Keqkuptime per Islamin: Pyetje - Pergjigje

Indulgence

Primus registratum
Re: Keqkuptime per Islamin: Pyetje - Pergjigje

Mire, mor mire! Per sot po flasim, pas 100 vjetesh kur te mirat e plazhit jane te padiskutueshme dhe nga ana mjekesore, (pale shpirterore) c'te keqe ka?! I late kalamajt e shkrete rakitike /pf/images/graemlins/shrug.gif /pf/images/graemlins/smash.gif

hawk

Primus registratum

Aha kur nderhyn dhe parafolsja do te thote se tema eshte larg teologjise.
Me mire qendro spektatore se je e vogel.

hawk

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Problemi eshte i thjeshte e skemi pse e komplikojme, ti vet do e dergoje me ferexhe nusen tate ne u la ne plazh apo jo?

[/ QUOTE ]

Akoma me plazhin mar djal. /pf/images/graemlins/frown.gif
Rritu pak.
Nejse nese kerkon medimim tim,une do preferoja plazhin tjeter tek i cili gjej nenen tende ne toples apo gruan,motren,vajzen,perse jo ndoshta edhe pa gje fare. /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/shrug.gif

Keshtu ndoshta i mbrojme me shume nga rakitizmi !! /pf/images/graemlins/smash.gif

MLK

Primus registratum

Te ai plazhi qe thu ti nuk te lejn me hy kur je mjekercjap, as kur del me fuston si grate, ik e rasja i xhiro ka Siria a ka Yemen-i se anej te presin me krah hapur /pf/images/graemlins/wink.gif

hawk

Primus registratum

Ik e lexo dicka mar djal se t'ka rene dielli n'kaptine.

gurax

Pan ignoramus

Duke pare tere keto sa u thane me lart, cfare na pengon te themi qe islami ne kete rast eshte frenues per zhvillimin e shoqerise? Ne kete rast qofte dhe me konceptin e thjeshte "plazhi"? Do pres me shume sesa pergjigjen e guackes gjitheperfshirese "ruajtje e moralit te larte". Ketu paska ende nga ata qe moral te ulet do te damkosnin dhe nje femer koshiente per trupin e bukur kur del ne plazh.

Me kujtohet qe lexova diku: "I learned to improve my religion early when I was a kid. I used to pray the Lord day and night for a bicycle, until the day I understood religion doesn't work that way. So I stole one and praied for forgiveness." (Kam mesuar te permiresoj besimin tim qe ne femijrine time. I lutesha Zotit per nje biciklete, deri ne momentin qe kuptova se feja nuk funksionon ne ate menyre. Atehere vodha nje biciklete dhe iu luta Zotit te me fale.)

MLK

Primus registratum

Myslimani shqiptar që ka ndaluar shitjen e teknologjisë “bluetooth”

Për shkak të kërkesave të shumta të ditëve të fundit për teknologjinë “bluetooth”, Hasan Kaca, një tregtar celularësh dhe besimtar mysliman, në njërin prej dyqaneve te “21 Dhjetori”, shprehet se iu desh të mos pranonte të shiste më “bluetooth” që integrohen në kompjuterë, sidomos për adoleshentët që nuk e ka të vështirë ta kuptojë se për çfarë e duan tashmë. Etika e përdorimit të një teknologjie është e rëndësishme për besimtarin shqiptar, edhe pse kjo gjë mund të dëmtojë biznesin e tij, në kohën kur konkurrentët përfitojnë nga kërkesa e shtuar.

AMANI

Primus registratum

Oh my God, gysi po me ato shpjegime vazhdon, disa te tjere po me ato mendime qe kane pas kembngulin, dhe ato qe kane qene ofendues po ashtu kane mbetur. Qe ju kurjozon shume feja islame kjo eshte e mire, sepse tani pyesni e ngacmoni pa rradhe, ne fund shume prej jush keshtu e kane pranuar /pf/images/graemlins/smile.gif

-sot po flasim, pas 100 vjetesh kur te mirat e plazhit jane te padiskutueshme…
---------
te mirat dhe te keqiat. (psh, sot doktoret thone qe ato rezet e diellit nuk te bejne edhe aq mire)

qe femrat jane te ndara ne xhami… --- nje gjyshe ortodokse ne shqiperi nga permeti, kujtonte qe vite me pare ne fshatin e saj ku kishte me shume se 5 kisha, femrat ishin te ndara nga meshkujt. Per cfare kishe flisni ju? Se ka ndryshuar qe ti plotesoje deshirat e njerzve dhe tju pershtatet kohes aq shume sa nuk I perputhet me asaj qe ka qene, kjo dihet. Po ti dinit rregullat e kristianeve te rregullt dhe cifuteve, nuk do ti pelqenit, dhe qe na doni me shume neve (muslimanet) edhe kete pranojeni, hahahah /pf/images/graemlins/smile.gif

MLK

Primus registratum

Nuk mendoj se ketu po flet njeri cila fe eshte me e perparuar e ke duan njerezit me teper!
Po diskutohej per islamin e ashtu sikurse kristianizmi, budizmi, deshmitaret e jehovait kane absurditete e njerezit nuk jane pro, e njeta gje ndodh dhe me muslimanizmin.
S'kam qen ndonjehere personalisht kundra feve dhe besimeve te njerezve, po ato qe me duken absurditete do ti them sa here te me jepet rasti /pf/images/graemlins/wink.gif
Ai qe arrin e te me bind me argumenta se nje femer duhet te lahet me fuston e ferexhe ne det kur ben 45°c i them bravo ke te drejte. Po ketu sa here qe sillen shembuj konkret, ne vend te jepen argumenta kalohet ne ofendime, e aq me teper nga ata te pseudoquajtur muslimane.

AMANI

Primus registratum

Pinkut, etj. Cuditen kaq shume qe disa femra muslimane futen ne det te mbuluara, por nga ana tjeter nuk ju ben pershtypje fare, madje jane shume te kuptueshem ndaj homoseksualeve (?!!!!!!)

Kjo me kujton nje rast…
--------------
Ne nje emision ditor ne TV po jepte dy femra qe e kuptonin ndryshe gjidhenien. Njera e vlersonte aq shume sa ja jepte edhe goces se madhe qe e kishte 8 vjece. Tjetra mendonte qe ishte gjeja me anormale qe nje nene mund te beje. Kjo ishte ‘modele’ dhe tha qe duhet te ruante edhe fizikun. E sot e ksaj dite ka shishe qe eshte normale kurse gjoksi eshte per burrat dhe biznes me nje fjale, ok!

Tashi njerezve te pranishem ju bente me shume pershtypje dhe jua shpifte me nje fjale se si ajo e para I jepte gji deri ne 8 vjec dhe ksaj tarallakes tjeter nuk I thane asgje. Mendimet e kesaj te dytes nuk ju dukeshin alaramante fare, madje shume ‘normale’ dhe e kuptonin. Desha te shtoja qe me te vertete 8 vjec eshte e tepert POR doktoret nuk kane gjetur asnje ndikim te keq tek femija si nga ana fizike ashtu edhe mendore, ok.

sot njerzit nuk e dallojne dot te miren nga e keqja me, thjesht shkojne me rrymen.

pinkparadise

Forumium maestatis

hajt po e diskutojme kete shemullin tat, mqse e the vet

si ore nuk paska gje te keqe ti japesh femijes 8 vjeç gji /pf/images/graemlins/laugh.gif
normale te duke ty kjo ??? si pretendon ti qe nje femije te kuptoj qe po rritet, te filloj te zhvillohet psikollogjikisht, edhe te kuptoj qe vjen nje moment nuk eshte me femije por rritet edhe behet i madh, si mund te kuptoj zhvillimin e jetes nje femij 8 vjeçar kur trajtohet si bebe???

po shum e vertet, un skam asgje kunder homoseksualve, te bejne si te duan, nga momenti qe eshte nje vendim i tyre, nje zgjidhje personale, dhe qe nuk eshte e shtyre nga asgje tjeter veç mendjes se personit.

ka qe shkojne me rrymen, ka qe shkojne me librat, ka qe mundohen te arsyetojne dhe te vendosin vete.

ODISEA

Primus registratum

Ti nuk kupton as gjerat qe une them e jo me te kuptosh thelbin e muhabetit.
Une nuk thashe absolutisht se vajzat me ferexhe bejne mire qe shkojne ne plazh ashtu. Ajo qe une po them eshte se mund te rrine fare mire edhe pa shkuar. Per mua nuk eshte ndonje hata mosshkuarja ne plazh, dh perkundrazi, nuk ka te beje fare me pengimin per te jetuar. Ne qofte se per ty jeta eshte plazh eshte tjeter muhabet. Per mua jeta eshte shume me teper se larja ne det.

Ajo qe une thash pak me lart ka te beje me kete, qe ato shkojne ne plazh pikerisht sepse ne jeten e tyre jane mesuar ta kuptojne plazhin si te nevojshem, apo te domosdoshem. Dhe tani qe ato vajza kane marre tjeter drejtim ne jete, dhe privohen per ta realizuar kete deshire apo nevoje si mepare, e realizojne pikerisht ne nje menyre krejt te papershtatshme si ajo qe permendni juve.

Une nuk them se ato e konsiderojne plazhin si dicka te parendeshishme. Por besimi i tyre, parimet e nje kulture te frymezuar nga feja, kultura tradicionale ne pergjithesi etj. e nderton jeten e tyre ne nje tjeter konceptim. Pikerisht, problemi vjen kur ka mjaft njerez te cileve gjerat u perzihen me njera-tjetren.

Une nuk po bej teori. Une thjesht po jap shpjegimet e duhura per fenomene qe jane shume me komplekse se rrembimi me te cilin i gjykon ti.
Kjo qe une po te them eshte realitet dhe jo thjesht justifikim. E thashe edhe me lart. Plazhi i perket nje kulture mjaft te vone. Vetem ne shek e XX. Me pare njerezit nuk ia kane ndjere nevojen plazhit dhe nuk ka pasur asnje problem te ketij lloji.
Ti e quan absurde kete. Ky eshte problemi yt. Ajo cfare ti quan absurde i duket po kaq absurde atyre qe kane zgjedhur ne nje menyre tjeter dhe askush nuk ka ekskluzivitetin e absolutes sic mendon ti se e ke ne dore. Kjo eshte vetem mendjengushtesi. Perpara 100 vjetesh, te gjithe botes mbare i dukej absurde po te shihnin nje tufe njerezish me breke ne breg te detit qe shtrihen ne rere per ore te tera.
NQS ti nuk e kupton kete, ky eshte problemi yt!

[/ QUOTE ]
sa per dijeni njerezia e ka frekuentuar lumin/liqenin/detin/oqeanin ujin me nje fjale shume me perpara se 100 vjet perpara dhe sa per dijeni, me "guximtareve" u fillonin "breket" tek kavilja dhe u mbaronin tek fyti... Per kete habiteshin njerezit 100 vjet perpara, por ka akoma qe habiten dhe sot e kesaj dite /pf/images/graemlins/rolleyes.gif
per mendimin tim, plazhi futet tek qejfet e shfrenuara te shoqerise se sotme te degraduar... /pf/images/graemlins/rolleyes.gif

indu, /pf/images/graemlins/kiss.gif (na falni per daljen nga tema /pf/images/graemlins/laugh.gif, jo per gje, po si u puthka goca e huj kshu pa teklif /pf/images/graemlins/smash.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif)

ODISEA

Primus registratum

hajt po e diskutojme kete shemullin tat, mqse e the vet

si ore nuk paska gje te keqe ti japesh femijes 8 vjeç gji /pf/images/graemlins/laugh.gif
normale te duke ty kjo ??? si pretendon ti qe nje femije te kuptoj qe po rritet, te filloj te zhvillohet psikollogjikisht, edhe te kuptoj qe vjen nje moment nuk eshte me femije por rritet edhe behet i madh, si mund te kuptoj zhvillimin e jetes nje femij 8 vjeçar kur trajtohet si bebe???

po shum e vertet, un skam asgje kunder homoseksualve, te bejne si te duan, nga momenti qe eshte nje vendim i tyre, nje zgjidhje personale, dhe qe nuk eshte e shtyre nga asgje tjeter veç mendjes se personit.

ka qe shkojne me rrymen, ka qe shkojne me librat, ka qe mundohen te arsyetojne dhe te vendosin vete.

[/ QUOTE ]
pse habitesh ti /pf/images/graemlins/eek.gif
si kujton ti ka lindur lezbizmi /pf/images/graemlins/idea.gif
ja keshtu nga dhenia e gjirit deri ne ate moshe sa vajzat behen te varura (addictive) nga gj*ksi /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/lol.gif
ca nuk degjojme /pf/images/graemlins/laugh.gif

Gysi

Primus registratum

Mua prandaj nuk me pelqejne keto lloj muhabetesh pasi diskutimet hidhen dege me dege dhe nuk nxjerrin asgje pervec thellimit te keqkuptimeve.

Edhe njehere, e theksoj, edhe per mua nuk me duket gje fort normale te shkosh ne plazh e mbuluar nga koka tek kembet. Pro problemi nuk qendron ketu.
Feja, ashtu si te gjitha fete e botes, kane nje tjeter koncept per shfaqjen e trupit ne ambjente publike. Feja nuk thote gje per plazhin ne menyre direkte. Kjo pasi plazhi eshte fenomen mjaft i vone ne marredheniet shoqerore.

Ajo qe une po them eshte se njeriu mund te beje fare mire edhe pa plazh, ose mund te gjeje nje cep te humbur larg syve te botes, larg ambjenteve publike per te t'iu gezuar ujit, ashtu sic ka edhe mjaft vende te tjera qe i kane zgjidhur ne menyre apo nje tjeter me investime keto probleme.
Kjo eshte ceshtje kryekeput kulturore. Nqs juve nuk arrini ta kuptoni, kjo vjen nga te menduarit tuaj egocentrik. Kjo vjen ngaqe juve nuk arrini te perfytyroni menyra te ndryshme se si mund te konceptohet nje problem ne kultura te ndryshme. Kjo vjen ngaqe mendimi juaj nuk mund te dale dot jashte parametrave, jashte korrnizave te shoqerise ku jetoni, ndaj dhe shfaqet paragjykues ndaj kulturave te tjera qe ndertohen mbi te tjera parime dhe vlera.

ODISEA

Primus registratum

cilat parime, cilat kultura e cilat vlera...
me fal, po ti ku je lindur e rritur?
cfare moshe ke?
duke iu pergjigjur ketyre pyetjeve do me ndihmosh te te kuptoj...

Gysi

Primus registratum

Gabimi me i madh ne gjykimin e nje kulture eshte kur ajo gjykohet mbi parametrat e kultures tende. Eshte absolutisht e gabuar. Nje kulture gjykohet nga menyra se si ajo i organizon njerezit, nga menyra se si ajo i ben ata te zhvillohen, nga menyra se si ajo i zgjidh problemet sociale. Per te gjykuar nje kulture tradicionale, duhet pare struktura shoqerore ne teresi. Fenomene te tilla si plazhi apo shfaqja e trupit ne publik jane elemente shume detajore ne nje sistem te tere te plote qe strukturon jeten njerezore. Te gjykosh te gjithe sistemin nga nje aspek tejet i vecante eshte njsoj si te gjykosh nje aeroplan duke u nisur nga lloji i ushqimit nga ngjyra e sediljeve te pasagjereve.
Apo eshte njesoj si te thuash se ky avion nuk eshte gje sepse nuk ka tavulla duhani. Kjo, sepse ti mund te vish nga nje kulture liberale ndaj pirjes se duhanit ne ambiente publike.

Deri ketu nuk kemi te bejme fare as me damkosje dhe as me percmime ndaj atyre qe dalin me bikini. Por thjesht ka njerez te tjere qe kane tjeter vizion per menyren se si ndertohet jeta. Gjerat jane shume me komplekse.
Dhe nuk kemi fare te bejme me pikpamje "frenuese" sic u tha me lart.
Juve e quani kete frenuese sepse juve shikoni vetem detajin dhe jo teresine e sistemit ku qendron ky detaj (te cilin juve as qe e njihni dhe as qe keni pasur rastin ta studioni). Pikerisht prandaj edhe ju duket absurditet. Por nuk duhet te harroni se po kaq absurditet iu eshte dukur edhe atyre qe nuk jetojne sipas menyres tuaj vajtja ne plazh. madje, e thashe edhe me lart, po kaq absurditet do t'i ishte dukur tere botes perpara 100 vjetesh sikur te shikonte njerez me breke qe rrine e zhgerryen ne rere gjithe diten, madje harxhojne edhe para per kete.
Une e kuptoj qe eshte e veshtire ti shohesh gjerat "me syte e tjetrit", por eshte e domosdoshme nqs deshiron ta kuptosh tjetrin. Ose perndryshe, mos e gjyko.
Qendrimi fetar ndaj shfaqjes se trupit, edhe mund te jete njefare pengese, sot ne nje pjese te mire te shoqerive te sotme. Por kjo vjen si rezultat i faktit qe sistemet shoqerore jane perzjere me njera-tjetren. Njeriut sot i duhet te beje disa konpromise qe e bejne te duket shpesh here jofunksional. Eshte e veshtire te ndertosh nje sistem te ri te ndermjetem. Dhe kjo duket se i kapercen aftesite njerezore.
Por ama, brenda sistemit ku kjo norme eshte krijuar, ajo funskionon me se miri dhe nuk sjell kurrfare frenimi.
Pastaj, nga ana tjeter duhet te kuptojme edhe se cfare quajme frenim. Pasi kjo varet edhe nga qellimet per te cilat jane ngritur strukturat shoqerore. Nje kulture hedoniste, mbi te cilen eshte ngritur sot nje pjese e mire e shoerive, sigurisht qe mosshkuarjen ne plazh do ta konsideronte si nje pengese (per aq sa plazhi permbush sot "nevojat" e nje konceptimi te tille te jeteses), ndersa ne nje kulture tradicionale e cila eshte e orientuar me teper nga te tjera vlera, kjo "pengese" nuk do ti sillte asnje frenim. Perkundrazi, do ti sillte clirim. Clirim nga forma te argetimit qe e largojne nga qellimi dhe misioni i tyre ne jete.

Problemi pra eshte shume me i gjere dhe i thelle sesa deshira per te ta pelqyer trupin te tjeret, sic u shpreh dikush me lart, apo edhe sesa "kurimi" mjekesor nga rakitikizmi sic u shpreh Indu, te cilin une nuk e kuptoj se si e kane sheruar njerezit me pare!

Gysi

Primus registratum

cfare moshe ke?

[/ QUOTE ]

Ilia, perpiqu te kuptosh!
Nuk ka pike rendesie se ku jam lindur, rritur apo sa vjec jam une.

Ti po flet per nje kulture tjeter qe ti vete nuk e ke dhe nuk e njeh. Atehere, per te njohur nje parim qe vjen nga kjo kulture duhet te njohesh te gjithe kulturen ne teresi. Perndryshe do flasesh vetem ne ajer.

MLK

Primus registratum

Normat krijohen nga njerezit e jo nga feja, zoti!
Ne Shqiperi te dilje toples para 90-tes perfundoje ne burg, te mbaje pantallona me xhepa pllake ka mrapa perseri ne polici per shfaqe te huaja...e te tjera si keto.
Keto beheshin ne emer te komunizmit e sistemit komunist.
E njeta gje ndodh ne vendet arabe kryesisht ku femrave u ndelohen shume te drejta ne emer te islamit.
E pare ne kete prizem une jam kundra islamit te praktikuar ne kete menyre e kjo sdo te thote se jam kundra besimtareve pasi turma eshte dele e beson çdo gje qe u thone te ashtuquajturit profet.

ODISEA

Primus registratum

cfare moshe ke?

[/ QUOTE ]

Ilia, perpiqu te kuptosh!
Nuk ka pike rendesie se ku jam lindur, rritur apo sa vjec jam une.

Ti po flet per nje kulture tjeter qe ti vete nuk e ke dhe nuk e njeh. Atehere, per te njohur nje parim qe vjen nga kjo kulture duhet te njohesh te gjithe kulturen ne teresi. Perndryshe do flasesh vetem ne ajer.

[/ QUOTE ]
perkundrazi...
edukata/kultura/vlerat e njeriut jane te lidhura me ambientin/shoqerine/familjen se ku ai rritet...
te tera konceptet qe permende ti, nuk jane koncepte te kultures shqiptare...
fanatizmi eshte dukuri e re ne shoqerine shqiptare...
dhe ky eshte fakt dhe jo e folur ne ajer...
nejse...

Gysi

Primus registratum

Sigurisht qe edukata, kulturat, vlerat, jane te lidhura me ambientin ku njeriu rritet, por juve jeni duke folur per vlerat e nje kulture ne te cilen juve nuk jeni rritur dhe nuk e njihni.
Persa i perket vlerave te kultures shqiptare, nuk jane ato qe u injektuan ne kohen e komunizmit. Kultura tradicionale shqiptare eshte shume prane vlerave te fese Islame ne mjaft aspekte. Sigurisht qe ka pasur edhe ekzagjerime, por ky eshte muhabet tjeter.
Dhe realisht perpara komunizmit plazhi as qe njihej dhe ushtrohej ne Shqiperi (Ne fakt nuk njihej as ne bote ne pergjithesi).