As une asnjehere, por besimi nuk varet ne sensor. Une besoj ne dike qe i ploteson kushtet e besimit, si psh nuk shkel asnjehere (relativisht per njerzit) premtimet. Si psh, nena, babi, motra, nje shok i ngushte. Nje nivel me lart qendron Zoti, Ai i ka mbajtur gjithmone premtimet...Fillimisht postuar nga S6T6N6:
[qb] Asnjehere nuk do besoja se ekziston nje ent, qe krijoi gjithcka dhe disa i paisi me me sensore ndjeshmerie per te besuar krijuesin dhe disa te tjere jo, sikunder do hipotezoja se natyra rastesisht krijoi nje qenie qe arrin te mendoje racionalisht dhe nje qenie qe beson domosdoshmerisht. [/qb]
Lere Nicen rehat, se tani jam i sigurt se ka nderruar mendje...drejt per zotin foli niçe. prandaj eshte ai qe duhet besuar.
Ne me duket se po flasim per nje teme te caktuar, fol me fakte nese mendon se arsyetimet e mija jane te verbuara.ndersa ti truth dukesh si komisar partie qe flet me nje devotshmeri te verbuar.
Xhordano Brunon e dogjen katoliket, une s'jam katolik, as qe bie dakord me nje fe si ajo qe hedh poshte Biblen ne me shume se 90% te ceshtjeve. Meqe ra fjala, Bibla thote se Toka rrotullohet, qe 3000 vjet me pare, prandaj po te kishin ndjekur Biblen njerezit nuk kishin pse e vrisnin ate. Krishterimi Biblik nuk ka asgje te perbashket me ate katolik. I tere emri i keq i krishterimit vjen nga katolicizmi, mesjeta, kryqezatat, inkuizicioni, dhe deri tek abuzimet e prifterinje sot. Ata dogjen edhe besimtaret si une, meqe ra fjala, ata qe besonin Biblen dhe jo papen, keshtu qe citoi pak faktet drejt te lutem, mos u trego ti i verber.ndersa po ta dinim se bota rrotullohej qe 3000 vjet perpara, si thua ti pse e dogjen (njerezit si ty, besimtaret qorra) xhordano brunon?
Nuk e marr vesh cfare po thua ketu...sa per shkencen dhe lidhjen e saj me shpirteroren, kete e tregojne drogat e ndryshme. njeriu perfundon ne droge pikerisht per probleme te shpirtit, pra shkenca e çon njeriun ne te njejtin cak po si feja.
Une nuk di te kete ngelur ndonje problem. Ti me duket shume qarte se e ke bere zgjedhjen tende, dhe padyshim qe meqe ti nuk mund te zgjedhesh nga ata te "fakdaksurit nga zoti", atehere meqe ti na dhe vetem dy alternativa, na mbetet vetem te kuptojme se cilen ane ke zgjedhur...problemi ngelet vetem te zgjedhim, ndermjet nje te fandaksurit nga zoti (si puna jote e disa te tjereve) ose nje te fandaksurit nga droga. cili eshte me i parrezikshem per shoqerine, ketu eshte çeshtja.
Isaia 40:22O Truth, me cilën Bibël hec ti se te ajo që kam unë në shtëpi nuk thotë gjëkundi që toka është e rrumbullakët! Po na habit fare mi goc! Unë për vete kam një version shqip (i cili nuk besoj se është përkthyer keq)!
Une nuk thashe qe katoliket nuk perdorin biblen, une thashe qe mesimet e tyre kundershtojne 90% te atyre qe meson Bibla. TE perdoresh dhe te ndjekesh Biblen jane dy gjera te ndryshme. Inkuizicioni nuk eshte bazuar ne njohurite e kohes, por ne doktrinat katolike. Kjo eshte e pamohueshme, po deshe te debatosh per kete vazhdojme tek teologjia, ketu nuk ka vend ky diskutim.Për më tepër, inkuizicioni është bazuar në njohuritë e kohës dhe këto të mbështetura në Bibël dhe jo në Papë!
Nuk e di per cfare e ke fjalen. Nese thashe 2600 vjet para Krishti ishte typo, dmth duhet 2600 vjete me pare, ose 600 vjet para Krishtit.Përsa i përket teorive të lashtësisë, duhet ta dish besoj se një pjesë e madhe e tyre është zhvilluar nga filozofët grekë, romakë e më parë akoma egjyptjanë e persë!
Kjo ka qenë shkenca e atëhershme të cilën njerëz me mend e arkivuan (shkruajtën) për ta ruajtur si dëshmi (pak a shumë si bëhet edhe sot)! Dhe nuuk është e vërtetë që janë shkruajtur 2600 vjet para Krishtit por 600 vjet para Krishtit!
Pa asnje pike dyshimi! Mos do te thuash ti qe meqe sot njerezit kane tere kete informacion per Zotin, e pranojne ate? Besimi varet nga zemra, jo nga mendja, inteligjenca, apo mungesa/bolleku i fakteve.Po të kishin qenë të dhëna nga Zoti në atë kohë, ti mendon se njerëzit do kishin vazhduar të besonin në shumë Zota?
NEse lexon Zanafillen 11 e di pse kishte popuj te ndryshem (Kulla e Babelit). Zoti zgjodhi Izraelin, per cfare? Zoti zgjodhi Izraelin per te cuar lajmin e mire ne te gjithe boten, per kete e zgjodhi, jo per parade mode para kombeve te tjera.Zoti, i cili krijoi njerëzimin, kishte të zgjedhur popullin e Izraelit. Po popujt e tjerë ç'ishin? Dështimet e Zotit? Përse në radhë të parë duhej të kishte popuj të ndryshëm !
Per mua eshte pergjigje per pyetjet me te rendesishme ne jete: nga erdhem, kush jemi, ku do te shkojme, ty nuk te duket e rendesishme kjo?Truth, ta kam thënë dhe po ta përsëris! Bibla nuk është përgjigje për asgjë sado që ti apo kushdo të përpiqet ti forcojë faktet!
Kondra i dashur, nuk po mundohet ta mbush mendjen aspak. Nese ke deshire te bejme nje mesim propabiliteti, e bejme eshte e thjeshte fare, dhe ta sqaroj se si dola tek ai numer. Pastaj ti pse e refuzon direkt kete nqs nuk e kupton per cfare flitet?Matematikën bëje mirë përsa i përket atyre probabiliteteve që ke bërë më lart! Mos u mundo ti mbushësh mendjen vetes!
Te lutem fol konkretisht, cfare kam anashkaluar?Të lutem mos u përgjigj nëpër tym sikur nuk kupton apo duke anashkaluar përgjigjet!
Se kush po flet ne tym, hajde ta marrim vesh tani! Per cfare e ke fjalen se s'po te marr vesh fare... :wave:Pra, mos hajde të më thuash mua, pasi ke lexuar libra të fallsifikuar (ose i transformon si të kesh qejf), që babai yt real është ai që thuhet në Bibël! Me këtë mënyrë llogjikimi ti i hap padashur rrugën njerëzve të "inkuizicionit"! Mos bjer pre e manipulatorëve fetarë (dhe në asnjë mënyrë mos u bë e tillë sepse sot vetëm humbet)!
Me falni mor njerez po spo e kuptoj dot se ku qendron gabimi i llogjikes time. Une nuk linda i bindur qe gjithshka ishte e qellimshme, por ate po e shoh vazhdimisht kudo. Si mund te me akuzosh se po llogjikoj pa baze????Une po te jap shembuj qe ju as nuk jeni munduar ti pergjigjeni.Pa tjheter qe e kam konsideruar elementin rastesi por ai dalengadale shuhet kur rastesite behen te pafundme dhe eshte teper e thjeshte te dalesh ne perfundim se dikush ka ne dore telat.Fillimisht postuar nga S6T6N6:
[qb] Akus po te lexoja me vemendje dhe realisht nuk me pelqen hic logjika jote e bindur pa baze. Ok po te them se ne nuk dime si erdhi realisht krijimi... ndoshta rastesia solli themi ne me dyshim... nderkohe qe ti je i bindur qe gjithcka ka qene e qellimshme dhe eshte krijuar e ndertuar me nje obiektiv te caktuar... ndoshta me te njejtin obiektiv qe krijuam Zotin per ti dhene pergjigje pyetjeve tona. [/qb]
(Zoti krijoi universin) = (asgjeja krijoi universin) ?????Vetem idea qe nje qenie personale si Zoti (sic shprehet teizmi) krijoi boten nga asgje eshte nje absurditet kolosal qe bie ne kontradikte me bindjen absolute qe nga asgjeja nuk krijohet asgje. Keto gjera mund te besohen, thote filozofi, por jo te mendohen...
OK, atehere le ta analizojme ngadale kete qe po thua ti:...bie ne kontradikte me bindjen absolute qe nga asgjeja nuk krijohet asgje...