Sikur Zoti te mos ekzistonte, a do ishte gjithcka e lejuar?

renea

Primus registratum
Re: Sikur zoti te mos ekzistonte, do ishte gjithecka e lejuar?

Eshte e lehte te flasesh kundra Zotit, sepse jemi si njerez me shpirt rebelues. Por kur dhimbja na vjen afer, dhe shpirti na dhemb, filozofite e botes na duken kot. Sa te kota duken fjalet e medhaja te marra nga ndonje liber kur gjendesh para nje gruaje qe ka humbur femijet dhe burrin. E leme e vetme ne kete bote mizore, ajo nuk ka nevoje per bindjet tona personale, ajo ka nevoje per ngushellim se nje dite do te ribashkohet me familjen e saj. Kete siguri ja jep vec Zoti.
Nuk ka aresye intelektuale qe njerzit nuk besojne ne Zot, ne besojme se perderisa asgje nuk me ka ndodhur mua, duhet te jem duke bere dicka mire. Si qenie njerzore jemi te prire tek e mbinatyrshmja, dhe kjo eshte evidente mbi krenarine tone.

Matematikani i njohur Blaise Paskal tha se ne cdo njeri ka nje boshesi shpirterore qe vetem Zoti eshte aq i madh sa ta mbushe. Une jam 100% i sigurte se llogjika nuk hyn ne pune kur njeri i jepet ftesa per te besuar ne Zot, sepse zgjedhjet i bejme me zemer, sepse natyralisht ne jemi rrebelues dhe duam te jemi zoter te vetvetes.

Po sikur te kete nje Zot? A je i gatcem i dashur lexues ti dalesh para kur ftesa te eshte dhene qe te besosh ne te? C'fare filozofie do te perdoresh para Krijuesit te universit? A do besh ze para qenies se tij te shenjte? A do kesh aresye te meritosh parajsen dhe jo ferrin?
Po sikur te kete nje Zot?

Eshte zemra ajo qe ndjen Zotin dhe jo llogjika.
Blaise Pascal (1670)

Urim Nerguti

Primus registratum

Fillimisht postuar nga renea:
[qb]
Po sikur te kete nje Zot? A je i gatcem i dashur lexues ti dalesh para kur ftesa te eshte dhene qe te besosh ne te? C'fare filozofie do te perdoresh para Krijuesit te universit? A do besh ze para qenies se tij te shenjte? A do kesh aresye te meritosh parajsen dhe jo ferrin?
Po sikur te kete nje Zot?

Eshte zemra ajo qe ndjen Zotin dhe jo llogjika.
Blaise Pascal (1670) [/qb]
Une si lexues i gjalle, dmth ne kete jete kendej, nuk do ta kem kurre fatin te kem ne dore mundesine per te qene apo i gatshem per te dalur perpara Zotit, sepse atje shkohet duam apo s'duam ne. Ne nuk kemi ketu zgjedhje per te bere, ne jemi te zhveshur nga kjo mundesi. Keshtu, sidoqe te jete puna kendej, andej fatet tona jane te vulosura.
Pastaj atje nuk kemi mundesi te mbajme fjalime te gjata per te shtruar arsyet tona per meritimin e parajses sepse kjo le per te menduar qe me nje gojetari apo zhdervjelltesi mendimi, ne mund te perfitojme diçka, dmth "ta kalojme lumin".
Sikur te kete nje Zot, kete fakt do ta dije vetem ai dhe askush tjeter. Ne do ta marrim vesh kur te mos jemi me, dmth kur ne jemi krejt e kunderta e ç'jemi sot : kur ne jemi te kthyer nga qenie ne hiç. Kurse ideja e Zotit eshte ajo te cilen une mund ta di qysh kendej. Dhe kjo eshte ajo qe ndalon qe gjithçka te jete e lejuar.

the_doctor

Primus registratum

eh sikur te kishte me verte nje zot........dhe ne te gjithe te kishim nje bari.......cdo gje qe bejme ne jete te shikoheshe dhe te gjykoheshe nga nje krijese ideale.......

[edituar per fjalor]

klevis2000

Primus registratum

Egzistenca e Krijeses tregon per Egzistencen e Krijuesit te saj.

Nese imagjinata eshte veper e mendjes njerzore ,atehere realiteti eshte veper e vullnetit hyjnor, prandaj realiteti eshte perhere me i fuqishem se imagjinata dhe eshte burimi nga i cili ushqehet imagjinata njerezore...

Deshmia

Piktura deshmon per piktorin
Pallati deshmon per punetoret megjithese ne kohen kur e shikojme ne nuk i shikojme dot punetoret sepse ata ndodhen ne shtepite e tyre .

Anaksagora mendoi se “është e pamundshme që energjia e verbër të krijojë tërë këtë bukuri dhe këtë rend që manifestohet në botë. Një energji e tillë do të krijonte vetëm çrregullime, prandaj Ai i Cili e lëviz materien është Inteligjent, i Zgjuar dhe tejet i Mençur”.

Platoni pohoi se “Ai që materies ia jep vulën e vet ideale dhe e përcakton të ekzistojë nga e paqenura është – Zoti i vetëm”.

Sokrati besoi se “përsosshmëria e botës, e sidomos ligji moral i shpirtit njerëzor, udhëzon doemos të besohet në Ligjdhënësin e Gjithmonshëm – Zotin”.

Dëni Didëro i vetëdijshëm (se “çdo pjesë e gjithësisë përmban një rend dhe ndërtim kompleks”) pohoi se “asgjë s’mund të jetë rezultat i veprimeve të forcave të verbëta, qoftë edhe natyrore, por është vepër e Inteligjencës Hyjnore. Sikurse që “Iliada” e Homerit nuk ka lindur rastësisht me kombinimin e rastësishëm të shkronjave, as edhe bota s’mund të jetë rezultat i kombinimit të rastësishëm të atomeve, por supozon Një Krijues Inteligjent”.

Aristoteli,
mbi të cilin vetëm ateroi profesori im, thoshte se “bota nuk ka fillim të varur prej kohës, por asaj i paraprin Zoti-Një, ashtu siç i paraprin parakushti përfundimit”. Dekarti thoshte: “Unë ekzistoj, atëherë kush ma bëri të mundshme që të ekzistoj dhe kush më ka krijuar. Unë nuk e krijova vetveten, prandaj duhet të kem Krijues”. Nuk na lejon dituria si dhe veprat shkencore të Dekartit të themi se filozofi në fjalë, nuk e ka njohur procesin e zhvillimit embrional.

Ksenofani besoi se “ekziston vetëm një Zot, më i Madhi, I Cili nuk përngjan në ne, nuk mendon si ne, por e ka të pamurit, të dëgjuarit dhe të menduarit e Tij“.

Në notesin e thënieve kisha edhe mendime të ndryshme (të Kantit, të Paskalit, Spinozës, të Lajbnicit, të Malbranshit, të Roxher-Francis Bekonit...). Megjithatë, për të mos kaluar thëniet në banalitet, vendosa të përfundoj me atë të J. Lokut: “Në lidhje me pyetjen e ekzistencës së Zotit, duhet të jemi të sigurtë. Deri te kjo arrijmë kur mendojmë mbi veten tonë, ndjenjat tona, inteligjencën tonë dhe dijen që e kemi. Të vërtetën gjithsesi mund ta kuptojmë atëherë kur mendojmë se është e pamundur që njeriu të krijohet prej asgjësë“.

Per me shume LExo kete temen

Egzistenca e Zotit

http://www.albforumi.com/af/ultimatebb.php/ubb/get_topic/f/14/t/000652

ados

Primus registratum

Sikur zoti te mos ekzistonte? Kush tha se ka ekzistuar ndonjehere....

eli

Primus registratum

NQS Zoti s'do egzistonte as ne s'egzistojme s'e sipas do filozofeve, jo te tanve, egzistencen e marrim prej zotit e ajo s'vjen prej nesh). DMTH hiq principin, hiq çdo gja qe rrjedh prej tij.

Po edhe sikur ta supozojme qe zoti s'do egzistote, ta xajme thashe, atehere do ishim vete zota. Por zota si zoti. S'do kishm as lindje as vdekje se egzistenca do vite prej nesh. E ne fund te fundit do kishim te njejten qenie (te perbashket) se zota pra. Nuk do te ishim Trini por Shum-i (e kjo pa fy kend se jam vete katolik).

Po kjo pune filloi me "nese" pra dmth kurre. E ne s'na takon me andrru me sy hape…

William Wallas

Forumium maestatis

Sikur zoti te mos ekzistonte do ishte gjithcka e lejuar? ... Zoti nuk ekziston ... Liri ime mbaron atje ku fillon liria e tjetrit !!!

PS : ju lutem ... mos i q**** nanen muhabetit duke bo coppy paste se na cmenet ... nqs keni nei gje tuajen .. ok ... se no ... jepni vetem mendimin tuaj ... se kshu nn si va avanti !!! Jo ky ka thene kshu ai ka thene ashtu ... e me the e te thashe !!! Forumi eshte komunitet ... per tu njohur dhe per te marre mendimin e tjetrit ... jo te q**** kocken duke bo coppy paste !!! Mire qe nuk na veni dhe BIBLIOGRAFINE ne fund !!!

Le_Routard

Forumium maestatis

Po te mos ekzistonte do ta kishim shpikur.

Ps. Nuk kom lexu nese e ka thone nanji ma pare, pra nuk jom tu vjedh kopi rajtet. /pf/images/graemlins/laugh.gif

jimmy84

Primus registratum

Zog solli prejardhjen e fjales "besoj/besim" por le te bejme nje analize te thjeshte gjuhesore te kesaj fjale.
"Besoj se Beni do vije tani." Pra folja "besoj" ka kuptim qe kjo eshte bindja ime, dhe keshtu mendoj une, por kjo nuk do te thote aspak se eshte 100% e sigurte.
"Te kesh besim qe une do te t`a kthej borxhin". Pra une kerkoj nga ty qe te me besosh "apriori", pa ndonje prove konkrete.
"Beso ne Zot dhe ti do shkosh ne parajse" Pra une duhet te besoj ne Zot njehere pa e pare Parajsen pastaj shohim e bejme /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

Kjo "beso se do shperblehesh ne boten tjeter" me kujton nje barsalete.
Nje alpinist po bente nje ngjitje ne nje mal shume te thepisur. Befas litaret keputen dhe ai ngel i varur ne nje fije te vetme. Ne ato momente ai kujtohet te kerkoje ndihmen e Zotit (teper e zakonshme per njeriun kur e ka b... ne rrezik) dhe therret "Zot, ej Zot. Ka njeri aty lart? Te lutem me ndihmo dhe do jem sherbetori yt me i bindur." Ne ate moment Zoti i thote :Ja ku jam biri im. Do te te shpetoj une. Prandaj kepute ate fijen e litarit dhe leshohu se do te te mbroj une" Alpinisti shikon njehere lart me mosbesim, shikon poshte ne humnere dhe thote "A ka ndonje tjeter aty lart?"

William Wallas

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga LR:
[QB] Po te mos ekzistonte do ta kishim shpikur.

Ok ... meqe e kane shpikur shko tek TEOLOGJIA ... atje ke panne per i tuoi denti ... ketu ... po flasim per Lirine ... ajo eshte thelbi i temes ... po me sa shoh une ... e ka kap vetem nje minorance e vogel !!!

William Wallas

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga jimmy84:
[qb] Zog solli prejardhjen e fjales "besoj/besim" por le te bejme nje analize te thjeshte gjuhesore te kesaj fjale.
"Besoj se Beni do vije tani." Pra folja "besoj" ka kuptim qe kjo eshte bindja ime, dhe keshtu mendoj une, por kjo nuk do te thote aspak se eshte 100% e sigurte.
"Te kesh besim qe une do te t`a kthej borxhin". Pra une kerkoj nga ty qe te me besosh "apriori", pa ndonje prove konkrete.
"Beso ne Zot dhe ti do shkosh ne parajse" Pra une duhet te besoj ne Zot njehere pa e pare Parajsen pastaj shohim e bejme /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

Kjo "beso se do shperblehesh ne boten tjeter" me kujton nje barsalete.
Nje alpinist po bente nje ngjitje ne nje mal shume te thepisur. Befas litaret keputen dhe ai ngel i varur ne nje fije te vetme. Ne ato momente ai kujtohet te kerkoje ndihmen e Zotit (teper e zakonshme per njeriun kur e ka b... ne rrezik) dhe therret "Zot, ej Zot. Ka njeri aty lart? Te lutem me ndihmo dhe do jem sherbetori yt me i bindur." Ne ate moment Zoti i thote :Ja ku jam biri im. Do te te shpetoj une. Prandaj kepute ate fijen e litarit dhe leshohu se do te te mbroj une" Alpinisti shikon njehere lart me mosbesim, shikon poshte ne humnere dhe thote "A ka ndonje tjeter aty lart?" [/qb]
Llogjika jote ... me fal per sinqeritetin ... fa piscare dalle risate !!!

eli

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Wallsingham:
[qb]
ketu ... po flasim per Lirine ... ajo eshte thelbi i temes ... po me sa shoh une ... e ka kap vetem nje minorance e vogel !!! [/qb]
Wallsingham,

S'e di a po flitet ktu per lirine, se per ty p.sh. zoti s'te pengon per me kene i lire e as ne te tjereve ktu. Personi qe ka hap kyt teme ka pyt thjesht e "sikur zoti t'mos egzistote". Jo s'e na ka dhane naj liri ma te madhe mosegzistenca e tij. Njerez jemi e njerez m(b)esim. As ma te lire as ma te robnum. Kshtu qe liria s'asht ne pytje hiç. N'rast se ai qe ka hap kyt teme ka dashte me fol per lirine ia ka fut si kodra mas bregut (apo e kunderta). S'e pengon zoti "lirine" tone.

William Wallas

Forumium maestatis

Bibe' ... lexoje temen "Sikur zoti te mos ekzistonte , do ishte gjithcka e lejuar? " ... Tema nuk eshte ekziston apo jo zoti ?

Feja eshte pune besimi ... eshte e qarte per kedo ... qofte ai dhe me minimumin jetik te inteligjences qe zoti nuk ekziston ... por eshte Besimi ai qe i ben te mendojne qe ai ekziston !!! Pra nuk kuptoj pse ju doni me i mbush mendien te tjereve per ca absurditete te tilla !!! Thene kjo ... mebetet fakti qe po flasim per lirine qe do te kishim nese zoti nuk do te ekzistonte ...(e marrim qe zoti ekziston) ... ndaj dhe une u pergjigja shkurt dhe qarte ... "liria ime mbaron aty ku fillon liria e tjetrit" ... sme duket se Zoti c'entra molto ne kete dikutim !!!!!!!!!!!!!

eli

Primus registratum

S'thuhet bibe' po bibâ

eli

Primus registratum

S'thuhet bibe' po bibâ

eli

Primus registratum

Edhe i here… Ktu masi permenet Zoti, ne fushe filozofike s'thuhet zot po Qenie e pare, motori i pare. E kjo pune asht e lidhun me egzistencen. Pra liri s'bahet Fjale. Edhe "zoti" s'munet me "ba" gjithçka. S'munet psh me kene "i mire" edhe "i keq" ne te njejten kohe. As me te xane mat ne shah me dy levizje shahut (nqs rrespekton rregllat e lojes).
Prap s'ka pune liriet per mu ktu edhe pse per personin qe ka ba pytjen : Zot dmth me ba gjithçka. (Edhe pse liria s'asht per me ba gjithçka). Po e perseris edhe i here ky person ka permen "Zot" "egzistenc" "leje".

lule-bore

Primus registratum

Sikur zoti mos te te jepte ty mendjen atehere cdo gje do ishte e lejuar ashtu si dhe tema qe ti ke shkruar . Qe mos te privohesh nga asgje zoti te ka dhen trurin qe qe te kuptosh cfare eshte e mire dhe e keqe per ty ,po ashty te ka falur shqisat e te shikuarit degjuarit qe te te privoje nga rreziqet ,dhe meqe lakmia jote eshte pa limit ka zbritur librat e shenjte .Kete pyetje ja ke drejtuar ndonjehere prinderve te tu ti thuash tani ju me lindet sju dua me zhdukuni nga jeta ime dhe nga faqja edheut sepse qe i porsa linduar me lejohet te beje gjithcka pra pa prezencen tuaj gjithcka eshte e lejueshme

William Wallas

Forumium maestatis

Zoti ... e marrim se ka Zot ... na ka bere te gjitheve njelloj ... sic thote bibla ... Dio ci ha fatti tutti ugguali e siamo tutti uguali davanti a Dio !!!... Homo Lupus thoshte Hobbes ... duke qene te gjithe njelloj duam te gjithe te njejtat gjera ... rrjedhim ... lufte ... dhimje ... ecc ecc ... per te evituar kete ... lind Il Contratto Sociale ... dmth te gjithe njerezit mblidhen dhe vendosin qe te heqin dore nga shume liri te tyre (liri te cilen ja delegojne shtetit ( Lieviatanit)) ... per te jetuar me mire ... pra ... edhe ne kete rast ... Zoti hiqet qafe ... dhe si lascia al suo destino .... !!! Tema ... Sikur zoti te mos ekzistonte ... do ishte gjithcka e lejuar ??? ... Pergjigja po e njejte ... JO ... Sepse do ishin njerezit ... ashtu sic edhe ka ndodhur me Lieviatanon ... qe do rinuncionin nga ajo liri !!!

Bibliografia !!! "Il Lieviatano" , Tomas Hobbes ... shtepia botuese LATERZA ... Bari ... 2000 se nn sbaglio ... "Il Contratto Sociale" ... Zhan Zhak Russo ... ecc ecc !!!

spartan00

Forumium praecox

Kjo teme eshte sikur te fantazosh hiçin
Askush nuk eshte ne gjendje
Kushdo qofte nuk eshte ne gjendje te fantazoje diçka qe nuk ka asnje lidhje te afert apo te larget te ekzistuar
Dhe ne te njejten menyre si e gjithe ekzistenca ka nje nderlikim sado i madh qofte, krijim i mirefillte nuk ekziston si proces tokesor e as njerezor.
/pf/images/graemlins/tongue.gif

epiphany

Primus registratum

sikur menyra sesi bota eshte e organizuar, te gjitha te drejtat, detyrat te vareshin thjeshte nga besimi tek nje figure si zoti do ishim shume shume larg akoma.