Keqkuptime per Islamin: Pyetje - Pergjigje

Indulgence

Primus registratum
Re: Keqkuptime per Islamin: Pyetje - Pergjigje

Po pse i shmangeni pergjigjes dhe na çoni dy shekuj mbrapa xhanem? /pf/images/graemlins/shrug.gif

regele

Forumium maestatis

Nuk na cojne disa shekuj mbrapa jo, po aty jane vete dhe kujtojne se bota ka mbetur ne vend!

Indu ku ke qene ti?

Gysi

Primus registratum

Ne hapesire, s'ka mbrapa prapa o njerez. Piekrisht jeni juve qe perpiqeni t'i impononi botes bshtet tuaja koordinative, dhe nuk kuptoni dot se te tjeret orientohen mjafte mire me boshtet e tyre, nderkohe qe juve per vete nuk po dini te orientoheni me boshtet tuaja dhe perpiqeni t'u impononi te tjereve kaosin tuaj.

Indu, ne qofte se pergjigjen time ti e quan shmangie, atehere po them se t'u shmanga mjaft sakte dhe qarte!

Indulgence

Primus registratum

Na trembe me kete pompozitetin e ketyre "postulateve" të tua Gys! Kisha pershtypjen qe jeta, njerzit, fenomenet etj. ekzistojne ne hapesire DHE KOHE /pf/images/graemlins/shrug.gif

Gysi

Primus registratum

Nuk kisha per qellim te tremb njeri Indu, vetem te sqaroj disa gjera. Sic duket trebja te paska penguar te kuptosh.

Pikerisht, une kam shprehur se njrezit jetojne ne "hapesire dhe ne kohe", por pikat e references ne hapesire dhe ne kohe jane te ndryshme.
Problemi yt eshte se nuk shkeputesh dot nga te menduarit evolucionist. Sipas kesaj menyre te menduari cdo kohe qe vjen, eshte domosdoshmerisht me e mire se ajo qe i ka paraprire. Ndersa sipas meje, nuk eshte e thene. Njerezimi njeh ulj ngritje, rreshkitje anash etj. P.sh. epoka qe pasoi perendimin pas renies se perandorise romake nuk ishte me e mire se koha e lulezimit te kesaj perandori. Po keshtu nuk eshte e thene qe epoka e sotme te jete me e mire se ajo e para 100 vjetesh. Ne disa drejtime po, ne disa te tjera jo.

Po keshtu ti nuk shkeputesh dot edhe nga te menduarit racist, ku njerezit, kulturat, vihen ne peshore per tu krahasuar domosdoshmerisht me njeri-tjetrin. Dhe me e keqja eshte se te gjitha kulturat maten me te njejtin kut, pavaresisht se ato kane kute te ndryshme me te cilat masin veten. Keshtu ti i imponon tere botes kutin tend, permasen tende.
Ky eshte problemi!

Indulgence

Primus registratum

Une s'kam asnje problem Gysi. Ne keto tema vij thjesht te marr njohuri per ato ane te kultures Islame qe s'kam mundur kurre t'i perceptoj dot! Dhe kur nuk gjej dot shpjegime racionale as nga mendimtaret islamike si puna jote, e ndjej qe vertet eshte humbje kohe!
Kur ti thua qe p.sh nje vajze 12-14 vjecare, lindur e rritur ne Shqiperi, ne vend qe te loze me kalamajt e tjere, te notoje ne det, apo dhe te eksploroje cudirat mendore dhe fizike te pre-adoleshences, zgjedhka me vetedije te plote te besoje ne nje figure imagjinare e pa detyruar, kercenuar, shperblyer, apo genjyer nga askush, vendoska te mbulohet koke e kembe se ate kulture preferon, kete s'mundem vertet ta kaperdij.
Filozofo sa te duash ti! /pf/images/graemlins/shrug.gif Klasen s'e kalon dot! 4! Hajde njehere ne vjeshte, se s'i dihet /pf/images/graemlins/laugh.gif

Gysi

Primus registratum

Ca, po loz shpijash tani?

E pranoj katren dhe ndjehem mire kur e marr nga nje zyshe e paafte si ty!

Edhe thua pastaj qe vjen ketu per te mesuar!!! /pf/images/graemlins/shrug.gif
hajde zgjidhe dilemen. Nxenes qe ve nota, apo zysh qe vjen ne klase per te mesuar nga nxenesit!

Ne fakt problemi eshte se ti je nxenes qe meson permendesh dhe nuk reflekton aspak, domedhene nuk nxe.
Sigurisht nxenes te tille marrin gjithmone dhjeta. Pasi jane te afte te riprodhojne permendesh gjithcka qe thote mesuesi, apo libri. /pf/images/graemlins/wink.gif
Por me e keqja eshte se megjithese e quan humbje kohe muhabetin, vazhdon ta vrasesh kohen pa meshire.

Por mbi te gjitha ti vjen per te mesuar duke paragjykuar qe ne fillim gjithcka, si dhe duke i dhene disconect vullnetit per te kuptuar.
Nuk dua t'i rikthehem edhe njehere gjerave qe i kam thene me siper. Fakti qe nuk i ke kuptuar, me ben te mos shpresoj se do ti kuptosh tani.
Ti vazhdon dhe merr shembuj konkrete, nderkohe qe ajo per te cilen po flas une eshte shume me teper aq sa percepton ti ne shembullin tend.
Mbi te gjitha edhe shembujt i ekzagjeron, si dhe i merr jo ne vendin e duhur, pasi se pari, askush nuk thote se gruaja duhet mbuluar nga koka deri tek kembet, dhe e dyta ketu nuk po behet fjale per femijet dhe aq me pak behet fjale per kercenime, detyrime, mashtrime e fantazira te tilla qe trillon mendja jote.

Se fundi, nuk je e detyruar te kaperdish asgje. Cdo njeri ka permasen e tij te rrylit te fytit, ashtu sic ka edhe preferencat e tij dhe jo gjithcka ia pranon stomaku. Por te pakten kupto qe eshte nje pjese e mire e botes e cila, nuk te kaperdin dot as ty.

ODISEA

Primus registratum

gysi, nuk ka faj Indulgence ne ato qe thote...
ti nuk i pergjigjesh pyetjeve direkte, por fluturon ne hapesire/kohe...
edhe une kam hyre per te "mbase" perceptuar kete kulture/vlere qe po flitet ketu...
nqs Indulgence apo une nuk kuptojme asgje, por i kalojme gjerat permendesh, mbase nuk ka llogjike ne ate qe thua ti /pf/images/graemlins/idea.gif
a te ka shkuar ndonjehere mendja te shohesh ato qe shkruan ne kete kendveshtrim?
po te pyes per te treten here me shprese se kete here do pergjigjesh /pf/images/graemlins/rolleyes.gif
KU JE LINDUR E RRITUR ?
CILIT BREZI I TAKON ?
do me ndihmoje mbase me pergjigjen tende?!
fundjave te mbare te gjitheve /pf/images/graemlins/wave.gif

Gysi

Primus registratum

Po pse, ti kujton se Indulgjence perben ndonje rast te vecante?

As qe e ve ne dyshim qe ka sa te duash njerez te tjere qe mendojne ashtu, madje mund te jene edhe shumice ne Shqiperi. Por kjo nuk do te thote fare asgje.
Indu nuk po ben ndonje gabim individual, apo te vecante. Eshte nje menyre e te menduarit gabim qe e kane shumica e njerezve ne bote, t'i shohesh gjerat e tjetrit me syzet e kultures tende, apo te masesh elementet e nje kulture tjeter me kutin e kultures tende.

Pikerisht gabimi kolektiv i nje pjese te madhe njerezish eshte se nuk shkeputen dot nga te menduarit egocentrist, etnocentrist dhe madje shpesh edhe racist.
Tani nuk kam faj une nqs juve nuk kuptoni, pasi jeni te kushtezuar nga kjo lloj menyre te menduarit, dhe nuk perceptoni dot jashte ketyre permasave. Pikerisht paaftesia per ti pare gjerat "me syte e tjetrit" sjell te gjitha paragjykimet e botes, madje pikerisht kjo ka sjelle ne pergjithesi edhe te gjitha lufterat.
Gjithmone pushtuesit kane shkaterruar kulturat e te tjereve me mendimin se do t'u cojme atyre "civilizimin". Dhe kjo eshte gje e njohur.

Por nqs hyn ne nje debat te tille kulturor, duhet se pari te kesh disa koncepte minimale per larmine kulturore, per strukturat shoqerore, per funksionalizmin e elementeve kulturore, per menyren se si funksionon nje shoqeri etj. Pikerisht, per te kuptuar nje norme kulturore, duhet ta shohesh ate ne teresi, ne vendin qe ajo ze ne strukturen shoqeror si dhe ne funksionin aq ajo kryen ne kete sistem. Te diskutuarit per te ne menyre te vecuar, jashte cdo lloj funksionaliteti dhe marredhenie me norma dhe vlera te tjera te kesaj shoqerie, eshte nje menyre teper segmentare e te menduarit dhe natyrisht qe do te coje ne keqkuptim.
Eshte njesoj si te studiosh zorret me vete, jashte aparatit tretes dhe jashte nje morie funksionesh qe kryen, dhe te thuash: "per cfare hyjne ne pune kaq te gjata?"

Apo si te shohesh sadokartin e makines (me falni nese nuk e kam shprehur mire, pasi nuk marr vesh nga makinat dhe pjeset motorike), jashte sistemit motorik te nje makine, si dhe te funksionit qe kryen dhe te thuash se kjo gunga ketu te pengon kur ecen se perplaset me guret rruges.

Pikerisht prandaj po ta ritheksoj se nuk ka fare rendesi se ku kam lindur une dhe kujt brezi i takoj. Nese mund te te ndihmonte pergjigjia ime me thuaj se si, pasi ndoshta do te te ndihmoj me mire keshtu.

regele

Forumium maestatis

Gyso, postimet e cdo antari ne kete teme, nuk kane asnje lloj ofendimi personal apo ide percmimi per ndonje antar te vecante dhe per kete nuk ka shume mundesi kundershtimi!.

Ideja eshte se dikush, hap nje teme per shpjeguar keqkuptimet (dhe jo pamundesine e te kuptuarit) ne lidhje me fene islame! Tema hapet nga nje myslyman dhe te tjeret, te keqkuptuarit presin pergjigje, te cilar ne shumicen e rasteve nuk kane ardhur sepse ose jane anashkaluar, ose pergjigjet jane perdorur per te bere propogande, ose per te treguar se ata qe marrin pjese ne kete dialog, jane komplet te paafte te kuptojne idete e fese islame!

Nuk me duke t e drejte te veprohet keshtu dhe nese ne kete dialog marrin pjese te persona qe nuk e kuptojne fene, eshte detyra jote, si pergjigjes i pyetjeve dhe i hapesit te temes qe me durim te sqaroje dhe te pergjigjet tjesht dhe qarte me qellim qe te behet i kuptueshem per te gjithe! Nese do te ishim te gjithe te ditur, nuk do te kishte keqkuptime dhe pyetjet nuk du tua drejtonim disa personave qe ose ironizojne (jo vetem ne kete teme) ose ne pamundesi te pergatitjes intelektuale dhe fetare pergjigjen kodra pas bregut! Shume nga keto pyetje te bera ketu jane hapur si tema te vecanta ne rubrika te ndryshme, dhe i bie qe shpjegimet e dhena atje dhe shpjegimet e dhena ketu te ndeshen koke me koke me njera tjetren, pra keqkuptimet jane mese normale te lindin! Nderin per te trajtuar me respekt te keqkuptuarit e keni ju qe hapni kete teme (e cila per mendimin tim ka qellim shume me madhor se injorimi, tallja, ironizimi apo tregimi i nje fare supremacie fallco ndaj nje grupi antaresh), por nese e ndjeni veten te paafta (nuk eshte turp) me mire mbylleni kete teme, se sa te vazhdoni dhe te krijoni acarime dhe tension mes atyre qe pyesin dhe atyre qe pergjigjen!

Gysi

Primus registratum

Regele!

Se pari, temen nuk e kam hapur une, dhe mos mendo se mund te flas ne emer te ndokujt tjeter, pervec vetes sime.

Se dyti, nqs ka njerez qe mund te jene te paafte per te dhene nje pergjigje te arsyeshme, kjo s'ka te beje fare me ate qe po them une. Ky eshte problem i atyre, si dhe i te tjereve qe i marrin per reference, per te gjetur sebepin e rradhes per te filluar talljen "gallaten" e tyre demaskuese.

Se treti une nuk kam tallur deri me tani ndokend. Perkundrazi, pergjigjet i kam dhene me mjaft seriozitet dhe besoj se kam arsyetuar me rigorozitet dhe ftohtesi. Nqs une kam bere edhe ironi me lart, kete e kam bere thjesht per t'iu pergjigjur ironive apo edhe me keq, talljeve krejt pa vend qe mjaft njerez i hedhin pa i peshuar nga mosdija e tyre.
Gjithsesi, per te fyer ndokend as qe e kam ndermend.

Se katerti, une nuk kam absolutisht ndonje gje me faktin qe ka njerez qe kane keqkuptime. Kjo eshte mese e natyrshme dhe ndodh tek te gjithe. Por te mos i ngaterrojme keqkuptimet me paragjykimet, apo edhe me keq, me mungesen e vullnetit per te kuptuar, sic edhe ndodh jo rralle.

Se pesti, nuk kam ndonje iluzion qe me ben te besoj se pergjigjet e mija do t'i bindin te gjithe. Absolutisht jo. Une e kam te qarte plotesisht qe ka mjaft njerez qe nuk e nderrojne dot kutin e peshimit te te tjereve. Por te pakten kam te drejte te kerkoj njfare mirekuptimi. Jemi ne nje teme ku flitet per keqkuptimet dhe jo ne nje teme, keqkuptimi, ndaj besoj se eshte i domosdoshem njefare mirekuptimi, per te bere nje debat normal.

Tani, per sa i perket faktit nese juve e keni marre apo jo pergjigjen ky eshte nje muhabet me vete.
Por une mund ta pranoj pa teklif qe edhe mund te jem i paafte per t'i bere te gjithe te kuptojne apo te binden. Kjo pasi ti bindesh te gjithe, eshte e PA MUNDUR. Dhe une, normalisht jam i paafte per te bere te pa munduren.
E dyta, ka disa probleme qe, ne fakt nuk jane te lehta per t'u kuptuar dhe aq me teper me fjale te thjeshta (megjithse per mua fjalet jane gjithmone fjale dhe nuk jane as te thjeshta as te komplikuara), dhe per me teper kur ka njerez qe nuk duan te kuptojne. Tani me thuaj se si mund t'ua shpjegosh te gjithe njerezve teorine e relativitetit, ne menyre qe ta kuptojne te gjithe? Sigurisht qe eshte e pa mundur. Duhet te kesh njefare haberi nga fizika qe ta kuptosh, ne vija te pergjithshme. Pikerisht, edhe problemi ne fjale eshte nje problem kulturor dhe nuk mund te shpjegohet ne hollesi, pa pasur njefare haberi nga sociologjia, apo nga shkencat humane ne pergjithesi. Tani te filloj dhe te shpjegoj strukturalizmin, funksionalizmin, normat dhe vlerat kulturore, hierarkine e tyre, qellimin e tyre, menyren se si funksionojne, se si ndertohen, se si harmonizohen etj. Eshte nje muhabet jo vetem i gjate, por edhe profesional qe do te trashte gjithe miletin forumdashes. Keshtu, me qartesisht se kaq nuk mund te shpjegohen fenomene te tilla.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Te sqaroj disa gjera ne fillim:

Sqarim 1:

Plazhi nuk eshte gje e ndaluar ne Islam. Ca nuk lejohet eshte te shfaqesh nje pjese te trupit.

Shoqeria ne pergjithesi, nuk lejon qe disa gjera te shfaqen publikisht. Imagjinoni qe kur jeni ne mes pazarit, te dalin disa lakuriq dhe te tere te pergezojne ata per "emancipimin" e tyre dhe "ecjen perparimtare". Kush do ishte ai prind qe do pranonte qe keta te ecnin si pa te keq edhe femijet e tyre t'i shikon si pa te keq edhe tu mesohej se eshte gje normale?

Pra shoqeria ka vene disa gjera baze qe te eliminoje demin familjar dhe psikologjik ne njerez. Lakureqesia apo ekzpozimi ka efekte psikologjore te njeriu, si humbja e drojtjes ndaj gjerave qe duhet patur ndrojtje. Perhap shthurrjen e lidhjes familjare, duke rritur tradhetine bashkeshortore dhe nje sere gjerash qe disekulibrojne rendin dhe sturkturen e shendoshe familjare.

Imagjinoni sikur te gjithe te dilnin lakuriq...familja, babai, nenja, motra...do ishte ky "emancipim" apo shthurrje me pasoja te paimagjinueshme. Natyra e njeriu eshte qe kur shikon qe te zbuluar nga tjetri ndikohet psikologjisht dhe fizikisht. Disa gjera jane te ndaluara kategorikisht nga cdo lloj grupi nqs do deshironin nje familje te shendoshe.

Pra nuk mund te kritikohet nje qe nuk del lakuriq dhe te quhet i prapambetur sepse nuk del lakuriq. Imagjinoni qe dikush t'ju thoshte "Mamaja apo motra, vellai, burri juaj, duhet te dali lakuriq qe te jete moderne ne syte te gjitheve". NUk do ishte kjo ironi e pamershirshme ndaj moralit dhe akuze e jo-dashamirese ndaj nje gruaje, moter, burri, vellai te ndershem?

Ne te kete prospektive, Islami ve disa gjera qe duhen mbuluar publikisht. Tani, te vesh edhe ta quash tjetren apo tjetrin "te prapambetur, te shtypur" sepse nuk nxjerr ato pjese te trupit qe ti mendon se jane te "lejuara" eshte njesoj sikur te veje njeri te mamaja apo mota, burri, vellai juaj dhe ta akuzoi se po s'doli lakuriq mes sheshit ne sy te gjitheve eshte "i prapambetur, jo-tolerant". Disa njerez e kane nga natyra njerezore, qe disa gjera nuk i bejne. Te akuzosh per "prapambetje" eshte t'ia perplasesh ne fytyre dhe ta injorosh nderin e tyre, dhe shtypje.

Eshte njesoj ne te gjitha aspektet sociale. Njerez qe pijne sepse po s'pine alkohol quhen "kalamaj". Njerez qe bejne kete e ate se po s'e bene, nuk kane repektin e duhur ne shoqeri edhe se keto gjera jane te pista nga vete natyra. Imagjinoni nje grup burrash te martuar, qe tradhtojne gruan nate e dite dhe kur njeri thote "une nuk e trahdtoje gruan" e quajne te "prapambetur", "femeror", "delikat" etj..etj.. Keto jane peplasje ne fytyre e nderit te tyre. Akuza te tilla jo qe jane ironizuese, por jane sulm ndaj nderit te cdo shoqerie. Ne vend ta kuptojne se e kane gabim, duan te shtypin duke i bere presion te tjereve qe nuk i binden "emancipimeve" te tyre.

E njejta gje edhe me plazhin. Imagjino sikur te dali nje plazh lakuriqesish, dhe te fillojne te shajne ata qe veshin rroba banjo "normale". Imagjinoni sikur te dali nje plazh qe bejne seks si kafshe ne sy te gjitheve edhe te shajne ata ne ate plazhin "normal" edhe imagjino akoma me keq....

Disa gjera jane vete gjera te pista nga natyra e tyre. Nqs ata qe nuk e pranojne pisllekun sepse jane te piste vete,kjo eshte problemi i tyre. Por te akuzosh dike qe eshte i paster nga natyre per absurditet dhe qe nuk pranon pisllekun qe je lyer vete, kjo eshte ironi trallese, ofenduese dhe nuk kerkohet qe te vazhdohet biseda me njerez te tille.

Nuk kam pse une apo nje tjeter, te vazhdoje biseden me nje pervers qe akuzon mamane, motren, gruan, burrin e nje tjetri pse nuk del lakuriq pa gje fare sepse i pelqen atij pa kurrfare llogjike. Edhe kur i thua me te mire se e ka gabim, vazhdon dhe te akuzon per "shtypje" "jo-modernizem" e nje mal me fjale te tjera. Kush nga ju ne kete forum do forconte mamane, motren e tij te dilte lakuriq jashte deshires se tyre sepse degjon dike pervert qe kerkon "te cliroje nga jo-emancipimi".

Disa gjera jane standarde dhe jane te ndaluara nga llogjika.

Sqarim 2:

Islami nuk pretendon te ndryshoje njerezit brenda nates...ndryshimi i nje personi ne raport me Zotin eshte dicka personale. Nqs nuk beson ne Zot, nuk beson se Zoti krijoi ty e gjithcka, cfare rendesie ka qe mbulohesh nga koka te kembet? Nqs nje qe zbulohej apo vente ne plazh me rroba banje por beson ne Zot do ishte me i/e mire se dikush qe mbulohet dhe nuk beson ne Zot.

Disa njerez e kane te veshtire ndryshimin e menjhereshem dhe kjo eshte e pamundur shpesh here. Cfare diksuh duhej te synoje eshte pranimi i Zotit dhe besim te Zoti. Plazhi apo ca vesh e sa nuk vesh jane gjera dytesore, qe nuk e kalojne dhe jane te kota nqs nuk beson ne Zot.

Disa njerez ketu, nuk besojne se ka Zot, dhe duan te flasin per plazhin. Pergjigjen e ketyre eshte te sqarimi i pare. Nqs nje person ka besimin e duhur, berja e disa gjerave nuk e eliminon besimin e tyre, si psh vajtja ne plazh. Por kur ndonje nuk ka besimin, vajtja apo jo ne plazh eshte e kote dhe nuk ndihmon asgje se nuk ke besimin te Zoti.

Pra, i te qenurit Musliman do thote bindesh, besoh Zotit, dhe synimi ndaj te mires, nuk ta beje me sa del ne plazh apo nuk del, apo me sa mbulohesh apo nuk mbulohesh.

Kategorite e mosbindjes ndaj Zotit jane me shkalle dhe grada te ndryshme. Nqs ashuron dike tjeter apo nuk beson ne Zot, kjo eshte mosbindja me e madhe. Plazhi apo sa vesh e nuk vesh jane gjera te kota perpara kesaj dhe nuk kane asnje vlere.

Pra me mire nje qe vete ne Plazh dhe beson ne Zot, sesa nje qe mbulohet dhe nuk vete ne plazh dhe nuk beson.

Sqarim 3

Nqs gjen ndonje vend qe nuk je ne publik, mund te behet plazh me ca te duash te veshesh ne menyre qe ata qe te shikojne e kane te lejuar te shikojne ate pjese te trupit.

Sqarim 4

Parafolsja tha qe Islami ndalon kete e ate. Islami ndalon ekspozimin e nje pjese te trupit ashtu sic cdo njeri ndolon nje fare ekspozimi te pjeses se turpit te gjithe njerezve ne publik, mdjedise familjare dhe tjere per te eliminuar demet psikoligjore ndaj shume anatareve te shoqerise.

Islami ndalon vetem aty ku demi eshte shkak shthurrje morale, familjare, personale, prishje shperterore, shtypje personale apo ndaj te tjereve, depresione, ankthe. Islami nuk ndalon gjera e lejuara dhe te dobishme. Cfare nje person duhet te shikoje eshte te merret dhe gjera e lejuara qe jane me shumice me tonelata, dhe te largohet nga gjera e ndaluara dhe jane te vogla sa grimca, por bejne demtime te medha shpirtorore dhe fizike.

Sqarim 5

Mosbindje, si lakureqesia, berja e seksit jashte-martesor, ironizimi ndaj nderit njerezor dhe mos-respektimi i te dobeteve nuk jane gjera te reja. Jane gjera te vjetra. Psh keto ishin shume gjera normale para se te profeti te ndryshonte shoqerine ku jetonte, dhe nqs krahasojme ato ca ndodhin tani me ata atehere ne aspekt moral, te sjellurish, nuk do kishte ndryshim.

Ne kete raport, keto nuk jane gjera 'perarimtare' por jane gjera te perseritura. Sipas islamit keto jane vecse mashtrime, zbukurime te gjera te vjetra, qe ne pamje te jashtme zbukurohen me fjale te bukura, kurse ne brendesi jane demtuese dhe shthurrje, dhe krijojne probleme shpirtore dhe fizike ndaj individit dhe shoqerise.

Eshte shume tipike, se pas disa kohesh zbukurime dhe defrimesh te ketyre gjerave te bukura se jashtmi, fshihen nje sere problemesh, qe dalin heret a vone qe demet jane te paimgjinueshme. Disa njerez e kuptojne kete me vone edhe nuk e perserisin gabimin, duke mesuar nga gabimet e tjereve.

Keshtu shembujsh ka plot ne shoqerira te ndryshme dhe etapa te ndryshme. Ore me sillni lakurqesine me te madhe, shfrenin seksual, shtypjen e te dobeteve me te madhe ne kete kohe, arrogancen me te madhe, une te sjell qe kjo nje etape te kohes se kaluar qe ka te gjitha keto. Pra keto jane vec perseritje dhe kane synim deshtak sic kane pasur ne koherat e perparme.

Ne Islam dime se vetem te Miret, Moralshmit dhe te Sinqertet jane te sukseshmit. Te djeret heret a vone do deshtojne si rezultat se nuk e kane peshuar gjene sic duhet.

Se Fundi

Nqs nanje fillon te ironizoje, apo te flasi pa kurfare te drejte se ca eshte Islami, nuk ka pse te presi pergjigje nga mua. Kete e kam te qarte ne fillim te temes.

Une nuk jam i detyruar te pergjigjem pyetjeve apo ironizimive se nuk me paguan njeri dhe kjo ishte vec deshire vullnetare per aq sa di ne lidhje me disa ceshtjeje.

Kjo nuk do thote qe nuk bejme gabime ne pergjigje, apo qe i dime gjithe pergjigjet me nje te shtypur te butonit.Kjo eshte per te gjithe anataret e tjere qe pergjigjen.

Nqs keni pyetje te sinqerte pyesni, nqs jo atehere, mos u fusni kot per tu tallur dhe fyer me ironizmat juaj.

Gjithe te Mirat.

ODISEA

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Po pse, ti kujton se Indulgjence perben ndonje rast te vecante?

As qe e ve ne dyshim qe ka sa te duash njerez te tjere qe mendojne ashtu, madje mund te jene edhe shumice ne Shqiperi. Por kjo nuk do te thote fare asgje.
Indu nuk po ben ndonje gabim individual, apo te vecante. Eshte nje menyre e te menduarit gabim qe e kane shumica e njerezve ne bote, t'i shohesh gjerat e tjetrit me syzet e kultures tende, apo te masesh elementet e nje kulture tjeter me kutin e kultures tende.

Pikerisht gabimi kolektiv i nje pjese te madhe njerezish eshte se nuk shkeputen dot nga te menduarit egocentrist, etnocentrist dhe madje shpesh edhe racist.
Tani nuk kam faj une nqs juve nuk kuptoni, pasi jeni te kushtezuar nga kjo lloj menyre te menduarit, dhe nuk perceptoni dot jashte ketyre permasave. Pikerisht paaftesia per ti pare gjerat "me syte e tjetrit" sjell te gjitha paragjykimet e botes, madje pikerisht kjo ka sjelle ne pergjithesi edhe te gjitha lufterat.
Gjithmone pushtuesit kane shkaterruar kulturat e te tjereve me mendimin se do t'u cojme atyre "civilizimin". Dhe kjo eshte gje e njohur.

[/ QUOTE ]

pra turqit me pushtimin dhe futjen me dhune te fese islame shkaterruan kulturen tone...

Por nqs hyn ne nje debat te tille kulturor, duhet se pari te kesh disa koncepte minimale per larmine kulturore, per strukturat shoqerore, per funksionalizmin e elementeve kulturore, per menyren se si funksionon nje shoqeri etj. Pikerisht, per te kuptuar nje norme kulturore, duhet ta shohesh ate ne teresi, ne vendin qe ajo ze ne strukturen shoqeror si dhe ne funksionin aq ajo kryen ne kete sistem. Te diskutuarit per te ne menyre te vecuar, jashte cdo lloj funksionaliteti dhe marredhenie me norma dhe vlera te tjera te kesaj shoqerie, eshte nje menyre teper segmentare e te menduarit dhe natyrisht qe do te coje ne keqkuptim.

[/ QUOTE ]

prandaj dhe te pyeta ku je lindur e rritur...
une jam lindur e rritur ne shqiperi.
ne shoqerine shqiptare, plazhi me rroba banje, ku nje pjese e mire e trupit eshte e zbuluar ishte fenomen ne mase, pa perkatesi feje...
zbulimi i fytyres dhe jo mbulimi me perce dhe ne mes te veres ku temperatura shkon 40 grade jane fenomene te viteve te fundit, aq sa mua me duken te ardhur dhe jo shqiptare...

gysi, nuk e njoh moshen tende, por s'besoj te kemi diference te madhe...
kam bindjen se kemi pare dhe jemi rritur me te njejtat vlera...
personalisht, po diskutoj per "keqkuptimet" e fese islame ne shqiperi...
eshte kthim i panevojshem ne lashtesi...

ODISEA

Primus registratum

Te sqaroj disa gjera ne fillim:

Sqarim 1:

Plazhi nuk eshte gje e ndaluar ne Islam. Ca nuk lejohet eshte te shfaqesh nje pjese te trupit.

Shoqeria ne pergjithesi, nuk lejon qe disa gjera te shfaqen publikisht. Imagjinoni qe kur jeni ne mes pazarit, te dalin disa lakuriq dhe te tere te pergezojne ata per "emancipimin" e tyre dhe "ecjen perparimtare". Kush do ishte ai prind qe do pranonte qe keta te ecnin si pa te keq edhe femijet e tyre t'i shikon si pa te keq edhe tu mesohej se eshte gje normale?

Pra shoqeria ka vene disa gjera baze qe te eliminoje demin familjar dhe psikologjik ne njerez. Lakureqesia apo ekzpozimi ka efekte psikologjore te njeriu, si humbja e drojtjes ndaj gjerave qe duhet patur ndrojtje. Perhap shthurrjen e lidhjes familjare, duke rritur tradhetine bashkeshortore dhe nje sere gjerash qe disekulibrojne rendin dhe sturkturen e shendoshe familjare.

Imagjinoni sikur te gjithe te dilnin lakuriq...familja, babai, nenja, motra...do ishte ky "emancipim" apo shthurrje me pasoja te paimagjinueshme. Natyra e njeriu eshte qe kur shikon qe te zbuluar nga tjetri ndikohet psikologjisht dhe fizikisht. Disa gjera jane te ndaluara kategorikisht nga cdo lloj grupi nqs do deshironin nje familje te shendoshe.

[/ QUOTE ]

ALBANSKI, nuk e kuptoj se ku eshte lidhja e plazhit me pazarin...
plazhi eshte nje vend shlodhjeje, nderkohe qe pazari eshte angari...
askush nuk del lakuriq per pazar nga frika se i skuqen kofshet nga ferkimi me qeset...
jam i bindur qe njerezia do preferonin skuqjen nga dielli

Eshte njesoj ne te gjitha aspektet sociale. Njerez qe pijne sepse po s'pine alkohol quhen "kalamaj". Njerez qe bejne kete e ate se po s'e bene, nuk kane repektin e duhur ne shoqeri edhe se keto gjera jane te pista nga vete natyra. Imagjinoni nje grup burrash te martuar, qe tradhtojne gruan nate e dite dhe kur njeri thote "une nuk e trahdtoje gruan" e quajne te "prapambetur", "femeror", "delikat" etj..etj.. Keto jane peplasje ne fytyre e nderit te tyre. Akuza te tilla jo qe jane ironizuese, por jane sulm ndaj nderit te cdo shoqerie. Ne vend ta kuptojne se e kane gabim, duan te shtypin duke i bere presion te tjereve qe nuk i binden "emancipimeve" te tyre.

[/ QUOTE ]

nuk e di se ku i lexove keto shprehje dhe nuk shoh ndonje nevoje per t'i postuar...
keto jane shthurje te shoqerise pa perkatesi feje

E njejta gje edhe me plazhin. Imagjino sikur te dali nje plazh lakuriqesish, dhe te fillojne te shajne ata qe veshin rroba banjo "normale". Imagjinoni sikur te dali nje plazh qe bejne seks si kafshe ne sy te gjitheve edhe te shajne ata ne ate plazhin "normal" edhe imagjino akoma me keq....

Disa gjera jane vete gjera te pista nga natyra e tyre. Nqs ata qe nuk e pranojne pisllekun sepse jane te piste vete,kjo eshte problemi i tyre. Por te akuzosh dike qe eshte i paster nga natyre per absurditet dhe qe nuk pranon pisllekun qe je lyer vete, kjo eshte ironi trallese, ofenduese dhe nuk kerkohet qe te vazhdohet biseda me njerez te tille.

Nuk kam pse une apo nje tjeter, te vazhdoje biseden me nje pervers qe akuzon mamane, motren, gruan, burrin e nje tjetri pse nuk del lakuriq pa gje fare sepse i pelqen atij pa kurrfare llogjike. Edhe kur i thua me te mire se e ka gabim, vazhdon dhe te akuzon per "shtypje" "jo-modernizem" e nje mal me fjale te tjera. Kush nga ju ne kete forum do forconte mamane, motren e tij te dilte lakuriq jashte deshires se tyre sepse degjon dike pervert qe kerkon "te cliroje nga jo-emancipimi".

Disa gjera jane standarde dhe jane te ndaluara nga llogjika.

[/ QUOTE ]
Me fal, por une jam shume larg imagjinates tende...

bebi

Primus registratum

[/ QUOTE ]

ndersa un' jam e mendimit se tradhtia apo deshira seksuale nxitet nga nji zinxhir faktoresh, por kjo, sigurisht, ndodh n'boten NJEREZORE.

bizi

Forumium praecox

Shume gjera ndodhin ne boten njerzore si p.sh. vrasja, perdhunimi, vjedhja etj, por shoqeria njerzore ka marre disa masa per t'i parandaluar keto fenomene pasi nga masa e njerezve konsiderohen si jo morale dhe te demshme per shoqerine pa permendur qe jane krime kundrdrejt atyre qe ushtrohen.

bebi

Primus registratum

Ajo q1 thashe ma siper ishte ma e thjeshte sesa duket, megjithate po e deshifroj per ju.

Mendoj se "kafshes" i mjafton vetem lakuriqesia (e cfaredo lloj niveli) per tradhti dhe nxitje seksuale ne shkalle vepruese.
"Njeriut" i duhen zinxhir' faktoresh dhe nuk i mjafton nji trup/organ i zbulum.

Ne imoralitet, vrasje, perdhunim, vjedhje te con vetem karakteri i keq, mungesa e edukates principale familjare dhe sigurisht gjendja psikologjike e smure.

Sepse, perdhunimin nuk e justifikon ASKURGJA ! As lakuriqesia e nji femnet, as sjellja e saj provokuese as ... as... as! Personi q1 perdhunon asht i demtum psiqikisht!

Hajnia po ashtu asht SMUNDJE PSIQIKE (per ato q1 s'mund t'jetojne pa te) KLEPTOMANIA. Kuptohet, kjo smundje (si cdonjena ne dam te shoqnise) shoqnohet prej munges's t'karakterit si per ato q1 e kane smundje e si per ato q1 e bajne ma rralle.

Njeriun nuk e shtyn arma ne vrasje, por anasjelltas. Nuk ulet kriminaliteti nks zhduket perdorimi i armeve, sepseee, mendja kriminale e gjen armen gjithsesi per marrjen e jetes, tortures etj etj!

Me kto ma siper, deshta me than' q1 duhet fillu tjeterkund me hedh hapat per nji shoqni sa ma t'shndoshte n'aspektet e siperpermenduna ...etj etj.
Ato q1 jan' permend aty-ktu jan' hapsina q1 ndodhet mas shejs t'piksimit kur maron fjalia.

ndricim

Primus registratum

Sepse, perdhunimin nuk e justifikon ASKURGJA ! As lakuriqesia e nji femnet, as sjellja e saj provokuese as ... as... as! Personi q1 perdhunon asht i demtum psiqikisht!

[/ QUOTE ]

E ke gabim Blue. Nje raport i BBC's deklaroi se 70% i rasteve te perdhunimit ne Angli ishin si shkak i veshjes qe kishin vajzat dhe sjellja e tyre.