Bisede me ateistet!

S6T6N6

Forumium maestatis
Re: Bisede me ateistet!

Fillimisht postuar nga S6T6N6:
[qb] Biologjikisht jemi si kafshet. Pastaj ka nga ata qe jane dhe me keq se kafshet... nderkohe qe dhe kafshet krahasuar me njera tjetren nuk jane njelloj apo jo [/qb]

Truth_Matters

Primus registratum

Ti e di shume mire se cfare po te pyes. Jeta eshte me teper sesa faktori biologjik. Atehere a jane njerezit njesoj si kafshet?

S6T6N6

Forumium maestatis

Dhe une po te them se biologjikisht kane shume pak ndryshime njerezit nga kafshet dhe kafshet nga njera tjetra...
persa i perket jetes, ne jemi nje qenie me e evoluar se ato, kemi nje forme me te plote te komunikimit sikunder ato kane te tyren, kemi nje bashkesi tonen sikunder ato kane te veten. Pra me pak fjale post mortum dhe njerezit dhe kafshet do mbulohen me te njejtin dhe.

Truth_Matters

Primus registratum

Dmth i vetmi ndryshim qe njerezit kane nga kafshet eshte se ne jemi pak me te evoluar dhe kemi nje forme me te plote komunikimi?

Po ndergjegja a hyn gjekundi ne ekuacionin tend?

S6T6N6

Forumium maestatis

Ndergjegjia eshte ajo pjese qe njerezit e fituan duke humbur dicka tjeter... lirine ndoshta... nejse persa i perket asaj qe eshte biologjike nuk besoj se ke ndonje obieksion?!

elmas

Primus registratum

Truth: Dmth i vetmi ndryshim qe njerezit kane nga kafshet eshte se ne jemi pak me te evoluar dhe kemi nje forme me te plote komunikimi?

Po ndergjegja a hyn gjekundi ne ekuacionin tend?
-------------------------------------------------

Po pra sic tha dhe satana, eshte evolucioni i me tejshem tek njerezit, dhe ketu flas per evolucion biologjik qe ka bere te mundur eksistencen e nje ndergjegjje. Nuk di c'fare ke ndermend ti me fjalen ndergjegjje por eshte thjesht nje menyre arsyetimi e te vepruari per te cilen duhet koshienca, pra analiza dhe jo vetem instikti. E gjithe kjo organizohet ne nje organ qe fatmiresisht tek njeriu eshte me i zhvilluar se tek kafshet: TRURI. Kur truri vdes vdes dhe ndergjegjja, ajo qe eshte e pavdekshme tek njeriu jane gjurmet qe le ne memorien e atyre qe jane te afert ose ne memorien e shkences, artit, letersise, bamiresise. /pf/images/graemlins/smile.gif

S6T6N6

Forumium maestatis

Pra me pak fjale Truth mundohu te lesh ndonje gje konkrete ne jete pasi vetem keshtu do justifikoje ekzistencen tende dhe do mbeteshe i perjetshem ne jetet e njerezve.

Kondrapedali

Kondrapedali

Truth, ti identifikon ndërgjegjen me shpirtin?

Pyet një psikiatër se ç'është ndërgjegja dhe do të mbetesh i çuditur me ato që do të dëgjosh! Truri (ndërgjegja) e njeriut është shumë e tjeshtë të manipulohet (siç mund të jetë rasti jot p.sh. /pf/images/graemlins/laugh.gif ) dhe të komandohet. Po ashtu edhe një kafshë është shumë e thjeshtë ta manipulosh e komandosh (por jo instiktet). Tani sipas teje ne jemi krijesa të bukura sipas shëmbëlltyrës së Zotit apo thjesht një speie më e zhvilluar se të tjerat?
Mua më duket se përgjigja është evidente por jam i sigurt që ti do ta kundërshtosh! :wave:

Truth_Matters

Primus registratum

Djema,

Truri nuk eshte ndergjegja. Tru kane edhe kafshet por nuk kane ndergjegje. Ndergjegja eshte pjese e shpirtit qe kafshet nuk e kane. Kafshet kane instinkte, por nuk kane shpirt. Pjese kryesore e shpirtit eshte ndergjegje, dmth te dalluarit e se mires nga e keqja. Kjo na ben ne si njerez pergjegjes perpara krijesit per veprimet tona. Zoti ka vene nje sistem alarmi brenda njerezve qe deshmon per ekzistencen e Tij dhe per veprimet e drejta apo mekatit.

Ky eshte dallimi kryesor midis njerezve dhe kafsheve, jo ai biologjik. Po te kishin kafshet shpirt, atehere do kishin ato atribute si edhe te njerezve, do dallonin me miren nga e keqja, do shkonin ne shkolle /pf/images/graemlins/smile.gif , do arrestoheshin dhe futeshin ne burg kur vidhnin copen e mishit nga tavolina e bukes.

Atehere, ne nuk jemi si kafshet, as nuk jemi nje kafshe e evoluar, te thuash ndryshe eshte ofendim ndaj krijuesit qe na krijoi ne shembelltyren e Tij, te vecante nga te gjitha krijesat e Tij. Tek Zanafilla thuhet se Zoti e vuri njeriun permbi te gjitha kafshet.

Prandaj kur ne vdesim, nuk eshte njesoj sikur kafshet vdesin. Per kafshet gjithcka merr fund pasi nuk kane shpirt, por jo per njerezit. Shpirti do ekzistoje gjithmone.

Eshte e pamundur qe ndergjegja e njeriut te kete ardhur nepermjet evolucionit. Majmuni mbetet majmun, pavaresisht se sa pune ben apo sa miliona vjet i jepni ju qe te behet gjithcka tjeter. Nese ka ndonje ligj te biologjise qe eshte i qarte eshte ai qe cdo gje riprodhon sipas llojit te vet. Kjo s'eshte ndonje gje e re. Tek Zanafilla 1 ku pershkruhet krijimi thuhet disa here, qe cdo gje riprodhon sipas llojit te vet. Gomeret lindin gomere, majmunet majmuna. Numri i viteve s'ka absolutisht asnje gje te beje te.

Te gjithe e dine nga biologjia se eshte numri i kromozoneve ai qe percakton se cfare lloj krijese eshte dicka, jo genet. Genet mund te ndryshojne tiparet fizike, por asnjehere nuk krijojne nje qenie te ndryshme.

Njerezit kane 44 kromozone, majmunet kane 46. Kromozonet nuk ndyshojne ne pasardhesit. Cdo ligj shkencor eshte kunder evolucionit.

Fakti qe disa veta duken si majmune nuk tregon se ne erdhem prej tyre.

Evolucioni eshte thjesht rruga e "shpetimit" qe ata veta qe nuk duan te perballen me realitetin besojne, duke shuar ndergjegjen qe Zoti u ka dhene qe deshmon per nje krijues.

Truth_Matters

Primus registratum

Po si bekan mekate kafshet? Kafshet nuk kane shpirt, s'e dallojne dot te miren nga e keqja, nuk kane ndergjegje. Njeriu i ka te gjitha keto, prandaj eshte pergjegjes perpara Perendise, sepse mekaton.

Kafshet kane instinkte, por jo ndergjegje.

Kondrapedali

Kondrapedali

Truth, qenia lind qenien?
Po kur kali lind mushkë si i bëhet hallit?
Ti thua që ndërgjegjen na e jep Zoti që të dallojmë të mirën nga e keqja.
TI, nga e ke mësuar se ç'është e keqe dhe se ç'është e mirë? Nuk ka qenë mami, babi, gjyshi, sjyshja, mësuesja, shoqëria etj. që ti kanë mësuar? Me ç'di unë një njeri që rritet me kafshët është njëlloj me to (vetëm pak më i kapshëm) apo Zoti nuuk i jep shpirt këtyre lloj njerëzve?
Edhe një pyetje tjetër, përse ai Zoti yt (që është edhe i imi) është më i mirë se Zoti të cilit i luten Budistët? Përse nuk janë njësoj ligjet e Kuranit dhe të Biblës kur ata flasin për të njëjtin Zot? Përse shumica e shqiptarëve besojnë se ka një Zot nga nevoja njerëzore për të besuar në diçka?

Truth, sado që të mundohesh ti rrushi, prap se prap vetëm besimi mund të ta mbushi mendjen dhe jo llogjika! Të besosh nuk ka asgjë të keqe por këtë ti nuk mund ta vendosësh mbi baza shkencore. Besimi është individual dhe është i ushqyer nga ndërgjegja e njeriut.

Pra mos ma merr për ters pasi nuk dua të të largoj nga besimi por të këshilloj që të mos mundohesh të bindësh të tjerët që mund të provosh shkencërisht egzistencën e Zotit. Kështu ti bën një mëkat më shumë!
Imagjino pastaj sikur të arrish ti mbushësh mendjen dikujt dedfinicionet e të cilit mbi të mirën dhe të keqen janë ndryshe nga të tuat gjithashtu dhe vlerat morale. Ai njeri mund të bëhet fondamentalist dhe për të nxjerrë idealin e tij si më të vyerin ai është gati të eliminojë kundërshtarët (fetë e tjera).
Uf, sa u ngatërrua çështja. Truth, e vërteta qëndron brenda nesh dhe nuk mundemi ta nxjerrim jashtë!

Truth_Matters

Primus registratum

Ti thua që ndërgjegjen na e jep Zoti që të dallojmë të mirën nga e keqja.
TI, nga e ke mësuar se ç'është e keqe dhe se ç'është e mirë? Nuk ka qenë mami, babi, gjyshi, sjyshja, mësuesja, shoqëria etj. që ti kanë mësuar?
Shiko, ndergjegjen nuk na e jep as mami, as babi, as mesuesja. Po te ishte ashtu atehere le t'ja japi gomarit dhe qenit mesuesja apo mami dhe babi ndergjegjen. Ata skalitin ate ndergjegje qe Zoti na ka dhene, por te thuash se ata na e japin ndergjegjen eshte gabim.

Edhe një pyetje tjetër, përse ai Zoti yt (që është edhe i imi) është më i mirë se Zoti të cilit i luten Budistët? Përse nuk janë njësoj ligjet e Kuranit dhe të Biblës kur ata flasin për të njëjtin Zot?
Shiko kontra, vetem nje Zot ka, nuk ka 100 zota. Pastaj, kjo gjykohet nga burimet qe flasin per kete Zot. Pra po flitet per Biblen kundrejt literaturave te tjera fetare. Nuk ka asnje liber tjeter si Bibla, prandaj Zoti i Bibles eshte i verteti. Te lutem mos me thuaj se nuk dallon dot kush ka te drejte, ngaqe ka shume fe sot. Eshte e cuditshme si dime te dallojme ne se cila parti politike na thote te verteten e cila genjen, ne e dime mire se kush na thote te verteten ne cdo fushe te jetes, por kur vjen puna te feja ngreme duart lart dhe themi "s'e dalloj dot". Injoranca nuk eshte justifikim.

Kush tha qe Islami, Krishterimi dhe Budizmi fliskan per te njejtin Zot? Nga e nxore ti kete? Padyshim qe s'jane te njejte, emrat i kane ndryshe, menyren se si shkohet ne parajse eshte ndryshe, si mundet te flitet per te njejtin Zot? Cfare eshte Zoti, piramide qe secili zgjedh ate brinje qe do dhe ne fund takohemi ne maje? E verteta nuk eshte relative eshte absolute. Krishti ose vdiq ne kryq per ne ose nuk vdiq, nuk ka rruge te mesme, dhe te thuash se Ai vdiq ne kryq per mekatet tona (krishterimi) dhe nuk vdiq ne kryq per mekatet tona (islami, budizmi, humanizmi, etj) nuk eshte e njejta gje.

Përse shumica e shqiptarëve besojnë se ka një Zot nga nevoja njerëzore për të besuar në diçka?
Jo nga nevoja njerezore, por nga nevoja qe Zoti krijoi cdo njeri per nje nevoje per te mbushur ate boshllek qe gjendet brenda njeriut qe vetem Zoti e askush tjeter s'e mbush dot. Kjo vjen natyrshem, njeriu natyrshem adhuron nje krijues, njeriu duhet t'i mesohet ndryshe nga ata qe po mundohen t'i largohen zerit te ndergjegjes qe hedh drite mbi krijuesin.

Truth, sado që të mundohesh ti rrushi, prap se prap vetëm besimi mund të ta mbushi mendjen dhe jo llogjika! Të besosh nuk ka asgjë të keqe por këtë ti nuk mund ta vendosësh mbi baza shkencore. Besimi është individual dhe është i ushqyer nga ndërgjegja e njeriut.
Patjeter qe vetem besimi ta mbush mendjen, jam shume dakord me ty. Por besimi im eshte i mbeshtetur ne llogjike dhe ne shkence, nuk eshte besim i verber si ai i evolucionistave. Dmth ti je shume here me teper besimtar se sa une, dhe ajo qe beson ti, jo vetem qe nuk ka llogjike, por eshte kunder cdo ligji shkencor.

Pra mos ma merr për ters pasi nuk dua të të largoj nga besimi por të këshilloj që të mos mundohesh të bindësh të tjerët që mund të provosh shkencërisht egzistencën e Zotit. Kështu ti bën një mëkat më shumë!
Nuk te marr absolutisht asgje per ters, dhe une nuk po mundohem t'i mbush mendjen njeriu. Se kush eshte shkencore me duket se folem per ate, ti ke dhene ndonje fakt shkencor deri tani?

Imagjino pastaj sikur të arrish ti mbushësh mendjen dikujt dedfinicionet e të cilit mbi të mirën dhe të keqen janë ndryshe nga të tuat gjithashtu dhe vlerat morale. Ai njeri mund të bëhet fondamentalist dhe për të nxjerrë idealin e tij si më të vyerin ai është gati të eliminojë kundërshtarët (fetë e tjera).
Uf, sa u ngatërrua çështja. Truth, e vërteta qëndron brenda nesh dhe nuk mundemi ta nxjerrim jashtë!
Kontra, ti nuk je ne kopesht te arsyetosh keshtu. Bibla nuk te thote vrit te tjeret sepse jane te nje feje tjeter. Jezusi ne kryq u lut per armiqte e tij dhe tha "Fali o At se nuk e dine c'bejne". Bibla thote mos e ktheni te keqen me te keqe, lutuni per ata qe ju persekutojne, jo me per ata te feve te tjera, prandaj ky konkluzioni yt me duket i nxituar.

Ceshtja eshte ketu: nese Bibla s'eshte e vertete, atehere s'ka asgje absolute, cdo gje eshte relative, qe do te thote askush nuk mund te thote se te vrasesh njeri sepse keshtu ta jep truri eshte gabim, qe do te thote se Hitleri ishte nje nga pikat me te larta qe evolucionit pasi po ndihmonte "Perzgjedhjen Natyrore" (me pak ndihme kuptohet) duke zhdukur ata qe ishin me poshte ne shkallen e evolucionit, dmth genjeshtra, mashtimi, vjedhja, perdhunimi nuk mund te quhen gabim, pasi e verteta eshte relative, varet nga cili kendveshtrim e shikon.

Kjo eshte ceshtja kryesore.

Tironsi_NY

Primus registratum

ato jane norma te krijuara nga vet shoqeria. Dhe shqiptaret ne komunizem qe rriteshin pa biblen prap mesoheshin te mos vrisnin te mos perdhunonin, te mos vidhnin etj etj. Pra Bibla esht shkruar nga normat e njerzve dhe nuk esht se njerezit nuk vrasin se bibla thot mos vrit.

Edhe te pafete, nuk vrasin e nuk vjedhin e dine qe eshte gabim.

Truth_Matters

Primus registratum

ato jane norma te krijuara nga vet shoqeria. Dhe shqiptaret ne komunizem qe rriteshin pa biblen prap mesoheshin te mos vrisnin te mos perdhunonin, te mos vidhnin etj etj. Pra Bibla esht shkruar nga normat e njerzve dhe nuk esht se njerezit nuk vrasin se bibla thot mos vrit.

Edhe te pafete, nuk vrasin e nuk vjedhin e dine qe eshte gabim.
Nuk ta shpjegoj dot me qarte se nje varg nga Bibla:

Romaket 2:14,15

Në fakt kur johebrenjtë, që s`kanë ligjin, nga natyra bëjnë punët e ligjit, ata, megjithëse s`kanë ligjin, janë ligj për vetveten;
15 këta tregojnë veprën e ligjit të shkruar në zemrat e tyre për dëshminë që jep ndërgjegja e tyre, dhe sepse mendimet e tyre shfajësojnë ose edhe akuzojnë njëri-tjetrin,

A thuhet dot me qarte sesa kaq? Dmth edhe kur njerezit s'kane Biblen (ligjin, sic thuhet me lart) ata veprojne sipas atyre qe jane shkruar ne Bibel (mos vidh, mos perdhuno, etj) dhe ne kete menyre tregojne se e kane ligjin te shkruar brenda tyre, nepermjet kujt? Nepermjet ndergjegjes, sic thuhet shume qarte!

Pra, e vertete eshte qe njerezit nuk i bejne ato gjera sepse jane ne Bibel (kur nuk e kane apo besojne Biblen), por ato gjera qe ata i quajne te moralshme jane ne Bibel.

Une kete po thoja (nese e lexove) qe Zoti na ka dhene te gjitheve nje ndergjegje qe deshmon per krijuesin dhe deshmon per ligjet e moralit.

Por nese ne e hedhim poshte kete, atehere do te thote se vrasja nuk eshte gabim, as vjedhja, as perdhunimi. Nqs jemi si kafshet, atehere kush eshte ai qe na thote ne se keto gjera jane gabim? Nese e verteta eshte relative atehere s'ka gabim, koncepti i gabimit eshte gabim ne vetvete.

Tironsi_NY

Primus registratum

po nuk esht akoma me e qarte qe meqe Bibla thote ato qe bejne njerezit, atehere bibla eshte bazuar tek ato qe bejne njerezit vete, dhe te normat qe ata kane krijuar vete me kalimin e kohes? domethene bible esht shkrim i njerezve dhe jo i zotit, se njerezit nuk i kishin brenda vetes kto norma kur ishin njerez te eger dhe vrasjen dhe vjedhjen as qe e njihnin, po duke u zhvilluar vete krijuan dhe kto norma.

kjo vete e provon qe zoti dhe bibla s'kane te bejne fare me normat qe njerezit njekin sot. madje bibla eshte shkruajtur nga njerezit dhe pasqyron ate qe njerezit benin me kohe.

Kondrapedali

Kondrapedali

Haleluja! Truth arrite që të gjesh të vërtetën ashtu siç është. Asgjë nuk thotë me bindje absolute që e keqja është e keqe. Për këtë arsye ka njerëz që vrasin në emër të Zotit siç ka edhe njerëz që vrasin në emër të parasë.
Përgjithësisht quhen veprime të këqia ato që ndikojnë negativisht në gjendjen emocionale të njeriut si dhe veprime të mira ato që ndikojnë pozitivisht në këtë gjendje.

Zoti është një, por cili. Me të njëjtën të drejtë që flet ti flet edhe një mysliman edhe një budist edhe një çifut etj. Zoti nuk është Parti politike dhe nuk mund të zgjedhësh siç thua ti atë që është më e dukshme. Zot ose ka ose nuk ka. Pra dy zgjedhje ka Beson ose Jo.

Përsa i përket atij arsyetimit tim, as Bibla, as Kurani e as ndonjë libër tjetër fetar nuk thotë vrit! E megjithatë kudo në botë ka vrasje në emër të Zotit (edhe katolikë e ortodoksë).

Truth, unë vij nga një familje katolike dhe jam pagëzuar nga gjyshja (pasi nuk kishte kisha kur kam lindur) dhe jam krezmuar në 91 tek kisha e madhe në rrugë të Kavajës në Tiranë. Aty kam parë se ç'është feja e besimi dhe mund të them me bindje të plotë që ti je më katolik se Papa.

Kur ti kërkon të vërtetosh se ka një Zot ti vetë bën mëkat dhe këtë e ke të shkruar në libër. Egzistenca e Zotit nuk provohet por besohet!

Nëse ti e beson egzistencën e Zotit atëherë unë nuk kam asgjë kundër por, nëse ti kërkon ta vërtetosh atë atëherë aty ne biem në kundërshtim!

Dhe një gjë të fundit. Thoje që prindërit na skalitin atë ndërgjegje që Zoti na ka dhënë.
Atëherë a mundesh të më shpjegosh se ç'ndërgjegje është ajo e një vrasësi? Po ajo e një hajduti? Prindërit e tyre nuk i kanë kalitur ndërgjegjen e Zotit? E di, e di, tani do fillosh të flasësh për Djallin etj.

Me kaq unë po e lë këtë diskutim megjithëse jam kurioz për përgjigjen tënde! :wave:

Tironsi_NY

Primus registratum

dhe truth nuk iu pergjigje asaj kur te pyti kondrapedali se si ka mundsi qe kur zoti ta jep ndergjegjen atere nje njeri qe rritet nga kafshet nuk e ka?

megjithate te presim njehere se do jesh duke shkruar pergjgijet tani besoj.