TURQIZMAT... Mjaft më! Zëvendëso këtu!

klodix

Primus registratum
Re: TURQIZMAT... Mjaft më! Zëvendëso këtu!

ndoshta tek grate mund te duket gjuhe shume e embel, por sa per te burrat eshte gjuhe shume e rende dhe e trashe ne te folur.
ka shume bashketingellore, dum, dir, dhe ka shume fjale te perbera gje te cilat e bejne gjuhe te veshtire ne te folur...

Kordelja

Valoris scriptorum

...aspak klodix, aspak.

Eshte shume e vertete qe ka shume bashketingellore, kjo eshte dallimi prej gjuheve te tjera.Eshte e vertete qe ka fjale teper te gjata dhe qe ka nje strukture fjalie te tille qe e vendos foljen ne fund si ajo "dir" qe thua ti.Por ka nje gramatike kaq te thjeshte sa asnje gjuhe tjeter, te pakten si latinet apo si Shqipja.

Une e konsideroj nje gjuhe te mrekullueshme gjithsesi.

Ups jashte teme :idea:

klodix

Primus registratum

gjuha eshte shume e bukur dhe nuk e mohoj as aftesine shprehese te saj dhe as gramatiken e lehte qe ka, por thashe thjesht qe ne te folur eshte pak e veshtire nga bashketingelloret e forta dhe fjalet e gjata e te perbera qe perdoren shume.

Le_Routard

Forumium maestatis

Une mendoj qe kur e flet duhet te jete e bukur po kur nuk e flet osht ma mire me nigju noji kong ne radjo /pf/images/graemlins/laugh.gif

Ne fakt kur nigjoj Kordelen qe shkru ( /pf/images/graemlins/laugh.gif )qe gramatika e turqishtes eshte shume e leht me hyp edhe mu deshira me e msu duke shpresuar qe do jem mire ne gramatik per her te pare ne jeten time /pf/images/graemlins/laugh.gif

genti

Primus registratum

Mua ketu me ka rene rasti te punoj me nje Arvanit i cili ishte rreth te 50-tave dhe kishte banuar ne nje fshat Grek ne kufij me Turqine dhe deri ne moshen 10 vejc ai njihte si gjuhe vetem shqipen sepse edhe fshati ku kishte banuar ishte i populluar nga Arvanitet dhe vetem kur kishte shkuar ne shkolle ishte njohur me gjuhen greke .

Dhe ajo qe me beri pershtypje ishte se me sa fanatizem me kundershtonte mua kur gjate bisedes une perdorja ndonje fjale qe sipas tij ishte e huaj.Dhe me shpjegonte se per shume fjale qe jane gati internacjonale per nga perdorimi paskan egzistuar me pare ne shqip si psh. (nuk me kujtohet tani fjala) doktorrit ai i thoshte ndryshe ,

Ne vend te: cante ai perdorte traste
dhe sa e sa fjale te tjera qe tani nuk po me kujtohen.

genti

Primus registratum

Eshte per tu habitur fakti qe disa gazetare te ndryshem qofte edhe nga televizjonet apo gazetat me te njohura, per tu dukur me te moderuar arrijne deri aty sa zevendesojne fjale te ndryshme me ato te gjuheve italjane apo angleze.

Si psh: startoi kampionati i ciklizmit...,ja dhe puntatat e X spektakeli,
Die pashe nje interviste te nje balerini me sukses shqiptar ne Itali drejtuar nga Ardit Gjebrea,
lere ate te parin i cili kishte 10 vjet ne Itali
dhe ndoshta s'ka mundur te kontrolloj fjalorin po Arditi yne i famshem i drejtohet atij:
Kur mendon ti te stoposh karrjeren tende?
Po kur te salutojne ne rruge fansa te ndryshem...?
etj. etj.

Kjo per mua eshte mjerim!

i'll_wait_4_U_in_Heaven

Forumium praecox

une mbaj mend vec Aman Allah Kjo pjese nga hirushja ose borebardha e famshme. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Ne shtepine time vetem gjyshja i perdor ato shprehje turke. Ne rinia perdorim turqizma gjithmone kur flasim me gjyshen.

Nejse, mua me pelqen te perdor gjuhen qe kam perdorur qe ne femijeri. I kam shume zet ato qe shtiren sikur cfar dijne. Sidomos kur shtiren vetkuptohet

Saimir Lolja

Primus registratum

Jane te lavderuar ato qe shprehin mendime dhe mbajne gjalle rrymen se si ta pastrojne gjuhen Shqipe nga fjalet e huaj (ne kete rast nga turqizmat), kur nderkohe ne Shqip egzistojne fjalet perkatese.

Per fjalet qe nuk kane perkatëset ne Shqip, do te ishte mire qe Akademite e Shkencave Shqiptare (te Tiranes, Prishtines, etj.) te formojne nje grup te perbashket qe te merret me gjetjen apo formimin e fjaleve qe mungojne ne keto kohera te tanishme.

Nuk shtohet vlera per nje njeri kur fut e perdor fjale te huaja kur flet e shkruan Shqip; ne fakt kjo tregon paaftesi per t'u shprehur ne menyre te plote.

Sa per turqizmat (qe permbajne fjale oasmane dhe persiane), jo te gjitha jane turqizma, pavaresisht se eshte trasheguar thenia qe i quan turqizma fjale te caktuara. Dallimi ne kete rast per cdo fjale te dyshueme si turqizëm (apo fjale tjeter e huaj) eshte vezhgimi nese ajo fjale e caktuar perfaqson nje fjali te shkurter me KUPTIM te qarte Shqip.

Diavolessa

Valoris scriptorum

Kendime Yeni Bir Ben Lazim ..ca do me thene kjo? O titulli i nje kenge. Flmnd!

SEAWOLF

Primus registratum

Perseri nga Kadare-ja:
Jastik(yastık)-nenkrese.
E goditur apo jo?!

klevis_k.h.o

Primus registratum

Jam dakort me heqjen e Turqizmave ,por jo vetem ato por te gjitha ato shprehje qe ne i kemi mare nga te huajt dhe i perdorim pa qene nevoja si p.sh. Ciao ose BYE,ka me mijera nga keto,imagjinoni nje İtalian se sa komik do te ishte po ti thoshte nje shoku te tij "mirupafshim" ose "tjeta"....

gjuha jone sa e mire
sa e embel sa e dlire
sa e bukur sa e vlere...

Ne kemi nje gjuhe shume te larmishme ,skemi pse behemi lypsa teK te huajt,per diçka qe e kemi me te "pasur".
Kjo demton kulturen tone te hershme dhe nuk e pasuron ate.

koppertoni

Primus registratum

Nuk ngjan nje italian komik ti drejtohet tjetrit "Bye". E bejne 1000 italiane perdita sot. Dje jo. "Njatjeta" po do ngjante komike.

100 vjet perpara nuk ishte e cuditshme te i drejtoheshin njeri tjetrit shqiptaret "Selam Alekum - Alekum Selam" gati perdita.
<Gjuha> eshte pjese e kultures. Sa influencohet kultura e cdo populli nga komunikimi me kultura te huaja?

Sipas vaktit dhe muzika. Italianet marrin nga anglezet. Ne marrim nga Italianet. Dhe sot do nje deve te vesh ne Arabi ne kuptim simbolik te fjales. Devete e anglezeve/amerikaneve po bejne dekada qe po fluturojne perdita globin perqark.

Ka disa deve qe i bien verdalle globit 8 here ne dite dy u nisen ne planetin Mars. Njeres i ra patkoi nga kemba ne Mars por e rregulluan duke e komanduar nga toka. Cdo te thote per ty nje kulture e nje populli qe ben devete te fluturojne 8 here ne dite rreth tokes. Do imitosh ate. <Njesoj> sikur u futen turqizmat ne gjuhen shqipe dje.

Charles Darvin kishte te drejte qe njeriu vjen nga majmuni. Beri i ziu 30 vjet studime nga me shkencoret nuk denji si Shen Pavli apo Muhameti duke u lutur e llapur se bisedonte me zotin. Darvini nuk jetoi te mesonte se cfare ishte ADN. Te mesonte sa ishte gjalle se kafsha me e ngjashme me njeriun ne ADN eshte majmuni. Kur u shpiken metoda precize te ADN Darvini kishte vdekur.

Sot ndryshimi eshte se mjetet e komunikimet jane te bollshme qe te lene ty ne dore cfare do vendosesh.

Triumfi

Primus registratum

TURQIZMAT... Mjaft më! Zëvendëso këtu!

Ok! /pf/images/graemlins/laugh.gif