rikthehem edhe njehere tezave qe i kam trajtuar disa here ne kete forum. Po cfare ti bej kur vijne anetare te rinj dhe diskutojne perseri te njejtat gjera!
Dakort!

[/ QUOTE ]

te me falesh per mundimin, por nuk lexova ndonje shpjegim ne ndonje vend..

Supozojme se teistet nuk kane asnje evidence per ekzistencen e Zotit dhe besojne me hamendesim. Po ateistet ku i kane evidencat e mosekzistences se Zotit?

[/ QUOTE ]

Je nisur komplet gabim. Po ta shpjegoj me pak fjale..

Supozojme se nuk kemi asnje supozim. Kemi vetem njerez qe tregojne mbi kete zotin. Une nuk i futem dot aksiomes ekziston apo jo, perpara se te di se per cfare behet fjale. Dhe perderisa trumbetoni qe eshte i njohur nga arsyeja njerezore, atehere sigurisht qe eshte i mundur qe te njihet dhe nga une qe nuk di asgje rreth ketij subjekti.

Deri me tani, shpjegimet nuk kane patur lidhje fare me arsyen, dhe kjo qenia qe e quani zot, mund te konceptohet vetem si nje ide fikse, e verber, por e ngulur fort ne hava, sepse shoh qe ne koke e ka te veshtire te qendroje.

Te start, ne fillim te argumentimit te cdo teorie, te dyja palet nisen nga pozita te barabarta.

[/ QUOTE ]

Kjo eshte fjali e pakuptimte (bile dhe pak si dredharake). Nga c'lloj barazie nisem une, qe nuk bej pjese ne asnje pale meqe fillimisht duhet te di se per cfare behet fjale, kur pyes - Cfare eshte ky zoti qe thoni ju?

Nqs teistet nuk sjellin prova per ekzistencen e Zotit, kjo nuk dtth se e kunderta eshte e vertete, pra kjo nuk dtth se Zoti nuk ekziston, per sa kohe qe ateistet nuk kane sjelle prova per mosekzistence e Tij.

[/ QUOTE ]

kjo eshte nje absurditet qesharak. Ti thua qe eshte ky zoti. Si fillim, detyrimisht duhet te shpjegosh se per cfare je duke folur. Prandaj, nuk mund te nisem te arsyetoj ne menyren tende.

Kurse, nese do te arsyetoja ne menyren tende pyetja ime direkte do te ishte:
A sjell dot prova ti qe nuk ekziston Zeusi?

Ju duhet te kuptoni se problemi fillon ne aksiomat, nga ti e nderton mendimin.
Ateizmi eshte po aq besim sa teizmi!
Mosbesimi eshte besim!

Mos i jepni kot vetes komoditetin e atij qe teston prova, por sillni juve provat tuaja!

[/ QUOTE ]

Keto jane non-sens. Edhe njehere:

E para, duhet sqaruar se cfare eshte ky zoti.

E dyta, provat i jep <u>gjithmone</u> ai qe afirmon mbi dicka.

A e ke ndopak idene se si veprohet ne gjykata?

Gysi

Primus registratum

Pikerisht Eclipse, pse nuk jemi ne gjykate, prandaj edhe argumentet nuk i perkasin retorikes se tribunaleve.
Gjykatat bazohen mbi nje ligj, ndersa ketu nuk kemi asnje ligj baze mbi te cilin te kontrollojme pohimet tona.
Ne gjykate operohet me logjike formale, ndersa ketu po diskutohet per gjera qe e kapercejne logjiken formale, dhe qe prekin thelbin e metafizikes.

Per te sqaruar disa gjera po them se une deri tani nuk kam shpjeguar asgje. Deri tani jam perpjekur vetem te te bej te kuptosh se ku qenron problemi.

Ajo qe une jam duke thene eshte se besimi dhe mosbesimi nisen te dyja mbi dy aksioma. Ti nuk mund ta besh te pranueshme idene e Zotit pikerisht sepse ne koken tende mendimi funksionon me aksioma te tjera. Nqs ti kerkon te kuptosh dhe te njohesh se si funksionon nje teori tjeter, duhet te lesh menjane aksiomat e teorise tende.

Deri me tani, shpjegimet nuk kane patur lidhje fare me arsyen, dhe kjo qenia qe e quani zot, mund te konceptohet vetem si nje ide fikse, e verber, por e ngulur fort ne hava, sepse shoh qe ne koke e ka te veshtire te qendroje.

[/ QUOTE ]

Ajo qe une kam shprehur me lart eshte se te dyja teorite (si teizmi si ateizmi) ne thelb, ne start, jane ngulur po njesoj "ne hava". Problemi yt eshte se ti ben nje kapercim. Ti tenton te diskutosh pernjehere per konceptin zot dhe nuk e merr teorine si nje sistem te tere, per te kuptuar se cfare problemesh zgjidh dhe si i zgjidh ky sistem keto probleme.

Pikerisht pra, ne po te njejten "hava" te mendimit qendrojne si besimi si mosbesimi. Te dy jane fe, te dy jane po kaq iracionale. Sepse ne thelb bota eshte iracionale. Keshtu ne rastin konkret nuk kemi te bejme me nje sistem mendimi racional (ateizmi) dhe me nje sistem mendimi joracional teizmi. Te dyja kane menyren e tyre se si krijohen duke perdorur arsyen. I vetmi diskutim qe mund te bejme ne kete mes eshte se cili prej te dy sistemeve te te menduarit i zgjidh me mire problemet dhe cili eshte me prane intuites se mendimit njerezor, me prane arsyes intuitive.

Citim:
--------------------------------------------------------------------------------

Te start, ne fillim te argumentimit te cdo teorie, te dyja palet nisen nga pozita te barabarta.

--------------------------------------------------------------------------------

Kjo eshte fjali e pakuptimte (bile dhe pak si dredharake). Nga c'lloj barazie nisem une, qe nuk bej pjese ne asnje pale meqe fillimisht duhet te di se per cfare behet fjale, kur pyes - Cfare eshte ky zoti qe thoni ju?

[/ QUOTE ]

Pikerisht pra, ti flet direkt per Zotin pa njohur fare menyren se si ndertohet mendimi teist. Ti e gjykon nje koncept te mendimit teist duke u nisur kategori te te menduarit ateist.
Por pervec kesaj, Nqs, ti nuk e di se cfare Zoti eshte ky qe qe neve e besokemi kot, ti thjesht duhet te shprehesh se nuk e di. Ne momentin qe ti thua qe "ai nuk ekziston", duhet te japesh prova per mosekzistencen e tij.

provat i jep gjithmone ai qe afirmon mbi dicka.

[/ QUOTE ]

Pikerisht, qe ne momentin qe ti shprehesh "Zoti nuk ekziston", besimet jane perralla, etj., duhet te japesh prova. Kur thua ze Zoti nuk ekziston, ti normalisht afirmon mosekzistencen e Zotit!

Eclipse

Forumium praecox
Cfare eshte zoti?

Pikerisht Eclipse, pse nuk jemi ne gjykate, prandaj edhe argumentet nuk i perkasin retorikes se tribunaleve.
Gjykatat bazohen mbi nje ligj, ndersa ketu nuk kemi asnje ligj baze mbi te cilin te kontrollojme pohimet tona.
Ne gjykate operohet me logjike formale, ndersa ketu po diskutohet per gjera qe e kapercejne logjiken formale, dhe qe prekin thelbin e metafizikes.

Per te sqaruar disa gjera po them se une deri tani nuk kam shpjeguar asgje. Deri tani jam perpjekur vetem te te bej te kuptosh se ku qenron problemi.

[/ QUOTE ]

Dhe une kam qene i sinqerte ne pyetjet e mia. Lexova kete temen mbi zotin, dhe pashe gabime arsyetimi qe ne titull:

Sa besojne se zoti ekziston?

Normalisht qe ishin dhene ide entuziaste nga ata qe besonin se ekziston, dhe ata qe mendonin/besonin qe nuk ekziston. Por une nuk kam lidhje fare me keto lloje "sondazhesh", sepse mendoj se fillimisht ka nje vlere shume te madhe te dime fillimisht se per cfare behet fjale. Gjithashtu lexova qe ishte e mundur qe ky subjekti/qenia/koncepti me emer zoti mund te njihej nepermjet arsyes njerezore, dhe kjo copetoi cdo lloj ngurrimi qe mund te kisha per shkak te ndrojes per te bere pyetjen absolutisht primare qe me erdhi nder mend:

Cfare eshte zoti?

(shpjegimet e parashkruesve besoj se e ke kuptuar qe nuk shprehin asnje lloj natyre te ketij/kesaj subjekti/qenieje/koncepti por jane thjesht fjale ne tym).

Ajo qe une jam duke thene eshte se besimi dhe mosbesimi nisen te dyja mbi dy aksioma. Ti nuk mund ta besh te pranueshme idene e Zotit pikerisht sepse ne koken tende mendimi funksionon me aksioma te tjera. Nqs ti kerkon te kuptosh dhe te njohesh se si funksionon nje teori tjeter, duhet te lesh menjane aksiomat e teorise tende.

[/ QUOTE ]

Dyshoj te kesh ndonje dijeni mbi aksiomat e teorise time, sepse une nuk jam shprehur aspak rreth ndonje teorie, prandaj me fal qe shprehem keshtu por paternalizmi yt ne kete rast nuk eshte i pershtatshem, sepse eshte i nxituar.

Ajo qe une kam shprehur me lart eshte se te dyja teorite (si teizmi si ateizmi) ne thelb, ne start, jane ngulur po njesoj "ne hava". Problemi yt eshte se ti ben nje kapercim. Ti tenton te diskutosh pernjehere per konceptin zot dhe nuk e merr teorine si nje sistem te tere, per te kuptuar se cfare problemesh zgjidh dhe si i zgjidh ky sistem keto probleme.

[/ QUOTE ]

Na ndan vetem 1 germe ne kete rast, germa e 13-te e alfabetit --&gt;i, midis racionalizmit tim (e gjej te cuditshme perse ti nxiton menjehere ta cosh drejt ateizmit, pa patur nje ide te qarte as se cfare eshte ateizmi, por kjo nuk ja vlen ne kete teme) dhe racionalizi(!)mit tend.

Une nuk bej asnje lloj kapercimi. Une pyes: Cfare eshte zoti qe ju tregoni?

Pikerisht pra, ne po te njejten "hava" te mendimit qendrojne si besimi si mosbesimi. Te dy jane fe, te dy jane po kaq iracionale. Sepse ne thelb bota eshte iracionale. Keshtu ne rastin konkret nuk kemi te bejme me nje sistem mendimi racional (ateizmi) dhe me nje sistem mendimi joracional teizmi. Te dyja kane menyren e tyre se si krijohen duke perdorur arsyen. I vetmi diskutim qe mund te bejme ne kete mes eshte se cili prej te dy sistemeve te te menduarit i zgjidh me mire problemet dhe cili eshte me prane intuites se mendimit njerezor, me prane arsyes intuitive.

[/ QUOTE ]

Racionalizim (ne rastin me te mire po e quaj keshtu), pjesa e dyte.

Me fal, ku e pe ti qe une thashe "Ai nuk ekziston" se me bere kurioz. Une vetem kam shtruar pyetjen e pare qe duhet te beje nje person (nuk po e perseris pyetjen sepse behet e lodhshme per te dy dhe ata qe lexojne) kur flitet mbi dicka.

Pikerisht, qe ne momentin qe ti shprehesh "Zoti nuk ekziston", besimet jane perralla, etj., duhet te japesh prova.

[/ QUOTE ]

Shiko, nuk eshte zakon i mire te thuash gjera per tjetrin, qe nuk jane aspak te verteta.
Edhe njehere, ku e ke lexuar ti nga une shprehjen "Zoti nuk ekziston"?

Kur thua ze Zoti nuk ekziston, ti normalisht afirmon mosekzistencen e Zotit!

[/ QUOTE ]

(paralelizem: "kur thua qe asgjeja ekziston, duhet te japesh prova per ekzistencen e saj..".. si te duket, qendron me ate me lart?)

Serish, nuk jemi ne stadin e "provave", por fillimisht duhet shpjeguar nga ju:

Cfare eshte kjo njesia me emertim zoti?

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Eclipse,

Kam nja dy pyetje nga ky libri im. Po ju pergjigje "ndoshta" e kupton "njesine me emertim zoti".

Kur'an, Surah Et Tur(52)

35. A mos u krjuan prej kurgjësë, apo ata vetë janë krijues?
36. A mos ata i krijuan qiejt e tokën, Jo, por ata nuk janë të bindur.

Ja po te ndihmoje te eliminoj ca pergjigje: Mos me thuaj se beri ndonje seks qe lindi qielli edhe toka, se me njeriun e morem vesh si u "krijua" sipas "llogjikes" tende.

Medito mbi te, nuk pres pergjigje te thate sot a neser, ndoshta nuk pres fare pergjigje prej teje se pergjigje kot se kot ka plot po nuk me hyjne ne pune. Mbaje ne mend kete pyetje dhe pergjigju vetes ne rradhe te pare.

Gjithe te mirat.

Gysi

Primus registratum

Tani, nuk kam mbajtur shenime fjalet e tua dhe nuk mund te filloj e te merrem me citime, pasi nuk kam as ngene e duhur dhe as nevojen per ta bere kete.
Nuk e di, nese ti je ateist (e them te pakten nga c'kam kuptuar deri me tani) atehere i bie qe te mohosh ekzistencen e Zotit. Dhe meqe mohimi nuk eshte gje tjeter vec se nje pohim, per te kundershtuar dicka atehere i bie qe edhe ateisti te jete po kaq i obliguar per te provuar pohimin e vet.
Ne qofte se ti pastaj je agnostik, eshte tjeter muhabet. Atehere e leme fare muhabeti se nuk kemi c'te flasim me, pasi i bie qe e vetmja pergjigje per ate cka po diskutojme te jete mungesa e pergjigjes.

Ti pyet, "C'eshte Zoti"!
Pikerisht, prandaj je ti ai qe nxitohesh, pasi futesh direkt ne mes te pilafit ne muhabet, pa garantuar me pare marreveshjen e termave.
Ajo qe une kam bere me siper eshte ndergjegjesimi per te kuptuar njehere se si operon njera dhe tjetra pale. Pra, ne fillim duhet te kuprosh, "si mendon tjetri", pastaj te gjykosh lidhur me mendimet e tij. Jo me kot teoria e njohjes eshte elementi kryesor i ndertimit te nje filozofie si dhe problemi kyc i saj. Pra si njohim, deri ku mund te njohim, sa te sakte dhe te sigurte jemi ne njohjen tone etj. Ne kete menyre, mendimi duhet te njohe njehere kufinjte e veta, pastaj te gjeje rrugen me te zgjuar per te pohuar dicka, sidomos per gjera te tilla qe i kapercejne kufinjte e arsyes.

Pikerisht edhe ne rastin konkret. Ti me kerkon mua te te them se cfare eshte Zoti. Por kjo pyetje thjesht hap nje debat pa fund qe nuk ia vlen. Nqs ti me kerkon mua nje perkufizim, duhet te dish se Zoti eshte i paperkufizueshem, pasi i tejkalon kufinjte e mendjes, pasi eshte i pafund.
Pikerisht, prandaj te fola me lart per mendimin intuitiv. Per Zotin flitet, duke u mirekuptuar qe te gjitha fjalet e perdorura per te, i perkasin nje sfere tjeter, qe i tejkalon aftesite tona te te njohurit dhe prek perfeksionin. Pikerisht mendimi intuitiv nuhat aty ku mendimi racional lloc.
Eshte e nevojshme te biem dakort per disa gjera ne menyre qe te merremi vesh, pasi ne te kunderten, ne qofte se fillojme i kerkojme njeri-tjetrit perkufizime muhabeti nu kmbaron. Une fare mire mund te shtroj te njejten pyetje. Kush je ti qe kerkon te njohesh Zotin. Me cfare kerkon ta njohesh, ta kuptosh. Etj.

(paralelizem: "kur thua qe asgjeja ekziston, duhet te japesh prova per ekzistencen e saj..".. si te duket, qendron me ate me lart?)

[/ QUOTE ]

Cfare ka ketu? Nqs pohon ekzistencen e asgjese, duhet te japesh prova!
Problemi eshte se, vec te tjerash duhet te kuptojme se cfare quajme prove, dhe si duhet dhe mund te provohet nje gje!
Muhabet shume i gjate, gjithsesi, je i lire te zgjedhesh, por jo te nxjerresh perfundime kategorike per gjera, per te cilat njerezimi nuk ka rene kurre dakort!

Dyshoj te kesh ndonje dijeni mbi aksiomat e teorise time, sepse une nuk jam shprehur aspak rreth ndonje teorie, prandaj me fal qe shprehem keshtu por paternalizmi yt ne kete rast nuk eshte i pershtatshem, sepse eshte i nxituar.

[/ QUOTE ]

Nuk kam percaktuar se kush jane aksiomat e teorise tende, por thjeshte kam shprehur se ti i ke aksiomat e tua. Dhe per kete nuk ka dyshim.

Eclipse

Forumium praecox

Eclipse,

Kam nja dy pyetje nga ky libri im. Po ju pergjigje "ndoshta" e kupton "njesine me emertim zoti".

Kur'an, Surah Et Tur(52)

35. A mos u krjuan prej kurgjësë, apo ata vetë janë krijues?
36. A mos ata i krijuan qiejt e tokën, Jo, por ata nuk janë të bindur.

Ja po te ndihmoje te eliminoj ca pergjigje: Mos me thuaj se beri ndonje seks qe lindi qielli edhe toka, se me njeriun e morem vesh si u "krijua" sipas "llogjikes" tende.

Medito mbi te, nuk pres pergjigje te thate sot a neser, ndoshta nuk pres fare pergjigje prej teje se pergjigje kot se kot ka plot po nuk me hyjne ne pune. Mbaje ne mend kete pyetje dhe pergjigju vetes ne rradhe te pare.

Gjithe te mirat.

[/ QUOTE ]

Eshte interesant fakti sesi kur ndodh ndonje ngjarje qe ne plan te pare thyen rregullin ne natyre, besimtari eshte i pari qe therret se nje mrekulli ka thyer Ligjet e Natyres, dhe kjo sipas tij deshmon qe kemi te bejme me nderhyrjen e nje fuqie te mbinatyrshme.

Por ne te njejten kohe, eshte po i njejti besimtar qe prezencen e rregullit dhe Ligjeve te Natyres e pershkruan me zell si "deshmi e pakundershtueshme e prezences se nje fuqie te mbinatyrshme".

Albanski,

ngado qe te mundohesh, ne argumentet teleologjike gjithcka ecen per se prapthi (te siguroj qe eshte keshtu) se e di qe do te mundohesh ne kete fushe, dhe ne fund te fundit do te humbasesh kohen tende.

Tani, meqenese ke sjelle dhe dy rreshta nga ai liber i mbushur me kontradikta logjike, dhe po lexoj perseritjen e termit - krijuan -, do te me lejosh te citoj dhe une nja dy te tjere, ne menyre qe ti vesh gishtin kokes, dhe here tjeter te jesh me i kujdesshem ne perdorimin e thonjezave kur ia bashkengjit llogjikes se dikujt tjeter, sepse realisht kam pershtypje qe duhet ta perdoresh per vete ate bashkim pikezimesh dhe germash --&gt; "llogjika".

Ne kuran, sure 41 (Fussilet) shkruhet:
9 - thuaj: “A ju jeni ata qe nuk i besoni Atij qe e krijoi token per dy dite dhe Atij i pershkruani shok, e Ai eshte Zoti i boteve!

10 - Ai qe ne te vuri kodra te forta, ia shtoi te mirat asaj dhe brenda kater diteve te plota caktoi te gjitha kushtet per te jetuar ne te. <u>Pra, per ata qe pyesin (per kohen e krijimit te saj)</u>”

11 - <u>Pastaj</u> e mesyu qiellin (krijim e qiellit) e ai ishte tym (mjegulline qe ishte si materie e pare) dhe atij edhe tokes i tha: “Qasuni urdherit Tim me deshire ose me dhune!” Ato te dyja thane: “Po i qasemi me deshire!”

12 - Dhe ata i krijoi shtate qiej brenda dy diteve dhe secilit qiell i caktoi ate qe i nevojitej. Qiellin me te afert (te dynjase) Ne e stolisem me yje ndriçuese dhe e beme te mbrojtur. Ky eshte caktim i te plotfuqishmit, i te dijshmit.

[/ QUOTE ]

si thua, a nuk te duket pak i cuditshem fakti sesi ai libri yt fundoset ne te njejtin irracionalitet qe permban bibla kur "deshmon" se Toka (planeti ku jetojme) eshte trupi i me i vjeter ne univers (ose sipas versionit tend terminologjik: "i pari i krijuar").

Mua personalisht me duket i cuditshem ky fakt, duke ditur qe kurani eshte shkruar shume me vone bibla..
mbase origjina teresisht aziatike dhe afersia midis dy kombeve semite, eshte shkaku i kesaj "lajthitjeje" astronomike (ne te dyja kuptimet e fjales).

Pra, mendohu njehere rreth dy rreshtave te cituara nga sureja (se te mendohesh nuk te ben keq asnjehere) dhe mos me jep pergjigje sepse pohimin qe te dyja "tezat monoteiste" (bibla dhe kurani) jane false kam qejf ta thuash me vete.. por pa ze.
(nuk ka vend per frike.. merre me kurajo, se per te verteten po perpiqesh!)

urimet me te mira dhe per ty

(qe te kesh momente gazmore, po te ve nje pasazh humoristik nga bibla, mqs ma merr mendja se dhe nuk do e honepsesh si liber..per fat te keq, nuk mund ta perdoresh si argument kunder krishterimit, sepse ne te njejtin mocal e gjen te fundosur dhe islamin, por gjithsesi.. lexoje vete )
eshte nje pjese ku i behet thirrje arsyes njerezore qe te njohe ..zotin (!?)

Psallmet 14.2: zoti shikon nga qielli bijtë e njerezve per te pare nese ndonjeri prej tyre ka arsye dhe kerkon perendine.

Gysi, ty do te te pergjigjem pas ndeshjes.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Eclipse,

Me duket shume interesante se paske gjetur nje tekst nga Kur'ani edhe me tregon per "lajthitje astronomike".

Jam vec kurioz te di e ke lexuar vete Kur'anin nga fillimi edhe deri ne fund edhe te paska mbetur mendja te kjo "lajthitje astronomike" apo ke kopjuar ca mendojne te tjeret se kjo qenka "lajthitje astronomike"?

Me vjen shume keq se te paskan shpetuar syte nga kjo qe une kam ne gjithe postimet e mia nga Kur'ani:

Ja ketu poshte.

Me Poshte...

Ja ketu poshte e ke lexoje:

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Tani ti do te kruhesh edhe me Kur'anin. Te fillosh e te kritikosh Kur'anin, duhet ta lexosh Kur'anin ne gjuhen orgjinale dhe ta kuptosh mire ate qe lexon ne gjuhen origjinale. Le qe Kur'anin as arabet qe e kane gjuhe meme nuk e kuptojne thjesht dot nga leximi. Eshte nje shkence me vete qe te kuptohet Kur'ani ashtu sic duhet se thjesht me nje te lexuar se keshtu si puna jote ngaterrohen shume njerez.

Ti me citon ca perkthime "gjuhen shqipe"...pse shqip eshte Kur'ani or djalosh. Po sikur ta kete perkthyer gabim ai perkthyesi...apo perkthyesi qenka 100% i sakte dhe nuk perkthen gabim. Une kete diskutoj me krishteret per perkthimet e gabuara te disa fjaleve ne Bibel, tani vjen ti si ekspert te me mesosh mua perkthimet e gabuara ne Kur'an... Me duket se je ca prapa ne studim, nuk mund te perdoresh taktike qe une e njoh shume mire kunder meje...se te duhen edhe ca me shume eksperience...sidomos ne nje fushe si feja islame qe nuk eshte aq e thjeshte sa mendon ti.

VARGU 11: qe ti ke TRASHUR dhe NENVIZUAR PASTAJ...ne arabisht eshte &amp;#1579;&amp;#1615;&amp;#1605;&amp;#1617;&amp;#1614; THUMAdhe perkthehet DHE dhe nuk ka kuptim te mevonshem si pastaj por lidh dy gjera paralelisht. Kurse Vargu qe une kam ne gjithe postimet e mia te ben ta kuptosh me mire lidhjen paralele.

Nejse ti vazhdo kerkimet e tua. Kjo eshte gjeja me e zgjuar qe ke bere deri tani.

Fat te mbare ne kerkimet e tua.

Gjithe te mirat.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Shenim:

Desha te kopjoja fjalen "thuma" arabisht, por nuk del vec se numra pa kuptim...shko lexoje arabisht nqs nuk beson.

Eclipse

Forumium praecox

Tani ti do te kruhesh edhe me Kur'anin. Te fillosh e te kritikosh Kur'anin, duhet ta lexosh Kur'anin ne gjuhen orgjinale dhe ta kuptosh mire ate qe lexon ne gjuhen origjinale. Le qe Kur'anin as arabet qe e kane gjuhe meme nuk e kuptojne thjesht dot nga leximi. Eshte nje shkence me vete qe te kuptohet Kur'ani ashtu sic duhet se thjesht me nje te lexuar se keshtu si puna jote ngaterrohen shume njerez.

Ti me citon ca perkthime "gjuhen shqipe"...pse shqip eshte Kur'ani or djalosh. Po sikur ta kete perkthyer gabim ai perkthyesi...apo perkthyesi qenka 100% i sakte dhe nuk perkthen gabim. Une kete diskutoj me krishteret per perkthimet e gabuara te disa fjaleve ne Bibel, tani vjen ti si ekspert te me mesosh mua perkthimet e gabuara ne Kur'an... Me duket se je ca prapa ne studim, nuk mund te perdoresh taktike qe une e njoh shume mire kunder meje...se te duhen edhe ca me shume eksperience...sidomos ne nje fushe si feja islame qe nuk eshte aq e thjeshte sa mendon ti.

[/ QUOTE ]

Taktike ndaj teje, thua?

Mos u bej qesharak, se kesaj i thone qe ti japesh vetes rendesi me zor. Nuk ka asnje lloj taktike. Ti nuk arrin te tregosh se cfare eshte zoti, madje as perfytyrimin tend per te nuk e jep.

Une lexoj dhe shkruaj ne gjuhen shqipe. Thuaji allahut te vere ujet ne zjarr dhe per shqiptaret qe nuk dine gjuhen arabe, se nuk eshte faji i tyre.

VARGU 11: qe ti ke TRASHUR dhe NENVIZUAR PASTAJ...ne arabisht eshte &amp;#1579;&amp;#1615;&amp;#1605;&amp;#1617;&amp;#1614; THUMAdhe perkthehet DHE dhe nuk ka kuptim te mevonshem si pastaj por lidh dy gjera paralelisht. Kurse Vargu qe une kam ne gjithe postimet e mia te ben ta kuptosh me mire lidhjen paralele.

Nejse ti vazhdo kerkimet e tua. Kjo eshte gjeja me e zgjuar qe ke bere deri tani.

Fat te mbare ne kerkimet e tua.

[/ QUOTE ]

Vertet mendon te kem aq shume kohe sa te merrem me kerkime mbi librin tend kontradiktor?(pa te cilin mesa shoh e ke zor te ekzistosh)

nejse, mos te dalim jashte teme.. nuk ka nje shpjegim llogjik te zotit.

Eclipse

Forumium praecox

Tani, nuk kam mbajtur shenime fjalet e tua dhe nuk mund te filloj e te merrem me citime, pasi nuk kam as ngene e duhur dhe as nevojen per ta bere kete.
Nuk e di, nese ti je ateist (e them te pakten nga c'kam kuptuar deri me tani) atehere i bie qe te mohosh ekzistencen e Zotit. Dhe meqe mohimi nuk eshte gje tjeter vec se nje pohim, per te kundershtuar dicka atehere i bie qe edhe ateisti te jete po kaq i obliguar per te provuar pohimin e vet.
Ne qofte se ti pastaj je agnostik, eshte tjeter muhabet. Atehere e leme fare muhabeti se nuk kemi c'te flasim me, pasi i bie qe e vetmja pergjigje per ate cka po diskutojme te jete mungesa e pergjigjes.

[/ QUOTE ]

Kam pershtypjen qe midis ne te dyve, agnostiku duhet te jesh ti.. shpresoj te me zhgenjesh duke me treguar se cfare eshte zoti, pra te mos besh pjese ne masen e madhe te atyre qe besojne ne kete fjale (zoti), por qe nuk kane asnje lloj ideje mbi te (qartesisht ky eshte shembulli i agnosticizmit, ne kete rast, religjoz).

Ate cudine qe thua sesi "mohimi qenka nje pohim" ne kete rast specifik, nuk po e analizoj fare sepse eshte pak ..(qesharake?)

Teizmi, si pala qe pretendon te verteten mbi zotin, eshte i detyruar te paraqese prova se ku e mbeshtet kete lloj shpalljeje, por si fillim duhet detyrimisht te shpjegoje se per cfare lloj qenieje flet. Perpjekjet e tua ne venien e shenjes se barazise midis teizmit dhe ateizmit jane kurajoze por gjithsesi te kota, sepse nuk jane aspak te njejte me njeri-tjetrin, thjesht vetem per faktin se njohurine e kerkojne ne menyra te ndryshme: duke u mbeshtetur tek arsyeja ne rastin e ateizmit, dhe tek besimi (feja) ne rastin e teizmit. Besimi(Feja) dhe Arsyeja si koncepte perjashtohen reciprokisht nga "bashkejetesa", sepse aty ku rri njeri, nuk ka vend per tjetrin.

Megjithese shume kane pershtypjen se filozofia eshte nje fushe e "pak te zgjedhurve" e verteta nuk eshte keshtu. Si ne cdo fushe te specializuar, njohuria e thelle mbi ceshtjet filozofike kerkon studim te perqendruar, por nje kuptim themelor mbi ndryshimet filozofike ndermjet teizmit dhe ateizmit eshte i mundshem te arrihet nga gjithkush me pak mundim.

Sigurisht qe pyetja mbi ekzistencen e zotit, eshte vetem maja e ajsbergut, sepse nen te qendrojne probleme thelbesore qe duhen te zgjidhen (metafizike, epistemologjike, etike, etj) por kam pershtypjen se do u vije koha dhe ketyre probleme.

Ti pyet, "C'eshte Zoti"!
Pikerisht, prandaj je ti ai qe nxitohesh, pasi futesh direkt ne mes te pilafit ne muhabet, pa garantuar me pare marreveshjen e termave.
Ajo qe une kam bere me siper eshte ndergjegjesimi per te kuptuar njehere se si operon njera dhe tjetra pale. Pra, ne fillim duhet te kuprosh, "si mendon tjetri", pastaj te gjykosh lidhur me mendimet e tij. Jo me kot teoria e njohjes eshte elementi kryesor i ndertimit te nje filozofie si dhe problemi kyc i saj. Pra si njohim, deri ku mund te njohim, sa te sakte dhe te sigurte jemi ne njohjen tone etj. Ne kete menyre, mendimi duhet te njohe njehere kufinjte e veta, pastaj te gjeje rrugen me te zgjuar per te pohuar dicka, sidomos per gjera te tilla qe i kapercejne kufinjte e arsyes.

[/ QUOTE ]

Fillimisht, duhet te mendosh se dikush tjeter ka "gatuar kete pilafin", pastaj te merresh me mua qe "futeshkam mes pilafit".

Pohimi nga ana e "njohesve" se zoti mund te njihej nepermjet arsyes me shtyu te mendoja se kjo "pala juaj" operonte nepermjet arsyes dhe ketu do kishim shume te perbashketa.
Tabula rasa, ia kam thene dhe dikujt tjeter me pare. Per kete shkak drejtohemi nga epistemologjia dhe vjen natyrale pyetja primare qe eshte mbi natyren dhe karakteristikat e zotit.

Pikerisht edhe ne rastin konkret. Ti me kerkon mua te te them se cfare eshte Zoti. Por kjo pyetje thjesht hap nje debat pa fund qe nuk ia vlen. Nqs ti me kerkon mua nje perkufizim, duhet te dish se Zoti eshte i paperkufizueshem, pasi i tejkalon kufinjte e mendjes, pasi eshte i pafund.

[/ QUOTE ]

Une kerkoj te thoni se cfare eshte ky zoti, mqs jeni ju qe beni shpalljen dhe "sondazhet" mbi te. Me pelqen qe me se fundi, ti merr guximin te thuash qe eshte i paperkufizueshem dhe i tejkalon kufinjte e mendjes.

Megjithese ne rastin e ketij pohimit tend ajo teza, qe kane te tjeret, e "njohjes se zotit nepermjet arsyes" thermohet keqazi (besoj se e ke idene), prandaj do te ishte mire t'ua besh te ditur "kolegeve" qe te mos e perserisnin me kete lloj absurditeti, ose sugjeroji qe ti pervishen mire epistemologjise perpara se te thone shprehje te tilla te pakuptimta, sepse do te ekzistojne mundesi reale mbi permiresimin e formimit te mendimit te tyre te natyrshem dhe mbi argumentimin e ideve (ndjesive ne kete rast).

Pikerisht, prandaj te fola me lart per mendimin intuitiv. Per Zotin flitet, duke u mirekuptuar qe te gjitha fjalet e perdorura per te, i perkasin nje sfere tjeter, qe i tejkalon aftesite tona te te njohurit dhe prek perfeksionin. Pikerisht mendimi intuitiv nuhat aty ku mendimi racional lloc.

[/ QUOTE ]

Aha, dmth po fillojme te "perzeme" kete zotin nga territori i arsyes, mesa po ve re.. shume mire, sepse po fillojme te kemi pika te perbashketa te mendimeve, dhe keshtu konflikti filozofik behet me i thjeshte per t'u zgjidhur.

Eshte e nevojshme te biem dakort per disa gjera ne menyre qe te merremi vesh, pasi ne te kunderten, ne qofte se fillojme i kerkojme njeri-tjetrit perkufizime muhabeti nu kmbaron. Une fare mire mund te shtroj te njejten pyetje. Kush je ti qe kerkon te njohesh Zotin. Me cfare kerkon ta njohesh, ta kuptosh. Etj.

[/ QUOTE ]

Une e di shume mire qe konfuzioni eshte armik i mendimit qe ka nje qellim, dhe jam dakort qe duhet te merremi vesh per disa gjera, dhe arsyen perse duhet te merremi vesh e kam shpjeguar pak me lart..

(Perkufizim per mua si qenie njerezore te jap ne cdo moment. Subjektin - zoti, kerkova ta njoh nepermjet arsyetimit, meqe ishte e mundur sipas shkrimeve te meparshme ne kete teme).

Cfare ka ketu? Nqs pohon ekzistencen e asgjese, duhet te japesh prova!
Problemi eshte se, vec te tjerash duhet te kuptojme se cfare quajme prove, dhe si duhet dhe mund te provohet nje gje!
Muhabet shume i gjate, gjithsesi, je i lire te zgjedhesh, por jo te nxjerresh perfundime kategorike per gjera, per te cilat njerezimi nuk ka rene kurre dakort!

[/ QUOTE ]

Eshte e thene me shaka "prova mbi asgjene" por me mire te vazhdoje serioziteti.

Te lutem, me jep 1 prove qe Zeusi nuk ekziston.

The_Meditator

Primus registratum

o eclipse shiko cik .mo duket se tema-pyetje esht e thjeshte [pavaresisht qe tem-ngritesi duhet ta kishte rivendos pyetjen ne kete menyre]

a ekziston zoti apo jo?-kaq ...dhe pergjigja si nga ana jote dhe e te tjereve duhet te ishte po aq e shkurter ....psh ti .....nuk besoj thua.....psh une...besoj them....

nderkaq kur un them besoj me aplikohet fjala besimtar mua ,ose theist

kurse per ty aplikohet jobesimtar ose atheist...

esht shume e thjeshte besoj.....tani nqs ti do te futesh me thelle ne kete debat ,ateher me jep prova ti mua pse nuk ekziston zoti ,nderkohe un anasjelltas...

por smund ti te besh debat me robet dhe kerkon perkufizimin cfare esht zoti dhe karakteristikat e tij ?-si mund ti te besh pyetje te tilla [mbase te tilla si ke bere por afersisht] mbi nje qenie qe ti nuk e beson.

kupton qe nuk po i ngjit shkallet por po i kapercen duke u hedhur nga i pari tek i fundit.

le te mos perdorim llogjiken vlla dhe te flasin sadopak me gjuhen shkencore meqe ajo ka logjike me te shendoshe se tonen.

por para se te vazhdojme me kete gje,do kisha deshire nga ana jote te mi pergjigjeshe 2 pyetjeve vetem qe un te jem me i qarte [dhe ti gjithashtu] rreth pikepamjeve te tua.

a beson ti se zoti ekziston?
cfare je ti ?[atheist,agnostic,theist]

Gysi

Primus registratum

Kam pershtypjen qe midis ne te dyve, agnostiku duhet te jesh ti.. shpresoj te me zhgenjesh duke me treguar se cfare eshte zoti, pra te mos besh pjese ne masen e madhe te atyre qe besojne ne kete fjale (zoti), por qe nuk kane asnje lloj ideje mbi te (qartesisht ky eshte shembulli i agnosticizmit, ne kete rast, religjoz).

[/ QUOTE ]

Ri mund te kesh cfare do pershtypjeje, por kjo nukka rendesi. PO flasim per besimin dhe mosbesimin. Me sa kam kuptuar (kjo nuk ka nevoje per shume mend) ti je ateis. Duke qene ateist ti mohon ekzistencen e Zotit. Pra, per ty Zoti nuk ekziston. Ne kete menyre, ti ke nje pohim ne vetvete: "Zoti nuk ekziston". Pikerisht ti je po aq i detyruar te provosh kete pohim, pra te provosh mosekzistencen e Zotit, sa c'jane te detyruar edhe ata qe pranojne te kunderten tende, ekzistencen e Zotit.

Ate cudine qe thua sesi "mohimi qenka nje pohim" ne kete rast specifik, nuk po e analizoj fare sepse eshte pak ..(qesharake?)

[/ QUOTE ]
Ka shume gjera qe iu duken qesharake shume njerezve, porkjo nuk dtth qe nuk jane te verteta. Mohimi eshte nje po0him,ne plot kuptimin e fjales. Te mohosh ekzistencen e dickaje dtth te pohosh mosekzistencen e saj. Pikerisht, ne rastin kur ti ben kete pohim, je i detyruar te japesh prova per vertetimin e ketij pohimi.

Perpjekjet e tua ne venien e shenjes se barazise midis teizmit dhe ateizmit jane kurajoze por gjithsesi te kota, sepse nuk jane aspak te njejte me njeri-tjetrin, thjesht vetem per faktin se njohurine e kerkojne ne menyra te ndryshme: duke u mbeshtetur tek arsyeja ne rastin e ateizmit, dhe tek besimi (feja) ne rastin e teizmit. Besimi(Feja) dhe Arsyeja si koncepte perjashtohen reciprokisht nga "bashkejetesa", sepse aty ku rri njeri, nuk ka vend per tjetrin.

[/ QUOTE ]

Ky eshte vetem nje hamendesim i gabuar i yti. Teizmi mbeshtetet tek arsyeja po aq sa ateizmi (flas ne thelb pasi ne te vertete, ateizmi megjithese bazohet ne arsye, ai arsyetonne menyre te gabuar). Zoti besohet me arsye. Esshte arsyeja ajo qe peshon gjerat, qe mat, qe njeh vetveten, dhe arrinte kuptoje qe ekziston domosdoshmerisht nje gjenie e mbinatyrshme qe ka krijuar gjithcka.
Ti ngaterron teizmi, apo mendimin mbi Zotin me fene. Feja perben nje etape tjeter, qe vjen pas besimit, qe vjen pasi ti pranon qe kjo fe eshte e vertete. Qe nga ky moment ti i merr parimet baze te fese si burime te shpalljes hyjnore. Por rruga per te shkuar deri aty eshte arsyeja, intuita, informacioni mbi boten.
Ne kete menyre, nuk ka dy gjera qe operojne njera me arsye dhe tjetra me besim. Por kemi dy teori qe operojne me arsye per te shkuar ne dy forma te ndryshme besimi. Pra kemi dy forma te ndryshme te arsyetuari qe sjellin dy forma te ndryshme te te besuarit: njera ne besimin ne ekzistencen e Zotit dhe tjetra ne besimin e mosekzistencen e Tij.