Re: Bisede me ateistet!
Sinqerisht Gishtez, tek po lexoja postimet e fundit mu kriijua pershtypja se kisha hyre ne nje stadium virtual. Eshte teper e trishtueshme tek sheh qe filozofia ka zbritur ne nje arene gladiatoresh dhe tifozet cirren me sa kane ne koke duke mbajtur gishtin e madh me drejtim poshte nga toka, ne shenje vdekjeje, dhe duke drejtuar kete gisht stadiumi borhorin, Vrite, Vrite,…….. Kur degjon kete korr tifozesh qe bertet Go Truth, apo go Triumfi, etj. Me ben te me vije keq qe kam shpenzuar ato minuta para tastieres duke u perpjekur te argumentoj dicka dhe mbi te gjitha duke kerkuar mirekuptim.
Ti Stn ia ve flaken temes qe hap vete. Hap nje teme qe e quan “bisede me ateistet”, kerkon e cirresh per gjykim te ftohte, per argumente, per racionalitet, per ulje te dozave te emotivitetit, ndersa per vete nuk sjell as edhe nje argument te vetem, pervec disa sentencave ironike qe thjesht perpiqen te bejne lojera fjalesh, nuk I pergjigjesh asnje argumenti qe jam perpjekur te te sjell une te pakten, dhe tek e fundit, pikerisht ti qe ke bere thirrje te medha per ulje te emotivitetit, duke vleresuar gjykimin e ftohte racional, fillon e hedh parrulla te denja per mitingje apo stadiume. Ato fjalet anglisht qe keni mesuar t’I belbezoni, me vijne teper te pakuptimta. Me duken si thirrjet “Go Edi” te bera si ne fushaten elektorale te Edi Rames, asjtu edhe ne mitingjet anti bashki te opozites, por qe e njejta fjale “go” perdorej per “ec” ne rastin e pare, ndersa per ”ik” ne rastin e dyte. E njejta gje me duket se po ndodh tani me fjalen argument. Nuk po merret vesh me cfare quhet argument. Natyrisht kur argumenti kthehet ne top qe shkelmohet si t’u vije per mbare paleve, tifozllek do degjosh. Dhe se mos beje gafe ndokush te brohorase pa dashje “Win the best”, se vec kur t’I vije na i shishe birre kokes, pastaj nga tribuna e siperme. Nuk e di, ndoshta jane ethe qe vijne nga ky sezon sportiv qe po kalojme.
Problemi eshte gishtez se duhet te jemi te kujdeshem kur flasim dhe te mos nisemi nga ide fikse. Une mund t’a pranoj faktin qe ju jeni ateiste dhe nuk e gjykoj zgjedhjen tuaj (ndonese ju duket qe nuk jeni dhe aq te hapur te pranoni zgjedhjen e tjetrit), por une nuk mund te pranoj fraza te tilla si:
-------------------------------------------------
Me logjiken teiste ne duhet te ishim te kenaqur qysh nga dita qe u "vertetua" qe neve na "beri" Zoti dhe te mbyllnim te gjitha ato laboratore shkencore ku luftohet per te gjetur zanafillne, sekretet e ADN-se, laboratoret arkeologjike, gjithe fushatat arkeologjike, te mos merreshim me me fizike, te mos merreshim me me gjenezen dhe keshtu i kursenim taksa paguesve nje dore te mire parash qe sipas teisteve jane te shpenzuara kot. Teistet harrojne qe njeriu eshte kembengules ne zbulimin e te rese dhe te vjetres per te mire te pikepyetjeve qe kemi ne koke dhe per te ngopur natyren e vet kureshtare qe s'rresht se pyeturi "pse".Kjo eshte nje ane tjeter e teorise se evolucionit.Te mos ishim kerkues do ishim ende te eger me besimet se dikush atje "lart" komandon fijet tona.
--------------------------------------------
Ky eshte vetem nje paragjykim I joti. Nje ide qe ti ke kriuar ne menyre te vagullt, por qe, sikur po t’a kishe ndopak haberin per historine dhe mesimet fetare (te kujtdo feje qofte), po keshtu edhe nese do t’I beje nje radiografi te shpejte historise se shkencave,
nuk do te mendoje keshtu. Do te shihje qe mjaft shkencetare, studiues si dhe dashamires te shkences kane qene klerike, e te mos permendim ata qe nuk kane qene klerike, por qe kane bezuar ne Zot dhe madje kerkimet shkencore I kane konsideruar si sherbese nda ketij Zoti. E di qe do te me permendesh se sa shkencetare jane vrare vetem pse zbulimet e tyre nuk I vinin per shtat interpretimeve qe ata I benin librave te shenjte, por duhet t’a kuptosh qe kjo s’ka te beje me fene, por me abuzimet e pseudofetareve. Fundja ketu nuk po mbrojme fene sipas botkuptimit te inkuizitoreve, por sipas botkuptimeve tona, qe sot jane realisht edhe botkuptimet zyrtare qe predikojne autoritetet fetare. Une vete p.sh. megjithese besoj ne Zot, dhe madje perpiqem te praktikoj disa gjera nga udhezaimet hyjnore, kjo nuk me pengon aspak qe te vazhdoj studimet per filozofi-sociologji. Po te ishte keshtu nuk do t’I hyja kurre kesaj dege, madje nuk do tem und t’a beja kurre kete debat.
Ne qofte se nuk shfaqim as nje minimum te tille mirekuptimi, por perpiqemi te shfaqim me ngjyra sa me te erreta teorine e tjetrit, natyrisht qe debat ketu nuk mund te kete me.
Me keqardhje
Ergysi!