Mbulesa (hixhabi) tek femrat (besimtare) muslimane

AlbanianShqiponje

Forumium praecox
Re: Mbulesa (hixhabi) tek femrat (besimtare) musli

Atman,

Qenke edhe humorist...pale. Po mire kur te dalesh ne nje grup nudistesh ti apo ndonje historie tende me priftin dhe me hoxhen, ata do i thone se organet seksuale i kane fytyra... Tani konkluzioni yt eshte se te gjithe kane qene lakuriq. Po te gjithe kane qene kur kane lindur. Ky eshte argumenti i nudisteve. Ke takuar ndonje nga keta ti? Ndoshta argumenti yt eshte per historine njerezore por une apo nudistet nuk kemi pse te vemi aq larg por vemi kur kemi lindur per te pranuar kete fakt te pakontestueshem, ndoshta ti ke lindur me 'kemishe'.

Tani nga na e nxorre si konkluzion se kurveria nuk eshte lidhur me lakurqesine e nje njeriu. Ndoshta kur njerezit bejne seks jane mbuluar me xhupe dhe me shall dhe kur mbarojne zhvishen nudista. Nuk po marr ketu bejne seks me te martuar (me bashkeshortin e tyre apo te tjetrit) apo jo (te pamartuar) por ne pergjithesi. Pra nqs lakurqesia nuk eshte lidhur me epshet seksuale (te lejuara/te palejuara/morale/imorale) atehere njerezit ose vuajne nga 'desensitizimi' ose 'impotenca', ne kete te fundit edhe te duan, nuk kane ca bejne.

Tani morale apo imorale ndoshta jane sipas teje. Psh per nje tip shume mire orgjia eshte natyrale... Kemi ardhur nga kafshet, thote tjetri. Kafshet nuk veshin rroba (pervec atyre qe ia veshin me zorr ne cirk ose ndonje pasanik kapricioz). Nqs kafshet bejne orgji edhe ne duhet te bejme se eshte 'natyrale'. Tani me keto argumente ti mund ta besh edhe me nenen tende dhe te duket dicka normale. E bejne kete kafshet...?

Pra i dashur argumentues natyralist, morali nuk behet me analogjira se nga mendon ti se ke ardhur. Nqs ateistet mendojne se kane ardhur nga kafshet, per ta morali nuk ekziston sic nuk ekziston per ndonje kafshe. Tani per te mos ofenduar gjithe kafshet, ka edhe nga ato kafshe qe kane vetem nje partner gjithe jeten dhe shume besnikeror. Kete kafshe po ta le ty ta gjesh...

Puna eshte se me sa di une njeriu i turpshem ka me shume sjellje morale se i paturpshmi. Kete nuk e dyshon njeri. Nqs nuk ke turp, ti ben ca te duash. E ke degjuar fjalen popullore, ky njeri eshte 'i paturpshem'. Turpi ne kete kuptim ka aspektin e ndergjegjes per normat shoqerore. Por natyrisht nqs nuk ka norma nuk ka pse te kete turp. Nuk po flas ketu per kalamanjte qe kane turp te takojne njeri, por po flas per turp qe ka nje goce kur e quajne kurve. Ndonese disa nuk kane turp kur e quajne kurve, por e pranon vete me 'krenari' qe eshte. Ose e kam fjalen te turpi qe ka nje qe ka tradhetuar partnerin, por ka edhe te tjere qe e kane 'krenari'. Pra kjo eshte turpi. Nqs nuk ke turp atehere kurveron dhe tradheton sa here te duash...dhe kur e ben nuk ndikon gje, pra i desensitizuar nga turpi.

Tani takimi me penise ishte hap i madh, cudi si ne boten te civilizuar nuk bejne ndonje nga keto. E ke degjuar ate historine e hoxhes apo priftit aj ta bej me shenet nusen dhe e ben seks para dhendrit naten e marteses? Ndoshta eshte ne ndonje 'kulture' aborigjineze...apo historia jote tjeter qe do na tregosh.

Po mire pse te ndalemi te peniset, une me kete analogji dua te takoj edhe ndonje femer, ajo te kapi...dhe une ate...te sajen, doren mo doren (mendje e piste). Po mire ti ose nuk e njeh "seduktimin" ose ia fut kot. Nqs per ty te kapi nje goce penisin dhe ty nuk ndien gje...

Putanka, qe fshihet pas mbuleses, eshte me e mire se putanka qe nuk fshihet pas mbuleses ne nje fare mase. E para ka turp, e dyta nuk ka. E para ndoshta ndryshon, e dyta nuk ka per te ndryshuar kurre sepse i duket natyrale si te hash buke. Sa ke turp ti kur ha buke ka edhe kurva (putankja jote ne italo-shqiptarisht) qe nuk fshihet.

Ta mbaroj me nje pike qe fillova duke ilustruar me shembuj, nqs flasin per morale relative, atehere nuk kemi ca flasim sepse morali i nje njeriu ose me shume personi mbetet "qe s'ka moral". Pra behet term fantazme, dhe ca do te thuash ti, qofsh edhe i perparuari dhe liberalisti me i civilizuar, eshte e moralshme apo e pamoralshme per tjetrin e gjitha eshte e moralshme. Per hajdutin, vjedhja eshte e moralshme. Ka edhe nje tribu ku vjedhja eshte e moralshme...nuk dua te zgjerohem shume ketu, po e dite ti, na i thua. Per kriminelin, vrasja e te pafajshme eshte e moralshme. Ne kete erresire filozofike te moralit relativ nuk vemi diku. Sepse kemi tru edhe mendojme prandaj kemi morale dhe turp, sepse mos te kishim atehere do behej ligji i xhungles.

Besoj se ti mendon se nuk jemi ne xhungel dhe nuk jemi kafshe.

Kondrapedali

Kondrapedali

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

Ku qëndrojnë gabimet?

Un në kët tem nuk "shkel" mo se me të "ndritur" të tillë nga natyra (apo Allahu) nuk është mirë të merresh. Është gjynah.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Jo mo, do dalim lakuriq se te pelqen ty.

Se kupton o i 'ndritur' se kafsha del lakuriq se nuk josh ndonje njeri por josh kafsha te tjera, por kur gruaja del lakuriq josh mendjen tende. Pse duhet te joshi ty kur kerkon te joshi vetem burrin e saj ne shtepi, nqs eshte besnike.

E njejta gje vlen edhe per burrin. Ketu i dashur 'i paturpshmi' (i vetequajtur vete) ka te beje me moralin e njeriut dhe distancinim nga kafsha dhe ligji i xhungles. Ndoshta imitimi kafsheror i vjen 'natyral' te 'paturpshmeve'.

Kujdes se mos bashkon ndonje kult nudistesh dhe suopistash...dhe kushedi ca behet me ty.

I moralshmi me te moralshmen, dhe i pamoralshmi me te pamoralshmen. Kjo me duket se shkon me mire. Ti po deshe behu striptist me profesion dhe rri martuar dhe me ndonje striptiste, por mos prit te ndjekim udhen tende se na dhe shembullin 'e mbulimit te shemterise'.

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

uohoooo /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

hej nuk rrija dot nuk mund te rrija dot pa u futur dy minuta ketu...

Albanski...ndoshta Atman ka humor...po ama per te qeshur me ben ti...

Ky eshte shkrimi me pakuptim qe kam lexuar kohet e fundit...dhe kjo eshte goxha merite...mos ma merr per keq nuk dua te fyej asnjeri...

Doja te citoja vetem nja dy fraza delirante...

Ti thua..."qe njerzit nuk kurverojne se kane turp"...ata qe kane kuptohet...se po mos kishin turp, do kurveronin sipas teje

Me kete i bie qe femrat qe mbajne shami ne koke...nuk besojne te zoti dhe nuk e mbajne shamine ne koke se keshtu thote i madhi Allah...po e mbajne shamine ne koke se kane frike nga Turpi?!!! dhe si rrjedhoje kane frike nga kurvlliku?!!!

Une mendoj se kurveria nuk ka te beje fare me turpin po ky eshte nje tjeter diskutim...

Ti thua qe kurveri mund te bejne edhe ato qe mbajne shami...edhe ato qe s'mbajne shami...direkt bie ne kundershtim me ate qe ke thene me lart...por ke bere nje hap perpara...po shkon drejt rruges se gjetjes se arsyes perse njerezit qe merren me kurveri...mund te jene te perngjashem edhe pse kane apo jo shami ne koke!!! /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

edhe diçka tjeter nese Zoti ka vendos qe femra duhet te mbaje shami ne koke sepse vetem keshtu i shpeton kurverise...une do mendohesha gjate para se te besoja te ky Zot...

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

DAHLIA,

Nuk kam thene ndonjehere qe "njerezit nuk kurverojne se kane turp". Une thashe se ata qe kane kurveruar kane 'turp' kur ia permend dhe ka nga ata qe s'kane. Pra mos me fut fjale qe s'kam thene. Shko lexoje edhe njehere...dhe mos te flutoroje mendja.

"Njerezit qe nuk kurverojne se kane turp" eshte fjalia jote dhe kjo sipas meje i takon vetem hipokritave, te cilet kurverojne fshehurazi derisa nuk i shikon burri apo gruaja e tyre qe jane martuar. Ky eshte turp hipokriti, e dashur. Por mendjeprehtesise tende dhe analizimit tend pak objektiv qe po me analizonke kundershtimet e 'perceptuar' (faleminderit per analizimin) i shpeton turpi qe ndjen ne vetevete pa te pare njeri, pra nqs ben kurveri dhe prape nuk ndjen ndonje turp apo pendim ne vetevete kur je vetem kjo quhet 'paturpesi' dhe turpi im ishte turp sinqeriteti dhe jo hipokriti. Turpi eshte ndjenja e pendimit dhe kuptimit se ke bere dicka qe nuk duhet bere dhe jo turp nga te tjeret. Sinkronizoje pak definicionin se po flet per gjera ne polin tjeter.

Frike nga kurveliku nuk kane vete te paturpshit. Nqs ti beson ne Zot, atehere ke frike nga kurveliku sepse berja e kesaj ne rast debulese te largon nga besimi ne Zot. Pra nqs nje ka frike nga kurveliku se e kupton se nuk eshte dicka e mire, atehere ai qe beson ne Zot kerkon ndihmen e Zotit. Nqs nuk ke frike, atehere edhe ti nuk i shpeton ndonje debulese dhe nuk ke frike te biesh ne te. Dhe nqs bie, nqs nuk ke turp ne vetevete, as nuk pendohesh por vazhdon te rrish ne gracken e saj. Kjo eshte nqs pranon se kurveliku eshte dicka e jo e mire, perndryshe muhabet tjeter....

Nuk besoj se 'shamia eshte magjike' dhe do te shpetonka ty, por sidomos do uli joshjen tende te ndonjeri tjeter. A kupton ti 'joshje'. Gjithe kurveliku ka filluar me 'te'. Nqs ti me gjen ndonje kurvelik i vullnetshem qe ka filluar pa joshje, une te jap doren. Pra me thuaj, keta njerez as nuk pane njeri tjetrin me sy edhe pse mund te shihnin, dhe u joshen dhe ben kurvelik.

Ti ngaterron dy gjera: mbulimi nuk tregon ca ke ne zemer, por mbron dike tjeter nga joshja qe te sheh ty. Pra funksionon mbi njerezit e tjere sesa te ty personalisht. Nqs nuk joshesh nga ndonje qe del lakuriq atehere "llogjikisht me theksim" je desensitizuar ose ke impotence.

Jo, Zoti nuk thote se vetem po mbajte shami ne koke i shpeton kurvelikut, por thote qe te vishesh ne menyre modeste duke u zhveshur vetem burrit tend qe do ta joshesh dhe jo gjithe botes tjeter. Pra ne rastin e dikujt qe nuk joshet, edhe mund te zhvishesh...

Po edhe do mendohesha gjat ne nje Zot qe thote se dil lakuriq dhe njerez te tjere femra lakuriq dhe keshtu do i shpetosh kurvelikut. Njeriu eshte i tille qe joshet ne shikim. E mohon dot ti kete?

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

Nqs nuk ke turp atehere kurveron dhe tradheton sa here te duash...dhe kur e ben nuk ndikon gje, pra i desensitizuar nga turpi.

kete e ke shkrujt ti te paragrafi yt i peste rreshti i fundit...nese ti s'kupton veten tende mos prit te te kuptoje njeri...

Kondrapedali

Kondrapedali

O lali. Ti i barazon njerzit me kafshët ndërkohë që afirmon të kundërtën. N.q.se. ty të ngrefet kur shef dikë të zbuluar apo lakuriq ky është problemi yt e për më tepër është serioz. Veglat i ke ti nën kontroll e pamja e dikujt lakuriq nuk ka pse të "ta heqi trunin" n.q.se ti ke dal me ble fara luledielli e zejm. E shumta, ti mund t'shkojsh t'blejsh farat e t'zejsh i ven t'mir me pa lakuriqsin e tjetrës tu hongër farat (kujdes gishtat).

Ti harron që në botë nuk ka veç të reja e të bukra por ka edhe nga ato që e justifikojn mbajtjen e perçes e të një veshje sa më të bollshme. Edhe lakuriqësia e këtyre ta ngref ty?

Po ndërgjegja e vullneti ku shkuan në këtë mes?

Thirri menjes o kaush e t'paktën mos u merr me gjona që s'i merr vesh. Shko lexo nai shkrim që justifikon më mirë se ty e sille këtu.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Falimenderit per kordinatat.

Po, e kam shkruajtur, ketu ishte per ate qe ka kurveruar, dhe jo per ate qe nuk ka kurveruar asnjehere, pra ne fjalet e tua "do ishte mbrojtur". Lexoje ne kontekst dhe me fjalite qe e paraprijne.

E kupton se turpi eshte per dicka qe ke bere, kurse per dicka qe s'ke bere eshte frika se mos e besh dhe kjo eshte pasi kupton se kurveliku nuk eshte gje e mire.

TheWanderer

Primus registratum

Qenka nxehur muhabeti ketu /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif Per mendimin tim, robi me i sakte ne kete forum qe postonte tek teologjia ka qene nje Klevis2000 ose nje gje e tille. Ai postonte vetem pasazhe nga Kurani, nja dy faqe cdo dite dhe nuk merrej me njeri, as debatonte me njeri. Si duket e dinte qe po te hapte gojen do ngaterrohej dhe vete. Me kujtohet para nja vjetesh, ishte nje teme tek erosi me tregime erotike, ku nje nga ata qe postonin pasazhe kurani, shkruanin disa tregime erotike duke pershkruar me hollesi marredhenie seksuale ne familje...nuk dua te bej asnje apologji, krahasim apo ndonje gje te ketij lloji, por Albanski, mos e shisni sapunin per djath. I paska zene turpi keto femra dhe na mbajne shamine ne koke. Ju meshkujt e ketij besimi thoni se ashtu duhet, por kur shikoni ndonje femer ne bikini ju dalin syte nga vendi dhe rrini gjithe diten perpara monitorit te kompjuterit...nga turpi besoj apo jo? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

Mendimi im final per kete teme eshte se besimi eshte dicka intime dhe personale per cdo njeri. Nese nje femer do te mbaje shami apo jo, eshte vendimi i saj, por ne asnje menyre ajo apo ata qe kane besimine saj duhet te imponohen ne shoqeri per kete zgjedhje, as me teper te perpiqen te nderrojne Kushtetuten e Shqiperise. Ndiqni ritet fetare ku te doni dhe si te doni, por mos prisni qe shoqeria t'ju perkrahe dhe te jete dakord me cdo mesjetarizem qe mund te vije nga mendimet e disa njerzve me mendje te shkurter. Dhe nese shqoeria nuk pranon disa gjera, mos u perpiqni te mashtroni, te ofendoni ose te beni viktimen. Besoni ne Zot apo ne Allah ashtu sic duhet dhe ashtu sic ju meson Kurani me te vertete, pa ligesira dhe urrejtje, pa ofendime dhe budallaliqe.

Albanski, gjeta nej fjalor arabisht anglisht dhe ajo fjala: darama perkthehet pak a shume sic thua ti, por ne Kuran perkthehet RRAH dhe nuk me duket shume em vend, ndaj e postova ketu dhe pyeta.

Kur them mesjetarizem, nuk i referohem shamise, por menyres per te detyruar nje shoqeri laike te pranoje ne gjirin e saj nje praktike te nje besimi qe nuk eshte absolut.

Dardan Krishti

Primus registratum

Kjo lloj "mbulese" duhet ndaluar me ligj ne shtetin tone Kosove si dhe gjerat tjera te ashtuquajturat MBETURINA e jokultures islamike e cila na mbeti pas terheqjes se ushtrise otomane turke nga Ballkani, shkurt kjo fe diskriminuese fashiste e marre me dhune nga okupatori 500 vjeqar duhet ndaluar dhe populli yne duhet ta pastroje gjakun-zemren-shpirtin e kalbur.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Nuk barazoj njeriun me kafshen, por sepse ka ndergjgje dhe vullnet, shikon nga ana tjeter dhe gjithashtu vishet. Keto jane permasa, i dashur, 'jo-kafsherore' te ndergjegjes dhe vullnetit.

Nqs nje e heq shikimin, te tjeret nuk e heqin...pra mos me merr raste te vecante. Dhe heqja e shikimit eshte ashtu si veshja. Ca e bejne, ca se bejne. Kur gjerat sinkronizohen ne kombinime te ndryshme ndodh kurveliku dhe jo ne menyra fantazore me nje ndryshim. Pra desinkronizimi i nje kombinimi eshte hap per shmangjen e saj jo se e zgjidhi problemin. Ulja vullnetare e shikimit eshte gjithashtu e rendesishme.

Ca eshte 'percja' se nuk e di ca kuptimi e ke ne perdorimin tend? Por mbulimi dhe zbulimi ka efekte qe ti nuk i mohon dot.

gurax

Pan ignoramus

Nje mysliman i mire nuk imponohet dhe nxehet kur te tjeret nuk e kuptojne, Albanski. Ai ne me te shumten lutet qe shpirti i tyre te ndricohet nje dite dhe eshte i gatshem te ofroje ndihme kur ja kerkojne.

Heqja e shikimit. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif Shkruaj perseri dicka tjeter Albanski. Jo per gje, por jam i sigurt sa s'ta merr mendja qe i tere forumi eshte duke nxjerre perfundime nga ato qe shkruhen ketu ne keto momente.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Gurax,

Ty te ka zgjedhur njeri deputet ne albforum, po ca deputeti, presindet fare...perfaques i forumit 'ti je'.

Nqs ti i nxorre 'perfundimmet', i dashur Gurax atehere nuk mendoj se ndonje njeri ka nevoje per ndihmen tende te nxjerri perfundimet e tij.

Te dukem gje i nxehur ty? Ndoshta ke shpikur ndonje pajisje qe e mat te 'nxehurin' e tjetrit me reze infrared. Kritikimi objektiv nuk eshte nxehje por eshte me gjithe gjakftohtesine time. Per me teper ketu me larte, kemi implikime subjektive me te nxjerra 'perfundimesh' nga persona anonim, keto me duken cik si te nxehura sepse si ti dhe ndonje tjeter ketu, kur nuk kane ca thojne ndonje gje per temen dhe ngelen si peshku pa uje, fillojne e sulmojne karakterin e dikujt sikur kjo do kishte ndonje 'vlere' ne diskutim. Rri e lal, se nuk mund te gjykosh tjetrin dhe te nxjerresh konkluzione pas nje ekrani.

Kesaj ndonjehere i thone te shikosh 'halen e peshkut' ne syrit e tjetrit kur ke nje 'tra' ne syrin tend. Kete e kam edhe per disa karaktere 'fantastikisht unik' ketu ne albforum.

gurax

Pan ignoramus

Une tere kohen po promovoj qe cdokush di t'i nxjerre perfundimet. Fatkeqshisht per ty nderkohe, une jam me teper se deputet ketu dhe po mundohem akoma qe mos e abuzoj pushtetin. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif

Please continue /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Sigurisht, shoku Komisar (se president nuk te mjaftonte), sic do ti dhe partia do bejme edhe ne. Akoma vazhdon ti, kerkon te behesh humorist me zor tani. Kripa me karar ne gjelle thote populli se pastaj nuk hahet.

Le tani ma fute friken...'po mberdhij ne palce'...uuuu 'po dridhem'...nje batanije mo aman.

gurax

Pan ignoramus

Ah humor...

xin-hijab.jpg

Po sheh hijabin besoj Albanski, apo jo.

Kondrapedali

Kondrapedali

Ksaj i thon të hongsha "hixhabin" /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif

Nice, veeery nice. Ja si e humbasin rastin për t'u mrekulluar nga e bukura këta /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/shrug.gif

Gysi

Primus registratum

Nje gje nuk po kuptoj une nga keta apologjetet e kushtetutes, ku e sanksionon kushtetuta se eshte e ndaluar te shkollohesh, ne shkolla publike duke mbajtur shami?
Te pakten ajo qe une di, eshte perpara disa vitesh, kur ky muhabet ishte per here te pare ne vemendjen e opinionint publik per disa vajza te shkolles se mesme te gjuheve te huaja, ka pasur nje prononcim nga organe te BE-se (ne mos gaboj nga OSBE-ja), ku perfaqesuesi i se ciles ne Shqiperi, duke u pyetur nder te tjera edhe per pengimin e vajzave me shami per te ndjekur mesimet ne shkollat publike u shpreh se kjo eshte nje shkelje e te drejtave te njeriut. Gjithashtu edhe shoqata e mbrojtjes se te drejtave te njeriut ne Shqiperi ka bere gjithashtu noten e saj te protestet ne rastin e pengimit te vajzes me shami ne Universitetin e Durresit. Pervec kesaj, ne kete rast, edhe Avokati i Popullit eshte shprehur se ketu kemi te bejme me nje shkelje te te drejtes se vajzes per tu arsimuar.
Tani, une nuk e di se cfare kerkoni me teper.

Nga ana tjeter, ketu ka nje keqngaterrim te debatit lidhur me te drejten e shkollimit, si dhe lidhur me arsyet se perse grate muslimane mbajne shami.

Persa i perket te drejtes se shkollimit, ketu ka gjithashtu nje paqartesi lidhur me termin laicizem. Ajo qe une njoh per laicizem ka te beje me asnjanesine e shtetit dhe institucioneve publike nga ndonje prej feve te caktuara. E kam theksuar edhe here te tjera ne nje debat te tille ne kete forum. Shteti, ashtu sic eshte laik, eshte edhe i depolitizuar. Dhe me kete kuptohet qe shteti nuk mban anen e ndonje prej feve apo forcave politike ne vend. Laicizmi ne kete rast perben indiference fetare por jo perjashtim fetar. Ne kete menyre, indiferenca duhet kuptuar me teper si garant fetar dhe jo si perjashtim. Shteti eshte laik dhe jo ateist.
Kurse, menyra se si logjikoni juve ka te beje me domosdoshmerine e nje zgjedhjeje: O fene, o shkollimin. Dhe kjo perben nje pengese nje dhunim i te drejtes se tjetrit qe ti ushtroje te dyja.
Arsyetimi i permendur ketu, i cili argumenton se fene duhet ta mbajme ne zemer, apo ne ambjente private eshte i papranueshem. Se pari, te drejten per ta mbajtur besimin ne zemer, nuk ka bir nene apo bir shteti qe mund te ma heqe. Te drejten per ta ushtruar fene ne mjediset private, nuk ka njeri, gjithashtu qe ka te drejten te ma heqe, per sa kohe qe ne hapesiren time private nuk ka te drejte te nderhyje askush pa lejen time. Keshtu qe ligji nuk mund te me garantoje nje te drejte qe nuk mund te ma pengoje. Ajo qe ligji garanton ne nje vend i perket marredhenieve ndermjet njerezve dhe ne rastin konkret ka te beje natyrisht me hapesiren publike. Perkundrazi, feja mund te pengohet vetem ne hapesiren private te tjetrit. Ne rastin konkret, nje femer me shami, mund te pengohet te arsimohet vetem ne nje shkolle private, nese ajo shkolle ka vendosur te mospranoje shamine. Ndersa hapesiren publike, arsimin publik jemi te lire ta frekuentojme te gjithe, per sa kohe qe jemi shtetas me te drejta te barabarta ne kete vend. Kushtezimi qe juve vendosni (o fene, o arsimimin), perben diskriminim dhe perben perjashtim per nje kategori te caktuar njerezish. Pra, nje pjese e shtetasve nuk lejohen te jene pjese e sistemit arsimor publik, pa flakur tej pjese te rendesishme te fese se tyre.
Me logjiken qe shpreheni juve, shteti, fare mire shteti mund te urdheroje edhe prishjen e objekteve te kultit, pasi ato sherbejne si simbole fetare ne hapesiren publike, per te gjithe kalimtaret ne rruge.

Persa i perket debatit lidhur me vleren e vendosjes se shamise, eshte nje teme ku mund te zgjatemi shume, por gjithsesi, kjo nuk mund te kuptohet duke e marre fenomenin te izoluar. Perndryshe, debati do te vazhdoje te sterhollohet neper shtigje te ngushta pakrye ku gjuha e komunikimit lidhet nyje neper terma te pasqaruar. Nese deshironi vertete te merreni vesh, perpiquni te kuptoni premisat, perspektivat botkuptimore nga te cilat niset mendimi i tjetrit.
Ne te kundert te menyres se si po zhvillohet debati, shamia ka qene perhere dukuri e thuajse te gjitha kulturave tradicionale, perpara fenomeneve te uniformizimit te shoqerive moderne, perpara invazionit te blue jeans-it. Une mund t'iu sjell foto te grave katolike evropiane perpara 200 apo 300 viteve me pare, ne te cilat nuk verehet asnje dallim nga grate muslimane. Ne kete menyre, nese duam te kuptojme dicka pertej gerricjeve per turpin, kurverine apo prapambetjen, duhet te kuptojme fillimisht se problemi nuk eshte krejtesisht fetar, por ka te beje fillimisht me dy botekuptime te ndryshme. Ka te beje me thelbin e menyres se si duhet te funksionoje nje shoqeri.

Kondrapedali

Kondrapedali

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Quote:</div><div class="ubbcode-body"> Arsyetimi i permendur ketu, i cili argumenton se fene duhet ta mbajme ne zemer, apo ne ambjente private eshte i papranueshem. </div></div>

Plotësisht dakort me këtë Gysi. Problemi qëndron në shfaqjen e simboleve fetare në institucione publike dhe kjo është në kundërshtim me ligjin. Në fakt, e drejta për tu shkolluar dhe ndalimi i shaqjes së simboleve fetare në publik krijojnë ngatërrim por kjo ndodh vetëm në paraqitje. Kjo pasi askush nuk e pengon një vajze besimtare myslymane të ndjekë një shkollë publike, por shkolla publike ka një rregullore e cila i shërben mirëfunksionimit të saj. Nëse vajza (apo cilido tjetër) preferon mos të shkojë në shkollë publike pa shami, kjo është zgjedhje e saj.

Në shkolla publike ndalohet dhe mbajtja e kryqit në qafë kur ky është i dukshëm. Dhe kjo bëhet me qëllimin që të mos lëndojë apo provokojë besimtarët e feve të tjera.