Bisede me ateistet!

smrtalb

Primus registratum
Re: Bisede me ateistet!

Quote: "Une permenda disa fakte me pare, por jo te gjitha.

Qe nga vargu i pare i Bibles shikon shkencen, ose me sakte ato gjera qe shkenca sot i njeh mire.
Zan 1:1
Ne fillim Perendia krijoi qiellin dhe token.
Qe ne vargun e pare lexojme 4 elementet kryesore ne procesin e nje krijimi:

1. Koha (Ne fillim)
2. Energjia (Perendia krijoi)
3. Hapesira (qielli)
4. Lenda (token)

Te 4 keto elemente jane te domosdoshem ne krijimin e dickaje. Tani, nuk ju duket kjo shkencore ju?"

- Kjo eshte shkencore?????? Ti po me tregon sesi Bibla ka permendur Kohen, Energjine, Hapesiren, dhe Lenden. Ky eshte fakt shkencor? Me te vertete e ke, apo te keqkuptova une?

zog

Primus registratum

ne qoftese e marrim te vertete llogjiken tende, shtrohet pyetja: po para fillimit çfare kishte, ne qofte se perendia krijoi kohen, a dotethote kjo qe ai vete eshte i pozicionuar jashte kesaj kohe, pra jashte fillimit.

teoria big bangut po ashtu ajo veteshkaterrohet kollaj sepse nuk arrin te na mbushe mendjen se si u krijua ai lemshi i VETEM perpara shperthimit.

per mu teoria e zotit eshte me e pranuar sado me absurde qe te duket se sa e bigbangut psh.

Kondrapedali

Kondrapedali

Kush ta tha, Zogu te dritarja /pf/images/graemlins/laugh.gif ?
Teoria e Zotit nuk mban pasi ajo nuk arrin të shpjegojë ato që shkenca mundet! Për të tjerat, pak rëndësi ka emri që i vemë, Zot apo Big Bang, tani për tani mbeten spekullime dhe teori që duhen vërtetuar. Besimtarët i vërtetojnë nëpërmjet besimit ndërsa të tjerët mundohen ti gjejnë përgjigje racionale! /pf/images/graemlins/wink.gif

Truth_Matters

Primus registratum

SmartAlb,

Me kuptove tamam, besoj se edhe une u shpreha qarte.

Kondra,

Cfare qenka ajo qe shpjegon shkenca se nuk te mora vesh! Ti s'ke thene ndonje gje shkencore deri tani, keshtu qe sqarohu pak perse e ke fjalen!

Kondrapedali

Kondrapedali

Fillimisht postuar nga Kondrapedali:
[qb] Truth, ti në pohimet e tua bazohesh tek Bibla! Dhe unë po të them atë me të cilën fillon Bibla, krijimin! Sipas Biblës, gjithshka u krijua në 6 ditë! Dinosaurët kanë 65 milionë vjet që janë zhdukur n¨dersa njerëzit diçka më shumë se 2 milionë vjet që kanë lindur!
65 - 2 = 63 milionë vjet! Ka një mospërputhje prej 63 milionë vjetësh pa një ditë!
Të parën e thotë Bibla (krijimi brenda 6 ditëve, të dytën e thotë dhe e vërteton shkenca egzistencën e dinosaurëve dhe lindjen e njeriut).
Tani si mund të thuash ti që shkenca provon krijimin nga Zoti :shrug: ?
Nëse do ti referohesh Biblës, nuk ke gjë në vijë, nëse do shkruhet ndonjë libër tjetër është tjetër gjë.

Personalisht nuk kam gjë me ty por me atë lloj të çuditshëm besimi që quhet "krijimizëm". Dhe ti besion verbërisht përderisa nuk pranon argumentat e të tjerëve (mospërgjigjen e pyetjeve më lart unë e kuptoj kështu)!

Bëhu gocë e mirë dhe na sill ndonjë material interesant të lutem /pf/images/graemlins/laugh.gif ! [/qb]

Kondrapedali

Kondrapedali

Kjo është çështja që ti nuk po merr vesht. Kjo nuk është hera e parë!
Nuk ka ndonjë gjë për të kuptuar, llogaria është e thjeshtë:

65 milion vjet nga zhdukja e dinosaurëve - 2 milion vjet nga lindja e njeriut = 63 milion vjet diferencë.

Sipas Biblës, Zoti e krijoi njeriun një ditë pasi krijoi kafshët :confused: ! Nuk e besoj se duhet të jesh matematikan për të parë që ka nj¸e diferencë të vogël mes dy varianteve!

Mr. Big

Primus registratum

Kondrapedal, 2 milion vjet nuk ka njeriu qe eshte krijuar, por 2 milion vjece eshte fosilja me e vjeter qe eshte gjetur.

Truth_Matters

Primus registratum

Kondra,

Ti hidhesh sa nga nje pike ne tjetren pa patur deshire te japesh nje variant tendin, dhe kur nuk ke c'thua per nje gje, atehere kalon te ato te tjerat qe s'te pelqejne ty.

Nejse, kam une nje pyetje tani per ty:

Nese Bibla eshte e vertete (dhe po them nese) sa vjec ishte Adami 10 minuta pas krijimit te tij?

Futbollisti

Forumium maestatis

Ore ju nuk beni keq qe flisni per shkence, por besoj se kjo duhet bere tek shkenca.
Meqe jemi tek dashuria per zgjuarsi le te merremi me ate qe nevojitet per kete.
Ajo e dinozaurve eshte perralla me e bukur e kesaj kohe, dhe duket ketu qe nuk ka pak besimtare ne te. Metoda e matjes milona vjet e kesaj shkence te sotme eshte hedhur poshte me vite, dhe kjo eshte mese e ditur ne shkencen bashkohore. Kete e dine dhe studjuesit e dinozaurve, prandja sa here qe lexon, shikon apo degjon nje studim prej tyre, fjalite e tyre fillojne me : Ne besojme qe ...
Kjo tregon mjaftueshem. Metodat e studimit te kohes qe behen ne shekncen bashkohore me C14 apo me elemente te tjere radioaktive jo vetem qe pergjigjen pothuajse te sakte e kane rreth 50 mije vjet, por edhe kjo nuk eshte e sakte po te konsiderosh se si mund te ndryshj kjo kohe nga nje agjent atmosferike.
Por nejse se po i futem dhe une shkences jashte teme. Le te qendorjme tek filozofia, le te dalim tek shkenca dhe e diskutojme.
Ceshtja eshte qe ti qendrojme llogjikes sone gjysmake ne kete moment. Si u be krijimi? Duket qarte qe rastesia eshte pergjigje vetvrasese, keshtu ngelet mundesia Zoti (ose nje krijues) nqs ky do ekzistonte, ose ngelet e hapur duke qene se ne jemi injorant per momentin (duke qene se kjo mundesi mund te merret si fillim qe nga lindja e njeriut dhe ne prape injorat paskemi ngelur, une do e hidhja poshte kete mundesi se automatikisht kjo shkon ne vetezhdukje).
Tani ceshtja a ekziston Zoti.
Le te themi qe Zoti nuk ekziston, dhe njerzit e bene meqe kishin ate hallin e atij opsionit te trete.
Tani e para e punes mohimi i ekzistences se dickaje eshte pothuajse e pamundur sepse do te duhet te konsideroje cdo mundesi, dhe kur vjen puna tek Zoti me ato atribute qe ka, eshte e pamundur. Qe ti bje shkurt une, ju thoni qe nje vend i quajtur Likam ekziston, une them jo nuk ekziston. Si mund ta vertetoj une kete?
Por nqs Zoti ekziston... atehere duhet te jete dhe mundesia te vertetohet ekzistenca e Tij. Tani une them jo, Australia nuk ekziston. Hajd me vertetoni mua ju qe ekziston???
Zog, po eshte e vertete, ceshtja e dimesionit te kohes e kufizon shume llogjiken tone, pasi eshte nje dimesion i llogjikes sone 4 dimensionale. Duke marre si atribut te Zotit krijimin e kohes ai del jashte kesaj llogjike dhe nuk eshte me subjekt i kohes. Keshtu qe ekzistenca e Zotit kerkon me apriori dimesione te tjera per tu diskutuar me tej.
Dhe dicka , ju lutem mos harroni jemi tek kategoria dashuri per zgjuarsi.
Ju lutem diskutoni per temen jo per antaret, se humbasin kohen kot dhe nuk eshte objek i filozofise.

Hjat te mira dhe po e mbyll me nje citim qe me pelqeu:

Fillimisht postuar nga Truth_Matters:
[qb] Une nuk jetoj friken e gjykimit, une e kam kaluar ate pike. Pastaj, se cfare jete jetoni ju, une e di, se ashtu kam jetuar edhe vete, nuk e di te me mungoje gje, pastaj po te ishte me mire apo te me mungonte ajo jete, s'me pengon asgje te kthehem aty.
[/qb]
.... duhet te ishte i mjaftueshem per kete teme.....

Futbollisti

Forumium maestatis

Per te njejten arsye qe te beri dhe ty..

U me fal, kishe pyt Truth /pf/images/graemlins/tongue.gif
Une

zog

Primus registratum

hehe.

meqe ndodhemi tek filozofija, po filozofoj.

per mua fjala DUKET i qendron me shume kohes sesa fjala ESHTE. une jam sot ai qe s'do te jem neser, ndersa une dukem sot, ai qe do te dukem i tille per shume kohe.

pra ESHTE behet sa te kaloj sekondi e shkuar, per rrjedhoje kjo fjale s'permban realitet. ndersa shpeshhere ajo qe DUKET mbetet e skalitur per jete.

pra duke i thene truthit qe ti me dukesh pa llogjike, tregon qe atij do ti duhet me shume kohe ta ndryshoj tek une kete imazh, sesa po ti thoja qe ti je (ai eshte) i pallogjike.
ngaqe ESHTE eshte shume me specifike nga DUKET. mund te jemi per nje çeshtje te pallogjikë e ne nje tjerer te tregohemi me te llogjike, ndersa kur dukemi diku te pallogjike kemi shume gjasa te dukemi gjthandej po njesoj.

keshtu pra.

sidoqofte truthin e morra veç si shembull filozofik, personi tij (si dhe dukja qe perfaqeson) nuk me intereson. te kuptohemi.

qao!

Truth_Matters

Primus registratum

Zogu,

I ke bere tamam nje permbledhje filozofike. Edhe Nietzsche do te te kishte zili /pf/images/graemlins/wink.gif

Shiko si eshte puna. Ajo qe thashe une nuk ishte pa llogjike. Ti me pyete pse i krijoi Zoti zezaket dhe pergjigja ime ishte "Po te mos kishte krijuar Zoti zezaket, me cfare do kapeshin njerezit"?

Dmth, e thene me shqip, ne jemi duke biseduar per origjinen e krijimit te botes, krijimi vs, evolucioni, dhe ti tani na pyet pse krijoi Zoti zezaket? Kesaj i thote: "cfare ka te beje kjo me cmimin e patateve"?

Dmth, ne nuk mund te kercejme sa nga nje pyetje te tjetra, ose te fusim 1000 pyetje me vend e pa vend, qe s'kane lidhje me ate per te cilen po flitet. Pyetje ka plot i dashur nuk mungojne pyetjet, por nese po bisedojme per dicka, ta cojme njehere ate deri ne fund pastaj flasim per dicka tjeter.

Edhe kondra me tironsin, si karkaleca, sa nga nje pyetje ne nje tjeter, pa mbaruar ate per te cilen po flisnim.

Prandaj, pergjigja ime kishte llogjike, por ti s'ma kape llogjiken.

Jo me kot futbollisti te tha se duket sikur nuk ka llogjike por ne te vertete ka.

Naten /pf/images/graemlins/wink.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

Nëse do ti referohesh Biblës, nuk ke gjë në vijë, nëse do shkruhet ndonjë libër tjetër është tjetër gjë.
--------------------------------------------------------

Truth, besoj se kjo e shpjegon qartë idenë time! E kam shkruar edhe më lart ashtu si edhe shumë të tjerë që fakti që shkenca nuk ka arritur majat e saj (ka arritur maja e krahasuar me 100 vjet më parë) dhe nuk është në gjendje SOT të ofrojë një version më të mirë përsa i përket krijimit të çdo gjëje pranimi i cilësdo teori nuk mund të bëhet në baza shkencore!

Pra si teoria e të krishterëve, myslimanëve, krijimistëve, etj. nuk MUND të bazohet në shkencë por vetëm në besim!

Natën edhe juve!

usastudent

Primus registratum

KOndrapedali dhe kompania e ateisteve.
I jeni mbledh truthit e spo leni ven pa i gjujt.

KOndre, me duket se atyne pytjeve te mia si ishe pergjigj hic mire. Me duket se ktu nuk po flasim per tu pergjigj shqiptarce, por shkencorce dhe llogjikshe.

Pyetjet qe shtrova une kishin te benin me koincidencat e panumerta te cilat i shohim qarte dhe qe bejne te mundur egsistimin e jetes ne toke.Ndersa ti ne vend qe te pergjigjeve me beje pyetje retorike.

Postuar nga Kondrapedali:
“Fillimisht, përse mendon ti që në miliona planete të tjerë nuk ka jetë? S'janë të bukur që ti përdori edhe ato Zoti për të krijuar jetë? Apo është rastësi që zgjodhi pikërisht këtë tonin?”

--O kondre, po pikerisht kte pra po them edhe une , qe deshi dhe e boni token te pershtatshme per jete. Ti tani pyt pse nuk I beri planete e tjere. Nese s’deshi , ca tregon kjo? Se ska Zot? Alamet llogjike….

Postuar nga Kondrapedali:
“Më duket se ti je një njeri pa vullnetin e nevojshëm që të marrësh jetën tënde në dorë dhe të bësh diçka me të.
Në qoftë se është ashtu si thua ti përse dje u përplasën dy makina këtej nga lagja ime dhe pse vdiq vetëm një 4 vjeçar? Hadesi është ky Zoti jot?”

--- O konder, o I llogjikshmi I forumit. Po pse mer mjeshter, nese dicka ste pelqen ty, nuk duhet te egzistoje? Nese ty ste pelqen qe Zoti krijon ca te doje, kur te doje dhe si te doje, llogjika jote prej peshku te thote qe nuk egzistoka kshu? Pastaj pergjigja e pytjes tende per ata qe besojne eshte e thjeshte fare, parajsa, kurse per ty te vdesesh ktu ne toke do te thote te mbaroje filmi dhe brenda ksaj llogjike e fut edhe Zotin. Me thuj ti pastaj se si te pergjigjem un ty.

Meqe atyre pseve te meparshme nuk ju pergjigje , po te sjell disa te tjera per ty dhe grupin tat me IQ mbinatyrore.

Kesaj rradhe pyetjet do perqendrohen tek cudia e atomit. Teoria e big bengut besoj eshte e njohur por se cndodhi pas saj merret si nje dukuri e thjeshte dhe e rastesishme. Ne fakt , nuk duket aspak e tille kur shohim ekuilibrin qe karakterizon universin. Kte ekuiliber e shohim qarte kudo , por nje cudi me vete eshte atomi dhe struktura e tij. Shume nga ne e dine qe cdo gje perbet prej atomeve por mbase nuk dine shume rreth structures se atomit. Shume nuk e dine qe cdo gje qe na rrethon perbehet prej te njejat grimcave dhe e vetmja gje qe ndryshon eshte menyra se si lidhen atomet menjeri tjetrin per te formuar molekula te ndryshme. Pra nese kemi dy objekte , njeri I pajete dhe tjetri qe jeton, qe te dy kta perbehen prej te njejes lende, qe te dy perbehen prej elektronesh, protonesh dhe neutronesh.
Cfare I beri kto pjeseza mikroskopike te pajeta si elektronet protonet dhe neutronet te bashkohen per te krijuar nje kompleksitet te tille sic jane gjallesat.Teoria juaj e deshtuar e evolucionit nuk arrin dot ti jape pergjigje pyetjes me kryesore : si filloi jeta?

C’qe kjo rastesi e cila pas big-bengut krijoi strukturen e mrekullueshme te atomit e cila te mahnit sa me teper qe e studjon.(nuk kam kohe te hy ne detaje se do zgjatem shume).
Disa nga ju mbase nuk e dine se si krijohet energjia berthamore por cdokush qe meson per te dhe per reaksionin “fission” (ne te cilin prishet balanca e berthames se atomit duke u goditur me nje neutron ) mundet thjesht fare te bej pyetjen se perse kto reaksione berthamore nuk ndodhin ne natyre(ne fakt ndodhin ne diell por ne nje reaksion tjeter qe quhet “fussion”) Pergjigja eshte sepse neutronet te cilat jane ne gjendje te lire ne natyre I nenshtrohen procesit te dekompozimit(beta) dhe si pasoje nuk levizin lirshem ne natyre. Pra nese neutronet do te leviznin lirshem ne natyre toka do ishte nje vend krejtesisht I pabanueshem ku do te ndodhnin reaksione te pafundme berthamore. Ja pra , prape na shpetoi rastesia.

Pyetje te tjera vine per ju ne vazhdim por per sot po e le me kaq.