Probleme drejtshkrimi e drejtshqiptimi

eniad

Forumium maestatis
Re: Probleme drejtshkrimi e drejtshqiptimi

Shume interesante. Tani, ky teksti siper eshte qe t'i bejne analize drejtshkrimi te tjeret apo ndonje gje me e thelle qe, per momentin, s'po e kap /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eusa_think.gif ?

flet-si-kosovar

Primus registratum

SY,
Kjo e imja eshte barcalete qe, ne fakt, nese me duhet te ta shpjegoj nuk eshte me per te qeshur...
Ideja eshte e lidhur me postimin e Skerdit i cili/e cila thote se disa here njerezit e heqin "e-ne me dy pika" dhe disa here e shtojne pa qene nevoja. Ideja eshte qe mesuesi, ngaqe nuk eshte i sigurte, zevendeson "A-ne" me "E-ne" dhe "N-ne" me "R-ne" qe te jete brenda.
Barcaleta e merr per te qene faktin qe njerezit e dine se c'u vendos ne Kongresin e Drejtshkrimit.
Mireupafeshime!

eniad

Forumium maestatis

Falemnderit per shpjegimin e barcaletes, nuk e dija qe ishte e tille /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eek.gif .

Po ta shohesh postimin e Skerdit, do kuptosh qe behet fjale per dy forma te ndryshme te fjales. Per rrjedhoje, ne formen e mbiemrit, fjala kerkon "ë", ne formen e ndajfoljes, jo. Shpresoj te jem shpjeguar.

Diddy19

Su@mi

"Jashte" shkruhet pa "e" ne fund? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/confused.gif

SkErDi

Primus registratum

jasht ësht ftoht <--- nuk është për tu shkrirë gazit? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

Julianna

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: SkErDi</div><div class="ubbcode-body">jasht ësht ftoht &lt;--- nuk është për tu shkrirë gazit? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif </div></div>

Duket si te ai teatri i kukullave, me atë çunin që i kishin ngrënë Ë-të. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Oh, sa vite, sa do doja ta shikoja prapë. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/frown.gif

SkErDi

Primus registratum

ah po ... cfare teatri qe ka qene. Ishin dy cuna me sa mbaj mend; njeri qe nuk kishte "ë" dhe tjetri qe i kishte me shumice /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

eniad

Forumium maestatis

More /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smash.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif . Sikur s'do ishte keq ta transmetonin edhe keto kohe /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif; ehhh /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/shrug.gif .

PS. Librri gjuhs, o librri gjuhs /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif .

makuciko

Forumium praecox

Më vjen keq, Fantazia, por më duhet të të kundërshtoj për tërbimin që të shkakton ky lloj gabimi:

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Fantazia</div><div class="ubbcode-body">Per fat te mire, keto "shtremberimet" e gjuhes s´na bie rasti ti degjojme shpesh, ndryshe vertete do terboheshim :D, apo kur ngaterrohet perdorimi i "ll"-se me "dh"-ne. (solla, sodha, tulla, tudha). </div></div>

Do mundohem të ta sqaroj me një shembull të imagjinuar, në një vend të imagjinuar... "Fantazia" e ke zgjedhur llagapin, besoj se do më ndjekësh në fantazinë time...

... një ditë fillimtetori si tani.

S'di pse, rasti e solli të jem diku në afërsi të Gjirokastrës, diku nga pas Viroit, ulur në një stol të imagjinuar, pranë një monopati të imagjinuar. Para meje shtrihet pylli i imagjinuar me ngjyrat e mrekullueshme vjeshtake. Këngë zogjsh dhe shushurimë e lehtë gjethesh që provojnë shilarësin e fundit të erës më bëjnë të ndihem i ngazëllyer, ndonse këtë çast jam moshatar me pyllin, në mesvjeshtën e jetës time. Papritmas dëgjohen hapa të lehtë e të nxituar. E marr me mend se është një femër, por kur afrohet, duhet të pranoj se fantazia ime është e pafuqishme për të më dhënë mundësinë të marr me mend edhe sa e bukur është. Ç'të them!? Flokë të dendur të lidhur pas si për sport, sy të mrekullueshëm ngjyrë ulliri... me gjëra të ngritura para...pas ... forma ... linja ... s'kam kohë tani...

Ajo do të vazhdojë të ecë në punë të saj, por siç duket përhumbja ime nuk i kalon pa u vënë re. Ngadalëson ecjen dhe ndalet aty pranë. Unë e shoh, por befas ajo është përhumbur njësoj si unë pak sekonda më parë. Po sheh pikërisht andej nga po shihja unë. Me sy gjysmë të mbyllur, gati e dehur nga ky koktejl mesvjeshtak, pëshpërit përhumbshëm:

A nuk është mahnitës pylli në vjeshtë!?

Jo vetëm në vjeshtë, ia kthej. Në çdo stinë.

Dhe me sytë e mendjes e shoh pyllin që thotë ajo me forma ngjyra dhe efekte papërshkrueshëm më të bukura se pyllin që kam para meje. Në këtë përfytyrim nuk më pengon aspak që Bukuria Gjithharkore kur ma bëri pyetjen, bëri jo vetëm gabimin që përmend ti, Fantazia, por edhe në vend të "y" tha "i"...

Morali i përrallës: Ka gabime që jo vetëm nuk i bëjnë dëm gjuhës, por përkundrazi, e bëjnë atë më të zhdërvjellët.

Sirena

Primus registratum

Pse nuk ben me shpesh pershkrime te tilla ti McCik? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

flet-si-kosovar

Primus registratum

Ne fakt ka njerez qe kane veshtiresi ne goje, dhe nuk e ndihmojne dot te thenin "llome" ne vend te "dhome". Eshte nje e keqe qe duhet te ish' korrigjuar me "speech therapy" qe ne femijeri, po kush ta bente kete?? Dicka e tille nuk ka egzistuar.
Ne boten anglisht-folese, ka njerez qe nuk thone dot "th" si ne bathroom, por thone bafroom; dhe kjo jo per pune mungese shkolle (m'besoni per kete). Sic ka dhe njerez qe kane veshtiresi te thone "idea" por thone dicka si "ajdier". Keto gabime kane te bejne me gojen se sa me te qenit i pasakte kur flet.

K

kallezuesi dhe kryefjala

Guest

Visi te kerkoj falje qe je ndjere i fyer me fjalen time'te Shqiperise',veçse jeni pak qe ndjeheni te fyer ne kete kuptim,e me kete po na fyeni ne pa fjale.T e falenderoj per mundin qe more per fjalite me [kush....].
-Paperines-ende nuk u binde se duhet thene 'do te thosha' e jo 'do te thoja',shiko ndonje fjalor drejtshkrimi ose gramatike.Sa u perket fjalive qe ke sjelle,nuk kam thene se jane gabim,po nuk kane te bejne asgje me çfare po behej fjale.
-Djalin e madh e çova ne shkolle-[e madh-eshte perdorur drejt se eshte me funksion percaktori]
-e kam zemren te mire-[gjithashtu eshte perdorur drejt,sepse eshte me funksionin e kallezuesorit te kundrinorit,dhe dallimet kerkoni ne rrethin e funksioneve sintaksore e jo ne perkatesine leksikogramatikore.Mund te themi krejt drejt-'zemren e mire nuk mund ta lendoje njeri'-,porse [e mire]ketu eshte percaktor,e jo kallezuesor i kundrines.

Kondrapedali

Kondrapedali
Për këto shenjat e e shqipes për mendimin tim do ishte tepër e përfitueshme të përdornim tastierat franko-kanadeze (tastjerë të cilën e përdor rregullisht). Kështu nuk është e nevojshme të shpikim tastjerë të re.

A ka mundësi të më shpjegojë ndokush se ç'i ka gjetur shqiptarët të cilët përdorin pa pushim "që" e jo i cili, e cila, të cilët, për të, etj?. Nuk dëgjon dot një diskutim në TV pasi është i mbushur me "që" të cilat gjurmojnë njëra-tjetrën.

Hank

Valoris scriptorum
Kondrapedali, ti po perdor tastiere franko-kanadeze? Me ka bere pershtypje qe perdor ö rregullisht

Kondrapedali

Kondrapedali
Kondrapedali, ti po perdor tastiere franko-kanadeze? Me ka bere pershtypje qe perdor ö rregullisht

Epo, kur i kemi mundësitë përse mos të përfitojmë? Në fakt, tastjera që unë përdor është dygjuhëshe, anglisht-frengjisht (ligji kanadez mbi dygjuhësinë), dhe i ndërroj sipas dëshirës. Do ishte interesante sikur të hulumtohej tregu shqiptar për tastjera të kësaj natyre. Ka mundësi të mos eci si biznes pasi do dilnin në pah problemet gjuhësore të shumë shqiptarëve :D.

Fati07

Primus registratum

GJER apo DERI......

1) S'pati asnje lajm te ri DERI dje ne darke
2) Do te jem me sherbim GJER neser ne mengjez.

Cila nga te dyja format eshte e rregullt, neqoftese te dyja, kur mund te perdoret njera e kur tjetra.

Pak etimollogji; mendoj se GJER, GJERI; vjen nga GJËRË, gjeresi, pra tregon deri ku mund te shkojme larg, sa hapesire kemi per veprim.
Ndersa DER, DERI; vjen nga DAJ, NDAJ, pra kjo ne te kundert tregon deri sa mund te ndajme, na e lejon vendi kete gje.
E çuditshme jo! njera (gjer) shkon drejt +, ndersa tjetra (der) drejt -.
Mirepo ç'thot gramatika per kete, çfare rekomandon ajo?

Kemi fjalët; gjer, gjerë dhe gjë - të tria me kuptime të ndryshme. Ndërsa, fjalë të këtilla si der, gjërë dhe gjeri, nuk ekzistojnë

Ai do të qendrojë tek ai gjer (deri) nesër.

Ai ka një shtrat dy metra të gjerë.

Në fund, disa shembuj për gjë

Nuk thashë gjë.

Thashë shumë gjëra.

Thashë gjënë më të çuditshme.

Për gjërat rreth nesh.

Gjë e vështirë për t´u kuptuar.

Si shkojnë gjërat?

Gjëra që s´i kupton njëri.

Gjëja më e bukur në jetë është dashuria.

Etj..