Re: Bisede me ateistet!
Hah, nese emri me te cilin me quan eshte agnostik dhe jo ateist, une jam shume dakort. Nese ka ndonje etikete tjeter klasifikuese ne enciklopedi, be my guest! Sepse gabohesh kur thua qe une luftoj energjikisht konceptet e fese. Ne fakt po, ka kundershtim nga ana ime ne kete aspekt kur idete fetare, me perballen me dicka qe une e ndiej brenda vetes, thelle ne bindjen time si njeri ne lidhje me cdo gje qe me rrethon dhe qe eshte pozitive!
Po ashtu si Sirena, une kam patur te bej me fetare, nje shoku im i dhomes ne kohen e shkolles per 2 vjet rresht, ishte nje djale nga Pakistani dhe nuk humbiste asnje falje ne oraret e caktuara. Ne dhome falej. Shtronte nje qilim, vinte nje qylaf tradicional, recitonte dhe bente te tera ritualet. I mora leje nese mund te rrija e te asistoja me te ne tere keto procedura dhe me lejoi me mjaft entuziazem, dhe kete e kam bere shume here. E me pas kur mbaronte, cdo gje vazhdonte si me pare e sikur te mos kishte ndodhur asgje. Nuk eshte se me vinte te qeshja me te apo ta tallja. Por nderkohe as ai nuk me tha ndonjehere qe une isha njeri pa bosht apo ndonje emer te ngjashem sepse nuk besoja. Nuk u perpoq ndonjehere te me mbushte mendjen per X apo Y fenomen se si shpjegohej nga feja. Por ama pyeste per ndonje koncept apo faktor fetar se si e shpjegoja une apo cfare ideje kisha une, duke filluar qe nga vete ekzistenca e Zotit. E po keshtu edhe une e pyesja per lloj lloj pyetjesh qe me lindnin ne koke. Por me pergjigjen perkatese, diskutimi mbaronte, ndonese ka patur raste qe kane zgjatur me ore, qe nga dhoma e derisa dilnim te hanim darke dhe ktheheshim perseri. Ndoshta ty te dukem nje "ateist i moderuar" sepse une anoj shume nga idete paqesore te Taoizmit /pf/images/graemlins/laugh.gif dhe filozofia perkatese, qendra e te cilit eshte "Jeto dhe ler te jetojne. Harmonia ne cdo rast eshte shume me e mire sesa lufta!" Dhe kjo gje jo qe dikush te ngrihet e te thote qe "epo ja, Taoizmi te ka mesuar paqen". Kush mendon keshtu s'ka kuptuar asgje nga tere keto sa po shkruaj dhe me vjen keq sepse s'do ta kuptoje dot kurre!
Jo Blend, lufta frontale drejt besimit nga nje ateist eshte kur ceshtjet e fese fillojne e imponohen kunder mendjes dhe zemres, kur njohuria bllokohet nga idete e verbra te llojit "kjo lloj njohurie i perket Zotit dhe nuk e shohim", kur feja pretendon se dicka e mire apo e keqe para 1000 apo 500 vjetesh eshte detyrimisht e tille edhe sot, kur njerezit shkruajne ateist dhe lexojne "horr". Une nuk jam kunder idese qe femijet e mi te ekspozohen kundrejt fese, por ne momentin qe feja do te minoje etjen per dituri me pergjigjen standarte "Sepse keshtu deshi Zoti", une do e nxjerr fene jashte deres se shtepise. Sepse nese feja para mijera vjetesh ka qene po njesoj, sot dime te pakten se pse bie shiu apo pse digjet druri! Plus qe une s'do te kisha jetuar deri kaq qe te shkruaja keto mendime.