Re: Tirana-Nje kryeqyteti ri europian ?!!?
zog, ne rrethana te tjera, ashtu sic kam bere ne shume raste, nuk do te isha pergjigjur budallalleqeve, qe shkruan, por kete rradhe nuk rri dot pa t´u pergjigjur, pasi per mua nuk ka gje me te neveritshme, kur shoh nje cope injoranti, i cili per tu dukur ne nje nivel me te tjeret, ne vend qe te ngreje vetveten me ane te diturise, perpiqet, qe te ule te tjeret ne nivelin e tij te vulgaritetit.
Nderkohe i kerkoj falje te tjereve ne qofte se dal pak nga tema.
Une me vetedije e thashe, qe Tirana nga ana arkitektonike (duhej te shtoja edhe nga pikepamja urbanistike) nuk ka lidhje fare me Europen. Per ta kuptuar me sakte kete qe them bej nje xhiro nga "Ali Demi" (e kam fjalen per banesat tiranase), shiko pastaj "pallatet" parafabrikate dhe hidhi nje sy te ashtuquajturve Pazari i shumices, Pazari i cameve ose tek fusha e uzines "Dinamo".
Po te lexosh edhe nje here postimet e mia ndoshta e kupton ku e kam fjalen.
Une fjalen nuk e kisha per ceshtje ngjyrash dhe "shije ndertimi" (cdo te thote kjo!?), pasi nga pervoja e dime se nese sot ngjyrat jane te ndezura, neser do te zbehen prape.
Ne nje nga perlat e letersise gjermane dhe asaj boterore dhe pikerisht tek Simplicius Simplicissimus , H.J.Ch. von Grimmelshausen shkruan dicka, qe te pershtatet ty:
Ja ich war so perfekt und vollkommen in der Unwissenheit, daß mir unmöglich war zu wissen, daß ich so gar nichts wußte.
qe do te thote:
Po, une isha aq perfekt dhe i perkryer ne Paditurí, saqe per mua ishte e pamundur te dija, qe keshtu asgje nuk dija.
zog, ne rrethana te tjera, ashtu sic kam bere ne shume raste, nuk do te isha pergjigjur budallalleqeve, qe shkruan, por kete rradhe nuk rri dot pa t´u pergjigjur, pasi per mua nuk ka gje me te neveritshme, kur shoh nje cope injoranti, i cili per tu dukur ne nje nivel me te tjeret, ne vend qe te ngreje vetveten me ane te diturise, perpiqet, qe te ule te tjeret ne nivelin e tij te vulgaritetit.
Nderkohe i kerkoj falje te tjereve ne qofte se dal pak nga tema.
se pari, nga gjuha greke nuk ka rrjedhur fjala arkitektural ose arkitekturor, por nga fjala greke arkhi´tektonikos ka zbritur prej latinishtes architectonicus ne shqip fjala arkitektonike.lali, e para ket fjale nuk e kemi gjet ne, por gjuha greke nga e ka huazuar gjithe bota.
ky eshte sqarim yt gjuhesor? Nje perkthim prej frengjishtes, qe per mua eshte fare irrelevant. Sipas kesaj llogjike a mos valle duhet te te ballafaqoja une ty me perkthime prej italishtes ose gjermanishtes. Po te kerkosh do te gjesh qe fjala frengjishte ARCHITECTURAL ne italisht dhe gjermanisht nuk do te thote gje tjeter, vecse ARKITEKTONIKEtashti nje sqarim gjuhesor;
ARCHITECTURAL/E/AUX adj. relatif à l'architecture, à un effet d'architecture.
ARCHITECTONIQUE n.f Ensemble des règles de l'architecture. adj. qui à rapport avec les regles techniques de l'architecture.
pra ARKITEKTUROR - mbiemer qe lidhet me arkitekturen ose nje efekt arqitekturor.
ARQITEKTONIK - emer gjinia femerore; Bashkesia e rregullave te arkitektures. mbiemer; qe ka lidhje me rregullat teknike te arkitektures.
A e di zotrote se ne c´rrethana dhe ne c´menyre eshte ndertuar Tirana?nji pra daje ky o shpjegimi ne fjalorin francez, tani te ngelet ty te besh percaktimin e qarte se çfare deshe te thuash kur e perdore fjalen ARKITEKTONIK, ose me sakt the:
Tirana nga ana ARKITEKTONIKE nuk ka te beje fare me europen.
mendoj se po te jetonin ne tirane neper kasolle kashte, ose shtepi bore si ne Groenland, atehere do te kishte kuptim fjala (mbiemer) ARKITEKTONIK, qe perdore ti dhe qe lidhet me rregullat e pergjithshme teknike te konstruktimit te shtepive.
Une me vetedije e thashe, qe Tirana nga ana arkitektonike (duhej te shtoja edhe nga pikepamja urbanistike) nuk ka lidhje fare me Europen. Per ta kuptuar me sakte kete qe them bej nje xhiro nga "Ali Demi" (e kam fjalen per banesat tiranase), shiko pastaj "pallatet" parafabrikate dhe hidhi nje sy te ashtuquajturve Pazari i shumices, Pazari i cameve ose tek fusha e uzines "Dinamo".
mesoje me se fundi qe i thone stil arkitektonik dhe jo ARKITEKTUROR.meqenese ti me sa kuptoj une e kishe llafin per çeshtje ngjyrash, stili, shije ndertimi, atehere duhet te perdorje fjalen shqipe (tashme) ARKITEKTUROR.pra duhet te thoje: ANA ARKITEKTURORE e Tiranes nuk ka fare lidhje me europen.
Po te lexosh edhe nje here postimet e mia ndoshta e kupton ku e kam fjalen.
Une fjalen nuk e kisha per ceshtje ngjyrash dhe "shije ndertimi" (cdo te thote kjo!?), pasi nga pervoja e dime se nese sot ngjyrat jane te ndezura, neser do te zbehen prape.
Kjo sarkazma jote e pavend dhe e neveritshme tregon me teper nivelin tend vulgar.vazhdo xhaxh, si anetar i dhomes (arkitektonike apo arkitekturore ) te hesenit fjalen e ke ti. ne po te presim me veshet ngref.
Ne nje nga perlat e letersise gjermane dhe asaj boterore dhe pikerisht tek Simplicius Simplicissimus , H.J.Ch. von Grimmelshausen shkruan dicka, qe te pershtatet ty:
Ja ich war so perfekt und vollkommen in der Unwissenheit, daß mir unmöglich war zu wissen, daß ich so gar nichts wußte.
qe do te thote:
Po, une isha aq perfekt dhe i perkryer ne Paditurí, saqe per mua ishte e pamundur te dija, qe keshtu asgje nuk dija.