TURQIZMAT... Mjaft më! Zëvendëso këtu!

klodix

Primus registratum
Re: TURQIZMAT... Mjaft më! Zëvendëso këtu!

ska dyshim qe fjala hajr eshte arabisht e me pas eshte marre nga osmanllinjte dhe ka ardhur ne gjuhen shqipe. nuk e kuptoj gjithe kete zell per te mos pranuar se vjen nga turqishtja por na e nxjerrin se eshte ilirisht dhe vjen nga persishtja!!!!!

pastaj fjala ibret ka ate kuptim " shembull" por ne nje kuptim tjeter, qe e kam shpjeguar me lart dhe perdoret dhe ne arabisht por ne kuptim tjeter paksa.

olti

Neo

Korde, persishtja e quajtur ndryshe gjuha farsi (sepse keshtu eshte, jo se e quajne turqit, apo dikush tjeter; psh ashtu si ne gjuhen tone e quajme 'shqip' dhe te tjeret i thone ndryshe) nuk eshte mema e turqishtes, sepse jane gjuhe totalisht te ndryshme, por se turqishtja ka marre shume nga persishtja, por nuk mund te thuhet aspak se ka lindur prej saj. Klodix, nuk thashe qe ka ardhur nga persishtja fjala hajr, por se ka mundesi te kete qene perhere ne shqip, sepse jane gjuhe qe i perkasin te njejtes familje dhe si te tilla kane shume elemente te perbashket. Une thashe ka mundesi dhe nuk i vura vulen. Askush nuk mund te vere vula per keto gjera!

Kordelja

Valoris scriptorum

Neo, ato qe thu ti i di mire une, tani meqe e hape vete: Si i thone "shqipes" ne gjuhe te tjera /pf/images/graemlins/wink.gif , se me sa shoh une "farsi" ne i thokemi "persisht" apo jo :book:

olti

Neo

Fillimisht postuar nga Kordelja:
[qb] Neo, ato qe thu ti i di mire une, tani meqe e hape vete: Si i thone "shqipes" ne gjuhe te tjera /pf/images/graemlins/wink.gif , se me sa shoh une "farsi" ne i thokemi "persisht" apo jo :book: [/qb]
Albanian, albanese, albanski, albanisch etj etj /pf/images/graemlins/smile.gif

OK!
icon19.gif

klodix

Primus registratum

tani nuk ka mundesi qe fjala hajr te kete qene ilirishte, ta kane marre turqit dhe pastaj arabet nga turqet sepse kur ka qene gjuha arabe turqit jetonin neper shpella.
dhe qe arabet ta kene marre nga perset dhe ne te njejten kohe kjo fjale te kete qene dhe shqip me duket e pamundur,. me e thjeshta eshte qe ashtu si mijera fjale te tjera te huazuara nga turqit, dhe fjala HAJR eshte marre prej tyre, madje perdoret ne te njejtin kuptim dhe sot.
persa i perket fjales cezme (qe parashkruesja e ka shkruajtur peribret) ka mundesi qe te jete marre nga shqipja, nuk di gje per kete. por nuk di nese ne persisht ekziston kjo fjale..

kercinjkuqte

Primus registratum

me qe jemi tek "cesmja" a di njeri si i themi ne "shqip" gjymit?
pse s'thoni ju qe une i paskam pas' te dyja gjyshet turke!!!
Bereqavers thashe n'kaptine time. ej vallah qe jam sheherli e anene e kam soj efendish'.
pa dal sabahu u cush si me sekelldi e dola n'bahce me bo' sehir e me mor avdes. era zymbyl e manushaqe rrotull e rrotull. hypa ne maje te avllise e ca me pa? nje kopuk po i a sillte me kamzhik apo topuz (se nuk e pashe mire) nje hajvani sa nji bina'
harram- i thrrita me gjithe xhan!!!
une e di se byrazeri i kujt je bile edhe se evlati i kujt je. une nuk du me u bo' hafije se po t'doja axha jot t'kish per ta qit lengun jeshil. pis milet ti e gjithe kallaballiku qe bo gjurulldi neper xhade.
pastaj zbrita nga avllia, mbusha gjymin ke cesma, hypa ne cardak e i gadita vetes nje caj ibriku per merak. me pas lezet me e gjerb.
pa prit pa prit!!
edhe une qenkam turk e nuk e paskam ditur?!!
jazek me qofte vatani e harram e paca gjyvekun e salepin e hanit!!!
qofte?!! nuk ka mo qofte te daja!!!
ore po Skenderbeu si ja ka bo me fol me Vrana KOntin?? me shenja kushedi se gjergji dinte turce po vranua si zor(zor??!)
hajde pra ta pastrojme shqipen nga turqishtja e t'a bejme gati per brezat e ardhshme.
YXHYM!!!!

Admir

Forumium maestatis

Turqizmat ne shqip! Sa na nevojitem? Shume prej tyre te pazevendesueshme! Me sa duket eterit tane nuk e kane care koken fort per keto gjera! Eshte e pamundur te integrohemi ne shqipe origjinale tani. Ejani te flasim per lufte ose per moskokecarje! Zgjidhni!

bela70

Primus registratum

[qb] Hayir etmek, eshte me u bo mire ose me bo miresi.

Kush tha qe eshte shqip dhe pse :confused: :idea: [/qb]
Un po them se esht shqip dhe nuk e kemi huazuar nga turqit,per ket jam i bindur 100%.

Ma sqaro ti si ka mundesi ta kemi huazuar nga turqit kur ket e kan perdor iliret para turqve(kush jan ketu me te vjeter iliret(shqiptartet)apo turqit!?).

Edhe origjinal nga iliret esht shenuar XAIRE-hair e jo siq e japin sod hayir(turqisht),pra turqit e huazuan nga ne dhe e ndryshuan ne hayir.

PS:Nuk jam AJO po AI. :cool: :lol:

klodix

Primus registratum

nejse e leme qe xair qenka ilirisht dhe paska kuptimin e sotem hajer=miresi(qe me thene te drejten nuk e besoj shume) ,por qe turqit ta kene marre nga ne eshte budallalleku me i madh qe mund te thuhet. ata si trecerekun e fjaleve te tyre te vjetra e kane marre nga arabet...., shume kohe para se te vinin ne shqiperi. pastaj kush te siguron ty se ne mesjete (ne arberi e jo ne kohen e ilireve )perdorej kjo fjala xair dhe ka patur po ate kuptim???

kercinjkuqte

Primus registratum

ajo fjala hair qe po na del ne ilirisht tani eshte gjetur ne Apolloni ne mos gabohem.
Apollonia ka qene koloni greke ashtu sic ka qene Durresi. mundesia me e madhe eshte qe ne nje qytet grek te jete shkruar greqisht. une per vete nuk di greqishte te lashte por ne greqishten moderne, hara (vini re rrenjen) do te thote gezim, lumturi. Ne Shqiperi te Jugut sot e gjithe diten i thone "hare" e marre direkt nga greqishtja sic kemi marre edhe gjiton, katua, e fjale te tjera. tani nese greqerit e lashte e degjuan harene jashte apollonise, e pelqyen, ja dhane greqerve te tjere ne memedhe te cilet ja dhane turqvet qe na e kethyen serish ne, une nuk kam c'te them- vetem do tund koken e do shkoj.

Presidenti

Forumium maestatis

hayir = mire, miresi, eshte terminologji arabisht islame e huazuar ne turqisht bashke me islamin e pastaj kaluar ne shqip si turqizem...

sinqerisht ju pseudo-ilirofiler qe e keni patriotizmin si snob jeni barkhapes!

Kordelja

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga Bela70:
Kush tha qe eshte shqip dhe

/pf/images/graemlins/laugh.gif

Te them une qe shqip ky pseudonimi yt tingellon gjinia femerore...kete e di fort mire /pf/images/graemlins/laugh.gif

P.s.Presidenti :thumbsup: /pf/images/graemlins/laugh.gif

klodix

Primus registratum

presidento, jane me shume se barkhapes....
do mundohen me te gjitha menyrat se si te nxjerrin dicka...

mesa di une bela eshte gjinia femerore....

bela70

Primus registratum

Fillimisht postuar nga klodix:
[qb] nejse e leme qe xair qenka ilirisht dhe paska kuptimin e sotem hajer=miresi(qe me thene te drejten nuk e besoj shume) ,por qe turqit ta kene marre nga ne eshte budallalleku me i madh qe mund te thuhet. ata si trecerekun e fjaleve te tyre te vjetra e kane marre nga arabet...., shume kohe para se te vinin ne shqiperi. pastaj kush te siguron ty se ne mesjete (ne arberi e jo ne kohen e ilireve )perdorej kjo fjala xair dhe ka patur po ate kuptim??? [/qb]
Mua me siguron arkeologjia,qe i ka qit ne drit argumentat per ket fjali,pasi ne qdo vare te tyre etrurve-ilirve ne fund te tekstit ishte xaire,qe d.m.th i qoft me te mbar apo me temir ajo bot ne te cilen iku.

Nders sa per turqit se a e kan mar nga ne,un jam i bindur plotsisht(kjo fjali nuk esht nga aj treqerekshi qe kan mar nga arabet /pf/images/graemlins/laugh.gif )se ka dhe fjali tjera qe moren nga ne,psh qeshmen qe e kam permendur edhe me siper,ku u njohen me ket fjali(xaire) ata sipas teje,dhe si esht e mundur ta ken pas ne gjuh etruret,mos vall dhe keta e moren nga turqit /pf/images/graemlins/smile.gif ,mos haro se ne at koh nuk kishte turq ne keto ane.

Pastaj kur thua"kush te siguron ty se ne mesjet ne arberi....
Po ty kush te siguron aq shum se e morem nga turqit ket fjali e shum tjera /pf/images/graemlins/laugh.gif

bela70

Primus registratum

Fillimisht postuar nga kercinjkuqte:
[qb] ajo fjala hair qe po na del ne ilirisht tani eshte gjetur ne Apolloni ne mos gabohem.
Apollonia ka qene koloni greke ashtu sic ka qene Durresi. mundesia me e madhe eshte qe ne nje qytet grek te jete shkruar greqisht. une per vete nuk di greqishte te lashte por ne greqishten moderne, hara (vini re rrenjen) do te thote gezim, lumturi. Ne Shqiperi te Jugut sot e gjithe diten i thone "hare" e marre direkt nga greqishtja sic kemi marre edhe gjiton, katua, e fjale te tjera. tani nese greqerit e lashte e degjuan harene jashte apollonise, e pelqyen, ja dhane greqerve te tjere ne memedhe te cilet ja dhane turqvet qe na e kethyen serish ne, une nuk kam c'te them- vetem do tund koken e do shkoj. [/qb]
Po esht gjendur edhe ne Apolloni,po nuk do te thot se esht greke.pasi etruret nuk ishin fise greke po ilire dhe jetonin ne italin e sodme,dhe tek ata esht ndesh me se shumti kjo fjali,nders ne Apolloni vetem nje esht gjet.

Po te pyes ty pasi po e jap si greke,ke ndegju ndonjeher per Stelen e Lemnosit,pra e zbuluar ne lemnos te greqis,edhe kjo ishte e shkruar me shkrim grek,po deri sod nuk ia gjeten shpjegimin,pasi nuk ishte gjuh greke edhe pese shkrimi ishte grek,ndersa sod i dihet kuptimi fal gjuhes shqipe qe me an te saj e deshifruan,pra edhe ne ket rast tek fjalia xaire shkrimi mund te jet grek po jo dhe kuptimi i fjales ne gjuh greke.

bela70

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Presidenti:
[qb] hayir = mire, miresi, eshte terminologji arabisht islame e huazuar ne turqisht bashke me islamin e pastaj kaluar ne shqip si turqizem...

sinqerisht ju pseudo-ilirofiler qe e keni patriotizmin si snob jeni barkhapes! [/qb]
Zotri qenke mbrapa shum ne gjuhesi,lexo e meso se mesimi nuk te ben keq :smash: /pf/images/graemlins/laugh.gif

bela70

Primus registratum

[qb]
Fillimisht postuar nga Bela70:
Kush tha qe eshte shqip dhe

/pf/images/graemlins/laugh.gif

Te them une qe shqip ky pseudonimi yt tingellon gjinia femerore...kete e di fort mire /pf/images/graemlins/laugh.gif

P.s.Presidenti :thumbsup: /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
Pseudonimi Bela mund te hudhet ne kategorin e gjinis femrore kuptohet per shkak te mbareses -a,
Ama tek ne gati gjith personat me emrin Blerim si pseudonim kan Bela,si duket te paret qe na thiren me ket pseudonim nuk kan pas dijeni te madhe nga gramatika. :angel:

bela70

Primus registratum

Fillimisht postuar nga klodix:
[qb] presidento, jane me shume se barkhapes....
do mundohen me te gjitha menyrat se si te nxjerrin dicka...

mesa di une bela eshte gjinia femerore.... [/qb]
E di ti se qfar i thon BELA--ngatres-belagji

E ky jam un :smash:BELAgjiu

Presidenti

Forumium maestatis

duket ky se eshte i ri.

o mik, flet turqisht?e njeh dialektin e asaj pjese te shqiperise qe i hone arber?njeh arabisht? nejse jo...hap krahun se du me parakalu!