Re: Mbulesa (hixhabi) tek femrat (besimtare) musli
Kuptova,
Vetë liria e fjalës, si një liri natyrore njerëzore, nuk është e pakufishme, por përkundrazi, ka kufijtë e saj.Per mendimin tim duhet mbrojtur ndjeshmeria dhe rrespektimi i dinjitetit apo lirisë së besimit të personave të tjerë. Në këtë pikë vlen të theksohet parimi se “çdo liri apo e drejtë nuk mund të jetë e pakufizueshme”, sepse në rast të tillë do të binte edhe vetë kuptimi i lirisë. Dikush nga te njohrit ka permendur se “Liria pa kufij nuk është liri”. E drejta dhe liria ekziston, sepse ajo është e kufizuar dhe kufizueshme, sepse në të kundërt, ato do të bëheshin të pa aplikueshme dhe të pamundura për t’u gëzuar nga individët e tjerë. Ndoshta prandaj perdoret shpesh si maksimë e pranuar gjeresisht, se: “Liria ime e ka kufirin aty ku fillon liria e tjetrit”.
Lidhur me kete shume njerez kane ngritur pyetjen se përse është e ndaluar të vesh në pikëpyetje ekzistencën e krimeve të Holokaustit , megjithatë lejohet të kritikosh fenë islame apo te shpikesh per ate krishtere.
Simbas meje reagimet e ndryshme varen nga ndjeshmeria e individeve aderues ne to. Dhe kjo duhet nga nje ane moderuar per te evituar kstremizmat, por nga ana tjeter t’i shty individet antagonist te kene me kujdes per ndjeshmerine njerezore. Kjo quhet tolerance reciproke dhe bashkejetese le te themi mbare boterore. Sepse ne rast te kundert lindin ato qe denohen nga te gjithe njerezit, pra luftrat e urryera.
Feja Kristjane qe me krijimin e eklezis se saj ka pasur perfaqesues suprem ,Vatikanin. Kjo ka bere qe ndjeshmeria e kristjaneve karshi evenimenteve fyes apo shpifes kundrejt fese se tyre te kaloheshin pa ndonje efekt apo buje te madhe ne ndjeshmerine personale te t krishtereve (mund te deshmoi personalisht se kur doli filmi Kodi Da Vinci ne Itali sallat e kinemave ishin plot e per plot nga italian katolik,mund edhe ta kishin evituar siç i tha kleri,pune per to nese nuk e ben). Nje fakt qe mund ta shpjegoi kete fenomen eshte se kisha qe ne kohet e hershme ka menjanuar njerezit e thjeshte te meren me çeshtjet e rangut te larte fetar duke bere qe turmat ne keto raste fyerjesh publike t’ja lene vullnetarisht reagimin e tyre sferave te larta te Vatikanit. Dhe kjo ndodhi edhe ne epoken e Kodi Da Vinci,dhe me lejo te citoi vet fjalet e nje prej autoriteteve ekleziaste te vatikanit i cili me zemer te thyer pohon ate qe dhe ju veni ne dukje ,pra ,”” jane shpifje ,ofendime dhe gabime historike te cila nese do t’i ishin drejtuar Kur’anit apo Shoas ( holokaustit hebre) do te kishin provokuar,me plot te drejte, ngritjen mbare boterore”” edhe ai vazhdon duke u ankuar dhe thote se: “” keto ofendime i drejtohen kishes dhe mbeten te pa ndeshkuara”” reflektimin e shtyn gjer sa thote simbas tij (dhe une personalisht jam ne dakord) se “” Mendoj , se ne keto raste kristjanet duhet te jene me te ndjeshem ne lidhje me mos pranimin e genjeshtres dhe fyerjeve publike falas “”. [ ketu e ke linkun ,deklarate e bere ne gazeten LA STAMPA ,prej me te rendesishme ne Italine katolike ;
http://www.lastampa.it/redazione/cmsSezioni/societa/200604articoli/4762girata.asp]
I kthehemi mendimit tim, nuk mund t’i akuzosh muslimanet per “grada te latra ndjeshmerie ndaj fyerjeve dhe shpifjeve” duke u bazuar thjeshte nga mungesa e ndjeshmerise se te tjereve.
Jimmy,
jeta e miljonave individeve ne bote eshte e lidhur ngusht ne çdo ore te dites me permendjen e emrit te profetit te tyre qe sipas tyre dashuri andaj tij te shpie tek dashuria e Zotit ndaj tyre. Ai ishte thjesht nje njeri analfabet gjer sa Zoti nuk e zgjodhi per Profet. Tani,çeshtja me Darwin eshte dhe pak akademike apo jo,ai hodhi disa teza ne rang te teorive akademike dhe prap ne rang akademik diskutohet vertetesia e tyre,prandaj, kundershtimi fetar i dikujt qe pretendon te hedhe poshte tezat fetare mendoj se fillimisht ka bazat nga keto diskutime akademike te cilat me pas jane perdorur ne lemite e interesit si ne kete rast ate fetar. Nuk mendoj se ne kete rast muslimanet jane kundershuesit e vetem te argumenteve te Darwin,prandaj nuk mendoj se mund te vihen perballe “ darvinist vs musliman”
Te te kujtoi nje gje se kush e pat shkruajtur Kodin e Da Vincit per Muhamedin? Dante Alighieri ! Dhe a te kujtoi pak se kush e mbrojti ate duke kundershtuar per here te pare vepren e poetit te madh Mesjetar ? –Don Muguel Asin Palacios nje prift spanjoll 1925 ne librin me te madh polemik per te : “ La escatologia musulmana en la Divina Comedia”.
P.s Une personalisht nuk jam tip qe nisem te bej propagande fetare, kurrsesi. Prania ime me e theksuar neper “teologji” vjen tjesht se jam mesuar me teper te diskutoi per keto tema, ndersa temat e tjera preferoj t’i njoh gradualisht. Nuk me duket e arsyeshme te gjykosh nje anetar se po ben propgande fetare thjesht se po mer pjese aktive ne nje debat te caktuar, gjith se kush e din vete se ku debaton s’ka nevoj t’ja mesoj njeri dhe te gjykohet per kete.
Gjitha te mirat