Bisede me ateistet!

Truth_Matters

Primus registratum
Re: Bisede me ateistet!

DeLarge,

--------------------------
Bota sot sulmon te dyja keto te verteta pasi e vertete ane baze te mendimit bashkekohor eshte me teper nje konstrukt social, nje ekpserience e intrepretuar. Post modern. e dekonstrukton kete eksperience ne menyre qe as besimi ne zot dhe as besimi ne moszot te jene te verteta.
-------------------------

E pra, eshte i njejti ujk si evolucioni me nje lekure tjeter, qe ne fund te fundit ka ne baze relativizmin ne cdo gje te jetes, pra asgje s'eshte absolute, cdo gje eshte relative, varet si e shikon individi, etj, etj. Edhe kjo nuk eshte asgje me shume sesa "HOT AIR", ndoshta i nje lloji tjeter, me nje burim tjeter, ndoshta ai bimor!

D-J

Forumium maestatis

Ndoshta, ndoshta jo Truth,

Vete fakti qe postmodernizmi e shikon te verteten si konstrukt social le vend per besimin ne zot.

Dikur, kohe me pare /pf/images/graemlins/laugh.gif , Modernizmi apo Rilindja sulmoi Zotin si nje mit por tani post modernizmi e shikon me teper nga pozita kooperuese dhe pothuajse te gjitha shkencat shoqerore i kane hapur lufte Modernizmit dhe se ashtuquajtures vertetes se tij.

POstmodernizmi (personalisht nuk e shoh si nihilizem dhe as besoj ne nihilizem) ka nje fare pozite nenshtruese perulese ndaj hyjnores apo natyres. Dhe kjo eshte ne nje fare menyre karakteristike e besimit ne zot. Jo perulja apo besimi ne zot por perulja si koncept.

Por ajo qe thuhet si e vertete relative eshte se Ateizmi e ka humbur luften.

p.s antievolucioni nuk verteton zotin

Truth_Matters

Primus registratum

DeLarge,

Eshte e vertete qe antievolucioni nuk verteton ekzistencen e Zotit, por hiqi teorine e krijimit, dhe ate te evolucionit, na thuaj pra sa teori ngelen per krijimin e universit!

D-J

Forumium maestatis

What's the rush Truth /pf/images/graemlins/laugh.gif

Nuk kam. Duhet patjeter te kem nje teori?

Une jam comfortable me idene qe asnje nga teorite ekzistuese nuk eshte fakt dhe i perulem mosdijes time.

p.s me siper shkruajta qe ateizmi ka humbur luften. Mbase duhet te thosha qe e kreu misionin por eshte i kapercyer tani.

Truth_Matters

Primus registratum

DeLarge,

Jo patjeter qe nuk duhet te kesh nje teori, por bota disi erdhi ne ekzistence. Moskokecarja eshte padyshim nje rruge qe shume veta zgjedhin. Une per vete nuk do te isha aq indiferent, NESE teoria teiste eshte e vertete dhe pasojat e indiferentizmit ndikojne ne perjetesi.

Thjesht nje mendim!

Kondrapedali

Kondrapedali

Do të paraqis këtu dy teori, të dyja «religjoze»!
E para është teoria teiste që pranon që njeriu u krijua nga Zoti dhe se ka një shpirt. Kjo teori e bën trupin veç përcjellës të shpirtit në ndëshkimin hyjnor! Kjo teori nuk pranon që ka egzistuar jeta para njeriut, pra nuk pranon dinosaurët, etj. etj.
Teoria tjetër është ajo e gjenetikës. Sipas kësaj teorie, gjenet janë e vetmja lëndë e pandryshuar në miliona vjet. Pra, qëllimi i egzistencës së jetës në përgjithësi dhe i njerëzimit në veçanti është përcjellja e gjeneve nga brezi në brez nëpërmjet riprodhimit. Pra edhe në këtë teori trupi është thjesht përçues i gjeneve, shpirtit! Për më tepër kjo teori pranon egzistencën e jetës para lindjes së njerëzimit duke lidhur gjenet njerëzore me ato të dinosaurëve!

Një njeri me dy pare mend cilën nga kËto dy teori do të besonte? Unë besoj se në diskutimet e ardhshme do të shohim se cilët kanë dy pare mend e cilët jo.

Nevoja njerëzore për të besuar vjen nga ngushtësia e mendimit tonë. Ne kufizohemi nga ideja jonë e kufijve. Iracionaliteti jonë kërkon që çdo gjë të ketë një fillim dhe një fund por, ku është fillimi e ku është fundi? Teistët thonë që Zoti është i përjetshëm dhe mua vetvetiu më lind pyetja: Sa duhet të jetë mërzitur Zoti nga monotonia dhe kur?! Kush nga teistët mund të më përgjigjet? Kush nga pjesa tjetër? /pf/images/graemlins/wink.gif

usastudent

Primus registratum

Shiko kontrapedal! Ne pergjithesi ateistet dhe skeptiket ngrene nje pyetje qe per momentin mund te duket arsyeshme. Pyetja varion nga tipi" kush e krijoi Zotin" dhe menyra te tjera si pyetja jote.

Kur flisni per Zotin ju e vini ate brenda botes tuaj, duke bere disa pyetje qe do ishin normale nese do ti drejtoheshin nje njeriu apo qenieje te krijuar, qe padyshim ka kufij ne mendim dhe dije.

Edhe pse nuk dime shume , disa mendje te ndritura na kane vertetuar shkencerisht(edhe pse tani per tani vetem teorikisht) qe koha ndryshon me shpejtesine dhe teorikisht mund te behet zero.

Kjo do te thote qe pyetja kush e krijoi Zotin , apo kur u merzit apo kur .... jane kontradiktore ne vetvehte sepse nenkuptojne se koha na qenka absolute dhe vete Zoti do duhej ti nenshtrohej asaj kur ne fakt, sic permenda dhe me lart, koha eshte dicka qe mund te behet edhe zero, pra te ndaloje.

Zoti qe ne besojme ka krijuar gjithcka , duke perfshire ketu edhe kohen prandaj ato pyetjet duhen rishikuar sepse i drejtohen nje Zoti qe krijon kohen dhe ne te nejten kohe marrin kohen si pike referimi te ciles duhet ti nenshtrohet edhe Zoti kur ne fakt duhet te jete e kunderta.

Nganjehere gjerat i kemi tek maja e hundes por sna lene dylbite qe ti shohim.

Peace!

Bamir Topi

Primus registratum

Po beni bisede me ateistet apo me teistet(truth dhe darlington a ca e ka ai). Sa per faktet as ti truth nu kn solle ndonje fakt sepse si te kam thene besimi nuk do fakte ndryshe nuk do te ishte besim por dije ok?

D-J

Forumium maestatis

Red Devil,

Kjo teme eshte bisede me ateistet jo bisede mes ateistesh.

Ti mund te jesh ateist qe beson se zoti nuk ekziston (kjo eshte nje besim ne minorance dhe midis ateisteve) kurse une jam a freethinker atheist, agnostic (call it what u like) qe nuk beson ne zot. Ndersa une jam i hapur per te gjitha mundesite ti je i burgosur i bindjeve te tua qe nuk i verteton dot.

Kondrapedali

Kondrapedali

Nevoja njerëzore për të besuar vjen nga ngushtësia e mendimit tonë. Ne kufizohemi nga ideja jonë e kufijve. Iracionaliteti jonë kërkon që çdo gjë të ketë një fillim dhe një fund por, ku është fillimi e ku është fundi? Teistët thonë që Zoti është i përjetshëm...

Akus, në mos u gabofsha ti më kthehesh me argumentat e mi! Pyetjen se kush e formoi Zotin nuk e kam ngritur ndonjëherë dhe kurrë nuk e kam vënë Zotin brenda botës time! Megjithatë do ti përgjigjem edhe këtyre dy pyetjeve, ti mundohu të më kuptosh! Nuk ka kontradikta në spjegimet që do bëj!

Edhe pse nuk dime shume është e vërteta më e madhe dhe më e vërtetë e parë me cilën do filozofi apo teori!
Përsa i përket asaj teorisë që koha mund të bëhet zero ka një mangësi të vogël. Po pranuam që koha bëhet zero, kjo përjashton çdo lloj mundësie të lëvizjes së përjetshme e universale (shpejtësia është lëvizje e matur në lidhje me kohën)! Koha është e vetmja koordinatë e pandryshueshme e sistemit tonë! Zoti mund të lëvizë para apo prapa në kohë por tik-taku është një konstante e pandryshueshme!

Mendoje botën si një elektron që rrotullohet rreth bërthamës së një atomi, Diellit! Galaktikat formojnë molekulat dhe universi ynë është një kokërr rëre për një qenie tjetër (historia e kutive kineze për së mbrashti)! Kjo relativizon shumë nga pikat tona të referimit duke filluar me kohën, përmasat, etj. Në një prizëm tjetër, energjia është e përjetshme, d.m.th nuk ka as fillim as mbarim, ajo nuk humbet por tjesht transformohet! Edhe këtu pikat tona të referimit ndryshonjë. Problemi është që ne përdorim pika referimi dhe Zoti është një prej tyre! Është pikërisht ngushtësia e mendjes tonë që na bën të drejtohemi drejt një koncepti të pakapshëm të paarritshëm që mund të hedhë poshtë çdo argument.
Zoti nuk ka krijuar gjithçka, njeriu ka krijuar Zotin qysh në kohët më të lashta. Njerëzimi është një fenomen shumë i çuditshëm, beson në çfarë kanë thënë NJERËZ të tjerë 20 shekuj më parë dhe mundohet ti argumentojë sot. Të gjithë filozofët Grekë kanë patur dishepuj por mossuksesi i tyre bëri që sot të mos kemi aq fe sa filozofë ishin!
Të sugjeroj ta konsiderosh atë teorinë tënde mbi Zotin dhe të mos mundohesh ta argumentosh pasi nuk mundesh as ti dhe askush tjetër! Zoti është brenda nesh dhe ne kemi nevojë të besojmë. Po besuam tek vetja ne nxjerrim atë që është me e mira tek ne dhe kështu përmbushim dëshirat e Zotit!
Nganjëherë gjerat i kemi tek maja e hundes por nuk duam që ti shohim!

Zoti qoftë me ju! :thumbsup:

elmas

Primus registratum

Ateistat qe jane te hapur po, por shume nga keta me te cilet po flasim ne kete teme, ata e mohojne. Kishte disa veta qe folen dhe pranuan se elementi i besimit ekziston ne cdo teori, por ata qe vazhdojne te debatojne akoma, flasin sikur jane maja e shkences dhe kujtojne se evolucioni eshte shkencor! Kuptohet nuk mund te flasin me prova, apo ne gjuhe shkencore, pasi u perplaset cdo gje ne fytyre, por me pak psikologji, fe, abrakadabra, dhe me nje gote vere nga mbrapa, po mundohen ta shtyjne si "shkencor".
-------------------------------------------------

Truth, mos fol thjesht sa per tu dukur ne forum por kut te flasesh mendo me pare. Ku e di ti qe Psikologjia nuk eshte shkence. Ka pasur burra me te mencur e me dritegjate se ty qe kane arritur ne definicionin e psikologjise su shkence dhe nje pjse e saj futet dhe tek shkencat natyrore sepse perdor metodat dhe ligjet e fizikes, por ti s'mund ti dish keto gjera ndaj te keshilloj here tjeter qe shume here mos prononcimi mbi disa gjera qe nuk i di eshte mencuri.

Sa per faktet qe ti thua qe mungojne nga ana e ateisteve une mund te them qe dhe nga ana e teisteve. Pse teoria e Big-Bang nuk eshte teori e vertetuar deri ne fund si dhe teoria e evolucionit jo per kete ti del dhe thua qe atehere cdo gje shpjegohet me ekzistencen e nje zoti. Une nuk e quaj veten as teiste dhe as ateiste sepse injoranca mbi shpjegimin e shume gjerave nuk me con ne nje bindje por une ne dicka besoj, besoj ne shkence qe me zhvillimin e saj ka zevendesuar shpjegimet e fese edhe mbi gjerat me elementare si dukurite natyrore. Ndaj per kete une para se te them qe ka nje zot dua provat dhe jo perrallat qe ti (pasi ke pire goten e veres qe une e pi pasi kam shkruajtur dhe menduar)ke shkruajtur deri tani. Pershendetje nga dikush qe beson tek perrallat per funksionin e tyre si opium te mendjes e shpirtit kur realiteti eshte shume i mistershem e i frikshem per tu perballuar, por qe nuk sheh tek perrallat menyren me te mire per t'ju shmangur realitetit /pf/images/graemlins/blush.gif

Truth_Matters

Primus registratum

Elmas,

Mos keqinterpreto ato qe une thashe. Une nuk thashe qe psikologjia nuk eshte shkence, citimi im ishte ky:

Kishte disa veta qe folen dhe pranuan se elementi i besimit ekziston ne cdo teori, por ata qe vazhdojne te debatojne akoma, flasin sikur jane maja e shkences dhe kujtojne se evolucioni eshte shkencor! Kuptohet nuk mund te flasin me prova, apo ne gjuhe shkencore, pasi u perplaset cdo gje ne fytyre, por me pak psikologji, fe, abrakadabra, dhe me nje gote vere nga mbrapa, po mundohen ta shtyjne si "shkencor".

Pra, une nuk thashe qe psikologjia nuk eshte shkence, une thashe se mjaft ateiste pasi nuk kane prova per evolucionin, perdorin psikologjine, fene (dmth fene e ateizmit), dhe mjete te tjera per te prezantuar ateizmin si "shkencor", pasi ai nuk eshte i tille. Te lutem mos shtrembero ato qe po them.

Shembulli real, shiko shkrimet e S6T6N6, (satanit), ai eshte misherimi tipik i kesaj qe po them. Ne mbi 100 shkrime nuk ka dhene asnje burim nga ligjet shkencore (fizike, kimi, biologji), por thjesht citime psikologjike, 95% e te cilave i merr nga dikush tjeter.

Se dyti, psikologjia s'ka te beje fare me krijimin e universit, as merret me ate studim, prandaj c'lidhje ka kjo me krijimin e botes? Jane kryesisht ligjet e fizikes ato qe merren me studimin e ligjeve per te cilat po debatojme, jo psikologjia. Por disa veta e perdorin psikologjine per te "provuar" evolucionin, pasi nuk e provojne dot ate ne baza shkencore (dmth ligjet e fizikes, kimise, biologjise) qe merren me studime qe i perkasin kesaj fushe.

---------------------------------
Pse teoria e Big-Bang nuk eshte teori e vertetuar deri ne fund si dhe teoria e evolucionit jo per kete ti del dhe thua qe atehere cdo gje shpjegohet me ekzistencen e nje zoti.
-----------------------------------

Besoj se jemi sqaruar disa here per kete. Big-Bangu eshte nje teori qe jo vetem qe s'eshte vertetuar, por hidhet poshte nga shkenca. Ne fakt sot kjo teori eshte braktisuar nga shumica e atyre (ateisteve) qe e besonin 20 apo 30 vjet me pare.

Kjo teori nuk shpjegon origjinen e materies, por e merr ate per te qene. Te njejten gje ben edhe Kontrapedali me teorine e tij per genet. Fillimi i universit fillon me pyetjen "Nga erdhi lenda", pastaj per teorine ateiste, si u zhvillua kjo lende ne inteligjence, etj, etj, pra ju keni shmangur pyetjen fillestare. Gjerat kapen nga koka, jo te fillosh keshtu nga mesi dhe te pretendosh se do t'i japesh nje pergjigje.

----------------------------
Une nuk e quaj veten as teiste dhe as ateiste sepse injoranca mbi shpjegimin e shume gjerave nuk me con ne nje bindje por une ne dicka besoj, besoj ne shkence qe me zhvillimin e saj ka zevendesuar shpjegimet e fese edhe mbi gjerat me elementare si dukurite natyrore.
-----------------------------

Une nuk e di te kem folur per fene ketu, une nuk jam njeri fetar. Krishterimi Biblik eshte shume ndryshe nga krishterimi fetar. Nese mendon se Bibla eshte prapanike, fol me fakte te lutem, por lere fene menjane, se nuk po flasim per fene, madje rrezik biem shume dakord bashke per fene.

---------------------
Ndaj per kete une para se te them qe ka nje zot dua provat dhe jo perrallat qe ti (pasi ke pire goten e veres qe une e pi pasi kam shkruajtur dhe menduar)ke shkruajtur deri tani.
-----------------------

OK, me thuaj vetem nje perralle qe une kam thene deri tani. Permende me shembull te lutem. Cfare kam thene une deri tani qe s'ka baza shkencore? A mund ta besh kete? Nese s'e ben dot, te lutem mos trego me shembullin tend, se ti je fetar, dhe jo une.

------------------------
Pershendetje nga dikush qe beson tek perrallat per funksionin e tyre si opium te mendjes e shpirtit kur realiteti eshte shume i mistershem e i frikshem per tu perballuar, por qe nuk sheh tek perrallat menyren me te mire per t'ju shmangur realitetit

Leri shprehjet komuniste te lutem, rame dakord te flasim me fakte, le te flasim me fakte atehere, jo me shabllone te vjetra pa vlere.

Kondrapedali

Kondrapedali

Truth, pyetja «Nga erdhi lënda» presupozon se ka një kufi kohor kur erdhi lënda. Ç'është lënda do të ishte koka nga ku duhet filluar! Secili prej nesh zhvillon një botëkuptim të veçantë dhe i atribuon Zotit ato cilësi që për të janë idealet pra idealizon Zotin. Ky idealizim është tepër relativ dhe varion nga njeriu në njeri. Kështu që qysh në momentin që dy persona fillojnë të diskutojnë mbi Zotin ka kontradiktë!
Nëse ti Truth mund të bindësh cilindo këtu që egziston vetëm një Zot, ai që ti po përpiqesh të paraqesësh këtu, atëherë shanset janë që unë të rifilloj të shkoj në kishë dhe ti ke bërë një vepër të mirë! /pf/images/graemlins/wink.gif
Për atë pyetje që ti bën "Nga erdhi lënda" përgjigja është e tjeshtë fare: Lënda është energji, energjia nuk humbet thjesht transformohet. Gjenet janë energji, drita është energji, koha është energji, uji është energji, ajo që ti po bën ti tani është energji. Këto nuk erdhën nga askund dhe nuk shkojnë askund. Ato janë gjithë kohës rreth nesh!
Po ta kishe lexuar mesazhin tim të mëparshëm do e kishe kuptuar këndvështrimin tim! :wave:

Truth_Matters

Primus registratum

Kontrapedal,

----------------------
Nëse ti Truth mund të bindësh cilindo këtu që egziston vetëm një Zot, ai që ti po përpiqesh të paraqesësh këtu, atëherë shanset janë që unë të rifilloj të shkoj në kishë dhe ti ke bërë një vepër të mirë!
--------------------

Me vjen keq, une nuk po bej propagande ketu, as nuk besoj ta kesh lexuar gjekundi kete nga gjithe postimet e mia, ne po bisedojme nese ka nje krijues apo jo, dhe jo cili eshte ky krijues dhe cilat jane atributet e tij.

Për atë pyetje që ti bën "Nga erdhi lënda" përgjigja është e tjeshtë fare: Lënda është energji, energjia nuk humbet thjesht transformohet. Gjenet janë energji, drita është energji, koha është energji, uji është energji, ajo që ti po bën ti tani është energji. Këto nuk erdhën nga askund dhe nuk shkojnë askund. Ato janë gjithë kohës rreth nesh!
---------------------------

Kjo me siper eshte nje pershkrim i ligjeve te konservimit te energjise dhe lendes, por prape nuk i pergjigjen pyetjes "Nga erdhi lenda", ose materia ose energjia, quaje si te duash.

Ti thua qe lenda ka ekzistuar pergjithmone, por absolutisht refuzon idene se Zoti eshte i perjetshem. Si ka mundesi qe lenda te kete ekzistuar pergjithmone? Kjo eshte e pamundur pasi bie ne kundershtim me ligjin e dyte te termodinamikes, qe eshte ligji i entropise. Ky ligj se bashku me ligjin e konservimit te energjise hedhin me teper drite mbi kete teme se cdo gje tjeter.

Dmth, eshte e vertete qe lenda nuk krijohet as nuk zhduket, por vetem ndryshon forme, por kjo forme behet gjithmone dhe me pak e dobishme per pune, sipas L. 2 Termodinamikes, prandaj kundershton drejpersedrejti evolucionin, sipas te cilit energjia duhet te behet me e dobishme qe te krijoje sisteme me te nderlikuara.

Shembulli i nje motorri eshte klasik. Motorri humbet shumicen e energjise qe kryen pune ne nxehtesi. Prandaj lenda s'ka mundesi te kete ekzistuar pergjithmone, pasi tani cdo gje do kishte marre fund, ne fakt njerezimi as do kishte mundesi te fillonte fare, nqs lenda nuk ka nje fillim.

Prandaj them qe i vetmi perfundim i logjikshem eshte qe nje krijese e mbinatyrshme ka krijuar universin. Kjo teori nuk kontradikton asnje ligj te njohur shkencor!

Pse e refuzojne shume njerez kete teori? Sepse po pranove ate, pastaj duhet te pranosh se ky krijues eshte edhe i moralshem, dhe larg qofte o Zot te na thote ne njeri qe ka te mire dhe te keqe ne kete univers dhe ne jemi pergjegjes per veprimet qe bejme! /pf/images/graemlins/wink.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

Truth, e mira e vetme e feve është deri diku morali!
Shembullin e motorrit mbaje e shtrëngoje fort pasi po të mos kishte fërkim (energji) nuk do të kishte krijim nxehtësie (kundërenergji=energji).
Nëse ti nuk beson dot që lënda ka egzistuar gjithmonë si mund të besosh që Zoti ka egzistuar gjithmonë?
Të pëlqeu ajo ideja e elektronit dy shkrime më lart? Ia vlen për ta analizuar paksa! /pf/images/graemlins/wink.gif

Truth_Matters

Primus registratum

Kontrapedal,

-------------------
Truth, e mira e vetme e feve është deri diku morali!
--------------------

Ah, jo keshtu xhan! Nese nuk ka Zot, mos thuaj se e mira e feve eshte morali. Nese nuk ka Zot, atehere ne jemi kafshe te zhvilluara, asgje me shume, dhe nuk ka asnje gabim te sillemi si kafshe. Kjo do te thote se ligji i xhungles eshte ligji qe percakton sjelljen tone, i madhi e ha te voglin, i bardhi zhduk zezakun, me i forti mbijeton, etj, etj, dhe heroi i tera koherave duhet te jete Hitleri, misherim i teorise se evolucionit, "survival of the fittest", ligji i xhungles, seleksionimi natyror (me pak ndihme, kuptohet), etj, etj. Nese s'ka Zot, nuk ka asnje dallim nga e mira dhe e keqja, cdo gje eshte relative, dhe nxitet nga instiktet e seksit dhe te mbijetimit. Kjo eshte bota, nese e hedhim poshte Zotin. Prandaj, te lutem mos permend te miren e feve deri diku! Ose, do pranojme qe ka nje Zot dhe morali eshte pjese e ndergjegjes qe Zoti i jep gjithe njerezve, ose do hedhim poshte Zotin, dhe do pranojme qe jemi si kafshet, dhe cdo gje eshte relative. Te dyja nuk perzihen dot bashke.

-----------------------
Shembullin e motorrit mbaje e shtrëngoje fort pasi po të mos kishte fërkim (energji) nuk do të kishte krijim nxehtësie (kundërenergji=energji).
-----------------------

Ti e paske humbur fare shembullin e motorrit. Ajo qe po thosha eshte kjo: motorri humbet le te themi 70% te energjise ne energji te padobishme, dhe vetem 30% e energjise shkon per te kryer punen. Kjo energji qe humbet, dmth 70% shnderrohet ne dicka qe nuk kryen pune, pra L. 2 Termodinamikes kete thote, qe megjithese energjia nuk humbet ajo shnderrohet gjithmone e me teper ne forma qe kryejne gjithmone e me pak pune, prandaj evolucioni kontradikton ligjet kryesore te shkences, pasi sipas evolucionit kjo energji duhet te shnderrohet ne energji qe ben gjithmone e me shume pune qe te krijoje sisteme me te evoluara dhe me te nderlikuara, qe eshte e kunderta e asaj qe ndodh ne realitet.

-------------------------------
Nëse ti nuk beson dot që lënda ka egzistuar gjithmonë si mund të besosh që Zoti ka egzistuar gjithmonë?
-------------------------------

Haha, eshte interesante sepse kjo eshte e njejta pyetje qe te bera une dhe qe ti nuk iu pergjigje /pf/images/graemlins/smile.gif , vetem se ti i ndryshove vendet e lendes me Zotin!

Nuk ka asnje kontradikte qe Zoti te kete ekzistuar gjithmone, sepse krijuesi nuk eshte subjekt i ligjeve te krijimit te tij. Prandaj nese mund te themi me siguri qe lenda eshte e pamundur te kete ekzistuar perjetesisht, kjo ndodh sepse lenda eshte pjese dhe subjekt i ligjeve qe qeverisin kete univers, prandaj i nenshtrohet ketyre ligjeve, dhe sipas ketyre ligjeve eshte e pamundur te kete eksiztuar perjetesisht.

Por krijuesi nuk eshte subjekt i ligjeve qe krijon, prandaj ketu nuk ka asnje kontradikte.

Të pëlqeu ajo ideja e elektronit dy shkrime më lart? Ia vlen për ta analizuar paksa!

Ajo ide eshte pikerisht ajo qe po diskutonim, relativizmi i shtrire te cdo fushe te jetes. Pikat e referimit mund te ndryshojne nga kendveshtrimi i dikujt, kjo eshte e vertete, por se cfare ka te beje kjo me te verteten une s'e kuptoj dot. Kuptohet qe ka gjera relative qe varen nga baza e kendveshtrimit, por keto nuk zbatohen me cdo fushe, aq me teper aty ku po mundohesh ta shtrish ti.

Ne fund te fundit nuk eshte kjo ajo qe Ajnshtajni po mundohej te thoshte me teorine e relativitetit? Te tera eksperimentet virtuale me trenin qe leviz me shpejtesine e drites ishin thjesht nje manovrim per te zbatuar relativitetin ne te gjitha fushat e jetes qe kuptohet eshte katastrofe.

50 vjet me vone, teorite e tij s'pine me uje. Ai more nje te vertete (E = MC^2) qe shfaq raportin e energjise me masen dhe shpejtesine e nje trupi dhe u mundua ta zbatonte ne fushen e moraleve! E = MC^2 s'ka te beje fare me relativitetin, ajo eshte thjesht nje raport masash, asgje me shume.

elmas

Primus registratum

Truth: Se dyti, psikologjia s'ka te beje fare me krijimin e universit, as merret me ate studim, prandaj c'lidhje ka kjo me krijimin e botes? Jane kryesisht ligjet e fizikes ato qe merren me studimin e ligjeve per te cilat po debatojme, jo psikologjia. Por disa veta e perdorin psikologjine per te "provuar" evolucionin, pasi nuk e provojne dot ate ne baza shkencore (dmth ligjet e fizikes, kimise, biologjise) qe merren me studime qe i perkasin kesaj fushe.

Truth, eshte e vertete qe psikologjia nuk merret me krijimin e botes, por merret me zhvillimin e psiko-social te njeriut, kerkon origjinen e menyres se funksionuarit sot ne ate qe ishte njerezimi ne fillimet e tij dhe kerkon te shohi evolimin e njeriut si qenie shoqerore. Ndaj nuk mund te perjashtosh psikologjine si shpjegim nese flet per evolucion dhe mbi te gjitha ne nje teme te tille ku aspekti uman eshte i domosdoshem.
Elmas: Pershendetje nga dikush qe beson tek perrallat per funksionin e tyre si opium te mendjes e shpirtit kur realiteti eshte shume i mistershem e i frikshem per tu perballuar, por qe nuk sheh tek perrallat menyren me te mire per t'ju shmangur realitetit

Truth: Leri shprehjet komuniste te lutem, rame dakord te flasim me fakte, le te flasim me fakte atehere, jo me shabllone te vjetra pa vlere.

Mund te me shpjegosh ku pe dogmatizmin komunist ne shprehjen time. Me dogma komuniste ke folur vetem ti tani qe ke mbrojtur vetem utopira pa dhene bazat e realizimit.

Truth: Besoj se jemi sqaruar disa here per kete. Big-Bangu eshte nje teori qe jo vetem qe s'eshte vertetuar, por hidhet poshte nga shkenca. Ne fakt sot kjo teori eshte braktisuar nga shumica e atyre (ateisteve) qe e besonin 20 apo 30 vjet me pare.

Jo te lutem, kete nuk mund ta thuash sepse edhe kohet e fundit po lexoja disa artikuj shkencor mbi zbulime te bera nga astrofiziket qe akoma flasin per teorine e Big-Bang.

Truth: Kjo teori nuk shpjegon origjinen e materies, por e merr ate per te qene. Te njejten gje ben edhe Kontrapedali me teorine e tij per genet. Fillimi i universit fillon me pyetjen "Nga erdhi lenda", pastaj per teorine ateiste, si u zhvillua kjo lende ne inteligjence, etj, etj, pra ju keni shmangur pyetjen fillestare. Gjerat kapen nga koka, jo te fillosh keshtu nga mesi dhe te pretendosh se do t'i japesh nje pergjigje.

OK, me thuaj vetem nje perralle qe une kam thene deri tani. Permende me shembull te lutem. Cfare kam thene une deri tani qe s'ka baza shkencore? A mund ta besh kete? Nese s'e ben dot, te lutem mos trego me shembullin tend, se ti je fetar, dhe jo une.

Me duket se dhe ti e ke kapur problemin nga mesi sepse ke folur deri tani per ligjet e fizikes qe thone qe energjia dhe lenda nuk krijohen por trasformohen por fillimin e shpjegon duke ia atribuar zotit sepse dhe ti nuk ke nje shpjegim te qarte mbi te.

usastudent

Primus registratum

O kontrapedal!

E di si me dukesh ti? Si ndonje njeri nga ata te afrikes qe kane shekuj qe jetojne te vecuar dhe nese do ti flasesh per internetin do tu duket cmenduri. Ashtu te duket edhe ty mesa shoh. Ti mundohesh te perfshish Zotin me dijen tende pafundesisht te kufizuar.

Po si more mik na qenka koha pike referimi?
PO ne fakt ti ske faj se duke u nisur nga pozicioni yt , nuk ke ku perfundon tjeter.

Eshte karakteristike teper e lezecme kjo e jona(njeriut) qe mendon se di gjithcka edhe pse historia dhe shkenca vazhdimisht na mesojne se sa te paditur jemi.
Shume nga ne akoma se dine pse jane ktu.Pse kane 5 gishta ne dore dhe jo 1.Ka shume pse dhe e vetmja pergjigje me kuptim eshte ZOTI.

Thus_I_spoke...

Primus registratum

tema te mbyllet!!! Gjithe ateistet te shkojne te "bashkebisedojne" me te krishteret dhe myslymanet te Teologjia. Kjo eshte hapesire filozofike ku moderatoret gjuajne balena, per tua shitur me pas mishin e tyre eskimezeve per pasterma!!! /pf/images/graemlins/tongue.gif /pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif :rolleyes: :angel: