Re: Ndodh edhe keshtu
Historia e rrallë e Ilir Miles, një studenti të arkitekturës që i kërkon drejtorisë së konvikteve ta dëmshpërblejë për dëme financiare gjatë pushimeve të dimrit
<span style="font-weight: bold">Studenti: Më hoqën dushet, drejtoria të më japë 221 euro</span>
Ndodh edhe kështu. Për herë të parë në Shqipëri, një student i kërkon drejtorisë së konviktit ku jeton ta dëmshpërblejë për mungesën e shërbimeve. Ilir Mile, student në vitin e katërt të arkitekturës, në Fakultetin e Inxhinierisë së Ndërtimit në Tiranë, i ka kërkuar drejtorisë së ndërmarrjes numër 2 të trajtimit të studentëve t’i paguajë 221 euro sepse ka hequr dushet gjatë ditëve të festave të fundvitit. Ndërsa drejtori i kësaj të fundit, Bekim Mataj, thotë se kjo është diçka krejt e palogjikshme. Dhe se s’ka ndërmend t’i paguajë paratë.
Me filxhanin e kafes përpara dhe me një cigare në dorë, Ilir Mile thotë se drejtoria ka shkelur kontratën që ka lidhur me të, si student. “Unë kam lidhur kontratë, si gjithë studentët e tjerë, për një vit akademik të tërë. Kam paguar aq sa më është kërkuar në fillim, kam paguar për dushet, kam paguar për ngrohjen, për lavanterinë etj. Pra kam paguar për shërbime që duhet të më ofrohen për një vit të tërë akademik, siç thotë edhe kontrata”.
Mile, që punon edhe në një studio ndërtimi, tregon se në 25 dhjetor e derisa mbaruan pushimet dimërore, ai ka qenë i detyruar të qëndrojë në konvikt, për hir të punës. “Nuk mund të shkoja në shtëpi dhe të festoja sepse kisha një projekt në dorë që duhej mbaruar. Kam qëndruar në konvikt, siç kanë bërë edhe studentë të tjerë, por drejtoria ka urdhëruar që të mos ketë dushe dhe ujë”,-thotë ai. I riu shton se është detyruar të shkojë çdo ditë nëpër hotelet rreth e rrotull zonës së 21Dhjetorit ( ku gjenden edhe fakultetet e Inxhinierisë së Ndërtimit, Mjekësisë, Infermierisë etj.) për të bërë dush. “Kam paguar 17 euro për t’u larë e për t’u pastruar, për 13 ditë me radhë. Ky nuk është një dëm i vogël për xhepin tim, kur fare mirë unë mund të lahesha në konvikt, shërbim për të cilin kam paguar në fillim të këtij viti akademik, kur lidha kontratën”. Studenti i ka shkruar së fundmi një letër drejtorisë së ndërmarrjes që menaxhon këto konvikte. “Kërkoj që të më dëmshpërbleni me 221 euro. Faleminderit për mirëkuptimin”, -e mbyll letrën e tij Ilir Mile. Por nuk ka ndërmend të ndalet me kaq. Studenti i arkitekturës thotë se do ta kalojë punën deri në gjyq, për të marrë dëmshpërblimin.
Drejtori i ndërmarrjes numër 2 të Trajtimit të Studentëve, Bekim Mataj, nuk mund ta mohojë se është njohur me kërkesën e Ilir Miles. Dhe po ashtu, nuk mund ta fshehë çudinë e tij. “Kjo kërkesë nuk bazohet në asnjë të drejtë. Sigurisht që nuk e gjej të arsyeshme. Zoti Mile, po të dojë, le ta shpjerë punën në gjyq. Me dokumentet që kemi, drejtoria patjetër që do ta fitojë çështjen”.
Mataj pohon se gjatë ditëve të pushimeve dimërore dushet, me urdhër të tij, nuk kanë punuar. “Duhet ta dini se kjo ndërmarrje subvencionohet nga shteti, nëpërmjet FMN-së dhe kostoja e mbajtjes në punë të dusheve është e lartë. Për këtë, harxhohen me miliona lekë. Gjatë festave të fundvitit, shumica e studentëve ikën në shtëpi dhe unë nuk mund t’i mbaja dushet në punë për 20 apo 25 studentë që qëndruan në konvikt. Është një llogaritje e thjeshtë matematike”,-thotë Mataj. I pyetur për kontratën që lidhin studentët me drejtorinë e konviktit ku regjistrohen, Bekim Mataj tha se ajo kishte një kohëzgjatje prej 10 muajsh. “Ne këtë kontratë nuk thuhet gjëkundi se për festat ose pushimet zyrtare do të mungojnë dushet, lavanteria apo shërbime të tjera. Por ama, mua si drejtori më është lënë e drejta që ta menaxhoj këtë aspekt. Unë mund të nxjerr urdhra në periudha dhe shkaqe të ndryshme, si ta shoh të arsyeshme. Dhe unë këtë kam parë të arsyeshme: që nuk mund të mbaja ndezur dushet e një ndërmarrjeje të tërë për disa studentë që nuk shkuan në shtëpi”.
I pyetur nëse kishte ndonjë kufi, ndonjë numër studentësh që garanton ose jo ndezjen e dusheve, Mataj tha se shifra duhet të ishte mbi 50% e gjithë konviktorëve të ndërmarrjes që drejton. “Nëse në godina gjenden mbi 50 %
e studentëve (ne kemi 2150 të tillë) unë jam i detyruar të mbaj ndezur dushet. Gjithsesi ne e kemi ofruar këtë shërbim edhe kur kemi pasur më pak konviktorë”,-tha ai.
Bekim Mataj është në prag të daljes në pension dhe në vend të tij sapo është emëruar drejtori i ri, Jani Doda, që ende nuk ka filluar punën. I pyetur për kërkesën e studentit Ilir Mile, edhe drejtori i ri ka refuzuar dëmshpërblimin prej 221 eurosh dhe e ka quajtur diçka të padrejtë.
Drejtuar: Drejtorisë së Ndërmarrjes Trajtim Studenti Nr.2
<span style="font-weight: bold">Lënda: Kërkesë</span>
Unë i nënshkruari Ilir Mile, student në vitin IV, arkitekturë, banor në godinën nr. 2, dhoma 403, duke u nisur nga moszbatimi i kontratës pikërisht në opsionin e dusheve kur, për Vitin e Ri 2005, ditët e festave si 28-29 Nëntori, ditët kur nuk ka patur solar, ka patur defekte, ditët e fillimit të vitit akademik të sivjetshëm kur dushet u hapen 4 ditë me vonesë:
Kërkoj nje dëmshpërblim prej 221 (euro) për dëmin financiar që i është shkaktuar personit tim nga Drejtoria e Ndërmarrjes Trajtim Studenti Nr. 2.
Gjatë mungesës së dusheve për festat e fundvitit 2004, për 13 ditë jam larë në hotele, me një çmim prej 17 (euro). Bëjnë 221 (euro) në total.
Ju lutem merreni në konsideratë kërkesën time
Faleminderit për mirëkuptimin
Me Respekt
<span style="font-style: italic">Ilir Mile </span>
05/02/2005