Bisede me ateistet!

Truth_Matters

Primus registratum
Re: Bisede me ateistet!

Satan,

OK, atehere jemi dakord qe universi pati nje fillim. Pararesisht se kur tamam (14 miliarde vjet me pare apo jo) rendesi ka qe pati nje fillim.

Atehere, ti po nxitohesh pak me konkluzionet e shpjeta. Une te thashe ta marrim ngadale, nje nga nje gjerat.

DO dalim edhe tek pyetja jote se kush e krijoi Zotin.

Tani jemi tek krijimi apo fillimi i universit.

Ju lutem prezantoni teorine tuaj si filloi universi nga asgjeja.

Gysi

Primus registratum

ne kete menyre mohoni natyren pozitive te njeriut.

Kush tha qe ne mohojme natyren positive te njeriut. Perderisa ne kemi nje logjke te cilen e kemi dhurate nga lart (ali qe krijoi ligjet e natyres dhe te logkes) eshte ne nderin e njreiut qe t’I peshoje gjerat. Vec kesaj njeriu eshte I lire te zgjedhe. Dhe pranimi qe une I kam bere Kriuesit eshte nje ushtrim I lirise sime, ashtu si mospranimi juaj eshte rezultat I lirise suaj. Kur une them se nenshtrimi ndaj Krijuesit kerkon qe t’I bindesh ne urdherat e Tij, kjo nuk do te thote se duhet te hedhesh tej arsyen tende. Ate qe Krijuesi e ka ndaluar, e ka ndaluar sepse eshte dicka e keqe. Ndergjegjia ime e pranon kete, bindja ndja Krijuesit eshte vetem ceshtje motivimi, per te mos vepruar keq.
Kur Zoti thote “mos shko me gruan e tjetrit, ne vetvete te gjithe e dime se kjo eshte dicka e keqe, por te shtyre nga instiketet jo te gjithe I largohen ketij veprimi. Nje njeri me koshience fetare eshte me I predisponuar te jete me I ruajtur nga shkeljet morale, dhe kjo jo thjesht prej frikes, por me teper pasi zemra e tij eshte kalitur me teper t’a doje te miren dhe t’a urreje te keqen. Pasi vec te tjerash ai I ndjehet borxhli Atij qe e krijoi, ndaj dhe nuk deshiron t’ia ktheje fjalen. Keshtu teizsti, pervec parimeve normale qe I kane te gjithe njerezit (qe kushtezohen apo motivohen nga nje mori arsyesh, si familja, shoqeria, nderi, parimet ne vetvete etj) ka dhe koshiencen e nje Hyjnie qe e shikon, te Cilen deshiron t’a respektoje, t’I shprehe mirenjohjen.

Satana
1 - A mund t'a di ju lutem se cfare eshte ajo gjeja reale qe besoni ju, dhe qe ne nuk e besojme, dhe perse ajo e juaja eshte reale dhe e jona jo.

1 - Ne nuk besojme ne mendojme... ju qe keni reshtur prej kohesh se menduari... besoni
Askush nuk beson pa menduar Satana, ti mendon ne nje menyre, dhe ke krijuar bndjen se Zoti nuk ekziston, ne mendojme ne nje menyre tjeter, dhe kemi krijuar bindjen qe Zoti ekziston. Me ra goja prapa duke t’a vene ne dukje kete, por t’I nuk kerkon ta degosh, te pakten ma kundershto me argumente. Nese nuk biem dakot ne gjera te tilla, eshte e kote te te sjell argumente per ekzistencen e Zotit. Pasi ti qe ne fillim mohon faktin qe une mendoj, c’kuptim ka te diskurojme per formen si gjykoj une? Kjo eshte e papranueshme. Une mund t’a pranoj faktin qe dikush nuk beson ne ekzistencen e nje fuqie Absolute, por nuk mund te pranoj qe ai te thote “kjo eshte dhe s’ka tjeter”, nuk mund t’a pranoj kur ai thote “ju ia fusni kot”, apo edhe me keq “juve nuk e vini trurin ne pune”. Pohime te tilla jane shume donkishoteske. S’I mund te kategorizosh kaq kollaj pjesen me te madhe botes?!

2 - Juve keni gjithe kohen qe shtroni nje pyetje (pasi ateizmi vetm pyetje dhe konkluzione di te ngreje, kurre argumente): "perse hesht ky Zot?!
Kush tha qe ky Zot po hesht? Ai ka folur dhe i eshte drejtuar njerezimit me te derguarit e Tij, me librat e Tij, me mezazhet e Tij.

2 - Nese Bibla apo Kurani vertetojne ekzistencen e Zotit atehere "fumetit" vertetokerkan ekzistencen e Supermanit apo Spidermanit
Sigurisht, secili perpiqet te vertetoje mendimin e vet, edhe ti nuk ben perjashtim. Por duhet te dish te kuptosh qellimin e ardhjes se ketyre librave, kujt I drejtohen dhe cfare permbajne. Mos kujto se keto libra marrin mundimin te bindin te gjithe kokefortet kapricoze te botes. Mesazhi eshte I qarte kush te doje t’I pranoje, kush te doje le te mos I pranoje. Do te jete vete Derguesi I ketyre mesazheve qe do te gjykoje ne fund. Argumente ka sa te duash por varet sa vullnet ke per t’a pare te verteten ne sy. Prandaj thashe me lart qe eshte ceshtje zemre.

3 - Vertete ju nuk mjaftoheni me kaq, juve doni t'a shihni Zotin, ndersa pamja e Tij eshte e fshehte. Pamja e Tij eshte rezervuar vetem ne parajse, dhe te soditurit e Zotit eshte lartesimi, kenaqesia me e madhe shpirterore e mundshme per njeriun, dicka e paimagjinueshe.
Syri i njeriut ketu ne kete jete nuk e ka aftesine per te mundur te shohe Zotin. Syri yt as diellin nuk mund t'a shohe dot.

3 - Te betohem nese Parajses do ti preferoja klimen ... ne ferr do gjeja shoqerine qe me te cilen ndjehem me mire...
Zotin asnje nga ne ateistet nuk pretendon ta shohi... thjeshte pretendojme ta ndjejme, pasi mendojme se do ishte mekat te besonim pa ndjere apo jo Gysi.
PS. Per ke diell e ke fjalen?! Per ate qe rrotullohej rreth botes???
Nese e ke ndare mendjen do te kesh “shok te ndgush” Enver Hoxhen, dhe po patet takat do te mund t’I fusni I dore “orthi minorthi” bashke me Stalinin. Per jastik ma do mendja do pranoj vete babamarksi.

Per diellin e kam fjalen per kete qe lind cdo dite ne mengjes dhe perendon ne mbremje. Nje eklips p.sh. (ku rezatimi zbutet goxha), ti nuk mund t’a shohesh me sy te lire per disa sekonda, dhe kjo pasi aftesia e syrit eshte e kufizuar. Me kete dua te them qe jo cdo gje shihet.

Ndersa ironia jote eshte shume e mefshte dhe do te ngrinte ne buze sikur te kishe disa njohuri me serioze ne lidhje me ate se c’thone fete (te pakten ato me kryesoret) ne lidhje me rotullimin e tokes.

4 - Nese njeriu do te mund t'a shihte Zotin c'kuptim do te kishte besimi. Ckuptim ka t'i kerkosh dikujt, "a beson ne ekzistencen e perroit te lanes?" Ne e shohim perdite ndaj nuk ka kuptim te besojme se Lana ekziston. Kjo gje dihet.
Ndersa Zoti ka preferuar te jete i fshehte ne kete jete, pasi ka deshiruar t'i sprovoje njerezit. Ka deshiruar t'i provoje njerezit se kush do t'i bindet e kush jo. Ky eshte vetem nje provim. Njeriu qe ia hap zemren ciltersisht Krijuesit ka fituar kenaqesine dhe shperblimet e Tij, ndersa ai qe ia kthen shpinen, per arsye se thelle ne zemren e tij nuk deshiron t'i largohet kenaqesive te veta dhe te te rregulloje jeten e tij sipas parimeve hyjnore, do te fitoje zemerimin e Tij.

4 - Nuk mund te nisesh nga besimi per te arritur ne mendim, por duhet te besh te kunderten Gysi. Ti dhe te gjithe ata qe besojne gaboheni qe ne nisje dhe kjo gje ju le shume mbrapa... Ju pengon te jetoni jeten lirshem, ju pengon te shpreheni, te flini dhe ndonjehere dhe te hani...
PS. Perroi i lanes eshte, dhe ndan Tiranen ne dy pjese nderkohe qe Zoti i monoteisteve edhe pse nuk eshte, e ka ndare boten ne shume copeza...
Me lart jam perpjekur te shpjegoj shkurtazo perse nuk mnud te Shihet Zoti. Perse Ai nuk e shfaq pamjen e Tij ne kete bote. Dhe kjo eshte nje ceshtje rrjedhimore, qe shpjegohet me argumentet e brendshme te logjikes se besimit. Kjo pyetje synon te nxjerre qe Zoti nuk ekziston, duke presupozuar qe besimtaret kane mangesi ne shpjegimin e paqartesive qe lindin nga besimi. Kjo pyetje shtrohet si ne rastin e argumentimit te teoremes. “pra supozojme se Zoti ekziston,… perse Ai nuk shfaqet?” dhe une u perpoqa te shpjegoja perse. Sigurisht qe ky fakt shpjegohet pas pranimit te Zotit. Nderkohe qe vete Zotin, une t’a kam thene disa here e kam pranuar pas jo pak hulumtimesh, perpjekjesh logjike per t’a njohur. Pra besimi im ka ardhur pasi e kam vene ne dyshim Krijuesin, pasi kam shqyrtuar te gjitha mundesite e ekzistences apo mos ekzistences se tij, dhe ne fund kam arritur ne rezultatet e mija.

P.S. sigurisht besimi sikurse mosbesimi e ka ndare boyten ne mjaft copeza.

FUND - Prandaj thelle-thelle eshte ceshtje zemre. Argumentet jane te mjaftueshme.

FUND - Prandaj thelle-thelle eshte ceshtje edukate te fituar ne moshe te mitur, Argumentet qendronin ne ajer si Zoti yt Gysi...
Sigurisht eshte edhe ceshtje edukimi. 50 vjeteshi qe kaluam nuk mund te mos kete lene gjurme ne ndergjegjen tende neper rruge nga me te ndryshmet, neper te cilat trasheghen utopirat. Por n.q.s. argumentet e mia gjenden ne ajer dhe drita e diellit I ben te qarta, te tuat gjenden ne fund te detit, atje ku nuk ka zhytes qe mund te zbrese.

bona

Primus registratum

per mua ateistet thjesht kane zili Zotin ( imagjinaten e njerzve per tu dhene pergjigje gjerave qe nuk dihen deri tani) , dicka/dikush qe e kane frike dhe e adhurojne te gjithe. ateistet kane zili zotin, fuqine e tij,dhe duan qe te marrin vemendjen e te gjitheve tek vetja e tyre.

te njejten gje beri dhe dictatori( the te tjere) yne ndaloi njerzit te endrrojne per ate dikush/dicka te mbinatyrshem dhe te perqendrohen tek
Ai.
The EH almighty.

harrova te shtoja : une besoj tek zoti( I prayed in masks in Istambul, In churches in Paris, London and NY, ) por jo tek hoxhe e prift, apo muslim and catholics and hebrew , they make me throw up.

S6T6N6

Forumium maestatis

Bona po eshte e vertete e kam zili Zotin... gjithnje kam deshiruar te jem i padukshem :devil:

blabla

Primus registratum

harrova te shtoja : une besoj tek zoti( I prayed in masks in Istambul, In churches in Paris, London and NY, ) por jo tek hoxhe e prift, apo muslim and catholics and hebrew , they make me throw up.
Athere ti je e paedukur persa iperket Zotit...ti je si nje femije kur fillon t'eci--e di si bohet veprimi po akoma se ka zoteruar.
ca do t'thush ti me kte qe sbeso tek hoxh apo prift (ose rabi, se e ke harruar ne serine, therefore ruining its parallelism) apo do te imponosh qe besimtaret besojne ne njerez te tille, sepse kjo esht e gabuar, edhe ti me kte mendimin je mo shum injorante dhe jo e mencur se te tjeret qe i perkasin nje feje te organizuar.

Diavolessa

Valoris scriptorum

Bona po eshte e vertete e kam zili Zotin... gjithnje kam deshiruar te jem i padukshem.

Faqe me pare ke thene se ishe ateist! E nje ateist nuk ka cfare te kete zili pasi nuk beson ne egzistencen e tij!

pS: S'ja vle nje diskutim me ty se shko nga fryn era.

Le_Routard

Forumium maestatis

Morpo bisede me ateistet do te thote bisede me Zotin sepse Zoti vet eshte ateist /pf/images/graemlins/laugh.gif

Na mori lumi ne qoft se dhe Zoti beson ne Zot /pf/images/graemlins/laugh.gif

no_stalgic

Primus registratum

Se ku pash një fjali që thoshte:

Një gënjeshtër e thënë shumë herë bëhet realiteti.

Në fakt ishte në anglisht prandaj nuk tingullon dhe aq mirë. Dhe unë atheist jam. Ka ndonjë njeri këtu që beson akoma tek babagjyshi i vitit ri?

bona

Primus registratum

hmmmmmmmm

natyrisht qe jam e paedukuar, kush me edukoi no body. jam free te besoj cfare te dua. lexoj biblen e kuranin dhe pelqej nga to cfare te dua. gjej prehje kur falem , si ne xhamine blu dhe sidomos ne kishe. e shikoj at si dicka qe e kane ndertuar njerzit me doren e tyre. adhuroj veprat e artit qe ka ne to, madherine qe kane qe njerzit shkojne dhe ulen dhe gjenje prehjen e shpirtit te tyre.
nuk besoj ne hoxhe e prift e kisha fjalen qe zoti esthe nje per te gjithe.
te gjithe njerzit besojne qe esthe NJe atje, i padukshem i pa arritshem, qe di gjithcka qe shkenctaret se dine etj etj...

por qe ca njerez veshin rroba e thone jemi ky jemi ai si besoj dhe .
nuk me pelqen qe ka gjithe keto fe sepse dhe per shkak te saj njerzit jane te percare: nje katolic urren ne muslim, i fundit urren nje cifut dhe ti ndoshta i di me mire se une si vaxhdon kjo pune. ca them une urren po theren po cahen me njeri tjetrin.

eshte mjaft qe njerzit ndahen ne klase, gjuhe, tradita, raca e plot gjera te tjera , i kan fut e nje fe dhe ja bota esthe kjo. e percare.
zoti/natyra o kushdo i beri njerzit njesoj. te gjithe jane bere nga qeliza, tissue, e organe.

kur behet transfusion gjaku nuk behet katoliku katolikut por psh O i jepet te gjithve , ose AB the B

KAQ.

PS: ketu esthe gjithe bukuria e besimit une besoj kete ti ate ateisti cfare te doje dhe bota vazhdon te rrotullohet .......

Bamir Topi

Primus registratum

Bona bravo! Kemi opinione gati te perbashketa mbi kete teme me nje ndryshim se une nuk besoj se ka nje zot qe kujdeset per ne!

Ramses

Forumium praecox

O Gysi te shikoj qe temat i merr me shume ngaterrim shpirteror e shkruan romane.Per fat te keq nuk kam kohe ti lexoj por mendoj qe akoma nuk i je pergjigjur nje pyetjeje te thjeshte qe te kam bere.Me kete rast po ja u bej te tere njerzve qe besojne tek zoti.E keni vene ndonjehere ne dyshim ekzistencen e zotit?

Artemis

Primus registratum

natyrisht qe jam e paedukuar, kush me edukoi no body. jam free te besoj cfare te dua. lexoj biblen e kuranin dhe pelqej nga to cfare te dua. gjej prehje kur falem , si ne xhamine blu dhe sidomos ne kishe. e shikoj at si dicka qe e kane ndertuar njerzit me doren e tyre. adhuroj veprat e artit qe ka ne to, madherine qe kane qe njerzit shkojne dhe ulen dhe gjenje prehjen e shpirtit te tyre.
nuk besoj ne hoxhe e prift e kisha fjalen qe zoti esthe nje per te gjithe.
te gjithe njerzit besojne qe esthe NJe atje, i padukshem i pa arritshem, qe di gjithcka qe shkenctaret se dine etj etj...

por qe ca njerez veshin rroba e thone jemi ky jemi ai si besoj dhe .
nuk me pelqen qe ka gjithe keto fe sepse dhe per shkak te saj njerzit jane te percare: nje katolic urren ne muslim, i fundit urren nje cifut dhe ti ndoshta i di me mire se une si vaxhdon kjo pune. ca them une urren po theren po cahen me njeri tjetrin.

eshte mjaft qe njerzit ndahen ne klase, gjuhe, tradita, raca e plot gjera te tjera , i kan fut e nje fe dhe ja bota esthe kjo. e percare.
zoti/natyra o kushdo i beri njerzit njesoj. te gjithe jane bere nga qeliza, tissue, e organe.

kur behet transfusion gjaku nuk behet katoliku katolikut por psh O i jepet te gjithve , ose AB the B

KAQ.

PS: ketu esthe gjithe bukuria e besimit une besoj kete ti ate ateisti cfare te doje dhe bota vazhdon te rrotullohet .......
BRAVO BRAVO BRAVO :rockband:

... Ti Brasco... ke vene ndonjehere ne dyshim dashurine ndaj Babait apo Nenes tende?

Artemis

Primus registratum

Mos u Hutoni se thash " dashurine" ne vend
" ekzistences" qe e kish si pyetje i nderuari me lart /pf/images/graemlins/wink.gif !
:wave:

bona

Primus registratum

artemis

ja pra ti e more krejt ndryshe idene time dhe fillove me pyetje qe une se kuptoj c'kishte me nonen e baben tim( qe i kam si shpirt dhe me kane goce te vetme si drita e synit)

keshtu krijojne dhe robte idera te ndryshem ne koken e vet kur lexojne te njejtat rreshta nga bibla ose kurani.

Tironsi_NY

Primus registratum

Feja eshte shpikja me e bukur qe kane nxjerre ata qe duan te konrollojne turmat, dhe u kane mbushur mendjen njerzve qe ekzitoka nje qenie e plotfuqishme. Bibla shkruhet e ri-shkruhet pa pushim. Prova per ekzistencen e zotit nuk ka. Nje fe e ka zotin ndryshe, tjetra ndryshe. Vetem fakti qe ka 100 lloje fesh tregon se feja eshte kot dhe e krijuar nga njerezrit.

Gysi

Primus registratum

Brasco Ta kam dhene njehere pergjigjen per kete pyetje tek tema "filozofi e do Zotin". Te mos diskutojme ne dy vende per te njejten gje.

Tani meqe Stn perserit te njejtat pyetje, se ciles une i kamn dhene njehere pergjigje, ne nje vend tjeter, po ia risjell edhe njehere pergjigjen, sa per t'i rifreskuar kujtesen.

Ne thelb kjo pyetje "kush e krijoi Zotin?", per mua nuk qendron dhe eshte pyetje e pavend, per nga aspekti filozofik. Kjo kerkon nje diskutim rreth irracionales, atje ku arsyeja humbet fillin dhe perdor mjete te terthorta per te kuptuar ndonje gje, sado pak. Megjithate nje persiatje e tille neper pafundesine e iracionalitetit mund te sherbeje disi per te njohur me mire vetveten, per te njohur arsyen tende, duke njohur kufinjte e saj.

Kush e krijoi Zotin? D.m.th. kush e krijoi Krijuesin?!
Problemi qëndron se njeriu është I detyruar të përdorë disa kategori të mendimit për të perceptuar dicka. Dhe kategoritë kryesore, pa të cilat njeriu nuk percepton dot asgjë janë koha dhe hapërsira. Gjthcka që ekzsiston ne e mendojmë në kohë dhe hapërsirë, në të kundërtën ajo gjë kthehet në mosekzistencë. Pra për gjithcka që mendojmë se ekziston, ne e mendojmë se ekziston në një kohë të caktuar, si dhe një vend, në një hapësirë, të caktuar. Hapësira dhe koha janë kategori të domosdoshme për perceptimin e gjithckaje, pa të cilat nuk mund të mendojmë asgjë. Kështu këto kategori dëshmojnë edhe për kufizueshmërinë e mendjes njerëzore, brenda këtyre parametrave, përmasave, me të cilat ne dallojmë gjithcka. Jashtë këtyre përmasave ne nuk mund të mendojmë asgjë. Jashtë këtyre lindin vetem pyetje, të pafundme, të cilat nuk kanë për të marrë ndonjëherë përgjigje konkrete, të kapshme në mënyrë direkte.

Kështu pra problemi është se ne me mendjen tone edhe Krijuesit (d.m.th. edhe krijuesit të vete kategorive të mendimit tone, të logjikës tonë, pra Krijuesi I kohës dhe hapësirës), I mveshim cilësi të shtrirjes në kohë dhe në hapësire. Në këtë mënyrë ne e “zbresim” Zotin në tokën tonë të vogel, për t’a “ekzaminuar” në “laboratorin” e logjikës sonë të vagullt. Vështirësia qendron në të menduarit e Zotit jashtë parametrave tona koceptuale të kohës dhe hapësirës. Dhe realisht për neve edhe vete këto kategori të mendimit janë mjaft të vështira për t’I kuptuar, pasi me to ne kuptojmë dhe pak “I kuptojmë” ato vetë.

Psh. Koha mendohet si një drejtëz castesh të cilat I shtohen njëra-tjetres nga të dyja kahet, në fillim dhe në fund. Mirë se për të ardhmen po e mendojmë kohën si të pafund duke I shtuar gjithmonë “drejtëzës” edhe një cast, gjë që nuk do të mbarojë kurrë, po për të shkuarën?!...
Nga njëra anë njeriu gjithmonë ka prirjen që të mos pranojë fillimin e kohës, pasi gjithmonë do të mund të shtrojë pyetjen “po më parë, cfarë kishte?”. Dhe kështu koha kthehet e pafillimtë, pasi gjithmonë do të mund t’I shtohet një cast përpara.
Nga ana tjetër, është e pamundur t’a imagjinosh kohën pa fillim, pasi fakti që ne kemi mbërritur në një moment të caktuar, tregon që ajo ka pasur një fillim, pasi pafundësinë nuk mund t’a kemi kaluar.

Kështu është problemi edhe me Krijuesin. Nuk na rrihet dot pa bërë pyejten “kush e krijoi Krijuesin?”, gjë që do të sillte domosdoshmërisht një pafundësi”krijuesish”, duke e kthyer zgjidhjen në absurditet. Pra kjo është dilemma që sillet në kokën e njeriut kur dëshiron qe me parametrat e “përcaktuara” të kohës dhe hapësirës (të cilat në vetvete përcaktojnë, kufizojnë mendimin dhe perceptimin tonë), të perceptojë të pafundmen, apo atë që është jashtë kohës dhe hapësirës. Pra me prametrat e krijesës të përkufizojë Krijuesin.
Kështu ligjet e shkak-pasojës janë kerkesë e parimeve logjike të kategorisë së të “fundmes”. Pra krijesa ka nevojë për shkak, d.m.th. për krijues. Përkundrazi, Krijuesi në këtë rast nuk ka nevojë për krijues tjetër, nuk ka nevojë për një shkak, por Ai vetë është shkaku I parë I gjithckaje duke qëne njëkohësisht edhe I vetmjaftueshëm ose (nëse mund të shprehemi kështu) shkaku I Vetvetes, pasi Ai vetë është Krijuesi I ligjeve të arsyes si dhe I ligjit të shkak-pasojës. Do t’a bënim të papërkryer po të tentonim t’a përkufizonim Krijuesin me ligjet që Ai vete I ka krijuar.

Ky keqkuptim vjen sepse aktin e krijimit ne e mendojmë të vendosur në kohë (ashtu si dhe gjithcka tjetër, që ne mendojmë, sic e thamë edhe më lart). Pra ne mendojmë se në një kohë të caktuar X, Zoti krijoi gjithësinë. Dhe në këtë mënyrë I japim vetes të drejtën të pyesim, po mëparë cfarë bënte Zoti?! Për të treguar absurditetin e një pyetje të tillë, Shen Agustini I përgjigjet ironikisht: “Pergatiste ferrin për ata që bëjnë pyetje të tilla”.
Problemi qëndron se, kur themi që në këtë X kohë nisi gjithësia, në këtë kohë nisi edhe vetë koha. Pasi Krijuesi nuk mund të mendohet në rrjedhën kohore. Ai është I Plotë, I Përkryer, I Panevojshëm për asgjë. Ai nuk ndryshon. Ai nuk rrjedh në kohë, në të kundërtën do t’a kishim “rrezuar” nga përkryeshmëria. Pra Ai është jashtë kohe dhe nuk mund të ketë një cast në të cilin Ai vetë është krijuar. Pra Ai është pa fillim dhe pa fund, si dhe pa ndryshim. Ai është I Vetmi Krijues I mirfilltë, I vetmi që krijon nga mosekzistenca. Gjithcka tjetër krijon në saj të aftësisë dhe mundësisë që Ai I ka dhënë për të krijuar.

Por sigurisht që këtu hyjmë në një fushë ku mendja njerëzore është e paarmatosur për të kuptuar, ndaj një nga emrat e Zotit është “I Fshehti”. Për të dihet aq sa na është shfaqur vetë Ai. Aq sa Ai na ka dhënë mundësinë për t’a njohur, dhe aq sa Ai na ka treguar për Veten në mesazhet hyjnore të Tij, të cilat Ai vetë ia ka zbritur njerëzimit. Dhe kjo është një nga sprovat e kësaj jete. Të besosh tek Ai pa e parë. Prandaj vetë Krijuesi e vlerëson kaq shumë “aktin” e besimit për njeriun. Në të kundërtën, po të kishim mundësi t’a shihnim Zotin, përse do të mund t’I kërkohej njeriut të besonte?! Eshtë njësoj si t’I kërkosh një tiranasi të besoj në ekzistencën e pesëmbëdhjetë katëshit (Hotel Tiranës), të cilin banorët e kryeqytetit e shohin cdo ditë sa herë kalojnë në sheshin kryesor të kryeqytetit. Një kërkesë e tillë është absurde.
Kjo nuk do të thotë që duhet të besosh verbërazi. Përkundrazi është detyrë e njeriut sipas Kuranit të meditojë rreth krijimit të universit, si rruga e vetme për të gjetur gjurmën e Krijuesit. Besimi tek Zoti është forma më e argumentuar e shpjegimit të botës. Eshtë filozofia që I shpjegon në mënyrën më të mire të mundshme fenomenet në botë, dhe që I jep qëndrueshmërinë dhe komoditetin më të plotë nevojave të arsyes njerëzore.

“Në krijimin e qiejve dhe të tokës, dhe në ndërrimin e natës e të ditës ka me të vërtetë argumnte për ata që kanë mend. Për ata që e përmendin Allahun në këmbë, ulur ose shtrirë dhe mendojnë thellë për krijimin e qiejve dhe të tokës. (dhe thonë) “O Zoti ynë këtë nuk e krijove pa një qëllim. I lartësuar qofsh dhe na ruaj prej dënimit të zjarrit.”” [Kuran, Ali Imran, 190-191]

Truth_Matters

Primus registratum

Satan dhe Ateiste te tjere,

Jemi akoma ne pritje te parashtrimit nga ana juaj te teorise suaj se si filloi universi dhe jeta.

Universi nuk u krijua nga diskutime filozofike, prandaj le te vazhdojme diskutimin qe nisem ne baza shkencore dhe llogjike, pastaj flasim per anen filozofike.