Bisede me ateistet!

Truth_Matters

Primus registratum
Re: Bisede me ateistet!

Haleluja! Truth arrite që të gjesh të vërtetën ashtu siç është. Asgjë nuk thotë me bindje absolute që e keqja është e keqe. Për këtë arsye ka njerëz që vrasin në emër të Zotit siç ka edhe njerëz që vrasin në emër të parasë.
Jo, i dashur nuk eshte ashtu. Ata qe vrasin ne emer te Zotit po veprojne komplet ndryshe nga ajo qe shkruhet ne Bibel, prandaj mos ngaterro vullnetin e lire qe Zoti i jep njerezve (perndryshe do ishim robote) me ate qe eshte shkruar qarte bardh e zi.

OK, nqs cdo gje eshte relative, atehere te lutem me thuaj ti mua ne c'kushte eshte e drejte per nje njeri te perdhunoje nje femer? Nqs e verteta nuk eshte absolute, atehere me thuaj ti nje rast kur kjo eshte e pranueshme!

Përgjithësisht quhen veprime të këqia ato që ndikojnë negativisht në gjendjen emocionale të njeriut si dhe veprime të mira ato që ndikojnë pozitivisht në këtë gjendje.
Jo domosdoshmerisht! Ka veprime te drejta qe ben qe te dhembin shume, sidomos ne boten e sotme, por qe duhen bere. Ka veprime te gabuara qe mund te ndikojne shume mire ne gjendjen emocionale, por kjo s'eshte aspak baze per te verteten. KJo s'ka lidhje fare me te.

Zoti është një, por cili. Me të njëjtën të drejtë që flet ti flet edhe një mysliman edhe një budist edhe një çifut etj. Zoti nuk është Parti politike dhe nuk mund të zgjedhësh siç thua ti atë që është më e dukshme. Zot ose ka ose nuk ka. Pra dy zgjedhje ka Beson ose Jo.
Po gjeje pra cili eshte, nuk eshte aq e veshtire! Te thashe analizo librat fetare qe flasin per te, krahasoji dhe vendos vete, por ama mungesa e deshires per te studiuar faktet nuk eshte justifikim per paditurine.

Përsa i përket atij arsyetimit tim, as Bibla, as Kurani e as ndonjë libër tjetër fetar nuk thotë vrit! E megjithatë kudo në botë ka vrasje në emër të Zotit (edhe katolikë e ortodoksë).
Besoj se e sqaruam kete. Ata po sillen ne kundershtim me ate qe thuhet aty, pavaresisht se cfare jane. Ne kemi vullnet te lire.

Truth, unë vij nga një familje katolike dhe jam pagëzuar nga gjyshja (pasi nuk kishte kisha kur kam lindur) dhe jam krezmuar në 91 tek kisha e madhe në rrugë të Kavajës në Tiranë. Aty kam parë se ç'është feja e besimi dhe mund të them me bindje të plotë që ti je më katolik se Papa.
/pf/images/graemlins/smile.gif /pf/images/graemlins/smile.gif /pf/images/graemlins/smile.gif Jo mor xhan, nuk kam katolik, aq me teper me shume se Papa. Une nuk di te kem folur per fene ketu.

Kur ti kërkon të vërtetosh se ka një Zot ti vetë bën mëkat dhe këtë e ke të shkruar në libër. Egzistenca e Zotit nuk provohet por besohet!
Une nuk di te kerkoj te vertetoj ekzistencen e Zotit, pasi perderisa s'ta tregoj dot Zotin qe ta shohesh, nuk ta vertetoj dot. Ekzistenca e tij besohet, eshte shume e vertete. Ajo qe une po bej eshte qe ju te kuptoni se ju keni me shume besim duke mos besuar ne Zot, sesa duke besuar ne te, pasi faktet shkencore deshmojne per Zotin, pavaresisht se nuk e shohim dot. A debaton dot me kete qe po te them?

Dhe një gjë të fundit. Thoje që prindërit na skalitin atë ndërgjegje që Zoti na ka dhënë.
Atëherë a mundesh të më shpjegosh se ç'ndërgjegje është ajo e një vrasësi? Po ajo e një hajduti? Prindërit e tyre nuk i kanë kalitur ndërgjegjen e Zotit? E di, e di, tani do fillosh të flasësh për Djallin etj.
Degjo, eshte pikerisht vullneti i lire qe futet ne kete mes. Dmth, ne mund te bejme as sa mundemi qe t'i mesojme nje femije te miren dhe te keqen, dhe te beje te miren, por kur ky femije te rritet, ai do ndikohet nga shume faktore ne bote, dhe pastaj me vullnet te lire do te ndjeki nese ajo qe i thane prinderit eshte e drejte apo do beje dicka tjeter. Ne te njejten menyre se si edhe gjyshja jote deshironte qe ti te beheshe besimtar i mire katolik dhe te pagezoi qe te vogel, por kur u rrite ti u influencove nga gjera te tjera dhe e hodhe poshte mesimin e saj. /pf/images/graemlins/frown.gif /pf/images/graemlins/frown.gif

S6T6N6

Forumium maestatis

Po si more Truth guxon dhe thua qe kafshet nuk dallojne te miren nga e keqja!
Nje antilope vrapon si e cmendur kur e gjemon nje luan...apo nje qen i lepin duart te zotit kur ky i jep per te ngrene. Valle nuk eshte ky nje dallim i te mires nga e keqja apo anasjelltas...

Truth_Matters

Primus registratum

Jo Satan, ato jane instinkte, jo dallim i se mires nga e keqja. Dallim i se mires nga e keqja do te ishte te ulje macen dhe t'i shpjegoje (shqip apo macisht) se te marresh copen e mishit nga tavolina eshte gabim, pasi nuk i perket asaj, dhe kur do dicka kerkohet leje.

Po te dallonin kafshet te miren nga e keqja, atehere do kryenin edhe vepra penale dhe do kishte edhe gjykata, edhe burgje per kafshet.

S6T6N6

Forumium maestatis

Truth edhe kafshet edukohen... shembull, macja ime eshte edukuar qe ti kryeje nevojat ne te njejtin vend dhe nuk i ben ne asnje vend tjeter asnjehere. nderkohe nje shembull tjeter, kam gjashte muaj qe te pyes ty "kush e krijoi Zotin" dhe spo di te me pergjigjesh...

Truth_Matters

Primus registratum

Patjeter qe kafshet edukohen, por kjo s'do te thote se dallojne te miren nga e keqja apo se kane ndergjegje. S'ma priste mendja se do kishte kaq shume debat per ndryshimin midis njerezve dhe kafsheve. Ti mund te kalosh 100 vjet duke mesuar macen tende, ajo mace do mbetet, dhe pasardhesit e saj duhen mesuar po njesoj, dhe nuk do arrish asnjehere ta besh macen tende te kuptoje moralet njerezore.

Ti nuk ke 6 muaj qe me pyet "Kush e krijoi Zotin", as je ti i pari qe e ka shpikur kete pyetje. Pastaj, po qe puna per kortezi, tregoje ti pak te shkreten, se edhe une kam 6 muaj /pf/images/graemlins/smile.gif qe te pyes cfare beson dhe nga erdhi universi, dhe akoma s'me je pergjigjur? /pf/images/graemlins/wink.gif

S6T6N6

Forumium maestatis

Truth edhe ti te rrish mes macesh nuk do te thote qe ti te behesh mace pasi gjerat sic u ndane keshtu na rane... ca linden per te qene njerez, ca kafshe, ca insekte etj etj por e perbashketa e madhe e ketyre qenieve qe natyrisht kane nje sistem zhvillimi te ndryshem eshte qe kane nje fillim dhe do kene nje fund te paevitueshem.

Persa i perket asaj qe mendoj une mbi krijimin do isha shume me realist qe te pranoja rastesine si zanafillen e ekzistences se sa Zotin tend qe ndonjehere me ngjet si nje krijese e Walt Disneys.

Futbollisti

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Tironsi_NY:
[qb] dhe truth nuk iu pergjigje asaj kur te pyti kondrapedali se si ka mundsi qe kur zoti ta jep ndergjegjen atere nje njeri qe rritet nga kafshet nuk e ka?

megjithate te presim njehere se do jesh duke shkruar pergjgijet tani besoj. [/qb]
Nuk eshte se nuk e ka, nuk eshte skalitur akoma...
Qe e ka vihet qarte sapo te fillohet ti skalitet... kurse me kafshet kjo nuk vlene.
Kete ceshtjen e krahasimit te njeriut me kafshen eshte nje justifikim i kote, sepse ju e dini shume mire qe nuk jemi si kafshet, une si admin ju siguroj qe nuk ka kafshe qe marrin pjese ketu ne kete forum /pf/images/graemlins/tongue.gif .
Se bej shaka, po per te qene serioz, ju lutem lejini ceshtjen e kafsheve ne ane, se po behemi gaz i botes duke krahasuar veten me majmunin. Shkenca (cfardo do qofte kjo) e ka hedhur poshte ceshtjen e lidhjes kafshe me njeri. Ceshtja ka ardhur tani, prej kujt kemi ardhur se prej kafsheve u morr vesh qe jo...

Ah dhe dicka tha per ceshtjen e feve te ndryshme qe dhe Truth flet e te njejten te drejte si dhe ta. Po ta marresh kete si ide njerzore po, flet me te njejten te drejte, po ta marresh pastaj si krahasim me te verteten absolute (te cilen Truth vetem sapo e citon) atehere jo, nuk flasin me njejten te drejte.

Filozofia do te thote dashuria per zgjuarsi, le te mundohemi ti qendrojme ketij perkufizimi meqe po flasim ne kete kategori.
Gjithe te mirat
Une

Koli

Primus registratum

Temen e semes Greqia fitoi kampionatin. Thone qe jane besimtare te devotshem. Po ai babka i Otos qe dogji cifutet te kishte ndikim ne kete? Psss.........

Tironsi_NY

Primus registratum

A duhet te vrasim apo jo sipas Bibles?

Exodus 32:27 "Zoti i Izraelit tha jepi shpaten cdo njeri.... te therri cdo njeri, vellezerit e tyre, fqinjet, shoket..

I Samuel 15:2,3,7,8 "Dhe zoti tha, tani shko dhe shkaterro Amaleket, shkaterro gjithcka qe kane, mos kurse asgje, vrit burra dhe gra, femije dhe te porsalindur, bageti etj, shkaterro gjithcka me shpaten tende.

Numbers 15:36 "i gjuajten me gure dhe ai vdiq; sipas urdhrit qe Zotii kishte dhene Moses.

Hosea 13:16 "Ata do te vdesin nga shpata, femijet e tyre te prere ne copa.

Tironsi_NY

Primus registratum

kishte dhe plot budalliqe te tjera si kto dhe per vrasje per vjedhje etj etj po po pertoja ti perktheja ktu.

Truth_Matters

Primus registratum

Persa i perket asaj qe mendoj une mbi krijimin do isha shume me realist qe te pranoja rastesine si zanafillen e ekzistences se sa Zotin tend qe ndonjehere me ngjet si nje krijese e Walt Disneys.
OK, meqe jemi tek realizmi, a mund te na japesh nje rast konkret ku nga rastesia u krijua dicka e perkryer, me e thjeshte se universi yne? Gjithashtu si shpjegon rastesia krijimin e lendes? Nga erdhi lenda, qe pastaj rastesia e ktheu ne kete dizenjim te perkryer qe ne shikojme sot?

Tironsi_NY

Primus registratum

nuk e edi as un e as ti e asnjeri tjetr ate se skemi qene aty, po te thuash e krijoi nje magjistar ????? :confused:

Truth_Matters

Primus registratum

E vertete eshte qe s'kemi qene aty, por te thuash qe gjithcka u krijua nga rastesia eshte me keq sikur te thuash se gogoli dhe plaku me thes ekzistojne.

Na jepni pra nje shembull ku dicka shume me e thjeshte sesa universi u krijua nga rastesia!

Nqs ky i juaji nuk eshte besim, nuk e di cfare mund te quhet besim.

Gjithashtu s'na e thate se nga erdhi lenda...

Tironsi_NY

Primus registratum

un nuk thashe qe eshte krijuar nga rastesia, po nuk dihet nga eshte krijuar. Kurse ju kte e coni dhe nje hap me shume dhe shpikni "Magjistarin" qe e ka krijuar.

Truth_Matters

Primus registratum

Te mos i nderlikojme gjerat kot, se kjo eshte me e thjeshte sesa e bejme ne.

Tani, ose u krijua gjithcka vete (dmth nga rastesia) ose e krijoi dikush, nuk ka mundesi tjeter. Tani, ne besojme se eshte si cdo gje tjeter qe ka nje krijues edhe universi e ka nje. Pse ju duket kjo kaq e veshtire?

Nqs nuk ka nje krijues na thoni ju atehere nga erdhi gjithe kjo! Kaq eshte, pse t'i komplikojme gjerat kot!

Tironsi_NY

Primus registratum

nuk jane ato te dyja, ti po thua qe jane ato te dyja une ta thashe, Nuk dihet si eshte krijuar akoma, ska arritur shkenca ta zbuloje, kurse ju e beni beme te Zotit sic ishte shiu para 2000 vjetesh.

Edhe atere pyetja ishte eshte shiu rastesi apo e ka bere dikush, dhe u la qe e ka bere zoti, kurse me vone u zbulua si ishte.

Kondrapedali

Kondrapedali

Përse njeriu, kjo qenie madhështore e krijuar në imazhin e Zotit, është kaq i ngjashëm me kafshët? Si ka mundësi që biologjikisht ne jemi kafshë? Sipas jush, aftësia që ne kemi të llogjikojmë na bën ne krijesa të mrekullueshme? Po sikur të pyesnim njëherë luanin çfarë do të thoshte ai?
Themi gjithmonë që kafshët e kanë frikë njeriun dhe se Zoti i la kontroll njeriut mbi kafshët, po kur një jevg vrapon sa i hanë këmbët se ka luanin mbrapa kush është në kontroll? Apo në këtë rast është luani i yshtur nga djajt? Apo edhe luani ka të drejtën e zgjedhjes (mes antilopës dhe njeriut pra është ai i gjithpushtetshëm në atë moment)?

Truth, boll me pralla se na ka zënë gjumi shumë këto ditë /pf/images/graemlins/laugh.gif !

elmas

Primus registratum

o Truth ti, je si ata shurdhet dhe te verberit qe nuk kane probleme fizike por vendosin te mos shohin e te mos degjojne si mbrojtje ndaj nje realiteti te dhimbshem. Psikologjikisht kjo eshte e vertete. Po si o burre i dheut ndergjegja qenka pjese e shpirtit dhe truri nuk hyn. Po edhe kafshet kane tru por jane shume me primitive nga njeriu dhe mbi te gjitha nuk kane mundesine e skalitjes ose e venies ne pune te disa qendrave te trurit qe njeriu i ka bere funksionale.

Pastaj, per sa i perket krijimit te universit, pse nuk kemi arritur deri tani ne nje teori qe ta shpjegoje deri ne fund nuk do te thote qe t'ia veshim meriten zotit sic behej ne antikitet edhe per dukuri te thjeshta sic eshte shiu. Por mos ki merak, njerezimi me evolucionin e tij do te arrij te shpjegoje edhe kete fenomen dhe ne ate moment ju fetareve ju duhet te gjeni fenomene te tjera per t'ja veshur zotit.

Ka ardhur koha te zgjohemi, mjaft me endrra te thjeshta dhe te qeta ku cdo gje ka ate shpjegimin e vet te moralshem dhe :smash: te "ngrohte" :rockband:

Tironsi_NY

Primus registratum

mbas 100 vjetesh do fillojne te thone Zoti ka krijuar alienet meqe toksoret nuk i bindeshin me