Niçja: idiot apo gjeni?

klevis_k.h.o

Primus registratum
Re: Nice-Idiot apo Gjeni?

Shume abuzime jane bere dhe behen ende me emrin e Niçes ; duhet ti varim ne varese paragjykimet ka thene Edmond Husserl.Tek Raskolnikovi i Dostojevskit dhe tek Napoleoni mesoheni Niçen,jo tek Hitleri.Eshte e vertete se e motra e Niçes Elizabeta ka luajtur rol negativ ne shfaqjen e mendimeve te tij si nje protonazist,kjo eshte nje fyerje qe i behet figures se tij; nese do te merej mundimi per te shkruajtur bibliografine dhe vepren e tij,jam i sigurt se nuk do te fare nje liber i holle.Megjithese ai kishte nje semundje te trashegueshme Ai u çmend ne çastin kur pa ne rruge se dikush po rrihte kalin e tij
,kjo eshte domethenese,por sikurse edhe F.Kafka ,ai nuk do te ishte ai qe qe pa ate semundje...shkurt niçe ishte nje artist qe nuk e ndante artin nga jeta...

Vis Elbasani

Forumium praecox

Ku e di une, ndonjehere ia vlen te ndjek keshillen e dikurshme dhe te cilter te mikut tim elektronik Hiparchia, i cili me ka keshilluar te mos zhytem me ne debate te kota me disa idiote qe nuk e kuptojne filozofine. Keshtu me ka thene ai ne nje mesazh privat...
Megjithate, pashe se kishte shkruar dikush, njefare renea, dhe nje tjeter (rambla) kishte perkrahur apo kundershtuar ate cka ndjekam une, Vis Elbasani... Nuk e di kush ia jep te drejten ketyre postuesve te zbulojne se c'ka ne koken time /pf/images/graemlins/smile.gif . Gjithsesi, edhe pse une jam tashme larguar perkohesisht nga temat e filozofise ne vecanti dhe shkeputur perkohesisht nga Albforumi ne pergjithesi, desha te postoj kete mesazh per t'ju dhene te kuptoni, nese dikush ka ende dyshime apo abuzon me pozicionin tim filozofik, se une vazhdoj te jem ai nxenesi i brujtur me idete e Nices qe e urrej ne maksimum Hitlerin, Stalinin, motren e Nices, nuk e njoh ate personazhin e Dostojevskit, adhuroj Napoleon Buonapartin dhe, mbi te gjitha, NUK I BEJ MORAL ASKUJT!!!.

Une nuk e adhuroj Nicen, sepse ai e ka shpjeguar qarte per ata qe duan te kuptojne se ai as askush tjeter nga mendimtaret nuk mund te perbeje idhull, sepse keshtu do te krijohet nje jezus i ri. Une jam brujtur me mesimet e Nices, sigurisht, kam lindur i edukuar me mesimet e prinderve te mi, te cilet me kane ushqyer dashurine per librin, per te kerkuarit e vertetes ne pavaresi te plote, derisa une e gjeta te nje liber atehere i dyshimte per mua "Antikrishti", te cilin nuk e kuptova ne bote kur e lexova ne fillim. Pastaj lexova "Vullnetin per pushtet" te Nices dhe nje biografi te shkurter nga Durant. "Antikrishti", i lexuar per se dyti, u be tashme nje rruge e hapur per te mesuarit mbi filozofine niceane. Kjo perben tashme modelin e jetes sime, te cilen shpresoj ta kem te gjate. /pf/images/graemlins/smile.gif

Vis Elbasani

Forumium praecox

Do degjohemi here tjeter! Po postoj sot sa per t'ju vene ne dijeni se ju ndjek here pas here ne debatet mbi filozofine dhe mbi Nicen. Dikur per mua kishte rendesi se pse vetem une dhe pak shoke te mi degjonim DEEP PURPLE, d.m.th. donim qe edhe te tjere te degjonin muziken qe ne pelqenim. Por kalon njefare kohe dhe ti kupton qe njerezit nuk mund te jene te barabarte apo te pershtatshem lehte ne gjykim dhe ne intelekt. Tani nuk me behet vone fare nese ka apo jo njerez te tjere qe degjojne ende Deep Purple dhe muziken Hard Rock, perderisa jam une vete ai qe e degjoj kete dhe kjo me mjafton. Fusha ne kete rast, muzika, eshte e pashtershme, ndaj edhe une kam zgjedhur te degjoj kete lloj muzike, pa iu lutur me dikujt qe te degjoje ndonje kenge nga ato qe une pelqej.

Keshtu ndodh edhe me Nicen dhe me filozofine niceane /pf/images/graemlins/smile.gif . Per mua kishte dikur rendesi qe njerezit te njiheshin dhe te shtyheshin te lexonin mbi Nicen dhe te diskutonin mbi te apo te perkrahnin idete e tij. Tani nuk ka shume rendesi kjo. Me teper me intereson qe gjithsekush nga ne, ju, ta gjeje vete ate qe kerkon, sic bera une. Mua me vjen keq vetem per nje gje - disa prej jush e kerkojne te verteten, jeten e tyre, aty ku drejton gishtin prifti... :book:

Falenderoj gishtezen, deti, cadet, etj. qe kane nje stime per kete filozof, por nuk me intereson me nese mendojne qe Nice ishte idiot apo gjeni apo cfare tjeter. AS ME INTERESON SE KUR U CMEND NICE, NESE BIEM DAKORD SE C'DO TE THOTE CMENDJE, AS ME INTERESON SE C'NGJYRE KISHTE KALI I NICES. Sidoqofte, titulli i temes perben njefare shkasi per nje perplasje te panevojshme.

Rambla

Primus registratum

i bie qe une te kem perkrahur jo ty :p , por faktin qe Nietzche per mua nuk mund te konsiderohet kurre idiot :) (ketu jemi dakort bashke). ate ç'ka ndjen ti nuk e ve njeri ne diskutim, nuk qendron qe nje njeri te komentoj ndjenjat e tjetrit (mgjth ketu ne af me teper sesa ndjenja duhet te flasim per mendimet, veshtire ti kuptosh ndjenjat e nje personi ketu).

p.s. une vete kam kohe qe nuk postoj me ketu, me perpara ishte zona ime e preferuar, dhe duhet te pranoj qe disa postime te tuat i kam lexuar gjithe kenaqesi :)

Vis Elbasani

Forumium praecox

Ah, perfitoj te shkruaj dicka per nomad, sepse me ka shkruar nje mesazh privat dhe mendon mbase se nuk i kam kthyer pergjigje. Ne fakt, nuk me rezulton se i punon adresa e tij elektronike, ndaj e njoftoj te me rijape adresen ose te me jape nje adrese te sakte. Faleminderit.

Suksese te gjitheve ne marrjen persiper per te ndarit shapin nga sheqeri mbi gjenialitetin apo idiotizmin e Nices!

Serish perfitoj nga rasti, si nje etimolog tashme, te perseris rrenjen dhe kuptimin e fjales "moral", qe shume prej jush e ngaterrojne ende. "Moral" vjen nga latinishtja "mor-, mo-", sipas fjalorit te shquar Merriam-Webster. Por "mo-" nuk eshte asgje tjeter vecse fjala shqipe e lashte "mo", qe sot e trashegojme ende keshtu ne dialekt dhe ne gjuhe shqipe quhet "MOS". (Sa per dijeni, e trashegojme edhe ne fjalet "mohoj", "mohim", etj.) D.m.th., morali eshte nje predikim semit i filozofive monoteiste qe bridhnin e bredhin dere me dere neper bote duke na care derrasat "MOS BENI KETE, MOS BENI ATE", "MOS BESONI TE CEZARI, GALILEU, NICJA, MOS E QELLONI TJETRIN POR KTHEJINI FAQEN TJETER, MOS E KUNDERSHTONI ALLAHUN, MOS U SHTRI PA IU LUTUR JEZUSIT, MOS RRI PA PREDIKUAR LAJMIN E MIRE TE JEHOVAIT, MOS ATY E MOS KETU!" Ky eshte morali qe Nice kundershtoi!!!

Gjejeni vete te verteten! :book:

Kordelja

Valoris scriptorum

Visi, po lexoja dicka mbi Geten para nja dy ditesh, them qe syrit tend s'i ka shpetuar kjo ne mediat e fundjaves. A s'te duken si dy paralele te terhequra ne dy kahe te kundert drejtimi filozofi i Nices me ate te Getes?

Alanis

Primus registratum

Te jesh gjeni duhet te jesh pak idiot, kujt i shkonte ne mend se molla bie nga lart poshte??
kjo eshte per njutonin eee

Gysi

Primus registratum

nga Visi
morali eshte nje predikim semit i filozofive monoteiste qe bridhnin e bredhin dere me dere neper bote duke na care derrasat "MOS BENI KETE, MOS BENI ATE", "MOS BESONI TE CEZARI, GALILEU, NICJA, MOS E QELLONI TJETRIN POR KTHEJINI FAQEN TJETER, MOS E KUNDERSHTONI ALLAHUN, MOS U SHTRI PA IU LUTUR JEZUSIT, MOS RRI PA PREDIKUAR LAJMIN E MIRE TE JEHOVAIT, MOS ATY E MOS KETU!" Ky eshte morali qe Nice kundershtoi!!!
Mos valle kundershtimi I ketij morali nuk eshte moral?! Te thuash "MOS BESONI TE CEZARI, GALILEU, NICJA”, eshte njesoj si te thuash, "MOS BESONI TEK BIBLA, KURNI, MOS BESONI TEK BUDA, MOJSIU, JEZUSI, MUHAMEDI ETJ, PERPARA SE TE TE GODASIN NE NJ FAQE GODISNI JU NE TE DYJA, HIDHENI ZOTIN PAS SHPINES, MOS U SHTRI PA pESHTYRE MBI NJE IKONE, ETJ.” Problemi ketu nuk qendron tek hedhja poshte e moralit, pas as qe mund te mendohet njeriu pa moral. Morali mund te marre forma nga me te ndryshmet por nuk mund te hidhet dot poshte, pasi ai eshte jetik per nje shoqeri. Sigurisht qe edhe predikimet e Zarathustres perbejne moral. A nuk kerkon ne vetvete fuqi morale vullneti per pushtet”e, dhe a nuk perpiqet vete Nice te predikoje nje moral te ri, mbi germadhat e te vjetrit?! Zoti vdiq, lindi mbinjeriu! Pra morali ketu eshte zevendesuar nga nje moral I ri I cili per Nicen eshte ne embrionin e vet. As qe behet fjale per t’a lene te djerre fushen e moralit, pasi pa te shoqeria de te shkaterrohej brenda nje nat. Une e di se cdo njeri qe te thote “mos”, behet I bezdisshem, por teprimi I mjaft “moralisteve” nuk duhet te na coje ne mohim te moralit. Aq me teper une nuk besoj se Nice e kishte qellimin thjesht tek ata qe thone mos. Dhe synimi I esencial I Nices nuk ishte te godiste fete kudo. Me ate qe ai e quan “morali kristian” ai kupton moralin e epokes ku Nice jetoi. Kjo gje eshte thjesht nje etiketim, per te treguar moralin e nenshtrimit, dhe per t’I kundervene ketij moralin e sfiduesit. Pra me teper se moral kristian ai qe Nice sulmonte ishte morali I epokes.

Problemi ketu qendron te krahasojme cili nga moralet eshte me I drejte, me I mire si dhe me I frytshem per shoqerine. Dhe sigurisht eshte mjaft e nevojshme qe kur gjykojme per fe te caktuara te arijme te ndajme moralin e vertete burimor qe rrjedh nga keto fe nga keqperdorimet e tyre tek njerezit, ne menyre qe te njihen mire shkaqet dhe rruget neper te cilat njeriu ka shkare nga piedestali I tij.

Rambla

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Gysi:

Dhe synimi I esencial I Nices nuk ishte te godiste fete kudo. Me ate qe ai e quan “morali kristian” ai kupton moralin e epokes ku Nice jetoi. Kjo gje eshte thjesht nje etiketim, per te treguar moralin e nenshtrimit, dhe per t’I kundervene ketij moralin e sfiduesit. Pra me teper se moral kristian ai qe Nice sulmonte ishte morali I epokes.
Ja ku e ke gabim ti, sepse per Nietzchen morali kristian (dhe ai i sokratit) eshte origjina e moralit kontemporan.

klevis_k.h.o

Primus registratum

Larg nga "morali i sklleverve" vellezer,thyejini tabelat e vjetra...qendrojini besnike tokes....Keto fjale jene thene nga Niçeja me nje dashuri tjeter. "Zoti vdiq" ,pavaresisht nga qellimi i mire i tij,ate e vrame ne...Niçeja si nje profet i madh nuhaste se njerezit nuk do te pajtoheshin me ,me mendimin per te jetuar nen tutelen e pezhishkes qe perhapnin "merimangat",njeriu qendron mbi çdo gje,ai duhet te behej i forte per ti uruar mireseardhjen "mbinjeriut",ai duhet ta tejkaloje veten.Çeshte majmuni per njerine ;objekt talljesh e turpi,pikerisht keshtu duhet te jete edhe njeriu per "mbinjerine"...Niçe nuk ka qene aspak i marre,ne mos po me i kthjellet se te tjeret
,ai eshte edhe nje nga paralajmeruesit e Egzistencializmit,qe u be mode ne shek.e kaluar.Mendoj se forca e vepres se tij,ashtu si ajo e Kamyse apo e Sartrit me vone,eshte se shtron para njeriut ,pritje te medha dhe e le ate kundrejt zgjedhjesh te veshtira.

Gysi

Primus registratum

Ajo qe desha te theksoj me lart shte se duhet te dallojme moralin e vertete kristian, ose fetar ne pergjithesi, nga implikimet e tij ne aspekte te ndryshme shoqerore.

Ka me mijera raste te abuzimit me fene ne historine njerezore. Ne pergjithesi, te gjithe despotet e botes e kane perdorur fene si gogol per te trembur te nenshtruarit. Por kjo nuk eshte per faj te fese ne vetvete, por per faj te atyre qe abuzojne me te, dhe mbi te gjtha per faj te atyre qe bien pre. Dhe pikerish, prandaj mua me duket se Nicja ngrihet kundra ketij morali, i cili abuzon me besimin tek njerezit, dhe pak rendesi ka per Nicen, nese Mbinjeriu beson apo jo tek Zoti. E rendesishme eshte qe ky mbinjeri te mos besje tek "ky Zot" qe, sipas tij po e linte ne batak njeriun e kohes se tij.

Megjithate, vlen per t'u diskutuar se sa eshte e vlefshme kjo teori. Mua personalisht Nicja me pelqen me shume si poet sesa si filozof.

arun

Primus registratum

per mendimin tim nicja ishte filozof i madh , dhe nje gje e tille nuk ka dyshim une kam lexuar disa libra te tij dhe gjuha e perdorur nga ai autor eshte e nderlikuar dhe me shume simbole gje qe eshte esnciale per nje filozof, ai vertet ka pasur kriza depresive gjate jetes se tij po kjo nuk duhet te ngaterrohet me veprat e tij , shume njerez gjeni ne kohen e tyre kane pasur te njejtat peripeci ashtu sic pati edhe nicja por veprat e tij jane per tu pasur zili.

Gysi

Primus registratum

Puna eshte Futbollist se shpesh krijohen disa mite te cilat jane te demshme dhe bien ne kundershtim, pike se pari me vete idete nga frymezohen.

Psh. me Nicen sot krekosen tere nihilistet, anarshistet, e botes te cilet pasi kane deshtuar ne jete, perpiqen t'a paraqesin veten si snobist (Te me falni, nuk e kam me asnjerin nga ju, sinqerisht nje pjese me mire e diskutimeve me pelqyen, por po perpiqem te godas nje tendece qe duket e jete e modes sot). Pikerisht ky eshte njeruci i vogel qe Nicja e perbuzte. Per mua Nicja dhe Frojdi jane nder me te abuzuarit e koheve te sotme, dhe pikerisht nga nje grup njerezish qe si pa te keq ngrihen ndaj cdo morali, ndaj cdo gjeje "te vjeter", ndaj cdo lloj vlere.Ndryshe si mund te shpjegohet qe Nice eshte nder filozofet me te lakuar sot, kur dihet qe ka mjaft filozofe me te medhenje se ai, dhe qe kane dhene kontribut te pakrahasueshem, dhe po keshtu edhe frojdi (keta te dy jane edhe autoret me te perkthyer ne shqip te fushave respektive).
Keshtu kemi sot nje mase jo te vogel njerezish, kryesisht punonjes O.J.Q.-she (Oh.J.Q e shprehte nje karrikaturist i talentuar, ose N.G.Ohhh), te cilet bejne thirrje per "thyerjen e tabuve", hadhjen prapa te te kaluares, te traditave, te moralit te vjeter patriarkal e nje mori parrullash te tilla tek te cilat futet edhe feja. Lehtesisht sot ndjehet nje deshire dhe nje rendje marramendese per te shkaterruar te vjetren nderkohe qe e reja sot eshte me e paqarte se kurre.

Personalisht une besoj tek e vjetra. Tek ajo pjese e se vjetres qe i ka rezistuar kohes. Per mua ajo i ka dhene frytet e veta, ndaj ne te ndihesh i sigurte. Keshtu tradita, feja kane mijera vjet qe e mekojne njeriun me ushqimin me te nevojshem. Me prehjen shpireterore dhe paqen sociale. Pa rolin e tyre njeriu nuk do te mundte ta ndertonte dot jeten e vet, dhe ate shoqerore. Kjo duket edhe nga mijera probleme psiko-sociale qe vuan sot njerezimi. Dhe te gjitha keto vijne pikerisht nga kjo rendje e pamenduar drejt nje te reje te erret. Harrohet se njeriu megjithese ndryshon, perseri mbetet i njejte ne thelbin e vet.

Keshtu prej, gafave te shpeshta qe bejne sot mjaft njerez eshte edhe kur krahasojne nje fe te caktuar me nje filozof, konkretisht Nicen me krishterimin. Eshte naivitet te krahasosh nje trashegimi 2000 vjecare me nje njeri te vetem, kushdoqofte ai. Aq me teper qe jane dy gjera te ndryshme megjithese shpesh krijohen perputhje ose perplasje me njera tjetren.

Duhet thene se fete jane te domosdoshme, ndaj i duhet lene vendi i tyre te kryejne misionin e shenjte per te cilin kane ardhur ne toke, nderkohe qe njerezit duhet te jene te mprehte dhe te mos lejojne te abuzohet ne emer te se shenjtes, ne menyre qe njeriu te mund te kete nje preher te ngrohte ku te mund te gjeje prehje.
Fundja ku do te mund t'a gjeje, pervecse tek respektimi i Hyjnise, mbinjeriu i Nices burimin per vullnetin e tij per pushtet? Kush eshte ai qe mund t'a motivoje njeriun t'i coje deri ne fund perpjekjet e veta drejt persosjes?

Vis Elbasani

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga Gishteza:
[qb] Visi, po lexoja dicka mbi Geten para nja dy ditesh, them qe syrit tend s'i ka shpetuar kjo ne mediat e fundjaves. A s'te duken si dy paralele te terhequra ne dy kahe te kundert drejtimi filozofi i Nices me ate te Getes? [/qb]
He,
A e di se ku ndryshonte Gete nga Nice? Gete pati fatkeqesine te mos largohej "kurre" nga Vajmari, me perjashtim te ndonje udhetimi te vogelth. Une kam lindur ne te njejten dite me Geten dhe kam shume informacion nga ai. Nuk e paskam pare ate shkrimin ne gazete, por Gete nuk e njohu boten ashtu sic e njohu Nice. Sic e thote edhe psiko-filozofi Erik From, i parapelqyeri im, njeriu duhet te shoqerohet, te udhetoje, te shkrihet me njerezit, te jape, te marre... E c'beri Gete nga keto???

Kurse Nicja udhetoi dhe u kthjellua. Disa do te thone "u cmend", por eshte ceshtje semantike. Gete mendonte se "ngado qe te shkoje, cfaredo qe te beje, njeriu shkon atje ku natyra e ka paracaktuar per te". Kurse Nice mendonte se njeriu e ka vete ne dore ta kerkoje natyren e tij, se eshte njeriu ai qe e ben natyren (dicka duhet te dije edhe Bushi)...

Vis Elbasani

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga Gysi:
[qb]
nga Visi
morali eshte nje predikim semit i filozofive monoteiste qe bridhnin e bredhin dere me dere neper bote duke na care derrasat "MOS BENI KETE, MOS BENI ATE", "MOS BESONI TE CEZARI, GALILEU, NICJA, MOS E QELLONI TJETRIN POR KTHEJINI FAQEN TJETER, MOS E KUNDERSHTONI ALLAHUN, MOS U SHTRI PA IU LUTUR JEZUSIT, MOS RRI PA PREDIKUAR LAJMIN E MIRE TE JEHOVAIT, MOS ATY E MOS KETU!" Ky eshte morali qe Nice kundershtoi!!!
Mos valle kundershtimi I ketij morali nuk eshte moral?! Te thuash "MOS BESONI TE CEZARI, GALILEU, NICJA”, eshte njesoj si te thuash, "MOS BESONI TEK BIBLA, KURNI, MOS BESONI TEK BUDA, MOJSIU, JEZUSI, MUHAMEDI ETJ, PERPARA SE TE TE GODASIN NE NJ FAQE GODISNI JU NE TE DYJA, HIDHENI ZOTIN PAS SHPINES, MOS U SHTRI PA pESHTYRE MBI NJE IKONE, ETJ.” Problemi ketu nuk qendron tek hedhja poshte e moralit, pas as qe mund te mendohet njeriu pa moral. Morali mund te marre forma nga me te ndryshmet por nuk mund te hidhet dot poshte, pasi ai eshte jetik per nje shoqeri. Sigurisht qe edhe predikimet e Zarathustres perbejne moral. A nuk kerkon ne vetvete fuqi morale vullneti per pushtet”e, dhe a nuk perpiqet vete Nice te predikoje nje moral te ri, mbi germadhat e te vjetrit?! Zoti vdiq, lindi mbinjeriu! Pra morali ketu eshte zevendesuar nga nje moral I ri I cili per Nicen eshte ne embrionin e vet. As qe behet fjale per t’a lene te djerre fushen e moralit, pasi pa te shoqeria de te shkaterrohej brenda nje nat. Une e di se cdo njeri qe te thote “mos”, behet I bezdisshem, por teprimi I mjaft “moralisteve” nuk duhet te na coje ne mohim te moralit. Aq me teper une nuk besoj se Nice e kishte qellimin thjesht tek ata qe thone mos. Dhe synimi I esencial I Nices nuk ishte te godiste fete kudo. Me ate qe ai e quan “morali kristian” ai kupton moralin e epokes ku Nice jetoi. Kjo gje eshte thjesht nje etiketim, per te treguar moralin e nenshtrimit, dhe per t’I kundervene ketij moralin e sfiduesit. Pra me teper se moral kristian ai qe Nice sulmonte ishte morali I epokes.

Problemi ketu qendron te krahasojme cili nga moralet eshte me I drejte, me I mire si dhe me I frytshem per shoqerine. Dhe sigurisht eshte mjaft e nevojshme qe kur gjykojme per fe te caktuara te arijme te ndajme moralin e vertete burimor qe rrjedh nga keto fe nga keqperdorimet e tyre tek njerezit, ne menyre qe te njihen mire shkaqet dhe rruget neper te cilat njeriu ka shkare nga piedestali I tij. [/qb]
Sigurisht qe Nice e kishte kapur me moralin kristian!!! Pse, cfare prisje ti, qe Nice t'u kundervihej te gjitha besimeve monotesite??? Nice nuk kishte edhe aq kohe te lire... Nice shtyu njerezit, lexuesit e tij qe secili te godiste moralet (d.m.th., "mos"-et) e shoqerise ku ai jeton :book:

Por ti, nese ke lexuar vepra nga Nice, do te veresh qe ai kurre nuk i fillonte fjalite me mos. Ai parashtronte alternativat e idete e tij, duke ia kundervene moralit kristian. Mbase fjalite e Nices fillonin me folje (beni, shkoni, lexoni, kujdesuni...), por kjo eshte normale. Perkundrazi, eshte morali kristian ai qe e fillon filozofine e tij "Mos ia shit shpirtin djallit", meqe eshte edhe Gete ketu. Nice nuk beri moral, ne kuptimin e mirefillte te fjales - ai parashtroi ide te tij madje edhe parashikoi kohen se kur mednimet e tij do t'u ishin njerezve te qarta. Kjo kohe tashme po vjen.

Futbollisti

Forumium maestatis

Viso, ne cdo postim tendin ti perdor kete stampen tende , "morali kristian". Me thuaj njehere c'fare kupton ti me kete dhe ku e gjen mbeshtetjen per te quajtur ne kete menyre. Me duket se do na dali Nice si Don Kishoti....

Te mira
Une

Ramses

Forumium praecox

Keshtu foli Zarathustra...Keshtu foli Nietche...Keshtu foli gjeniu apo idoti....?Nqs nje njeri me pak horizont ne koke nuk kupton qe Zarathustra foli si gjeni atehere me vjen keq per ate njeri.Me vjen keq edhe per ate qe ka hapur nje teme te tille duke vene ne dyshim gjenialitetin e Nietches.Ndoshta eshte gabuar ose eshte ngaterruar me ate qe u be me me vepren e Nietches sepse nje veper e nje gjeniu behet e tille vetem kur kritikohet apo niset te kutpohet.Me mendimet e Nietches u keqkuptuan shume njerez ose ndoshta u fshehen pas ketij filozofi per fshehur cmendurite e tyre.Ndoshta Nietche ishte enderrimtar kur krijoi figuren e Antikrishtit,Antinjerzimin apo Mbienjeriun ose ndoshta ne ate kohe qe u krijua ai si filozof e ndjente te domosdoshme te dilte nga histori pothuajse 2000vjecare e njeriut te dobet qe pranonte gjerat pa kerkuar te vertetat duke mos kutpuar forcen e tij.Nuk jam une ai qe mund te gjykoje dot nje veper te nje gjeniu(ndoshta te te vetmit gjeni te shkeullit te shkuar)por do me vinte shume mire qe dikush qe hap te tilla tema te reflektonte pak para se te vinte ne dyshim nje personazh te tille.Mund te quhen idiote ata qe u munduan ta kutponin Nietchen apo ata qe thjesht e lexuan por jo vete ai.Kaq doja te thoja edhe pse ketu eshte hapur pak horizonti i temes mbi moralin kristian apo etj etj qe jane gjera te cilat me bejne per te vjelle.Nqs mendoni se Nietche ishte gjeni atehere mos flisni per morale apo kristianizem o njerez te dobet.Nqs mendoni se ishte idiot atehere mund te flisni mbi idiotsine tuaj"pa ofenduar asnje"
ps:"Keshtu do kishte folur Zarathustra"

Gysi

Primus registratum

Une Vis nuk them se Nicja ishte pro kristianizmit. Po fundja c’endesi ka kjo? Ajo qe desha te them une eshte qe, ajo qe Nice e quan “morali kristian”, ishte thjesht nje nje emertim qe Nice I bente epokes se tij, dhe nuk ka te beje me mesimet e verteta te kristianizmit, te cilat mund te jene ose jo ne perputheje me ate qe Nice quante “moral Kristian”. Kur flasim per moralin qe predikon kristianizmi, vlen te kryhet nje qasje teologjike, ku mund te kete debate te ndryshme ne lidhje me te. Vleresimi I Nices per “moralin kristian”, nuk ka vlera teologjike. Nice thjesht etiketonte moralin e nenshtrimit qe ish perhapur ne bote dhe per te ai buronte nga kristianizmi. Une e shoh te rendesishme te behet nje distancim, I konceptit te Nices ne lidhje me kete problem, me ate qe predikon vertete kristianizmi. Kjo sepse une besoj se cdokush mund te jete edhe kristian edhe simpatizant I Nices, pasi qellimi I Nices nuk eshte mohimi I Zotit apo I fese ne pergjithesi, por zhveshja nga lartesimi I te dobetit si vlere shoqerore (te me nderhyjne te krishteret nese e kam gabim).

Per sa I perket perdorimit te fjales “mos”, duhet bere nje dallim. Eshte e vertete qe tingellon e bezdisshme, e merzitshme, bajate t’I thuash dikujt “mos”. Pasi nerezit jane te barabarte mes njeri-tjetrit dhe secili zoteron personalitetin e vet dhe nuk pret mend nga te tjeret. Por fjala mos e perdorur nga librat e shenjte (qofte Bibla apo Kurani), perdoret nga nje autoritet I padiskutueshem sic eshte Zoti. Ai ka te drejte t’I thote kujtdo MOS. Pasi eshte Krijuesi dhe Sunduesi I gjithckaje. Ai nuk ben moral, Ai urdheron dhe kjo ndodh pasi gjithcka eshte nen pushtetin e Tij. Dhe ai na e ka qartesuar perfundimin ku te con mosbindja ndaj Tij, duke na lene te lire te zgjedhim.
Gjithashtu duhet bere dallimi ndermjet keshilles dhe “te berit moral”. Te berit moral shpesh shoqerohet me krekosje apo me nje mendjemadhesi te padurueshme, gje qe e ben te neveritshem kete tip moralisti, kur dihet qe njei teresisht qelibar nuk ka ne kete bote, dhe te gjithe kemi kusuret, mekatet tona. Ne te kundert nje fjale e mire e thene me dashuri, dh emirekuptim, qe synon t’a motivoje dike per t’u larguar nga nje e keqe, nuk eshte kurre e tepert.

Gysi

Primus registratum

Keep_away, a nuk te duket se po e tepron pak. Me c’peshore e vlereson Nicen si mendjen me gjeniale te shekullit te tij madje edhe me keq te vetmingjeni? Per mua ky eshte menim qe vjen si rezultat I nje efekti reklamues qe I behet njerit apo tjetrit filozof. Megjithate edhe ne qofte keshtu si thua ti kjo nuk do te thote qe te mos e kritikojme e te mos shprehim kundershtimin tone ne lidhje me ide te ndryshme te tij. Eshte ne karakterin e filozofit te shikoje me dyshim gjthcka, e pse jo edhe Nicen? Po te permend nje mendje edhe me gjeniale se Nicja, qe njihet si nder filozofet me te medhenj te koherave moderne dhe qe eshte gjithashtu nder figurat me te polemizuar te mendimit filozofik. Marksi. Une mund te jem kategoirkisht kundra nje mori te ideve te Marksit, megjithate ai mbetet nder figurat me te spikatura te filozofise, sociologjise, ekonomise politke, dhe madje mbetet figuree edhe me e shquar se Nicja. Po besoj I keni te qarta pasojat qe sollen idete e tij edhe pse dhe ato ne majft raste u keqperdoren. Ne fakt edhe Nicja nuk mbetet prapa persa I perket pasojave, kur dihet qe idete e tij sherbyen si burim per ndertimin e marrezise naziste. Zakonisht keshtu ndodh me te gjitha filozofite qe perpiqen te definojne historine e njerezimit dhe qe predikojne utopira.

Sidoqofte Nicja mbete nje filozof qe vlen te studiohet dhe te ndricohet me te mirat dhe te metat e tij.

ludwig

Primus registratum

Kesaj teme i kan dale derrasat. Jan then te gjitha dhe akoma nuk shihet se Niezsche ishte gjeni.