Probleme drejtshkrimi e drejtshqiptimi

Hellena

Primus registratum
Re: Probleme drejtshkrimi e drejtshqiptimi

dhe une keshtu mendoj dhe pse ne te folur ajo D'ja sikur humbet dhe del si T .

antip

Primus registratum

Ne fakt fjalen "dakord" me duket se nuk e ka fare fjalori i shqipes, por duke u nisur nga rregullat e drejtshkrimit keshtu i bie te jete...

Si dhe fjala "standard" ... qe shume e shkruajne "standart"

Qerratai

Primus registratum

Dakord jam me standardin /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

SkErDi

Primus registratum

Terbohem kur degjoj: "ma<span style="color: #FF0000">rte</span>niteti" ose "ne rea<span style="color: #FF0000">min</span>acion"
Bej sikur nuk i kuptoj dhe e pyes gjithnje folesin: si si? ku?
Ta dine gabim apo e dine qe eshte "maternitet" dhe "reanimacion" por e thone nga nxitimi?

antip

Primus registratum

Une terbohem kur degjoj "filëm" ... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Qerratai

Primus registratum

Merreni me qete he burra! /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Sipas ketyre gjerave qe thoni i bie qe te keni takikardi jashtezakonisht te fuqishme kur degjoni Berishen ne televizor /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

Sdq ne Vlore ka ca fjale qe shtremberohen: gjalpër ne vend te fjales gjarpër, thone çeftikatë ne vend te fjales çertifikatë, thone axhensi ne vend te fjales agjenci etj etj.

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wave.gif

Guest

Per fat te mire, keto "shtremberimet" e gjuhes s´na bie rasti ti degjojme shpesh, ndryshe vertete do terboheshim :D, apo kur ngaterrohet perdorimi i "ll"-se me "dh"-ne. (solla, sodha, tulla, tudha).

atman

Forumium maestatis

Nuk ngaterohet, psh y-i ose ll me dh etj, jane te folura nendialektale. Problemi do te ishte shqetesues sikur edhe te shkruheshin keshtu, gje qe do te hidhte posht shkollen dhe te mesuarit e drejtshkrimit. Por, ne shkolle mesohen gjerat sipas gjuhes se njehsuar keshtuqe deri ne nje fare mase, e ruan gjuhen.
Megjithate ka rendesi vemendja ndaj te folures jo te rregullt.

Kondrapedali

Kondrapedali

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Fantazia</div><div class="ubbcode-body">Per fat te mire, keto "shtremberimet" e gjuhes s´na bie rasti ti degjojme shpesh, ndryshe vertete do terboheshim :D, apo kur ngaterrohet perdorimi i "ll"-se me "dh"-ne. (solla, sodha, tulla, tudha). </div></div>

Kto shtrembërimet e drejtshqiptimit në bazë dialektale i japin më shumë larmi gjuhës /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Julianna

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Kondra</div><div class="ubbcode-body">
Kto shtrembërimet e drejtshqiptimit në bazë dialektale i japin më shumë larmi gjuhës /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif </div></div>

E vertet eshte dhe kjo qe thua ti, por gjithsesi, ka momente kur keto shtremberime behen shume. Nuk ju genjej, por ka disa njerez postimet e te cileve une i lexoj nga dy-tre here. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif Kjo varet dhe nga sa je i mesuar me nje dialekt apo nje tjeter.

Une kam bere gjuhe shqipe dhe nje shkolle 8-v dhe ne te mesme...dhe perseri e gjej veten ne dilema dhe gabime trashanike. Ne nuk mund ti shmangemi influences qe ka gjuha e folur tek ne, dhe si rrjedhoje bejme gabime dhe ne te shkruar.

Nje keshille, /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/booki.gif lexoni sa me shume libra shqip, sidomos per ata qe jetojne ne mjedis dy gjuhesh. Kur une jam kthyer nga studimet, nuk gjeja fjalet shiqip per gjerat me elementare. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif Eshte nje ndjesi e temerrshme, dhe njerzit fillojne te vene ne loje. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

Un personalisht i fus i dialekt tironc për qef timin ne nuk e vras shum menien se sa munen me më mor vesh e sa jo. Kjo s'do me thon që nuk jom n'gjenie me shkrujt drejt n'gjuh letrare. O veç i zgjedhje forumore që m'duket se i përshtatet personazhit tim (kom fillu ne m'jet reale me fol tironçe. Gja se s'kom pas fol përpara /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif).

P.S. Satin, të lutem mos ma redakto shkrimin 0-).

Guest

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Kondra</div><div class="ubbcode-body">Un personalisht i fus i dialekt tironc për qef timin ne nuk e vras shum menien se sa munen me më mor vesh e sa jo. Kjo s'do me thon që nuk jom n'gjenie me shkrujt drejt n'gjuh letrare. O veç i zgjedhje forumore që m'duket se i përshtatet personazhit tim (kom fillu ne m'jet reale me fol tironçe. Gja se s'kom pas fol përpara /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif).
</div></div>

Hic mos e vrit, kur s´ja vle me e vra
Te njejten gjo kam nis dhe une me bo /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif

eniad

Forumium maestatis

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eek.gif Kondrrrrreeeeee /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif (si t'ia bej, ta fshij apo jo? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eusa_think.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif )

Ne lidhje me temen, drejtshkrimi ka te beje me gjuhen e shkruar dhe, si i tille, duhet te ndjeke rregulla rigoroze. Kuptohet qe format e shkruara jane me te ngurta se ato te folura, me statike, por ndihmojne ne ruajtjen e nje standardi gjuhesor. Jam dakord me Kondren qe, ne raste te caktuara, shkruajme ne te foluren e perditshme, se i japim ngjyrim asaj qe themi dhe e bejme me zgjedhje ne tema te caktuara ketu. Megjithate, ka tema ose vende ku mund te behet dallimi mes atij/asaj qe ka ndjeshmeri per gjuhen e drejtshkruar dhe atij/asaj qe ka mangesi ne kete drejtim.

Julianna

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Kondra</div><div class="ubbcode-body">Un personalisht i fus i dialekt tironc për qef timin ne nuk e vras shum menien se sa munen me më mor vesh e sa jo. </div></div>

Une nuk i kerkova gje njeriu... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif. Do apo jo qe njerzit te kuptojne, ky eshte vetem problemi jot.

SkErDi

Primus registratum

Them se ka disa qe e bejne me qellim (per te qene sa me "sportive"); ashtu sic ka disa qe e bejne pa ndonje qellim por ashtu e dine. Kjo dmth qe disa e dine qe fjala "vertetë" shkruhet (me "ë" ne fund) ose fjale "unë" (me "ë" ne fund) ose fjala "jasht" qe nuk do "ë" ne fund. Keta e shkruajne kastile per ti dhene ngjyra humori ose afersie fjalive ... besoj. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif
Problem perbejne ata qe kujtojne se shkruhen pa "ë" ne fund fjalet qe duan "ë" dhe me "ë" ne fund fjalet qe nuk duan "ë" ... ose shkurt i dine mbrapsht keto gjera /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

P.S. Mire flm Satin, po ti si je? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

eniad

Forumium maestatis

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/tonguee.gif Mire jam /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif . Interesante Skerd, fjala "vertet" shkruhet me 'ë' apo pa 'ë' /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

SkErDi

Primus registratum

me me, patjeter qe me /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

SkErDi

Primus registratum

... ne fakt une po flisja per rastin kur duhet me "ë" dhe shkruhet pa "ë" sepse ka edhe raste kur duhet pa "ë" dhe gabimisht shkruhet me "ë" (vertet nuk erdhi ai ne takim?)

P.S. hajde fjali hajde /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

flet-si-kosovar

Primus registratum

Hahahahaha! Sa qesha me kete te e-se me dy pika siper. Mu kujtua nje barcalete e vjeter qe e kam degjuar para shume vjetesh:

Ishte ky mesuesi i gjeografise ne nje shkolle 8-vjecare me biografi pak te keqe, dhe si rrjedhim ishte ekstra i kujdesshem se mos bente ndonje "gabim". Kishte disa kohe qe kishte mbaruar Kongresi i Drejtshkrimit por mesuesve akoma nuk i kishte ardhur ndonje manual per perdorim. Megjithate, pak a shume, ishte mesuar qe tashme Toskerishtja ishte baza e "gjuhes letrare". Shkon ky mesuesi ne mesim dhe po fliste per qytetet e Shqiperise. Fillon nga lart, jo Shkodra, jo Lezha, jo Tirana...
Pastaj ngel... "ketu, thote, kemi Elbaserin".