Bisede me ateistet!

AsiaN

Primus registratum
Re: Bisede me ateistet!

pastaj kam ve re personalisht qe ju ateistet me shume gezoheni ku ata qe besojne behen hasha kundrejt njeri tjetrit edhe kenaqeni me pak kur ju cilesojne si dicka neutrale (si grimcat pa ngarkese [elektrike ose ndergjegje])..eshte me te vertete per tu habitur me konceptet tuaja dhe per idete qe keni mbi te fshehten

true confidental

Forumium maestatis

Well, une e konsideroj veten time ateiste, edhe pse shpesh veprimet e mia dalin ne opozite me idete. Me kane thene qe duhet te pozicionohem pasi ka vetem dy kategori....... /pf/images/graemlins/wink.gif

Jam akoma e pavendosur nese Zoti ekziston , mgjth kam degjuar prova te dyanshme , evidenca empirike nuk ka , pse Zoti nuk shfaqet njehere e te na tregoje qe aty eshte /pf/images/graemlins/laugh.gif
Anoj nga ajo qe Zoti eshte nje koncept i shpikur nga njerezit , per tu treguar atyre cfare duhet te bejne e cfare jo .
Te mbeshtetesh e besosh tek zoti me duket nje menyre e lehte per te dale nga situatat, do desha qe ta drejtoja vete jeten time mbi parimet e ndjenjat e mia dhe jo mbi urdheresat e shkrimet e shenjta.
Mbase eshte edhe nje shqise tjeter e padukshme qe i ndan njerezit ne ata qe mund ta ndiejne Zotin e ne ata qe nuk e ndiejne dot , une sic duket e paskam jo fort te zhvilluar kete shqise /pf/images/graemlins/smile.gif .
Kur flas keshtu ndiej nje lloj frike se mos do perfundoj ne ferr, harrova .......vete ferri dhe parajsa jane edhe ato fallsitet, duhet te besosh ne to, nese beson ne Zot dhe Qiell , edhe truri yt do ti perceptoje ato. Mgjth per mua vdekja eshte vetem nje gjendje gjumi, si tip Matrix pavaresisht imagjinates ku zhvillohet . E nese truri yt percepton qe do shkoje ne Parajse , atehere krijon me imagjinate parajsen ose e kunderta ......
Une se kam vendosur akoma ku do shkoj, edhe pse e frikesuar nga ferri :lol:
Eh, si perfundim Zoti mund te ekzistoje por une nuk e ndiej ate dhe une besoj vetem ne ato qe ndiej e jetoj :cool:
Konfuze ???? ( me keto qe shkrova me duket se i vura pikat mbi i ateizmit tim) Bobo jam dhe e pagezuar :lol: sme lejohet

freesky...

Primus registratum

Mendoj truth se pikerisht ky eshte thelbi i diskutimit.Nese ateistet kane mundesi te besojne me shume ne dicka reale dhe te arritshme,teisteve i duhet te kalojne nga nje besim iluzionar dhe te kufizuar ne ate qe "imponon"... /pf/images/graemlins/smile.gif

S6T6N6

Forumium maestatis

Dikur ishin teologet ata qe flitnin per Zotin dhe bemat e tij... sot shof qe vendin e tyre e kane zene publicitaret...

Truth_Matters

Primus registratum

freesky,

----------------
Mendoj truth se pikerisht ky eshte thelbi i diskutimit.Nese ateistet kane mundesi te besojne me shume ne dicka reale dhe te arritshme,teisteve i duhet te kalojne nga nje besim iluzionar dhe te kufizuar ne ate qe "imponon"...
-----------------

Vete fjala jote deshmon ne faktin se ky besim per te cilin ti flet nuk eshte real, por eshte iluzionar, jo ai i besimtareve ne Zot. Sepse ti je aq i bindur per ate qe "beson" saqe cdo gje tjeter ti e quan iluzionar dhe "mitologjik"!

Prandaj une thashe (disa here) qe nqs do bejme nje bisedim serioz mbi kete teme, atehere hajde ta kapim nga "koka" dhe te flasim per origjinen e universit, me argumenta shkencore dhe llogjike. Ti, Satani (s6t6n6) dhe te tjere vazhdoni te beni deklarata qe edhe nje here po them bazohen ne besimin tuaj, pa fakte, dhe kjo tregon qarte ate qe po theksoja se besimi i nje ateisti eshte shume me i madh se i nje njeriu qe beson tek "gogoli" apo "plaku me thes". Ka me shume "prova" per egzistencen e tyre sesa besimin e ateistit.

Prandaj, nese vazhdoni te refuzoni ftesat nga ana jone per te patur nje bisede vetem ne baza shkencore dhe llogjike, pa perfshire Biblen apo Kuranin, apo ndonje liber tjeter, atehere e para tregoni dobesine tuaj ne besimin qe keni, qe dyti nuk le gje tjeter per te besuar ne sy te lexuesve pervec se ju doni te besoni ate qe besoni pavaresisht se cfare thone faktet.

Atehere, topi eshte ne fushen tuaj. Ju veproni si te doni, por nese s'e pranoni kete ftese, atehere mos flisni kot per iluzionin e teisteve. /pf/images/graemlins/smile.gif

S6T6N6

Forumium maestatis

Ne e pranojme ftesen tende truth... per vete faktin se jemi shume me njerezore se sa ti (sepse ti je hyjnor) dhe sepse je mik ne "shtepine tone".

S6T6N6

Forumium maestatis

Na jep ti faktin pse zoti ekziston... por fakt konkret jo karagjozllik si ai i jezu krishtit

Truth_Matters

Primus registratum

/pf/images/graemlins/smile.gif /pf/images/graemlins/smile.gif /pf/images/graemlins/smile.gif

Me behet qejfi. Ne kete menyre besoj se do flasim seriozisht pa patur nevoje te ngarkojme temen me besimet tona qe ne fund te fundit per te tjeret mund te mos kene shume vlere.

Truth_Matters

Primus registratum

Ok, atehere, le ta kapim nga "koka" sic rame dakord.

Ne lidhje me origjinen e universit ka vetem 3 mundesi. Keto jane:

1. Universi pati nje fillim.
2. Universi ka egzistuar gjithmone.
3. Universi nuk egziston, gjithcka eshte iluzion.

Besoj, se jemi dakord qe pika e trete nuk eshte e sakte, ne te kundert kot qe vazhdojme kete bisede.

Atehere, si fillim, a jemi dakord qe vetem dy pikat e para jane te mundshme?

Nese jemi dakord per ate, atehere ne (une) do debatojme qe nga dy pikat e para, pika e pare eshte e vertete, dhe e dyta jo.

Pra, nqs jemi dakord qe universi pati nje fillim, pavaresisht se kur, apo si, do vazhdojme me mundesite se si ky fillim ndodhi.

Sic thashe kete pune do ta marrim ngadale shkalle shkalle, shpresojme qe te biem dakord deri tani.

Gysi

Primus registratum

Duhet te them truth se thelbi eshte pikerisht ky...ne besojme ne dicka reale dhe te arritshme dhe prandaj besojme me shume,ndersa ata qe besojne ne zot te "imponuar"kufizohen aty...
A mund t'a di ju lutem se cfare eshte ajo gjeja reale qe besoni ju, dhe qe ne nuk e besojme, dhe perse ajo e juaja eshte reale dhe e jona jo.

Juve keni gjithe kohen qe shtroni nje pyetje (pasi ateizmi vetm pyetje dhe konkluzione di te ngreje, kurre argumente): "perse hesht ky Zot?!
Kush tha qe ky Zot po hesht? Ai ka folur dhe i eshte drejtuar njerezimit me te derguarit e Tij, me librat e Tij, me mezazhet e Tij.

Vertete ju nuk mjaftoheni me kaq, juve doni t'a shihni Zotin, ndersa pamja e Tij eshte e fshehte. Pamja e Tij eshte rezervuar vetem ne parajse, dhe te soditurit e Zotit eshte lartesimi, kenaqesia me e madhe shpirterore e mundshme per njeriun, dicka e paimagjinueshe.
Syri i njeriut ketu ne kete jete nuk e ka aftesine per te mundur te shohe Zotin. Syri yt as diellin nuk mund t'a shohe dot.

Nese njeriu do te mund t'a shihte Zotin c'kuptim do te kishte besimi. Ckuptim ka t'i kerkosh dikujt, "a beson ne ekzistencen e perroit te lanes?" Ne e shohim perdite ndaj nuk ka kuptim te besojme se Lana ekziston. Kjo gje dihet.
Ndersa Zoti ka preferuar te jete i fshehte ne kete jete, pasi ka deshiruar t'i sprovoje njerezit. Ka deshiruar t'i provoje njerezit se kush do t'i bindet e kush jo. Ky eshte vetem nje provim. Njeriu qe ia hap zemren ciltersisht Krijuesit ka fituar kenaqesine dhe shperblimet e Tij, ndersa ai qe ia kthen shpinen, per arsye se thelle ne zemren e tij nuk deshiron t'i largohet kenaqesive te veta dhe te te rregulloje jeten e tij sipas parimeve hyjnore, do te fitoje zemerimin e Tij.

Prandaj thelle-thelle eshte ceshtje zemre. Argumentet jane te mjaftueshme.

Rambla

Primus registratum

I bie qe njerzit te sillen "mire" sepse keshtu thote zoti, dmth vetem keshtu marrin pelqimin e tij, se ne rast te kundert perfundojne ne ferr. nga rreshtat e tu te fundit ky konkluzion nxirret.

ne kete menyre mohoni natyren pozitive te njeriut.

blendiys

Primus registratum

Nuk kemi perse te pergjigjemi me zjarre teologjike ose ne te kundert.
Natyra,Zoti i/e kane krijuar kushtet per te patur gjithmone lidhjet pozite-opzite,ne kete rast dikush ose nje grup personash qe me anen e librit dhe gojes shperndajne mesazhe qe kundershtojne njera-tjetren.
Qe ne fillimet e njerzimit Zoti/Natyra krijoi femren dhe mashkullin,dy sekse te kunderta,shume here krejt te ndryshem ne karakter,diskutim dhe menyre te menduari dhe vepruari.
Ne ate kohe ateizmi nuk njihej sic nuk njihej dhe ekzistenca e Zotit dhe nese po dikush doli kunder kesaj!
Eva/Havaja veproi kunder deshires ose rruges se zotit,dhe ketu fillon kontradikta
Une zotin e "njoh" neprmjet librave ashtu sic kam hasur dhe ateizmin ne libra.
Sidoqofte,mendoni nje shoqeri ku te gjithe jane teiste,shume here kjo shoqeri ka shkare dhe anashkaluar nepermjet krijimit te sekteve dhe kulturave te reja (duke predikuar te tyren si me te pastren dhe origjinalen).
Ne te njejten kohe mendoni shoqerine ateiste,nuk kam c'te shtoj vec faktit se kursimit te jeteve nder luftera,urrejtjes shekullore ndaj etnive te ndryshme etj.
Une jam mysliman dhe ne qafe kam varur nje kryq (dhurate nga dikush),nuk e quaj veten ateist sepse besoj,besoj deri kur perballem me "te rejat" ne shtyp ose televizor...

S6T6N6

Forumium maestatis

1 - A mund t'a di ju lutem se cfare eshte ajo gjeja reale qe besoni ju, dhe qe ne nuk e besojme, dhe perse ajo e juaja eshte reale dhe e jona jo.

1 - Ne nuk besojme ne mendojme... ju qe keni reshtur prej kohesh se menduari... besoni

2 - Juve keni gjithe kohen qe shtroni nje pyetje (pasi ateizmi vetm pyetje dhe konkluzione di te ngreje, kurre argumente): "perse hesht ky Zot?!
Kush tha qe ky Zot po hesht? Ai ka folur dhe i eshte drejtuar njerezimit me te derguarit e Tij, me librat e Tij, me mezazhet e Tij.

2 - Nese Bibla apo Kurani vertetojne ekzistencen e Zotit atehere "fumetit" vertetokerkan ekzistencen e Supermanit apo Spidermanit

3 - Vertete ju nuk mjaftoheni me kaq, juve doni t'a shihni Zotin, ndersa pamja e Tij eshte e fshehte. Pamja e Tij eshte rezervuar vetem ne parajse, dhe te soditurit e Zotit eshte lartesimi, kenaqesia me e madhe shpirterore e mundshme per njeriun, dicka e paimagjinueshe.
Syri i njeriut ketu ne kete jete nuk e ka aftesine per te mundur te shohe Zotin. Syri yt as diellin nuk mund t'a shohe dot.

3 - Te betohem nese Parajses do ti preferoja klimen ... ne ferr do gjeja shoqerine qe me te cilen ndjehem me mire...
Zotin asnje nga ne ateistet nuk pretendon ta shohi... thjeshte pretendojme ta ndjejme, pasi mendojme se do ishte mekat te besonim pa ndjere apo jo Gysi.
PS. Per ke diell e ke fjalen?! Per ate qe rrotullohej rreth botes???

4 - Nese njeriu do te mund t'a shihte Zotin c'kuptim do te kishte besimi. Ckuptim ka t'i kerkosh dikujt, "a beson ne ekzistencen e perroit te lanes?" Ne e shohim perdite ndaj nuk ka kuptim te besojme se Lana ekziston. Kjo gje dihet.
Ndersa Zoti ka preferuar te jete i fshehte ne kete jete, pasi ka deshiruar t'i sprovoje njerezit. Ka deshiruar t'i provoje njerezit se kush do t'i bindet e kush jo. Ky eshte vetem nje provim. Njeriu qe ia hap zemren ciltersisht Krijuesit ka fituar kenaqesine dhe shperblimet e Tij, ndersa ai qe ia kthen shpinen, per arsye se thelle ne zemren e tij nuk deshiron t'i largohet kenaqesive te veta dhe te te rregulloje jeten e tij sipas parimeve hyjnore, do te fitoje zemerimin e Tij.

4 - Nuk mund te nisesh nga besimi per te arritur ne mendim, por duhet te besh te kunderten Gysi. Ti dhe te gjithe ata qe besojne gaboheni qe ne nisje dhe kjo gje ju le shume mbrapa... Ju pengon te jetoni jeten lirshem, ju pengon te shpreheni, te flini dhe ndonjehere dhe te hani...
PS. Perroi i lanes eshte, dhe ndan Tiranen ne dy pjese nderkohe qe Zoti i monoteisteve edhe pse nuk eshte, e ka ndare boten ne shume copeza...

FUND - Prandaj thelle-thelle eshte ceshtje zemre. Argumentet jane te mjaftueshme.

FUND - Prandaj thelle-thelle eshte ceshtje edukate te fituar ne moshe te mitur, Argumentet qendronin ne ajer si Zoti yt Gysi...

Truth_Matters

Primus registratum

Satan,

----------------------
1 - Ne nuk besojme ne mendojme... ju qe keni reshtur prej kohesh se menduari... besoni
-------------------------

UA! Keni besim e ca besimi thuaj. Do dalim atje pak me vone.

---------------------
2 - Nese Bibla apo Kurani vertetojne ekzistencen e Zotit atehere "fumetit" vertetokerkan ekzistencen e Supermanit apo Spidermanit
-----------------------

Ne te njejten menyre sic vertetoi Darvini "TEORINE e Evolucionit".

---------------------------
4 - Nuk mund te nisesh nga besimi per te arritur ne mendim, por duhet te besh te kunderten Gysi. Ti dhe te gjithe ata qe besojne gaboheni qe ne nisje dhe kjo gje ju le shume mbrapa...

Shpresoj qe te zbatosh te njejtim parim kur te flasim tani per origjinen e universit. Mbaji mend keto fjale qe ke thene, se do demonstrosh vete se ti zbaton te njejten gje.

-----------------
Ju pengon te jetoni jeten lirshem, ju pengon te shpreheni, te flini dhe ndonjehere dhe te hani...

Po dale o xhan dale! Sic tha edhe xhaxhi Ramiz, "Dale djema dale, jane te thella keto pune..."!

Po si ore na pengoka njeri ne apo Zoti! Mos valle ka gje varene mbi koken tone Zoti? Pastaj, ne kemi qene tamam aty ku je ti sot, ashtu jemi rritur, i dime te gjitha ato qe po na thua, problemi qendron qe ti nuk ke qene ndonjehere ne kete ane, keshtu qe me duket pak qesharake qe ti na meson ne per mungesen e lirise, apo gjera te tjera sikur s'kemi qene ateiste ne!

----------------------------
FUND - Prandaj thelle-thelle eshte ceshtje edukate te fituar ne moshe te mitur...
-------------------

Hahahahaaaaaaaaa! Vertete? Cfare edukate per Zotin morem ne ne Shqiperi? Une qe ne klase te gjashte t'i rrecitoja permendesh librat e Darvinit, ti me thua edukaten ne moshe te mitur???????? KJo ishte e forte fare! Edukata ndikon padyshim, por s'eshte e vetmja arsye. Pastaj ne Shqiperi eshte pak veshtire ta kaperdije njeri kete.

Tani, a mund te vazhdojme bisedimin qe te tjeret s'po na lene qe te vazhdojme?

Rame dakord (URRAAAAAA!) qe Universi ka vetem tre mundesi:

1. Ka pasur fillim.
2. S'ka pasur fillim
3. Nuk egziston, eshte thjesht iluzion.

Une thashe qe pika e trete nuk eshte e vertete dhe s'ka nevoje per vertetim, keshtu qe te mos harxhojme kot frymen (gishtat) me kete gje.

Atehere mbeten dy mundesi:

2. Universi s'pati fillim, ka egzistuar gjithmone.

Ana jone do debatoje tani qe pika e dyte nuk eshte e vertete sepse bie ne kundershtim me ligje te njohura te shkences.

Pika e dyte kundershton ligjin e dyte te termodinamikes qe eshte ligji i entropise i cili shkurtimisht thote se ne nje sistem te mbyllur pa shkembim energjie nga nje burim i jashtem, gjerat e lene ne vetvete, shkojne drejt shkaterrimit, jo drejt evolimit.

Besoj se biem dakord me kete LIGJ te shkences. Nese keni nje makine e dini kete, nese beni punet e shtepise e besoni kete, asnje gje nuk behet me e mire pa nderhyrje nga jashte por shkon drejt shkaterrimit.

Meqenese shkencetaret bien dakord se universi nuk eshte me i vjeter se 14 miliard vjet, nese ai do te kishte egzistuar nga perjetesia (pra shqip, s'kishte nje fillim, por ka egzistuar gjithmone), atehere i bie qe ai do te ishte shkaterruar kohe me pare, perpara se jeta te kishte nje mundesi te fillonte ne toke.

Pra, mundesia e vetme e mbetur, eshte se univesi pati nje fillim.

NEse biem dakord deri ketu, atehere do te debatojme se si filloi universi.

Qe te mos zgjatemi kot, nese biem dakord deri ketu e ftojme palen tjeter qe na japi tani teorine e tyre se si filloi universi.

Nese nuk jemi dakord deri ketu :) atehere thoni ku qendron problemi dhe te flasim per te.

E sheh, pse thua qe s'merremi vesh me besimtaret, deri tani po flasim me arsye apo jo? /pf/images/graemlins/smile.gif

efishta

Primus registratum

Renea:
Te qenurit atesit, nuk eshte nje zgjdhje intelektuale, dmth pasi ke vertetuar te gjitha faktet e ekzistences se Zotit, nuk mund te dalesh ne perfundimin se nuk ka Zot. NJerzit jane ateiste sepse zemra e tyre nuk eshte gati te jetoje sipas nje kodi moral qe detyron individin te heqe dore nga veset e keqija.
Vete fakti qe nje ateist bisedon per Zotin ne nje forum publik tregon se ata besojne se Zoti ekziston, ideja e nje moral mbajtesi qe kerkon llogari i turbullon, ndaj dhe perpiqen te racionaliziojne ne kundershtim me te qe ndergjegjia e tyre te fleje e qete.
Aman more, moraliteti s'ka asgje te beje me ateizmin. Perkundrazi, besimtaret ne shume raste e perdorin besimin e tyre si nje shtylle morali, ne te cilen mbahen per tu mos rrezuar ne immoralitet sepse
1. Nuk mendojne qe njeriu mund te jete moral pa zotin OSE
2. Mendojne qe jane te dobet moralisht dhe moraliteti i tyres mbahet i mire vetem me nje besim ne nje simbol frike.

Une kam qene ateist te gjithe jeten time dhe nuk kam pasur probleme me moralet e mia. E quaj veten nje person etik, moral, dhe mendoj qe moraliteti eshte relative, e jo absolut sic e mbajne zakonisht fetaret e feve te ndryshme. Do te me thuash ti se jihadi islamik apo neo-krusadat krishtere te Bush-it jane krijuar pa shtyrje fetare aspak? Pikerisht ky eshte problemi qe kam une me fene, ideja qe une jam gjithmone ne rruge the duhur sepse kam Zotin mbrapa meje, dhe une ne anen tjeter i mbahem filozofise "Live and let live", (jeto e me len te jetoj).
Kur shoh ndonje lypes ne rruge, megjithese jam ne borxh vete me banka, kredit karta etc, ndaloj e i jap nje 10-20 dollars kur i kam ne portofol sepse e di se sado keq te jem, ato jane me keq se une. S'mund te them se e bejne keta Texan-et e pasur the Planos (Dallas) me ate qe kam pare.

Dhe per te shtuar dicka per ate qe the se ateistet e "besojne" ekzistencen e zotit sepse po i kthejne pergjigje nje pyetje nga hapesi e temes; Une nuk po komentoj ndaj pergjigjes tende sepse une besoj ne nje ekzsitence te zotit(po zonjes), por sepse si do te mendoj une, idea e nje perendije eshte ide e hapur dhe e pranuar nga shumica e popullates, dhe une mund ta trajtoj si nje teme per te diskutuar pa pase nevoje ta pranoj. Eshte pak si puna e Global Warming, te cilen Bushi nuk e pranon se ekziston, edhe sepse shkencetare qe e kane studjuar ate thojne se eshte nje problem real... dhe detyrimisht kur pytet nga shtypi per mendimin e tij, do te thote opinionin e tij per ceshtjen.

elmas

Primus registratum

Truth, faktet e tua nuk qendrojne as ne toke as ne qiell sepse sa here qe do te mbrosh teorine tende sulmon ate qe thone te tjeret dic bere dhe me teorine qe solla une. Une thashe po sjell thjesht nje teori dhe nuk po jap mendimin tim, por ti si pergjigjje dhe thjesht nje fyerje ndaj dhe une po te pergjigjjem. Sic tha dhe Blendy njerezimi ka nevoje per fene dhe kjo eshte e vertete, ka nevoje sepse me rregullat e tij strikte kontrollon sjelljen dhe jo mendimet tuaja (kete besoj se e dini mire dhe ju qe besoni). Ka qene feja si institucion qe fillimisht me moralin e saj stirkt rregulloi funksionimin sa me social, interpersonal te shoqerise antike. Ky moral me pas u be pjese e rapresantimeve te brendshme te njeriut (pjese e unit) dhe te ligjeve te shoqerise (morali shoqeror) pra kaloi ne nje rang me te larte te funksionimit te tij. (Kush eshte psikolog ketu ne forum e di qe kur dicka behet e brendshme, kjo eshte shume e forte dhe na drejton ne jete; flas per rapresantimet - rappresentazioni interne). Kur dikush e ka bere te vetin moralin, stilin e jetes me te moralshem per nje bashkejetese paqesore nuk ka nevoje akoma per instancen antike te moralit. Sot e kesaj dite kontrolli "antik" (ai i shpagimit) duhet per te frenuar instiktet e njerezve qe unin e tyre nuk e kane zhvilluar plotesisht Ky kontroll i rrepte vjen dhe me faktin qe po te jesh mekatar shkon ne ferr, po te sillesh mire shkon ne parajse. Keni takuar ndonje qe ka qene aty dhe ju provon besimin. Me falni por mendoj qe besimi vjen nga prova, nga eksperienza e vertetimit te eksistences se dickaje dhe jo si mendon Gysi.
Duke u kthyer tek kontrolli i fese, mjafton te mendoni dhe te reflektoni mbi konfesimin dhe faljes qe i kerkohet zotit sa here qe behet nje gabim. Shpesh kam reflektuar dhe kam pyetur veten pse duhet qe dikush te me fali per nje faj timin. Tashme e kam kryer, falja nuk con ne shlyerje, por reflektimi dhe vuajtja ime mendore dhe shpirterore duke qene me e thelle dhe duke ardhur nga une mund te coj ne nje ndryshim timin si person, ne nje maturim timin. Keni reflektuar sa here femijet perserisin nje gabim edhe pse prinderit heren e pare i kane ndeshkuar. Nese nuk do e bejne me ate gabim nuk do e bejne per faj te frikes se ndeshkimit dhe jo sepse mendojne qe prindi ka pasur te drejte.

Kujdes, Darwini nuk foli per teori te evolucionit por per ipotese te evolucionit, ishte materializmi sidomos ai gjerman e shekullit te XIX qe e beri te veten duke e kthyer ne teori.

Meqenese ti po kembengul te sjelles prova te lutem sill teori dhe jo ipotesa. Ipotesa le mundesine e pergenjeshtrimit.

pershendetje te gjitheve. :wave:

gurax

Pan ignoramus

...duke plotesuar idene e parashkruesit, dhe duke vene ne pah nje fakt shume delikat dhe qe shume e kane per zemer... e famshmja Entropi nga ligjet e termodinamikes. Meqe jemi tek entropia: Ligji i dyte i termodinamikes, sipas definicionit, ne formen e thjeshtuar "Entropia rritet", aplikohet per nje sistem energjitik te mbyllur! Dhe per nje gje te tille, atehere do te ftoja kedo te llogariste energjine totale te Universit, (qofte ky i mbyllur apo i hapur), dhe me pas te shohim se si mund te aplikohen ligjet e Termodinamikes per te tere Universin! Se ketu po fillohet te flitet per universin sikur te jene kokrra patatesh !! Shto ketu dhe faktin qe ligjet e lartpermendura, sipas definicionit aktual nuk aplikohen ndaj teorise se Shperthimit te Madh (Big Bang) per sa kohe nuk ka si themel nje teori kuantike per gravitetin.
Deri atehere, te tera keto "fakte" mbeten thjesht spekullime ne kurriz te injorances se njerezimit ndaj botes (lexoje Universit) qe i rrethon!

---------------------
"I'm in awe, Lennier. The way you can take a straightforward, logical proposition and turn it inside-out so that in the end it says .. what you want it to say instead of what it actually means. Does this come naturally or did you .. attend some special martial arts class for the philosophically inclined?"--Marcus, Babylon 5

S6T6N6

Forumium maestatis

----------------------

UA! Keni besim e ca besimi thuaj. Do dalim atje pak me vone.

Ne se ti mosbesimit i thua besim eshte tjeter gje... une do ti vija emrin dyshim per tu qartesuar paksa dhe me ty.

---------------------
-----------------------

Ne te njejten menyre sic vertetoi Darvini "TEORINE e Evolucionit".

Se paku Darvini i tregon teorite e veta me me shume realitet se sa Marku, Gjoni, Mateu dhe Luka te marre sebashku.

4 - Nuk mund te nisesh nga besimi per te arritur ne mendim, por duhet te besh te kunderten Gysi. Ti dhe te gjithe ata qe besojne gaboheni qe ne nisje dhe kjo gje ju le shume mbrapa...

Shpresoj qe te zbatosh te njejtim parim kur te flasim tani per origjinen e universit. Mbaji mend keto fjale qe ke thene, se do demonstrosh vete se ti zbaton te njejten gje.

Ta premtoj...
-----------------
Ju pengon te jetoni jeten lirshem, ju pengon te shpreheni, te flini dhe ndonjehere dhe te hani...

Po dale o xhan dale! Sic tha edhe xhaxhi Ramiz, "Dale djema dale, jane te thella keto pune..."!

Po si ore na pengoka njeri ne apo Zoti! Mos valle ka gje varene mbi koken tone Zoti? Pastaj, ne kemi qene tamam aty ku je ti sot, ashtu jemi rritur, i dime te gjitha ato qe po na thua, problemi qendron qe ti nuk ke qene ndonjehere ne kete ane, keshtu qe me duket pak qesharake qe ti na meson ne per mungesen e lirise, apo gjera te tjera sikur s'kemi qene ateiste ne!

Jo ty nuk te ka vene varene mbi koke Zoti pasi ekzistenca e tij dyshohet por eshte frika jote qe te shtyn te mashtrosh vetveten.... Se dyti, po sikur te te thoja qe une vij ne ateizem pikerisht nga aty ku ke shkuar ti tani?!

----------------------------
FUND - Prandaj thelle-thelle eshte ceshtje edukate te fituar ne moshe te mitur...
-------------------

Hahahahaaaaaaaaa! Vertete? Cfare edukate per Zotin morem ne ne Shqiperi? Une qe ne klase te gjashte t'i rrecitoja permendesh librat e Darvinit, ti me thua edukaten ne moshe te mitur???????? KJo ishte e forte fare! Edukata ndikon padyshim, por s'eshte e vetmja arsye. Pastaj ne Shqiperi eshte pak veshtire ta kaperdije njeri kete.

Ne Shqiperi kjo mesele vajti mbrapsht fare.... Ti thuash nje njeriu "mos beso" ose "beso" eshte imponim mendimi ose praktike e gabuar. Njeriu duhet lejuar te beje cfare te doje... Ne fund te fundit ne qe nuk besojme kemi shume nevoe per ata qe besojne pasi jane lehtesisht te qeverisshem.

Tani, a mund te vazhdojme bisedimin qe te tjeret s'po na lene qe te vazhdojme?

Rame dakord (URRAAAAAA!) qe Universi ka vetem tre mundesi:

1. Ka pasur fillim.
2. S'ka pasur fillim
3. Nuk egziston, eshte thjesht iluzion.

Une thashe qe pika e trete nuk eshte e vertete dhe s'ka nevoje per vertetim, keshtu qe te mos harxhojme kot frymen (gishtat) me kete gje.

Atehere mbeten dy mundesi:

2. Universi s'pati fillim, ka egzistuar gjithmone.

Ana jone do debatoje tani qe pika e dyte nuk eshte e vertete sepse bie ne kundershtim me ligje te njohura te shkences.

Pika e dyte kundershton ligjin e dyte te termodinamikes qe eshte ligji i entropise i cili shkurtimisht thote se ne nje sistem te mbyllur pa shkembim energjie nga nje burim i jashtem, gjerat e lene ne vetvete, shkojne drejt shkaterrimit, jo drejt evolimit.

Besoj se biem dakord me kete LIGJ te shkences. Nese keni nje makine e dini kete, nese beni punet e shtepise e besoni kete, asnje gje nuk behet me e mire pa nderhyrje nga jashte por shkon drejt shkaterrimit.

Meqenese shkencetaret bien dakord se universi nuk eshte me i vjeter se 14 miliard vjet, nese ai do te kishte egzistuar nga perjetesia (pra shqip, s'kishte nje fillim, por ka egzistuar gjithmone), atehere i bie qe ai do te ishte shkaterruar kohe me pare, perpara se jeta te kishte nje mundesi te fillonte ne toke.

Pra, mundesia e vetme e mbetur, eshte se univesi pati nje fillim.

Nese biem dakord deri ketu, atehere do te debatojme se si filloi universi.

Qe te mos zgjatemi kot, nese biem dakord deri ketu e ftojme palen tjeter qe na japi tani teorine e tyre se si filloi universi.

Nese nuk jemi dakord deri ketu :) atehere thoni ku qendron problemi dhe te flasim per te.

E sheh, pse thua qe s'merremi vesh me besimtaret, deri tani po flasim me arsye apo jo?
-------------------------------------------------
Persa i perket kesaj teorie qe e parashtron kaq gjate... une mendoj me te drejte hipotezen qe gjithcka ka lindur nga asgjeja ne menyren me te pafajshme, me spontane dhe me kazuale, se sa qe kete dicka e ka krijuar nje ent specifik (Zoti), i plotfuqishem (jo dhe aq pasi nuk arrin t'i binde te gjithe krijesat e tij) , i pagabueshem (krijesa e tij e pare kujtoj qe ishte e keqja).

Pastaj ju monoteistet ngaterroheni vete me kembet tuaja pasi thoni qe cdo gje vjen e krijuar... kush e krijoi Zotin i dashur Truth?! Mos valle njerezit???