Re: Bisede me ateistet!
Truth! :smash:
Truth: Une nuk jam dakord me ty qe seksualiteti eshte lokomotiva e jetes ne te gjitha kuptimet sic thua ti. Megjithate, une nuk po diskutoja seksualitetin. Une permenda Freud-in kalimthi per te thene se ide te tilla si ato te Freud-it, qe cdo gje e lidhte me instinktin seksual, jane ato qe te cojne ne nje relativizem moral, ku shoqeria nuk beson me ne familje, rolin dhe rendesine e saj.
-------------------------------------------------
Kur flet per nje moral, nje shoqeri, nje familje dhe permend moralin ne menyre indirekte flet dhe per seksualitetin. Me fal qe insistoje por mund te me thuash cili eshte motivi qe nje mashkull dhe nje femer fillojne nje histori dashurore qe mund te perfundoj ne martese pra ne krijim te nje familje. Te lutem mu pergjigj duke menduar historite e tua dhe jo duke me bere moral fetar. Mund te me thuash se cila eshte arsyeja qe tradhetojme edhe pse jemi te dashuruar me personin me te cilin jemi te lidhur? Te lutem prape mos kalo ne filosofira mbi kuptimin e jetes dhe lidhjes dashurore, mungesave emotive etj, etj. Kur sheh ne televizor ose ne rruge nje vajze te bukur, c'fare reagimi ke, edhe pse? Mos valle ben thjesht nje vleresim estetik. Ke menduar ndonje here pse femra sidomos i kushton vemendje shume te veshurit, makjazhit, flokeve? Po te mos biesh prape ne moral fetar por ne llogjike kur mbi te gjithe i jep pyetje vetes do te kuptosh pse une thashe qe lokomotiva e jetes eshte seksualiteti. Se si ne shfytezojme energjine e ketij seksualiteti eshte individuale, dhe une shpresoj qe ti mos ta perdoresh te gjithe ne profesionin tend (procesi i sublimimit) Disa studiues kane imagjunuar boten pa kete qe une quajtja lokomotive dhe pane qe do te ishte shume monotone, pa ngjyra, shume riduksioniste. Instinktet seksuale sic thote dhe vete fjala jane te lindura, qe zhvillimi fisiologjik mund te japi mundesine e shprehjes se tyre, kjo eshte tjeter gje, prandaj Freud nuk tha ndonje gje te paditur por thjesht perplasi nje realitet qe shoqeria e 800 me nje moral e ipoksizi te forte fetare mohonte dhe skandalizohej. Nuk di nese ti ke lexuar Didro qe ka peshkruajtur jeten e murgeshave te 800 dhe si dhe shume autore te tjere e kane bere. Po ti lexosh do te kuptosh Degradimin moral te nje bashkesie qe per syte e botes se jashtme ishte e paster dhe parimore. Pastaj nuk ka rendesi te shkojme deri ne ato kohe mjafton te degjosh lejmet ne shume vende mi historite e prifterinjve.
Truth: Nese ti nuk mendon se berthama e familjes eshte baza e nje shoqeria civile, atehere te lutem lexo raportet e shumta mbi studimet ne kete fushe. Nuk po flas per studime te krishtere, por per ato sekulariste. Femijet qe rriten ne familje te shperbera kane probleme nga me te ndryshmet te cilat reflektohen qarte ne shoqeri. Keto jane gjera te njohura.
Po eshte e vertete qe familja eshte e rendesishme por une sic te shkruajta dhe e pare me mire nje ndarje sesa nje degradim brenda per brenda familjes, fenomen ky qe femija e percepton shume mire dhe nuk di nese eshte me mire per te te shohi gjera te tilla. Mos fol per degradim te shoqerise. E di ti qe me pare ( kur morali fetar ishte me i forte)rastet e skizofrenise ( nje nga shqetesimet psikologjike me te renda) ishin shume te perhapura sot ka nje ulje tej mase te ketij fenomeni.
Truth: Ajo qe po theksoja une eshte qe ne kete fushe nuk ka nje evolucion, por nje "devolucion"! Relativizmi moral dhe propabilistik nuk ka ndihmuar shoqerine, por e ka demtuar ate. Kuptohet qe per shume veta morali biblik eshte pengues per shume fusha, por duhet te kemi parasysh dy gjera: se pari ky moral eshte baza e nje shoqerie te shendoshe, se dyti ky moral nuk i imponohet shoqerise por eshte kundrapeshe e se kundertes dhe qendron si nje kontrast e deshmi se eshte berthama e shoqerise edhe atehere kur njerezit zbatojne ato parime qofte edhe pa besuar ne Zot.
Ne momentin qe hidhet poshte ajo baze, atehere rezultojme me nje shoqeri ku cdo gje eshte relative, askush nuk mund te thote qe nje gje eshte e drejte apo gabim, askush nuk flet dot me autoritet per nje ceshtje, cdo gje varet se si e shikon, dhe kjo logjike shkaterron shoqerine e cdo vendi, dhe une permenda qe Evropa eshte shembull ideal i asaj qe po them. Njerezit ngaterrohen ne gjykim per shkak te teknologjise dhe njohurive dhe mendojne se jane shume me te evoluar, por kjo s'ka te beje aspak bazat themelore te jetes, dhe qenies se njeriut.
Dikush mund te pohoje se keto morale jane te veshtira per t'u mbajtur, por nuk mund te mohoje qe jane pozitive per stabilitetin e shoqerise, kjo e pare thjesht nga ana civile jo ajo fetare.
O truth rrezikoj te behem ripetitive por relativizmi moral ka ekzistuar perhere, le te themi qe sot ka nje ulje te ipokrizise morale dhe nje zhvillim te Esit (te personit) qe ka guximin te mbroje dicka qe beson dhe te aplikoje hapur menyren e tij te jeteses. Morali fetar duhej nje kohe kur duhej vendosur nje moral per te bashkejetuar, sot ky moral ehste bere i brendshem dhe sot ka nje istitucion si shteti qe ne rast mos zbatimi te kodeve morale, ndeshkon. Shteti, ore, istanca qe na presanton sepse e zgjedhime ne si shoqeri dhe e veme ne krye qe te na drejtoje. :smash: