Mbulesa (hixhabi) tek femrat (besimtare) muslimane

Ergler

Primus registratum
Re: Mbulesa (hixhabi) tek femrat (besimtare) musli

Edituar per ofendime.
Perdoruesi BAN per ofendime te vazhdueshme

boss

Primus registratum

Per kundrazi Orosh, nje gje e tille eshte shume e sigurte, mjafton te shikosh statistikat e perhapjes se feve dhe do ta shikosh qarte nje gje te tille. Feja islame i ka pasur dyert e hapura gjithmone e jo tani. problemi eshte se per nje arsye ose tjetren bota perendimore i jep nje imazh te keq Islamit. Per nje njeri studioz nje gje e tille nuk vlen sepse ai arrin ta kuptoje te verteten vete. Nje gje e tille shikohet qarte edhe ne forum. Une e njoh forumin qysh nga vitet 99 - 2000 afersisht dhe po nje muhabet eshte.
Eshte mese e drejte qe nje person nqs don te kritikoje nje diçka, ta kritikoje ate mbase nje studimi qe ai te kete kryer. Pelqimi vetiak eshte diçka tjeter. Perse nuk i pelqen iksit nuk ka faj ypsiloni, eshte mese e drejte.
1 miliard e kusur qe besojne ne nje besim te tille nuk jane te gjithe budallenj, se nuk eshte ai i cili e thote nje gje te tille i mençuri i botes e ska te dyte.
Feja islame nuk i eshte imponuar askujt, asnjehere. Argumenti i qarte eshte prezenca e pakicave fetare ne pjesen me te madhe te vendeve islame. Irak, Siri, Egjipt, Marok, Tunizi, Turqi, Shqiperi. E them Shqiperine sepse ajo ka qene nen drejtimin e Khalifatit Turk edhe jo-muslimanet i ke kudo ne shqiperi. po te kishte imponim nuk do tu kishe ndegjuar ze.

Dahlia e ke shume gabim kur thua qe nuk e ka njeri fetar idene e te drejtes se fjales. Mirepo edhe e drejta e fjales e ka nje kufi, pa kufi nuk ka gje ne kete jete ose perndryshe do te kishte çrregullim. fundi i lirise tende eshte aty ku fillon liria e tjetrit.
Njeri duhet te dije e te konceptoje vendin e vet ne shoqeri. çdo kushi qe beson ne nje ide e mbron ate dhe thirr tek ajo qe beson, eshte mese normale. Sa je ne gjendje ti ti mbushesh mendjen te tjereve e te vertetosh saktesine e idese tende kjo kthehet tek personi vete.
35. A mos u krjuan prej kurgjësë, apo ata vetë janë krijues?
36. A mos ata i krijuan qiejt e tokën, Jo, por ata nuk janë të bindur. (Kur'an, Tur 35-36)

jimmy84

Primus registratum

"Lufta nuk behet vetem me pushke o Martin"- keshtu thote Besniku tek "Operacioni "Zjarri"".
Edhe imponimi i fese nuk behet vetem me shpate e me pushke. Feja ne ate kohe ka qene SHTET (dhe ne ca vende eshte akoma) dhe sic i thone qeveria e kap lepurin me qerre.
Imponimi i fese islame eshte diskutuar edhe here te tjera. Imponimi me arme ne Turqi del fiasko mjafton te permendim Bullgarine dhe Greqine. POR ka edhe imponime te tjera.
Psh nen Kalifatin Turk jo-myslymanet ishte "kategori e dyte". Ishin te paret qe shkonin ushtare (nizame), nuk kishin shanse te benin karriere zyrtare dhe paguanin me shume taksa. Plus qe kudo neper zyrat shteterore perbuzeshin me emrin "gjaur" (kaur). A nuk eshte imponim kjo?
Ne fakt une fola per Kalifatin Turk qe me shume se "islamik" ishte ushtarak (pra jo edhe aq fetar) dhe per me teper ishte i sektit bektashi (shi`it) dhe ishte i pas-mesjetes, sepse nuk dua te flas psh per kohen e Kalifatit Arab ku ne Iran psh nuk eshte kursyer as shpata as zjarri kunder te "pafeve" te Zoroastrit. Dhe kjo fushate me sa di une nuk qendronte me poshte se Inkuizicioni jezuit.
Perfundimi dihet. CDO fe e re e ka çare rrugen e saj me shpate ne dore.
Feja eshte pushtet dhe pushteti as merret dhe as jepet pa gjak.

Per te mos folur pastaj per (mos)lejimin e nderrimit te fese nga myslymanet (dmth qe te beheshin te krishtere) se pastaj hapim faqe tjeter.

Cdo fe (monoteiste kryesisht) ka tendencen te behet ekstremiste perderisa ne themel te saj eshte "VETEM UNE JAM E VERTETA". Sepse rrjedhimisht perderisa VETEM ajo eshte "e Zotit" te tjerat jane "te Djallit" dhe "Djalli" luftohet apo jo?

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

4u...
liria jote mbaron te fillimi i lirise tjetrit...mua personalisht me duket shprehje koti fare...jam shume dakort qe cakun njeriu duhet ta gjeje vete...por mendon ti se permasat qe ka shoqeria per lirine e fjales jane te barabarta? JO asnjehere! jane shkrujt 20 faqe per mbulesen tek femra muslimane...normal qe ata qe nuk jane besimtare duan te kuptojne ku eshte e rendesishmja e mbuleses...jane thene dhe sterthene gjerat...me vjen keq me duken agresive plot shkrime te bera nga muslimane (mund te them islamiste)ku eshte liria ime nese ti ben propagande? Ku eshte liria ime nese ti (jo ti personalisht) me sjell per çdo shkrim tendin vargje te Kuranit? Shume mire ti i beson ato vargje...eshte puna jote...une kam te drejte te mos i besoj dhe te dyshoj ne to...kjo eshte zgjedhja ime...qe te dy ndjehemi te prekur nga mosmarreveshja qe kemi...por s'do te thote qe ti duhet te me mbushesh mua mendjen me force...ose te kercenosh te "pa fete"...ose une te te ofendoj ty se je mysliman...apo i krishtere apo budist...moi nuk me pelqen ekstremi...eshte gjithmone i rrezikshem nga te dyja krahet...

duhet te pranojme...qe ne kohe te komunizmit...kur feja ishte e ndaluar (liria e personit e shkelur thellesisht, gjithashtu) gjerat ishin ne rregull...nuk kishte dallim (perçarje per mua) feshe...
shumica e konflikteve, lufterave ne bote, vjen historikisht nga feja...sepse gjithmone ka ekstremiste qe drejtojne turmat...mjafton te rikujtosh karikaturat e Muhamedit...dhe kupton gjithçka...ekstremistet islamiste i kane quajtur per fyerje te rende ndaj fese se tyre...nderkohe qe nje mysliman normal...me ide te qarta, me besim te thelle shpirteror, me nje inteligjence normale...thjesht ka qeshur me ato karikatura...SEPSE NUK ESHTE E NDALUAR TE QESHESH, ESHTE LIRIA E CDOKUJT TE QESHE... nderkohe qe islamistet kercenojne, terrorizojne gjithe boten mbare...me bomba...e me atentate...

e kupton se sa e gjere eshte liria e tjetrit?

kesaj i trembem une...kesaj duhet ti ruhemi te gjithe, une respektoj fene e çdokujt, por te lutem nuk kam pse te duroj ata qe shkruajne dhe mundohen me te gjitha menyrat, te bejne sa me shume adepte...ata qe duan te besojne ne zot, apo te gjejne vetveten ne fe...s'kane pse vijne te konvertohen neper forume...kishat dhe xhamiat jane te hapura per te gjithe...atij qe i kendon zoti te veshi...them se e gjen vete rrugen per tek ai...s'ke nevoje te besh pune bindese ( keshtu me duken shume shkrime ketu)...

per mua Sara ka ardhe ketu per te perhap fene... une nuk kam pare gjekund qe Sara te jete e interesur nga ndonje teme tjeter...

me fal po nuk eshte provokuese nje person qe mban per nick emrin "musliman"...a nuk cenohet liria ime ketu? pse duhet afishuar, pse duhet te jete kaq demonstrativ... Muslimani?!!!
çfare duhet te mendoj une per nje person qe se njoh fare, qe shkruan ketu me nje nick te tille? Muslimani ka ardhe ketu me nje qellim te qarte ne koke...e nga ky moment...liria ime eshte e cenuar nga Muslimani!!!

dhe per mendimin tim Albforumi eshte vertete shume i lire, ne ndonje forum tjeter...rrezik se nuk do lejohej rregjistrimi me nje nick te tille...nderkohe ju kerkoni rrespekt nga jo besimtaret... une qe dua t'ju kuptoj...une qe jam e lire...nuk kam per nick as Aicha...as Fatima...thjesht nje emer lule kam...dhe çuditerisht jam une ajo qe nuk rrespektoj?!!!

kot nuk thone qe... s'ka drejtesi ne kete bote!

sara 2

Primus registratum

Nuk jam ne dakord me ate çka te tjeret mendojne se une dua.

Di vetem qe idete dhe mendimet e tjetrit jo vetem qe i rrespektoj por shpesh here nenqesh dhe them me vete " si nuk e paskam menduar me pare" per kete ju a siguroj duke qene se e njoh mire veten.

Me duket shume kurjoz fakti se kur dikush si puna ime u pergjigjet nje shkrimi tejet fyes dhe te pa durueshem nga uni njerezor atakohet si mohues i lirise se fjales ! Nuk mendoj se eshte e drejte , dhe ne kete rast me lejoni te mos e pranoj si kritik.

Nuk guxoj t'i bej propagande fetare dikujt, kurrsesi, thjesht verej se nje njeri brredh neper forum duke kaluar limitet e mendimit te lire dhe askush nuk reagon,ja pra une reagova, a jam fajtore?! Nuk e quaj veten te tille !

Rinia eshte e ardhmja e duhet ta njohi lirine e tjetrit,jo per ta pranuar mendimin e tij nese nuk don, por te pakten te pranoi faktin qe eshte tejet normale qe dikush ta mendoi ndryshe.une uroj per vete ta kem kuptuar kete gje por edhe per te tjeret e uroj.

Me te vjetrit,ato qe kame me shume eksperjence nga jeta duhet te na japin keshilla me te mira e te sakta e te na mesojne me shembullin e tyre se duhet te bashkejetojme ne kete jete dhe jo t'i biem kokes tjetrit per vendimet e marra.

jimmy84

Primus registratum

Sara shikoje pak nga ky kendveshtrim:
Para ca vitesh doli nje liber: KODI i DA VINCIT i cili nuk ishte fort i kendshem per ndonje miliard te krishtere. Plasen debate, kritika, kunderktitika akuza e ku e di une.U bene nje lume librash pro dhe kunder. Po cudia "tri dite" zgjati,dhe u "harrua".

Po sikur ai liber te diskutonte Muhamedin a do kalohej aq kollaj? Vetem me debate dhe libra?

Sa libra apo dokumentare behen nga shoqata islamike (normale jo ekstremiste) qe nuk lene gje pa thene per Darvinin. Biles shkojne deri aty saqe e akuzojne per krimet e nazizimit dhe komunizmit meqe keta u frymezuan nga "lufta e llojeve" dhe nga ateizmi i Darvinit (totalisht genjeshter perderisa nazizmi ishte ne aleance me katolicizmin dhe nuk preku asnje fe kurse komunizmi kishte Marksin dhe fundja edhe ne Suedi mesohet Darvini po s`ka krime apo jo?)

Sidoqofte, ke pare ndonje reagim te dhunshem per gjithe keto qe thone apo bejne myslymanet?
Jo, as qe i shkon njeriu neper mend te beje ndonje gje pse shani Darvinin. Dhe biles edhe pse e akuzoni per krime qe nuk ka asnje faj.Pra ja qe ju respektoheni per lirine e fjales.

Po cfare bene myslymanet per dy karikatura?
A mund te guxoje njeri te shkruaje ndonje "Kod Da Vinci" per Muhamedin?

sara 2

Primus registratum

Kuptova,

Vetë liria e fjalës, si një liri natyrore njerëzore, nuk është e pakufishme, por përkundrazi, ka kufijtë e saj.Per mendimin tim duhet mbrojtur ndjeshmeria dhe rrespektimi i dinjitetit apo lirisë së besimit të personave të tjerë. Në këtë pikë vlen të theksohet parimi se “çdo liri apo e drejtë nuk mund të jetë e pakufizueshme”, sepse në rast të tillë do të binte edhe vetë kuptimi i lirisë. Dikush nga te njohrit ka permendur se “Liria pa kufij nuk është liri”. E drejta dhe liria ekziston, sepse ajo është e kufizuar dhe kufizueshme, sepse në të kundërt, ato do të bëheshin të pa aplikueshme dhe të pamundura për t’u gëzuar nga individët e tjerë. Ndoshta prandaj perdoret shpesh si maksimë e pranuar gjeresisht, se: “Liria ime e ka kufirin aty ku fillon liria e tjetrit”.
Lidhur me kete shume njerez kane ngritur pyetjen se përse është e ndaluar të vesh në pikëpyetje ekzistencën e krimeve të Holokaustit , megjithatë lejohet të kritikosh fenë islame apo te shpikesh per ate krishtere.

Simbas meje reagimet e ndryshme varen nga ndjeshmeria e individeve aderues ne to. Dhe kjo duhet nga nje ane moderuar per te evituar kstremizmat, por nga ana tjeter t’i shty individet antagonist te kene me kujdes per ndjeshmerine njerezore. Kjo quhet tolerance reciproke dhe bashkejetese le te themi mbare boterore. Sepse ne rast te kundert lindin ato qe denohen nga te gjithe njerezit, pra luftrat e urryera.

Feja Kristjane qe me krijimin e eklezis se saj ka pasur perfaqesues suprem ,Vatikanin. Kjo ka bere qe ndjeshmeria e kristjaneve karshi evenimenteve fyes apo shpifes kundrejt fese se tyre te kaloheshin pa ndonje efekt apo buje te madhe ne ndjeshmerine personale te t krishtereve (mund te deshmoi personalisht se kur doli filmi Kodi Da Vinci ne Itali sallat e kinemave ishin plot e per plot nga italian katolik,mund edhe ta kishin evituar siç i tha kleri,pune per to nese nuk e ben). Nje fakt qe mund ta shpjegoi kete fenomen eshte se kisha qe ne kohet e hershme ka menjanuar njerezit e thjeshte te meren me çeshtjet e rangut te larte fetar duke bere qe turmat ne keto raste fyerjesh publike t’ja lene vullnetarisht reagimin e tyre sferave te larta te Vatikanit. Dhe kjo ndodhi edhe ne epoken e Kodi Da Vinci,dhe me lejo te citoi vet fjalet e nje prej autoriteteve ekleziaste te vatikanit i cili me zemer te thyer pohon ate qe dhe ju veni ne dukje ,pra ,”” jane shpifje ,ofendime dhe gabime historike te cila nese do t’i ishin drejtuar Kur’anit apo Shoas ( holokaustit hebre) do te kishin provokuar,me plot te drejte, ngritjen mbare boterore”” edhe ai vazhdon duke u ankuar dhe thote se: “” keto ofendime i drejtohen kishes dhe mbeten te pa ndeshkuara”” reflektimin e shtyn gjer sa thote simbas tij (dhe une personalisht jam ne dakord) se “” Mendoj , se ne keto raste kristjanet duhet te jene me te ndjeshem ne lidhje me mos pranimin e genjeshtres dhe fyerjeve publike falas “”. [ ketu e ke linkun ,deklarate e bere ne gazeten LA STAMPA ,prej me te rendesishme ne Italine katolike ; http://www.lastampa.it/redazione/cmsSezioni/societa/200604articoli/4762girata.asp]

I kthehemi mendimit tim, nuk mund t’i akuzosh muslimanet per “grada te latra ndjeshmerie ndaj fyerjeve dhe shpifjeve” duke u bazuar thjeshte nga mungesa e ndjeshmerise se te tjereve.

Jimmy,
jeta e miljonave individeve ne bote eshte e lidhur ngusht ne çdo ore te dites me permendjen e emrit te profetit te tyre qe sipas tyre dashuri andaj tij te shpie tek dashuria e Zotit ndaj tyre. Ai ishte thjesht nje njeri analfabet gjer sa Zoti nuk e zgjodhi per Profet. Tani,çeshtja me Darwin eshte dhe pak akademike apo jo,ai hodhi disa teza ne rang te teorive akademike dhe prap ne rang akademik diskutohet vertetesia e tyre,prandaj, kundershtimi fetar i dikujt qe pretendon te hedhe poshte tezat fetare mendoj se fillimisht ka bazat nga keto diskutime akademike te cilat me pas jane perdorur ne lemite e interesit si ne kete rast ate fetar. Nuk mendoj se ne kete rast muslimanet jane kundershuesit e vetem te argumenteve te Darwin,prandaj nuk mendoj se mund te vihen perballe “ darvinist vs musliman”

Te te kujtoi nje gje se kush e pat shkruajtur Kodin e Da Vincit per Muhamedin? Dante Alighieri ! Dhe a te kujtoi pak se kush e mbrojti ate duke kundershtuar per here te pare vepren e poetit te madh Mesjetar ? –Don Muguel Asin Palacios nje prift spanjoll 1925 ne librin me te madh polemik per te : “ La escatologia musulmana en la Divina Comedia”.

P.s Une personalisht nuk jam tip qe nisem te bej propagande fetare, kurrsesi. Prania ime me e theksuar neper “teologji” vjen tjesht se jam mesuar me teper te diskutoi per keto tema, ndersa temat e tjera preferoj t’i njoh gradualisht. Nuk me duket e arsyeshme te gjykosh nje anetar se po ben propgande fetare thjesht se po mer pjese aktive ne nje debat te caktuar, gjith se kush e din vete se ku debaton s’ka nevoj t’ja mesoj njeri dhe te gjykohet per kete.

Gjitha te mirat

jimmy84

Primus registratum

Megjithe respektin reciprok qe kemi, do te te lutesha te pergjigjeshe me drejtperdrejt.

Une shtrova nje problem fare te thjeshte: Emisionet qe permenda e nxjerrin Darvinin nje mashtrues dhe me nje mendje kriminale. Kane edhe nje paturpesi te thone qe keto jane te "provuara shkencerisht".Dhe ky qendrim tejkalon ndjeshem "te drejten e fjales" dhe kalon ne fyerje dhe mashtrim te paster.
Pyetja ime ishte e thjeshte a do ishin myslymanet kaq tolerante sa c`jane "darvinistet" (ku bej pjese edhe une, dhe ndoshta 100 milione ateista)?

Persa i perket Dantes. Te lutem mos thuaj gjera qe edhe ti e kupton qe s`qendrojne. A mund te krahasohet qendrimi ndaj nje libri te shkruar 700 vjet me pare me nje te shkruar tani? te njejtin reagim ngjallin?

sara 2

Primus registratum

Do perpiqem

Darwinistet nuk mund te qahen vetem nga dijetaret musliman, per mendimin tim. Kjo per vete faktin se kundershtuesit e pare qe ne gjeneze te kesaj teorie kane qene pa dyshim kishtaret, teologet kristjan dhe i gjithe papati qe ne epoken e enciklikes se pare per kete çeshtje ne 1870 te cilat i shpallen lufte teorise darviniane si antagoniste e teksteve fetare. Gjer sa Papa Gjon Pali i dyte ne 22 tetor 1996 mbajti qendrimin perfundimtar te kishes duke u terhqur nga ky problem duke i vene fjalet e fundit : " nje teori e pa provuar".
T'i thashe keto per te thene qendrimin e muslimaneve te cilet duke mos pasur kler perfaqesues universal si puna e rangut papal , vazhdojne te mbajne qendrim si pale e kundert e darvinisteve me perpjekjet e tyre.
Nuk mund te quhet ofendim fyerje apo mashtrim kerkimi i se vertetes per deri sa nje teori evolucjoniste apo jo nuk eshte konsoliduar ende gjer ne fund dhe fjala e fundit eshte akoma per t'u thene. Prandaj e perseris qe nuk mund ta kufizosh darwinist vs musliman se nuk e kan muslimanet monopolin e kundershtimit te diçkaje qe nuk i pershtatet fese.

Per mendimin tim nuk eshte puna se a do te ishin muslimanet tolerant apo jo per derisa te gjithe e dine qe ka pasur libra si darwinian ashtu dhe anti darwinian si kristjan dhe anti kristjan si musliman dhe anti musliman dhe kjo konsiderohet te jete me se natyrale ne nje bote ku konfrontohen idete.

Ragimet per çestje te ndryshme nuk mund te pergjithesohen, ato varet se sa eshte ndjeshmeria per secilen prej tyre.
Natyrisht ajo e Dantes nuk eshte aktuale por nuk gjej rast tjeter konkret per te t'u pergjigjur pyetjes sepse te supozoj nje reagim nuk me pelqen aspak meqe mendoj se supozimi nuk eshte asgje ne krahasim me te vertetn dhe realitetin.

Ghitha te mirat

Kondrapedali

Kondrapedali

Atëherë ti kthehemi realitetit.

Në radhët e fesë islamike ka imamë integristë të cilët propagandojnë Xhihadin dhe të cilët i kanë dhënë këtij të fundit një kuptim tepër radikal dhe të dhunshëm. Po ashtu, këta imamë kanë fuqinë të vendosin Fatwa (si i quajmë në shqip????) të ndryshme dhe disa prej tyre shkojnë deri aty sa të kërkojnë vrasjen e individëve (apo edhe grupeve) nga çdo myslyman (pasi Fatwa është detyrim për çdo myslyman). Këto Fatwa marrin shkas nga aksione apo veprime personale të njerëzve të cilët duan lirinë. Ka Fatwa kundër shkrimtarësh, gazetarësh apo edhe thjesht njerëzish të cilët kundërshtojnë aspekte të ndryshme të Islamit. Në lidhje me temën, ka, në mos gabohem, Fatwa të cilat detyrojnë femrat të mbajnë Hixhabin, kundërshtimi i të cilave detyron çdo myslyman të vrasë (me gurë në disa raste) femrat kundërshtuese (liridashëse do thoja unë).

Imamët janë pjesë përbërëse e Islamit dhe si të tillë, janë ata që e bëjnë Islamin kaq të "larmishëm". Prandaj ka myslymanë të cilët nuk ofendohen nga kundërshtimet, talljet apo edhe profanimet e Islamit dhe të tjerë të cilët të presin fytin po të mos thuash që beson (po egzagjerojndofta). Tani, cilët janë myslymanë të mirë e cilët të këqinj? Cilët duhet të besojmë e cilët jo? Cilët janë shumicë e cilët kanë më shumë influencë? Përse kur atakohen integristët ngrihen shumica e myslymanëve në mbrojtje të tyre? Përse kur luftohet interalizmi myslymanët e konsiderojnë si luftë kundër Islamit?

P.S. Nuk pretendoj të përgjigjesh për këto pyetje por pretendoj që të reflektosh mbi realitetin e tyre.

sara 2

Primus registratum

Jam e te njejtit mendim me ju kur permend se kuptimi i formuar me mendjet e njeriut te sotem ne lidhje me xhihadin eshte se ai eshte shume i frikshem radikal dhe i dhunshem. Shpesh here une druhem madje ta permend kete edhe si emer per te vetmen ersye se ka dal nga konteksti i tij origjinal; nje individ i formuar me kulture dhe dije fetare e din mire kuptimin origjinal t kesaj fjale pra "perpjekje" nje perpjekje e cila ka shume perdorime si psh perpjekja per t'i rrezistuar alkolit apo mishit te derrit kur e din qe fetarisht nuk te lejohet si dhe pse jo perpjekje per te agjeruar nje muaj te terene ramazan edhe kjo eshte perpjekje.

E perseris qe Islami nuk pranon kler i cili ka fuqi te vendos gjera te "detyrueshme" per t'u bere nga besimtaret.
Kete per te te thene (nese me lejon) per aq sa di une nga feja qe ne piken ne lidhje me ftvane me duhet te te korgjoi nje çast:
Fetwa eshte nje analize ne lidhje me nje çeshtje fetare qe zakonisht kerkohet dhe pranohet vetem nga individ qe jane teper te shkolluar ne çeshtjet fetare ne rang internacjonal ( dhe jo çfar do lloj hoxhe nga kushedi se çfar vendi).
Fetwa nuk esht obligim per t'u ndjekur nga çdo musliman.
Farzi eshte obligim per t'u ndjekur nga çdo musliman,dhe farz jane psh te falesh te agjerosh dhe te vesh hixhabin keto e kane burimin drejt per drejt nga Kur'ani dhe tradita Profetike te tilla nuk mund as te shtohen as te pakesohen nga askush tjeter, ndersa fetwa eshte thjesht nje mendim dijetaresh, pa obligim ndjekje nga arkush madje ne e dime mire nga fjalet e Profetit kur thote se nje dijetar mund te japi edhe fetva te gabuar duke qene se askush nuk eshte i pa gabuar dhe ekziston mundesia e strumentalizimit te ketyre fetvave (pra kjo eshte nje keshille per te pasurit kujdes ne lidhje se jo çdo fetva duhet pranuar).

Une nuk distancohem nga te gjithe imamet sepse kam aq dije fetare saqe te jem autonome ne lidhje me levrimin brenda hapesirave te pa fund te zgjedhjes qe ka ne fene islame.
ajo çka dua te them eshte se nje individ mund edhe te arrijj autonomine dhe te mos jete i manovruar dhe i strumentalizuar as nga nje çeshtje kaq gjithperfshirese saç eshte feja apo individet qe e "perdorin" ate.

As une nuk kerkoj t'i jap pergjigje ketyre pyetjeve,sepse vertet reflektimi mbi to eshte me i dobishem. Por te lutem me lejo te paren gje qe me erdhi ne mend e lidhje me keto problematika,nje nga parimet praktike te Islamit: "rruga mesme eshte vertet me e mira"

Gjitha te mirat