Re: Studentes muslimane i mohohet studimi
Ky eshte nje shkrim qe lexova sot ne Gazeten Shqip... Ne fakt u nisa te kerkoja nje artikul te botuar dje po mbi te njejtin problem per nuk arrita te gjej nje arkiv on-line te kesaj gazete. Gjithsesi ky artikull paraqet nje realitet pak a shume te admirueshem, megjithese eshte nje realitet qe duhet pare me kujdes sepse ky shkrim flet per nje mesuese qe jep mesim ne nje shkolle fillore me kete veshje. Po jua le ju ta lexoni dhe te gjykoni mbi te, une personalisht rezervat e mia mbi nje mesues te tille me duket se i kam thene disa here ne kete teme...
"Veshja fetare nuk më pengon të jap mësim"
Flet Rudina Çollaku, mësuese në një shkollë në Elbasan
Besim Dybeli
Që në fillim të vitit shkollor Rudina Çollaku është emëruar si zëvendësuese në shkollën 9-vjeçare "Jeronim De Rada" në Elbasan. Ndërsa prej më shumë se katër vitesh Rudina mban veshjen fetare të myslimaneve, me shami e mbuluar kokë e këmbë. Rudina është një nga tri myslimanet që Drejtoria Arsimore e Elbasanit ka emëruar që të japin mësim në shkollat e qytetit. Në shkollën "Jeronim De Rada" askush nuk është shqetësuar për veshjen e saj, madje vlerësimi për të është shumë i mirë.
Është si gjithë të tjerat, si koleget e saj, por me të vetmin ndryshim, mban perçe, pasi është besimtare myslimane. Por gëzon respektin e gjithë kolegëve të saj në shkollë, dashurinë e nxënësve, e përkushtuar në punë dhe e aftë në lëndën që jep në këtë shkollë.
Drejtoresha e shkollës, Kristina Luga, thotë se "nuk u çudita kur drejtoria arsimore emëroi përkohësisht në shkollën që drejtoj këtë mësuese veshur me shami. Ne kishim nevojë për mësues matematike, por ndjehem mirë, pasi ajo është një ndër mësueset më të dalluara, korrekte në punë dhe me një sjellje shembullore". Ndërsa për nxënësit e klasës së pestë, ku jep mësim Rudina, fillimisht ishte pak e vështirë që të mësoheshin me veshjen e saj, por më vonë gjithçka shkoi normalisht.
"Kam nisur të besoj në fenë myslimane që në shkollë të mesme dhe për këtë kam pasur kontradikta me prindërit, të cilët, për hir të Zotit, nuk i kam dëgjuar", shpjegon Rudina. E dalë nga matura e shkollës së mesme me rezultate të mira, i është dhënë mundësia të studiojë në Universitetin e Elbasanit në degën matematikë-fizikë, ku dhe është diplomuar me rezultate mbi mesataren.
"Në vitin e parë të shkollës së lartë jam veshur me veshjen që kam sot dhe nuk kam për ta hequr kurrë", pohon ajo. Qëkurse ishte në shkollë, është martuar me mblesëri. Bashkëshorti i saj është mjek dhe është nga një familje e nderuar elbasanase. Sot kanë dy fëmijë dhe jeton së bashku me prindërit e burrit.
Në shkollën "Jeronim De Rada" mund të rri dhe pak kohë dhe është në pritje për punësim në ndonjë shkollë tjetër, por edhe nëse nuk nis punë sërish, qoftë dhe për shkak të shamisë, atë nuk e heq. "Nëse nuk punësohem për shkak të veshjes sime, do t‘u përkushtohem dy fëmijëve të mi dhe do jetoj vetëm me të ardhurat e bashkëshortit", ka pohuar dje për "Shqip" Rudina Çollaku, mësuese në këtë shkollë.
Njëra nga nxënëset e klasës së tetë, Laudeta Shembi, nuk shprehet e shqetësuar për veshjen e mësueses së saj. "Është mësuese shumë e mirë. Në fillim sesi na u duk, por u mësuam shpejt. Ajo është korrekte dhe shumë e sjellshme dhe kurrë nuk ka rastisur që të na flasë për fenë që predikon. Ne e respektojmë dhe ndihemi të respektuar prej saj".
Drejtoresha
"Nuk kemi asnjë paragjykim për mësuesen me veshje fetare"
Drejtoresha e shkollës "Jeronim de Rada", Kristina Luga, ka pohuar se nuk është habitur aspak për mësuesen me ferexhe. "U sugjerova kolegëve të tjerë mësues që ta respektonin si kolegen e tyre dhe jo të ndikoheshin në marrëdhënie me të për hir të veshjes. Po kështu punova me të gjithë nxënësit e klasave të teta dhe të pesta, ku ajo jep mësim. Madje, kontaktova edhe me shumë prindër, të cilët nuk shfaqën habi që një mësuese me veshje të riteve myslimane do të ishte mësuesja e fëmijëve të tyre. Përderisa nuk ka një ligj që ndalon një veshje të tillë në institucione, s‘ka pse të lakohet për keq dhe aq më tepër ndonjë skeptik ta përçmojë atë".