Bisede me ateistet!

S6T6N6

Forumium maestatis
Re: Bisede me ateistet!

Jooo ne asnje menyre nuk duhet te mbyllet kjo teme pasi argeton te logjikshmit. Dallohet mire temperamenti i te frikesuarve, i njerezve te perzhyer me mekate qe nuk gjejne prehje, i injorances dhe prapambetjes mendore, sadizem-marzokizmi. Shihet qarte zhdervjelltesia e ateisteve, temperamenti, fitorja ne hapsire dhe kohe, ndershmeria perballe njeriut, realizmi etj.
Edhe Zoti vete po te ekzistonte nuk do ta mbronte veten me mire se sa e mbrojne keta avokatet... Lexoji me vemendje se si flasin per asgjene. Sa kurajo qe kane xhanem.

uni20077

Primus registratum

Ka a-theista, por jo a-Theista.E para asht e vertete pse ban fjale per hyjnite njerzore, te cilet jane kene dikur njerez , edhe mbas nji procesi te giate jane hyjnizue prej trunit njerzor, por ne te vertete ata kane vdeke, prandaej edhe greket e vjeter i kane thirre "te vdekshmit"(sepse e kane dite ma mire se na edhe i kane pase kujtimet ma te freskta ).
A-Theistat me A te madhe , nuk egzistojne, pse Zoti i Abrahamit, Isakut dhe Jakobit, i mishnuem ne Jezu Krishtin edhe i gjalle ne Kishen Katolike, nuk mund te mohohet prej trunit te nierit.Kush e mban ket ide deri ne fund, del mendsh si Nietzsche,hupe driten e syve edhe te mendies si Kant, ose vret vedin...... :confused:

"Ego sum....." (Exodus) /pf/images/graemlins/laugh.gif

Rambla

Primus registratum

, me paten thene se ishte ateist. ishte njeri i ditur, ndaj u gezova qe po flisja me nje te tille. ishte pastaj si rrallekush i edukuar, me mua folin si me te barabartin; si besonte zotit. veç nje gje me habiti: tere kohen sikur nuk me foli per kete, edhe me pas kjo me pat habitur, kedo qe kam takuar nga ata qe nuk i besojne zotit, sado libra kam lexuar, me eshte dukur se ata flasin dhe ne libra shkruajne jo per kete, edhe pse te duken se per kete flasin.

pjese marre nga "idioti" i fjedor dostojevski

dhe ketu po flitet shume dhe keq per ateizmin.

D-J

Forumium maestatis

Nga Truth,

OK, me thuaj vetem nje perralle qe une kam thene deri tani. Permende me shembull te lutem. Cfare kam thene une deri tani qe s'ka baza shkencore?

"Nuk ka asnje kontradikte qe Zoti te kete ekzistuar gjithmone"

Kjo eshte perralle Truth,

Qe ska asnje baze shkencore, por qe eshte thjesht hipoteze fetare e shnederruar ne besim dhe qe paraqitet si fakt i vertete nga ata qe besojne ne zot.

Pse te mahnit kaq shume ideja qe cdo krijues e ka nje krijues?

Kondrapedali

Kondrapedali

Truth, morali i feve është një përmbledhje e rregullave të shoqërisë të cilat janë vendosur në vazhdimësi duke u bazuar në eksperienca të ndryshme njerëzore si dhe në zgjidhjet që i janë dhënë atyre! Në të njëjtën mënyrë janë nxjerrë ligjet e natyrës! Pra morali mund të egzistojë edhe pa Zotin!
Dhe po ne jemi kafshë të zhvilluara! Nuk ka përse të ndiehesh keq. Si njerëzit si kafshët kanë nevojë për ushqim, për të dalë jashtë, për të lozur, për tu përkëdhelur, për të zhvilluar instiktet e tyre (nga ku e kanë prejardhjen Lojrat Olimpike), për tu shumuar, etj.
Të sillesh si kafshë, çfarë do të thotë kjo për ty? Kafshët kanë sjellje shumë të ndryshme!
Dhe n.q.se nuk e ke vënë re ne jetojmë në një shoqëri ku mbizotëron «Ligji i xhunglës»! Në këtë shoqëri, i madhi e ha të voglin (ligji anashkalohet, nuk po të sjell raste pasi besoj se duhet të dish edhe vetë) i bardhi zhduk të ziun, të verdhin e të bardhin pa dallim. Hitleri nuk është mishërim i plotë i teorisë së seleksionit natyror pasi ai nuk zhduku më të dobëtit por ata që nuk i pëlqenin! Seleksioni natyror është një fenomen të cilin njerëzimi është munduar ta luftojë sidomos me zhvillimin e mjekësisë!
Nëse s'ka Zot, ka të mirë dhe të keqe por këto janë tepër relative (edhe vetë fetë kanë ndryshime në këtë drejtim, kjo është mëse normale pasi fetë janë krijuar nga njerëzit) dhe bota është e shtyrë nga instiktet e seksit (arsyea për të cilën ti kthen kokën kur sheh një vajzë të bukur (ose jo) të kalojë, arsyea për të cilën ty të ngrefet edhe kur nuk ke arsye, arsyea për të cilën përdoren manekinë femra për të shitur çdo gjë deri edhe idenë që po të vdesësh për Allahun fiton 72 virgjëresha, etj.)

Për shembullin e motorrit nuk e kam humbur fillin jo. Puna që thua ti është ajo që na shërben neve dhe jo ajo që është me të vërtetë. Puna është pikërisht proçesi i transformimit të energjisë e cila ndahet në punë të dobishme (30%) dhe punë e humbur (70%). Pra energjia kryen gjithmonë të njëjtën sasi pune pra ruan të njëjtën aftësi për tu trnsformuar. Fakti që shkenca e sotme nuk arrin të drejtojë si duhet energjinë për të plotësuar nevojat e veta nuk ka të bëjë me ruajtjen e energjisë.

«...sipas evolucionit kjo energji duhet te shnderrohet ne energji qe ben gjithmone e me shume pune qe te krijoje sisteme me te evoluara dhe me te nderlikuara...»

Kjo nuk është aspak e vërtetë. Energjia krijon sisteme të cilat kryejnë gjithmonë e më shumë punë (të dobishme) duke evoluar e duke u ndërlikuar!

«...sepse krijuesi nuk eshte subjekt i ligjeve te krijimit te tij...»

Nëse ka një të vërtetë absolute, ajo është që çdo lloj egzistence i nënshtrohet ligjeve të natyrës. Nëse Zoti nuk i përgjigjet atëherë ai nuk është real. Mospërcaktimi i Zotit është pika ku Teistët mbahen fort. Kjo pikë, e cila është në kundërshtim të plotë me qëndrimin materialist, bie në kundërshtim me metodën shkencore të përdorur nga teistët për të vërtetuar prejardhjen (ose për ta kundërshtuar atë) ose ligjet e vëna nga krijuesi. Nëse besojmë atëherë nuk kemi nevojë për spjegim të fenomeneve të natyrës. Krijuesi ka caktuar që ne të jemi tepër të brishtë ndaj natyrës atëherë ne nuk duhet ti kundërvihemi këtij ligji të caktuar nga krijuesi!!!

Relativiteti shtrihet në çdo fushë dhe sidomos aty ku po mundohem ta shtrij unë. Ne këtu po diskutojmë ideologji të cilat janë tepër relative nga personi në person! Nuk mund të gjesh dy persona të cilët të ken të njëjtin mendim për Zotin, qofshin këta dy besimtarë të flaktë! E vërteta absolute për të cilën ti flet është e tillë pasi ti e beson por kjo nuk do të thotë që është e vërtetë!

E=MC² thjesht një raport masash? Jam dakort që ajo nuk ka lidhje me relativitetin në fusha të ndryshme por nuk mund të thuash që është thjesht një raport masash! Por nejse, nuk bëhet fjalë për këtë subjekt.

Akus, kam përshtypjen se shkruan pa lexuar ose të paktën nuk mundohesh të kuptash ato që lexon.
Unë mundohem të përfshij botëkuptimin tim e tuajin mbi Zotin që më duket se është baza e këtij diskutimi!
Koha or mik është e vetmja pikë referimi pasi edhe ajo si Zoti është abstrakte. Koha është krijuar (shpikur nga njeriu pa patur asnjë bazë) Koha aplikohet gjithkund pa më të voglin problem!
Por një mendje e ndritur si e jotja nuk mundet ta konceptojë pasi Zoti ta ka zaptuar mendjen. Në fakt të kuptoj pasi ti beson (çuditërisht besoj edhe unë) dhe ke frikë se po të fillosh të pranosh që rrufeja bie sepse ka një diferencë potenciali ndërmjet reve dhe tokës atëherë ti e humbet kontrollin mbi gjërat! Përdore pak se Zoti s'ta ka dhënë kot trurin!

«..."nuk dime shume" është e vërteta më e madhe dhe më e vërtetë e parë me cilën do filozofi apo teori...»! Kjo është në një nga shkrimet e mia të mësipërme dhe një nga arsyet që po të kundërvihem kaq ashpër.

«Ka shume pse dhe e vetmja pergjigje me kuptim eshte ZOTI.»
Kjo është pikërisht pika të cilën mbroj edhe unë Akus. Pasi ka shumë pse egziston Zoti. Të lashtët e krijuan Zotin pasi ishin shumë më të paditur se ne dhe në ditët tona koncepti mbi Zotin ka ndryshuar por nuk është zhdukur dhe, me ç'kap ky truri primitiv i imi, nuk do të zhduket kurrë!

Lexo, analizo, kupto dhe reflekto! Para se të shkruani një përgjigje mbi sa kam shkruar më lart, ju lutem kaloni nga këto 4 etapa! :wave:

Truth_Matters

Primus registratum

DeLarge,

Une thashe:

"Nuk ka asnje kontradikte qe Zoti te kete ekzistuar gjithmone"

Ti thua:
--------------------
Kjo eshte perralle Truth,

Qe ska asnje baze shkencore, por qe eshte thjesht hipoteze fetare e shnederruar ne besim dhe qe paraqitet si fakt i vertete nga ata qe besojne ne zot.
----------------------

Ku eshte perralla? Me thuaj cfare ligjesh shkencore kontradiktojne teorine e krijimit nga Zoti? Fol konkretisht!

Krahasoje kete me teorine e evolucionit, apo cdo teori tjeter dhe te shohim kush eshte me shkencore. Epo disi universi u krijua! O u krijua nga rastesia, ose dikush e krijoi, nuk eshte kaq e veshtire. Hajde ti veme te gjitha teorite mbi tryeze, t'i marrim nje nga nje dhe ti analizojme ne baza shkencore.

Ti mund te mos besosh asnjeren, por indiferenca nuk hedh poshte teorine e krijimit nga nje Zot.

D-J

Forumium maestatis

Truth, lere evolucionin apo Big Bang apo cdo teori apo difektet e tyre qe nuk bejne te vlefshme teorine qe ti mbeshtet. Po flasim per teorine e Krijimit. Ku e mbeshtet ajo shkencerisht hipotezen qe zoti ka ekzistuar gjithmone?

Kondrapedali

Kondrapedali

Teoria e krijimit nga Zoti mbështetet në besimin e njerëzve në një fuqi të mbinatyrshme të quajtur nga njerëzit Zot në shqip, Dieu në frengjisht, Dio në italisht, God në gjuhët gjermanike, Allah në arabisht, etj. Pra është një teori po aq humane (e nxjerrë nga njerëzit) sa edhe të gjitha teoritë e tjera por që mundohet të vërtetojë vërtetësinë e saj në pavërtetësinë e teorive të kundërta!
Kjo është një metodë inteligjente që funksionon me njerëz jo-inteligjentë!

Truth_Matters

Primus registratum

Kontrapedal,

Teoria e krijimit nga nje force e mbinatyrshme eshte gjeja me e natyrshme qe njerezit besojne. Njerezit u krijuan me nje deshire per te njohur krijuesin e tyre, prandaj kjo vjen natyrshem. Ata duhet te c'mesohen nga instinkti natyral i adhurimit te krijuesit, me ane teorish dhe filozofish qe s'kane te provuar.

Le t'ju kujtoj se barra bie mbi ju (dmth ateistet) qe te provoni se s'ka Zot, dhe jo e kunderta. Dmth, per ne eshte fare e lehte, cdo gje ka nje krijues, dmth dikush krijoi universin. Eshte kaq e thjeshte. Ju nqs kundershtoni kete perfundim logjik, atehere na shpjegoni se nga erdhi gjithcka!

DeLarge,

Si mundet te gjykojme Zotin ne baze te ligjeve fizike qe Ai krijoi? Si mundet krijuesi te jete objekt i ligjeve te krijimit te tij? Nese ti ben nje kompjuter, a do to thote kjo qe ti vete duhet te punosh me elektricitet, dhe po s'pati drita ti nuk punon dot?

Ligjet qe qeverisin universin jane per krijimin, dhe jo per krijuesin. Prandaj, ceshtja nuk mund te shtrohet "na provo ti nga shkenca se krijuesi eshte i perjetshem", pasi shkenca observon ligjet e krijuesit, dhe eshte e pamundur te kuptoje cfare eshte jashte ketij krijimi.

D-J

Forumium maestatis

Truth,

Shembulli jot me kompjuterin eshte qesharak dhe aspak i goditur. Nqse une bej nje kompjuter une natyrisht qe s'punoj me ligjet e tij. Por mua ama si krijues i ketij kompjuteri me ka krijuar dikush tjeter.

Pra ne baze te ketij shembulli ti e pranon se Zoti nuk eshte "lenda e pare" nga rrjedh dhe autoriteti moral i zotit.

Pra Zoti nuk vertetohet me shkence se ligjet shkencore nuk kane aplikim mbi te. Pra teoria e krijimit, keshtu e shpjeguar, eshte besim, bindje por jo e vertete e pakundershtueshme.

Nqse ti kerkon ta mbrosh ate llogjikisht duhet ti pergjigjes aresyetimit tim me kompjuterin.

D-J

Forumium maestatis

Sa per se kush e ka barren per te provuar po te flas jo si layman. Ceshtja nuk eshte hejjj hajdeni na provoni mosekzistenen po qete te zote. Nqse ben nje claim je ti qe duhet te vertetosh ate, jo tjetri qe nuk mund te jete dakort me ty.

Kondrapedali

Kondrapedali

...Teoria e krijimit nga nje force e mbinatyrshme eshte gjeja me e natyrshme qe njerezit besojne. Njerezit u krijuan me nje deshire per te njohur krijuesin e tyre, prandaj kjo vjen natyrshem....

Atëherë si ka mundësi që ka kaq shumë tek të cilët teoria krijimit nga një forcë e mbinatyrshme nuk është gjëja më e natyrshme? Ka dy lloje njerëzish? Njerëzit kanë një dëshirë të madhe për të njohur natyrën që i rrethon dhe jo krijuesin e tyre pasi për shumicën krijuesi është nëna e baba! Ata duan të njohin pse po të hidhesh nga lart vdes, pse po të bjeri rrufeja në kokë vdes dhe si mund ta shmangim. Ata duan të dinë se si mund të përdorim përvojën tonë për të zgjidhur sa më shumë probleme dhe pjesë e kësaj përvoje është krijimi i një Zoti që shpjegon atë pjesë të natyrës të cilën ne akoma nuk e kemi kuptuar PSE është ashtu!
Nuk i takon ateistëve të vërtetojnë mos-egzistencën e Zotit pasi kjo egzistencë ndryshe nga ç'thua ti nuk është aq e natyrshme pasi po të kish qenë ashtu siç thua ti ne nuk do të kishim arritur tek ai kompjuteri që e merr ti si shembull. Përkundrazi do kishim qenë duke mbledhur fiq e duke gjuajtur kafhë pasi kështu ka vendosur Zoti dhe është Zoti ai që i din të gjitha. Pra nuk do të kishim qenë më shumë se sa një qen i cili i bindet verbërisht të Zotit dhe i është mirënjohës pasi ky i fundit i dha për të ngrënë apo e përkëdheli. E megjithatë njeriu për qenin mund të duket Zot pasi është i kapshëm si figurë ndërsa Zoti i krijuar nga njeriu tregon për kompleksitetin e mendjes njerëzore e për aftësitë e tij krijuese.

Truth, mos argumento me të tilla teori! Duhet ta njohësh mendimin e përgjithshëm mbi këtë çështje dhe ky mendim është goxha i kundërt me ato që ti i sjell si argumenta! /pf/images/graemlins/wink.gif

Truth_Matters

Primus registratum

Kontrapedal,

Mos e kompliko kot diskutimin. Ne po flasim kryesisht per dy teori, universi u krijua nga Zoti, ose nga rastesia (evolucioni).

Ne ju ftuam te jepni argumentat tuaja, dhe te vetmet "argumenta" qe ju keni dhene, kane qene sulme ndaj teorise se krijimit. Kaq asgje me shume.

Une nuk mund ta provoj Zotin shkencerisht, pasi Zoti ekziston jashte ligjeve te shkences, qe ai i krijoi. Por, ka plot fakte qe provojne ekzistencen e Zotit. Gjithashtu theksova se asnje ligj shkencor nuk kundershton teorine e krijimit nga Zoti.

Ju nuk mund te debatoni vetem duke u munduar te hidhni poshte teorine e krijimit. Ju duhet te provoni teorine tuaj, pervec arugmentave qe jepni per "mangesite" ne teorine e krijimit.

Dmth, ajo qe thashe me heret nuk ishte sulm ndaj jush, por te kuptuarit se barra vertet bie mbi ju. Dmth, nese ju do kundershtoni ligjet kryesore te shkences dhe natyres se cdo gje ka nje krijues, atehere na provoni qe eshte ndryshe. Na provoni se cdo gje ndodhi nga rastesia. Por nese as filloni dot te mbroni ate teori, pse e hidhni poshte kete ligj qe ju e dini shume mire se vlen per cdo gje ne kete univers (L.1 Termodinamikes)?

Ne nuk kemi mbaruar nga argumentat tona, por ama presim edhe nje interesim po aq serioz sa po u kushtojme edhe ne juve, dhe ketij diskutimi.

Grupi i ateisteve perfshihet ne dy kategori: kategoria e pare eshte ajo e Satanit me shoke, te cilet jane talles dhe perqeshes, atyre nuk u intereson e verteta, ata e kane mbledhur mendjen se pavaresisht nga faktet qe thone ndrydhe ata do jene ateiste, dhe nuk u intereson biseda konstruktive dhe realiste, e vetmja gje qe u intereson eshte te tallen me teistet dhe Zotin. Kontributi i tyre ne kete diskutim eshte zero, dhe s'jane asgje me shume se nje karte e djegur moskokecaresish.

Grupi i dyte perfshin ata ateiste qe sinqerisht besojne se evolucioni eshte i vertete dhe gjithcka u krijua nga rastesia. Une beja pjese ne kete grup deri disa vite me pare. Keta jane ata njerez qe debatojne ne baza shkencore dhe mundohen te provojne bindjet e tyre me fakte.

Deri tani, pas 15 faqesh diskutimi, nuk kemi pare asnje prove nga ana juaj per ate qe besoni, ju thjesht keni argumentuar kunder teorise se krijimit, dhe deri tani nuk kemi pare asnje fakt, qe teoria e krijimit te kundershtoje ligjet shkencore.

Tani, na thoni ju nese pala jone eshte e pa arsyeshme, apo "fetare"! Nese nuk keni interes qe kjo bisede te jete ballafaqim faktesh nga te dyja anet, atehere me mire e mbyllim kete teme, ne te kundert filloni te prezantoni anen tuaj.

Une e kam bere kete ftese mbi 15 here deri tani, dhe nga ana juaj s'ka pasur asnje pergjigje per kete.

Atehere, ku qendron problemi? Dhe pse vazhdoni te kundershtoni anen tone, kur ju nuk dini as vete se cfare besoni! Nese besoni dicka, jepni argumentat tuaja atehere, ne po presim.

Kondrapedali

Kondrapedali

Meqë ti Truth kërkon fakte unë po të them që të tilla nuk egzistojnë. Egzistojnë vetëm spekullime të cilat mund ti marrësh për bazë ose jo.
Nëse qëllimi i kësaj teme ishte që ne të vërtetojmë krijimin at¸eherë keq më vjen por paskemi humbur të tërë kohën duke u munduar ti mbushim mendjen njëri-tjetrit. Megjithatë, deri tani mua më është dukur se diskutimi po bëhej mbi çështjen themelore dhe të vetmen që mund të diskutohet. Deri më sot asnjë shkencëtar nuk e ka vërtetuar krijimin nga rastësia po ashtu siç nuk kanë vërtetuar 100% që shqiptarët janë pasardhësit e Ilirëve, apo në ka patur një shoqëri shumë të zhvilluar para tonës mbi tokë, apo a ka jashtëtokësorë. Këto janë pyetje shumë të tjeshta dhe përsëri nuk kanë përgjigje definitive!
Atëherë po të pyes edhe njëherë, përse është hapur tema? :confused:

Thus_I_spoke...

Primus registratum

Tema eshte hapur per tu ballafaquar me "supermacine" Perverte te nje zoti te krijuar prej humanoidesh incestiale!!!

gezim lame

Primus registratum

Ahhh sa e mjere eshte gjendja e nje ateisti te shkrete. Me verte per te ardhur keq.
Kurre nuk do ti jepet mundesia as do kete "nderin" te thote me krenari: "a s'ju thashe une se gjithcka ishte sic thoja une, pra isha une ai qe kisha te drejte" ...

Kondrapedali

Kondrapedali

Agreus, kush është ai që në këtë botë ka të drejtë?
Unë mund ta them: A s'të thashë që kisha të drejtë? E ti s'ma kundërshton dot apo jo?
Nëse ndonjëri nuk nxjerr ndonjë gjë interesante kjo si temë më duket se po mbyllet!