Keqkuptime per Islamin: Pyetje - Pergjigje

Gysi

Primus registratum
Re: Keqkuptime per Islamin: Pyetje - Pergjigje

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Normat krijohen nga njerezit e jo nga feja, zoti!
Ne Shqiperi te dilje toples para 90-tes perfundoje ne burg, te mbaje pantallona me xhepa pllake ka mrapa perseri ne polici per shfaqe te huaja...e te tjera si keto.
Keto beheshin ne emer te komunizmit e sistemit komunist.
E njeta gje ndodh ne vendet arabe kryesisht ku femrave u ndelohen shume te drejta ne emer te islamit.
E pare ne kete prizem une jam kundra islamit te praktikuar ne kete menyre e kjo sdo te thote se jam kundra besimtareve pasi turma eshte dele e beson çdo gje qe u thone te ashtuquajturit profet.

[/ QUOTE ]

Normat mund te krijohen nga njerezit, por njerezit ndikohen nga shume elemente kur krijojne normat dhe vlerat shoqerore.
Une jam dakort qe shpesh ka abuzime ne emer te fese apo ndonje ideologjie te caktuar, si ato qe behen ne shume vende arabe, por kjo nuk justifikon paragjykimet ndaj kulturave te tjera duke i matur ato me vblerat e kultures tende.
Turma edhe mund te jete dele, por persa i perket autoriteteve fetare, ka nje hierarki intelektuale e cila nuk mund te nenvleftesohet aq kollaj. Ka studiues, intelektuale, filozofe, teologe te cilet i gjykojne me kompetence fenomenet fetare ashtu si edhe fenomenet shoqerore dhe nderthurjet midis tyre.
Ne nuk po flasim per popullin dhe populli nuk mund te merret si reference ne menyre shkencore.
Ajo ku une po kembengul eshte fakti se juve nuk doni te kuptoni qe vetem ne kulturen e sotme konsumiste plazhi ka kete rendesi qe ka sot, dhe se te gjitha kulturat e tjera tradicionale nuk e kane njohur plazhin (ne formen qe e njohim ne te pakten), si dhe ne pergjithesi kane pasur koncepte te tjera lidhur me shfaqjen e trupit ne ambiente publike. Kultura e ekspozimit te pjeseve te trupit eshte fenomen mjaft i ri ne shoqerine njerezore, pavaresisht se kjo kulture sot ka marre nje shtrirje kaq te gjere si pasoje e proceseve te globalizimit.
Pikerisht fakti qe ka kultura apo norma te ndryshme te ndikuara pergjithesisht nga fete qe nuk pajtohen me kete gje eshte krejt normal. Eshte nje menyre tjeter se si e shikon marredhenien e njeriut me veshjen dhe me shfaqjen e pjeseve fizike terheqese seksualisht.

Gysi

Primus registratum

Une nuk them se nuk ka pasur fare njerez qe kane bere plazh, por plazhi nuk eshte njohur si fenomen shoqeror. Qe palzhi eshte fenomen mjaft i vone ne shoqeri, kjo nuk do shume men dhe njohuri per tu kuptu.

Gjithsesi, une po flas per gjera me larg se thjesht fakti se kur ka dale ne fillim plazhi si mode. Ketu po flasim per probleme kulturore.

MLK

Primus registratum

Islami nuk ka lidhje me kulturen e kohen kur kan dale plazhet!
Do na thoni se zoti nuk kishte parashikuar qe do kishte plazhe kur shkroi kuranin! /pf/images/graemlins/laugh.gif
Apo çdo vend e shkruan sipas interesit te vet librin e shenjt!

Gysi

Primus registratum

Aspak!
Nuk e kuptoj se perse merreni gjithmon me aspektet anesore te problemit.
Une po them pikerisht qe struktura e sotme shoqerore funksionon mbi te tjera principe nga ato qe kane funksionuar deri me tani te gjitha fete si dhe kulturat tradicionale. Dhe kjo eshte mese normale. Problemi eshte se kam pershtypjen se juve nuk shkeputeni dot nga menyra imperialiste e te eksportuarit formen e vet kulturore dhe besoni se menyra e sotme moderne e te jetuarit eshte e vetmja dhe nuk mund te kete te tjera.
Pikerisht une jam duke thene se ka edhe menyra te tjera te te konceptuarit te shoqerise, si dhe te formave te organizmit te saj.
Pikerisht nje nga ndryshimet eshte fakti qe ka kultura ku pjeset e trupit nuk ekspozohen ne ambiente publike. Kjo eshte fare normale dhe nuk ka perse te paragjykohet. Ka njerez qe vazhdojne te zgjedhin te jetojne duke konceptuar nje lloj shenjterie per trupin e tyre qe i ben te mos ua ekspozojne ate kujtdo. Dhe ketu nuk ka asgje per tu parajgykuar.

MLK

Primus registratum

Po mire ata ne Amazoni qe jetojne lakuriq e qe eshte menyre te jetuari para ferexhese si i bohet halli! Sma do menia te ken lidhje me imperializmin ata /pf/images/graemlins/laugh.gif

Gysi

Primus registratum

Ku e di te qe ajo eshte nje menrye te jetuari perpara "ferexhese" dhe c'vlere ka ky krahasim?

Une nuk i paragjykoj kulturat e huaja edhe kur ato jane ne kundershtim me parimet e mija dhe as qe behet fjale ketu per te servirur shembuj te veshjes apo zhveshjes.

Pastaj nqs referencat tuaja gjejne harmoni me fise qe jetojne lakuriq ne Amazoni me duket se po e vazhdojme kot kete muhabet.
Sigurisht, jo te gjitha kulturat prane nudizmit jane te influencuara nga imperializmi apo globalizmi. Por ketu po flasim per teresine e kulturave tradicionale te cilat harmonizohen mjaft mire me njera-tjetren nga njeri cep i botes ne tjetrin.

Perpiquni te lexoni dicka per filozofine tradicionaliste dhe do te jeni me teper ne brendi te ketyre problemeve.

regele

Forumium maestatis

Sot me tha nje shoku im sirian diferencen midis shitve dhe sunive! Shitet besojne se Zoti beri pa dashje nje gabim (Zoti beka gabime dhe e korrigjojne njerzit /pf/images/graemlins/smile.gif ) dhe mesazhin qe i dergoi profetit Mohamed duhej t'ia dergonte kusheririt te tij Aliut! Sunit, besojne se ne kete mes nuk ka asnje gabim!

Kam nje keqkuptim tjeter ne lidhje me fene myslymane! Me duket se eshte nje fe ku meshkujt kane me shume te drejta se femrat...a eshte e vertete?

MLK

Primus registratum

"Ku e di te qe ajo eshte nje menrye te jetuari perpara "ferexhese" dhe c'vlere ka ky krahasim?"

Ne baze te atyre qe kemi mesuar, industria e tekstilit (per te prodhuar ferexhete /pf/images/graemlins/laugh.gif) nuk u krijua para se te krijohej njeriu, pasi ishte njeriu qe e krijoi e jo zoti /pf/images/graemlins/wink.gif

hawk

Primus registratum

Sot me tha nje shoku im sirian diferencen midis shitve dhe sunive! Shitet besojne se Zoti beri pa dashje nje gabim (Zoti beka gabime dhe e korrigjojne njerzit /pf/images/graemlins/smile.gif ) dhe mesazhin qe i dergoi profetit Mohamed duhej t'ia dergonte kusheririt te tij Aliut! Sunit, besojne se ne kete mes nuk ka asnje gabim!

Kam nje keqkuptim tjeter ne lidhje me fene myslymane! Me duket se eshte nje fe ku meshkujt kane me shume te drejta se femrat...a eshte e vertete?

[/ QUOTE ]

Se pari nuk do te thote se miku yt eshte nga Siria dhe ka njohuri rreth kesaj ceshtjeje megjithate un te kam sqaruar me lart se edhe shiat ndahen ne disa fraksione te cilat interpretojne doktrinen e 12 imameve ne menyra te ndryshme.Nje nder interpretimet eshte edhe ai i "gabimit" por jo i pranuar nga te gjithe shiat.

Se dyti nuk quhet feja myslimane por Islame.
Mbi te drejtat superiore apo maskilizmin sic jemi mesuar ta quajme e kemi te pranishem ne te gjitha besimet,te pakten ne ato me te konsiderueshmet ne nr. individesh.
Nuk eshte nje karakteristike endemike e Islamit.

MLK

Primus registratum

Kur vet muslimanet e interpretojne ne 12 versione te ndryshme fene e tyre, cilen prej versioneve duhet me mor per "origjinalin" ne qe kemi me pak njohuri /pf/images/graemlins/laugh.gif

hawk

Primus registratum

Versionin e Kuranit dhe Sunnetit pra ate version qe interpretoi,ndoqi,perhapi Muhammedi me frymzimin e All-llahut.

Interpretime ka ne te gjitha ideologjite ku njerezit mundohen te rinterpretojne hyjnoren.
Megjithe keto interpretime Islami ka arritur i njejte deri sot sepse ka baza te qarta dhe te veretetuara ne Kuran dhe ne traditen profetike.

"Vet muslimanet" te jep kuptimin e nje pergjithsimi sikur te gjithe ndjekin keto 12 versione.Por e verteta eshte ndryshe pasi nje pakice ne boten Islame ndjek interpretime te tilla.
Pra shumica beson ne ISlamin e interpretuar nga All-llahu dhe i derguari i Tije.

MLK

Primus registratum

Nje liber te lexosh a nje film te shikosh e tu kerkosh interpretimin njerezve kur e kane lexuar apo pare do kesh versione te ndryshme te treguari.
Atehere ne rastin e kuranit, se pari, gjysmen e popullsise e kemi analfabet keshtu qe nuk e di se si mund ta interpretojne e praktikojne nje liber qe u eshte treguar nga gjysma tjeter e sejcili sipas menyres se vet te kuptuarit e interpretuarit!

Gysi

Primus registratum

"Ku e di te qe ajo eshte nje menrye te jetuari perpara "ferexhese" dhe c'vlere ka ky krahasim?"

Ne baze te atyre qe kemi mesuar, industria e tekstilit (per te prodhuar ferexhete /pf/images/graemlins/laugh.gif) nuk u krijua para se te krijohej njeriu, pasi ishte njeriu qe e krijoi e jo zoti /pf/images/graemlins/wink.gif

[/ QUOTE ]

Vertete, industria e tekstilit per te prodhuar "ferexhe" si dhe "bikini" /pf/images/graemlins/wink.gif eshte shpikur me vone se krijimi i njeriut, por me lart po flisnim per popuj konkrete dhe jo per njerezit e pare, te cilet funksionalisht e zgjidhen problemin e mungeses se industrise se tekstilit me gjethe pemesh.

Ps. Meqe e fute edhe Zotin ne kete mes, une jam i mendimit se njeriu nuk krijon asgje. Ai vetem zbulon ato qe Zoti ka krijuar per te. /pf/images/graemlins/wink.gif

Gysi

Primus registratum

Kur vet muslimanet e interpretojne ne 12 versione te ndryshme fene e tyre, cilen prej versioneve duhet me mor per "origjinalin" ne qe kemi me pak njohuri /pf/images/graemlins/laugh.gif

[/ QUOTE ]

Shume e thjeshte MLK ate qe te duket me i arsyeshem!
NQS ke pak njohuri, shko pyt njerezit njerezit qe kane me shume dhe zgjidh mendimin qe te duket me i drejte.
Gjerat jane shume te thjeshta MLK, jemi ne ata qe i komplikojme me zor, pasi duam te gerricemi dhe jo te mirekuptojme!

ODISEA

Primus registratum

Sigurisht qe edukata, kulturat, vlerat, jane te lidhura me ambientin ku njeriu rritet, por juve jeni duke folur per vlerat e nje kulture ne te cilen juve nuk jeni rritur dhe nuk e njihni.
Persa i perket vlerave te kultures shqiptare, nuk jane ato qe u injektuan ne kohen e komunizmit. Kultura tradicionale shqiptare eshte shume prane vlerave te fese Islame ne mjaft aspekte. Sigurisht qe ka pasur edhe ekzagjerime, por ky eshte muhabet tjeter.
Dhe realisht perpara komunizmit plazhi as qe njihej dhe ushtrohej ne Shqiperi (Ne fakt nuk njihej as ne bote ne pergjithesi).

[/ QUOTE ]
per cilat vlera/kulture behet fjale ketu?
pastaj, pse te mos shkojme me larg akoma...
pse te mos shkojme deri ne vitet e pushtimit otoman qe futi me dhune keto vlera???
po flitet per sot dhe sot shqiperia eshte shume larg "vlerave" te fese islame...
...
prape nuk iu pergjigje pyetjes sime...
nejse, e gjithe kjo po behet terkuze kot me kot...
ca gjera nuk ndryshojne asnjehere...
/pf/images/graemlins/wave.gif

MLK

Primus registratum

[/ QUOTE ]

Ore, luftrat me te medha e gjakderdhjet me te medhaja jane bo ne emer te librave te shenjte /pf/images/graemlins/smash.gif ti me jep men me ik me pyt ata qe pretendojne ti njofin /pf/images/graemlins/laugh.gif
Flm ma dashke te miren po spara e preferoj lavazhin e trurit /pf/images/graemlins/laugh.gif me duhet akoma dhe per ca kohe /pf/images/graemlins/wink.gif

Pastaj si u kuptoka kush eshte versioni me i mire, kur te gjithe pretendojne te ken me te mirin!!
Na e bot ket pune si me qen domote e zgjidhke kollaj me i ark /pf/images/graemlins/laugh.gif
Sa per ate punen qe thua se zoti krijoi gjithçka me duket debat tjeter se po te filloj te them ne une qe kan qen ekstraterestet do te ishte e njeta gje /pf/images/graemlins/wink.gif do flisnim per dy gjera qe asnjeri e as tjetri nuk sjell dot prova /pf/images/graemlins/wink.gif

Shume e thjeshte MLK ate qe te duket me i arsyeshem!
NQS ke pak njohuri, shko pyt njerezit njerezit qe kane me shume dhe zgjidh mendimin qe te duket me i drejte.
Gjerat jane shume te thjeshta MLK, jemi ne ata qe i komplikojme me zor, pasi duam te gerricemi dhe jo te mirekuptojme!

[/ QUOTE ]

ODISEA

Primus registratum

na bere lemsh me citim/pergjigjen qe ke bere /pf/images/graemlins/smash.gif /pf/images/graemlins/lol.gif
mezi e zbertheva /pf/images/graemlins/lol.gif
/pf/images/graemlins/tonguee.gif

Gysi

Primus registratum

Ore, luftrat me te medha e gjakderdhjet me te medhaja jane bo ne emer te librave te shenjte ti me jep men me ik me pyt ata qe pretendojne ti njofin
Flm ma dashke te miren po spara e preferoj lavazhin e trurit me duhet akoma dhe per ca kohe

Pastaj si u kuptoka kush eshte versioni me i mire, kur te gjithe pretendojne te ken me te mirin!!
Na e bot ket pune si me qen domote e zgjidhke kollaj me i ark
Sa per ate punen qe thua se zoti krijoi gjithçka me duket debat tjeter se po te filloj te them ne une qe kan qen ekstraterestet do te ishte e njeta gje do flisnim per dy gjera qe asnjeri e as tjetri nuk sjell dot prova

[/ QUOTE ]

Ore, luftrat me te medha e gjakderdhjet me te medhaja jane bo ne emer te librave te shenjte ti me jep men me ik me pyt ata qe pretendojne ti njofin Flm ma dashke te miren po spara e preferoj lavazhin e trurit me duhet akoma dhe per ca kohe

Jo mor daje, se lufterat me te medha nuk jane bo hic ne emer te librave te shenjte, po nejse. Muhabet i konsumuar ky.

Tani nese ti e fut veten tek analfabetet qe nuk marrin vesh, nuk kam c'te te bej une. Une ta dhashe zgjidhjen me te mire te mundshme. Pikrisht, prandaj edhe te thashe qe ne fund zgjidh ate qe te duket me e arsyeshme. Besoj se i ke aq pare mend sa me dite mos me e honger sapunin per djathe.
Tani me zor nuk ti ben njeri lavazh trurit. Po deshe mund ta lesh edhe te ndotur, nuk eshte me detyrim kjo pune. /pf/images/graemlins/laugh.gif
Por ketu po vazhdojme muhabet kot, pasi i njejti problem me lavazhin del edhe ne cdo fushe te jetes.
Po keshtu njeriut i duhet te konsultohet me filozofet, me juristet, me mendimtaret per problemet shoqerore personale etj. Jo me kot as ateistet nuk kane mundur ti shmangin dot lufterat, madje perkundrazi, i kane shkaktuar botes shume me teper viktima (kam para sysh luften e dyte boterore si dhe dy utopite e medha fashizmin dhe komunizmin). Eshte puna jote se cili "lavazh" te pelqen me shume. Por une besoj se njerezit qe kane dy pare mend ne koke nuk kane te kene frike nga asnje lloj "lavazhi".

Normalisht as feja dhe as mungesa e saj nuk e ndryshon dot natyren njerezore e cila tenton te krijoje gjithmone ide te ndryshme per gjerat. Pikerisht edhe brenda Islamit do te jete ky fenomen. Pasi eshte njerezor.
Vete Islami eshte ndertuar ne nje menyre te tille per t'i lene hapesire interpretimeve te ndryshme. Pasi pikerisht kjo i jep Islamit ate dinamizem i cili ka bere qe te vazhdoje te jete efektiv dhe i nevojshem edhe pas 1400 vjeteve dhe pa i ndryshuar asgje. Por ky eshte muhabet me vete per te cilin me duhet te flas gjate.
Une nuk shoh asnje te keqe ne larmine e mendimeve. Perkundrazi, shoh pasuri, dhe shoh hapesire per te gjitha natyrat njerezore.
Megjithate feja ka sherbyer mjaft per te unifikuar deri diku mendimet e njerezve per ceshtjet kreysore, kardinale, pavaresisht se i eshte lene hapesire interpretimeve ne detaje dhe ne aplikueshmeri.

Na e bot ket pune si me qen domote e zgjidhke kollaj me i ark

[/ QUOTE ]
Po ca ka gjo te re ne kete mes mor lal. Te gjithe njerezit e botes pretendojne se kane versionin me te mire te interpretimit te gjerave.
Pse ti vete nuk pretendon se ke mendimin me te mire ne kete mes? /pf/images/graemlins/wave.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

Sa per ate punen qe thua se zoti krijoi gjithçka me duket debat tjeter se po te filloj te them ne une qe kan qen ekstraterestet do te ishte e njeta gje do flisnim per dy gjera qe asnjeri e as tjetri nuk sjell dot prova /citimi]

Sigurisht qe eshte debat tjeter dhe nuk kam ndermet ta diskutoj tani. E solla vetem per te vene barazpeshe me pohimin tend me tendence ironike se industria e tekstilit nuk eshte krijuar nga Zoti.

genci

Primus registratum
Keqkuptime per Islamin: Pyetje - Pergjigje

swim-suit-19century.jpg

oh shoot.. edhe kto do ti kene pase burrat terrorista.. /pf/images/graemlins/shocked.gif ncncnc .. shyqyr qe sot jane emancipuar.. /pf/images/graemlins/lol.gif
psssssssssssssssss xhemali.... /pf/images/graemlins/smash.gif