Bisede me ateistet!

Ermal Lamcaj

Primus registratum
Re: Bisede me ateistet!

Ne rradhe te pare:

Realiteti eshte iluzioni qe ti zgjedh te pranosh/fortifikosh(me falni per shqipen e thyer).

Pra si rrjedhim, njerezit qe besojne te egzistenca e nje qenjeje mbinjerezore kane pranuar kete iluzion si realitetin e tyre.

Kjo ceshtje nuk mund te diskutohet me pak fjale sic vihet re lehte nga volumi letrar i dedikuar te dy aneve te debatit.

Negativiteti i te besuarit fene e organizuar(me te cilen une kam problemin me te madh):
Pa u futur ne debatin nese zoti egziston ose jo, fakti qendron qe feja e organizuar ka egzistuar dhe eshte perdorur me shume si forme kontrolli per masat sesa si cader shpirterore per njerezit qe vendosin te besojne.

Besimi ne interpretimin e fakteve sipas fese se organizuar te shtyn te besosh ne fakte joreale.

Feja e organizuar nuk lejon demokraci mendore. Aktualisht eshte perdhunim i aftesise per te menduar/llogjikuar qe njeriut i eshte dhene nga natyre(sic mendoj une) ose zoti(sic mund te mendoje nje besimtar).

Mua personalisht me ka shtyre drejt ateizmit(po perdor fjalen ateizem sepse nuk kam fjale me te pershtatshme per te perdorur) kurioziteti.

Personalisht mendoj se nje njeri qe nuk beson tek interpretimi i zotit nga feja e organizuar nuk duhet ti bllokoj trurit te tij mundesine e qenjes mbinatyrale sepse llogjikisht nje ateist eshte duke kerkuar nje pergjigje qe mendimi i kontrolluar if fese se organizuar nuk po ja jep.

Duke shpresuar se nuk kam dale nga tema po vazhdoj me poshte me lidhjen e pjeses se pare te diskutimit.

Duke qene se inteligjenca e njeriut eshte finite, atehere edhe aftesia per te interpretuar realitetin/iluzionin qe na rrethon eshte finite.

Problemi me njeriun mund te qendroje te fakti se ka imagjinate te infinite dhe jete biologjike te finite.
Ky fakt e ben shume te veshtire per njeriun qe ta pranoje fundin e vet si thjesht pjese te natyres.
Keshtu qe feja e organizuar e perdor kete frike te vdekjes qe egziston tek cdo njeri dhe e kthen ne mjet kontrolli.

Po e le me kaq per tani sepse kjo teme e ben shume te lehte perhapjen horizontale te ideve te lidhura me te.

Ju lutem me korrigjnoni gramatiken nese kam bere gabime.

Indulgence

Primus registratum

Tema ime e preferuar paska dale perseri ne siperfaqe :thumbsup:

Mastermali - Shqipen e ke "tulle fare" - apo s'e di kete shprehjen /pf/images/graemlins/wink.gif Pergezime! Nderro vetem "ja" me "ia" /pf/images/graemlins/smile.gif .

ShkodraniNY

Primus registratum

Fillimisht postuar nga S6T6N6:
[qb]
Fillimisht postuar nga Llokumi_NY:
[qb] Ateisti beson ne MOSBESIM. Pra perseri BESON por jo tek ZOTI, KRIJUESI.Kur thuhet nuk Besoj dmth beson ne te kunderten e saj pra perseri ne dicka tjeter, pra nuk i ndahet besimit.

Nje fjale thote: Nuk kemi pare njerez qe nuk e kane njohur Zotin, por qe e kane mohuar ate.

Nuk ka Krijese qe nuk beson por varet se cfare beson dhe si dhe ku e shpreh ate. [/qb]
llokum me arra!

ateisti mund te besoje ne 1000 gjera te tjera si psh tek njeriu apo tek vlerat e tij, por ai ne thelb nuk beson ne perralla, Zot, apo ne kunderfigurat e tij, ndaj dhe quhet a-teist (mos besues ne teologji) :shrug: [/qb]
Ju pergezoj qe e pranoni ate cfare eshte ne realitet edhe jeni dakort me ate qe thashe.

Pra mjafton besimi qofte ne 1001 gjerat, perralla apo fantazi, por Ateisti nuk eshte PABESIM por ai thjesht e drejton kete [Natyre te krijuar tek ai] ne dicka tjeter.Kjo eshte deshmi e qarte e KRIJUESIT tek krijesat e Tij.Cdo krijese njerore eshte e destimuar programuar nga Programuesi i ketij Universi te besoj ne dicka.Pra sic thane edhe ne rastin e ateist te besoj tek mosbesimin e tij.
Si ai qe beson ne ZOT (Krijues, Mbinatyre)si ai qe nuk beson ne Zot nuk mund ta vertetoje ne Laborator apo me eksperimet ekzitencen.

Por qe te dy ecin me besim.
I pari thote besoj ne ekzitencen e TIJ kurse i dyti thote besoj ne mos ekzistence.Pra perseri qe te dy besojme.

Por ku eshte dallimi : Eshte ne ate sesa ne krijesat e TIJ jemi koshient ne ekzitimin e TIJ, Fale atyre mjeteve te kufizuara qe na i kane dhene AI.

Ne gje interesante me ka bere pershtypje sesi ne gjuhen Arabe fjala MOSBESIMTAR thuhet KUFUR qe do te thote etimologjikisht nga gjuha arabe: Ai person i cili e fsheh besimin e tij ashtu sic e fsheh(mbulon me dhe) bariu faren ne are.

Keshtu pra nuk eshte ceshtja te diskutohet apo je te besosh apo jo por se cfare duhet te besojme.Cila eshte drejtimi qe duhet marrin.Ky ateist jeton ne ide si i pa fe por edhe ai ka fene e tij.

Meqe te gjithe kemi nje fe e cila na eshte dhuruar pra qe jemi krijuar te besojme ne ate qe na krijoi atehere le te besoj sakte dhe paster ate sesa ne fe(filozofi apo ku di vet) te tjera qe nuk kane bereqetin e dukur.

Askush nuk eshte Ateist ashtu sic thuhet te gjithe e kane nje fe por le te udhezohemi ne nje fe e cila ka me baza dhe ja vlen te besojme.

Flm

S6T6N6

Forumium maestatis

Gabon i nderuar llokum, dhe fjalet e mija i ke kuptuar keq dhe i interpreton me logjiken e teistit, qe do te thote patjeter dicka.
ateist do te thote mos besues ne ZOT, dhe jo detyrimisht te mos besosh ne ZOT do te thote te besosh diku tjeter. kaq persa i perket ketij cikli. jam i idese se keto lojra fjalesh ju terheqin me shume se sa thelbi i ceshtjes qe eshte mosekzistenca e Zotit, prirja e njeriut te dobet per ta besuar, fitorja e ateistit ne luften me jeten etj etj.

S6T6N6

Forumium maestatis

...pastaj, mendoj qe besimi yne eshte padyshim rezultat i ambientit qe na rrethon. Jane njerezit qe jane edukuar te mohojne Zotin qysh nga femijeria, dhe njerezit qe edukohen me besim ne Zot, sic eshte fundja pjesa me e madhe e juaj. Pra ne formulojme konceptin e Zotit sipas edukates se fituar ... dmth. i nderuar llokum, deri sa ne nuk do te mirekuptojme mekanizmin e mendjes sone, konceptet e ndersjellta mbi Zotin nuk kane as me te voglen vlere...

felixjusuf

Primus registratum

s6t6n6 pa dashur te nderhyje ne bindjen tende dhe te kerrkujt,per ate qe eshte i interesuar te mesoj rrethe krijimit te tij dhe sa e sa ne i shohim me sy le te ulet diku vetem dhe te meditoj se si vet dhe keto sa ne i shohim jane krijuar?Pra kush,kush,kush dhe ne qofte se arrini ne konkluzionin se vertet eksizton dhe Ai eshte Krijuesi,atehere lind pyetja se kushe e krijoi zotin,dhe rrethe kesaj pikpyetje kemi dhe pergjigjien:
(Me emerin e Allahut,Meshiruesit,Meshirbersit.
Thuaj:Ai,Allahu eshte Nje!
Allahu eshte Ai qe c´do krijes i drejtohet(i mbeshtetet)per c´do nevoje.
As s´ka lindur ke,as nuk eshte i lindur.
Dhe Atij askush nuk i eshte i barabarte).

Kokfortit dhe njerzit qe per zot marrin epshet e tyre jane krijesat me te demshme dhe per c´do njerin eshte per gatitur vend.Pershndetje.

Ermal Lamcaj

Primus registratum

Fillimisht postuar nga S6T6N6:
[qb] ...pastaj, mendoj qe besimi yne eshte padyshim rezultat i ambientit qe na rrethon. Pra ne formulojme konceptin e Zotit sipas edukates se fituar ... dmth. , deri sa ne nuk do te mirekuptojme mekanizmin e mendjes sone, konceptet e ndersjellta mbi Zotin nuk kane as me te voglen vlere... [/qb]
Nje here a ne nje kohe kur po merrja nje klase ne sociologji, me pyeti profesorja, -"Si do ta ndryshoje boten ti per me mire"?

Tani ne vetvete kjo pyetje eshte shume e veshtire per tu pergjigjur, por ne te njejten kohe nese beson se njeriu duhet te jete i lire shpirterisht dhe menderisht eshte shume e thjeshte.

Pergjigja qe une dhashe eshte paralele me nje citim nga Aristoteli.
-"Sistemi i edukumit duhet ndryshuar qe njerezit te edukohen te mendojne te lire dhe te kene mendje te hapur ne ide te ndryshme".

Aristoteli:
"Njeriu i edukuar duket ne faktin qe diskuton ne mendjen e tij nje ide/mendim pa e pranuar".
Citim:
"It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it".

Ermal Lamcaj

Primus registratum

DMTH.

Kur je ATEIST (nese je me te vertete ateist) ti e mban mendjen te hapur sepse ti e kupton sa INJORANT je ne te vertete dhe sa pak e njeh veten tende dhe natyren qe te rrethon.

Kur je besimtar ti e ke bllokuar nje pjese te trurit tend sepse ke pranuar zotin si nje te vertete absolute dhe nuk i lejon vetes interpretime te ndryshme te natyres dhe kuptimit te jetes.

Eshte shume e lehte ta mbyllesh diapazonin e mendjes dhe te besosh ne dicka fikse.
E verteta eshte se njeriu si edhe universi eshte qenje dinamike, dhe jo statike, keshtu qe ide statike qe shpjegojne kuptimin e jetes nuk mund te jene korrekte.

A egziston ZOTI ose Arkitekti ose Programusi???

Ajo gje ka pak rendesi.
NQS ai egziston une dyshoj se nje qenje e atille, me botekuptim universal, do te donte ty dhe mua te mbylleshim ne kafazin e frikes dhe fajtesise qe vjen me fene e organizuar.

Te njohesh vetveten dhe te pranosh pa aftesite qe ke si qenie njerezore nuk eshte gje e lehte.
Kerkon shume trimeri. Kerkon qe ti te dalesh nga ai kubi ku bota rreth teje te ka futur.

Prano qe nje dite do te vdesesh dhe jeto c'do minute sikur te jete e fundit sepse edhe mund te jete.

Nese je besimtar ne fe, beji vetes nje pyetje.
"Po sikur te mos kete parajse ose ferr"?

Sikur pergjigja e kesaj pyetje te ishte "NUK KA PARAJSE OSE FERR",
Do te vazhdoje ti ta jetoje jeten si njeri i mire me respekt per qenjet e tjera njerezore rreth teje, ose duke qene se nuk ka me larje hesapesh mbasi vdes do te beje c'te te thoshte mendja pa e vrare mendjen nese vrave dike(merre fjalen vrave ne c'do kuptim te saj)???

Cdo fjale qe kam shkruar me siper e kam shkruar me kujdes dhe duke u munduar te mos ofendoj asnje.
NQS mendoni se ju kam ofenduar. Kini pak konsiderate per nje qenie njerezore qe nuk eshte perfekte dhe nuk e di nese ZOTI egziston apo jo.

FLM.

S6T6N6

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga felixjusuf:
[qb] s6t6n6 pa dashur te nderhyje ne bindjen tende dhe te kerrkujt,per ate qe eshte i interesuar te mesoj rrethe krijimit te tij dhe sa e sa ne i shohim me sy le te ulet diku vetem dhe te meditoj se si vet dhe keto sa ne i shohim jane krijuar?Pra kush,kush,kush dhe ne qofte se arrini ne konkluzionin se vertet eksizton dhe Ai eshte Krijuesi,atehere lind pyetja se kushe e krijoi zotin,dhe rrethe kesaj pikpyetje kemi dhe pergjigjien:
(Me emerin e Allahut,Meshiruesit,Meshirbersit.
Thuaj:Ai,Allahu eshte Nje!
Allahu eshte Ai qe c´do krijes i drejtohet(i mbeshtetet)per c´do nevoje.
As s´ka lindur ke,as nuk eshte i lindur.
Dhe Atij askush nuk i eshte i barabarte).

Kokfortit dhe njerzit qe per zot marrin epshet e tyre jane krijesat me te demshme dhe per c´do njerin eshte per gatitur vend.Pershndetje. [/qb]
Ahh Zoti im!!! pse dreqin nuk ekziston :cry: /pf/images/graemlins/laugh.gif

S6T6N6

Forumium maestatis

Me kalimin e shekujve filozofet dhe teologet nuk bene gje tjeter vec "fabrikimit" te nje njeriu gjigand me permasa te ekzagjeruara, te cilit i atribuan dhunti dhe e adhuruan si idhull. Njerezit nuk do ta shohin kurre Zotin, por vetem nje njeri te cilin mundohen ta zmadhojne ne permasa deri ne krijimin e nje qenie te paimagjinueshme.

Ermal Lamcaj

Primus registratum

felixjusuf

Pse eshte e rendesishme per ty te kete nje krijues???

Pse ti ke nevoje per bastun kokes qe te jetosh???

Nuk mundesh ti te kesh thjesht respekt per cdo gje qe te rrethon pa i thene faleminderit "zotit"???

A do ishe ti njeri me karakter kaq te forte po ta dije qe "zoti" nuk egzistonte?

Pse jane bere dhe vazhdojne te behen shfarosjet me te medhaja ne emer te "zotit"???

Pse ne bibel dhe ne kuran zoti e promoton dhunen nqs ajo eshte ne emer te tij???

Noli_1

Primus registratum

Nitche: Zoti ka vdekur moti!!!!
ZOTI: Nitche vdiq!

Kjo me se miri tregon se a ka Zot a jo.

Albert Zylyftari

Primus registratum

Kujdes ST666N !
Ateizmi jot eshte shume me i rrezikshem se fanatizmi fetar.
A thuaj qe ti je i sigurte qe zoti nuk ekziston!!!

ShkodraniNY

Primus registratum

Fillimisht postuar nga YLLIS:
[qb] Kujdes ST666N !
A thuaj qe ti je i sigurte qe zoti nuk ekziston!!! [/qb]
Shume e bukur kjo pyetje e drejtuar per ST666N .

Pra dalim perseri aty qe siguria, vertetimi nuk behet nga ana fizike, laboratorike.Kjo nuk ka nevoje te testohet sepse ne kemi shume gjera qe nuk i vertetojme ne laborator por ne i besojme se ekzistojme.

ATEISTI BESON ne mos besimin e tij pra perseri ai eshte nje BESIMTAR.

Pro kete besim duhet ta mire drejtoje aty ku duhet dhe te mos rebelohet.
Ambjenti ku ne rritemi eshte pozitiv ose negativ persa i takon ndergjegjesimit te ekzistences se Zotit, por kjo nuk e pengon njeriun te besoje, sepse edhe nese nuk beson te Zoti perseri ai beson ne dicka tjeter.Prandaj ST666N ne veretete jemi te ndikuar tek ambjenti shoqeria por perseri ai ambjet permban BESIM qofte ky edhe ( Besimi ne Mosbesim)Perseri jemi te prirur te besojme ose te mohojme ate qe besojme.Gje gje tregon perseri Besim.

ATEISTE te dashur mos u mungoni te mohoni BESIMIN tuaj.Dhe nese e mohon perseri pra ky mohim deshmon per ekzistencen e tij.

Nuk kemi pare njerez qe nuk e kane njohur Zotin por qe e kane Mohuar Ate.

Njeriu eshte i krijuar te besoje qofte edhe ne mosbesim. Pra perseri ai BESON diku.

Por eshte e mira te besohet ajo qe eshte me e sakte edhe me e mire per ne si krijesa.

FLM

Ermal Lamcaj

Primus registratum

Llokumi,

Mos i kategorizo ateistet sipas deshires tende qe te kenaqesh idete e tua dhe te bindesh veten qe ke te drejte.

Une jam ateist.

Une nuk them qe une nuk besoj ne asgje, por nuk besoj tek zoti dhe per me teper tek feja e organizuar.

Une besoj tek mendimi i lire dhe tek te mbajturit e mendjes hapur dhe jo mbyllur.

Fakti qe ti beson tek nje zot nuk te jep te drejte ty tu imponosh idera te tjereve ose tu thuash qe jane gabim ose jo.

Une nuk te them dot ty qe je gabim, por une te jap pyetje provokuese qe ti nuk ke qef as ti digjosh dhe ti procesosh.

Nese ti nuk ke frike ne humbjen e besimit ne zot, atehere ato gjera qe thone ateistet nuk duhet te kete ndonje problem nese ti i analizon.

Vetem mos i genje vetes, dhe analizoi ndershmerisht me vetveten tende.

Nuk ka gje me te ulet ne qenien njerezore sesa kur ajo i genjen vetvetes.

Te gjithe kemi frike, por po ta mendosh nuk ka sepse.

Frika zhduket kur llogjika paraprin veprimin.

Njeriu ka frike kur nuk kupton dicka.

Me mire eshte te mos kesh frike edhe kur nuk kupton, por ti veshe detyre vetes te gjesh kuptimin.

Une nuk mendoj se, me nivelin e tanishem te inteligjences se njeriut, eshte e mundur te gjesh kuptimin e Universit ose te arrish afer, por te japesh doreheqje dhe te shpikesh gjera qe s'egzistojne eshte me e rrezikshme dhe genjeshtare.

ShkodraniNY

Primus registratum

Une besoj tek mendimi i lire dhe tek te mbajturit e mendjes hapur dhe jo mbyllur.
Hi Mali

Me vjen mire qe ju jeni i hapur edhe nese vertete do te jeni i tille edhe ne zemer s'ka dyshim se do te merrni ate qe eshte me e mira.

Po ashtu ju pergezoj qe pranoni se jemi besimtar ndryshe nga ST. qe nuk deshiron ta pranoj me gojen e tij por ai e shpreh me vepren e tij.

Ju nuk e mohoni se nuk besoni ne asgje por qe nuk besoni tek ZOTI (Krijuesi, Mbinatyra) apo dhe tek feja e organizuar.

Pra ju jeni besimtar por jo i orientuar.Keshtu jemi te gjithe Cdo Ateist eshte besimtar ne fene e tij, ne mosbesimin e tij.Nuk ka krijese njerezore qe eshte pa besim por puna eshte se cfare duhet te besojme: ZOTIN Njeriun, Djallin, Vetveten, Logjika ......etj etj etj ... you name it.

E gjithe puna eshte se cfare duhet te besojme sepse per te besuar apo jo nuk behet fjale se te gjithe e kane nje besim, edhe ne rastin tone Ateisti ka besimin e tij por jo ashtu sic e kane besimin fete e organizuara.

Meqe te gjithe e kemi kete besim ne mbrendesi atehere ne duhet te diskutojme se cilin duhet te zgjedhim apo jo?

Pohimi dhe mohim e nje gjeje, deshton se ajo ekziston apo jo?
Ju lutem nese jam gabim me korigjoni.

Pra si me pohim te Zotit ose me mohimin e Tij perseri ZOTI( Krijuesi, mbinatyra, ju quani )eksiton.Pavarsisht me pranimim ose jo te Tij.

Pra te dashur besimtar (te quajtur ateist) fene qe keni ta dijme si ta kuptojme ate. Pra ne jeten tone ka fe shume te organizuar ose jo.Pra kjo deshmon se ka nje Krijues qe ndodhet mbi keto fe.Njeriu u krijua te besoj edhe ne do besojme deri ne frymen e fundit.
POR cili eshte dallimi mes nesh: Kush e gjeti fene me te sakte besimim me te vlefshem. Le te besojme ashtu sic duhet jo ashtu sic ne thjesht mund te mendojme se besojme.Tehm qe ne si ateist pra si besimtar te ateizmit tone ose si besimtar te fese religionit tone, duhet te gjejme rrugen qe eshte me e mire, fene qe eshte me e sakte.

Flm

S6T6N6

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Noli_1:
[qb] Nitche: Zoti ka vdekur moti!!!!
ZOTI: Nitche vdiq!

Kjo me se miri tregon se a ka Zot a jo. [/qb]
pra kemi perballe dy realitete te vdekshme /pf/images/graemlins/wink.gif

ne momentin qe nice jetoi Zoti kishte vdekur me kohe per te, ne momentin qe nice vdiq, zoti u kishte vite qe kishte vdekur /pf/images/graemlins/wink.gif

S6T6N6

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga YLLIS:
[qb] Kujdes ST666N !
A thuaj qe ti je i sigurte qe zoti nuk ekziston!!! [/qb]
a je i sigurte qe zoti nuk ekziston?! kete pyetje drejtoja Zotit dhe prit te te ktheje pergjigje!

Ermal Lamcaj

Primus registratum

Une kam nje pyetje tjeter per fetaret ne diskutim.
Jam shume serioz me kete pyetje dhe nuk po e bej me djallezi.

1- "C'fare lloj komunikimi keni ju me zotin"??

2- Pervec faktit qe ty te kane mesuar qe i vogel se ai egziston, "kush jane arsyet e tjera qe ju besoni te kjo qenie e mbinatyrshme"???

3- "Cfare do benit ju nese nje dite zgjoheni ne mengjes dhe nuk besoni me se zoti egziston"???

4- "Po te ishit para zotit dhe ai ju thote te vrisni nje njeri qe nuk e zhvillon jeten sipas fjales se tij. Po ta vrisni shkoni ne parajse, Nese jo, Shkoni ne ferr.
"Do ta vrisnit te paudhin, apo jo"???"

Ju lutem pergjigjuni sinqerisht, dhe na beni nje formular te vogel neve ateisteve.
Ky diskutim do kete vlere per te gjithe, nese analizojme njeri tjetrin dhe ato qe themi.
NQS diskutimi zhvillohet ne forme zenke, atehere asnjeri nga ne s'do perfitoje gje.

Pres pergjigje nga fetaret.

bOy i VoGEl

Primus registratum

O njerz po une nuk krahsova ne mesazhin tim njerzit me kafshet(edhe pese keto te fundit jane te dobisheme per jetes)qe ne paskemi nevoj per bastun kokes,por thjeshte kushe eshte i interesuar rrethe krijimit te tij dhe gjithckaje le te meditoj(mendoj).
Dhe ata qe deshirojne te jetojne ne prostitucion,kriminalitet,piramida mafiozesh dhe ne shume e shume gjera te tjera negative qe per fat te keq sot ne bote jane shumica normale qe si leverdis besimi ne Zot,dhe vetem perse Zoti eshte kundra atyre(pra ana pozitive) qe permenda pak me lart.
Kur lindim asnjeri nuk lindim du per njeheresh prandaj dhe nuk do e kemi te ardhmen njesoj,Zoti di me se miri?
Zoti im dhe Zoti juaj,qiejve dhe i boteve eshte Ai qe e sjell diellin nga lindja ne perendim.Pra ju qe nuk besoni se Zoti ekziston dhe qe veten tuaj e quani zot te vetvetes suaj atehere silleni ju pra diellin nga perendimi ne lindje.
Dhe Zoti i qiejve dhe i boteve eshte Ai qe per roberit e tij ka krijuar oqeane dhe dete dhe shkoni e iteresohuni o ju qe i thoni vetes zot
per ata dy dete qe njeri ka uje te embl dhe dhe tjeteri te kripur por qe asnjeri nuke bashkohen me njeri tjeterin dhe midis tyre ndodhet dicka qe i ndane,po ju edhe sikur diellin tua afroshe ta perekni ate dhe te mos digjeni ju prap nuk besoni se eksizton Zot krijues me I miri dhe I vetemi,
apo i gezoni nimetet e Zotit tuaj dhe s´falenderoni!!!.Ju respektoj si krijes e te vetemit Zot,por jo mendimin e erresuar tuajin dhe nje dite do e kupetoni te keqen e ketij devijimi.Hej hej.