Re: LIRIA E FEMRAVE NE SHQIPERI
Atman, je shume i parashikueshem. Pikerisht nje pergjigje te tille pa pergjigje prisja nga reagimi yt. Pikerisht, nje pergjigje te tille ku ti do te orvatesh vetem te vesh ne dukje ndikimet, verberite, apo prapambetjet e mija dhe askund me temen. Natyrisht, kjo eshte gjuha e njerezve te formatuar prej utopive ideologjike dhe ne te gjithe ligjerimin e tyre nuk kane asgje tjeter vetem se etiketime te "kundershtareve" me akuza per gjera te cilat i mbajne vete. Shkurt gjuha juaj eshte e mbushur me projektimin e semundjeve tuaja tek kundershtari.
Varja, nuk kam ndermed te filloj dhe te te pergjigjem ndaj ironive te tua bajate, megjithese di ta bej shume mire kete pune.
OK, po ta pranoj.
UNe jam shites porte me porte, dhe une shes nje vizion taleban per gruan. Vizioni qe une i ofroj shoqerise shqiptare eshte vizioni afgan. /pf/images/graemlins/shrug.gif
E cfare p-astaj?
Kjo s'argumenton asgje.
Une, po flisja shume qarte dhe po parashtroja pikepamjet e mija (quaji edhe te prapambetura po te duash), per mua nuk ka rendesi kjo. Te pakten une i kam argumentuar pikepamjet e mija "talibaneske", pikepamjet e mija "prapanike". Ndersa shkrimet e tua nuk jane gje tjeter vetem se shkaperderdhje termash agresive, per te krijuar panik ne popull.
Alaaaarm!!!
Keta po na lene mbrapaaaa!
Keta jane talebaaane!
Ajo qe une kam theksuar deri tani, eshte se midis mashkullit dhe femres ka dallime psiko-sociale te cilat rrjedhin nga dallime biologjike. Ne qofte se ti nuk e ke idene se si biologjia dhe kushtezimet biologjike ndikojne ne realitetin psiko-social nuk eshte faji im dhe as i "injorances" sime te menduar prej teje, madje as i "talebanizmit" tim, i cili kerkon te arsyetoje me qetesi, ndryshe nga "iluminizmi" yt i acaruar dhe hiperemotiv.
Pra, sipas shume studiuesve, mashkulli dhe femra kane dallime thelbesore biologjike te cilat veprojne mbi realitetin psiki tek njeriu dhe krijoje karaktere personalitete si dhe realitete sociale te ndryshme tek ata. Nje prej ketyre ndikimeve eshte edhe testosteroni, i cili, i ndodhur me shumice tek mashkulli, ben qe ai te jete me agresiv, me konkurues, me ambicioz sesa femra, e cila eshte me e bute, me e brishte, me bashkepunuese si dhe perkujdesese ne natyren e vet.
Kete debat nuk e shpika une, mjeshter. As talebanet. Ky eshte nje debat i cili ka kohe qe eshte hapur dhe vetem njerez si te rralle si puna jote e vazhdojne per inerci.
Ne kete menyre, fenomeni per te cilin duhet te diskutohet eshte, nese ka apo nuk ka dallime biologjike te cilat ndikojne ne dallime psiko-sociale ndermjet mashkullit dhe femres. Nese ka, kjo pune mbaroi. Mashkulli dhe femra nuk ka sesi te jene ne te njejtat funksione ne shoqeri, pasi kane natyra dhe karaktere te ndryshme. Ndersa ajo qe propozojne feministet eshte nje utopi denatyruese, e cila, edhe sikur te mund te realizohej do te sillte nje bote shume te shemtuar dhe me nje mije e nje probleme psiko-sociale.
Persa i perket librit te autores e cila quhet Grir, une nuk thash qe e kam lexuar. Kam lexuar nje ese ku permendej libri i saj. Dhe aty perkthimi ishte "Eunuku i grave". Tek e fundit kjo nuk ka asnje rendesi. Rendesi ka libri pasardhes i saj. Dhe une nuk thashe aspak qe ajo ka demaskuar qellimet e feminizmit. Ajo qe ka rendesi eshte se Grir ka vene ne dukje qe feminizmi deshtoi te realizonte ate qe synonte. Dhe kjo pastaj vlen te diskutohet. Per mua ka vetem nje arsye. Sepse feminizmi eshte utopik. Ne qofte se ti i gjen arsye te tjera mund ti zhprehesh, por une e kam te qarte nuk mund ta besh kete. Kjo sepse e di qe gjuha jote eshte vetem ajo e polemikave mes grindavecesh qe perplasin etiketimet dhe paragjykimet e tyre, duke matur vetem frekuencat e zerit: kush di te bertase me shume, - dhe jo forcen bindese te argumenteve.
Persa i perket Enverit, ti mund te quhesh dishepull i denje per te. Vertete enverizmi shprehte se nuk ka konflikt midis brezave, por ai veproi duke e menduar nje konflikt te tille. Ndryshe nuk do te kishte krijuar gjithe ato mjete propagandistike si dhe tere ato struktura rinore, mbi te cilat do te mbeshteste utopine e vet. Ne kete mes, ti si perkrahes i brezit te ri si dhe i ndryshimeve te reja, je me afer enverit ne perputhshmerine e ideve te tua me emotivitetin, vrrullin por edhe papjekurine e brezit te ri. Dhe kjo nuk ka lidhje me mendimin shkencor (armiku kryesor i komunizmit, si dhe i te gjithe uttopive ideologjike te botes, ku ben pjese edhe ti), i cili priret te qendroj asnjanes ne koflikte te tilla shoqerore.
Po keshtu Enveri ishte per nje barazi te tille ndermjet meshkujve dhe femrave, ku mohohet dallimi si dhe ndarja e roleve gjinore. Jo me kot shumica e feministeve kane qene ose jane frymezuar nga komunizmi.
Por mbi te gjitha, perputhshmeria e jote si dhe e feminizmit me komunizmin eshte tek konceptimi determinist si dhe funksional i konfliktit. Natyrisht tashme jo me me konflikt klasor (si tek Marksizmi), por i perkthyer ne konfliktin e brezave, si dhe ne konfliktin gjinor. Je ne harmoni te plote me strukturat ideologjike te te menduarit qe prodhoi komunizmin.
Nuk po permend ketu edhe materializmin dialektik qe ushqen botekuptimin tend ateist, njesoj si edhe ne komunizem.