Mbi islamin!

ujku81

Primus registratum
Re: Mbi islamin!

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Qe s'eshte e rendesishme kjo eshte e dukshme, po cfare ti bejme, populli keshtu pyetjesh ka dhe na duhet t'u pergjigjemi.
Se pari ujk, une nuk thashe qe ne kete drejtim feja islame eshte me e mira. Perkundrazi, thashe se eshte me liberale se te tjrat te cilat e kane kategorike ndalesen e pjesemarrjes se gruas ne drejtimin e ritualeve publike fetare.
Te jesh me liberal nuk do te thote se je me i mire.
Dhe kjo ishte vetem nje fjali nga pergjigjia ime, qe besoj ishte e qarte.

Se dyti, (tani mund te pres edhe ndonje pyetje te tille si p.sh. "A fle gjume femra muslimane?), natyrisht mor vlla, vizitohet tek doktorri ashtu sic e kerkon doktorri qe te behet vizita. Shendeti, natyrisht, eshte me i rendesishem se zbulimi i pjeseve te trupit.

[/ QUOTE ]

Ore une se kuptoj pse bezdiseni ju kur bojne robt pytje? Perderisa ai qe ka parashiku qe robt te rrine te mbulum dhe ne vere ne kulm te vapes desha me dit si e ka parashiku nje gjo te tille. Dhe s'ke pse ironizon hic se kot s'ta bona komentin para qe kam pa dhe praktika te tilla ku e vizitonte grun e botes si te prifti kur rrefehet dhe komplet e mbulume. Tani problemi eshte se ju praktikat fetare i merrni si shembuj kur ju hyjne ne pune, ndersa kur s'ju vjen per mbare "nuk duhet ngaterru feja me praktiken".

E dyta do ishe shume me i besueshem Gys po te evitoje komente te tilla si ai me siper per krahasimin e feve. Une te bera thjesht nje pyetje per fene islame dhe nuk me duhen komentet ne krahasim me fete e tjera (sic mund ta kesh vene re nuk jam tifoz i ndonje feje). Jo per gje po ky lloj komenti ngjan si propagande dhe te pakten mua me tingelloi "ka dhe me keq se ne". /pf/images/graemlins/smash.gif

E treta, shkodrano, ja vlen qe c'ke me te me hy ne debate te tilla. Tema quhet mbi islamin qe dmth cdo gje qe ka lidhje me fene islame dhe praktikat e saj. Tani, perderisa feja islame vendos kufizime ne jeten e besimtareve une dua te di deri ku arrijne keto. S'ka asgje te keqe ketu. Pershendetje gjithashtu.

Gysi

Primus registratum

Une nuk bezdisem aspak, kur pyetet per gjera qe ia vlen te besh nje diskutim per te qene, por te fillosh e te pyesesh gjera te tilla si ato me siper, (si shkojne grate muslimane tek doktori), me duket muhabet kot. Per me teper kur pyetje te tilla kane nje tendence skepticizmi brenda...
Ai qe e ka parashiku qete rrish edhene kulmin e vapes me te gjata e di shume me mire se kushdo se sa mban robi, dhe se cfare eshte me e mire per te dhe normalisht ai nuk ka per qellim ta lere robin te semure. Perkundrazi, Ai ka per qellim qe ta ngreje njerin ne shendetin me te mire fizik, shpirteror, mendor, moral dhe shoqeror. Keshtu qe nuk ka logjike te thuash se Ai na paka lene te na mbulojne semundjet, vetem per te ruajtur "namuzin" perpara doktorit.
Sigurisht qe une e kuptova pikenisjen tende. Afganiztani per kete pune sherben, per te pjelle pyetje dhe habi ne tere boten ndaj Islamit. Por ti nuk duhet te biesh pre e imazheve te medias dhe te behesh me teper i kuptueshem. Ka disa gjera qe jane afermendesh te kuptueshme. Muslimanet nuk linden sot. jane fenomen mjaft i vjeter dhe kane ngritur ne historine e tyre qeyteterim te vjeter. A mund te besosh vertete se nje miliarde muslimane sot ne bote, si dhe me miliarda te tjere te koheve te meparshme, nuk i conin grate tek doktori?
Perrallat nga Afganistani, edhe ne qofshin te verteta, nuk mund te perfaqesojne realitetin islam ne asnje aspekt te tyre. Duhet ta ngrejme debatin pak me larte se niveli i te pranuarit se fluturon gjithcka qe qendron ne ajer ne ekranin e televizorit.

E dyta, Krahasimi ime, i cili nuk ishte qellim ne vetvete, vjen (sic edhe e theksova me lart) jo per te treguar qe feja ime eshte me e mire se e tjetrit. Por krahasimi im eshte per te sgjeruar pak ngushtesine e skepticizmit te atyre qe priren te jene kundershtues duke shprehur se ky fenomen ekziston tek te gjitha fete. Tek e fundit, perse vetem tek Islami behen te tilla pyetje?
Sigurisht, nuk thashe aspak se je "tifoz" i ndonje feje dhe nuk hyn fare ne kete debat fakti nese ti beson apo jo ne nje fe. Por, per ta bere skepticizmin ten me te dobet e permenda faktin qe edhe fete e tjera si krishterimi, budizmi, (po keshtu edhe hinduizmi etj), kane qendrime te tilla qe nuk pranojne perfshirjen e gruas ne kler. Pra, me kete desha te shpreh se fakti qe te gjitha fete, vec e vec, pa ndonje lidhje me njra-tjetren, kane gjykime te perbashketa ndaj nje ceshtjeje, eshte nje argument me teper qe kjo gje ka disa arsye me teper se sa ato qe gjithkujt i shkojne nder mend ne pamje te pare.
Pra ketu nuk kemi te bejme aspak me qellim propagandistik, por apologjetik.
Problemi eshte se jam i detyruar te shpjegoj fenomene fetare, te nje botkuptimi me tradicionalist, te gjykuar nga pikepamje krejtesisht moderniste dhe mjaft te vona ne historine e njerezimit. Pikerisht per te bere te mundur kete jam i detyruar te deshmoj akordancen historike te te gjitha pjeseve te pavarura te botes se hershme dhe pergjate te gjithe historise se njerezimit per nje ceshtje te caktuar.
Gjithsesi, edhe nese do te kisha elemente propagandistike ne pergjigjen time, kjo nuk ka te beje aspak me saktesine ose nivelin e argumentimit te pergjigjes sime.
Dhe, ta thashe edhe njehere, te thuash se te tjeret jane me konservator se ne, nuk do te thote aspak se jane "me keq se ne". Nqs Islami eshte me tolerant ne kete drejtim, vjen pike se pari (jo vetem prej faktit se Islami ka qene historikisht me i interesuar per vleresimin e rolit te gruas), por edhe per arsye se Islami nuk ka kler. Por nuk e permenda si ndonje merite te vecante tolerancen e Islamit ne kete drejtim.

Se treti, te duash te dish nuk ka asgje te keqe, por te futesh ne nje diskutim, me nje doze te mire skepticimzmi dhe paragjykimi kjo nuk te ndihmon aspak te dish.
Shpresoj qe ne kete te fundit te jem i gabuar!

ujku81

Primus registratum

Sigurisht qe je i gabuar, ne kete rast je ti qe je skeptik. Feja ka implikime ne sjelljen ne shoqeri dhe ne veprimet qe kryen cdo individ. Nese ne Kuran thuhet qe femra duhet te mbulohet ne prani te burrave te huaj, dhe nese nuk thote per raste perjashtimi atehere cdo gje mbetet ne interpretim, nje pjese mund te mendojne qe nuk ka perjashtim, nje pjese qe ka. Une thjesht te pyeta se cfare mendon shumica...nese te duket tendencioze ose skeptike..problemi yt mund edhe mos te pergjigjesh.

ujku81

Primus registratum

Te hapim nje tjeter ceshtje (qe te mos merremi me pyetje "kot"), me siper the qe islami nuk ka kler, atehere ne c'forme eshte e organizuar? Do te thuash qe nuk ka nje drejtues boteror sic kane katoliket Papen apo ortodokset Patriarkanen, sepse kler (hoxhe, myfti, etj) ka. Si caktohen keta?

Gysi

Primus registratum

Une nuk jam fare skeptik. Me lart u pergjigja per ate qe me kerkove. Debati yt ne pergjigjen time ishte per gjera anesore te problemit dhe keto gjera dolen pikerisht sepse une u perpoqa te marr para sysh skepticizmin tend.
Nejse.

Per sa i perket pyetjes tende, une them se eshte nje ceshtje qe ia vlen vertete te diskutohet dhe eshte interesante.
Tani, po perpiqem te jap nje shpjegim, i cili mbart ne vetvete njefare evaziviteti per vete faktin se e kam te veshtire tani te jap ndonje perkufizim te sakte per ate se c'fare quajme kler.
Gjithsesi, ne menyre krahasuese (dhe shpresoj qe tashme te pakten te mos e marresh per propagande te tipit "te pakten ne jemi me te mire se te tjeret") po them qe Islami nuk ka kler ne kuptimin qe i japim pergjithesisht termit duke u nisur nga krishterimi.

Hoxha, imami, myftiu etj. jane statuse te cilat percaktojne funksione te caktuara per nga aspekti i praktikave te nevojshme fetare.
I marrim me rradhe.
Hoxhe, me sa di une vjen nga turqishtja, dtth mesues, ndryshe mund te merret edhe si ekuivalent i fjales shejh (ne arabisht ka nje kuptim me te gjere duke u perdorur jo vetem ne vend per te therritur mesuesin, por pergjithesisht te gjithe njerezit te cilet gezojne nje status te nderuar dhe respektuar ne menyre te vecante). Pergjithesisht medresete e para jane hapur prane xhamive dhe shejhu, hoxha, mesuesi ishte ai i cili u mesonte njerezve fene. Pergjithesisht sot fjala hoxhe perdoret per te treguar nje klase te caktuar besimtaresh te cilet jane te integruar hierarkine ne drejtimin e ceshtjeve fetare.

Fjala imam perdoret per te treguar ate person i cili gjendet i integruar ne hierarkin e sherbyesve te fese, dhe i cili ka detyren per t'u prire njerezve ne namaz, gjate faljeve ne xhami. Imam dtth drejtues.

Myfti, eshte grada me e larte ne "hierarkin fetare" (ne fakt, ky term eshte i shpikur nga une, per ta bere me te qarte, dhe nuk duhet marre si term i mirfillte). Myftiu eshte ai qe ka autoritetin per te dhene gjykime fetare, per te mbajtur qendrime, per te perfaqesuar Islamin. Myftiu eshte domosdoshmerisht studiues shkencor i Islamit, dhe ai percakton mendimin zyrtar per ceshtje te ndryshme fetare, per te cilat kerkohet hulumtim shkencor. Njekohesisht Myftiu eshte edhe drejtuesi kryesor i muslimaneve ne nje vend.

Ajo qe une kam parasysh kur them qe Islami nuk ka kler te mirfillte, eshte se Islami nuk ka nje hierarki gradash apo statusesh te mirfillta klerikale, te cilat ngrihen mbi bazat e ushtrimit te spiritualitetit ne menyre te veçuar, ne baze te abstenimit nga disa elemente jetesore normale per njerezit e thjeshte, mbi largimin e kenaqesive te kesaj bote etj.

Pergjithesisht, kleri ka funksionuar si nje kaste njerezisht te caktuar, te cilet i jane perkushtuar thujse krejtesisht Zotit dhe fese, te cilet jane larguar nga deshirat pergjithesisht fizike te kesaj bote, per tu lidhur krejtesisht me Zotin, te cilet ja perkushtojne tere jeten e tyre Krijuesit. Pergjithesisht kjo kaste njerezish kryen funksionin e ndermjetesuesit midis njeriut te thjeshte dhe Zotit dhe sherben si ndricuese dhe orientuese per njerezit drejt rruges se perendise. Keshtu, kjo klase njerezish pergjithesisht, vecohen nga jeta, nuk martohen, nuk punojne ne pune te ndryshme, apo ne administrate etj.

Ndersa ne Islami nuk ekziston kjo. Hoxha, ose imami, mund te kryeje cdo profesion tjeter dhe te jetoje normalisht si te gjithe njerezit e tjere.

Ne Islam raporti mes njeriut dhe Zotit eshte individual. Ky raport eshte kryesisht nje ceshtje intime personale e secilit me Krijuesin e tyre. Kjo pikepamje vjen pasi cdo njeri do te jape llogari i vetem perballe krijuesit dhe ne kete menyre, askush nuk mund te futet ne mes te ketij raporti. Pra ne raportin e njeriut me Zotin nuk ka ndermjetesim, por ka nje raport te drejtperdrejte.
Te gjithe njerezit ne Islam konsiderohen te barabarte perpara Krijuesit te tyre.
Pikerisht, ne kete kuptim themi qe nuk ka kler.
Ndersa, ata qe drejtojne ne xhami apo ne format e tjera te shfaqjes shoqerore te jetes fetare, nuk jane gje tjeter vetem se drejtues. Ne mungese te tyre, kushdo mund ta beje ate detyre.
Vertete keta njerez gezojne nje respekt te vecante ne mesin e besimtareve. Por kjo ka te beje thjesht sepse ata merren me dijen fetare, studiojne fene dhe ua mesojne ate njerezve, dhe jo per ndonje ceshtje grade ne besim.

true confidental

Forumium maestatis

Pyetjeeeeeeeeeee /pf/images/graemlins/laugh.gif
Pse islami se lejon interesin ? i mean te maresh interes nga nje investim i yti......
pse te mos mundesh te besh dot para nga parate e tua
C'lidhje ka feja me parate.....
Lol, per ta thyer ket ndonje lloj argumenti a ka .....kjo eshte pyetje me e rendesishme se ajo e dores /pf/images/graemlins/laugh.gif
Thnxxx

H

harap

Guest

Ore kjo teme eshte hapur per paqartesite qe keni ju ne lidhje me ISLAMIN e jo me futja kunjash e ku di une ofendime.Thjesht sic eshte edhe tema tjeter per krishterimin.Skeni pse krijoni armiqesi kot.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Impuls,

Interesi (kamata) ka qene e ndaluar qe ne fillim nga Zoti, per kete mund te lexosh biblen. Par i njejti Zot qe ka shpallur ndalimin e kamates profeteve te tjere, i ka shpallur te njejten gje edhe Profetit Muhamed.

Se pse e pse jo eshte e ndaluar flet vete Zoti ne Kur'an:

275. Ata që e hanë kamatën nuk ngrehen ndryshe pos siç ngrehet i çmenduri nga të prekurit e djallit. (Bëjnë) kështu ngase thanë: “Shitblerja nuk është pos kamatë!” e All-llahu ka lejuar shitblerjen, ndërsa ka ndaluar kamatën. Atij që i ka ardhur këshillë (udhëzim ) prej Zotit të tij dhe është ndalur (prej kamatës) i ka takuar e kaluara dhe çështja e saj mbetet te All-llahu, e kush e përsërit (pas ndalimit), ata janë banues të zjarrit, ku do të mbesin përgjithmonë.

276. All-llahu zhduk kamatën dhe shton lëmoshën, All-llahu nuk e do asnjë besëprerë dhe mëkatar.
[Kur'an, Surah Bekare (2)]

dhe ne nje varg tjeter Ai thote:

O ju të clët besuat, mos e hani kamaatën që po e shumë fishoni dhe kini frikë (dënimin e) All-llahut ashtu që të gjeni shpëtim. [Kur'an, Surah Ali Imran(3):130]

Dhe çka të jepni nga pasuria për të shtuar e rritur (me kamatë), në pasurinë e njerëzve, ajo nuk do të shtohet te All-llahu, e çka të jepni nga sadakaja (bamirësia) me qëllim që t’i afroheni All-llahut, të tillët janë ata që u shumfishohet (shpërblimi). [Kur'an, Surah Rum(30):39]

1. Del shume e qarte se biznesi nuk eshte njesoj me kamaten. Biznesin, investimin ne dicka konkrete e ka lejuar. Kamaten e ka ndaluar.

2. Ka inkurajuar bamiresine dhe lenien e kamates, ose huazimin e parave pa shtuar interes. Se ai qe merr hua, nuk merr nga qefi, por se ka probleme financiare.

Ne fund Zoti e di me mire pse e ka ndaluar, por kjo nuk ka ndryshim midis feve monotheiste.

Ka edhe arsyeja te tjera psikologjore....por nejse....besoj se kjo te mjafton.

Feja sic e thua ti, nuk eshte dicka abstrakte, por eshte dicka konkrete. Zoti nuk eshte se i nevojiten rregullat, apo nuk i ben dot dem apo shperblim Zotit se i ndjek rregullat e tij apo jo. Pra Ai nuk ka nevoje per ty te ndjekesh rregullat.

Rregullat jane per te miren e njerezimit. Pra vjedhja ndikon keq ne shoqeri, Zoti e ka ndaluar per te miren tone. Tradhtia bashkeshortore ndikon keq, Zoti e ka ndaluar. Vrasja ndikon keq, Zoti e ka ndaluar. Te korruptosh gjykatesin ndikon keq, Zoti e ka ndaluar.

Edhe pse keto gjera jane elementare ne llogjike, ka nga ata njerez qe nuk arrijne dot me llogjiken e tyre t'i kapin keto gjera se po t'i kapnin nuk do vepronin ato qe ka ndaluar Zoti. Ka gjera te tjera qe njerezit nuk e kane arritur dot me llogjike ta gjejne se eshte e mire apo e demshme. Zoti nuk ka nevoje per studime shkencore apo shoqerore te arrije ne konkluzione si psh qe dehja me alkohol eshte ndikim i keq. Por Ai di gjithcka, dhe po te ben nje te mire ty. Tani ka arroganta qe nuk e pranojne se kjo eshte ne te miren e tyre, dhe rebelohen kundrejt Zotit. Pastaj se si i perfundon puna atyre dihet mire se Zoti di gjithcka qe do ndodhi. Pra Zoti nuk meson nga gabimet, ndersa njeriu meson. Kur e peson e kupton, si i thone punes.

Eshte si puna e nje kalamau te vogel qe i thuhet "Mos e ve doren ne zjarr se do te dhembi". Por a ka aq llogjike kalamua apo eksperience ta kuptoje kete? Atij zjarri i duket si gje e magjepsur, e bukur, e ndritshme dhe e ve doren ne te. Kur i percellon dora fillon e qan duke uleritur, atehere heren tjeter edhe t'i thuash "Vere doren ne zjarr", ai nuk e ve. Rezultati eshte se si eksperienca dhe degjimi i atij qe e di eshte i njejte. Por ne rastin e dyte nuk peson djegje.

Pra e njejta llogjike perdoret edhe me gjerat e tjera. Do te digjesh, shko bej si te duash. Pastaj mos u anko. Ka disa djegje, qe nuk sherohen lehte...apo qe kane pasoja te tmerrshme. Besoj se e kupton ku e kam fjalen.

Gjithe te mirat!

bushpepa

Primus registratum

sipas meje te gjitha fete jane bere vetem per te percare njerzit.feja eshte genjeshtra me e madhe qe ka shpik njerzimi.feja eshte krijuar nga disa njerez te zgjuar qe kane arrit te bindin masa te gjera njerzish

Kasimi

Primus registratum

Re: bushi1986
Kush te tha se feja esht shpik per kete arsye me vie shume inat se flasin njerezit pa dije une jam antar i ri dhe sot u regjistrova dhe ky esht shkrimi i pare vetem se spo mundem te duroi kesi budallalleke(ideoogji) sot ne bote eshte duke ndodhe me e keqja se njerezit pa dije po flasin dhe ndoshta je nje laik i foort por qe te vleresosh fete keshtu eshte nje gabim padituri fete jo vetem qe kane ligje te mira kete e them per fen e vertet qe keto ligje i sjellin te mira individit dhe shoqeris por e rregullojn jeten shpirterore dhe psedojn njohuri mbi egzistimin e Zotit dhe nuk eshte e vertet kursesi ajo se feja eshte shpikje e njerzve mos te harrojm se me te vertet tri besimi njihen se kane te verteta ne veten e tyre dhe kane shpallje hyjnore dhe se besimet tjera jane imagjinat njerezve dhe kjo bindja se feja eshte shpikje e njerzve kjo bindje njerzore e jo hyjnore...se skam me shume kohe ju flm nese me keni kuptu

pzn

Forumium praecox

ligj brutal shpikur nga nje tregtar devesh per te sunduar mbi nje grumbull beduinesh primitive.
Shqipnise i ka sjelle vetem mjerim, nuk asht rastsi qe venet ma kot ne evrope jane dy vene myslimane....

pzn

Forumium praecox

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
<font color="brown"> C'duhet te themi atehere per kryqezatat e pergjakshme te fese se krishtere. </font>

[/ QUOTE ]

nje pune fisnike qe shpresojme qe do perfunohet ne kete shekull....

Futbollisti

Forumium maestatis

Pershendetje Gysi,

Flm per pergjigjen per Hoxha, imami, myftiu etj.
U mundova ta kuptoj shpjegimin tend por kisha disa pyetje.
Kush/si e/cakton nje person si hoxhe, imam etj?
Si rregullohet ceshtja e nje xhamie?
Kush/si i/e rregullon ceshtjet financiare ne nje xhami?
Si jane lidhjet midis xhamive midis tyre, ose medreseve, etj?
Shpresoj ti kesh kuptuar pyetjet, kane te bejne me strukturen e islamit si fe.

Faleminderit per pergjigjen,

Une

Gysi

Primus registratum

Pershendetje!

Gezohem qe po te shoh ne AF!

Po perpiqem te pergjigjem shkurtimisht.
Zgjedhja e drejtuesve te xhamive (imameve) nuk ka ndonje forme te standardizuar fetare se si duhet bere. Ajo funksionon sipas rrethanave shoqerore te cilat shihen si me te mira te mundshme, por gjithsesi ka disa parime te cilat orientojne menyrat e zgjedhjes, dhe jo vetem ne xhami, por kudo. Nje prej parimeve baze eshte qe personi i cili zgjidhet te gezoje autoritetin e duhur si dhe pelqimin e njerezve te cilet do te drejtoje ne lutjet fetare. Profeti a.s. ka thene qe ai person qe u prin njerezve pergjate lutjeve, nderkohe qe njerezit nuk e duan ate, lutjet e tij nuk ngrihen as gjer ne veshet e tij. Me kete kuptohet qe lutjet e tij nuk pranohen prej Zotit, pikerisht sepse eshte vene ne krye te njerezve te cilet nuk e duan.
Pergjithesisht ne Shqiperi, imamet i zgjedh Komuniteti Musliman, megjithate ka edhe nje tjeter "organ drejtues" ne xhami i cili zgjidhet nga vete anetaret qe frekuentojne ate xhami. Ky eshte "Keshilli Drejtues i Xhamise".

Ndersa per sa i perket statusit "Hoxhe", sic edhe e kam theksuar, do te thote "mesues" dhe pergjithesi i takon atij qe u meson fene njerezve ne xhami. Kete status mund ta gezoje kushdo i cili ka studiuar mire fene si dhe e ka perqendruar pjesen kryesore te angazhimin e tij jetosor ne ceshtjet ekskluzivisht fetare.

Nuk e di nese jam i qarte.

dedegjonluli

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: ...</div><div class="ubbcode-body">276. All-llahu zhduk kamatën dhe shton lëmoshën, All-llahu nuk e do asnjë besëprerë dhe mëkatar. [Kur'an, Surah Bekare (2)]" </div></div>
Po nese eshte inflacioni 100 0se 200%, a e kan llogaritur kete mundesi?

Admir

Forumium maestatis

1465.jpg

heheheheheee /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

policia

Forumium maestatis

kur isha ne egjipt shume gjera me benin pershtypje, pothuajse te gjitha femrat ishin te mbuluara (pervec kristianeve), shumica e femrave nuk punonin por rrinin ne shtepi dhe rrisnin femijet, edhe ato pak qe punonin, punonin ne biznesin e familjes, ishte turp te vendosej kemba permbi kembe, te jepej dora, ne plazh burrat vishnin rrobabanjo ndersa femrat rrinin te mbuluara dhe laheshin me gjithe rroba.
burrat kishin te drejte te merrnin disa gra... gruaja ishte shume e diskriminuar (duke filluar qe ne ligj), por neper pub-e cfare nuk te shihnin syte, hynin femra te mbuluara dhe ne pub hiqnin mbulesen, pinin alkol deri afer mengjesit, pastaj mbuloheshin prape dhe iknin ne shtepi.
dhe gjeja me kryesore qe doja te thosha eshte se edhe atje ekziston prostitucioni, tradhetia.
dhe me kete qe kuptova atje i bie qe edhe islami nuk i mbaka dot njerezit larg veseve dhe mekateve...

MLK

Primus registratum

Dmth atje i binte qe mund te tradhetoje gruan me......gruan tende /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif