Re: Bisede me ateistet!
Kush tha qe ne mohojme natyren positive te njeriut. Perderisa ne kemi nje logjke te cilen e kemi dhurate nga lart (ali qe krijoi ligjet e natyres dhe te logkes) eshte ne nderin e njreiut qe t’I peshoje gjerat. Vec kesaj njeriu eshte I lire te zgjedhe. Dhe pranimi qe une I kam bere Kriuesit eshte nje ushtrim I lirise sime, ashtu si mospranimi juaj eshte rezultat I lirise suaj. Kur une them se nenshtrimi ndaj Krijuesit kerkon qe t’I bindesh ne urdherat e Tij, kjo nuk do te thote se duhet te hedhesh tej arsyen tende. Ate qe Krijuesi e ka ndaluar, e ka ndaluar sepse eshte dicka e keqe. Ndergjegjia ime e pranon kete, bindja ndja Krijuesit eshte vetem ceshtje motivimi, per te mos vepruar keq.
Kur Zoti thote “mos shko me gruan e tjetrit, ne vetvete te gjithe e dime se kjo eshte dicka e keqe, por te shtyre nga instiketet jo te gjithe I largohen ketij veprimi. Nje njeri me koshience fetare eshte me I predisponuar te jete me I ruajtur nga shkeljet morale, dhe kjo jo thjesht prej frikes, por me teper pasi zemra e tij eshte kalitur me teper t’a doje te miren dhe t’a urreje te keqen. Pasi vec te tjerash ai I ndjehet borxhli Atij qe e krijoi, ndaj dhe nuk deshiron t’ia ktheje fjalen. Keshtu teizsti, pervec parimeve normale qe I kane te gjithe njerezit (qe kushtezohen apo motivohen nga nje mori arsyesh, si familja, shoqeria, nderi, parimet ne vetvete etj) ka dhe koshiencen e nje Hyjnie qe e shikon, te Cilen deshiron t’a respektoje, t’I shprehe mirenjohjen.
Satana
1 - A mund t'a di ju lutem se cfare eshte ajo gjeja reale qe besoni ju, dhe qe ne nuk e besojme, dhe perse ajo e juaja eshte reale dhe e jona jo.
1 - Ne nuk besojme ne mendojme... ju qe keni reshtur prej kohesh se menduari... besoni
Askush nuk beson pa menduar Satana, ti mendon ne nje menyre, dhe ke krijuar bndjen se Zoti nuk ekziston, ne mendojme ne nje menyre tjeter, dhe kemi krijuar bindjen qe Zoti ekziston. Me ra goja prapa duke t’a vene ne dukje kete, por t’I nuk kerkon ta degosh, te pakten ma kundershto me argumente. Nese nuk biem dakot ne gjera te tilla, eshte e kote te te sjell argumente per ekzistencen e Zotit. Pasi ti qe ne fillim mohon faktin qe une mendoj, c’kuptim ka te diskurojme per formen si gjykoj une? Kjo eshte e papranueshme. Une mund t’a pranoj faktin qe dikush nuk beson ne ekzistencen e nje fuqie Absolute, por nuk mund te pranoj qe ai te thote “kjo eshte dhe s’ka tjeter”, nuk mund t’a pranoj kur ai thote “ju ia fusni kot”, apo edhe me keq “juve nuk e vini trurin ne pune”. Pohime te tilla jane shume donkishoteske. S’I mund te kategorizosh kaq kollaj pjesen me te madhe botes?!
2 - Juve keni gjithe kohen qe shtroni nje pyetje (pasi ateizmi vetm pyetje dhe konkluzione di te ngreje, kurre argumente): "perse hesht ky Zot?!
Kush tha qe ky Zot po hesht? Ai ka folur dhe i eshte drejtuar njerezimit me te derguarit e Tij, me librat e Tij, me mezazhet e Tij.
2 - Nese Bibla apo Kurani vertetojne ekzistencen e Zotit atehere "fumetit" vertetokerkan ekzistencen e Supermanit apo Spidermanit
Sigurisht, secili perpiqet te vertetoje mendimin e vet, edhe ti nuk ben perjashtim. Por duhet te dish te kuptosh qellimin e ardhjes se ketyre librave, kujt I drejtohen dhe cfare permbajne. Mos kujto se keto libra marrin mundimin te bindin te gjithe kokefortet kapricoze te botes. Mesazhi eshte I qarte kush te doje t’I pranoje, kush te doje le te mos I pranoje. Do te jete vete Derguesi I ketyre mesazheve qe do te gjykoje ne fund. Argumente ka sa te duash por varet sa vullnet ke per t’a pare te verteten ne sy. Prandaj thashe me lart qe eshte ceshtje zemre.
3 - Vertete ju nuk mjaftoheni me kaq, juve doni t'a shihni Zotin, ndersa pamja e Tij eshte e fshehte. Pamja e Tij eshte rezervuar vetem ne parajse, dhe te soditurit e Zotit eshte lartesimi, kenaqesia me e madhe shpirterore e mundshme per njeriun, dicka e paimagjinueshe.
Syri i njeriut ketu ne kete jete nuk e ka aftesine per te mundur te shohe Zotin. Syri yt as diellin nuk mund t'a shohe dot.
3 - Te betohem nese Parajses do ti preferoja klimen ... ne ferr do gjeja shoqerine qe me te cilen ndjehem me mire...
Zotin asnje nga ne ateistet nuk pretendon ta shohi... thjeshte pretendojme ta ndjejme, pasi mendojme se do ishte mekat te besonim pa ndjere apo jo Gysi.
PS. Per ke diell e ke fjalen?! Per ate qe rrotullohej rreth botes???
Nese e ke ndare mendjen do te kesh “shok te ndgush” Enver Hoxhen, dhe po patet takat do te mund t’I fusni I dore “orthi minorthi” bashke me Stalinin. Per jastik ma do mendja do pranoj vete babamarksi.
Per diellin e kam fjalen per kete qe lind cdo dite ne mengjes dhe perendon ne mbremje. Nje eklips p.sh. (ku rezatimi zbutet goxha), ti nuk mund t’a shohesh me sy te lire per disa sekonda, dhe kjo pasi aftesia e syrit eshte e kufizuar. Me kete dua te them qe jo cdo gje shihet.
Ndersa ironia jote eshte shume e mefshte dhe do te ngrinte ne buze sikur te kishe disa njohuri me serioze ne lidhje me ate se c’thone fete (te pakten ato me kryesoret) ne lidhje me rotullimin e tokes.
4 - Nese njeriu do te mund t'a shihte Zotin c'kuptim do te kishte besimi. Ckuptim ka t'i kerkosh dikujt, "a beson ne ekzistencen e perroit te lanes?" Ne e shohim perdite ndaj nuk ka kuptim te besojme se Lana ekziston. Kjo gje dihet.
Ndersa Zoti ka preferuar te jete i fshehte ne kete jete, pasi ka deshiruar t'i sprovoje njerezit. Ka deshiruar t'i provoje njerezit se kush do t'i bindet e kush jo. Ky eshte vetem nje provim. Njeriu qe ia hap zemren ciltersisht Krijuesit ka fituar kenaqesine dhe shperblimet e Tij, ndersa ai qe ia kthen shpinen, per arsye se thelle ne zemren e tij nuk deshiron t'i largohet kenaqesive te veta dhe te te rregulloje jeten e tij sipas parimeve hyjnore, do te fitoje zemerimin e Tij.
4 - Nuk mund te nisesh nga besimi per te arritur ne mendim, por duhet te besh te kunderten Gysi. Ti dhe te gjithe ata qe besojne gaboheni qe ne nisje dhe kjo gje ju le shume mbrapa... Ju pengon te jetoni jeten lirshem, ju pengon te shpreheni, te flini dhe ndonjehere dhe te hani...
PS. Perroi i lanes eshte, dhe ndan Tiranen ne dy pjese nderkohe qe Zoti i monoteisteve edhe pse nuk eshte, e ka ndare boten ne shume copeza...
Me lart jam perpjekur te shpjegoj shkurtazo perse nuk mnud te Shihet Zoti. Perse Ai nuk e shfaq pamjen e Tij ne kete bote. Dhe kjo eshte nje ceshtje rrjedhimore, qe shpjegohet me argumentet e brendshme te logjikes se besimit. Kjo pyetje synon te nxjerre qe Zoti nuk ekziston, duke presupozuar qe besimtaret kane mangesi ne shpjegimin e paqartesive qe lindin nga besimi. Kjo pyetje shtrohet si ne rastin e argumentimit te teoremes. “pra supozojme se Zoti ekziston,… perse Ai nuk shfaqet?” dhe une u perpoqa te shpjegoja perse. Sigurisht qe ky fakt shpjegohet pas pranimit te Zotit. Nderkohe qe vete Zotin, une t’a kam thene disa here e kam pranuar pas jo pak hulumtimesh, perpjekjesh logjike per t’a njohur. Pra besimi im ka ardhur pasi e kam vene ne dyshim Krijuesin, pasi kam shqyrtuar te gjitha mundesite e ekzistences apo mos ekzistences se tij, dhe ne fund kam arritur ne rezultatet e mija.
P.S. sigurisht besimi sikurse mosbesimi e ka ndare boyten ne mjaft copeza.
FUND - Prandaj thelle-thelle eshte ceshtje zemre. Argumentet jane te mjaftueshme.
FUND - Prandaj thelle-thelle eshte ceshtje edukate te fituar ne moshe te mitur, Argumentet qendronin ne ajer si Zoti yt Gysi...
Sigurisht eshte edhe ceshtje edukimi. 50 vjeteshi qe kaluam nuk mund te mos kete lene gjurme ne ndergjegjen tende neper rruge nga me te ndryshmet, neper te cilat trasheghen utopirat. Por n.q.s. argumentet e mia gjenden ne ajer dhe drita e diellit I ben te qarta, te tuat gjenden ne fund te detit, atje ku nuk ka zhytes qe mund te zbrese.