Niçja: idiot apo gjeni?

Vis Elbasani

Forumium praecox
Re: Nice-Idiot apo Gjeni?

Nafije, Nice shtyu njerezit te dilnin nga "erresira e pafund" (endless dark) ku ata jetonin/jetojne. Stili dhe gjuha e tij ishin te tille qe edhe pas njeqind e ca vjetesh Nice te ben te thellohesh dhe te veshtrosh cektesine apo thellesine tende...

Vis Elbasani

Forumium praecox

Ne qofte se do ta marrim si serioz mendimin e the_doctor me lart, mund te them se termi "gjeni" nuk merr dot pas mbiemer, percaktor, ndajshtim, etj. Ai term flet vete dhe fjala "gjeni" i ka te gjitha brenda. A mundet njeri te mendoje per "gjeni idiot" apo per "gjeni te zgjuar"???

the_doctor

Primus registratum

o viso ca thu ti er bab:) ....ty me plak te paska ik truni mas nices...une per vete se kam lexuar ndonjer nicen dhe skam nevoje te lexoje se cthote nice per te kuptuar se kush jam une.......ti qe ben paralelizma me realitetin tani e me llumin para njeqind vjetesh ke nevoje te kesh principet e tua se me loq.. e nices ske per te shku ne asnje vend.dhe pastaj mundohu te mos jesh i ceket e shtrydhe icik trunin se cdo te thote gjeni idiot....

epiphany

Primus registratum

sdq ajo cfare une nenkuptoja me idiotizem nuk ishte nje idiotizem i mirefillte.ishte thjeshte nje menyre per te pershkruar nje person i cili shkon pertej asaj ku arrijne personat "normal".dicka qe del pertej parametrave "standarte".eshte kjo arsyeja e thjeshte pse them qe te qenurit gjeni eshte gjithmone e lidhur me pak "idiotizem".

^Res-Cogitans^

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Vis Elbasani:
Nafije, Nice shtyu njerezit te dilnin nga "erresira e pafund" (endless dark) ku ata jetonin/jetojne. Stili dhe gjuha e tij ishin te tille qe edhe pas njeqind e ca vjetesh Nice te ben te thellohesh dhe te veshtrosh cektesine apo thellesine tende...
...injoranca esht force!
Dhe nqs mua me pelqen errsira :hidhu: ,kush te jep te drejten ty t'me nezesh driten?!

Me shum kupton,me shum "s'kupton"...

Nuk esht stili/gjuha&co. qe me ka interesuar mbi kte "PERSON"(jo nje autor/filozof&co): nuk e shoh kaq me dylbi,kaq larg dhe abstrakt,359.9° e njoh !
E kritikoj Niqken vetem per raportin *N&universi F*qe fatkeqsisht e ka hidhruar ne jet:reflekton si nje njoll e bezdisshme qe dikush,ne kte rast nje fanatike e tij femer(une :djalli: !)nuk aprovon:aforizmat e tij rreth tyre me duken shum traplliqe . (Tek ky kamp mund ta quj 'Djot fare... :hidhu: )

AnatemA

Primus registratum

NICE SIKUR TE QUHEJ IDIOT DO ISHTE SHFAJESIM PER TE,POR DO E QUAJSHA VRASES DHE SHTREMBERUES I MENDIMIT TE PASTERT NJERZORE,

Nice me te vertet ishte idiot, qe te arish ndonje qellim duhet te jesh trim, e qdo trim eshte pak budalla.
Nice ishte dhe eshte ende nje vrases, ngase ai vazhdon ti vret te "dobetit", edhe pse i vdekur, para zerit te tij mbyllen veshet e dobësirave dhe "predikuesve te vdekjes". Ai nuk eshte vetem shtremberues i "mendimit te pastert njerzor", por "helmuesi" i tij me i madh... ai helmoi shpirtin e armikut me te madh te mbinjeriut.
Po me shum do te thosha se ishte nje RIVLERSUES, bile nga ata me te pameshirshmit. "Agresiviteti" i tij friksoj ersiren nga mendja, hoqi maskat edhe u tregoi vleren e vretet te gjdo gjeje.
Fjalet e tij na hodhi ne shpirt, si gurin ne humner, qe ta mas se sa i thell eshte ai...

Mu keshtu ishte dhe bëri Ai

nilsi78

Primus registratum

e para fare "anathema"....me duket sikur krijimi yt sepse vetem mendim nuk me duket eshte pak personal...do te te keshilloja ta ulje pak llogjiken tende kembe kryq para asaj te nices....

kurkushi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Logos:
[qb] Per te gjithe ju qe mund t'ju kete rene ne dore ndonje liber i Nices do ta keni kuptuar qendrimin revolucionar te Nices rreth ceshtjeve te ndryshme filozofike.

Cudia Nice qendron ne ceshtjen "De-evalution" ose divleresimi (nuk jam i sigurte per kete perkthim). Nice publikisht mbrojti tezen qe vlerat e deriatehershme si dashuria, paqja, respekti, bukuria, etj nuk kane pse te jene vlera pasi nuk eshte e thene qe keto te jene vlerat qe duhet te jene "vlera". Keshtu qe Nice i shnderroi keto vlera me vlera te tjera si urrejtja, fuqia, dhuna, dominimi, etj duke krijuar keshtu sistem tjeter vlerash, dhe Mbinjeriun ku "Zoti eshte i vdekur" (shprehja me e njohur e Nices). Librat e tij si "Thus spoke Zarathustra", "The Anti-Christ", "Human, to all humans" etj jane tashme te njohur nga cdo studies dhe pelqyes filozofie.

Cfare mendoni rreth kesaj teorie? A e ben kjo teori Nicen idiot apo gjeni? [/qb]
Hapja e kësaj teme për Niçen (Nietsche)për mua s`ka ndonjë rëndësi të veqantë,por pyetja se a ishte ai Idiot apo Geni,është shum e pëlqyer nga unë.
mendonj se nuk duhet fare të studiohet dhe kalkulohet më gjatë,kur thuhet Idiot apo gjeni,duhet të gjithëve të na tregojë se kufiri në mes të bardhës dhe të zezës është i padijtur në intelegjencë dhe dituri!Njoh unë për vedi një shqiptar që jeton në përëndim që eshtë klasifikuar i sëmurë mentalisht dhe i janë dhënë kushtet më të mira të mundëshme të jetesës atje,si i sëmurë vetëm për shkak të ideve të tij të panjohura e radikale por që janë të pakontestueshme për politikën e sotme shtetërore dhe botërore!
Pra e kanë klasifikuar të marrë(Idiot)ndërsa ai sipas njerësve që e njohin dhe rrethojnë është një Gjeni!

ihsan

Primus registratum

Ka gjithmone pak idiotizem ne gjenialitet.Por ka gjithmone pak gjenialitet ne idiotizem.
Nietzsche

Gegë

Primus registratum

Niçe shkruan: 'Une e kaperceva nevojen per te vertetuar'. Por vetem pasi verteteoi shpirtrat e lire. Nderkohe edhe i shihte ato. Edhe une po i shoh.

Ne lidhjen me temen nuk ndihem mire aspak. Nese doni te diskutoni per Niçen ne pikpamje akademike, duhet gjetur nje teme akademike. Nese diskutimi eshte me i sinqerte atehere ndihem i deshperuar sesi ata shpirtra te lire, vendosin te diskutojne nen hijen e nje teme aq vulgare (ose e imponuar nga 'jashte') duke krahasuar Niçen me nje idiot.

Gegë

Primus registratum

Nuk qendron si fjale (Idiot) as ne kuptimimin e çmendurise e as ne ate gjenial. Mesa duket eshte keqkuptuar 'Idioti' i Dostojevsskit.

G

Goca_e_Tivarit

Guest

o cicero si i thoke nietzches idot o burr. ai eshte nje nga filozofet me te medhenj dhe ka per te ngelur i tille. ti mos u bazo ne komentin vetjak qe beri hitleri mbi superioritetin e rraces ariane.Sipas nietzches per tu bere superior nuk mjafton ngjyra blu e syve apo e verdhe e flokeve, mbinjeriu eshte ai qe eshte krenar, ka vullnet, dhe mbi te gjitha ka ideale te pathyeshme. sa per punen e zotit, siç kane KRISHTERET "BIBLEN", MYSLYMANET "KURANIN", ashtu edhe ne ateistet kemi NIETZCHEN. edhe vete niku im eshte marre nga shprehja e famshme e tij: DEUS MORTEM EST ose ZOTI KA VDEKUR. nejse cicero s'esoj se je nxehur. hajde te fala andej nga polonia