Bisede me ateistet!

Blendi

Primus registratum
Re: Bisede me ateistet!

Sic po te thosha u peshkua te shtunen, nuk di pse kishtye perfunduar ne kosh mbas 47 faqesh por nje arsye pse eshte serish ketu eshte qe te mund t'i pyes edhe une keto. /pf/images/graemlins/laugh.gif
Kafen sa e mbuha. pa sheqer /pf/images/graemlins/smile.gif Te hidhur sigurisht.

gurax

Pan ignoramus

Ndryshe lindjen e nje femije apo humbjen e nje te afermi?

Une s'di te them ndonje gje persa i perket faktorit ndryshe. Por di te them qe humbja e nje te afermi shoqerohet me dhimbje. Shoqerohet me zbrazje brenda vetes, me marrje te shpeshta fryme apo psheretima, me perlotje spontane dhe padeshire per te qene social, me padeshire per te besuar se ky njeri i afert nuk ka me mundesi per te komunikuar me ty, te te beje te gezohesh apo te te vere ne merak.

Lindja e nje femije? Personalisht ende s'me ka lindur ndonje femije, por s'ma ha mendja qe dashuria per femijen eshte e ndryshme apo me pak e forte per nje ateist apo per nje besimtar. Mund te thuhet qe nje besimtar falenderon Zotin per kete femije qe i fali, nderkohe qe per mua eshte dicka qe i perket vete ciklit te jetes, vete ekzistences sone. Nuk ka vend apo sens qe ne kete moment te dale dikush e te thote "e pra, kjo ekzistenca!" sepse do ta drejtoja t'ia bente kete pyetje dikujt qe sapo ka humbur femijen dhe t'i mbushe atij mendjen per teste, prova etj nga nje qenie supreme! Gezimi i nje femije s'ka te beje aspak me fene per mua, sepse nuk do e kem mendjen tek Zoti ne momentet qe me buzeqesh nje gje e vogel sa grushti im, nje "gje" e vogel e mire qe leshon pasthirrma te kendshme ne krahet e mia apo te njeriut qe une dua dhe qe keto emocione i perjeton po me te njejtin intensitet si une, per te mos thene edhe me fort. Magjia e ketyre casteve eshte ne rradhe te pare "jona". Nese dikush do te donte te bashkohej ne ne kete gezim, deren do e kete te hapur! Edhe Zoti vete nese deshiron! /pf/images/graemlins/smile.gif

Blendi

Primus registratum

Deri ketu nuk ka ndonje ndryshim te qenesishem midis nje ateisti dhe nje monoteisti apo politeisti. Emocionet e eksperiencave te fuqishme ne jete jane te ngjashme dhe relativisht te barabarta per secilin grup. Me konkretisht atehere, ku ndryshojne eksperiencat, apo ne cilin aspekt te qenit ateist behet e prekshme e evidentueshme qofte nga vetja apo qe te tjeret ta evidentojne shohin ateistin ne ty?

gurax

Pan ignoramus

Ne momentin qe pergjigjet e pyetjeve jane "Sepse keshtu do Zoti!" apo "Mos, sepse Zoti!" apo "Meqe Zoti eshte dakord, edhe ne mund te..." Me pak fjale, ndryshimet behen evidente kur vete Feja e shfaq veten me menyre eksplicite ne jeten e njerezve. Ndryshimi qendron ne kufirin se ku shfaqet ky fenomen. Per mua ky kufi qendron atje ku nje pergjigje e ketij lloji behet pengese per nje pergjigje apo vleresim qe ne rast te kundert do te ishte promotore per lindjen e pyetjes tjeter. Pyetjet s'do te mbarojne ndonjehere, por ama do te kishim nje pergjigje me shume te ndryshme nga "Sepse Zoti!" dhe duke futur edhe ketu pak ateizem, me afer realitetit.

blabla

Primus registratum

Por te gjitha fete e botes (ok maybe judeo-christian) nuk arrine te specifikojne te gjitha pyetjet qe mund te lindin ne imagjinaten e nje njeriu. Ata japin bazat dhe perimetrat e "behaviour" te lejueshme, dhe per mendimin tim ka shum leeway ne menyren sesi njerezit personalisht jetojne jeten e tyre.

Nji pytje kisha un, bisede me kristianet, bisede me myslimanet eshte tek teologjia. Bisede me ateistet qeka te filozofia. Per mendimin tim kjo tema duket te levizet per te mos dalluar nga fete e tjera, sepse after all, ju ateistet jeni vetem anti-fe, dhe ne kte menyre keni krijuar nje mini-fe: per te mos patur fe. Mu kjo m'duket "llogjike" e flawed.

Sirena

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />

E zeme, si e perjeton nje ateist ndryshe lindjen e nj femije, apo vdekjen e nje te afermi. c'ka eshte qe e ben ate "ndryshe" ose "te tille qe ta quaje veten ateist" kur vjen puna tek adto situatat me nejrezore ne karakter. Si vdekja, gezimi, dhimbja, triumfi. ?

[/ QUOTE ]
Mund te kthej pergjigje per sa i takon vdekjes se te nje afermi,sepse lindjen e nje femije nuk e kam provuar akoma.Mendoj se kur behet fjale per ndjenja te tilla te forta,ato perjetohen njesoj nga te gjitha njerezit...madje mendoj se vdekja e nje te afermi eshte nje nga ato situata ku edhe besimtari me i madh ve ne prove besimin e tij dhe shpesh duke e braktisur,sepse nuk arrin te gjeje dicka pozitive apo justifikuese tek vdekja(vajta ne parajse,fakti qe zoti e zgjodhi ate njeri te mire per ta pasur prane,fakti qe me vone do mund te bashkohesh edhe ti me te ne parajse e brockulla te tjera si puna e ketyre).Per cfare mund te flasesh me nje ateist?Me siguri per frikerat e tij,dyshimet,"mekatet" qe mund te kete bere...per gjithcka qe eshte humane,jetesore dhe rrjedhimisht plot me gabime!Per gjithcka qe ka te beje me natyren njerezore,pa mbajtur asgje brenda nga frika se mos zoti do ta denoje per kete.
Fundja jemi te gjithe njerez...ateistet ndoshta jane disi me te lire ne shprehjen e dobesive te tyre.

Blendi

Primus registratum

Mire pra Sirena, por pergjigjet qe me kthen ti (sikunder edhe Gurax) mund t'i kisha shkruar edhe une qe nuk e fus veten tek ateistet. Keto ndjenja te pergjithshme jane shume sublime, sidoqofte bejne pjese ne ate qe quajme si HUMANIZEM LAIK te cilin edhe une perpiqem ta aplikoj sa me shume te mundem, dhe nuk bien detyrimisht ne kundershtim me mesimet e monoteizmit...ndaj nuk perbejne qendrime ATEISTE por AGNOSTIKE.

Sirena

Primus registratum

Hmm une e dhashe ndryshimin deri diku...me nje ateist mund te flasesh per gjithcka pa pasur frike se po flet per dicka qe sipas besimtareve mund te quhej "gabim" apo "mekat",pa u munduar te hiqesh ndoshta ndryshe nga c'je ne te vertete,pa u munduar te tregohesh me i virtytshem vetem sepse duhet te jesh i tille...pra te tregohesh me njerezor,dhe sjellja jote te jete e tille sepse ti e gjykon qe te jete e tille...jo sepse keshtu duhet.Ajo cka eshte e duhur duhet te rrjedhe nga vete llogjika e personit,e jo nga feja apo zoti.

Blendi

Primus registratum

Megjithate ti bie ne paragjykim kur mendon se nje jo-ateist "po hiqet ndryshe" si i virtytshem apo po tregohet i sjellshem dhe bujar "sepse duhet".

Trembem se disa njerez e etiketojne veten "Ateiste" pa marre kohen te shohin se cilat jane altenativat e tjera. Per me teper, ndryshe nga jo-teizmi (i cili thjesht nuk beson qe Zoti egziston dhe kaq), ATEIZMI nenkupton nje kundershtim energjik dhe shpesh te organizuar kunder besimit.
Ne te kundert kemi te bejme me Skepticizem, Humanizem dhe Natyralizem te perzjere ne masa te ndryshme...por keto i perjeton pak a shume cdo njeri mbi glob, dhe sido qe jane nje pikenisje nuk jane boll per te shpene nje njeri brenda mureve te qytetit "Ateist".
"Ateist" eshte fjale disi e forte. Kjo eshte e gjitha cka dua te them..."in a nutshell".

Sirena

Primus registratum

Me ka ndodhur te bisedoj nje here me nje djale palestinez...dhe nderkohe qe beja debat me te dhe i thoja qe une nuk besoj ne zot...ose me mire jam besimtare egoiste sepse besoj apo drejtoj nje lutje lart atehere kur jam vertet ne veshtiresi...dhe i futja nje te buzeqeshur nderkohe qe thoja keto fjale me sinqeritetin me te madh...fytyra e tij merrte ngjyra nga me te ndryshmet e me shikonte sikur te isha djalli vete.Dhe zverdhej fare kur une vazhdoja i thoja serisht duke buzeqeshur "shiko se une e mbaj veten per person shume te mire,te sjellshem,me principe,korrekte dhe te gjithe kete e kam sepse keshtu me kane edukuar prinderit dhe sepse keshtu me duket e drejte"...e vetmja gje qe ai thoshte ishte "ska mundesi...ti ben mekat".E kur une e pyesja "pse ti sillesh mire?Pse nuk vjedh?Pse nuk ben keq?Pse nuk "mekaton"?...ai e vetmja pergjigje qe me jepte ishte "Sepse keshtu thote Zoti!".
Une me kete nuk dua absolutisht te pergjithesoj,madje jam kunder ndarjes se njerezve ne besimtare apo jo.Secili ben ashtu sic e ndjen...mjafton ta ndjeje nga thellesia e shpirtit,e jo nga frika,apo nga entuziazmi i madh per te qene sa me i denje ndaj zotit.

Blendi

Primus registratum

Dakord. Ateistet, sidomos per ne shqiptaret si te vetmit ateiste zyrtare dikur, nuk perbejne ndonje koncept te larget apo te veshtire per tu kuptuar. Prandaj dhe reagimi im i pare eshte "Je ateist, e pastaj?", pasi qe jam rritur me ateista ne shtepi, ne shkolle e kudo.

Per shkak se ateizmi/agnostizmi eshte kaq i perhapur sot eshte teprim te thuhet, "me ateistin mund te bisedosh gjithcka pa frike", pasi tashme teper te rralle jane ata qe kane frike nga Zoti dhe jo e kunderta. Ndershmerisht, shumica derrmuese e njerezve nuk e perzjejne Zotin me jeten e perditshme, e aq me pak ta bejne Ate pjese te bisedave shoqerore. Ndaj mund te pohojme se ne shumicen e rasteve mund te bisedohet "lirshem", "pa friken e mekatit" me cilindo kalimtar ne rruge dhe shancet jane teper te vogla qe ai do te perzjeje perendine ne biseden midis nesh.

Prandaj si i interesuar po kerkoj ateistet ndryshe nga "kalimtari ateist". Vetem ata qe ndjekin nje stil jetese Ateist meritojne te quhen te tille, sikunder nuk eshte i Krishter cilido qe ka lindur prej prinderish te tille. Ateisti karakterizon veten me nje lufte frontale ndaj besimit, nuk eshte apatik ne kundershtine ndaj fese se organizuar...nuk je ateist vetem pse thua, si nuk je patjeter vic pse qelloi te lindje ne stalle.

gurax

Pan ignoramus

Hah, nese emri me te cilin me quan eshte agnostik dhe jo ateist, une jam shume dakort. Nese ka ndonje etikete tjeter klasifikuese ne enciklopedi, be my guest! Sepse gabohesh kur thua qe une luftoj energjikisht konceptet e fese. Ne fakt po, ka kundershtim nga ana ime ne kete aspekt kur idete fetare, me perballen me dicka qe une e ndiej brenda vetes, thelle ne bindjen time si njeri ne lidhje me cdo gje qe me rrethon dhe qe eshte pozitive!
Po ashtu si Sirena, une kam patur te bej me fetare, nje shoku im i dhomes ne kohen e shkolles per 2 vjet rresht, ishte nje djale nga Pakistani dhe nuk humbiste asnje falje ne oraret e caktuara. Ne dhome falej. Shtronte nje qilim, vinte nje qylaf tradicional, recitonte dhe bente te tera ritualet. I mora leje nese mund te rrija e te asistoja me te ne tere keto procedura dhe me lejoi me mjaft entuziazem, dhe kete e kam bere shume here. E me pas kur mbaronte, cdo gje vazhdonte si me pare e sikur te mos kishte ndodhur asgje. Nuk eshte se me vinte te qeshja me te apo ta tallja. Por nderkohe as ai nuk me tha ndonjehere qe une isha njeri pa bosht apo ndonje emer te ngjashem sepse nuk besoja. Nuk u perpoq ndonjehere te me mbushte mendjen per X apo Y fenomen se si shpjegohej nga feja. Por ama pyeste per ndonje koncept apo faktor fetar se si e shpjegoja une apo cfare ideje kisha une, duke filluar qe nga vete ekzistenca e Zotit. E po keshtu edhe une e pyesja per lloj lloj pyetjesh qe me lindnin ne koke. Por me pergjigjen perkatese, diskutimi mbaronte, ndonese ka patur raste qe kane zgjatur me ore, qe nga dhoma e derisa dilnim te hanim darke dhe ktheheshim perseri. Ndoshta ty te dukem nje "ateist i moderuar" sepse une anoj shume nga idete paqesore te Taoizmit /pf/images/graemlins/laugh.gif dhe filozofia perkatese, qendra e te cilit eshte "Jeto dhe ler te jetojne. Harmonia ne cdo rast eshte shume me e mire sesa lufta!" Dhe kjo gje jo qe dikush te ngrihet e te thote qe "epo ja, Taoizmi te ka mesuar paqen". Kush mendon keshtu s'ka kuptuar asgje nga tere keto sa po shkruaj dhe me vjen keq sepse s'do ta kuptoje dot kurre!

Jo Blend, lufta frontale drejt besimit nga nje ateist eshte kur ceshtjet e fese fillojne e imponohen kunder mendjes dhe zemres, kur njohuria bllokohet nga idete e verbra te llojit "kjo lloj njohurie i perket Zotit dhe nuk e shohim", kur feja pretendon se dicka e mire apo e keqe para 1000 apo 500 vjetesh eshte detyrimisht e tille edhe sot, kur njerezit shkruajne ateist dhe lexojne "horr". Une nuk jam kunder idese qe femijet e mi te ekspozohen kundrejt fese, por ne momentin qe feja do te minoje etjen per dituri me pergjigjen standarte "Sepse keshtu deshi Zoti", une do e nxjerr fene jashte deres se shtepise. Sepse nese feja para mijera vjetesh ka qene po njesoj, sot dime te pakten se pse bie shiu apo pse digjet druri! Plus qe une s'do te kisha jetuar deri kaq qe te shkruaja keto mendime.

Sirena

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
...lufta frontale drejt besimit nga nje ateist eshte kur ceshtjet e fese fillojne e imponohen kunder mendjes dhe zemres, kur njohuria bllokohet nga idete e verbra te llojit "kjo lloj njohurie i perket Zotit dhe nuk e shohim", kur feja pretendon se dicka e mire apo e keqe para 1000 apo 500 vjetesh eshte detyrimisht e tille edhe sot, kur njerezit shkruajne ateist dhe lexojne "horr". Une nuk jam kunder idese qe femijet e mi te ekspozohen kundrejt fese, por ne momentin qe feja do te minoje etjen per dituri me pergjigjen standarte "Sepse keshtu deshi Zoti", une do e nxjerr fene jashte deres se shtepise. Sepse nese feja para mijera vjetesh ka qene po njesoj, sot dime te pakten se pse bie shiu apo pse digjet druri! Plus qe une s'do te kisha jetuar deri kaq qe te shkruaja keto mendime.

[/ QUOTE ]

Jam shume dakort!

Blendi

Primus registratum

/pf/images/graemlins/smile.gif
Ateist = Horr? Vetem ne Vatikan ndoshta, ose circa 1600...
Me duket paksa egzaxherim, ateisti modern nuk ka asnjerin nga hallet e Girodano Brunos.
Ceshtjet e fese nuk i mbroj dot, jane te pambrojtshme.
Une nuk besoj ne FE, as ne FE te organizuar.
Sidomos kur mblidhen te gjithe bashke...keta fetaret...ngjajne si guret e varrit.

Sidoqofte, flasim sekularisht...mohimi i egzistences se Zotit eshte zhvleresimi i 50% te alternativave te mundshme. Une flas me biologe dhe ulem me astronome, dhe i pyes c'mendojne per origjinen.
Ngrejne supet.
Prandaj, per njerez te ndricuar si ju (nuk po ironizoj), perjashtimi qe i beni i mundesise se nje "Force" eshte jashte karakteristikave qe shfaqni normalisht.

PS. Ne rast se do merret e mirqene ne kete bisede qe besimi=inorance, nuk ka pse vazhdon.
tung

Sirena

Primus registratum

Mqn the se nuk po ironizoje,atehere nuk do ishim njerez te ndricuar nqs do konsideronim besimin injorance...ketu me habite.Si besimi,si mosbesimi,jane thjesht zgjedhje dhe si te tilla respektohen.
Pse i komplikon gjerat kur jane kaq te thjeshta?Per nje ateist nuk ka asnje force tjeter pervec vullnetit e deshires se njeriut per te qene vete zot i jetes se tij.Kaq.

Blendi

Primus registratum

Ndoshta po i kompikoj teper gjerat. Ke te drejte.
Ndoshta po mundohesha qe pyetjet e mia te sherbenin si platforma juaj.

Blendi

Primus registratum

Hall jo, interes po. kerkoj substancen. Mendoj se njerzit sot jane pak "njerezore" dhe shume te merzitshem.

Sirena

Primus registratum

Nuk e di une cfare nenkupton me substance ne kete rast Blend,por me duket se cfare do qe te shkruajme(dhe e kemi shkruar) ne ketu nuk do jete substance per ty /pf/images/graemlins/smile.gif

Blendi

Primus registratum

Le te themi vetem qe nuk jam duke "luajtur".
Erdha shume cilter.
Substance per mua jane gjerat qe i japin jetes kuptim. Si puthja e nje nene apo fjalet e gjyshit qe ka shkuar, Endrrat qe kisha kur isha i vogel, malli qe kam per vellain qe nuk kam me, lotet e nje gruaje, dashurite te cilave u vura shkelmin dhe shkelmat qe me ka dhene jeta mua vet, femijet qe imagjinoj te kem...
Dikush mund t'i quante keto, si sende shpirterore, por mes ateistesh ndoshta duhet nje perzgjedhje me e kujdesshme fjalesh se kaq. Sepse mund te kapemi tek "Shpirt" dhe harrojme te flasim per ato qe kemi deshiruar t'i themi njeri tjetrit.