Re: Cfare eshte zoti?
</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Tani, nuk kam mbajtur shenime fjalet e tua dhe nuk mund te filloj e te merrem me citime, pasi nuk kam as ngene e duhur dhe as nevojen per ta bere kete.
Nuk e di, nese ti je ateist (e them te pakten nga c'kam kuptuar deri me tani) atehere i bie qe te mohosh ekzistencen e Zotit. Dhe meqe mohimi nuk eshte gje tjeter vec se nje pohim, per te kundershtuar dicka atehere i bie qe edhe ateisti te jete po kaq i obliguar per te provuar pohimin e vet.
Ne qofte se ti pastaj je agnostik, eshte tjeter muhabet. Atehere e leme fare muhabeti se nuk kemi c'te flasim me, pasi i bie qe e vetmja pergjigje per ate cka po diskutojme te jete mungesa e pergjigjes.
[/ QUOTE ]
Kam pershtypjen qe midis ne te dyve, agnostiku duhet te jesh ti.. shpresoj te me zhgenjesh duke me treguar se cfare eshte zoti, pra te mos besh pjese ne masen e madhe te atyre qe besojne ne kete fjale (zoti), por qe nuk kane asnje lloj ideje mbi te (qartesisht ky eshte shembulli i agnosticizmit, ne kete rast, religjoz).
Ate cudine qe thua sesi "mohimi qenka nje pohim" ne kete rast specifik, nuk po e analizoj fare sepse eshte pak ..(qesharake?)
Teizmi, si pala qe pretendon te verteten mbi zotin, eshte i detyruar te paraqese prova se ku e mbeshtet kete lloj shpalljeje, por si fillim duhet detyrimisht te shpjegoje se per cfare lloj qenieje flet. Perpjekjet e tua ne venien e shenjes se barazise midis teizmit dhe ateizmit jane kurajoze por gjithsesi te kota, sepse nuk jane aspak te njejte me njeri-tjetrin, thjesht vetem per faktin se njohurine e kerkojne ne menyra te ndryshme: duke u mbeshtetur tek arsyeja ne rastin e ateizmit, dhe tek besimi (feja) ne rastin e teizmit. Besimi(Feja) dhe Arsyeja si koncepte perjashtohen reciprokisht nga "bashkejetesa", sepse aty ku rri njeri, nuk ka vend per tjetrin.
Megjithese shume kane pershtypjen se filozofia eshte nje fushe e "pak te zgjedhurve" e verteta nuk eshte keshtu. Si ne cdo fushe te specializuar, njohuria e thelle mbi ceshtjet filozofike kerkon studim te perqendruar, por nje kuptim themelor mbi ndryshimet filozofike ndermjet teizmit dhe ateizmit eshte i mundshem te arrihet nga gjithkush me pak mundim.
Sigurisht qe pyetja mbi ekzistencen e zotit, eshte vetem maja e ajsbergut, sepse nen te qendrojne probleme thelbesore qe duhen te zgjidhen (metafizike, epistemologjike, etike, etj) por kam pershtypjen se do u vije koha dhe ketyre probleme.
Ti pyet, "C'eshte Zoti"!
Pikerisht, prandaj je ti ai qe nxitohesh, pasi futesh direkt ne mes te pilafit ne muhabet, pa garantuar me pare marreveshjen e termave.
Ajo qe une kam bere me siper eshte ndergjegjesimi per te kuptuar njehere se si operon njera dhe tjetra pale. Pra, ne fillim duhet te kuprosh, "si mendon tjetri", pastaj te gjykosh lidhur me mendimet e tij. Jo me kot teoria e njohjes eshte elementi kryesor i ndertimit te nje filozofie si dhe problemi kyc i saj. Pra si njohim, deri ku mund te njohim, sa te sakte dhe te sigurte jemi ne njohjen tone etj. Ne kete menyre, mendimi duhet te njohe njehere kufinjte e veta, pastaj te gjeje rrugen me te zgjuar per te pohuar dicka, sidomos per gjera te tilla qe i kapercejne kufinjte e arsyes.
[/ QUOTE ]
Fillimisht, duhet te mendosh se dikush tjeter ka "gatuar kete pilafin", pastaj te merresh me mua qe "futeshkam mes pilafit".
Pohimi nga ana e "njohesve" se zoti mund te njihej nepermjet arsyes me shtyu te mendoja se kjo "pala juaj" operonte nepermjet arsyes dhe ketu do kishim shume te perbashketa.
Tabula rasa, ia kam thene dhe dikujt tjeter me pare. Per kete shkak drejtohemi nga epistemologjia dhe vjen natyrale pyetja primare qe eshte mbi natyren dhe karakteristikat e zotit.
Pikerisht edhe ne rastin konkret. Ti me kerkon mua te te them se cfare eshte Zoti. Por kjo pyetje thjesht hap nje debat pa fund qe nuk ia vlen. Nqs ti me kerkon mua nje perkufizim, duhet te dish se Zoti eshte i paperkufizueshem, pasi i tejkalon kufinjte e mendjes, pasi eshte i pafund.
[/ QUOTE ]
Une kerkoj te thoni se cfare eshte ky zoti, mqs jeni ju qe beni shpalljen dhe "sondazhet" mbi te. Me pelqen qe me se fundi, ti merr guximin te thuash qe eshte i paperkufizueshem dhe i tejkalon kufinjte e mendjes.
Megjithese ne rastin e ketij pohimit tend ajo teza, qe kane te tjeret, e "njohjes se zotit nepermjet arsyes" thermohet keqazi (besoj se e ke idene), prandaj do te ishte mire t'ua besh te ditur "kolegeve" qe te mos e perserisnin me kete lloj absurditeti, ose sugjeroji qe ti pervishen mire epistemologjise perpara se te thone shprehje te tilla te pakuptimta, sepse do te ekzistojne mundesi reale mbi permiresimin e formimit te mendimit te tyre te natyrshem dhe mbi argumentimin e ideve (ndjesive ne kete rast).
Pikerisht, prandaj te fola me lart per mendimin intuitiv. Per Zotin flitet, duke u mirekuptuar qe te gjitha fjalet e perdorura per te, i perkasin nje sfere tjeter, qe i tejkalon aftesite tona te te njohurit dhe prek perfeksionin. Pikerisht mendimi intuitiv nuhat aty ku mendimi racional lloc.
[/ QUOTE ]
Aha, dmth po fillojme te "perzeme" kete zotin nga territori i arsyes, mesa po ve re.. shume mire, sepse po fillojme te kemi pika te perbashketa te mendimeve, dhe keshtu konflikti filozofik behet me i thjeshte per t'u zgjidhur.
Eshte e nevojshme te biem dakort per disa gjera ne menyre qe te merremi vesh, pasi ne te kunderten, ne qofte se fillojme i kerkojme njeri-tjetrit perkufizime muhabeti nu kmbaron. Une fare mire mund te shtroj te njejten pyetje. Kush je ti qe kerkon te njohesh Zotin. Me cfare kerkon ta njohesh, ta kuptosh. Etj.
[/ QUOTE ]
Une e di shume mire qe konfuzioni eshte armik i mendimit qe ka nje qellim, dhe jam dakort qe duhet te merremi vesh per disa gjera, dhe arsyen perse duhet te merremi vesh e kam shpjeguar pak me lart..
(Perkufizim per mua si qenie njerezore te jap ne cdo moment. Subjektin - zoti, kerkova ta njoh nepermjet arsyetimit, meqe ishte e mundur sipas shkrimeve te meparshme ne kete teme).
Cfare ka ketu? Nqs pohon ekzistencen e asgjese, duhet te japesh prova!
Problemi eshte se, vec te tjerash duhet te kuptojme se cfare quajme prove, dhe si duhet dhe mund te provohet nje gje!
Muhabet shume i gjate, gjithsesi, je i lire te zgjedhesh, por jo te nxjerresh perfundime kategorike per gjera, per te cilat njerezimi nuk ka rene kurre dakort!
[/ QUOTE ]
Eshte e thene me shaka "prova mbi asgjene" por me mire te vazhdoje serioziteti.
Te lutem, me jep 1 prove qe Zeusi nuk ekziston.