Re: Bisede me ateistet!
Ti thua që ndërgjegjen na e jep Zoti që të dallojmë të mirën nga e keqja.
TI, nga e ke mësuar se ç'është e keqe dhe se ç'është e mirë? Nuk ka qenë mami, babi, gjyshi, sjyshja, mësuesja, shoqëria etj. që ti kanë mësuar?
Shiko, ndergjegjen nuk na e jep as mami, as babi, as mesuesja. Po te ishte ashtu atehere le t'ja japi gomarit dhe qenit mesuesja apo mami dhe babi ndergjegjen. Ata skalitin ate ndergjegje qe Zoti na ka dhene, por te thuash se ata na e japin ndergjegjen eshte gabim.
Edhe një pyetje tjetër, përse ai Zoti yt (që është edhe i imi) është më i mirë se Zoti të cilit i luten Budistët? Përse nuk janë njësoj ligjet e Kuranit dhe të Biblës kur ata flasin për të njëjtin Zot?
Shiko kontra, vetem nje Zot ka, nuk ka 100 zota. Pastaj, kjo gjykohet nga burimet qe flasin per kete Zot. Pra po flitet per Biblen kundrejt literaturave te tjera fetare. Nuk ka asnje liber tjeter si Bibla, prandaj Zoti i Bibles eshte i verteti. Te lutem mos me thuaj se nuk dallon dot kush ka te drejte, ngaqe ka shume fe sot. Eshte e cuditshme si dime te dallojme ne se cila parti politike na thote te verteten e cila genjen, ne e dime mire se kush na thote te verteten ne cdo fushe te jetes, por kur vjen puna te feja ngreme duart lart dhe themi "s'e dalloj dot". Injoranca nuk eshte justifikim.
Kush tha qe Islami, Krishterimi dhe Budizmi fliskan per te njejtin Zot? Nga e nxore ti kete? Padyshim qe s'jane te njejte, emrat i kane ndryshe, menyren se si shkohet ne parajse eshte ndryshe, si mundet te flitet per te njejtin Zot? Cfare eshte Zoti, piramide qe secili zgjedh ate brinje qe do dhe ne fund takohemi ne maje? E verteta nuk eshte relative eshte absolute. Krishti ose vdiq ne kryq per ne ose nuk vdiq, nuk ka rruge te mesme, dhe te thuash se Ai vdiq ne kryq per mekatet tona (krishterimi) dhe nuk vdiq ne kryq per mekatet tona (islami, budizmi, humanizmi, etj) nuk eshte e njejta gje.
Përse shumica e shqiptarëve besojnë se ka një Zot nga nevoja njerëzore për të besuar në diçka?
Jo nga nevoja njerezore, por nga nevoja qe Zoti krijoi cdo njeri per nje nevoje per te mbushur ate boshllek qe gjendet brenda njeriut qe vetem Zoti e askush tjeter s'e mbush dot. Kjo vjen natyrshem, njeriu natyrshem adhuron nje krijues, njeriu duhet t'i mesohet ndryshe nga ata qe po mundohen t'i largohen zerit te ndergjegjes qe hedh drite mbi krijuesin.
Truth, sado që të mundohesh ti rrushi, prap se prap vetëm besimi mund të ta mbushi mendjen dhe jo llogjika! Të besosh nuk ka asgjë të keqe por këtë ti nuk mund ta vendosësh mbi baza shkencore. Besimi është individual dhe është i ushqyer nga ndërgjegja e njeriut.
Patjeter qe vetem besimi ta mbush mendjen, jam shume dakord me ty. Por besimi im eshte i mbeshtetur ne llogjike dhe ne shkence, nuk eshte besim i verber si ai i evolucionistave. Dmth ti je shume here me teper besimtar se sa une, dhe ajo qe beson ti, jo vetem qe nuk ka llogjike, por eshte kunder cdo ligji shkencor.
Pra mos ma merr për ters pasi nuk dua të të largoj nga besimi por të këshilloj që të mos mundohesh të bindësh të tjerët që mund të provosh shkencërisht egzistencën e Zotit. Kështu ti bën një mëkat më shumë!
Nuk te marr absolutisht asgje per ters, dhe une nuk po mundohem t'i mbush mendjen njeriu. Se kush eshte shkencore me duket se folem per ate, ti ke dhene ndonje fakt shkencor deri tani?
Imagjino pastaj sikur të arrish ti mbushësh mendjen dikujt dedfinicionet e të cilit mbi të mirën dhe të keqen janë ndryshe nga të tuat gjithashtu dhe vlerat morale. Ai njeri mund të bëhet fondamentalist dhe për të nxjerrë idealin e tij si më të vyerin ai është gati të eliminojë kundërshtarët (fetë e tjera).
Uf, sa u ngatërrua çështja. Truth, e vërteta qëndron brenda nesh dhe nuk mundemi ta nxjerrim jashtë!
Kontra, ti nuk je ne kopesht te arsyetosh keshtu. Bibla nuk te thote vrit te tjeret sepse jane te nje feje tjeter. Jezusi ne kryq u lut per armiqte e tij dhe tha "Fali o At se nuk e dine c'bejne". Bibla thote mos e ktheni te keqen me te keqe, lutuni per ata qe ju persekutojne, jo me per ata te feve te tjera, prandaj ky konkluzioni yt me duket i nxituar.
Ceshtja eshte ketu: nese Bibla s'eshte e vertete, atehere s'ka asgje absolute, cdo gje eshte relative, qe do te thote askush nuk mund te thote se te vrasesh njeri sepse keshtu ta jep truri eshte gabim, qe do te thote se Hitleri ishte nje nga pikat me te larta qe evolucionit pasi po ndihmonte "Perzgjedhjen Natyrore" (me pak ndihme kuptohet) duke zhdukur ata qe ishin me poshte ne shkallen e evolucionit, dmth genjeshtra, mashtimi, vjedhja, perdhunimi nuk mund te quhen gabim, pasi e verteta eshte relative, varet nga cili kendveshtrim e shikon.
Kjo eshte ceshtja kryesore.