LIRIA E FEMRAVE NE SHQIPERI

Gysi

Primus registratum
Re: LIRIA E FEMRAVE NE SHQIPERI

/pf/images/graemlins/thumbsup.gif

Ke te drejte, i kam zgjatur pak shkrimet, por s'kam c'i bej kur zgjerohet fusha e diskutimit dhe me duhet te shtoj argumentat.

Ne fakt nuk u nisa per te debatuar, por debati del rruges.

Per sa i perket temes, eshte shume e vertete ajo qe thua ti, por hajde mbushi mendjen feministeve. /pf/images/graemlins/frown.gif(

Sirena

Primus registratum

Gysi, duhet te them se jam dakort me shume gjera qe ti ke thene por ndoshta disa te tjera duhet ti kishe shpjeguar pak me mire qe te mos keqkuptoheshe.

Mbi te gjitha jam dakort me faktin qe meshkuj e femra jane natyra te ndryshme qe ne lindje.Dhe kur them te ndryshme nuk do te thote qe njera eshte superiore e tjetra inferiore.
Thjesht reagojne, veprojne, zgjedhin, jetojne, jo duke qene kopie te njera tjetres.
E nuk e bejne kete sepse keshtu jane rritur qe ne vogeli, nuk e bejne sepse jane ushqyer me zor me stereotipin e femres apo mashkullit, e bejne ne menyre te natyrshme, ndikohen nga ajo qe jane qe ne lindje e ketu nuk ka asgje te keqe mendoj une.

Te pranosh qe je ndryshe do te thote te jesh gati dhe i prirur per te "bashkejetuar" ne paqe me seksin tjeter. Vetem se kjo duhet pare nje cike me kujdes.
Gjerat nuk mund te priten me thike...ka mjaft femra qe kane me shume tipare (karakteri) mashkullore se shumica e femrave e ka meshkuj qe kane me shume tipare femerore se shumica e meshkujve.

Ajo qe duhet te kuptohet eshte cfare konsiderohet "femerore" e cfare "mashkullore".
Kur flasim per natyra te ndryshme nuk flasim per ndryshime te tipareve kryesore qe karakterizojne te gjithe njerezit si: zgjuarsia, zotesia, pavaresia, dobesia, pasiguria etj...keto jane tipare qe i kane meshkuj e femra bashke, mendoj se jane te shperndare ne menyre te rastesishme mes meshkujsh e femrash e nuk mund te behet ketu ndryshimi.

Natyra e ndryshme mendoj se shfaqet tek prirja qe ka njera apo tjetra pale per te ecur perpara, menyra si vepron, zgjedh, ndjen,...ketu po qe ka ndryshime dhe eshte normale qe te kete.

Kjo as nuk ul as nuk ngre asnjerin, thjesht "diferencon" ne kuptimin me te thjeshte qe ka kjo fjale.

atman

Forumium maestatis

Nuk i ke zgjatur shkrimet, ke ndryshuar kuranin duke perdorur nje gjuhe tjeter. Gjithe tendenca e shkrimeve te tua synon ta reduktoje gruan - femren, ne nje qenie te thjeshte riprodhuese, aty ne shtepi, me fshese ne dore, ndonje cope per te qendisur, rroba per te hekurosur dhe keshtu femren e ngarkuam me pune. Jashte s'duhet ta nxjerre koken, s'duhet te studioje, s'duhet te provoje te konkuroje...Pse?
Sa per Popper, ishte nje nder te shumte, jo Nje, - arsyeja per te cilen, mendimet e tij s'kane vlere eskatologjike. Si mund te thuash se nje gje eshte shkencore vetem nese fallsifikohet. Nejse, nuk jemi per t'u marre me kete budallallek.
Ne nderhyrjen time te pare, dhashe nje shembull te faktuar. Vals e perkufizoi, jo duke u nisur nga shembulli im, por nga fakti, gjen vertetim kudo ne boten e qyteteruar. - ekziston kerkese e njejte si per djalin dhe per vajzen, kudo. Kjo tregon se s'ka te beje as brishtesia, as koqet dhe as edhe mali i Aferdites. Perse ne boten e qyteteruar shikohen me te njejtin sy dhe ne Shqiperi jo?
Ne kete rast rrethi ngushtohet dhe duhet kerkuar nje perse e lidhur me boten shqiptare. Duket se kjo bote nuk ka per te ndryshuar sakohe qe do te kemi mendje te tilla te cilat i referohen nje shkrimtari dhe jo nje etnografi per te nxjerre konkluzione mbi shqiptarin dhe organizimin e jetes se tij. E quan normale pjesmarrjen e femijeve shqiptare ne odat, ku njiheshin, me çfare? Me gjakmarrjen, me biseda te cilat u digjnin femijerine...ja pra, nese do te flitej per femijeri te zhuritur, kane qene pikerisht ato odat e fameshme, ne menyre figurative po i quajme krematoriume. Rezultat i tyre ishte nje Shqiperi e mbushur me dhendure 14 vjeçare dhe me vajza te fejuara qe ne djep, ose ende pa lindur...po u bere me vajze, ma jep per djalin... - vate ajo pune, - do te thoshte Jovan Bregu, - u be pazari... Ja fillimi i kontradiktave. Gysi, nese nuk i kupton, ose nuk i shikon kontradiktat, atehere nisu nga rruga e kundert: "Marrdheniet midis brezave" ...do te dalesh me siguri tek kontradiktat ose kundershtite. Jane gjeja me normale, motori qe ka shtyre shoqerine perpara dhe qe do te vazhdoje ta shtyje.
Nese shkon ne nje stadium, gjyshi, babai dhe djali, aty po, si tifoze te se njejtes skuader ngrihen te tre me kembe me urra, por kur dalin jashte, ne boulevard, reagimi i tyre nuk eshte njesosj perpara vajzes me minifund. Ke tre reagime te ndryshme - ja kontradikta e kapur ne nje rast banal.

Gysi

Primus registratum

Atman, te duhet te pastrosh syzet dhe te lexosh ate cfare shkruaj une dhe jo te ndertosh realitete imagjinare duke hamendesuar boten ideore prej nga duhet te vijne pikepamjet e mija. Nese filloj edhe une tani te ngre hipotezat e mija per boten tende ideore prej nga rrjedhin edhe paradokset e tua te koflikteve te pashmangshme shoqerore, nuk besoj se do te mund te dalim gjekundi. Keshtu qe, lere Kuranin po merru me tekstin dhe jo me preteksitn.

Aludimet e tua per mbyllje te femrave e gjera te tilla, jane thjesht pjelle e fantazise tende. Ne qofte se ti nuk arrin te kuptosh nevojen e pranimit te dallimeve gjinore, apo edhe te roleve gjinore, dhe i quan keto thjesht mbyllje te femrave, diskriminim apo ku ta di une, ky nuk eshte faji im. Nuk eshte faji im pse ti i mendon te nxire sterre gjithcka qe nuk shkon konform asaj qe ti kujton per te vertete definitive.

Ato qe une kam thene jane thjesht mendimet e mija te cilat une nuk i shoh si fenomene te shkeputura, sic bejne shpesh shumica e njerezve, por i shoh ne funksion te nje teresie, te nje strukture sociale e cila mua me duket e shendetshme.
Dallimet gjinore jane nje debat i mirenjohur ndermjet feministeve dhe shume studiuesve te ndryshem te shkencave sociale. Per mua ky debat eshte i mbyllur dhe feministet ia kane futur kot ne kete drejtim. Nqs ka ende ne shqiperi feministe qe shohin enderra me sy hapur per realitet me nje shoqeri uniseks, kjo eshte thjesht deshmi e voneses se ketij debati ne Shqiperi, gje qe tregon se jemi ende shume mbrapa.

Pyetja jote se perse realiteti shqiptar ndryshon nga ai i vendeve te evropes perendimore, sigurisht qe ka shpjegimet e veta. Une e kam permendur edhe mungesen e sigurise ne Shqiperi, ku natyrisht kriminaliteti eshte me teper neper kembe dhe nje grua qe del naten ne rruge, sigurisht qe eshte e pambrojtur. Nga ana tjeter une e kam permendur si nje prej arsyeve edhe ate qe ti ke e konsideron si kryesoren, pra mentalitetin fanatik. Ajo qe une kam shpjeguar eshte se kjo arsye nuk eshte perfundimtare dhe nuk eshte e perhapur kudo. Nga ana tjeter, sigurisht qe edhene perendim nuk eshte dhe aq e barabarte kerkesa e llogarise ndaj femrave ne krahasim me meshkujt.

Persa i perket pikepamjes tende lidhur me boten shqiptare, une solla thjesht nje shembull te permendur nga kadareja, dhe nuk e solla per reference shkencore. Gjithsesi, problemi eshte edhe me i madh ne rastin tend kur nxjerr konkluzione perfundimtare ne koken tende per kanunin dhe strukturen shoqerore tradicionale shqiptare (sigurisht pa ndonje reference etnografike, megjithese ne kete rast duhet me teper reference etnologjike).
Keshtu edhe konkluzionet e tua me "perralla nga e kaluara", me dhendure 14-vjecare, si dhe me martesa djepesh, nuk jane gje tjeter vetem se produkte te nje etnologjie te mendimit "shkencor" socio-realist te kushtezuar nga paradigma determinuese e luftes se klasave te para me syzet e nje ndikimi ultramodernist i cili e fillon historine "e ndritur" te njerezimit vetem ne shek. XX.
Pikerisht reminishenca te tilla te nje etnologjie socio-realiste te bejne ta shohesh te nxire te gjithe realitetin tradicional shqiptar, duke te dhene te drejten te japesh definicione edhe per kanunin si dhe per edukimin shkrumbues te femijeve pergjate periudhave te shkuara te ketij vendi. Dhe si cuditerisht, ishte pikerisht ky edukim te cilin ti e quan krematorium, i cili ka sjelle ne realitet ata burra qe i kane dale per zot historikisht ketij vendi, ne kontrast te plote, me edukimin human modernist te sotem i cili po pjell burra qe vetem po e gjymtojne dhe perdhunojne kete vend.
Nuk kam ngene e duhur tani te merrem me kanunin, por te keshillosh qe te pakten mjafton te lexosh Fishten lidhur me kete teme, dhe do te arrisht te behesh me i permbajtur perpara se te nxjerresh definicione te tilla damkuese.
Natyrisht qe do ti kesh te veshtira per ti kuptuar disa gjera, dhe prandaj dhe nxitohesh per te dhene konkluzione perbuzese per te kaluaren e historise jo vetem te ketij vendi, por te gjithe botes. Po ta shohesh historine nepermjete shaleve nen minifund, sigurisht qe bota e djeshme do te te duket e erret, vecse mos prit te gjykosh me objektivitet per konfliktin e brezave pastaj. Duhet te kuptosh se jo cdo lloj konflikti shoqeror e con perpara shoqerine. Pergjithesisht botkuptimi i konfliktit si nje faktor zhvillimi ka te beje me teper me konkurencen dhe jo me strukturen shoqerore. Gjithsesi, konflikti i tille ndermjet brezave eshte nje dukuri mjaft e vone ne historine e zhvillimeve shoqerore, gje qe deshmon se ai ka hyre ne jeten e shoqerive tona vetem si pasoje i disa fenomeneve te reja, te cilat nuk eshte e thene te jene domosdoshmerisht zhvilluese. Duke e banalizuar mund te thuhet se koflikti shoqeror ndermjet brezave ka filluar pikerisht me ekspozimin e shaleve nepermjet minifundit. Natyrisht qe nuk mund te presesh zhvillim kur konflikti hyn e del per shalesh.

Nuk i reziztova dot as kesaj here semundjes per te shkruar gjate, megjithese e permblodha ne formen me te shkurter te mundshme.

hawk

Primus registratum

Ufffff mor Atman,a nuk ke mundesi te demostrosh denjesisht identitetin tend ateist pa u shnderruan ne antiteist sic e ke tradite,fatkeqsisht?!
Ktu nuk flasim per doktrina apo fenomene fetare,maksimumi ndikimin e fese ne formimin kulturore shqiptare por jo me teper.
Tema eshte e qarte dhe si e tille nuk ka nevoje aspak per at rreshtin e pare.
Nese e ke me kaq qef mund te shfrysh valvolat tek temat fetare,madje tek disa ke dhene kontribut me shembuj gazetaresk me dimensione groteske duke u nisur nga 4 ose 5 shembuj realitetesh(te supozuara pasi nuk njohim te verteten) e duke perfunduar ne pergjithsime globale e doktrinale....
Prandaj shembulli yt i shnderruar me narcizizem ne fakt,ka te ngjare te jete si ato shembujt gazetaresk.Madje bie poshte nga ti kur pohon se bota e qyteteruar trajton mashkullin dhe femren ne menyre te barabarte-duke u nisur nga orari,portinieri(sipas shembullit)..!!
Ne fakt ne leter ke te drejte por meqenese jeton ne Itali duhet te dish se statistikisht-e pranuar nga italianet-nje femer italiane ka me pak oportunitete inkuadrimi ne boten e punes se nje femer ne Zimbabve apo Bangladesh.
Pastaj persa i perket mesataress se mardhenjeve seksuale jane ne vend te pare por nuk me duket ndonje ndryshim i madh nga bota e kafsheve.

Ne lidhje me "Odat" nuk duhen fajsuar per martesat feminore...sepse ishte shoqeria e tille dhe nuk e kishin krijuar "odat".Sot mund te fajsosh internetin,klubin,televizionin,shkollen,si trasmetuaese plagesh sociale-modelesh te gabuara ne femijerine,adoleshencen e sotme!!Kan ndikimin e tyre shume me domethenes se "odat".Ti e ke hallin tek "odat" por çe do gjurmen kur ke ujkun?!Kjo vlen dhe per "kanunin".Nje ligj ne nje periudhe te mungeses se organizmit shteterore.Sot mund ta bombardosh sa te duash por duhet gjykur pa e shkeputur nga periudha.Do gjykosh hamurabin me kritere demokracie,humanizmi apo ne baze te Kartes se Drejtave te Njeriut??!!

Nejse,"detto questo",kalojme tek tema.
Me lart ka shkrime qe pohojne diferencimin mes dy sekseve por me duken teprime sepse eshte nje fakt qe merret si aksiome.Diferencimin biologjik nuk mund ta mohoje njeri.
Nga ketu linidn premisat e brumosjes se karakteristikave te personalitetit,karakterit te idendividit.
Le te marrim vetem forcen fizike te mashkullit qe jo vetem mund te themi ndryshon nga ajo femerore por,pa qellime polemike me levizjen feministe,eshte superiore(femer/mashkull te krahasuar ne kushte te njejta).Kjo force fizke projektohet shpesh ne te gjitha konfrontimet mes dy sekseve sepse ne menyre te pa drejte eshte rrenjosur ne formimin e psikes mashkullore.Pra i nisur nga forca mashkulli pretendon te jete superior ne te gjitha fushat(vlen dhe ne politike,per shtetet).Forca,nder te tjera,mund te jete sinonim i agresivitetit,dhunes,imponimit.Ja perse jetojme ne nje shoqeri maskiliste.
Nuk eshte vetem ne Shqiperi po ne te gjithe boten.
Shoqeria jone eshte munduar te largohet nga disniveli social shekullore, i bazuar tek forca mashkullore,gjate viteve te enverizmit.Sot pak nga trashigimia komuniste pak nga pluralizmi kemi nje femer te emancipuar dhe me diferencime te shpikura nga mashkulli me pak evidente,te pakten ne qytetet kryesore.
Natyrisht diferencimi biologjik eshte i pakapercyeshem.
Ai do te mbetet gjithmone brumoses i karakterit te njeriut.
Problemi eshte te mos shnderrohet ne dominues-diskriminues.

Femra ka nje dhunti ne te cilen mashkulli eshte inferior,ate te "dhenjes se jetes".Me te vertete mashkulli eshte i nevojshem per aktin e riptodhimit ne aspektin "mekanik" por eshte femra-e vetmja-qe bashkejeton me nje krijese tjeter,vetem ajo ka ndejsine-pergjegjsine- e nje jete tjeter qe zhvidhohet ne trupin e saje.Nga ketu lind ajo lidhja e padukshme nene/femije.Kjo lidhje eshte e perjeteshme,duke perjashtuar rastet patologjike.
Ketu mashkulli eshte inferior.Femra moderne ose ajo(nje pakice) qe ti e quan pjese e botes se qyteteruar kete superioritet e trasformon ne denim.Pra kekron te zhduk dicka qe gjenetikisht mban si pasoje e evolucionit apo si nderhyrje hyjnore.E gjithe kjo fushate behet per tu barazuar, aty ku diferencimi eshte natyral, ne menyre te sforcuar me mashkullin duke dal nga karakteristikat psiko-fiziologjike femerore.
Kundershtoj ata qe i paracaktojne femres nje rrol ne rendin social duke e inferiorizuar ashtu sic kundershtoj edhe ato qe superioritetin femerore e shnderrojne ne denim dhe tentojne tjetersimin.
Kjo vlen edhe per ty Atman kur nuk pranon diferencen dhe del me formulat e famshme te burgosjes se gruas..etj etj.Banalizon riprodhimin kur ve perpara fjalen "thjeshte".Thjeshtesia qendorn per mashkullin,e ti me duket se pasqyron ketu maskilizmin.Desha te te kujtoj se larja e rrobave,hekuri,fshesa jane,ashtu sic thua ne fund te fjalise,pune.Paguhet apo jo eshte nje pune e domosdoshme qe secila familje e percakton vete ndarjen.Dikush mund ta ushtroje si zanat kunderjet nje rroge mujore.Nese pagesa eshte kufiri i diskriminimit atehere nje prostitute(natyrisht paguhet),ka nje zanat,eshte e emancipuar ndersa nje femer(gruaja,e dashura..) qe nuk paguhet per te njejtin "aktivitet fizik" eshte e diskriminuar,e burgosur ??
Ti nuk ke te drejte te paragjykosh nje familje ku femra eshte shtepiake vetem per faktin se eshte shqiptare sepse ke me miliona qe bejne nje jete te tille ne "boten e qyteteruar".

Nuk te uroj qe per hir te barazise, zhdukjes se diferencimit, neser te mbetesh ti shtatzene(nese i perket seksit mashkull).

atman

Forumium maestatis

Hawk, shites porte me porte apo jo? Mos ki frike se nuk te ndryshon njeri seksin. Ndaj rrotulloheni e rrotulloheni e nuk gjeni rehat, sepse mendoni nje mengjes kur do ta beni shurren ulur ne gjunje...te zinjte ju. Kafka shkruajti nje liber te tere per metamorfozen. Ju eshte prishur gjumi nga tema dhe mundesia qe femra te gezoje ne shoqeri po ato te drejta qe gezon mashkulli. Por tek ju ka edhe nje veçori te dyte, superprodhimi i testosteronit eshte bere fatkeqesi dhe kjo ka ardhur ngaqe i fryni koqet mashkullore si balona sebashku me bulçite. Doni te sheroheni? drejtohuni tek doktor Adhamudhi, ai mund t'ju krreje njeren dhe keshtu do te shpetoni nga shqetesimet, haluçinacionet, dhe inkubet e femrave me mustaqe dhe mjeker qe u vijne rreth e rrotull krevatit çdo nate...nuk jini te bindur? hapni syte naten ne gjume dhe do te shikoni...
O shites porte me porte, qe e quani barazine ne shoqeri si barazi fizike, ose dallimet fizike i shtrini deri ne dallime shoqerore. Ore, po kush e humbi mençurine qe ta gjeni ju?
Gysi, nuk e ke lexuar ate liber qe permend, ndryshe s'do t'i kishe deformuar titullin: Quhet Femra eunuke dhe eshte vene keshtu pikerisht per te treguar se cili eshte synimi i nje shoqerie patriarkale, ta shndroje femren ne eunuke, sterile nga idete nga roli i saj ne shoqeri.
Po, nuk e ke lexuar dhe ndoshta ke lexuar vetem kur kam shkruajtur ketu ne forum duke e permendur autoren sepse une e kam librin ne biblioteken personale. Megjithate pak rendesi ka. Autorja nuk eshte e zhgenjyer nga feminizmi, por nga rezultatet qe arriti. Besoj se ke aq materi gri sa te kuptosh ndryshimin midis qellimit dhe rezultatit, i cili varet shume nga qendrimi i gjithe shoqerise.
Aman or shites dere me dere, sa i lezetshem je kur futesh deri ne organet seksuale dhe i perdor ato per te justifikuar mendimet e tua. Po çkane te bejne organet kur flasim per qenie njerezore, perveçse te ndash seksin? I ngreme keto qenie njerezore ne qenie shoqerore dhe ketu diskutoni. Problemi eshte se nuk ngriheni dot ju ne ate shkalle per te diskutuar, sepse jini te zene me organet tuaja seksuale.
Sa fjale qe paskeni mesuar te shkruani, fjale por asnjera prej tyre nuk formon mendim. Je injorant Gysi dhe shume sikurse jeniçeri tend, qe shet porte me porte mendimet e tij sepse po te kishe pak mend do te kuptoje qe shembulli me minifund, merrej per te krijuar nje ide. Nejse Gysi, edhe Enver Hoxha i la pasuesit e tij. E di ti qe ka denuar Todi Lubonjen, Fadil Paçramin, Mihallaq Luarasin etj qe predikonin kontradiktat midis brezave? Edhe Enver Hoxha ishte i te njejtit mendim, s'ka kundershti midis brezave, thoshte dhe kush e kundershtoi e pagoi. Vetem ne nje pike nuk pajtoheni, ai kishte burrerine qe ta ngrinte femren ne pushtet, ju burracakerine qe e dergon femren ne xhehenet.Hawk, me mire mos shkruaj, ta rekomandoj miqesisht sepse kudo ke jo vetem mosperputhje mendimi(me veten) por edhe padituri te madhe, shume te madhe, p psh si ajo qe kishe bere ne nje teme kur pohoje per arabet dhe gjuhen e tyre dhe iliret. Ndoshta nuk e di or derdimen qe arabet deri sa u shkruajt kurani s'kishin asgje tjeter veç nje folklori qe nuk i njihet nam e nishan sot dhe se fjala arab vjen nga egjiptianja arabà qerre me dy rrota, dhe qe kjo ka shume te ngjare te jete marre nga Hititja, sepse ata e perdoren arabane per here te pare si mjet lufte....Mos shkruaj, degjome mua, eshte e vetmja menyre per te me goditur mua, sepse me privon nga argetimi, qesh kur lexoj aq budallalleqe qe thoni duke i mbeshtjelle me fraza pa kuptim.

hawk

Primus registratum

/pf/images/graemlins/eek.gif /pf/images/graemlins/eek.gif

Kjo ishte replika??
Sa frige!!

Tek tema nuk dua te shroj me teper sepse nuk ka shum per te diskutuar.Jo se kishte ne fillim por integralizmi yt eshte si ftese per dasem,dhe ti e di qe ne dasem shkohet per qef.
Ajo e gjuhes nuk ka vend ketu.Flasim tek tema perkatese.
Pastaj tek nje replike me ty,ne nje rresht pohoje se gjuha para se te shkruhet flitet.Kane gjuhe semite apo jo??Madje semitet edhe Egjiptin e mbajten nen sundim(dinastite Hyksos),e nuk ishin hebrenjte.
Gjithashtu etimologjia kerkon burimin me te hershem qe natyrisht nuk eshte ai Ilir.

Nejse atman,ndoshta eshte vone,ndoshta ke ngrene ndonje veze paskuale e te ka dehur kakao,ndoshta...!!
Kur dua te qesh me kujtohet Dora Baltea(kjo me mjafton nga rreztimi yt)...dhe ilirishtja jote qe cuditerisht nuk gjete rrenjen "ar" tek "araba".

Tek testosteroni ke te drejte.
Normale, un ndryshe nga ti, nuk aspiroj per trans. /pf/images/graemlins/thumbsup.gif

Admir

Forumium maestatis

Djema. Jo cdo gje qe funksionon e pranohet ne bote mund te jete e mire per ne. Nuk jam per denigrim te gruas ne asnje aspekt vecse mos predikoni cicra ne hell ketu. Sygjeroni me te mundshmen. Te gjithe e dime se sa mire e sa e bukur eshte perfektja, po ja, nuk e aplikojme dot. Te merresh me kete teme nuk ndihmon asgje dhe askend. Heret a vone njerezit do ta kuptojne vete. Nqs keni jetuar jashte, mund ta vereni se sa i pa vlere eshte roli i gruas megjithe lirite e garantuara nga ligji. Jo te gjitha gjerat duhen ndryshuar.

Sirena

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Nqs keni jetuar jashte, mund ta vereni se sa i pa vlere eshte roli i gruas megjithe lirite e garantuara nga ligji. Jo te gjitha gjerat duhen ndryshuar.

[/ QUOTE ]

Per ku "jashte" e ke fjalen zotrote? Ka mundesi ta detajosh nje cike kete rolin e pavlere te gruas? Jo per gje, por mqn qenke edhe per jo-denigrimin e femres por njekohesisht edhe per mosndryshimin e rolit te pavlere te saj (ne mendjen tende e gjitha kjo, le te shpjegohemi) atehere jam shume kurioze te na e shtjellosh disi mendimin tend.

matriksi

Primus registratum

Per cfare diskutoni kot keshtu ?
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Femra lirine duhet ta gjej tek vetja e saj,jo ta marre dhe ta krahasoje me lirine djalit apo...
E harruat shprehjen e Skenderbeut "Lirine e gjeta mes jush,nuk jua solla une"

Behuni dhe ju si Xherxhi gjejeni lirine tek vetja juaj! /pf/images/graemlins/thumbsup.gif

Ramses

Forumium praecox

Cdokush nga ne ka vendin e rolin e tij ne kete bote...Dikush ktu tha qe femra duhet ta fitoje lirine e saj, por dhe seksi tjeter duhet ta ndihmoje qe ajo te fitoje lirine...Fatkeqesisht ne Shqiperi (dhe kur them ne Shqiperi nuk dua te pergjithesoj por ne disa raste) femra nuk ka arritur akoma te jete koshiente per vlerat dhe per forcen qe mund te kete ne shoqeri...Por nuk eshte vetem ky problemi...Problem tjeter eshte dhe fakti qe ne vendin tim te dashur femrat konsiderohen nga meshkujt si "qenie inferiore"...Te gjitha keto mentalitete duhen ndryshuar qe dhe femres ti jepet roli qe i takon ne shoqeri...Sigurisht qe ka ndryshime mes femres e mashkullit por keta plotesojne njeri tjetrin si celesi me braven (per mos bere tjeter krahasim:p:p:p;);))...Megjithate mendoj se nje femer eshte njesoj e afte si mua te bej cdo gje, pervec atyre qe fiziku nuk ja lejon...Po ashtu dhe une nuk mund te jem i afte te bej disa gjera qe ben femra...Mendoj se ne nje te ardhme te afert femra do zere vendin qe i takon dhe ne Shqiperi...
p.s: Nuk jam dakord vetem me faktin qe ne shumicen e ceshtjeve gjyqesore qe behen per caktimin e kujdestarise se femijes fiton femra pothuajse gjithmone...Ketu sjam dakord mendoj se dhe meshkujt jane shume te afte per te rritur nje femije...;);)Ktu na i kane futur sa here femrat:):):):p:p:p

Gysi

Primus registratum

Atman, je shume i parashikueshem. Pikerisht nje pergjigje te tille pa pergjigje prisja nga reagimi yt. Pikerisht, nje pergjigje te tille ku ti do te orvatesh vetem te vesh ne dukje ndikimet, verberite, apo prapambetjet e mija dhe askund me temen. Natyrisht, kjo eshte gjuha e njerezve te formatuar prej utopive ideologjike dhe ne te gjithe ligjerimin e tyre nuk kane asgje tjeter vetem se etiketime te "kundershtareve" me akuza per gjera te cilat i mbajne vete. Shkurt gjuha juaj eshte e mbushur me projektimin e semundjeve tuaja tek kundershtari.

Varja, nuk kam ndermed te filloj dhe te te pergjigjem ndaj ironive te tua bajate, megjithese di ta bej shume mire kete pune.
OK, po ta pranoj.
UNe jam shites porte me porte, dhe une shes nje vizion taleban per gruan. Vizioni qe une i ofroj shoqerise shqiptare eshte vizioni afgan. /pf/images/graemlins/shrug.gif
E cfare p-astaj?
Kjo s'argumenton asgje.
Une, po flisja shume qarte dhe po parashtroja pikepamjet e mija (quaji edhe te prapambetura po te duash), per mua nuk ka rendesi kjo. Te pakten une i kam argumentuar pikepamjet e mija "talibaneske", pikepamjet e mija "prapanike". Ndersa shkrimet e tua nuk jane gje tjeter vetem se shkaperderdhje termash agresive, per te krijuar panik ne popull.
Alaaaarm!!!
Keta po na lene mbrapaaaa!
Keta jane talebaaane!

Ajo qe une kam theksuar deri tani, eshte se midis mashkullit dhe femres ka dallime psiko-sociale te cilat rrjedhin nga dallime biologjike. Ne qofte se ti nuk e ke idene se si biologjia dhe kushtezimet biologjike ndikojne ne realitetin psiko-social nuk eshte faji im dhe as i "injorances" sime te menduar prej teje, madje as i "talebanizmit" tim, i cili kerkon te arsyetoje me qetesi, ndryshe nga "iluminizmi" yt i acaruar dhe hiperemotiv.
Pra, sipas shume studiuesve, mashkulli dhe femra kane dallime thelbesore biologjike te cilat veprojne mbi realitetin psiki tek njeriu dhe krijoje karaktere personalitete si dhe realitete sociale te ndryshme tek ata. Nje prej ketyre ndikimeve eshte edhe testosteroni, i cili, i ndodhur me shumice tek mashkulli, ben qe ai te jete me agresiv, me konkurues, me ambicioz sesa femra, e cila eshte me e bute, me e brishte, me bashkepunuese si dhe perkujdesese ne natyren e vet.
Kete debat nuk e shpika une, mjeshter. As talebanet. Ky eshte nje debat i cili ka kohe qe eshte hapur dhe vetem njerez si te rralle si puna jote e vazhdojne per inerci.
Ne kete menyre, fenomeni per te cilin duhet te diskutohet eshte, nese ka apo nuk ka dallime biologjike te cilat ndikojne ne dallime psiko-sociale ndermjet mashkullit dhe femres. Nese ka, kjo pune mbaroi. Mashkulli dhe femra nuk ka sesi te jene ne te njejtat funksione ne shoqeri, pasi kane natyra dhe karaktere te ndryshme. Ndersa ajo qe propozojne feministet eshte nje utopi denatyruese, e cila, edhe sikur te mund te realizohej do te sillte nje bote shume te shemtuar dhe me nje mije e nje probleme psiko-sociale.

Persa i perket librit te autores e cila quhet Grir, une nuk thash qe e kam lexuar. Kam lexuar nje ese ku permendej libri i saj. Dhe aty perkthimi ishte "Eunuku i grave". Tek e fundit kjo nuk ka asnje rendesi. Rendesi ka libri pasardhes i saj. Dhe une nuk thashe aspak qe ajo ka demaskuar qellimet e feminizmit. Ajo qe ka rendesi eshte se Grir ka vene ne dukje qe feminizmi deshtoi te realizonte ate qe synonte. Dhe kjo pastaj vlen te diskutohet. Per mua ka vetem nje arsye. Sepse feminizmi eshte utopik. Ne qofte se ti i gjen arsye te tjera mund ti zhprehesh, por une e kam te qarte nuk mund ta besh kete. Kjo sepse e di qe gjuha jote eshte vetem ajo e polemikave mes grindavecesh qe perplasin etiketimet dhe paragjykimet e tyre, duke matur vetem frekuencat e zerit: kush di te bertase me shume, - dhe jo forcen bindese te argumenteve.

Persa i perket Enverit, ti mund te quhesh dishepull i denje per te. Vertete enverizmi shprehte se nuk ka konflikt midis brezave, por ai veproi duke e menduar nje konflikt te tille. Ndryshe nuk do te kishte krijuar gjithe ato mjete propagandistike si dhe tere ato struktura rinore, mbi te cilat do te mbeshteste utopine e vet. Ne kete mes, ti si perkrahes i brezit te ri si dhe i ndryshimeve te reja, je me afer enverit ne perputhshmerine e ideve te tua me emotivitetin, vrrullin por edhe papjekurine e brezit te ri. Dhe kjo nuk ka lidhje me mendimin shkencor (armiku kryesor i komunizmit, si dhe i te gjithe uttopive ideologjike te botes, ku ben pjese edhe ti), i cili priret te qendroj asnjanes ne koflikte te tilla shoqerore.
Po keshtu Enveri ishte per nje barazi te tille ndermjet meshkujve dhe femrave, ku mohohet dallimi si dhe ndarja e roleve gjinore. Jo me kot shumica e feministeve kane qene ose jane frymezuar nga komunizmi.
Por mbi te gjitha, perputhshmeria e jote si dhe e feminizmit me komunizmin eshte tek konceptimi determinist si dhe funksional i konfliktit. Natyrisht tashme jo me me konflikt klasor (si tek Marksizmi), por i perkthyer ne konfliktin e brezave, si dhe ne konfliktin gjinor. Je ne harmoni te plote me strukturat ideologjike te te menduarit qe prodhoi komunizmin.
Nuk po permend ketu edhe materializmin dialektik qe ushqen botekuptimin tend ateist, njesoj si edhe ne komunizem.

Ramses

Forumium praecox

Ah edhe dicka se tani po lexoja ca perjigje te shkurtra se ato te gjatat vallaj nuk i lexoj dot se skam nerva...Megjithate ne ca shkrime pashe qe flitej per minifunde, per llogari ne familje, per orare te ndryshem kthimi ne shtepi midis meshkujve e femrave etj etj... Nqs lirine do ta shikonim nga menyra se si vishem dhe a ma "lejon" shoqeria apo jo, jemi ne rruge shume te gabuar...Akoma per keto gjera do flasim??!!akoma tek veshja dhe tek ora kur kthehemi ne shtepi do ta shikojme lirine???!!! Ca jane keto muhabete...Kjo sfere problemesh i perket secilit nga ne nga pikpamja e paragjykimeve dhe nga pikpamja e shijes qe kemi per te veshuren por jo per lirine e femres...Liria e femres qendron ne raport me meshkujt, ne mundesite qe i hapen asaj nga shoqeria, per te bere karriere apo per te shpalosur aftesite e saja, per kete liri po flasim...Po behet fjale per lirine qe ajo te jete e barabarte e te konsiderohet njesoj e afte me mashkullin ne situata te caktuara...Nga kjo pikpamje duhet tuteluar femra...Dmth me fjale te thjeshta "par condition" midis dy sekseve:p:p:p;););)Jo qe te jete e lire te veshe nje minifund, ajo eshte thjesht edukate dhe shije veshjesh...Kshu e mendoj une te pakten...Eshte mendim personal edhe pse ndoshta nuk eshte i shprehur shume qarte;););)

juxhoxhjaj

Primus registratum

gjithashtu gabim eshte ta konsiderosh femeren si mjet qe bene dashuri dhe duhet ta rruas se mos e perdorin,femra eshte njeri qe ka mendje dhe llogjike

Ramses

Forumium praecox

Pra, sipas shume studiuesve, mashkulli dhe femra kane dallime thelbesore biologjike te cilat veprojne mbi realitetin psiki tek njeriu dhe krijoje karaktere personalitete si dhe realitete sociale te ndryshme tek ata. Nje prej ketyre ndikimeve eshte edhe testosteroni, i cili, i ndodhur me shumice tek mashkulli, ben qe ai te jete me agresiv, me konkurues, me ambicioz sesa femra, e cila eshte me e bute, me e brishte, me bashkepunuese si dhe perkujdesese ne natyren e vet.
Kete debat nuk e shpika une, mjeshter. As talebanet. Ky eshte nje debat i cili ka kohe qe eshte hapur dhe vetem njerez si te rralle si puna jote e vazhdojne per inerci.
Ne kete menyre, fenomeni per te cilin duhet te diskutohet eshte, nese ka apo nuk ka dallime biologjike te cilat ndikojne ne dallime psiko-sociale ndermjet mashkullit dhe femres. Nese ka, kjo pune mbaroi. Mashkulli dhe femra nuk ka sesi te jene ne te njejtat funksione ne shoqeri, pasi kane natyra dhe karaktere te ndryshme. Ndersa ajo qe propozojne feministet eshte nje utopi denatyruese, e cila, edhe sikur te mund te realizohej do te sillte nje bote shume te shemtuar dhe me nje mije e nje probleme psiko-sociale.

[/ QUOTE ]
Deri ne nje fare pike dhe mund te isha dakord me ty po pasaj ma prishe terezine Gysi /pf/images/graemlins/smash.gif... Gysi jemi njerez edhe pse jemi te ndryshem jemi njerez te njejte dhe jemi krijuar ne ate menyre qe mund te bejme pothuajse cdo gje qe ben nje i njejte me ne...Dhe kur them i njejte ketu fus dhe femren...Ai ndryshim per te cilin flet ti eshte i vertete qe ekziston se ne tani nuk mund te dalim jashte ligjeve te natyres por smund te thuash qe femra nuk mund te kete ne shoqeri te njejtin funksion qe ka mashkulli...Une nuk jam idealist apo feminist, as utopist apo komunist, por mendoj se jemi njesoj edhe pse mund te jemi te ndryshem...Edhe une jam ndryshe nga ty qe je mashkull po kjo nuk do te thote qe nuk jam njeri si ti...Nejse kushdo e mendon ne menyren qe deshiron por qe te arrish e te thuash qe po ju dhame barazi femrave na morri lumi(pak a shume kjo ishte ideja jote) e ke shume gabim...Une mendoj se do ishte me mire...Dhe shpresoj qe Hilary Clinton te fitonte zgjedhjet per presidente ne Usa, edhe pse mund tju duket budadallek dhe pa lidhje, mendoj se kjo ngjarje mund te bente qe femrat te fitonin besim tek vetja dhe tek aftesite e tyre...Edhe nje zezak eshte i ndryshem nga nje i bardhe po kjo sdo te thote qe nuk jemi njesoj...Ja psh sipas logjikimit tend (edhe pse jane legjenda se une nuk jam i sigurte por me sa kemi degjuar) nje zezak eshte me i afte se mua qe jam i bardhe nga pikpamja sexuale.. /pf/images/graemlins/grin.gif Epo jo e Gysi i dashur une nuk mund ta pranoj kete...Me falni per shembullin banal po me dukeshe si me efikasi...Sepse meshkujt duhet ti godasesh tek pikat ku jane me te pasigurte /pf/images/graemlins/grin.gif /pf/images/graemlins/grin.gif /pf/images/graemlins/tipsy.gif...

pppppaa

Primus registratum

Nejse kushdo e mendon ne menyren qe deshiron por qe te arrish e te thuash qe po ju DHAME barazi femrave na morri lumi(pak a shume kjo ishte ideja jote) e ke shume gabim...

[/ QUOTE ]

Shak.. Te lexova dhe kisha dy pyetje ne lidhje me kete paragrafin me lart.

Ne fjaline tende (ku pershkruaje pershtypjen qe te kishte lene shkrimi i Gysit)vura re se ti e kishe nominuar barazine si nje "placke" me pronar dhe nga pershtypja e pare mu duk sikur iu referove meshkujve si "pronare te barazise"..

1)Ti mendon se aktualisht meshkujt jane "Pronare te Barazise" dhe mund t'ia japin dhe t'ja marrin kujt te duan..?

2)Nese jo kush eshte aktualisht pronari i barazise.. apo nuk ka pronare dhe shoqeria gjendet ne nje situate Tregu te Lire oportunitetesh ku cdo individ fiton aq sa eshte i zoti te fitoje..?

Faleminderit per mirekuptimin!

Ramses

Forumium praecox

Eh cme kapi dreqi:p:p:p Nejse per ate fjalen qe ke theksuar nuk eshte e imja por po perpiqesha te nxirrja nje perfundim te Gysit... Po pse duhet te kapeni ne ca vogelima nuk e kuptoj megjithate do mundohem te te jap nje pergjigje te sinqerte...Nuk mendoj se barazia eshte placke apo objekt tregetie...Apo qe pronar i saj eshte mashkulli...
Mendoj se meshkujt kane me shume pushtet se femrat, kete po e mendoj e me duket qe ky eshte realiteti... Ndersa ato dy alternativat qe me ke dhene tek pika e dyte jane ca si shume kufizuese per nje pergjigje te denje:p:p:p
Barazia nuk ka pronare ta thashe e mesiper...Por edhe shoqeria nuk gjendet ne nje situate tregu te lire oportunitetesh sic e ke shprehur ti...
Mendoj se barazia duhet fituar nga ata qe e kerkojne por kjo nuk do te thote qe e posedojme ne meshkujt...Mendoj dhe qe shoqeria nuk ju jep te njejtat oportunite cdokujt nga ne...Fatkeqesisht kshu ndodh ne realitet...Por mundesite e njejta nuk eshte se nuk ju jepen vetem femrave por dhe meshkujve...Problemi eshte qe femrave nuk ju ofrohen aq shume mundesi sa ne meshkujve sepse konsiderohen si seks i dobet...
Shpresoj qe pergjigja ime te jete e qarte...Per cdo paqartesi mos hezito te shkruash...:p:p:p

SATURN

Primus registratum

Ku duhet ta kerkojne lirine femrat ne Shqiperi?
Ti drejtohen ndonje institucioni? Pasi ta marrin me ligj e me vule, do jene me te lira?
Si e kerkon lirine nje femer ne nje ambient maskulistash siç eshte Shqiperia?

Keto pyetje jane per SHAKE WELL (meqe shkrimi yt me frymezoi)

Gysi

Primus registratum

Shake, nuk ka thene kush qe nuk duhet t'u japim femrave barazi.
Ajo qe une them eshte nje debat lidhur me vizionin mbi rolet gjinore.
Ne fakt me teper se tek barazia, une do ta shihja problemin tek drejtesia. Ajo qe duhet te na shqetesoje eshte e drejta e kujtdo per te vepruar sipas lirise se vet me jeten e tij, ndersa diskutimet per barazi e gjera te tilla, nuk i kuptoj shume.
Konkretisht, femrat ne shqiperi, ne nje nivel te caktuar shoqeror (jo ne te gjithe shoqerine shqiptare), jane te diskriminuara. Pra u mohohet e drejta e tyre per te vepruar lirisht ne shume aspekte.
Por kjo nuk do te thote se, ne kete menyre duhet t'u japim te drejte feministeve, te cilat kerkojne qe ne te gjithe jeten shoqerore pjesemarrja e femrave dhe e meshkujve duhet te jete njesoj. Kjo pasi, eshte e natyrshme qe per disa pune, meshkujt jane me te afte, ndersa per disa te tjera jane femrat. Ne kete menyre, njrezit shperndahen vetvetiu ne ato profesione ku e ndjejne se jane me te afte dhe nuk mund te kerkosh nje barazi utopike ku e gjithe jeta duhet te jete e perbere nga 50 % meshkuj dhe 50 % femra. Pra ti ke te drejte te punesohesh edhe aty ku pergjithesisht punen e bejne memire meshkujt. Por kjo nuk do te thote qe te vendosim kritere per te ruajtur artificialisht balancat sic kerkojne feministet.
Ndoshta po e banalizoj, por problemi im ka te beje me strukturen shoqerore. Cfare predikon feminizmi. Feminizmi kerkon qe njerezit te ndryshojne natyren e tyre. Pra ato ndertojne nje vizion imagjinar dhe perpiqen qe njerezit, edhe kur nuk ndjehen te diskriminuar, te fillojne dhe te ndjehen te tille. Ato thjeshte kerkojne te krijojne levizje shoqerore per tendertuar nje utopi, duke i bere njerezit te ndjehen patjeter me probleme, edhe kur ato nuk jane shume evidente.
Muhabeti eshte me i gjate, por nuk dua te behem i merzitshem.