Thenje filozofike.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Nuk ka ndonjë arsye racionale të vëmë në dyshim të vëmë faktin se gjithësia ka ekzistuar pafundësisht,për një kohë të pafundme.Vetëm miti përpiqet të thotë se si u bë gjithësia,çoftë 4.mijë,çoftë 20.miliard vitesh më parë.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
"Shkolla duhet të kujdeset me forcue dhe me rranjosë sa më fortë në shpirtin e fëmijës ato njoftime të domosdoshme të moralit njerëzor,të përbashkëta për të gjitha doktrinat dhe të nevojshme për të gjithë njerëzit e qytetnuem,moralin laik"
.
Hilë Mosi.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
"Hoxhollarë e Pritërinjë kena për gjithë qytetet e shqiprisë,që për me i dalë zot besimit të vet derdhin gjakun e vet,për të shkuar në parrizë me duart të përlyme me gjak të vllait të vet dhe atje lartë me gëzuar një jetë të këndshme me Papën,Focin,Muhamedin,shkurt me dreqin e më të birin".
.
Hilë Mosi.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
"Nytyra i thotë njeriut-Bëhu zoti im-
Zoti i thotë njeriut;-Ti do të jesh skallavi im-
Cila pozit ika hije njeriu ?"
.
Hulusi Hako-1962.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
Nacionalizmi shqiptar mund të mbruhej e të gatuhej vetëm pa fetë,jashtë feve,mbi to,me mënjanimin aktiv të tyre dhe kjo për fajin e vetë feve,për atë instrumentalizmin politik antikombëtar apo antishqiptarë të tyre".
.
Hilë Mosi-2012.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
"Shoqëria njerëzore,gjatë historisë së saj,ka parë shumë besime fetare;mirpo ajo ka bërë të sajen dhe nuk ka pyetur për karakterin e shenjtë e të përjetshëm të besimeve fetare,pretendime të tjera të klerit Bile mund të themi se shoqëria është zhvilluar e ka ndryshuar në kundërshtimin me fenë".
.
Hilë Mosi-1964.

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
"Në Kuran Xheneti (parajsa) përshkruhet si një kopsht i bukur dhe i pasur,plot gjelëbrime dhe hije,ku ka ujë të freskët,qumshtë dhe mjaltë.
Të gjitha këto nuk janë gjë tjetër veqse dëshira të njerëzve që jetojn në ato vende të nxehta të lindjes,ku piqet buka në diellë,ku mungojnë ujët dhe gjelbërimet,ku ka shkretëtira të pa mbarim".
.
Hilë Mosi-1962.

scadarsko

Locus omnem
"Në Kuran Xheneti (parajsa) përshkruhet si një kopsht i bukur dhe i pasur,plot gjelëbrime dhe hije,ku ka ujë të freskët,qumshtë dhe mjaltë.
Të gjitha këto nuk janë gjë tjetër veqse dëshira të njerëzve që jetojn në ato vende të nxehta të lindjes,ku piqet buka në diellë,ku mungojnë ujët dhe gjelbërimet,ku ka shkretëtira të pa mbarim".
.
Hilë Mosi-1962.
e vertet kjo!

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
"Vetëm shkencëtari,i cili mundohet të përshtatë njerëzimin te gjithësia dhe gjithësin te njerëzimi,do prodhojë më në fund kryeveprën e imagjinatës njerëzore.Dhe kur të vijë ajo ditë,Profeti dhe Artisti do të mbeten të turpëruar".

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
"Në një vend ku nuk fryn era e lirisë së mendimit,në një vend ku gjykojnë dhe sundojnë akoma dhe sot klerët e ndryshëm,në atë vend nuk mund të jetojë njëkohësisht dhe qytetërimi i vërtetë"

Sahit Rexhepi Keca

Valoris scriptorum
"Organizimet fetare,format e tyre,metodat e tyre,mësimet e tyre,jo vetëm që nuk iu përgjigjen më kohëve,jo vetëm që në origjinën e tyre e kanë tek fantazia e dobët të njeriut primitiv,por janë të dëmshme dhe të rrëzikshme,sepse mundohen të mbajnë në skllavëri të përjetëshme njerëzin e thjeshtë".